| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dívčí svět očima výzkumu

 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]
1.9.2010 23:19:12
Sama jsem naštěstí nic podobného nezažila, ale na střední škole jsme měli společný intr mimo jiné s baletkama. Přicházely do Prahy jako dost malé holky - tuším od páté třídy, tedy ve věku 10 let. Nikdy bych nevěřila, jak dokázaly být kruté - od vynucování si drobných služeb, přes braní peněz až po sexuální obtěžování ve sprchách. Přes naši snahu situace řešit - samy i s vychovatelkama - se to moc nelepšilo. Šikanované holky odmítaly jakoukoliv pomoc, a co hůř, připadalo jim to OK, a později ve všem pokračovaly, tentokrát v rolích trýznitelek - (vlastně stejně, jak se to traduje o vojně). Ovšem zvláštní bylo, že u těch starších se nic podobného nedělo. Zanechalo to ve mně zkušenost, že svojí dceru bych takhle malou prostě do světa nepustila ani za nic. A taky zjištění, že i nádherná křehká dívenka může být pěkná bestie...
Kočanská
  • 
1.9.2010 12:40:27
Tak to je nakonec moc hezký příběh. Překvapivě je dost málo rodičů, kteří dokáží dětem postkytnout skutečnou oporu. Vy jste to jak se zdá dokázali :)
Mrej
31.8.2010 15:52:09
to jste měla štěstí na chápavé matky.
Etraska
  • 
31.8.2010 14:59:41
Tak právěže ignorance nemusí bejt jenom, že si tě nikdo nevšímá a prostě ti nic nedělá. To je, že ti třeba zabere místo a když se ho pak snažíš vyhodit, tak dělá, že tě nevidí.
nozilu
31.8.2010 13:45:26
Bohužel šikana na ZŠ u děvčat začíná být častější než u chlapců. Jako učitelka jsem ji také řešila. Nejvíce mne udivilo, že ty šikanující dívky, to jako ubližování nebraly. Vůbec si neuvědomovaly, že shazování věcí, posmívání a vyhrožování může být šikana. Co mne, ale nejvíc dostalo do kolen, byla reakce matky šikanující dívky. "Copak to je nějaká šikana? Vždyť ji nebije." Ano, ona ji nikdy neuhodila, jen se jí posmívala, vyhrožoval fyzickým násilím, shazovala, brala a ničila jí osobní věci. To prosím matce přišlo málo. Je to nebo není šikana? Ponechám na Vaší úvaze.
Jinak dívky umí šikanovat i chlapce.
30.8.2010 12:56:54
Naprosto souhlasím! Sama jsem si prošla na základní škole právě v 7. a 8. třídě "jemnou dívčí šikanou" jenom proto, že jsem patřila mezi premiantky třídy a dvě prospěchově o něco horší spolužačky mi to téměř jeden celý školní rok dávaly docela rafinovaně "zbaštit" - pomluvy, ignorace a vylučování z kolektivu atd. Naštěstí jsem poměrně silná osobnost, takže jsem se s tím poprala a navíc jsme měli ve třídě docela dobrou partu, která těm dvěma nepodlehla. Na střední škole se už naštěstí tenhle problém nevyskytl. Teď mám desetiletou dceru a trochu s napětím čekám, jak ona bude prožívat druhý stupeň základní školy. Patří totiž taky k těm premiantům...
Jana, dvě holky 9 a 11
  • 
29.8.2010 19:23:40
Setkali jsme se s tím u starší dcery, začlo to poznenáhlu od školky (to rodič jen mávne rukou, maličkosti), postupně se to zhoršovalo, až měla dcera v neděli večer břichabol a bála se školy. Diskutovali jsme o tom milionkrát - radili jsme jí, aby se s těmi, co ji shazují, zesměšňují, přivolávají do kolektivu a ihned hlasitě odhánějí, nebavila. Aby je ignorovala. Metody dívek byly ale neuvěřitelně rafinované. Nikdo by to do nich neřekl, samostatně jsou to všechno prima holky. Dokonce se kamarádím s jejich maminkami! Dá se to těžko pochopit a vyprávět. Ve skupině se ale najednou začnou chovat jako stádečko a celkem tupě a odevzdaně poslouchají tu nejsilnější z nich.
Cítila jsem, že dcera nutně potřebuje naši podporu, vykašlala jsem se, že já budu nepopulární a maminky dívek pozvala na víno, vše jim vysvětlila. Když slyšely, co vyprávím, klesla jim brada "tohle že dělá moje dítě?" Nechtěly věřit. Těžko si to člověk představí, že její bezva dceraby mohla nalézt zalíbení v tom, někomu ubližovat, i když jen psychickým nátlakem.
Pomohla i paní učitelka, i když nepřímo, ale i tak jsem jí vděčná.
Maminky jsou velmi inteligentní, pochopily mně a doma s dcerami situaci probraly, POMOHLO TO!!

Já jsem si z toho vzala dvě věci:
- agresorovi se dá nějakým způsobem snad ubránit, ale nejhorší je ta mlčící a podporující většina. Která ví, ale nepomůže. Pokud se to prolomí tam, může to velice pomoci. V našem případě skvěle zafungovalo.
- není nic důležitějšího, než dopřát dítěti pocit bezpečí a postavit se za něj. Nemávejme rukou a čelme i nepříjemnostem. Bylo to docela těžké, ale dcera náš postoj odměnila svým "nadechnutím a narovnáním" a teď už snad nikomu nedovolí takové jednání.
Klotylda, 2 děti
  • 
29.8.2010 14:56:43
Také jsem šikanu popsanou v článku zažila, jak na sobě, tak u kamarádek. U nás ve střídě na základce se to "mlelo" už od druhé třídy - každou chvíli byl někdo hvězda a suita kolem něj byla odporná na ostatní. Dívčí šikana je zákeřná, není zdaleka tak dobře vidět, jako když se kluci poperou nebo provedou něco jiného odporného "hmatatelného". Pomluvy a další psychické útoky nahlodávají stále a dlouho. Na střední už jsem to nezažila, na vysoké trochu, na jedné, na druhé ne. Záleží, kdo se sejde ve třídě nebo v kruhu. Každopádně jsem rozhodně pro nečekat, až se šikana objeví, ale vychovávat tak, aby děti byly schopné šikaně předcházet a čelit, aby si vážily samy sebe a věděly, kam se může zajít (v chování) a kam už ne.
29.8.2010 14:13:18
Na základce jsem byla třídní outsider, byla jsem tichá, uzavřená a chytrá. Organizovanou šikanu jsem nezažila, byla jsem prostě ta jiná, moc se se mnou nikdo nebavil, posmívali se mi, případně mě odpálkovali, když jsem se k něčemu chtěla připojit. Na střední jsem to zkusila vzít od začátku do svých rukou,posměváčky jsem odpálkovala a hle - v prváku ze mě byla třídní hvězda a bavič, pak už jsem si nemusela nic dokazovat, tak jsem byla prostě normální holka. Souhlasím s tím, že je třeba učit děti tyto problémy řešit, učit je různé komunikační techniky a modely řešení problémových situací. Ideálně by měla rodina dodat dítěti dostatek lásky a sebedůvěry, škola má ovšem ve své moci dodat jim zas toto know-how.
Ralzinka
28.8.2010 21:08:29
U nás učitelé vždy argumentovali : "nežaluj!" A tímto pro ně skončilo. Jedna moje spolužačka z vyššího ročníku (4. třída) spáchala sebevraždu a její třídní ještě měla tu drzost z toho vinit rodiče. fuj, ještě teď se třesu vzteky~:(
 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.