| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Těhotenství a porod – USA versus ČR

 Příspěvky 110 z 266 [Dalších 256 >>]
Zuzka Žáková, 1holčička a jedno mimčo na cestě
  • 
5.1.2011 18:07:15
Já jenom nechápu, kde paní rodila a měla gynekologa. Zatím jsem rodila pouze jednou a to v Praze 4, Podolí. Nemůžu vůbec souhlasit, že to takhle chodí, neměla jsem žádné nadstandarty a přitom jsem se setkala pouze s ochochotu a chápavým personálem. Pravda, šestinedělí nebylo tak luxusní, ale na pokoji jsme byli 2, tak to bylo fajn. Vizity tam takové jak paní popisuje také neznám, přišel pouze lékař a sestra. Gynekoložku mám také perfektní a chápavou. Tak doufám, že to nebylo pouze o štěstí a po druhém porodu nebudu mít podobné zážitky. Přeji tedy všem ty moje. Zuzka.
-virpipka-
17.12.2010 17:58:08
Rodila jem dvakrat. Jednou v Cechach, jednou v USA. Oba porody ve fakultnich nemocnicich, oba vyvolavane. Nesrovnatelny zazitek. Po porodu v Cechach jsem byla nadsena. Mela jsem k dispozici porodni pokoj se sprchou, ano, mela jsem stesti a na pokoji jsme byli jenom dve a sdilely socialni zarizeni. Vyvolavani bylo setrne, trvalo den a pul, ceulou dobu jsem se mohla volne pohybovat, chodit po chodbach, kontrakce jsme prezila na mici ve sprse. Samotny porod byl rychly, bez epiduralu.
V USA mi prirozeny porod(bez epiduralu)vymlouvali, ted uz vim proc. Dokonce chteli vyvolavat v terminu bez jakehokoliv duvodu. Presto, ze jsem vsem vysvetlovala, ze chci rodit prirozene, chci se pred porodem hybat, chodit, byt ve sprse atd. jsem (bez jakychkoliv komplikaci) skoncila upoutana na luzko, pripnuta k monitorum, kde mi pumpovali do zily vyssi a vyssi davky oxitocinu dokud jsem neporodila. Vysledkem byly neunosne kontrakce a velke bolesti. Cely porod, prestoze velmi rychly, byl pro me nocni murou. Duvod? Na prvnim miste je v americkem zdravotnictvi lekar, jeho cas, pohodli, strach ze toho, ze ho budete soudit. Pacient jako takovy nikoho nezajima. Jde prece o byznys. V USA uz bych nerodila. Sledovani TV pri porodu ozelim, stejne tak jako luxusni vybaveni poporodnich pokoju.
Co se tyka pediatru, ma zkusenost je podobna. Lekarka v CR byla velice osobni , chapava, vzdy na telefonu rada zodpovedela jakekoliv me dotazy. Na pravidelne kontroly jsme chodily do poradny. Cela navsteva zpravidla zabrala do 20min. V USA mam zkusenosti ze dvou ordninaci v ruznych statech. Kontrola pouze ve 2 tydnech, dalsi az ve 2 mesicich. Poradny neexistuji, cekate spolu s nemocnymi detmi. Kdyz volate lekari, prokousavate se automatizovanym systemem, kde nakonec hovorite pouze se sestrou.Ano, v cekarne se neceka, zato cekate na lekare v mistnosti 3krat 3 metry, z me zkusenoti 15-45min...
Americka zdravotni pece je predrazena, kvalita cene neodpovida. Nechapu proc si Cesi sve kvalitni a vsem dostupne zdravotni pece nevazi.



Lady US
  • 
27.7.2009 21:50:20
Jeste maly dodatek. V USA se samozrejme neplati zadne porodne, neni prakticky zadna materska. Je bezne, ze zeny chodi do prace 6 tydnu po porodu..jen tak pro zamysleni, jak je to v tom Cesku spatne....
Lady US
  • 
27.7.2009 21:48:47
V USA jsem rodila a mam ponekud jine zkusenosti. Jinak co se tyce cen, pokud mate dobre pojisteni,hradi to pojistovna. Pokud ho nemate, plati se okolo 10 tisic dolaru, za porod a za pokoj plus jine srandy. Je to ale soukromy pokoj, manzel tam muze prespat. Problem vidim v tom, ze vase dite odnesou, ze ho nemate u sebe, s kojenim to take neni slavne, nuti vam umelou vyzivu, nebot v USA se bezne nekoji a sunar je veliky business.
Zdravotnici byli neosobni, nekteri lekari pusobili vylozene unavene, neni divu, ze delaji tolik chyb a tolik se soudi pacienti s nemocnici. Cistota v prestizni nemocnici byla take pochybna.

Co se tyce gyn. navstev, pripada mi cesky system rychlejsi, jenom stahnu kalhoty a jen tak v sukni mohu jit primo za doktorem, ktery me vysetri, nikam nechodi a hned jsem odbavena. V US ordinacich jsem sice objednana, ale cekam i hodinu, ze se doktorka uraci prijit. Porad je to jako bludiste. sekretarka vas zapise, potom cekate, potom do kabinky, vyslect, zase sama, prijde sestra, cosi udela, zase sama, cekate na lekarku, ona prijde, vysetri, potom odejde , zase sama, potom prijde a konecne se dokonci navsteva...je to na dlouhe lokty, americky doktor dela takove multitasking, z jedne kabinky beha do druhe a neni soustreden na jednu pacientku...trva to dlouho a je to neosobni.

Zaverem davam odkaz na jeden clanek, ktery me zaujal, s podobnym tema, srovnani USA a CR


http://pokus.blog.idnes.cz/c/40256/Tri-zeme-a-jedna-vagina.html
zuza
  • 
6.5.2009 11:25:40
Zajímavé srovnání. Také mi vadí stejné věci. Ale vlastně ze všeho nejvíc ten nepříjemný a nedůstojný přístup. A ono to není jen v nemocnici. Jedno zda jste v restauraci, kde vás týrá ukřičené rádio a nevrlý personál nebo v obchodě. Stačil by posun v jednání a vše by vypadalo jinak, lépe. Bohužel nás stále pronásledují následky socialistické morálky...
9.4.2009 20:51:59
Mockrat vam dekuji za Vas clanek, shledavam ho velmi podarenym a tak si nejak nemuzu odpustit se nepridat k diskuzi. V prvni rade, jak jsem pochopila, tak si porodnicky system v USA pochvalujete a ten v CR mi pripada spis jako popisovani hororovych udalosti a tak jsem si chtela overit, jetli se za porod v USA plati(slysela jsem, ze se ta castka pohybuje kol. 1000dolaru), z techto okolnosti bych se pak nedivila za ten popisovany NADSTANDART. Ja jsem se do CR vydala rodit dvakrat, ale musim priznat, ze kvuli verejne "proflaknutemu" nezajmu a ne-pozornosti vuci rodickam, maminkam. A potom co se ke mne dostavaly jen ty osklive hystorky a mnohdy se spatnym ci traumatickym koncem jsem se definitivne rozhodla rodit "doma". Take jsem pri prvnim porodu narazila na "super" asistentku, ktera me doslova servala, ze jsem si vzdychani ulevovala od bolesti. Taky ja jsem si tenkrat pripadala opustena jako pes, ale bylo to i proto, ze muj pritel to k nam proste nestihl vcas a u porodu nebyl. Pri druhem porodu prislo to zle az na sestinedeli. Zazadala jsem o nadstandart, ale nemuzu rict, ze jsem byla uspokojena. Nasi si proste nadstandartni peci vysvetluji jako a ted mi prosim prominte ten vyraz "vlezdoprdelectvi" a prehnanou nechtenou peci. Kdyz jsem uz zacala vyhanet "odborniky" na kojeni s jejich unavnymi a nikdy nekoncicicimi prednaskami, vyslouzila jsem si na oddeleni presdivku citlive pacientky. Paradox byl, ze me neustale me nekdo rusil i budil ze spanku, jestli neco nepotrebuji a kdyz jsem pak potrbovala odstrikovacku, ackoliv ji k dispozici meli, delali mi problemy a prakticky mi dali na jevo, ze maji dulezitejsi veci na praci. Dost dobre si dokazu predstavit,ze zeny, ktere maji zusenosti ze zahranici, alespon mne to tak propadalo, zaramovali si me automaticky jako "Ta je zvykla na lepsi".~o~


snehurka
  • 
9.2.2009 14:44:15
Prirozeny porod v Italii?Kde jsi rodila?Me nastrihli automaticky u obou porodu a jeste muzu byt vdecna,ze mi neudelali cisare.Normalni porod je tu na jihu spis vyjimkou.Svagrova rodila na soukrome klinice,ten doktor pry dela jen cisarske rezy.
kili
  • 
8.2.2009 23:49:59
Možná Vám není dost dobře jasný pojem demokracie, ale Vaše věc. Reagovat můžete jistě jak chcete na co chcete, taky Vaše věc.

Jeden pán nepovídal, ale napsal a já jsem nic jiného nesdělil, než že mi kolega poslal onu informaci. Já jsem v USA už dlouho nebyl, tak jsem se na financování zeptal - poté, co jsem si přečetl jistý příspěvek.

zdravotnice porodnicodomorodka
8.2.2009 23:38:05
Kili, toto je veřejná diskuze, kde každý může reagovat na příspěvek každého a to dokonce i mimo vlákno. Tady je taková demokracie. Takže nic to nemění na informaci, že informace vypadá jako jen jeden pán povídal. V USA je výborné, že i žena s minimálním pojištěním může využít služeb ambulantního porodu, či domácícho porodu, služeb profesionálních porodních asistentek a pokud o to stojí, může rodit doma v kuchyni do bazénku, který PA přinese. Taky se tam tak často nestává, jako u nás, že by byli novorozenci od matek odnášeni na vyhřívaná lůžka.
kili
  • 
8.2.2009 23:34:03
Vám jsem to nepsal, alebrž jako reakci někomu jinému.

 Příspěvky 110 z 266 [Dalších 256 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.