| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Stát versus matky OSVČ

 Příspěvky 110 z 161 [Dalších 151 >>]
rae
  • 
3.4.2009 20:11:27
nevím, jestli si to ještě přečteš - je to po týdnu.
RP pobíráš na mladší dítko a u staršího už tě nic neomezuje v délce pobytu ve školce. Může být klidně celý den.
Diva.Bara
29.3.2009 15:03:12
Ireno, nepřeháníš to trochu? nechci komentovat jestli máš mít nebo nemáš mít nárok na vyšší rp, v tom se nevyznám, no ale jestli pobíráš na starší dítě 2letý rp, přišlo by mi logické kdybys mohla o tuto volbu žádat znova (v příp že máš mladší dítě do 3let) - tam s tebou souhlasím.

jenom mě pobavily tvoje argumenty:
"Jsou děti matek OSVČ samostatnější a nakrmí se, oblečou, vykoupou a vůbec postarají se o sebe samy? Nebo jsem si už "nahrabala" dost? Vlastně jsem státu tím, že jsem brzy zase otěhotněla, ušetřila rok výdajů na můj rodičovský příspěvek."
- vidíš, tak podle téhle logiky já státu ušetřila tím, že mám dvojčata - nepřijde ti tohle uvažování trochu legrační? o děti se starám já, ne stát.

"Navíc, se naše finanční situace díky mé mateřské nijak výrazně nezlepšila, ba naopak, a tak tedy mě stát potrestá za to, že mám další dítě?" - další perla, ty znáš někoho kdo si díky mateřské polepšil od doby, kdy byl výdělečně činný? copak je mateřská business?

jo a mmch, v práci (resp zaměstnanci) snídá málokdo, a jestli ano, většinou před pracovní dobou. jestli osvč nesnídá, je to jeho problém, má ráno vstát o 10min dřív, aby tu snídani stihl. já snídám cestou do práce :)
Irena + Jáchym (1)
  • 
29.3.2009 12:54:27
Jen tak mimochodem, ty nárok na mateřskou máš, předpokládám. Už jsi někdy pracovala jako OSVČ? OSVČ si nemůže dovolit dát si snídani v práci... (velice často prostě nesnídá...:-)
Irena + Jáchym (1)
  • 
29.3.2009 12:30:16
Zcela souhlasím, nedávno jsem také byla v šoku; Mám ročního syna a každým dnem čekáme příchod druhého potomka. Do května minulého roku jsem byla OSVČ - tedy měla jsem aktivní ŽL. Pak to ale pro mě ztratilo význam, jelikož jsem pracovat nemohla vzhledem k péči o syna. Starám se o něj jako každá jiná matka, která tím pádem nechodí do zaměstnání.
Když jsem tedy měla nastoupit na mateřskou se svým druhým (ještě nenarozeným) dítětem, bylo mi oznámeno, že nemám nárok, poněvadž mi vypršela tkzv. "ochranná lhůta" 180 dnů po přerušení činnosti (podotýkám, že jsem činnost na ŽL pouze přerušila nikoli ukončila). Momentálně pobírám rodičovský příspěvek na 2 roky (ten nejvyšší), ale takhle nebudu mít nárok a bude mi přidělen (asi za trest) příspěvek nižší... Nechápu, jaký je rozdíl mezi matkou OSVČ a matkou zaměstnankyní - nebo respektive jaký je rozdíl mezi jejich dětmi. Jsou děti matek OSVČ samostatnější a nakrmí se, oblečou, vykoupou a vůbec postarají se o sebe samy? Nebo jsem si už "nahrabala" dost? Vlastně jsem státu tím, že jsem brzy zase otěhotněla, ušetřila rok výdajů na můj rodičovský příspěvek. Navíc, se naše finanční situace díky mé mateřské nijak výrazně nezlepšila, ba naopak, a tak tedy mě stát potrestá za to, že mám další dítě? Nemůžu se ubránit dojmu, že tento zákon vymyslel nějaký komunista, který stále ještě nechápe, že být OSVČ neznamená, být automaticky gauner... Držím palce všem OSVČ matkám a přeju jim výdělečně činné manžely s takovými příjmy, aby měly na Sunar:-)
28.3.2009 23:06:38
Je to skutečně tak. Obojí má své klady i zápory. Musím ale říct, že hrubě nesouhlasím s tím, jak se tento stát k matkám OSVČ (u mně navíc v kombinaci s tím, že jsem od státu za celý život nic nechtěla) chová, ať je to, jak je to! Nedá se to nazvat jinak než diskŕiminace!!!
Pracuji na živnostenský list uz nejméně 12 let, přičemž mám 16-ti letého syna a teď půlroční holčičku. Za celou dobu jsem od státu nechtěla ani korunu, nikdy jsem nemarodila, přestože nemocenskou si celou dobu platím, když byl syn nemocný, dělala jsem po nocích (to, že nemám nárok na ošetřovatelskou nemocenskou jsem doteď ani nevědala..:-)) )a potom jsme se rozhodli mít druhé dítě...a příběh Alenky v říši divů začal...
1. mateřská, přestože jsem na ni nastoupila v srpnu, se vypočítává s příjmů za předchozí rok a to tak záhadným koeficientem, že se rázem z osoby slušně vydělávající stává "absolutní socka"
2. moje mateřská byla nižší než minimální příjem, tudíž mi do 7 600 doplácela sociálka. Na dvouletou variantu rodičovské jsem mohla rázem zapomenout!
3. daňové přiznání a přehledy byly poslední kapkou - na doplatcích zaplatím 1,5X více, než jsem za celou dobu, co jsem doma od státu dostala!!! A v přesně daných termínech! A za zpoždění penále!! To, jaký je výplatní termín peněz od státu, jsem se doteď nedozvěděla!!! Když jsem poslední den v měsíci volala své úřednici, kde jsou peníze, řekla, že neví a mám čekat...
4. nebráním se odvádět část příjmů státu, chápu, že doplatky jsou v pořádku
ALE: můj selský rozum mi říká, že z těchto příjmů, za "které jsem poctivě zaplatila" mi náleží, aby mi byla "TAKÉ MATEŘSKÁ ZPĚTNĚ DOPOČÍTÁNA!" NO NE????? Ať jsme si tedy se zaměstnankyněmi rovny...
Ono totiž, jak obě píšeme, všechno má svoje - zatímco v zaměstnaneckém poměru se schovává spousta žen s pracovní dobou "od-do" a pro mě prapodivným přístupem k práci, my OSVČ si tohle dovolit nemůžeme! Tudíž svůj vyšší příjem kompeznujeme
1. daleko menší jistotou
2. obecně vyšším nutným nasazením

Díky za pozornost, Vilma
Magda, dva skřítci
  • 
28.3.2009 20:57:52
Uff. a ví někdo, jak je to s dítkem, má-li mladšího sourozence? T.j. když je RP pobírán na mladší dítě a já chci starší dát do školky aspon na ty 4h denně? I když ono asi bude lepší ho tam dát na 1 den v týdnu....
Jana, Mirka 9, Jakub 5
  • 
28.3.2009 19:06:21
Prepáčte, že som zabŕdla do diskusie, ale zostala som prekvapená, ako je to u vás v Čechách. Ja na Slovensku pracujem ako SZČO, som prekladateľka a keď mi dieťa ochorie, dám sa s sním normálne vypísať a už od 1. dňa mi beží od Sociálnej poisťovne ošetrovné. Takže v tom ohľade ako SZČO sa necítim diskriminovaná, práve naopak, je to výhodnejšie, lebo popri tom, že som doma s dieťaťom stíham si urobiť aj nejakú robotu. Samozrejme nie toľko, ako keby som bola cez deň sama doma, ale dá sa, aspoň keď spia. To vám teda v Čechách nezávidím.
  • 
28.3.2009 16:08:25
Vyměřovací základ pro OSVČ bude 0,25 hrubé mzdy zaměstnance v případě, že si uzná 50% paušální náklady. Nelze to srovnávat, neboť OSVČ platí sociální a zdravotní pojištění z povinného minima pokud pracují jako hlavní činnost a minimum pro ně neplatí, pokud jsou na vedlejší činnosti, např. pobírají důchod nebo PPM či RP. Náklady jsou každopásně nižší a tomu odpovídají i dávky. Jsem OSVČ a již roky vím, jaká jsou negativa a jaká pozitva. Musíme na sebe myslet více s dobrovolnými pojištěními, nečekat od státu své zajištění.
Markéta
  • 
28.3.2009 16:04:53
Pravda je, že první dva roky jsem toho moc nenapracovala. A na financích to bylo vidět. Pak už se nedalo nic dělat - a překládat nebo kreativně psát s dětmi vzůru opravdu nejde. Tak jsem pracovala cirka šest hodin denně - od osmi večer do dvou ráno. Jenže takové vypětí je možné vydržet jen určitou dobu.
Markéta, syn 7l. a miminko
  • 
27.3.2009 11:09:26
Sdělovací prostředky malému a střednímu podnikání fandí!! Když podnikatel, tak kontroverzní, když podnikání, tak pochybné. Já daně platím jak ze zaměstnání (ano, tam mi zálohy spočítá zaměstnavatel, co by na tom tak mohl splést) tak z podnikání (věř, že u autorských smluv nic k "optimalizaci" daně vymyslet nejde). Spousta drobných podnikatelů má nesrovnalosti v daních, neboť:

a) legislativa je dost neprůhledná a složitá
b) legislativa se pořád mění

Pokud na problém finančák přijde, daň se doplatí i s pořádně tučným penále, bez ohledu na to, jestli byla chyba úmyslná či neúmyslná. Nezpochybňuji, že někdo "optimalizuje" až příliš, ale přece ne všichni, proboha!
 Příspěvky 110 z 161 [Dalších 151 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.