| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Těhotenství a porod – USA versus ČR

 Celkem 264 názorů.
 DENISA 
  • 

Zajimave srovnani 

(26.1.2009 9:41:59)
Je to zajimave srovnani a opet to konci tim, ze v CR vazne hlavne slusny pristup zdravotniku. To jeste asi potrva, nez se lide v CR k sobe vzajemne budou chovat slusneni (a ne jenom v nemocnicich). Je taky pravda, ze nic neni cernobile a staty jsou tak velike, ze i tam se da narazit, taky tam hodne zalezi na kvalite pojisteni dotycne osoby, protoze za ni pak dostane odpovidajici peci. Coz je dle meho samozrejme dobre. Ale i v USA jsem se setkala s extremne protivnou sestrou, ktera mi silne dala najevo, jaka jsem nemozna, protoze jsem cizinec a nerozumela jsem jednomu jejimu odbornemu terminu a jaka jsem nesikovna, protoze neumim obleci novorozence. Uplne mi zkazila me dosavadni nadseni z prubehu porodu. Jenze to se proste muze stat vsude na svete.
 Xeni 


Re: Zajimave srovnani 

(27.1.2009 4:04:53)
Hm, tak ja rodila v Kanade, v Torontu v St. Joseph hospital. Epidural jsem dostala, nicmene bolesti jsem mela i presto ukrutne. U prvniho ditete jsem jen trochu necitila pulku tela, ta druha byla citliva. U druheho ditete sem rovnez citila silnou bolest i pres epidural. V pohode jsem byla snad jen hodinu po zavedeni a pak se bolest zvysovala, bohuzel maji 1 anestiziologa na vsechny rodici a operace, takze jsem mohla jen rvat bolesti at mi nejak zvysi davku, ale vsichni na me kaslali. Pred epiduralem mi zavedli hadicku na moc, pak ale sestre sdelili, ze se to dela obracene, protoze se tam muze zavest infekce. Pri moceni me palila mocova trubice jeste tak 2 mesice po porodu. Neustale chodily ruzne sestry, pokazde jina, kazda druha byla ucnice, takze prvni do me hrabla jedna a pak ta druha, aby vedela jake to je. Kapacku mi pichali do zapesti a ruky na nekolikrat, kdyz byla pod rukou kaluz krve sestra odesla, pak prisla jina a konecne mi ji pichla. Mam pocit, ze se v teto nemocnici uci sestry na pacientech a ja mam stesti na zacatecniky. Na pokoji jsme byli 4, mely jsme dohromady 1 WC, sprchy byly na chodbe. Po nemocnici a chodbach chodili neustale po cely den i v noci cizi lide, vsechny dvere byly dokoran. Metr od hlavy mi neustale zvonil sousedcin telefon, jak ji vsichni gratulovali, takze me i malou neustale strhavali ze spani. Jidlo bylo hnusne. Poprve jsem jedla krupicovou kasi varenou ve vode, asi jednodruhovka. V nemocnici nebyla klimatizace, takze ukrutne vlhke horko, vydychany vzduch, okna se nedala otevrit. Utekla jsem po tom 24 hodinach od narozeni ditete, tedy za 5 minut pulnoc, kdy sestra ze ktere bylo citit pivo pichla male patu a odebrala vzorek krve. V nemocnici jsem ztravila 24 hodin pred po porodu a cely den pred porodem, jelikoz nedavaji urychlovacky, takze jsem se svijela od 1 hodiny rano kdy mi praskla voda. Nicmene jsme zdravi a vsechno jsme prezili. O luxusu se rozhodne mluvit neda a o privetivych milych sestrach rovnez ne. Byl se mnou manzel coz je bezne, protoze vsude pisou, ze maji malo personalu a manzele maji pomahat.
 Insula 


štěstí 

(27.1.2009 7:58:35)
Asi jsi opravdu neměla štěstí na doktora. Mám dvě děti narozené v ČR a nestalo se mi, že by mě doktor chtěl při každé kontrole vnitřně vyšetřovat. Naopak mi řekl, že se to nedělá. Až na konci, když bral stěry.
Genetické testy (jako i další) jsem mohla odmítnout. Nebyl to problém. Lékař mi vždy vysvětlil o co jde a ptal se, zda to chci podstoupit.
Jinak se svlékáním. Já si beru sukni nebo dlouho halenu, takže nechodím s nahým zadekem (v těhotenství to nebylo nutné, jen jsem odhalila břicho). ~:-D
A epidurál??? To nebyl absolutně žádný problém. A to jsem rodila v menší porodnici.
Takže já vidím rozdíl asi jen v tom prostředí a způsobu svlékání, jídle apod. ~;) Co se týče kojení, tak s tím jsem tedy moc spokojená nebyla. Ale šlo spíš o to, že sestřička mě to "učila" způsobem, který je špatný a přitom na stěně visel veliký plakát od LG, kde byl správný způsob ukázán. ~;(( S vážením po a před kojením to taky moc velký problém nebyl, ale potkala jsem tam i maminku, která to odmítala dělat a nikdo nic nenamítal. Je to zkrátka o lidech.
No a u nás se pouští domů třetí den po porodu, když nejsou problémy. :-)
 cizinka1 


Z porodnictvi USA take prichazi varovani 

(27.1.2009 10:08:29)
Srovnani dvou systemu, z kterych jedny ma dlouhou socialisticke tradice a druhy podleha trznim zakonum je jiste zajimave. Je vsak nutno dodat, ze oba dva systemy maji jeden podobny rys: v rozhodunutich peci o tehotnou a rodici zenu maji prevahu lekari. Sice v USA existuje alternativa nezavislych porodnich asistentek, ktere maji, mimochodem, vynikajici vysledky prace, ale jejich spoluprace s hlavnim systemem sluzeb nikdy nebyla dobra, a jejich vztahy hodne cim pripominaji ty ceske.

USA ovsem je prvni zeme, ktera se zdesila stoupajiciho trendu cisarskych rezu, a s tim spojene materske umrtnosti. Sice je ted snaha "premlouvat" zeny z jejich rozhodnuti pro cisar, tato cesta neni nijak efektivni. Vysoce medikalizovany porod, ktery nabizeji lekarske sluzby, se nezda pro spoustu zen jako lakava alternativa. Strach z porodu je prilis silny, aby se s nim dalo efektivne poprat. Lekari zkratka nemaji zenam co nabidnout.

Doposud USA maji nejvyssi procento porodu s rizikovymi doplnkami: CS a epiduralni anestezi. Tyto lekarske moznosti jiste byvaji nekdy rozumne rozhodnuti a mensi zlo, jejich procentualni stoupani nei optimalni trend pro zdravi lidi.

USA take zaznamenala jako prvni nove vysledky neduhu prenatalni a perinatalni pece: vstoupajici procento autizmu mezi detmi.

USA take zavedla modu soudu s lekaremi: nekdy uzitecna zbran ovsem ma i ten dusledek, ze tlaci kliniky trvat na praktikach, ktere kryji zada zdravotnikum (treba porizovani zaznamu EKG), ale nemaji zadny prinos pro zdravi a zivot klientek.
 Astrit 


Díky za objasnění 

(26.1.2009 9:59:07)
Ráda bych poděkovala za objasnění, srovnání je srozumitelné a moc se mi líbí Váš nadhled a to, že český ani americký způsob vyloženě nezatracujete. Máte pravdu, že v Česku máme před sebou ještě hodně práce, aby péče o ně byla důstojná. I já jsem stydlivka a to poskakování s holým zadkem po ordinaci gynekologa je opravdu pro mě noční můra. Byla jsem v 9.měsíci a v nemocniční gyn. ordinaci mi bylo řečeno panem doktorem ať si odložím. Nesměle jsem tam pak přešlapovala s holým zadkem, když za doktorem přišel kolega a řešil s ním, že mu doslova někdo na obědě sežral maso... to byla chuťovka všech chuťovek. A o vizitě na šestinedělí a story s vložkama ani nemluvím! To jsem si připadala jen jako nějaký kus hovězího:-(
 Ufonka 


Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 10:51:16)
Moc hezké srovnání. Stejně jako autorka souhlasím s tím, že záleží hlavně na personálu. I já nemám zrovna nejlepší zkušenosti s personálem u prvního porodu.
Srovnání s porody v zahraničí nemám, takže jsem si toto ráda přečetla.

Jen bych chtěla podotknout jednu věc. Když tu píšete o holích zadcích :-)) Víte, já nemám problém se vysvléknout v kabince před ordinací, dr má dvě, takže nemá prodlevy, když se jedna paní odstrájí, tak se druhé věnuje. ALE já tedy rozhodně s holým zadkem nechodím. Nosím si poloviční kombiné, v pase na gumu, takže v těhu v pohodě. Při vyšetření stačí vyhrnout, při UZ taktéž. A klidně si sednu na židli. Nestudí :-)) A když se mi jednou stalo, že jsem si ho zapomněla, tak jsem si na tu židli prostě nesedla. Ani ne proto, že bych mohla něco chytit já, ale proto, že mi bylo nepříjemné holým zadkem sedat tam, kam pak sedají jiné ženské :-)) Tož tak.
 adelaide k. 


Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 11:05:57)
S tím holým zadkem to mám stejně. Nikdy jsem s holým zadkem nikde neposkakovala, protože jsem si sebou brala vždycky sukni. Když jsem si ji jednou zapoměla, šla jsme oblečená až do ordinace a tam jsem si odložila až před "hupsnutím na kozu" a pak jsem se zase hned oblíkla. ~d~
Jinak mám k českému zdravotnictví i ke gyn-por spoustu výhrad, ale tohle se podle mě řeší úplně snadno ~y~
 PetrusaV 


Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 11:31:51)
Taky jsem si nosila sukni. Když jsem jí jednou zapomněla, šla jsem do ordinace v kalhotkách, před vyš. svlíkla, pak hned oblékla.
Nyní mám dr. kde je až v ordinaci zástěna na svlečení
 Tomas 
  • 

Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 22:50:49)
Já teda zatím před nikým s holým zadkem v ordinaci nechodil, ale chodil jsem za mámou na gyndu vždyck ze školy. Byla sestřička na středisku a já za ní mohl chodit jenom když měly polední přestávku. Vždycky jsem se těch mamin co tam čekaly bál, protože na mě koukaly jako že tam nepatřím (ale já tam patřil, pracovala mi tam přece máma) a tak když jsem vyrostl a bylo mi něco kolem dvaceti, tak jsem se rozhodl, že se jim pomstím. Když jsem vyšel ven z ordinace a uviděl ty pohledy, tak jsem se nadechl a co nejsrečněji řekl, že jsem medik v druhém ročníku a že zaskakuju za nemocnou doktorku. Hm, ftip se mi povedl, vypadal jsem věrohodně, ale nikdo se nesmál... a půlka čekárny chtěla odejít a mamka to musela zachraňovat. Teťkon, když čtu vaše příspěvky, tak se divím, že to neskončilo hůř, než menším trapasem :)
 Astrit 


Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 15:19:12)
No ještě bych to chtěla upřesnit, nejdříve jsem poskakovala s holým zadkem, který mi z větší části krylo triko, ale co bylo horší, to "sežrané maso" doktoři řešili, když jsem byla na koze~q~
 Molly Weasley 
  • 

Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 16:57:39)
Já teda vždycky vejdu do ordinace oblečená, pozdravím se s doktorkou, ujasníme si, proč tam jsem, pak se odeberu do šatny, kde se svléknu a pak jdu s holým zadkem přímo ke koze (s jednorázovými papírovými podložkami), z kozy se kdyžtak přemístím na lehátko na ultrazvuk a pak opět do šatny. Tam se obleču a verdikt si vyslechnu na židli, ale s oblečeným zadkem.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Díky za objasnění 

(26.1.2009 17:34:40)
No a řekla jste jim něco??? Já bych si to tedy nenechala líbit.~t~~t~~t~ (a kdyby držkovali, tak já bych držkovala ještě víc~t~~t~~t~~t~~t~)
 Simča 
  • 

Svlekani pred vysetrenim 

(26.1.2009 21:05:59)
Taky s holym zadkem nikdy nechodim a ani jsem nikdy nechodila, nekolikrat jsem z ruznych duvodu menila gyn. a svlekani jsem vzdy vyresila nejakou sukni nebo poradne dlouhym svetrem.V cekarne jsem kolikrat byla v sukni jedina, vsechny ostatni s triky nad pupik a v dzinach, tak to fakt nechapu.Co mi ale strasne vadilo bylo v jedne velke fakultni porodnici vysetrovani vzdy v pritomnosti sestry, ktera stala u kozy a mnohdy tam fakt nemela co delat-jednalo se o bezne vysetreni v teh.A pak byla to pruchozi ordinace, takze kolem me lezici na koze bezne chodil personal na obed apod.Vubec nikomu to neprislo divny, me desne,ale co se dalo delat?
 Luky.Huky 


Re: Díky za objasnění 

(1.2.2009 0:48:40)
K tomu svlékání - i můj gynekolog má mezi ordinací a čekárnou 2 převlékací kabinky, ale už v čekárně má napsáno, aby si pacientky nosily do ordinace sukni - asi mu to "poskakování s holým zadkem", jak píšete, není zrovna příjemné. A dost možná je to i kvůli tomu sezení na židli, hygienické důvody.
Musím říct, že se svlékáním až v ordinaci jsem se ještě nesetkala, a nikdy bych nešla bez sukně (do které se v kabince můžu převléct i z těch zmiňovaných džín).
A k tomu přístupu v porodnicích - myslím, že je to o štěstí, na jaké doktory a sestřičky zrovna narazíte. Já osobně bych třeba klidně opět rodila u nás v Jičíně, jen doktora u porodu bych změnila...ale i to se dá zařídit (za poplatek, který bych si asi zaplatila, kdybych měla znovu rodit - kvůli tomu štěstí~j~)
 Mapik+Betka+Fili 


Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 10:00:48)
Danielo, dekuji za pekny clanek, myslim, ze jste vystihla presne ty bolesti a mouchy ceskeho zdravotnictvi, ktere je sice stale jeste "temer" zadarmo, ale take se tak ke cloveku chova. Ja si nemohu stezovat, mela jsem stesti jak na lekarku, tak na PA (ale byla to kamaradka, diky cemuz jsem se vyhnula te strasne anonymite), ale pokud si vzpomenu na 2 hodinove cekani na UTZ ve chvili, kdy jsem nesmela poradne sedet, na dlouhe cekani v cekarne, nez lekarka prijde treba ze salu, atp. Ufff.
Danielo, jeste by me zajimala jedna vec - jak to vypadalo s placenim v USA behem tehotenstvi - mela jste na to pojistku nebo jste si vsechno musela platit sama - a v jakych radech se to pohybovalo? Myslim, ze i tohle srovnani by tu melo zaznit, aby si lide uvedomili, ze nic neni zadarmo, a pokud je, tak to nejspis bude podle toho i vypadat...
 Astrit 


Re: Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 10:13:16)
I já bych autorku chtěla poprosit o info ohledně placení péče v USA, taky mě to zajímá. Díky!
 kreditka 


Re: Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 11:47:00)
Nedávno tu někdo psal, že po porodu musela matka odejít (v USA) z porodnice do 24 hodin, jinak by to bylo hodně drahé, tak by mě také zajímalo jak to měla autorka s placením ~;)
 Linda 
  • 

Re: Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 17:12:51)
No moje americká kamarádka rodila před 10 lety a taky odcházela do 24 hod. - další den by ji vyšel na 1000 USD (a to měla pojistku...). Tedy nikoliv na 60 CZK :-)
 Hoisin 


Re: Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 17:41:03)
Ja jsem o tom slysela, driv to tak bylo, ale ted pojistovna musi proplatit dva dny. ALe samozrejme pokud chce nekdo odejit driv, tak ho tam nedrzi.
 Lotta, Kacenka 
  • 

Re: Zadarmo x placeni? 

(31.1.2009 19:06:41)
Tak ja jsem tedy v Cechach nerodila..ale rodila jsem v USA a to co popsala o USA sedi presne, z Cech mam zkusenost take jenom s holym zadkem;o] ale ma ceska gyn.byla fantasticka... A k tomu placeni..nemela jsem pojistku,tak ty castky tady rozepisu..Muj gynekolog si uctoval 3200 $ za tehotenstvi a za pritomnost u porodu, v nemocnici, jelikoz mala nechtela ven a musela jsem po 12 hodinach porodu na sal na cisare si uctovali 6500 $, domu nam prisel asi 14 dni po porodu ucet od anezteziologa 1800 $ za epidural, za dalsi 2 tydny neco kolem 600 $ za osetreni ditete pediatrem, dalsich asi 1700 $ staly krevni testy behem tehotenstvi, byla jsem 2 x na ULTR za to stalo kazdy 2 x 350 $..jeste jsem musela doplacet memu gyn, za to,ze porod byl nakonec cisarem 500 $..takze kdyz to suma sumarum sectu je to hodne;o]].Jeste dodam,ze v pobyt v nemocnici byl presne 3 a pul dne a celou dobu tam se mnou byl partner a ani se nam nechtelo domu jak se o nas krasne starali..aby take ne, za ty ceny;o]]
 leli 


Re: Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 17:33:36)
Já tedy nemám pocit, že je zdravotnictví zadarmo. Já, můj manžel a naši zaměstnavatelé jsme odvedli min. rok na zdr. pojistném 150 tis. Samozřejmě je mi jasný princip solidarity a souhlasím s ním, ale i tak si říkám, že za tu cenu bych se nemusela cítit jako idiot, zejména v nemocnici.
 simka02 


Re: Zadarmo x placeni? 

(26.1.2009 20:32:00)
České zdravotnictví NENÍ ZADARMO. To, že jsou platby prováděny nepřímo (zdravotní pojištění), ještě neznamená, že neexistují. Myslím, že až si všichni uvědomíme, že si tyto služby platíme, budeme připraveni vyžadovat jejich odpovídající úroveň.

Autorce velmi děkuji za zajímavé srovnání.
 Cucaracha+Daniela 5let+// 


Re: Zadarmo x placeni? 

(27.1.2009 21:06:39)
Souhlasím s Vámi, když čtu příspěvky o tom, že máme vše zdarma - či za 60,-Kč denně v nemocnici.Nechápu, jak mohou některé z nás napsat, že je zdr.péče ZADARMO...přeci nemocnicím hradí všechny úkony naše pojišťovny u kterých jsme pojištěni. Můžete si Vy, které takto smýšlíte nechat každoročně u své pojišťovny zpracovat výpis výloh spojených se zdr.péčí(veškeré prohlídky,léčba,vyšetření).Ono to opravdu není zadarmo, např.CT mozku vyjde na 20.tisíc Kč, nevím přesně, ale dcerce ho děleli několikrát a částka se přibližně pohybovala.V USA je systém jinýn než u nás, ale kdoví jak to u nás bude za pár let.
Autorce děkuji za zajímavé srovnání, rozšířilo mi to obzory, je to lepší než příběhy v různých amerických seriálech ze zdravotnických zařízení kupř.Pohotovost, Nemocnice Chicago Hope apod. Myslím též, že je to o štěstí chytit příjemně naladěný personál, slušně vybavenou porodnici a též o komunikaci, zda jí personál používá, nebo jen direktivně jede v zajetých kolejích.
 kili 
  • 

Re: Zadarmo x placeni? 

(27.1.2009 21:33:13)
CT za dvacet tisíc ? hm, tak to bych rád věděl, která ZP něco takového platí, tedy míníte jedno vyšetření a ne třice doufám.
 minonka 


Re: Zadarmo x placeni? 

(28.1.2009 9:53:42)
Ja bych spis rekla, ze by se meli doktori o to lip chovat pokud se neco plati. vim ze se plati za tatinka u porodu, za samotny pobyt a porod, cetla jsem dokonce ze za ultrazvukovou fotku se plati snad 30 Kc, tak nevim, co je zadarmo. Pokud se mylim, vyvedte me z omylu.
Tady v Italii je veskera, podotykam veskera, zdravotni predporodni pece vcetne porodu, fotecek, veskere vysetreni, tatinek u porodu, cisarsky rez no cokoliv uplne zadarmo. Naopak, kdyz jsem se ptala v porodnici, jestli chcou neco za tatinka u porodu, tak se strasne divili, proc by se za to jako melo neco platit. A personal (mluvim jak v porodnici, tak moje gynekolozka a v predporodnim kurzu) se chova naprosto nadherne, vlidne, klidne..... jako psala autorka clanku, oni jsou tam pro nas maminky.
 dagmar 
  • 

Re: Zadarmo x placeni? 

(31.1.2009 15:15:32)
Ty rikas,ze v Italii je veskera pece zadarmo??? A proc teda ja musim pokazde vsechno platit. Jenom kazda bezna prohlidka u gynekologa me stoji 120 euro a za tu cenu si myslim, ze mam narok na fotku zdarma. Jinak vsechny testy jsem si musela platit. TAdy neexistuje pojisteni. Samozrejme se neplati pobyt v nemocnici nebo prenocovani blizke osoby a pritomnost manzela u porodu. Jinak veskere vysetreni jsem si musela platit. projasneni sije 60 euro bitest 60 euro vstupni krevni testy na hiv zloutenku hladiny zeleza atd 83 euro zatim ....vaginalni tampony(nevsechny) se taky plati.....
 Antonio+Sofia 


Re: Zadarmo x placeni? 

(2.2.2009 11:38:54)
Mám dceru taky v Italii, ale vím, že za prohlídku s provedením ultrazvuku bez fotky platila 70 Euro (byla jsem přítomná placení), rovněž za zubní prohlídku nebo očkování
musela platit
 dagmar 
  • 

Re: Zadarmo x placeni? 

(2.2.2009 16:25:08)
mate naprostou pravdu minonka napsala uplnou blbost. neexistuje zde zdravotni pojesteni a 90procent doktoru jsou privatni a tim padem se musi platit jak gynekolog zubar kozni vse kde zije vase dcera??
 Michaela. 
  • 

Autorce 

(26.1.2009 10:06:30)
Velmi hezký článek, děkuji za informace. Prosím, buďte tak hodná a napište mi email na separace.vyzkum@seznam.cz

Děkuji a hodně zdraví Vám i Vašim dětem. M.

 Marie 
  • 

CR vs USA 

(26.1.2009 10:28:48)
Diky za clanek.

Rodila jsem 2x, pricemz druhy porod a tehotenstvi probihalo stejne a za STEJNYCH podminek jako pises v USA. Ma gynekolozka opravdu funguje jako americka, v porodnici jsme meli svuj vlastni porodni pokoj, skvele zarizeny, pridelili nam vlastni porodni asistentku, ktera s nami byla porad. Mela jsem s ni pocit,ze to je moje zname, zname se vecne. Pece po porodu byla super. Ano, byly jsme na pokoji 2, ale ja bych ani sama byt nechtela!!!!!!!!!!! A co se tyka jidla, mi v porodnici moc chutnalo. Osobne si myslim, ze ocekavat v porodnici/nemocnici jidelni listek z restaurace je zhyckanost. Cele tehotenstvi bylo maximalne pohodove a pece skvela. A vite co? Neplatila jsem vbec nic navic, krom tech 60Kc za den v porodnici. Vse jen na pojisteni.

 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: CR vs USA 

(26.1.2009 11:51:18)
taky jsem to měla takové.
Docela mě baví, jak mají někteří pocit, že české zdravotnictví je tak strašné...
Co já vím, tak není. Stačí si v porodnci domluvit schůzku a předem si ji prohlídnout. Určitě na chodbě potkáte nějakou maminu, můžete se na názor zeptat i jí... Nelíbí se mi??? Půjdu se podívat jinam...
Nezdá se mi přístup lékaře??? Otevřu pusu a sdělím mu svá přání a názory. Má s tím problém??? Vezmu si svou kartu a najdu si jiného. Jste všechny dospělé, tak byste měly být schopné si to zařídit, ne???
Jak už bylo psáno, nemocnice není restaurace, nebudu tedy očekávat jídelní lístek, kde bychom si mohli s manželem objednávat minutky... V USA to tak možná funguje... dobře. Já zase vím, že třeba v Řecku vám žádné jídlo nepodají, rodina nosí v mističkách!
V naší porodnici byly po celý den k dispozici rohlíky a chleba a lednička, takže není problém nechat si donést jogurty, sýry, šunku... pokud mi nechutná oběd, dojím se ze svého.
Baby friendly porodnice nedokrmují pokud není nezbytně nutné, zase může některým maminkám nevyhovovat, jak je sestry NUTÍ kojit za každou cenu - prostě všem se nikdy nezavděčíte. Já byla v porodnici v Ostravě - Porubě dvakrát velmi spokojená. I mé kamarádky. Zajímavé, že na diskusích a na Aperiu jen samé stížnosti....
Možná to nebude protivným personálem, ale třeba věčně nespokojenými stěžovatelkami... Možná by se některé z nich měly zamyslet, jestli ony samy vykonávají svá povolání na 100% a s úsměvem... ~;)
 Anni&Annika 


Re: CR vs USA 

(26.1.2009 11:59:20)
Danielo, hezky clanek...jen te uklidnim, takovych porodnic jako vrchlabi je uz v cechach vic~;).....
 zuzula81+Paťulka09 


holý zadek 

(26.1.2009 14:51:54)
hezký článek... ~;)Já se jen přidám, že s tím holým zadkem u gynekologa má autorka pravdu. Já vždy chodím v sukních a tu vyhrnu až u lehátka, v kalhotách jsem u gynekologa nikdy nebyla.. Je mi strašně nepříjemné chodit pře ordinaci s holým zadkem a prcinou, myslím, že by se to dalo určitě řešit jinak
 Hráz 1 
  • 

Re: holý zadek 

(26.1.2009 18:31:07)
Já myslím, že tohle se dá vyřešit a je to jen na nás pacientkách. Připadá mi samozřejmé, že nejprve se jdu s dr. pozdravit a popovídat a teprve potom se svléknu (ať v kabince či za závěsem), po vyšetření se okamžitě obléknu a teprve pak s doktorem promluvím a rozloučím se s ním. Jestliže tento lidský přístup není možný, pak z ordinace mizím a už mě tam neuvidí. Také jsem musela hledat doktora, který toto umožňuje, ale stojí to za to, připadám si jako člověk.
 pajda 
  • 

Re: holý zadek 

(27.1.2009 10:15:58)
Myslím, že sedět s holým zadkem a přitom se normálně bavit s doktorem prostě nejde. To by měli doktoři pochopit. Na tohle přece nepotřebují žádný extra příplatek. To je přece o tom, co je normální a co není. Chodit přes ordinaci, ve které jsou navíc otevřené dveře na chodbu, s holým zadkem je prostě absurdní, ale tohle leckterému gynekologovi nevysvětlíte...
 marketa (2 deti) 
  • 

Re: holý zadek 

(1.2.2009 17:02:59)
Holy zadek na plechove zidli me teda desi. Proc to delate? Ja si sice odlozim v satne, ale do ordinace si necham kalhotky a v nich take sedim na te zidli (sundam je az tesne pred kreslem a pak je zase natahnu). Doufala jsem, ze to tak delaji vsechny. Predstava, ze tam nekdo sedi s holym zadkem, no hruza. Priste tam budu stat.
 Vaal 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:11:24)
A kde je možno tyto RETRO DOKTORY spatřit??!! No mě teda absolutně šokuje, jak je možné v dnešní době někde u doktora zevlovat s holým zadkem. Probůh co to je za doktory?!Já za svůj život, kdekoli jsem byla u gynekologa, tak jsem se vždy převlékla v kabince a vešla rovnou do ordinace, kde mne doktor vyšetřil a šla jsem zase zpět se převléknout.Teprve potom jsem si sedla na židli vedle doktora a řešila léky, léčbu atd.

Pacientkám doporučuji v tomto případě změnit lékaře. Tohle mi opravdu přijde a)ponižující b)nehygienické(ideální je, pokud před vámi na té židli sedí pacientka třeba s kapavkou a vy jste těhotná, že!)c)patřící do dob dávno minulých...odhaduji tak 60.-70.léta.
 Zufi. 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:15:23)
A sukni si neberete? Na gyndu bez sukně by mě jít nenapadlo:-).
 10.5Libik12 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:19:21)
No já se taky divím. Mě naučila maminka (r. 1946, takže prožila echt zdravotnické doby), že na gynekologii se chodí v sukni. Pokud je to pro někoho mimo styl, může si brát zástěrku do kabelky~;)
 Zufi. 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:20:48)
Nebo kombiné do pasu, do kabelky.Přišlo mi to normální.

Libiku, co ten květák? Dala by sis???(mimo mísu)
 Zufi. 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:23:17)
A přečetla sis Nové moderní metody v pedagogice od Medlejn~s~????

Musíš:~z~

http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=10900539
 Vaal 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:26:19)
Rozhodně ne, jsem tam přece jenom já a doktor a jde jenom o pár momentů...šup na kozu a vyšetřit,nebo na lehátko a ultrazvuk... Oblékám se tak, jako obvykle...tj krátké triko a bokové džíny ~;)
 10.5Libik12 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:32:07)
Jéjej, tady se baštilo a já jsem byla jinde:)

Evál, já nechci být nechutná, ale myslim si, že pro účel gynekologického vyšetření bez možnosti sprchy či bidetu je vhodnější mít ona místa trochu "oluftovaná". Jinak my, co se svlékáme v kabince, za tím účelem používáme třeba hygienické speciální ubrousky, není-li voda, že.

Fakt si nedovedu představit, jak se vysoukám z džín a skočím na kozu.
 Vrtulka* 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:42:07)
Libíku, jakou vzdálenost urazíš od svlečení ke koze? Aby ten ofuk aspoň trochu stál za to? Je k tomu také vyžadován nějaký speciální druh chůze aby byl ofuk dostatečný? Pokud před vyšetřením sedíš na židli, tak tam to asi taky zrovna neluftuje, pokud tedy záměrně nesedíš s koleny metr od sebe. Opravdu věříš že tahle zajímavůstka s preventivním svlékáním má nějakou funkci?
 Vaal 


Re: holý zadek-trochu RETRO,ne??!!! 

(1.2.2009 20:49:54)
v čem je problém? Vždyť jsem psala, že se převlékám v kabince, ne? Tam se můžu vlhčenými ubrousky otřít třeba od hlavy až k patě ~a~..nebo vidíš problém v těch džínách?...fakt nechápu
 myš 
  • 

Re: CR vs USA 

(26.1.2009 15:12:00)
Anni

To by mě zajímalo, které porodnice jsou jako Vrchlabí? Tzn možnost porodní polohy, porod ve vaně, 100% bonding po porodu? A samozřejmě to musí být filozofie celé porodnice, nesmí záležet na jakou směnu zrovna natrefíš....
 Kleris 


Re: CR vs USA 

(26.1.2009 15:29:02)
Porodnice v Havlíčkově Brodě např.
 Marta 
  • 

Re: CR vs USA 

(26.1.2009 16:19:01)
A v Brodě už jsou běžné pokoje pro pobyt celé rodiny po porodu? Nemyslim jeden či dva nadstandardy na oddělení.
 Kleris 


Re: CR vs USA 

(26.1.2009 15:30:34)
Porodnice v Havlíčkově Brodě např.
 Rosemanka 


Re: CR vs USA 

(26.1.2009 15:10:03)
.. no já nerodila ani v USA ani zatím v ČR, teprve mne to čeká o prázdninách, ale co vím, tak v USA se za porod platí, kdežto v ČR se dostává porodné, takže o tom to taky možná je... Každopádně věřím, že budu mít tu lepší zkušenost :o)
 myš 
  • 

Re: CR vs USA 

(26.1.2009 15:20:51)
Martina

no kdyby to s těma porodnicema bylo takhle úžasně jednoduché, tak by to bylo prima. Musím říct, že žádná návštěva porodnice a hovory s x maminkama ti nezaručí, že vždycky dostaneš, co chceš. Někdy stačí jen výměna směny a vše je jinak a to můžeš být 10x dospělá a žádat a žádat.... Tu 100% jistotu, že se k tobě budou chovat jak chceš ti dá bohužel jen a jen osobní zkušenost.
 Minka+Sabi 11/05+Sebi 4/11 


porod US vs CR 

(26.1.2009 10:30:00)
Ja se priklanim k US a to predevsim z toho duvodu, ze se v US bere vetsi ohled na prani a potreby pacienta a vse je s nim dukladne probrano. V CR mi doktori diktuji, a kdyz se ozvu, tak je halo. To mi vadi.

O pripstupu sestricek nemluve ....

Kazdopadne kdybych mohla, rodila bych druhe zase v US, ale z technickych logistickych problemu tu nepujde.
 Veronika 
  • 

Zijem roky z porodu... 

(26.1.2009 10:30:02)
Moc hezky clanek, je videt, ze to jde i jinak. Zaujalo me, ze rikate, ze nepatrite k tem, co porody nejak zvlast resi (jako by to bylo neco spatneho) a nasledne se dozvidame, ze posledni porod v Cechach pro vas byl tak traumatickym zazitkem, ze vas to trapi i po peti letech. Ano, prave proto nektere z nas porody resit musi. Aby se takovehle veci nestavaly, aby zena byla brana jako svepravna bytost a nikdo ji nic nenarizoval a zbytecne neobtezoval zivot nesmyslnou nemocnicni rutinou.
 Kohnova 
  • 

Re: Zijem roky z porodu... 

(26.1.2009 21:58:35)
Ja hlavne nechapu, co je spatneho na hovorech o porodech? Proc se muze mluvit o fotbale, kompostu, striich, zacpe nebo vesteni z karet, coz jsou celkem banality a o porodu ne? Nechapu, proc je trapny ten, kdo se chce bavit o rozeni, zatimco napr. nekonecne tlachy o formovani postavy ci Paroubkovi jsou OK.
Proste kdyz me nebavi mluvit o porodech, jdu na diskusi o tom, co me bavi. To "Ne, ze bych se zabyvala resenim porodu..." je stejne jako "Nemyslete si o mne, ze jsem nejaka feministka, ale..". Jeste je kus cesty pred nami, nez budou zenska temata brana jako obecne prijatelna prinejmensim zenami samotnymi.
 cizinka1 


Re: Zijem roky z porodu... 

(27.1.2009 10:13:57)
Kohnova,~R^
 Margot+1 


Re: Zijem roky z porodu... 

(27.1.2009 15:49:31)
Máš recht! ~t~
 Lara, děti 2roky a 1měsíc 
  • 

Určitě to takto není ve všech nemocnicích 

(26.1.2009 11:12:20)
Moc zajímavý článek, to jak to chodí v Americe je nádherné. Takto si představuji porodnici.

Popis postupů v české porodnici zní naprosto příšerně, ale to rozhodně není pravidlo. Za poslední dva roky jsem zažila dva porody v jedné z největších porodnic, přes příšerné prostředí, nepoživatelné jídlo, jsem byla spokojena s přístupem jak lékařů, tak sester, přes to, že měli evidentně dost práce a určitě zejména sester bylo méně, než by bylo třeba, tak jsem nikdy nezažila, že by byli otráveni, natož měli nemístné poznámky. Za ty dva roky se to navíc ještě zlepšilo. Co se týče vážení po-před krmením, tak to se sice provozuje, ale až ve chvíli, kdy se tvoří mléko a je na matce, zda to bude opravdu dodržovat, neboť rozhodující v hodnocení růstu dítěte je denní vážení. Před dvěma lety mi také ještě nabízeli po dobu, než se vytvoří mléko dokrm UM, tentokrát již nabízeli cizí mateřské mléko ale nikdo mne do toho nenutil, naopak, maminkam, ktere dokrmovaly, ve chvíli, kdy se mléko začalo tvořit doporučili už nic nepřidávat. Co je hlavní problém myslím je to, že porodnice je nemocnice - pobyt v porodnici je díky tomu šíleně nepříjemný - neustále vám někdo vbíhá do pokoje s nějakým vyšetřením, něco jako klid neexistuje. Ale je to hlavně otázka peněz - a také by změnu muselo vedení porodnic chtít a prosadit ji.
 vlad. 
  • 

Danielo, jak já ti rozumím.. 

(26.1.2009 11:32:37)
Tyto móresy českého zdravotnictví z duše nenávidím (jako lékařka snad o to více). A tvůj popis vcházení do gynekologické ordinace s holým zadkem - úplně se mi vrátily vpomínky na mého prvního gynekologa a jeho, ne sice plechovou, ale koženkouvou židli, na které měl položený čtverec buničiny. No důstojnost sama, brrr. A vizity s kontrolou vložek na porodnici, no erc hnus.
Ale mám takový smutný pocit, že některé postupy a přístup k pacientům jsou v mozcích českých zdravotníků tak zakonzervované a navíc to předávají nově příchozím, že komplexní změna je téměř vyloučená. Za těch 20 let je to mírně lepší, ale rozhodně to není většinovým pravidlem.
 kreditka 


Re: Danielo, jak já ti rozumím.. 

(26.1.2009 11:51:26)
Tak na takovou židly bych si asi nesedla ~l~, naštěstí můj lékař to takto nepraktikuje, svléknu se až na samotné vyšetření a hned po něm se zase obléknu ~;)
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Pro autorku 

(26.1.2009 11:40:03)
Danielo, moc hezký článek, napsaný s nadhledem a věcně. Také děkuju za srovnání, které jste tu předestřela. A chtěla bych se stejně jako diskutující zeptat, jak je to s cenou zdravotnických služeb v USA. Měla jste nějaké nadstandardní pojištění, ze kterého byla péče hrazena?
Protože podmínky, o kterých mluvíme v ČR jsou dány financemi, které mají nemocnice k dispozici (ty čekárny, objednací doby..). Možná by tady mohla vzniknout nějaká ryze soukromá porodnice, kde by bylo čisto, útulno, všichni by se usmívali a měli pochopení. Ovšem s tím, že bychom si zato pořádně připlatili.
Není náhodou v tom ten problém?
Mám totiž dojem, že v USA si ani zdravotní pojištění všichni neplatí a pak mají nárok na opravdu jen základní péči hrazenou státem. Zahrnuje taková péče gynekoložku, co Vás obejme?
 Ráchel, 3 děti 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 12:19:19)
možná by stačilo, abychom v porodnici nebyly 5 dnů, ale jen dva, jako v USA. Pak by byly finance na lepší podmínky. Já bych to teda rozhodně brala.
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 12:34:39)
Co tam dělali 5 dní nechápu, v "mé" porodnici pouštěly, pokud byly oba v pořádku cca 72 hodin po porodu ~a~
 adelaide k. 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 12:36:43)
Kreditko, v mojí porodnici a všude v okolí (kromě jedné) s propouští 5. den ( a to se den porodu nezapočítává)
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 12:42:31)
Tak to je hrůza u nás píší, že den porodu se nezapočítává také, ale pokud matka porodí brzo ráno, tak se to pokud jsou v pořádku započte, propouští tam většinou ale ráno a ty co porodily večer mají smolíka a jdou až "o den dýl" Já třeba porodila v úterý, ale až večer a v sobotu ráno nás vyhodily, kdybych porodila ráno mohla jsem jít možná v pátek ~t~
 Romana 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 13:10:12)
Tak u nás pouští třetí den a po císaři čtvrtý den ještě dneska si pamatuji jak jsem byla vyřízená,Bolelo mě břicho a doma mě čekali ještě dvě děti.Za tři dny jsem si skočila na vytažení stehu.Zrovna po císaři bych pět, šest dnů přivítala,ale zas na jednu stranu doma je doma.
 janna001 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 13:11:40)
A kde jsi byla, mě pouštěli po císaři domů za týden, už bez stehů a bylo to akorát, už jsem se cítila dobře.
 Romana 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 13:19:49)
Ve Svitavách a nikdo se nás na nic neptal.
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 13:35:26)
To ti věřím, příbuzná na tom byla stejně ve FN Hradci Králové, měli plno a tak ji pustily
 janna001 


Re: Pro autorku 

(1.2.2009 13:05:00)
Já jsem byla v Litoměřicích, tam si nechávají maminky spíš dýl - po normálním porodu 4 dny, po císaři týden, ale já jsem po tom císaři byla ráda, sestřičky mi pomohly i s kojením a doma už jsme byli bez problémů.
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 13:32:30)
Tak s císařem tam rychle nepouštějí co vím, spolubydlící na pokoji tam zkejsta 14 dní po normálním porodu, nejdříve problém s váhou a očičkem a když už měli jít domů skočila na malou silná žloutenka a zas nic ~Rv
 DENISA 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 14:01:13)
Naprosty souhlas.
 Lybicka + dva kluci 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 13:27:04)
Zlababo,
ja osobne bych take uvitala "soukromou" porodnici, kde by se klasika hradila z pojisteni a dalsi sluzby "nadstandardne". rada bych si sporila, nebo treba vzala uver na to, abych to m,ohla zafinancovat. preci jen clovek v zivote vyhodi mnohem vic penez za blbosti a tohle je krucialni vec. Sztejne tak, jako si platime/prispivame na bile plomby a pod. u zubare....
Jinak moje velmi dobra kamaradka rodila v USA (CA) dvojcata. Cisarem, pak poporodni komplikace (nasledna operace-jeji!)a pod... nakonec ji prisel ucet na silenou sumu, ovsem cela az na nejakou injekci a jeste cosi ve vysi asi 100 USA bylo hrazeno pojistovnou! A to nemela kdovijakou pojistku....Odvadime v souctu vcetne toho co odvadi zamestnavatel vcelku slusne penize na zdravotni a so. pojisteni, cili v tom problem nevidim.....Take jsem nekde slysela (ale nevim, zdali je to pravda) ze v USA vas musi prijmout kdyz jste rodici matka vsude i kdyz nemate pojistku! A chovaji se k vam stejne!
Pravda je, ze v USA je to obecne o pristupu lidi. Vsichni jsou pratelsti az to chvilemi "boli" ale heuky se na to zvyka a clovek se citi prijemne.
 DENISA 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 14:52:46)
Doufam, ze ti Zlabatka sdeli vysi svych nakladu, ja odpovim jen za sebe. Hlavne si myslim, ze je to velmi ruzne a mohou byt velke rozdily v tom kterem state USA. Samozrejme zalezi na druhu pojisteni co vsechno kryje, napr. nepojistene a nemajetne pry rodi na pohotovosti. Vetsina mych znamych s normalnim pojistenim mela velice slusnou peci okolo porodu, vetsinou si nepriplacely ci minimalne. Kazdy pacient dostane do ruky ucet od nemocnice a pak vyuctovani od pojistovny, co z toho uctu zaplati a co ne. Mym kamaradkam bylo uctovano nekde 10, nekde 7, nekde jen 3 tis. USD, zalezelo na statu a na nemocnici. Me osobne stal porod vc. epiduralu v pekne (ale ne prestizni) nemocnici s nejlepsi detskou JIP v okoli 4,5 tis za 2 dny pobytu (jeden pred kvuli vyvolavani a 24 hod po porodu, kazdy dalsi den by byl 1 tis.). Daleko horsi byly naklady na peci v tehotenstvi vc. gen testu atd., to se vysplhalo za cele tehu k 8 tis. US zdravotnictvi je jedno z nejdrazsich na celem svete, vim o pripadech, kdy jezdili Americane na operace do UK, D i CR, protoze by jim to pojisteni nekrylo a v Evrope je to vyslo levneji.
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 15:17:19)
Zlaté české zdravotnictví - ta tvoje péčev těhu stála cca 95 % mého měsíčního platu ~a~

Nicméně by tady mohla být soukromá porodnice pro ty, co si rádi zaplatí....~d~
 Hoisin 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 15:20:34)
Tak ono samozrejme na tom pojisteni zalezi. Ta dvacka mesicne nebo pak dvakrat do mesice neni problem, ale mam take kamaradku, ktera nepracovala, jeji manzel je podnikatel a ti meli jen nejakou zakladni pojistku a porod je vysel asi na $4000 dolaru.
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 15:25:46)
4000 USD = cca 88 000 Kč = mých 9 čistých platů ~n~ alespoň vím, že nemám jet rodit do USA ~t~
 Hoisin 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 15:31:31)
Tak prave socialne slabe tehotne to maji nejlepsi, protoze tem hradi stat vsechno do posledniho centu ~R^ A to i ilegalnim imigrantkam.
 kreditka 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 15:32:43)
Tak když už tak tam pojedu jako ilegální emigrantka ~t~
 iva 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 16:02:41)
Ale my tu hovoříme o lidech, kteří si pojištění platí. Z Vašeho platu Vy a zaměstnavatel odvádíte nemalou částku ... Tak nemůžete srovnávat naši péči s péči o ilegálního imigranta. Musíte ji srovnávat s péči zaměstnance, který si platí.
 kili 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 16:08:20)
No jistě. Jenže náklady na péči (vyjma platů zdravotníků) jsou stejné, kdežto pojištění se na hlavu zde vybere několikrát méně než v USA. Takže je tu někdy takové přání pořídit Buicka za cenu Fabie.

 DENISA 
  • 

Re: Pro autorku 

(26.1.2009 16:15:42)
No jeste ze jsi se opravila, uz jsem chtela zacit zavidet :-)
 papinka 


Účet u nás a v USA 

(26.1.2009 17:33:58)
POkud vezmeme průměrný účet cca 5000 dolarů , tj. při kurzu dejme tomu 20, 100 000 Kč. V takové relaci se u nás pohybují úhrady nejsložitějších operačních výkonů typu kardiochirurgických. Za porodní péči je to 10x méně. A i s těmito penězi to musí jít. Pak se nedivme,že není jídelní lístek a room service na zavolání, že není na vylepšování prostředí. Je tak tak na přístoje a pomůcky a provozní náklady.
je třeba také zdůraznit, že popsaná péče je v USA pro pacienty s kvalitním pojištěním, kdo jej nemá , je odkázán na služby emergency či různá dobročinná zařízení a o ostatním si může nechat zdát. Srovnejme také náklady na pojištěnív USA a u nás.
 Hoisin 


Re: Účet u nás a v USA 

(26.1.2009 17:42:25)
Nene, jak jsem rikala, stejnou peci maji i ilegalni imigranti, kterym pojisteni plati stat {100%, nedoplaceji ani cent}
 papinka 


Re: Účet u nás a v USA 

(26.1.2009 23:40:46)
Tak to je nesmysl o ilegalních přistěhovalcích stát vůbec neví , pokud by věděl , tak je ihned deportuje. Tito mají nárok pouze na nezbytně nutnou péči v situacích akutního ohrožení života nebo zdraví. Něco jiného jsou oficiální žadatelé o azyl v průběhu řízení.
řada Američanů nemá žádné pojištění, takže se pro ně určitá léčba stává zcela nedostupnou. U nás zato bezplatně ošetříme všechny, i ty, co do systému nikdy nic nepřispěli a mají nárok na stejnou péči
 destra 


financovani tehotenstvi a porodu v USA 

(8.2.2009 6:49:13)
To se bohuzel mylite. Ilegalnich lidi je v USA neuveritelny pocet a to, ze by je nekdo okamzite deportoval...? To se opravdu nekona.
Lide, co jsou tu nelegalne velmi jednoduse ziskavaji nelegalni social security number (identifikacni cislo, obdoba ceskeho rc), ktere vam otevre dvere vsude a to jak do legalniho zamestnani, tak legalniho zdravotniho pojisteni, tak legalnich financnich pomoci.
Existuje nekolik pomoci lidem, kteri nemaji zdravotni pojisteni. castokrat jsou to lide,kteri jsou tu legalne, ale pojisteni si proste neplati, protoze je to drahe a oni na to nemaji. nebo stejny pripad s tim rozdilem, ze by na to meli, ale platit to nechteji a radsi penize pouziji na neco jineho, pak jsou tu lide, kteri jsou tu nelegalne a duvody k tomu, ze nemaji pojisteni maji uplne stejne jako ti legalni. proste si ho neplati a to je cele.
Tihle lide mohou vyuzit nekolika moznosti, z nichz napriklad jeden se jmenuje AIM, pomoc matce a diteti. Jedine co musite udelat, je ve chvili, kdy se registrujete zaplatit 1.5% sveho rocniho prijmu (rodinneho) a od te chvile mate gynekologa (normalniho, klasickeho, zadneho pokoutneho uchyla, co si udelal ordinaci v kulne za barakem), mate veskere ultrazvuky, testy, genetiku, epidural, proste uplne vsechno. Vim to ze srovnani se svou kamaradkou, ona ma tento zpusob a ja si platim klasicke pojisteni (kolem 200$ mesicne, 15$ za kazdou navstevu, 500$ za noc v porodnici. to jsou jedine vydaje, ktere mam). ona zaplatila cca 600$ za peci po celou dobu tehotenstvi. Jo, a jen tak na okraj. Neni tu legalne. Tak to jen tak na vysvetleni, proc nemate az tak uplne pravdu.
Jinak s autorkou temer ve vsem souhlasim. Rodila jsem v USA jednou, ted jsem tehotna podruhe. Personal se tu chova opravdu k pacientum velmi, velmi dobre. Jen bych polemizovala o vedomostech lekaru. Jak Gynekologu, tak posleze pediatru, protoze v tom to zase podle mych zkusenosti na plne care vyhravaji lekari v cechach.
 kili 
  • 

Re: financovani tehotenstvi a porodu v USA 

(8.2.2009 23:22:12)
toto mi poslal kolega :

Obecne zalezi na jednotlivych statech, protoze tahle pece se bude platit z Medicaidu.

Takze v mem state program AIM vubec nefunguje, funguje Medicaid pro matky pod urcitou hranici prijmu. Ale to je po pravde receno uplna saskarna. Matka se zapise do Medicaidu ale Medicaid plati tak spatne, ze privatni gynekologove ji nebudou chtit jako pacientku. Takze se stane pacientkou v universitni nemocnici, kde bychom ji stejne do ambulance prijali i zdarma bez Medicaidu. Takze v praxi bude muset dochazet do universitni nemocnice, ktera neni tak pohodlna a elegantni jako soukromy spital na predmesti, na druhou stranu ji budou osetrovat rezidenti plus attendingove na vysoke profesionalni urovni.

Moje osobni zkusenost je takova, ze kdyz moje pani byla tehotna, tak jsme zvolili kombinaci obojiho. Sledoval ji jeden z docentu z universitni gynekologie a k porodu potom byla prijata do nemocnice na predmesti ( a pan docent tam samozrejme prijel k porodu, tedy vlastne porodum, uz byly tri).
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: financovani tehotenstvi a porodu v USA 

(8.2.2009 23:26:06)
Kili, hm a kde je zdroj? Protože takto je to jen jeden pan povídal.
 kili 
  • 

Re: financovani tehotenstvi a porodu v USA 

(8.2.2009 23:34:03)
Vám jsem to nepsal, alebrž jako reakci někomu jinému.

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: financovani tehotenstvi a porodu v USA 

(8.2.2009 23:38:05)
Kili, toto je veřejná diskuze, kde každý může reagovat na příspěvek každého a to dokonce i mimo vlákno. Tady je taková demokracie. Takže nic to nemění na informaci, že informace vypadá jako jen jeden pán povídal. V USA je výborné, že i žena s minimálním pojištěním může využít služeb ambulantního porodu, či domácícho porodu, služeb profesionálních porodních asistentek a pokud o to stojí, může rodit doma v kuchyni do bazénku, který PA přinese. Taky se tam tak často nestává, jako u nás, že by byli novorozenci od matek odnášeni na vyhřívaná lůžka.
 kili 
  • 

Re: financovani tehotenstvi a porodu v USA 

(8.2.2009 23:49:59)
Možná Vám není dost dobře jasný pojem demokracie, ale Vaše věc. Reagovat můžete jistě jak chcete na co chcete, taky Vaše věc.

Jeden pán nepovídal, ale napsal a já jsem nic jiného nesdělil, než že mi kolega poslal onu informaci. Já jsem v USA už dlouho nebyl, tak jsem se na financování zeptal - poté, co jsem si přečetl jistý příspěvek.

 Michaela 
  • 

Všem maminkám, 

(26.1.2009 16:58:31)
dotazník na cca 15 minut.

Milé maminky, zajímá mne, jak jste se miminkem cítily a sžívaly po porodu (zajímají mne i maminky rodící mimo ČR). Prosím, zúčastněte se mého výzkumu a vyplňte dotazník pro děti mladší 10 let (pokud máte víc dětí, tak pro každé zvlášť) na www.klinickapsycholozka.cz, sekce dotazníky, dotazník 1.
U dětí starších 1 roku stačí počet dní po porodu odhadem a nenechejte se zmýlit názvem dotazníku, mohou jej vyplnit všechny maminky.
Moc děkuji a přeji hodně dobrého Vám i Vašim dětem.

Mgr. Michaela Mrowetz
 Alicee 


Re: Pro autorku 

(26.1.2009 18:21:56)
Žlababo,
ve financích to tak úplně nebude.
Já jsem rodila třikrát v Kanadě kde je zdravotnictví státní, tudíž zadarmo a gynekoložka mě taky po porodu objímala ~:-D
Zdravotnictví je tu v dost zbědovaném stavu, nejsou peníze a v nemocnicích je to vidět - o útulnosti se opravdu mluvit nedá, jsou funkční co se zdravotnického materiálu a přístrojů týče...na zbytek nejspíš peníze nejsou. Ale to nic nemění na tom, že personál je slušný, citlivý a respektující pacienta.
 zuni 


to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 12:00:38)
To fakt chtěj, abyste ukázaly použitý vložky??? Co na tom jako chtěj vidět? Proč??

uááá
 Nerida 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 12:09:12)
Neverim, ze popisovanou peci (napr samostatny pokoj) maji treba ilegalni mexicanky. V US plati vic nez kde jinde, ze dostanete to co si zaplatite. V tomto pripade ma dobra pojista cenu zlata.
 Alena 
  • 

Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 12:39:08)
Ano, v některých porodnicích chtějí vidět vložky, bud si ji sama vyndáš nebo sestra, a pak ti doktor zkontroluje prsa, vložky proto, jakou barvu má krev, ale ta prsa fakt nechápu, je to kvůli prasklinám a tak, ale první den po porodu to kontrolovat?? na tuto praktiku jsou experti v nymburce :-((

Jinak autorka opravdu moc pěkně napsala článek, hezky se to četlo a srovnání je dobré
 kreditka 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 12:44:33)
Tak epizodu s vložkami znám, je to děs, ale sestra nám vysvětlila také, že je to kvůli barvě krve ~d~

Prsa???? Tak ty naštěstí vidět nechtěly, o ty se zajímaly max. sestry, když mi pomáhaly s kojením ~t~
 sarmi 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 12:45:16)
aleno, to jsi me tedy vyvedla z omylu. ja prave myslela,ze chteli, aby si tu vlozku vytahla a ukazala se - jako siti. prvne slysim, ze by nekomu kontrolovali vlozku...~a~
 sarmi 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 12:42:59)
myslim, ze to autorka myslela tak, ze je nutne vytahnout vlozku a ukazat SE - tzn.hraz a jeji pripadne siti po nastrihu. z te vety to opravdu vyzniva, jako by po ni chteli, aby ukazovala vlozku, ale to mi prijde jako nesmysl.~a~
 janna001 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 13:10:26)
Kontrolování vložek kvůli barvě krve jsem taky zažila, prsa se kontrolují taky - doktorka je vždy šetrně "ohmátla", jestli se nedělají zatvrdliny - my jsme na pokoji byly jenom dvě a na tuhle kontrolu chodila doktorka sama s jednou sestřičkou, tak jsem to prostě brala, že je to potřeba.
 Alena 
  • 

Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 13:59:20)
ne, chtějí vidět vložku, sestra má kleště, štítivě ti odtáhne vložku od těla, doktor se podívá...

my byly taky na pokoji dvě, ale přišlo 10 lidí, doktoři, sestry, studenti .. a šetrně, hmm, to se máš
 Vlastivila, 3 zlobidla 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 14:49:20)
S prohlížením vložek to bylo pro mě tak šílené, že jsem nakonec letěla těsně před vizitou do sprchy, vzala čistou vložku a myslela jsem že mám vyhráno.... Omyl, doktor mi stiskl břicho jako blázen , aby něco vyteklo a krev přece jen viděl.
 zuni 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(27.1.2009 7:49:53)
"mi stiskl břicho jako blázen "
no tak tomu říkám prvotřídní péče o ženu po porodu. ~a~
 pekika 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 14:39:51)
Blbost to teda rozhodně není~k~
Na vizitě Dr. sleduje jak hojící se nastřižení a na vložce kontroluje jak se žena čistí po porodu, tzn očistky. Zabarvení množství atd. Předběžně tak může zjistit, zdali, nezačíná v děloze zánět,nějakého případného zbytku půacenty apod.
Je to sice nepříjemné, ale když se mi mohl dívat do**** hodinu u porodu, tak to 2 minuty u vizity vydržím . Ve svém zdrav.zájmu~:-D
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Vložky? 

(27.1.2009 21:05:44)
To o ukozaování vložek jsem slyšela v souvislostech s ústeckou porodnicí.
Sama jsem tedy ležela na nadstandardu a nikdo mi vložky nekontroloval! Nevím, zda je to i na naromálních pokojích. Mně se jen zeptali, jestli hodně krvácím. Jinak pochopitelně byla kontrola prsou a než jsem byla propuštěna domů, tak kontrola gynekologická.
Takže nechápu, proč by to mělo být povinné ukazovat vložky...~f~
 Grainne 


Re: Vložky? 

(27.1.2009 21:44:21)
Cindule, na nadstandartu mě taky nikdo neobtěžoval ukazováním vložek a jakýmikoliv prohlídkami a kontrolami čehokoliv, to jsem byla zvána lékařem - ano, zvána lékařem do vyšetřovny.
Jinak to byla na oddělení běžná praxe. Když nebyl nadstandart volný, tyhle praktiky jsem odmítla, sice mně spolupacientky poté stíhaly nenávistnými pohledy, ale lékaři to respektovali.
Ono je třeba mnohdy jenom umět se ohradit.
 Anni&Annika 


Re: Vložky? 

(27.1.2009 22:02:45)
Gr...nadstandart jsem nemela, nebyl volny, ale na pokoji jsme byly 2, uplne super...jsme si dobre pokecaly...ale vlozky nam na pokoji teda nikdo nekontroloval....a zadne vysetrovani pred spolubydlici taky ne~d~
 Grainne 


Re: Vložky? 

(27.1.2009 22:38:33)
Anni, mnohdy opravdu stačí personál zbrzdit v zajeté rutině. Je sice smutné, že si musíme říkat o věci, které by měly být samozřejmé, ale je to tak.
Mně třeba vadí přeříkávání diagnózy před ostatními pacienty a vůbec systém hromadných vizit mi připadá jednak nedůstojný všech zúčastněných, jednak asi zbytečných, protože když jsem byla ta obtížistka, primář se suitou v závěsu pokoj obešel. Kupodivu mně ani nevyhodili z nemocnice.~:-D
Asi si představil, jak mě ukázňuje.~:-D
 Karen 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 15:26:49)
Sarmi,
 Karen 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(26.1.2009 15:39:38)
Sarmi,rodila jsem v šerém dávnověku je to 27 a 23 let.
A s těmi vložkami to bylo na chlup tak, jak autorka píše. Ne tedy, že by se vyndavaly a ukazovaly všem, ale stáhly se kalhotky a doktor se podíval, jakou barvu mají očistky. Jizvy kontroloval jen po císaři.
O svém prvním porodu nebudu psát, to by byl román, jen jedna z perliček:
Když jsem čtvrtý den po císaři prosila dr. o prášek na bolest břicha, neb po dolzínu, který mi první tři dny rutině píchali, mi bylo spatně, přišla sestra na pokoj a píchla mi zase dolzín a přitom na mě řvala, co si to dovoluju, že musím být nějaká doktorky známá, že to ještě neviděla, čtvrtý den píchat dolzín, že ze mě bude feťačka. Určitě to se mnou ta bodrá žena myslela dobře ~q~~o~~t~
 Insula 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(27.1.2009 8:09:55)
Ano, chtějí vidět vložku. Kontrolují, zda odcházejí očistiky. S hrází to nesouvisí, mám dvě císaře. ~:-D
 Insula 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita??  

(27.1.2009 8:10:49)
Omlouvám se za překlep. ~t~
 ALianan 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 15:06:32)
Nechtějí.

Krvácení zkontrolovala PA po porodu.

Vizita probíhala takto: Doktor se zeptal jestli odcházejí očistky, jestli mě něco nebolí, jestli nemám natržení nebo šití. Natržení ani šití jsem neměla, nebylo co kontrolovat, žadný ukazování se nebylo. Maximálně prohmátnul břicho, na vložku se nikdo neptal.

První gyn. kontrola po porodu byla až po šestinedělí.
 Angretka 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 15:59:52)
Tak nejspíš Vás nekontroloval právě proto, že žádné šití nebylo......Pochybuju, že by Vás neprohlídnul, kdyby jste měla velké poprodní poranění, nebo Vás bolelo břicho~2~
 ALianan 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 16:08:13)
Kdyby mě bolelo břicho, nebo měla jiné poranějí, lékař by mě jistě ošetřil a zkontroloval - od toho tam je.

Ale kontrolovat vložky preventivně, roztahovat nohy jen protože je vizita a pan doktor se musí podívat je divné a z pohledu rodičky nechutné.


 Lenka, (08/03+10/06+07/09) 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 21:32:02)
Přidám také svůj příspěvek.
Rodila jsem dvakrát ve Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě. Třetí miminko ještě čeká :o).
Co se týče prvního porodu, našlo se pár věcí, ale pocitově jsem mohla rodit znovu skoro hned. Každopádně do papíru, který dávají před porodem podepsat, jsem dovolila, aby na vizity chodili i studenti, a tím pádem to dopadlo, tak jak se píše. Plno lidí, žádné soukromí.
U druhého porodu jsem zakřížkovala, že si nepřeji další osoby (na druhou stranu někde se i studenti musí učit a sbírat praxi, ale) a opravdu vždy přišla na pokoj jen lékařka a sestřička. Pro změnu ale i tady záleželo na lidech, protože (byla jsem zde 3 dny) 2 lékařky, hlavně sestřičky např. pomocí peřiny zakrývaly soukromí i před ostatními (2) pacientkami na pokoji, nicméně další lékařka se sestřičkou byly osobně docela neurvalé a soukromí a slušnost jim nic neříkalo. Takže tak. Vše je v lidech.

Takže já hlavně doporučuji, zakroužkovat, pokud to jde při bolestech, že si nepřejete další osoby.
 Magda & 2 
  • 

Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(26.1.2009 22:45:48)
Asi to bude malinko od tematu, ale neda mi to, abych se nepodelila o zazitek, v nemz hlavni roli hral stud.... Kdyz jsem nastoupila v 36tt do porodnice na preventivni prohlidky, neznala jsem tamni Mudr osobne. Jake bylo moje prekvapeni, kdyz jsem vyskocila na kozu a objevil se hezoun doktor ani ne meho veku, skrz moje roztazene nohy mi podal ruku a rika: Ja jsem Samec (rozumej: Jmenuji se Samec). V tu chvili mi prolitnul hlavou proud nejruznejsich predstav az jsem zrudla po usi a nezmohla se na nic duchaplnejsiho nez neco jako: "Ano, ctu to na vasi cedulce". Kazdopadne obsahovy vyznam doktorova prijmeni a poloha, v ktere jsem se nachazela, mi v tu chvili prisla velmi perverzni, az jsem se zastydela......
 sarmi 


Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(27.1.2009 12:57:58)
tak to je mazec! ~t~ obavam se, ze ja bych nevybreptala ani to, co ty... mozna by se o me pokusil infarkt ~a~
 Jana, 2 děti 
  • 

Re: to jsem mladá a naivní, je to realita?? 

(27.1.2009 13:15:43)
Tak ten "můj" doktor se jmenoval Zajíc a taky to byl mlaďoch a mi bylo 19 a ještě dneska mám záchvat smíchu, když si na to vzpomenu.
 sarmi 


stesti na gynekologa i pediatra 

(26.1.2009 12:07:50)
jak tak procitam tento i predchozi clanky, mam pocit, ze jsem mela obrovske stesti na gynekologa i detskou lekarku (a nakonec take na sveho lekare). oba,resp. vsichni tri jsou moc prijemni, komunikativni, nic mi nenuti a v obou ordinacich jsou i velice prijemne sestry... jsem vyjimka???
 chikamichi 


Re:  

(26.1.2009 12:20:30)
děkuji moc za čánek přesně a jasně řečeno o čem to celé je a v čem je ten hlavní problém, jen a jen dodržování zcela obyčejné lidské důstojnosti
 Cita 


Epidurál 

(26.1.2009 12:44:29)
Ony ty rozdíly opravdu nejsou podstatné, až na jeden: Epidurál...

...to že není v českých porodnicích na požádání je středověk a ostuda jak stodola(a kdo jste ještě nerodil, vězte, že přes všechny řeči se epidurálu spíš nedočkáte, než dočkáte, zvláště pokud už nejste prvorodička..)..

Závidím američankám epidurál, já ho měla jen při prvním porodu a z toho druhéhose taky nemůžu pořádně vzpamatovat dodnes..a to, že si ho nemůžu zaplatit je diskriminace (s výjimkou Krčské porodnice, aspoň někde, sláva...)..

PS borkyně, které jste rodily i bez epi jak víno, prosím nepište, každý porod je jiný a některé prostě bolí víc, děkuji..
 kreditka 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 12:47:24)
Já bez něj rodila, ale ke konci jsem ječela že ho CHCI! - Co na tom, že jsem byla tak zaslepená, že jsem ho chtěla v 2. době porodní i když jsem věděla že je na něj pozdě ~t~ Rozhodně jsem posera ne borkyně ~t~
 Petra, 2 deti 
  • 

Re: Epidurál 

(26.1.2009 23:23:12)
Pred prvnim porodem jsem mela epidural, mela jsem silne bolesti. Pred druhym porodem jsem se rozhodla, ze epidural odmitnu, ale kdyz jsem nespala druhou noc, bolesti byly nesnesitelne, tak jsem zacala kricet o epidural. Bohuzel anesteziolog ho nedoporucoval, protoze jsem mela za sebou jeden cisarsky rez. O hodinu pozdeji se rozhodli, ze pujdu na operaci (2.cisarsky rez). Byla to obrovska uleva!!!!!
 Lenca 
  • 

Re: Epidurál 

(26.1.2009 12:48:13)
stejně jako má každá jiný práh bolestivosti ;-)
Já mám osobně s bolestí celkém problém :-)
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 12:53:03)
ach jo...nejde o práh bolesti, ale o to, že prostě bolí víc..mě můžou trhat zuby bez umrtvení, měla sem potrhaný vazy, polámaný nohy (půl roku sádra), ledvinovou koliku...všchno se dalo, ale druhý porod byl k zašílení..

Není to o prahu, ale o tom, že to byl komplikovaný, dlouhý porod příliš velkého miminka ~a~..ach jo..pche snížený práh bolesti ~l~..určitě snesu víc, než leckdo..
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 12:55:50)
Tyhle pověry o prahu bolesti mě dohání k zuřivosti..fakt..
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:09:44)
To nejsou pověry. Je to dokázané.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:27:09)
cha cha...
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:40:36)
Salíku, nemusím nic překrucovat.

"PS borkyně, které jste rodily i bez epi jak víno, prosím nepište, každý porod je jiný a některé prostě bolí víc, děkuji.."

Rodit bez EPi neznamená být borkyně, nebo že to míň bolelo.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:52:25)
Adelaid, tvoje příspěvky jsou úplně mimo mísu..tak mě tedy prosím netahej za slovo..bože můj ~:(..
 Líza 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:54:27)
Salíku, možná by stačilo, kdybys ubrala na aroganci vůči těm, které epidurál nechtěly.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:03:58)
Jak??? Coo??? Mě někdy vadil někdo, kdo nechtěl epidurál????

Jdu pryč, na hádaly a překrucovače sem tak akorát zvědavá..
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:08:45)
Salíku jediný kdo se tu hádá a překrucuje seš ty. Mě opravdu dojímá, jak se vymezuješ proti těm, kteří jsou k tobě nespravedliví, ale sama generalizuješ a napadáš jako divá...
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:21:17)
Adelaid, patříš k ženám, které měly příšerné bolesti, a přesto epi nechtěly v zájmu, dítěte, že?

Čili jsi hrdinka..tedy přesně ten typ lidí, které jsem prosila, ať nereagují..

OK, tak se ti to povedlo, jsem onuce, která v slzách prosila o cokoli proti bolesti a dítě jí přitom bylo úplně ukradený..

Taky víš nejlíp, co sem měla udělat, abych rodila jinak..

Super, tak dneska jste holky bodovaly..zapište si to do deníčku :-©
 Zuuuza 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:29:12)
Salíku, asi máš blbý den. Nikdo tě tady nijak nenapadá, nic nepřekrucuje.. Zbytečně se vytáčíš. Dej si něco dobrého, vydechni a večer si to přečti. Třeba zjistíš, že ti nikdo nic špatnýho nenapsal. Jen mám pocit, že máš v sobě nezpracovaný problém. Z.
 Líza 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:30:00)
Salíku, právě jsi urazila Adelaide. Nevíš nic o tom, proč někdo nechce epidurál a už vůbec ti nepřísluší jeho motivy hodnotit a označovat ho jakýmikoliv názvy ("hrdinka").
Jsi arogantní.
 Oggová 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:34:01)
Saliku, klídek. Zhluboka dýchej a přečti si všechny příspěvky znova. Nevšimla jsem si, že by tě někdo někde napadal.
Podle mého názoru tě holky jen upozorňovaly na to, že ne všechny ženy bez epi rodí lehce. Že ne každá, která si epi nedá rodí za hubičku.

Nikde tě nikdo nenapadá, slova o onuci jsou slova od tebe.

Potřebuješ ujištění, že jsi nezklamala, že jsi měla epi?
Fakt nechápu, proč se tak zlobíš.
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:36:52)
Salíku, koukám že se asi nedomluvíme.

Ty nevíš nic o tom jestli jsem chtěla nebo nechtěla epi a proč, ale máš jasno v tom že jsem "hrdinka" a odsuzuju tě.

Kdybys četla i co píšou lidi, kteří mají jiný postoj k epidurálu než ty, možná by sis všimla, že s tvojí volbou nemám problém a respektuju ji. Ale mlátit kolem sebe preventivně hlava nehlava je jednodušší viď?
 deni 
  • 

Re: Epidurál 

(26.1.2009 18:16:21)
saliku, nic si z toho nedelj, ja v Tvych prispevcich nenasla ani slovo proti tem co epi mely...zda se, za jsem to pochopila, jak jsi to myslela...ja sama rodila 2x a epi jsem nemela...jednou na to bylo moc brzy,pak moc pozde, pri druhem porodu mi muj znamy dr.domlouval epi-po hruznem bolestivem porodu- s primarem nemocnice,ktery mi ho zarucil, domluvil mi schuzku s anesteziologem atd... lec bohuzel,v den porodu prisel jiny pan dr. a na me namitky a zadosti, ze jsem domluvena s panem primarem mi sdelil, ze uz je pozde...tolik k epi...ted budu rodit potreti, jsem dopredu smirena s tim, ze epi nebude...
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:57:26)
Salíku, nechápu... ~d~
 Angretka 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 16:18:06)
Nemyslím si, že jde až tak o práh bolestivosti, prostě každý porod bolí jinak. U prvního jsem myslela, že umřu, po osmi hodinách stahů po minutě jsem úplně zapoměla, proč tam jsem, jen jsem si říkala, kdy už umřu, kdybych se uměla pohnout, skočím z okna ~:-D a u druhého jsme pořád čekala, kdy to příjde a neměla jsem bolesti ani z tisíciny takové, skoro jsem nevděčně litovala, protože jsem musela sakra tlačit ~t~Jinak jsem byla maximálně spokojená, ale mám pusu, když se mi něco nelíbí, ozvu se a asi mi to kouká z očí, protože jsem nikdy nezažila hnusné chování doktorů nebo sester. Taky jsem nikdy neměla pocit, že by mi někdo nutil něco, co jsem nechtěla. Při vizitě jsem běžně kojila, řekla jsem, že jsem v pořádku a nikdo mi nic neřekl. Známá z vedlejšího pokoje málem omdlela, když se mě ptala na vizitu , prý by se bála, že jí někdo vynadá. Možná je to tak trochu i o našem přístupu....
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 12:54:37)
Salíku, třeba bys bez epi taky rodila jak víno ~;) Není to fakt o tom že kdo rodí bez Epi je buďto superžena z oceli nebo má lehké a nebolestivé porody. někdo třeba rodí BEZ proto že považuje rodit S za méně bezpečné ~d~
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 12:55:45)
Myslím první porod :-D
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:01:06)
Adelaid, odmítám se o tom bavit..ať si zadiskutují jiní..

Já sem se jen ozvala proto, že větší ponížení jak když bolestí žebráte při nepostupujícím porodu x-hodin o epidurál, a ten je vám odepřen..větší ponížení jsem prostě nezažila..

..a byla sem si stěžovat..a proběhlo přešetření..a bylo mi řečeno, že je málo anesteziologů a zaplatit si epi tutíž nelze..a bla bla bla..

Mě to nezajímá, já málem přišla o rozum..

A prosím už nevkládejte příspěvky na mé jméno...napsala sem všechno už nejmíň stokrát...bohužel pod články, které porodníci nejspíš nečtou ~;((..
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:04:37)
Adelaid, neznám nic jednoduššího, než epi odmítnout...nějak sem vůbec nepochopila, cos chtěla říct ~d~..
 adelaide k. 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:10:03)
Salíku, já rozumím tomu co chceš říct a souhlasím s tebou, že je to s epi dost tristní (slíbí ti ho všude).

Ale tak jako jsi ty alergická na argumenty ohledně práhu bolesti, tak já zase nemám ráda mýtus o tom, že kdo rodil bez Epi je buďto superkyborg, nebo měl lehký porod o kterém ani nevěděl.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:24:59)
Adelaid, nepřekrucuj co sem napsala, děkuji ~a~
 Sisqi 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:23:37)
já jsem si o epidurál říkala třikrát. poprvé mi doktor řekl, že je brzo. to jsem brala.. za tři hodiny mi sestra řekla, že anesteziologové mají na práci důležitější věci, že to budu muset vydržet... no a za další dvě hodiny mi řekl doktor, že je pozdě, protože do hod porodím a už by to nestihly... dcera přišla na svět za další tři hodiny... Podotýkám, že jsem si o porodnici vše zjistila a právě o epidurálu všude uvádějí, že je na požádání k dispozici...
 Dobra1 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 15:05:37)
Ja patrim k doktorum, kteri epiduraly pichaji. Bohuzel napr. v nasi nemocnici je nas malo, obcas delame praci za dva najednou, je to k zesileni. A ve sluzbe je jen jeden doktor, druhy event. na zavolani. Jenze kdyz musis byt na sale, kde je tezka 4-hodinova operace a soucasne se staras o ddeleni plne kriticky nemocnych, opravdu nemusi byt cas dobehnout na druhou stranu nemocnicea v te same chvili se pul hodiny zabyvat pichnutim epiduralu (to je cas vc. pripravy, kdyz to jde dobre a bez komplikaci). Navic mame ve sluzbe jen jednu salovou sstru a ta nemuze byt na dvou mistech zaroven, max. me nekde neco na chvili pohlida, nemuze byt nekde dlouho misto me.
Dalsi vec je, ze pri soucasnem stavu neni hlavne v mensich nemocnicich moc sanci, aby se doktor proskolil na dobrem pracovisti a naucil se opravdu dobre delat porodni epiduraly, ono to neni zadna sranda, je to mnohem narocnejsi nez epidural treba u operace na noze. No a kdyz porodnici vi, ze lekar, ktery by prisel to uplne neumi a ma caste komplikace, tak delaji vsechno, aby ho nemuseli volat. Je to blby, ale i doktori jsou jenom lidi, uci se postupne a nekdo je holt sikovnejsi nez jiny. Dokud nebude moznost si za kvalitnejsi peci priplatit, musi vsichni brat to, co prave je.


 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 17:02:41)
Díky za tohle vysvětlení z "druhé strany". Rodila jsem na Bulovce a když se mi zaseklo otvírání, tak jsem poprosila, ať mi "NĚCO" dají. Ani jsem nečekala epidurál, na předporodním kurzu nám povídali, že existují i jiné možnosti než epi. No chvilku PA přemlouvala, že prý to mám dobře rozběhnuté (mně to tak nepřipadalo), ale pak že tedy zavolají anesteziologa. Ale upozornili mě,že se může stát,že nepřijde, že tam nemusí být žádný k dispozici. To jsem se trošku vyděsila, ale asi za 15 minut přišel, píchnul mi ho a trochu se divil, že mu děkuju. Epi porod urychlil a malá se narodila pak strašně rychle. Každopádně mě trochu šokovalo, že anesteziolog nemusí přijít, protože má práci jinde. To má tak velká nemocnice tak málo anesteziologů? No jak píšete vy, tak asi je to v našem zdravotnictví tak špatné, že i velká nemocnice může mít zrovna všechny anesteziology na jiné operaci a pak jde porod stranou. No ale co by se stalo, kdyby byl z ničeho nic nutný akutní císařský řez??? To by přeci musel přijít, ne?
Švagrová mi vyprávěla, že například v Náchodě chtěla epi a bylo jí řečeno, že anesteziolog nemá čas. Pak tedy při císaři přišel stejně. Ale postupně se všech známých, které rodily po ní (během tří let) jestli měly epi a všem bylo řečeno to samé. Dělá to na mě dojem, že náchodská nemocnice je snad proti epi zaujatá, to přeci není možné, tohle pacientkám neustále odmítat.
Příští porod chci taky epi (jestli to teda nebude nějaká rychlovka:-)) A řeknu si o něj ještě před porodem, aby s tím počítali a ten anesteziolog si na mě ten čas udělal. I kdybych za to měla zaplatit deset tisíc, prostě ho chci a šmytec. Snad mi to vyjde, doufám tedy.
 Líza 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 17:19:16)
Vendyno, tvůj epidurál je v žebříčku naléhavosti toho, co má anesteziolog na práci, daleko za císařským řezem - na ten čas mít bude, protože jde obvykle o minuty, zatímco bez epidurálu se prostě dá porodit taky a má-li na jiném oddělení zrovna práci, která je naléhavější než epidurál, tak jí nenechá.

A nevím, proč z toho vyvozuješ, že je na tom naše zdravotnictví tak "špatně", že neplatí anesteziologa, kterej by koukal do stropu a jeho jedinou prací by bylo čekat, až nějaká rodička bude chtít epidurál - a ničím jiným by se nezabýval.
Celá medicína a celá organizace péče ve velkém zařízení je v podstatě řazením priorit podle naléhavosti. A nikdo nemůže platit tolik doktorů, aby tam byli navíc a neměli do čeho píchnout.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 17:58:20)
Ale jo, já uznávám, že jiná operace musí mít přednost. Je to škoda, ráda bych si dopředu zaplatila nadstandart, aby byl anesteziolog v pohotovosti. Já vždycky hájila české porodnictví a vím, že i u nás se najdou supr doktoři a perfektní sestřičky a bezva porodnice. Za tohle nemůžou doktoři,ale málo peněz. Klidně bych si připlatila pojištění, ale nejde to, ach jo.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 18:02:45)
Nechtěla bych, aby koukal do stropu a platila ho pojišťovna. To bych mu klidně zaplatila sama. Ale jak si ho objednat? To mě právě mrzí, že to nejde.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 18:51:02)
Vendyno, na rejpalku Lízu nedej...

Samozřejmě, že by mohl bát anesteziolog určený jen k porodům a ten by samozřejmě mohl koukat občas jen tak do stropu (jako kdyby v jiných oborech byl přísun pacientů kontinuelní nebo co ~:()..chyba je v tom, že kdosi "moudrý" rozhodl, že se za epi neplatí (respektive, že ho proplácí pojišťovna ha ha)..takže nemáš šanci si ho zajistit..

V české republice je to zkrátka postavené na hlavu a nikdo se tím nechce zabývat..

Kdo má šanci, jede do Krče (kde funguje soukromá anesteziologická firma obstarávající porody), kdo ne a může se domluvit se známým (případně někoho podplatit), udělá to...ostatní musí čekat, jaký na něj padne los..

...A to mi vadí!!!! To mi sakra vadí..~q~..Jenže aby se něco změnilo, museli by rodit chlapi (a ještě by nesměli nít štěstí na snadný porod)..

Další chyba je v tom, že ač se připravuješ jakkoli, skoro každá porodnice se prezentuje tak, že epi poskytují, ale realita je úúúplně jiná!! A to je záměrné uvádění v omyl! Mělo by to být trestné.~Rv

 Vaal 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 19:06:26)
Salíku, já s tebou ve všem souhlasím. Je mi líto, že máš za sebou takové negativní zážitky a že se to může stát prakticky komukoli.Já s rozením (poprvé CS)ještě nejsem u konce(alespoň doufám) a některé členky mé rodiny to před sebou mají ještě také, proto je to pro mě aktuální téma.

To, že se epidurál neplatí a ve výsledku je to potom namířeno proti rodičce je opravdu padlé na hlavu a taky mě to se.e. No a na tu prezentaci porodnic...kdyby někdo chtěl, tak by se tuším daly zažalovat za KLAMAVOU REKLAMU....ale nejsem právník...Jenže i kdyby to bylo možné, tak to asi nikdo neudělá...češi nemají takovou mentalitu.~n~

Jo a ještě...někde výše se tu někdo rozčiloval, že na někoho útočíš, což nechápu. Ničeho jsem si nevšimla..tak to jen tak na okraj pro vyjádření podpory.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 19:11:57)
Díky :-)
 Vaal 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 19:12:39)
...ještě chci dodat, že rodí se jen párkrát za život, tak nechápu, že by si na epidurál někdo nebyl schopný našetřit.
Ono to placení má svá pozitiva, nedávno jsem byla na pohotovosti a já šla hned na řadu!!!Nebyla tam ani noha...před poplatkama tam bylo natřískáno, že se člověk dostal na řadu mnohdy až za dvě hodiny.
Za slušný a důstojný porod bych vyklopila klidně i 50 000, kdybych měla možnost.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 19:22:54)
Evál, tak to je přesný...do poplatků sem si na pohotovosti vyslechla, co k nim lezu, že podle trvalého bydliště patřím jinam..že se mi akutně dusí dítě a ona druhá pohotovost je od nás 30 minut, zatímco tato 10 nikoho nezajímalo ~l~..

Po poplatcích nikdo neřeší kam patřím či co...dokonce se občas i usmějí..já si nestěžuju ~;)

...jen ty porody ~;((...šířím info o porodnicích, kde je epi skutečně na požádání co to dá..(takže kamarádky spokojené)..ale je mi líto těch, kdo se pravdu nedoví včas...nevím kolik je těch skutečně bolestivých porodů..asi jich nebude zas tolik, většina maminek opravdu brzy zapomene, ale jsou i mnohem horší než byl ten můj..a když o nich někdy čtu, je mi těch holek vážně líto..

 Vaal 


Re: Epidurál 

(27.1.2009 12:23:12)
Salíku, prosímtě, nemáš i přehled o nemocnicích v Brně? Která z těch tří, co tam je, je v tomhle nejlepší? Tuto informaci nesháním pro sebe. Já už epidurál asi nezažiju, protože jsem měla poprvé Cs a podruhé ho nedávají, abych poznala případnou rupturu dělohy.
Děkuji

 Cita 


Re: Epidurál 

(27.1.2009 18:13:21)
Tak to bohužel nevím...kamarádka tm rodila kdesi...třikrát, o epi žebrala pokaždý, první dva porody horor, třetí si strašně chválila :o)
 Dobra1 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 21:24:22)
Jo, na SC by doktor samozrejme prisel i v takove siuaci. Jenze tam jde o zivot, pri porodnim epiduralu ne. Taky jsem ve sluzbe musela odejit od tezke operce (chirurgicke) k SC, na sale hlidala setricka, ktera prisla z odd ARO a na sale skoro nikdy nebyla, skoro celou dobu pri sekci jsem mela telefon u ucha(krome nejrzikovejsi faze na zacatku) a hlidala si tak, co ukazuji monitory na chirurgii.
 Markéta, syn 7 l. a miminko 
  • 

Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:26:34)
Moje zkušenost od Apolináře je taková, že epidurál nabízejí každé a to velmi aktivně. U mě na něj podruhé nedošlo, při přechodu z připravny na porodní sál jsem se během snad deseti minut otevřela ze čtyř na deset, tak už bylo pozdě, ale po porodu jsem z jiného boxu zaslechla legrační rozhovor anesteziologa a rodící maminky: "Tak, teď začneme, až budete mít kontrakci, řekněte, já přestanu, pak budeme pokračovat". Po nějaké době "Tak, hotovo. Vy jste se vůbec nehýbala. Měla jste kontrakce?" "Jo, ale mě to vůbec nebolí." Chvíle ticha, pak doktor : "No, tak ve vašem případě má ten epidurál spíše preventivní funkci."
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:30:19)
Tak to sem překvapená, protože i na Apolináře sem četla ohledně neposkytnutí epi dost negativních reakcí..ale už je to delší doba, třeba se něco pomalu ale jistě mění...tleskám ~R^
 Lybicka + dva kluci 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:37:03)
Saliku,
me u Apolinare hodne vadilo ze mi epidural vnucovali (rodim velmi rychle, nechtela jsem ho, jen pokud by se porod protahoval a ja uz bolesti nemohla). Po porodu jsem zjistila, ze ho davali hdne maminkam uz "uplne zbytecne" (receno slovy tech maminek) dokonce i tehdy kdyz rikaly, ze si mysli, ze jej nepotrebuji. Hodne jich pak melo komplikace jako bolesti hlavy a patere....Myslim, ze epidural by mel byt prave pro pripady jak popisujes. Dlouhy bolestivy nepostupujici porod. je skoda, ze ti ho nedali!
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:50:20)
Lybicko, můj úžas nezná hranic..vnucovali? To si nedokážu představit..proč? proč...proč někomu epi vnucovat, když ho nechce?...já znám holky (i jednu dobrou kamarádku), co porod popisují jako silné menstruační bolesti od první kontrakce k miminku tři hodiny..nechápu..

Můj první porod nepostupoval skoro celý den, kontrakce neměli přestávky, malej byl obřík, špatně rotoval...napíchli mi tenkrát epi s tím, že možná bude potřeba kvůli císaři...mělo to přesně opačný efekt, porod najednou poskočil a já mohla tlačit (sice sem na konci taky omdlela..malej měl kefalhematom, zlomený klíční kosti (hlavička prošla, ale tělíčko nešlo)..já měla plastiku močový trubice a dlouho sem nemohla chodit pro rozestouplou sponu..

Při druhém porodu ve stejné porodnici (Motol) tohle všechno věděli, a přesto..
 Lybicka + dva kluci 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:30:38)
Saliku, strasny! A Motol, to cumim.....nekdy jsou ti lekari opravdu nechapajici... ja zase rodim "hned" proto mne gynekolog poslal hned do porodnice, kde mi rekli, co ze tam lezu kdyz mam nepatrne kontrakce....ten stejny gynekolog pote tak tak chytil moje dite ktere "vystrelilo" proti me vuli, neb jsem jeste ani nezacala aktivne tlacit...Take jsem dopredu rikala, ze rodim velmi rychle.... No nic, je to o lidech!
 Líza 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 13:31:58)
Markéto, ~t~
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:53:55)
Tak já byla "borkyně" jen u prvního porodu a to díky tomu, že syn byl malý. U druhého jsem málem vypustila duši. Práh bolesti s tím myslím nemá co dělat a kdyby mi nabídli epidural(r.1999) brala bych všema deseti.
Jinak jsem měla štěstí jak kdy. Můj gynekolog - bezva, kromě období, kdy primářoval a za něj zaskakoval jeden taky prý doktor. U prvního v porodnici bomba (1991), u druhého hnusné dětské sestřičky - hlavně ta stará, zlá a protivná hl.sestra.
 connie3 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 14:56:23)
Salíku, tak zrovna já jsem jedna z oněch "bohyní" , co rodily v pohodě bez epi a mají na porod hezké vzpomínky. Ale: naprosto chápu tvou touhu po epidurálu. Každá máme jiný práh bolesti a tak, jak by tady v téhle zaprděné republice měly být v normální nabídce porody doma, tak by tady měly být i sekce nebo epidurál na přání. Opravdu, každá jsme nastavená jinak, každá očekáváme od porodu něco jiného, já jsem stydlín a děsím se být nahá před bandou madiků, ty se bojíš bolesti, jiná zase něčeho jiného. Prostě - každá jsme individualita a porod by měl být individuálně šitý na míru každé z nás. Jenomže tady je to běžící pás, unifikovaná "péče".
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 19:04:56)
Connie, vím, že to myslíš dobře, jen mě prosím nezlob s tím prahem bolesti...je to o objektivně větší bolesti (u některých porodů)...ne o prahu (to jako o tom, co kdo vydrží), díky ~;)
 Dagmar Přibylová 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 17:19:49)
Jsem sice borkyně, která rodila bez epidurálu, ale jen proto, že poprve nešel "napíchnout" a podruhé už se to nestihlo.
Ale proč píšu - není pravda, že epidurál není k mání na požádání - v obou případech jsem předem měla v rámci předporodních vyšetření i vyšetření nutná k píchnití epidurálu - zcela autimaticky se předpokládalo, že o něj mužu požádat a také v prvním případě jsem i požádala a kdyby šel píchnout, tak i bez problému dostala. A není to jen má zkušenost, i kámošky, když si řekly epidurál dostaly a nic ani neplatily.
 Cita 


Re: Epidurál 

(26.1.2009 19:06:04)
Kikkino, prosím, v jaké jsi rodila porodnici? Díky.
 Linda 
  • 

"Bezbolestný porod" 

(26.1.2009 18:00:12)
To je zajímavé, nevěděla jsem, že v českých porodnicích dělají s epidurálem takové problémy! Rodila jsem před 3 lety u Apolináře a s epi absolutně nebyl problém. Můj porod byl fakt velmi bolestivý a nepříjemný, bylo to 8 strašných hodin (možná proto, že byl vyvolávaný). Díky epi se to ale zkrátilo cca o polovinu, takže díkybohu (=anesteziologovi :-)) za něj. Jenom nechápu, že si někdo myslí, že s epidurálem je to bezbolestný porod - já prožila 8 hodin příšerných bolestí i tak...
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: "Bezbolestný porod" 

(26.1.2009 18:05:24)
Souhlasím, epi neznamená necitlivost. Ale mně pomohl velmi. Kontrakce jsem cítila, ale lépe se to rozdýchávalo. Ocenila jsem především urychlení porodu, furt jsem byla na pět cm...a najednou na 9. zázrak :o))))
 Vaal 


U Apolináře-zakladatelé epidurálu 

(26.1.2009 18:47:44)
U Apolináře není takový problém dostat epidurál jako jinde, protože to byla nemocnice, kde se poprvé u nás zavedl do praxe.
Konkrétně to byl MUDr.Pařízek, který zde stále působí. Je to taková jejich specialitka, na kterou jsou hrdí. Dle jeho rozhovoru na čt2 byl on prvním průkopníkem epidurálu u nás. Staví se k němu velmi vstřícně, podle něj má v některých případech i LÉČEBNÝ ÚČINEK!
 Cita 


Re: U Apolináře-zakladatelé epidurálu 

(26.1.2009 18:57:05)
Evál, dík za info ~;)..a tomu léčebnému efektu se nedivím...tolik hodin nic,jen řev a šílená bolest a najednou to šlo...ve chvíli, kdy už se mluvilo o císaři..

Jo, i s epi porod bolel obrovsky, ale už se dalo přemýšlet, nadechnout se, uklidnit a tlačit tak, jak bylo potřeba..

Nechápu, že něco, co tak moc pomáhá (samozřejmě, když se to umí) není běžné..

Vždyť porod je snad ten nejdůležitější okamžik v životě člověka a takhle se na něj kašle...TO NEPOCHOPÍM ~;((...
 DENISA 
  • 

Re: U Apolináře-zakladatelé epidurálu 

(26.1.2009 20:14:26)
Taky se pridavam do zastupu spokojenych s epi. Tez jsem se neotvirala a tez hrozil cisar. Sestra mi rikala, ze v nekterych pripadech urychli otevirani, takze jsem neresila po te dobe co jsem vydrzela ty bolesti. A stalo se. Je to super se k porodu prochrupat a ne prokricet. Hlavne jsem citila nohy atd, zadne ty komplikace, ktere nekdy nastanou. Moje kamaradka nechtela po prvnim diteti jine, protoze porod byl velice narocny. U druheho trvala na epi a taky se k porodu prochrnela a uz uvazuji o tretim.
 Magda & 2 
  • 

Re: U Apolináře-zakladatelé epidurálu 

(26.1.2009 22:26:29)
Souhlasim, pred 4 roky epidural U Apolinare nebyl problem. Jako prvorodicka jsem tam sla s tim, ze ho nechci, dokonce jsem jim to nahlasila na prijmu. Sestricka se na me podivala a povida: "pockejte jeste chvili, vzdycky si to muzete rozmyslet!". Za dalsi dve hodiny jsem vzdychala, ze bych si mozna epi dala....Anesteziolog byl na miste hned. Epi zabral tak za 10-15min a ani ne hodinku jsem citila pouze bolesti menstruacniho typu - tu hodinku jsem vyuzila k odpocinku a fakt to pomohlo! Potom se bolesti zacaly docela rychle vracet a rodila uz jsem zase v uplnem deliriu... Druhej porod byl tak rychlej, ze na epi nebyl cas, ani pomysleni, a ja jsem stejne rikala na prijmu, ze ho spise nechci....Osobne si myslim, ze je lepsi byt presvedcena, ze to zvladnu i bez "utesovaku bolesti", ale kdyz v konkretni situaci zjistim, ze je toho na me moc, tak si proste o pomoc reknu....A prave ze U Apolinare nedelaji seky a na epi byli dle mych zkusenosti vzdy pripraveni!
 Vaal 


Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 12:34:01)
Ještě musím napsat co jsem se dozvěděla v tom interview s MUDr.Pařízkem od Apolináře...U Apolináře budou mít, či snad dokonce už mají nějaký detektor, který když přiloží na rodičku, tak zjistí, jaký stupeň bolesti právě prožívá.
To mi přijde naprosto skvělé...třeba se to časem rozšíří i do ostatních porodnic.Snad už tím konečně skončí
sprosté nadávání rodičkám DO HYSTEREK od některých PA, pokud se budou při porodu moc hlasitě projevovat.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 12:58:09)
Evál, to si nedovedu vůbec představit, jakým způsobem by chtěli bolest měřit? Navíc teda osiobně si myslím, že by na to neměl být žádný přisroj potřeba, prostě pokud jí bolest vadí a chce epi, tak ho má dostat, pokud ne a chce jiné možnosti (změna polohy, voda ...), tak taky. Dost se bojím, aby se pak nestalo, že žena bude subjektivně popisovat velké bolesti a místo respektu k jejímu prožívání uslyší "to je blbost, přístroj nic neukazuje, jste hysterka".

A budeme tam, kde jsme byli. Bojím se, že tudy cesta nevede ...
 Mlada 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 13:06:14)
Evále, uvědomuješ si, že by ten přístroj měřil nezměřitelné? Že by musel být nastavován na každou rodičku individálně?
 Vaal 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 14:02:53)
Josefko, takže myslíš, že je bádání témto směrem úpně k ničemu?
On je citlivý na určité látky, které se při bolesti uvolňují.
Nakolik bude spolehlivý samozřejmě nevím, teprve se to testuje, informace mám jenom z onoho interview.

Jak psala Markéta...že záleží na individuálním pocitu rodičky..to je samozřejmé.
Že by se to dalo zneužít i opačně...to mě v první chvíli nenapadlo, ale když se nad tím zamyslím...tak to v našich poměrech asi
reálné je. Nicméně mi to přijde jako vynikající vynález. Určitě by se to dalo použít později třeba i na děti, postižené, prostě na ty, kteří velïkost bolesti nepopíší.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 14:11:48)
Evál, já jsem holt takový škarohlíd ;) Přijde mi totiž, že současná medicána se začala hodně spoléhat na přístroje, co není změřeno, neexistuje .. na jednu stranu to umožňuje vyhodnocovat kvalitu spousty postupů, na druhou stranu to ubírá lékařství a porodnictví speciálně lidský rozměr, rodička (pacient) jsou redukováni na číslo a tím se posiluje odosobnění péče.
 Mlada 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 14:13:43)
Ano, myslím si, že je to k ničemu. Že je nesmyslné měřit něco tak vysoce individuálního, jako je bolest.
A že se týče bolesti má věřit spíše pacientům.
Moje dcera snáší bolest poměrně špatně. Dost často mám pocit, že přehrává. Jenže já vlastně nemám právo její bolest hodnotit. Mám najít slova, která ji povzbudí, pomoci jí to nepříjemné překonat. Její pediatra mi jednou řekla: Ano, je možné, že přehrává, ale my to prostě musíme brát vážně.
 adelaide k. 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 14:26:54)
Evál, našla jsem si ten rozhovor. cituju...

Pařízek: Leč několik let zpátky se objevila norská firma nebo objevil se výrobek norské firmy, přístroj Stress Detector, který velmi neinvazivně, velmi jednoduchým způsobem - tři náplasti na ruku kohokoliv, jakéhokoliv člověka, to nemusí být jenom rodička, naopak u porodu se to ještě nezkoušelo, se zjišťuje změna kožní potivosti a na ten přístroj má ...
...
Není to žádný hokus pokus, je to skutečně, je to bezpečná záležitost, ale spíše budeme pravděpodobně vytvářet nový software, protože se liší tělo a potivost a reaktivita těhotné ženy od člověka netěhotného, muže, ženy a tak dále
Moderátor:Takže, už jenom podle názvu toho přístroje jde spíš o měření nějakého stresu nebo ...
Pařízek:Ano, ten přístroj se jmenuje Stress ...
moderátor: ... než jako bolest jako takovou, abychom si představili.
Pařízek: Jasně, ale, ale je to hodně podobné nebo hodně blízké. Jinak se dá pochopitelně bolest měřit třeba odběry krve a odvézt se do laboratoře a zhodnotit třeba hladinu endorfinů a tak dále. Ale ty metody jsou jenom, jednak jsou invazivní, drahé a hlavně nedají se použít pro rutinní praxi, protože jsou i časově náročné.

Takže to jednak není tak horké a jednak si mylsím že přínos toho přístroje je "nula nula nic". O tom jestli je pro tebe bolest na stupni 6 snesitelná nebo ne neřekne nic.~Rv
 Vaal 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 16:49:06)
Hmmm, ať už je to s prospěšností této metody jak chce, pravdu máte(příspěvky proti, viz.výše) v podstatě v tom, že se bolest u každého musí brát vážně a že by to mohlo ve výsledku sklouznout k tomu, že se bude na rodičku pohlížet jako na simulantku, pokud TO neukáže patřičně vysokou hladinu bolesti...
Nicméně tu náplast bych si chtěla někdy vyzkoušet
 Cita 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 19:13:05)
..zní to ale zajímavě ~;)...
 *Niki* 


Re: Měření velikosti bolesti rodičky-U Apolináře 

(27.1.2009 13:08:52)
Evál, asi jak psala Markéta. Když přístroj vyhodnotí nebolí, může tě to bolet jak chce, máš utrum :-)
 janna001 


Záleží na výběru doktora (v případě porodu asi na štěstí) 

(26.1.2009 13:03:19)
Nedá mi to a musím reagovat, během čtení článku mi při líčení českých poměrů doslova padala brada a několikrát ze mě vylítlo: "To si dělá srandu!" - samozřejmě chápu, že nedělá. Mně se podařilo najít takové lékaře, kteří mi vyhovují (i když to někdy trochu trvalo), nechci se tím vychloubat, jen třeba někoho povzbudit, ať se nedá. U mého gynekologa si odkládám v kabince, která je průchozí - jedny dveře vedou do sesterny a druhé do vyšetřovny, sestry chodí samozřejmě jinudy. Spodní kalhotky si sundavám až těsně před vyšetřením a poté si je hned zas oblékám, taky je zde zvykem nosit si s sebou delší sukni, která se jen vyhrne. Porodnici jsem si opravdu vybírala, i když stejně si nemůžete být jisté, do čeho vlastně jdete. Jsem z Teplic a zvolila jsem po pečlivém uvážení Litoměřice - byla jsem maximálně spokojená, opravdu všechny sestry byly moc milé, měla jsem připravený porodní plán, který byl nakonec téměř k ničemu (mimo body o kojení a dokrmování), protože jsem rodila císařem. Ovšem ten plán měli už od sepsání porodopisu založený v mé kartě a opravdu každý, kdo se mnou během porodu měl co do činění, si ho přečetl, takže mi neustále někdo říkal, abych se nezlobila, ale tu polohu si tedy opravdu nebudu moci zvolit sama:) A musím říct, že jsem několikrát odpovídala na otázku, kde jsem se jim tam vzala, když jsem přece až z Teplic - asi to moc často nevidí. A na závěr tedy nevím, jak to vypadá u jiných pediatrů, ale naše paní doktorka má vypsané ordinační hodiny, kam chodí pouze nemocní a na kontroly, očkování a konzultace s neakutními potížemi (vyrážky atd.) objednává na konkrétní termíny, většinou na odpoledne.
 majdaleenka +07+11 


asi jsem rodila v Americe:o))) 

(26.1.2009 14:10:00)
Až na nevážení miminek a jídelní lístek jsem žádný dramatický rozdílnenašla, až na to, že jsem epi nechtěla a tedy nedostala a že na pokoji jsme sice byly 2, ale bez návštěv. Adu jsme vážily furt, protože měl špatnou techniku sání a ne a ne přibrat, ale díky laktačním poradkyním (v Krči je to každá sestřička) a paní dr. Paulové se zadařilo a kojíme dodnes. Jídlo bylo normální dobré a ač není toaleta a sprcha na pokoji, je jich dost pro všechny. Jo a moje gynekoložka má v ordinaci UTZ, svléká se vevnitř a sestřička sice vchází, ale diskrétně. Je to jen o lidech, ani ne tak o zemi, kde se to děje.
 Tkanička 


Re: asi jsem rodila v Americe:o))) 

(1.2.2009 22:41:07)
Je svkělé, že jste spokojená s průběhem svého porodu a lidí kolem něj v ČR, ale máte potřebu to obhajovat jakoby vám vadilo takové srovnání se zahraničím. Vy ale bohužel tu zkušenost s porodem v zahraničí nemáte, takže si to jen těžko můžete představit. Já jsem sice také nerodila v zahraničí, ale byla jsem tam jen obyčejnou pacientkou a to před 9 lety a od té doby se u nás ve zdravotnictví (nejen v porodnicích) nic moc nezměnilo. Nejenže když jsem byla objednána na termín, nikdo jiný v čekárně nečekal a lékař byl pouze v daný moment tzv. pro mne, ale co ještě autorka článku nezmínila, den před termínem mi sestra telefonovala, zda domluvený termín u lékaře platí. O uctivém chování k pacientovi a veškeré informovanosti ani nemluvím. Děkuji autorce za její příspěvek, protože dokud se nedozvíme, co by mělo být samozřejmé nejen ze zkušeností ze zahraničí, tak nikdy nebudeme mít ani potřebu něco měnit nebo alespoň o tom začít přemýšlet. Bude to ale běh na dlouhou trať.Ale stojí to za to.
 vlad. 
  • 

návštěva gynekologa 

(26.1.2009 14:21:07)
Asi mám jinou představu o lidské (tedy mé) důstojnosti, ale nepříjde mi úplně fajn vejít do ordinace a zdravit se s lékařem s holým zadkem nebo v kalhotkách. Ani nosit si s sebou jakousi sukni či kombiné na převlečení. Vstoupím, po úvodních formalitách a dotazech se v (průchozí) kabince svléknu, lékař mě vyšetří a poté zase s ním oblečená dokončím návštěvu. A ta minutka na svlečení a oblečení snad není o nějakém zdržování, lékař stejně většinou tou dobou zapisuje do počítače.
 Grainne 


Re: návštěva gynekologa 

(26.1.2009 14:27:07)
Svlečená tedy s lékařem nekomunikuji zásadně, myslím, že je to nedůstojné pro obě strany.
Lékař, který nedovede svým pacientů zajistit soukromí a důstojnost, je mizerný lékař. Něco jiného je přece vyšetření a něco jiného konzultace, kdy by lékař a pacient měli být partnery, ne nadřízeným a podřízeným subjektem.
 cizinka1 


Re: návštěva gynekologa 

(27.1.2009 10:30:06)
Vlad, s tim naprosto souhlasim. Nevim, proc by to melo byt starosti klientek ci pacientek dbat o svoji dustojnost a moznost partnerskeho pohovoru.

Ve vetsich mestech jiz neni problem si vybrat gynekologa, kde popsane pohovory s holym zadkem se nepraktikuji, nicmene jedna podivnost nevymizela, a je bezna naprosto ve vsech lekarskych ordinacich. A to posilat pacienta pres cekarnu s kelimkem s moci nebo papirkem na pocurani na zachod a zpet. Jako by bylo tezky sestre pro tu moc ci papirek na zachod dojit, nebo pozadat moc donest z domova. Kdy se mi to stalo poprve, byla jsem ruda tak, ze se mi kourilo z usi, zatim co sestra vazne nechapala, o co mi jde.

Mam zkusennost z zivota a navstevou zdravotnickych zarizeni v nekolika zemich, vcetne tech vychodoevropskych. Jsem sice relativne zdrava a moc tech zkusennosti nemam, ale troufam se rict, ze je to ryze ceska specialita. Jinde "dustojnost" a "diskretnost" jsou pojmy s pochopitelnym obsahem. Podotykam, ze s financnimi pomery to ma pramalo spolecneho, jedna spise o kulturu sluzeb.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: návštěva gynekologa 

(27.1.2009 10:48:51)
Cizinko, nevím, jak v jiných městech, ale třeba u nás je výběr gynekologa (a nejenom gynekologa) velmi omezená. Většina už nové pacienty vůbec nepřijímá, takže občas volíš mezi menším a horším zlem. A to jsme okresní město.
Já mám zkušenost od dvou, u jednoho byli v sesterně 2 kabinky a z každé vedly dveře do ordinace. Doktorka mě nejdříve vyšetřila a pak poslala se obléci a pokecaly jsme. U nynějšího je kabinka u sestry a vyslečená přecházím do ordinace. Taktéž mě nejdřív vyšetří, pak pošle obléct a pokecáme. V převlékací kabince je erární modrá sukýnka, ale moc mě neláká. Vždy chodím s vlastní sukní.
Ale nejhorší popis jsme slyšela ze Slovenska. Nevím, jestli to tak ještě stále někde funguje, nebo je to starší záležitost, ale tam nahnali několik ženských do přeslíkárny, dohromady se tam vyslíkly a čekaly, až je doktorka zavolá na vyšetření.:-©
 kreditka 


Re: návštěva gynekologa 

(27.1.2009 11:04:20)
Tak to se mi ještě nestalo, sestra v poradně rovnou řekla ať si nosím moč na každou poradnu z domu, jednou jsem ji zapomněla, ale nikam mě tedy neposílala, prostě řekla, příště....Nedělají to tak všude
 & 


Re: návštěva gynekologa 

(27.1.2009 11:23:17)
Cizinko,

K ty dujstojnosti. Muj otec lezel loni v IKEMu. Na pokoji byli dalsi dva spolupacienti + navstevy a sestra se ode dveri vsech ptala, jestli byli dnes na velky atd.. Pak nechapu proc nejsou v CR zavesi nebo paravany. V Holandsku jsou zavesi i v destske nemocnici, takze i male dite se vysetruje za zavesem. Jako pacient jsem se musela naucit, ze se v nemocnnici pres den nechodi/neni v pyzamu. Tzn, rano se prevliknes do nejakeho pohodlneho obleceni, ve kterym muzes lezet v posteli, ale pritom to neni pyzamo. Myslim, ze to ma velky vliv na dustojnost, a i ne tak snadno podlehnes pocitu bezmoucnosti.
 Liška s banem :) 


Je to o lidech 

(26.1.2009 14:58:05)
Autorko, všechno je jenom o lidech. Třeba s tím mícháním dětí nemocných a zdravých u pediatra - naše pediatrička má také jen jednu čekárnu, ale nemocné děti můžou chodit jen ráno a zdravé (na prohlídky, očkování) až od určité hodiny. Jednom se my stalo, že jsme přišli kdy jsme měli, ale ještě byla čekárna plná nemocných dětí. Sestřička nás hned vtáhla do ordinace, abychom nic nechytli. To samé co se týče vizit v porodnici - prohlídku hojení dělal jen jeden lékař se sestrou a přímo u vizity (kdy se do pokoje namačkalo i 20 lidí včetně mediků) se již nic neprohlíželo, jen diskutovalo o výsledcích. Bylo možné si objednat i lepší stravu (za příplatek), jen toho místa bylo málo a v pokoji se mačkaly 3 maminky+ miminka. Vážení bylo jen 1x denně (prováděli sestřičky), nikdo nikoho do sunaru nenutil a takovou tu nemocniční buzeraci typu - ty ručníky si ukliďte a ukliďte si na nočních stolcích, prováděla už jen jedna staniční sestra (obvykle bez odezvy :-)). Jo bylo to na Bulovce. Mimo to po porodu se s námi paní doktorka vyfotila na památku, i epidurál mi dali na požádání a byli moc milí. Jediné, co mi vadilo, bylo to, že se v porodnicích zbytečně moc dlouho drží i maminky+jejich miminka, které jsou už fit a mohly by klidně domů dřív. Výsledkem jsou pak ty přecpané pokoje.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Je to o lidech 

(26.1.2009 17:16:35)
Se vším souhlasím. I můj pediatr to má zařízené tak, aby se nemocné a zdravé děti nepotkávaly. Pokud náhodou přijdou v nevhodnou dobu (buď čerstvý mimino, jehož máma to ještě neví anebo dítě, které nemůže čekat do druhého dne a už to nestihlo dopoledne), vezmou je přednostně. Mezi ordinační dobou zdravých a nemocných je hodina pauza na oběd, tak to se čekárna vyprázdní.
Souhlasím i s tím, jak to chodilo na Bulovce. Teda, že si mám uklidit na stolku, to se mi teda nestalo :o)))). Akorát bych měla výtky k sestrám, které melou pořád stejnou básničku o kojení po třech hodinách 2x 5minut, což je sice pěkné na poslech, ale hodí se to pro někoho,kdo má perfektně rozkojíno, dostatek mléka a dobře sající dítě. Já měla mléka málo, dítě se slabým sacím reflexem... a tyhlety rady, které jsem se snažila poslouchat mi jen přitížily a malá skončila na nutrilonu. Zlatý internet, doma jsem si vyhledala, jak podpořit laktaci v případě potíží a za dva a půl měsíce letěl nutrilon do koše.Příště je vůbec nebudu poslouchat a jestli se ke mně někdo přiblíží s nutrilonem, tak uvidí~o~~:-D~:-D~:-D.

(jen se nám jednou stalo, že se sestra rozčilila, že včas nemáme změřenou teplotu a ječela na nás, to jsme teda koukaly, ale za chvilku přišla a omluvila se...asi měla špatný ráno, no~d~)
 simka02 


Re: Je to o lidech 

(26.1.2009 21:22:38)
Moje doktorka má taky poradnu pro zdravé po ordinačních hodinách pro nemocné. Ale nedělám si iluze, jak po ránu "tuberáků" vypadá vzduch v čekárně... Se synem tam chodím pokud možno tak, aby v čekárně nikdo nebyl a my jsme vběhli rovnou do ordinace...
 Hoisin 


Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 15:15:37)
Ahoj, koukala jsem, ze nekteri z vas se ptali na pojisteni - tak ja jsem nedoplacela za porod nic a za tehotenske prohlidky $20 dolaru, jinak bylo vse hrazeno z manzelovi pojistky. Ale kdyz jsem se byla pred druhym porodem podivat v porodnim dome, potkala jsem tam na orientaci cesku, ktera mela termin temer stejny se mnou. Pak z ni byla moje moc dobra kamaradka, takze mi i rekla, ze je tady ilegalne a vlastne na tom byla diky tomu lepe nez ja - mela vsechno hrazene statem. Mohla si vybrat ze tri univerzitnich porodnic nebo porodniho domu, prohlidky mela od zacatku take tam, a mela naprosto stejne podminky jako ja, pouze s tim, ze u porodu byl pritomny i student {jen se dival} a pak s doktory chodil vzdy jeden student a nechali ho treba ji prohmatat bricho nebo tak, ale musela to odsouhlasit, kdyby nechtela, tak by se ji nedotkl. V porodnici jsem pak za ni byla a byla jeste hezci a novejsi nez ta moje, mela take epidural, jednoluzak, stejny system stravovani... takze v tom asi rozdil neni. Rikala, ze kdyz zadala o tohle statni pojisteni {je platne jen v tehotenstvi a tri mesice po porodu}, tak tam musela bud ukazat americky pas ci rodny list, nebo uvest, ze je ilegalni imigrant. Takze vlada vi, ze jsou tady ti lide ilegalne a presto jim hradi pojisteni {a takovy bezproblemovy porod vyjde zhruba na $6000, cisarsky rez pak pres $20 000}. Zrejme proto, ze deti maji po narozeni automaticky americke obcanstvi, tak aby bylo o deti postarano.
 jak 


Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 16:00:25)
tak ja nevim, ale jidlo atd. je prkotina. ja ted porodila v prosinci, skoro me nechali vykrvacet (3 litry krve ) a az pote, co mi jen tak na pul ust rekli: vezmeme Vam delohu, me prevezli k Apolinari.tam byli vsichni strasne hodni a mili a nevim proc, ale vsichni se na me porad chodili divat, pry tak zrasovanou pacientku dlouho nevideli. takze ja jsem rada, ze ziju a jidlo a holy zadek neresim, klidne bych sla naha i po chodbe, protoze pro me je uz porod nekde jinde.
ale epidural mi nenabidli nikdy, rodila jsem 2x.
 DENISA 
  • 

Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 16:09:45)
Mas pravdu ze ilegalove se maji v US mnohdy daleko lip nez legalove. Me napr. nikdo nechtel zdrav. pojistit, byt jsem tehotna nebyla a nikdy jsem nebyla nemocna, proste proto, ze jsem nemela SSN. SSN jsem dostat nemohla kvuli memu vizu, dostal ho jenom manzel. Kdyz jsem pak jako tehotna sla do zarizeni pro nepojistene nastavajici matky, videla jsem jak je tam o ne pekne postarano. Nejdrive mi rekli, ze jako zena bez prijmu a pojisteni mam na peci u nich narok, vse mi vysvetlili a jeste se mi moc omlouvali, ze se tam nekdy ceka i pul hodiny (to jsem se nasmala, to by se mi v CR nestalo). Nakonec jsem cestne priznala, ze mam manzela, ktery vydelava a tak me pekne vypoklonkovali a ani je nezajimalo kolik vydelava. Holt v US staci nepracovat :-). Jedna znama z Colombie mi pak vysvetlila, ze oni se zamerne s muzem nevzali a tak porodila zadarmo v US 4 deti a jeste dostava ruzne vyhody a financni podpory. Holt za cela ta leta nikoho z kontrolnich uradu nezajimalo, kdo ji ty deti dela :-). Tak si rikam, ze je to tam taky pekne na hlavu (nejenom v CR).
 Hoisin 


Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 16:26:21)
Jej, tak to jsi mela smulu. Ono zalezi na kazdem statu, kazdy ma jinou politiku. Tady ta ceska mela taky manzela, pracujiciho, a rikala, ze aby meli na tohle statni pojisteni narok, tak musel vydelavat nejak myslim do 400 dolaru tydne? Museli tam odevzdavat paychecks. Ono mezi nami 99% ilegalnich emigrantek, hlavne hispanek, pracuje, jen nacerno, takze muzou napsat, ze jsou nezamestnane.
 Hoisin 


Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 16:35:57)
Jinak ale to nekontrolovali nijak extremne, on vydelaval podle odpracovanych hodin a odevzdavali myslim dva nebo tri posledni seky, takze dva nebo tri tydny si nechal napsat mene hodin, aby se vesli.
 Hoisin 


V ČR zadarmo??? Nerekla bych... 

(26.1.2009 20:58:55)
Platite si zdravotni pojisteni, stejne tak za vas plati i zamestnavatel. To ze nemusite doplacet drobne poplatky {viz. tech $20} zase takova vyhra neni. Napriklad v USA pak mate zadarmo antikoncepci, ja jsem dostala telisko Mirena ac jsem si ho nechala zavadet s tim, ze je to jen na dva nebo tri roky {logicky pro pojistovnu je levnejsi zaplatit pojisteni nez pak tehotenskou peci a porod}, takze kdyz to tak vsechno sectu, tak mi to financne vyjde nastejno doma jako v zahranici {samozrejme neprepocivam, v USA jsou jine vydelky nez v CR}.
 HelenaPa 


Re: To je ono, placené USA a ČR zadarmo 

(26.1.2009 21:32:13)
Mandelinko, já rodila v Bohunicích jen o měsíc dřív, měla jsem standard. Během porodu naprosto perfektní přístup personálu, všichni byli milí, ochotní, na všechno si vyžádali můj souhlas. Na předporodních kontrolách se Dr. podivoval, že mám v porodním plánu, že nechci epidurál. Pak jsem ho ovšem chtěla a bez problémů dostala.
Na šestinedělí to bylo trochu horší, pár věcí mi vadilo, ale pořád nic, co by ve mně zanechalo nějaký hrůzný dojem. Jediná věc, kterou jsem nemohla vyřešit, byly postele, které měly matraci potaženou modrým igelitem jako na odpadky, takže v hicu jsme byly do 10 minut po sprše mokré jako myši. Jídlo nebylo nic moc, rozhodně ne nenadýmavá a nedráždivá dieta pro kojicí matky, ale to jsem bez problému řešila tak, že mi mamka nosila jídlo, ty tři dny to nebyl problém. Vážení mi vadilo, malýmu taky, ale protože špatně pil, tak jsem to chápala. Personál milý, příjemný, ochotný. Kontrola poranění a šití se prováděla na vyšetřovně, ne před zraky spolubydlících.
Takže Bohunice u mě mají veliké plus.
 Tes 


Re: To je ono, placené USA a ČR zadarmo 

(27.1.2009 16:31:23)
Rodila jsem ve stejné porodnici. Taky jsem byla na nadstandartu, ale jen dva dny. Porod i ty dva dny byly super. Když jsem se další dny ocitla na běžném oddělení, nevěřím dodnes, že se jednalo o stejnou porodnici, jako bych se propadla o dvacet let nazpět. Jedním slovem katastrofa, nejen vybavení - jedny sprchy na chodbě pro nespočetně hodně maminek, ale hlavně chování sester na dětském, i jsem si pobrečela.
Nadstandart jsem opustila, protože malá měla novor. žloutenku a myslela jsem, že když budu nahoře, že jí budu blíž. :-( Přitom mě k ní vůbec nechtěli pouštět, jen na kojení mě volali a hned jsem musela odejít, a malá mi ani nechtěla pít, no aby ne když jí dávali čaj... Hruza a děs... Pak jsem musela s malou jezdit na chodbu a pořád ji vážit před a po krmení a zapisovat si to... Nakonec jsem se na to vykašlala a čísla si vymýšlela. Fakt kocourkov. Dodnes mi není jasné proč na nadstandatru se to vážení dělat nemusí ~q~
 Mana. 


Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 18:23:30)
Danielo a bylo to v Kalifornii? Ja byla v USA tehotna pred 7mi lety, pojisteni platil klasicky manzeluv zamestnavatel, a moje kamaradka, co tam byla ilegalne, se tenkrat prestehovala do Kalifornie, aby prave mela zdarma doktory. Jinde to pry nebylo a musela by to platit, hlavne porod, coz by ji vyslo hodne draho.
Ja tam tedy mela dost smulu na gynekolozku, byla sice mila, ale podle me naprosto neschopna. Informace o moznych vysetrenich jsem z ni musela dolovat. A docela me vadilo, ze v 18.tydnu, kdy nemohla najit ozvy, tak me objednala na ultrazvuk, musela jsem cekat na schvaleni pojistovnou skoro tyden. Nemusim tady psat, jak jsem to asi prozivala. Tohle mi pak u nas prislo super, ze se nemusi cekat, az pojistovna neco schvali a pri takovemhle problemu delaji utz ihned. Dodavam, ze zdravotni pojistovaci plan jsme tam meli dobry.
Nicmene souhlasim, ze je to hodne o lidech a pristupu k pacientovi, coz je v usa nesporne lepsi. I kdyz ma nekdo spatnou naladu, tak aspon dela, ze ji ma dobrou.:) Nicmene nedavno jsem rodila podruhe u nas, a musim rict, ze jsem byla fakt spokojena s pristupem. Mela jsem stesti na dobre naladeny personal a PA.:) Syna s nami pustili jak na prijem, tak pak se mnou mohl byt na porodnim sale pul hodky po porodu a taky nam nechali soukromi a uzili jsme si to. :)
Ovsem pak na sestinedeli, to uz nebudu komentovat....
 Hoisin 


Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 19:23:18)
To statni pojisteni jak jsem psala je v New Yorku a v Massachusetts, mozna i jinde, nesledovala jsem to, ale tyhle dva staty vim na beton. Tos mela tedy fakt smulu, ja jsem jednou krvacela a na ultrazvuk me vzali okamzite, ale taky jsem chodila do nemocnice, kde byl k dispozici, ne k soukromemu doktorovi.
 Viky 
  • 

Re: Pojisteni v USA {od autorky clanku} 

(26.1.2009 22:21:26)
Kdyz jsem zjistila v USA (Kalifornie) ze jsem tehotna, me mezinarodni pojisteni z CR, tehotenstvi v zahranici nezahrnovalo a tak to vypadalo, ze si prenatalni peci i porod zaplatime, protoze zadna pojistovna neprijme tehotnou. Vypocitali nam, ze to dohromady bude stat 18 tis. dollaru a ze to muzem splacet a mozna nam i daji slevu. Za prvni kontrolu jsme platili $480, pote par kontrol o neco min. Pred prvnim ultrazvukem ve 20tt, ktery mel stat $ 1500, nam ucetni doporucila pojisteni specielne pro tehotne a nastesti nas prijali. Od te doby jsme platili jen $60 mesicne a vsechno bylo zdarma i porod. A to jsem chodila na soukromou kliniku. Ted mam i ja pojisteni pres manzelovo zamestnani, platime mesicne $300 a prenatalni pece i porod nas bude stat asi 3 tisice (z nasi kapsy doplatek). Take ted bydlime v Severni Karoline - takze - v kazdem state je to jine, a taky hodne zalezi na pojisteni. A rozdil v chovani doktoru a zdravotnickeho personalu je oprvdu veliky.
 Smarti 


Zkusenosti z USA 

(26.1.2009 23:34:45)
Tak ja taky prispeji svoji troskou do mlyna. Rodila jsem v rijnu 2007 v USA, Honolulu, Hawaii. Pristup doktoru, sester a dalsiho personalu perfektni, presne jak popisuje autorka. Samostatny pokoj s rozkladaci posteli pro manzela je v USA samozdrejmosti. Strava - vyber ze 3 celkem normalnich jidel (zadne minutky), ale vzdy zakusek, ci kousek ovoce. Mela jsem dlouhy vyvolavany porod s Epiduralem. U porodu byl manzel a kamaradka, byvala porodni asistentka. Obcas tam prisel student a studentka, na coz me predem upozornili a zadali o souhlas. Ale mohla jsem tam mit i dalsich 5 rodinnych prislusniku, kdybych chtela. Pouze v pripade cisare, ci jinych komplikaci vykazi pribuzne ven. Podle zakona hradi pojistovna 48 hodin pobytu. Ale ja byla rada, ze jsem sla domu, i kdyz jsem tam mela plne soukromi. USA jsou velke a kazdy stat ma jine zakony a pravidla pro poskytovani napr. bezplatne pece. Lide bez prijmu ci s malymi prijmy jsou tady na tom casto lepe nez lide se strednim prijmem. Od statu clovek nemuze standartne nic ocekavat, a proto tu take existuje velke mnozstvi ruznych charitativnich a podpurnych organizaci a i lide jsou ochotni prispivat mnohem vice na charitu, ci jine dobrocinne organizace. Zpet k pojisteni. byla jsem zamestnana takze mi zamestnavatel poskytoval mimo mzdy i zdravotni pojisteni. Coz je tady oznacovani jako jeden z benefitu. Tzn. zam. za me platil mesicne 350 dolaru pojisteni a ja si doplacela jen 1%. U doktora bezne platim 20 - 25 dolaru spoluucast. V dobe tehotenstvi bylo vse zdarma. Porod placen pojistovnou, moje spoluucast cinila 350 dolaru. Takze v pohode. Neni mozne aby ilegal dostal zadarmo statni podporu. Tu podporu dostava v podstate dite, ktere je narozenim americky obcan. Kamaradka Ceska byla legalne v USA, ale s nizkym prijmem a bez pojisteni. Hrazeno vse v tehotenstvi i porod, ale po porodu dosala pojisteni jen na dite a na sebe jiz ne. TAky stat Hawaii poskutuje podporu matkam bez prijmu ci s prijmy rodiny do 38000 rocne na potraviny, mleko, UM atd... Ale ostatni staty to tak nemusi mit. V Cechach je to o pristupu lidi. KDyz to vezmeme jako celek tak je Cesky narod vseobecne dost netoleratni a casto se jeste nenaucil profesionalnimu pristupu (viz komentare zdravotniho personalu). Ale samozdrejme najdou se i vynikajici lide a kdyz ma clovek stesti, tak na ne narazi. Pri kazde dalsi navsteve Cech mam pocit, ze tech dobrych je vice a vice, coz me moc tesi a doufam, ze za par let bude profesionalita a tolerance pri porodech samozdrejmosti tak jako v USA.
 Michaela 
  • 

Maminky z USA a odkudkoliv! 

(27.1.2009 0:02:07)
Milé maminky, zajímá mne, jak jste se miminkem cítily a sžívaly po porodu (zajímají mne maminky rodící kdekoliv na světě). Prosím, zúčastněte se mého výzkumu a vyplňte dotazník pro děti mladší 10 let (pokud máte víc dětí, tak pro každé zvlášť) na www.klinickapsycholozka.cz, sekce dotazníky, dotazník 1.
U dětí starších 1 roku stačí počet dní po porodu odhadem a nenechejte se zmýlit názvem dotazníku, mohou jej vyplnit všechny maminky. Prosím, přepošlete můj vzkaz i dalším ochotným maminkám.
Moc děkuji a přeji hodně dobrého Vám i Vašim dětem.

Mgr. Michaela Mrowetz
 Jíťa 
  • 

ČR vs. ČR 

(27.1.2009 1:10:12)
je to jak kde.

Gynekologa mám v pořadí asi 5. nebo 6. a nikde jsem se nemusela svlékat v sesterně. Všude měli kabinky do kterých se vstupovalo ze sesterny a vycházelo až v ordinaci. Vyšetření hmatem se v těhotenství dělalo jen minimálně, spíš až ke konci těhotenství.

A vizity v porodnici mě nijak neobtěžovaly. Pokoje byly po 2, vložku nikdo vidět nechtěl, pouze šití, ale ani jedna z nás šitá nebyla, tak jen pozdravili, zeptali se jak se máme a zas šli pryč. Stejně tak miminka. Mimča se převažovala jen 1x denně při vizitě (dr. si vozila vlastní váhu). Až když mi to moje ani 3. den nepřibíralo, tak mi doporučili převažovat před a po jídle, aby byla kontrola jestli a kolik pije.

Jídlo... předpokládám, že se v americe za jídlo ve špitále platí. U nás je problém, že lidé by nejraději neplatili ani těch 60 kč regulačních poplatků za pobyt, takže jídlo je takové jaké je. Mimochodem v porodnici mi moc chutnalo a při příjmu se mě ptali, jestli budu chtít vegetariánské menu.

Chápu, že to všude tak není, ale já mám dobrou zkušenost.

 pozitivni mysleni 


TAKY JSEM RODILA V USA 

(27.1.2009 2:55:10)
a musim rict,ze jsem vlastni pokoj nemela, vyber z jidla take ne,laktacni take ne, pristup otresny a za zady jsme mela svaba.Co bylo dobry, ze jsem z tohodle humusu mohla zmizet za tri dny(mela jsme CS)s tim,ze dite bylo proti me vuli krmeno UM a trapila jsem se s kojeni, pomohla mi az mnou placena laktacni poradkyne, kdyz jsem volala do nemocnice, tak mi dali jen odkaz na web.
A za tohle vsechno chteli doplatek $250, netusim za co,protoze pojistovne nauctovali necelych $12 000.
 sally 


Re: TAKY JSEM RODILA V USA 

(27.1.2009 3:14:52)
Rodila jsem v USA dvakrát. POjištění platíme cca 150 dolarů měsíčně za celou rodinu. Doplatek u doktora je 10 dolarů. Druhý porod si sumu nepamatuju, první (týdenní pobyt v nemocnici, snahy zastavit předčasný porod + porod + dvoudenní pobyt po porodu) byl za 35 tisíc, synův pobyt na JIPce a intermediální péči (25 dní) byl za 140 tisíc. Platila vše pojišťovna.

Co tu zatím nepadlo (nebo jsem nezaregistrovala) - k porodu chodí gynekolog rodičky. Nemocnice poskytuje pokoje, vybavení, sestry, odborníky (anesteziologové), ale porod vede člověk, kterého znáte.
Porodnice (veliká fakultní) v které jsem rodila já je věčně natřískaná, na pokoji jsem vždycky skončila s další pacientkou. Nicméně postele oddělené plentou, každá svojí televizi, telefon atd... ne, že bych z toho byla odvázaná, ale šlo to. Poporodní prohlídky opět dělala moje gynekoložka, miminko prohlížel jeho pediatr (miminka na JIPce prohlížel nemocniční pediatr se specializací na nedonošeňata).
Mě tohle přijde jeden z důvodů, proč je tu ten přístup lepší... že pro doktora ta ženská není "dnešní porod číslo patnáct", ale paní XY, kterou zná, zná její anamnézu, přání atd... prostě mají spolu nějaký "vztah" - a doktor potřebuje spokojenou pacientku, která k němu bude chodit i do budoucna... protože rodí ženská párkrát za život, ale ke gynekologovi chodí mnoho let...
 Monika 
  • 

Re: TAKY JSEM RODILA V USA 

(31.1.2009 9:39:51)
Za par mesicu mam taky rodit v USA a fakt, ze muj doktor nebude v nemocnici, kdyz ho budu potrebovat, me trochu desi. Kamaradka, kteta tu rodila malem o dite pri pordu prisla. A to proto, ze jeji doktorka proste nebyla k mani. Sestry ji odrodit nechtely, protoze kdyby se neco stalo, tak aby je nikdo nesoudil. Dalsi moje kamaradka zacala mit kontrakce vecer a tak volali doktora a ten, co by si kazil noc, tak prisel az rano.
Mohu si vybrat z nekolika nemocnic, kde mohu rodit a muj doktor tam prijede. Souhlasim s tim, ze je dobre, ze me bude rodit muj doktor, protoze me zna atd., ale co kdyz mu budou rodit dve ci tri zeny soucasne a kazda v jine porodnici, jak se pak rozkraji??
Jinak taky souhlasim s nazory spousty z Vas, ze pristup personalu v CR je stale dost hrozny. Rikam si, ze nekdy az preslazeny pristup v US je porad lepsi, nez aby na Vas nekdo zvysoval hlas, nebo vam daval najevo, ze jste jen cislo.
 Xeni 


dodatek 

(27.1.2009 4:22:48)
Jo a normalne u meho doktora tady v Torontu mi udelali odbery krve, geneticke testy apod. Ultrazvuk jsem mela 1 za tehotenstvi na jine klinice, kde mi ta zenska rekla, ze tomu nerozumi, ze se na to musi podivat doktor, slibila, ze ukaze obrazek manzelovi, ale pak rekla, ze ma malo casu a neni cas na to aby manzel neco videl, takze jsme si pak jinde zaplatili 3D ultrazvuk, ktery nam dali na DVD za 200 dolaru. Nemam ani gynekologa ani pediatra pro deti. Musi dat k tomu doporuceni doktor a rekli mi, ze mi ho daji, kdyz si budou myslet, ze neco nezvladaji. Pry gynekologa ani pediatra nepotrebuji. Lekari neprijimaji nikde nove pacienty a kdyz tak jen s doporucenim. Na prohlidce mi delaji pouze citologii, to gynekolog v Cechach mi dela ultrazvuk a rekl mi ze mam cystu na vajecniku, kterou tady rozhodne nikdo neobjevil. Nevim ale v Kanade je zdravotnictvi celkem des. Jo a taky se mi stalo, ze se objednam ke svemu doktorovi alias nurce practitioner, protoze lekaru je malo, a prijde nekdo jiny, kdo se zaucuje, takze celkem des, tak si prohlidku na gyndu nechavam do Cech ke svemu doktorovi.
 Zuzu 
  • 

Souhlas 

(27.1.2009 9:36:56)
Naprosto s Vami souhlasim!!! K Vasemu prispevku neni co dodat. Proto Vam jen preji, at Vam deti rostou a delaji radost.
 Hanka36 


Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 9:41:27)
Když jsem četla příspěvky některých maminek, tak mám pocit, že jsem opravdu s porovnáním s nimi rodila na měsíci.
A moje teorie je taková, že je to hodně takové o vedení v nemocnicích. V té "mojí" tak při příchodu potvrzuji co si přeju a co ne (např. jsem písemně odmítla praxi žáků) a při odchodu jsem vyplňovala velký dotazník ohledně mé spokojenosti s pobytem - byl rozdělený do několika sekcí, včetně také chování personálu, dodržování důstojnosti, stravy, vyšetření od lékařů ... A také jsem se nesetkala nikdy s nějakým neprofesionálním přístupem sester, PA, doktorů, nikdo si na mě "nevyskakoval" ani mě neurážel, jednali se mnou spíše jak je zvykem v "USA".
Musela jsem si trochu do porodnice popojet, přestože jedna "předtopní" je 5 minut chůze od mého domova.

A na gynekologa mám asi také štěstí, protože to u něj chodí tak jak si některé z vás přejí: přijdu do ordinace, tam si popovídáme, potom mě dr. odešle za plentu "připravit se na vyšetření", vyšetří, po vyšetření se obléknu, a pak pokračujeme v dokončení návštěvy. Nenapadlo mě, že by to mohlo být někde jinak a jsem z toho v šoku.

Jediné co mi vadilo i v "mé" porodnici - je kontrola očistek a poranění při vizitě, když se jí teda účastnil většinou jen jeden dr. a jedna sestra, ostatní stojí u dveří. Téma na zlepšení.

Děkuju za pěkný článek - alespoň vím, že to někde může fungovat.

A k financím: byla bych ráda, kdybych si mohla v ČR připlatit za dodržování lidské důstojnosti, ikdyž je to samozřejmost, která by měla být zdarma. Nejhorší je, že to "připlacení" většinou není možné. Soukromé porodnice neexistují a ani nemocnice na běžké zákroky.
 Simča 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 14:29:48)
Danuš, mohla by si napsat, ve které porodnici jsi byla tak spokojená?Je škoda, že u nás se většinou kritizuje velmi konkrétně a jmenovitě, ale když má dojít na chválu, tak je to jenom "jedna porodnice" nebo "ta moje porodnice".Díky.Já jsem byla třeba příjemně překvapena profesionalitou a lidskostí téměř veškerého personálu v pražské porodnici v Podolí, mnohdy mi tam připadali svým chováním jako jeden,tak jsem taky uvažovala,že to bude hlavně ve vedení těch lidí.V Podolí, i když je to velká výuková porodnice, tak jsem taky písemně např.odmítla studenty a bylo mi bez problémů vyhověno.Výjimky se samozřejmě najdou všude.
 Hanka36 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 15:31:59)
Simčo - samozřejmě můžu - bylo v Havl. Brodě.

Je to škoda, že to takhle nemůže fungovat i jinde. Protože o vedení lidí něco (byť jen teoreticky) vím, tak si myslím, že to dělá opravdu hodně. Jestliže např. primář nechá pacientky vyplnit obsáhlý dotazník, který se odevzdává při odchodu z nemocnice a je anonymní, tak pak pacientky nemají důvod nenapsat pravdivě, jak se v nemocnici cítili a je tam také prostor na to, co se jim líbilo a co ne. Prošla jsem dvěma odděleními a vyplňovala (je to dobrovolné) dva dotazníky. Druhá věc je, že se pak musí vyhodnotit, udělat z něj závěr a na poradě oddělení potom prezentovat výsledky ale také požadavky na podřízené - tj. na doktory a sestry.
Pokud je primář nejen výborný odborník ale taky manažer, tak je to dost znát.

A bohužel myslím, že je také běžná věc, že hodně maminek zahodí dotazník do koše, protože se jim s tím nechce zaobírat a říkají si, že "už to mám za sebou tak proč něco vyplňovat", jenže nechápou, že to může napomoci změně systému.
A taky je hodně nemocnic, kde nějaké dotazníky o spokojenosti pro pacienty určitě nemají, asi je jich asi bohužel většina.
 kili 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 15:50:13)
Proč si myslíte, že to tak nemůže fungovat jinde ?




 Hanka36 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 15:54:21)
kili-proč provokuješ?
samozřejmě to tak fungovat může, ale asi nefunguje, soudě podle toho kolik je tady nespokojených příspěvků od maminek.
 kili 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 16:03:28)
zkuste soudit třeba podle toho, co najdete přehledu porodnic.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 15:59:30)
Danušš a taky u toho funguje fenomén přizpůsobení se autoritě. Pokud dotazník zadává autorita, na které jsem v tu chvíli závislá, dochází k nadhodnocování odpovědí (většina rodičů v ČR mají jednu, či několik málo blízkých nemocnic a většinou říkají, že si nedovedou představit, jak by projevili nespokojenost s píčí o své potomky v blízké nemocnici, při představě, že budou za nějakou dobu potřebovat akutní péči pro svoje děti právě tam). V Česku obecně pak je zdravotnictví vnímáno jako autorita a lidé mají tendenci tentýž dotazník v nemocnici vyplnit pozitivněji, než-li mimo ni. a jak píšeš, ty nespokojené respondentky dotazník vyhodí do koše. Opravdu nezávislé zhodnocení musejí aplikovat nezávislí hodnotitelé.
 Hanka36 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 16:02:51)
ale dotazník je anonymní a odevzdává se ve vestibulu do schránky ... tak nevím jak by mě mohl poškodit pro případnou budoucí péči
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 16:04:57)
rodiče mají takový pocit, kdyby měli projevit nespokojenost, nemyslela jsem tím anonymní dotazník...ten mají lidé většinou tendenci nadhodnocovat, ptáli se na kvalitu své péče zadavatel služby, obzvláště v naší postotalitní společnosti, kde je autorita ve zdravotnictví dosti mocná. Pokud máš dobrou zkušenost s vedením nemocnice, jsem tomu jenom ráda....
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 16:13:20)
omlouvám se za oblíbený překlep, samo mělo být péči o potomky...

Z psychologického hlediska je hodnocení zadávané poskytovatelem služby zabarvené sníženou věrohodností.
 cizinka1 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 17:16:43)
Frido,

I kdyby dotazniky zpracovaval nekdo nezavisly, vysledky nadhodnocuje nekolika dalsich faktoru:

1) porod je samo o sebe velice pozitivni udalost, zeny po uspesnem porodu vse vidi euforicky,
2) zpackany porod je velice dramaticka udalost, po kterem to trva usporadat si mysl. Prvni dni a i mesice zena je v transu jen z toho, ze zije dite nebo ona, ostatni veci se zdaji nepodstatni, a to i ve pripade, kdyz tusi, ze slo o spoustu pochybeni ze strany personalu,
3) zalezi na informovanosti respondenta. Treba spousta zen je spokojena s peci, anez by vedely, jestli ta "pece" je opravdu efektivni a jestli je v souladu s poznatkami vedy.

4) zalezi na tom, jestli respondent ma s cim porovnat. Jestli vubec umi si predstavit, jak to muze byt jinak. Jinak dobre nebo jinak spatne. (Ja jsem dlouho velice se divila spokojenosti brnenskych klientek porodnic, dokud jsem nezazila pomery v brnenske detske nemocnici: az tehdy jsem zacala chapat, cim ze ty porodnice tak vynikaji)

Takze verila bych pouze vysledkum hodnotitele, ktery by predlozil vlastni velice detailni dotazniky, ve kterych se tazal nejen o subjektivni spokojenosti, ale i na zpusob vedeni porodu, intervence, podporu bodndingu, poskytnuti informaci, vyzadani informovaneho souhlasu, diskretnost personalu, respektovani intimity a dustojnosti klientky. Nic takoveho zatim neexistuje.
 Hanka36 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 19:27:53)
Cizinko - můj původní příspěvek byl myšlený úplně jinak než jak na něj reagujete. Jen jsem napsala, že si myslím že je anonymní dotazníky po ukončení hospitalizace mohou do jisté míry sloužit jako nástroj pro vedení a zlepšování gyn.-por. oddělení v nemocnicicích (teda v této nemocnici se to dělá i na jiných odděleních). Prostě jako zpětná vazba. A to bez ohledu na to, že může být dotazník částečně "znehodnocen" faktory, které jste uvedli.

Jak jsem psala, v "mé" porodnici se jsem se cítila spíše jako klient než číslo do počtu a dotazníky tu zavedené mají. Ale třeba to spolu nesouvisí.

Nebyla vůbec řeč o dotaznících jako nástrojích hodnocení porodnic.
 cizinka1 


Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 19:49:03)
Danuss, nereaguji primo na tvuj prispevek, i presto, ze se to tak zda - omlouvam se. Ano, ta zpetna reakce je dulezita, jakakoliv. Ja ten klientsky vztah bych vedela predevsim v tom, kdyz porodnice poskytovala by standardni formulare na porodni plany, kterym by pak samozrejme se ridila, a nadstandardni moznost si zvolit svoji PA ci lekare. Je smysluplnejsi nedorozumenim predchazet, nez reagovat na stiznosti ex post. Nevim jestli HB tohle poskytuje, ale slysela jsem chvalu na nej od lidi, kterym mam tendenci verit.
 kili 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 20:17:33)
Tyto dotazníky slouží ke mnoha účelům, ale jistě především k tomu, aby ozřejmily přání a potřeby pacientů. Ü nás jsou zavedeny v celé nemocnici, vyhodnocení je čtvrtletní a jeho způsob je dán standardem v souladu se standardy SAK ČR a s podmínkami řízení procesů v rámci ISO cesrtifikace.

Pacienti mají samozřejmě možnost hodnotit zï zpětně, formuláře mají na i-netových stránkách nemocnice.
Krom toho se zajímáme i o jinde vyjádřené náhledy na námi poskytnutou péči a také se ptáme i v průběhu hospitalisace. Krom toho máme zavedeny audity.




 kili 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 20:18:30)
Tyto dotazníky slouží ke mnoha účelům, ale jistě především k tomu, aby ozřejmily přání a potřeby pacientů. Ü nás jsou zavedeny v celé nemocnici, vyhodnocení je čtvrtletní a jeho způsob je dán standardem v souladu se standardy SAK ČR a s podmínkami řízení procesů v rámci ISO cesrtifikace.

Pacienti mají samozřejmě možnost hodnotit zï zpětně, formuláře mají na i-netových stránkách nemocnice.
Krom toho se zajímáme i o jinde vyjádřené náhledy na námi poskytnutou péči a také se ptáme i v průběhu hospitalisace. Krom toho máme zavedeny audity.




 kili 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 16:05:12)
samozřejmě, že nepoškodí, sledování spokojenosti pacientů je v systému řízení kvality u všech akreditovaných (sak.cr) nemocnic
 kili 
  • 

Re: Je to nejen o lidech ale i o jejich vedení 

(27.1.2009 16:06:10)
samozřejmě, že nepoškodí, sledování spokojenosti pacientů je v systému řízení kvality u všech akreditovaných (sak.cr) nemocnic
 minonka 


Kojeni po porodu 

(27.1.2009 15:20:19)
Co se tyce casti, kde se pise o pribirani ci nepribirani diky kojeni hned po porodu (jeste v nemocnici): bydlim v Italii a taky jsem tu rodila (nemuzu si to vynachvalit, i kdyz nemam srovnani s Cechama), vysvetlovali nam uz na predporodnim kurzu, ze miminka prvni tri dny neco shodi; muzou az 30% sve porodni vahy. Moje holcicka se narodila 3.300 a kdyz jsme treti den odchazeli (pocitam i den porodu) tak mela 3.120. Nikdo se nad tim nepozastavoval, protoze je to normalni. A pak chci rict, kojeni hned po porodu slouzi jednak na to, aby se dite i matka (prvorodicka) naucila jak kojit - jak cucat a hlavne na to, aby se vytvorilo nejaky treti den po porodu mliko. Takze se ptam, z ceho to dite ma pribirat, kdyz prvni dny cuca vlastne jen kolostrum, nebo skoro nic????
 kili 
  • 

Re: Kojeni po porodu 

(27.1.2009 15:48:17)
- kolostrum není nic.
- ztrátat 30% porodní hmotnosti za tři dny znamená vážné ohrožení života novorozence


 Dana 
  • 

Re: Kojeni po porodu 

(27.1.2009 16:28:53)
Kili, kde bereš tu blbost, že kolostrum není nic? Chápu, že to není nic co se týče váhy a přibírání, ale jinak je to koncentrovaná strava, která miminku pomůže v době, kdy mu správné trávení teprve začíná fungovat a střívka má ještě plná smolky - příroda to tak prostě zařídila moudře. Čerstvě narozené miminko je někdy vyčerpané a nemůže sát úplně ze všech sil, proto kolostrum, aby dostalo co nejvíc za co nejmenší námahu, víš?
 kili 
  • 

Re: Kojeni po porodu 

(27.1.2009 18:17:34)
Kdybyste sledovala vlákno, poznala byste, že reaguji na větu o tom, že " ..jen kolostrum nebo nic.."
Píši v reakci, že kolostrum není nic, tedy že je nelze považovat za nic. Nevýhoda dvou a více možných záporů v češtině se projevila, nicméně ze souvislosti v kontextu je zřejmý obsah. Ale jsem docela rád, že jste takto zareagovala.

Význam kolostra je všobecně známý, stejně jako jeho složení a energetická hodnota, nemluvě o hodnotách dalších.

 minonka 


Re: Kojeni po porodu 

(28.1.2009 9:35:47)
Mily Kili,
laskave prosim citujte spravne. Ja nenapsala "kolostrum nebo nic", ale ze dite, pokud je dobre prisato cuca "jen" kolostrum nebo v opacnem pripade ze neni dobre prisato, nepodari se mu vycucat tolik, kolik by potrebovalo a tak skoro nic.
Co se tyce shozeni 30% porodni vahy, psala jsem, ze 30% je maximum co miminko muze shodit. Do teto hodnoty to jeste jde, pak je problem.
Prosila bych presnost! A pokud jste opravdu chlap, pak bych rada vedela, jestli jste doktor nebo neco jineho.
 kili 
  • 

Re: Kojeni po porodu 

(28.1.2009 19:15:32)
Citoval jsem podle pravidel citace, včetně odkazu na vlákno a uvedení a ukončení části citovaného textu tečkami.

Napsala jste v příspěvku tuto větu : " Takze se ptam, z ceho to dite ma pribirat, kdyz prvni dny cuca vlastne jen kolostrum, nebo skoro nic???? "

Fysiologický úbytek hmotnosti novorozence je determinován řadou věcí, nicméně :

pokud novorozenec ztratí kdykoli 30 % porodní hmotnosti, pak tato ztráta, pokud je vůbec i jen teoreticky možná, znamená bezprostřední ohrožení na životě a nezáleží na tom, kdo to říká.

 minonka 


Re: Kojeni po porodu 

(30.1.2009 21:16:05)
Tak v tom pripade veskery personal v italskych porodnicich tomu vlastne vubec nerozumi. Budu jim tu vasi myslenku asi osvetlit.
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Kojeni po porodu 

(27.1.2009 16:43:23)
Jsi si jistá tím číslem 30?? Nám na kurzu říkali, že normální je úbytek 10% váhy. Když mi malá zhubla víc, tak nás právě nechtěli pustit z porodnice a začalo se přikrmovat.
 kreditka 


Re: Kojeni po porodu 

(27.1.2009 16:57:18)
Já taky slyšela o 10 %, o 30 % bych potřebovala zhubnout já ~t~
 minonka 


Re: Kojeni po porodu 

(28.1.2009 9:41:39)
Jsem si naprosto jista. Ale rikam, ja rodila v Italii a tady to muze byt trosku jinak, nevim, nemam zkusenosti s Cechama. Narodila se 3300 a odchazeli jsme s 3140 a to jsem ji mela od prvniho momentu porad u sebe a kojila jsem. Shodila vic nez 10% (aspon tedy, jestli to odhaduji dobre) a nikdo nic nerikal, bylo vse v naprostem poradku. Pripominam, ze jsem rodila v porodnici, kde podporuji naprosto prirozeny porod (nedaji ti epidural, i kdyby si je prosila na kolenou), ani me nenastrihli a vsechno probehlo absolutne prirozene a v poradku. Opravdu si to nemuzu vynachvalit. A obcas me bohuzel desi, co se tu docitam. Ale beru to jen z jedne zkusenosti, kterou doposud mam. Mozne je, ze pri druhem porodu, ktery me za par mesicu ceka, bude vsechno jinak, i kdyz hodlam jit do stejne porodnice.
 snehurka 
  • 

Re: Kojeni po porodu 

(9.2.2009 14:44:15)
Prirozeny porod v Italii?Kde jsi rodila?Me nastrihli automaticky u obou porodu a jeste muzu byt vdecna,ze mi neudelali cisare.Normalni porod je tu na jihu spis vyjimkou.Svagrova rodila na soukrome klinice,ten doktor pry dela jen cisarske rezy.
 magda binderová 
  • 

gratuluji 

(27.1.2009 16:31:07)
Je zvláštní, že většina příspěvků se týká " holého zadku", taky mě to vždy ponižovalo a nevidím důvod proč s sebou nosit " náhradní" oblečení. Proč se nikdo nepozastavuje nad lidským přístupem v USA? Možná tichá závist, že málo která z žen, co rodila u nás, má tak příjemné a milé vzpomínky. Mám za sebou jeden porod tady a bylo to stejně ponižující jako u Vás, za pár týdnů čekám další dítě a jsem opravdu připravená, až tak, že okamžitě podepisuji revers nebo píšu stížnost. Jsem člověk a očekávám, že se tak ke mně ostatní, navíc v době, na kterou se nazapomíná, budou chovat!Tiše Vám závidím a do budoucna přeji jen lepší zážitky a z těch keců tady si nic nedělejte, pro většinu "slepic" jsou USA bohužel symbolem všeho špatného.
 Jitka 
  • 

ČR x USA 

(28.1.2009 8:41:36)
Když si to ale vezmete trochu z jiné stránky,tak musíte uznat,že v USA jsou i v jiných odvětvích úplně někde jinde než my.
Jenže!!! U nás byla 1.a 2.sv.válka,vláda komunistů,převrat 1989 a to hospodářství státu nepřidá,ale ubere.V Americe nic takového nezažili.
 minonka 


Re: ČR x USA 

(28.1.2009 9:48:45)
Ale ja zase z Italie vam v Cechach zavidim ty plny 3 roky matersky. O tom si tady muzu nechat jen zdat. Budu rada, ze budu mit mesic pred porodem a pet mesicu po porodu. A opravdu nevim jak to jako budu delat s petimesicnim ditetem, ktery budu doufam jeste plne kojit a nehodlam ho nekojit jen proto, ze musim do zamestnani. A uz nemluve o tom, ze bych ho musela nekde nekomu nechat na hlidani. Roli matky si strezim jak oko v hlave. ~n~
 snehurka 
  • 

Re: ČR x USA 

(28.1.2009 17:06:19)
Bud rada aspon za tech par mesicu.Ja nemela stalou praci,tak mi nedali nic a protoze nemam hlidani,nemuzu pracovat ani pres leto,detem uz je 6 a 4 roky.Jak pises,roli matky si hlidam,chuvu bych nechtela,a take nezaplatila,takze neni jina moznost,nez byt zavisla na manzelovi.Takze tu materskou v Cechach taky zavidim.Jih Italie.
 minonka 


Re: ČR x USA 

(30.1.2009 21:27:48)
No s prvnim ditetem jsem tu taky nic nemela, protoze jsem zadnou praci nesehnala, tudiz jsem byla doma nezamestnana. Ted konecne pracuju, ale jen na 12 hodin tydne, takze doufam, ze aspon neco dostanu. Nicemu tady uz neverim. Kdyz me pri prvnim tehotenstvi vyhodili z prace, vsichni mi na to rikali "ale to nemuzou, na to sou zakony". A ono je to stejne na prd. Je strasne krasny, ze je to nekde psany, ale je to prd platny, kdyz vas stejne vyhodi. Takze ja tu uz neverim vubec nicemu. Kdyz me ted kazdej rika, ze mam narok na 6 mesicu "nucene" materske a cca dalsich 6 mesicu nejake "fakultativni" materske. Ale vsechno jde podle smlouvy kterou kazdy ma. Takze si zase nejsu nicim jista.....
 snehurka 
  • 

Re: ČR x USA 

(6.2.2009 12:30:59)
Pred prvnim porodem jsem si zarizovala trvale bydliste,takze jsem dostala aspon porodne za obe deti.Snad mas aspon manzela,na ktereho se muzes spolehnout.V Cechach jsem byla sobestacna,umela si vse zaridit,ale tady bych to sama nezvladla.
Jedine,na co mam narok,je antikoncepce na predpis.Tu neplatim.
 Lenus 


zdravotnický personál 

(29.1.2009 17:03:06)
Nemohu nepřidat svoji 14 dní starou zkušenost z porodu svého druhého dítěte, kdy jsem měla možnost vidět, jak moc velký rozdíl udělá "jen" chování personálu nemocnice. Porodní asistentky a lékařka u porodu, které spadají pod porodnicko-gynekologické oddělení byly u porodu všechny velmi příjemné, nápomocné, vše vysvětlily a splnily naše přání týkající se průběhu porodu. Zdravotní sestry z neonatologického oddělení s námi jednaly od začátku jako s nesvéprávnými osobami. To, že jsme s manželem od začátku chtěli mít odpovědnost za své dítě, bylo shledáno závadným. Věty "Matka nebude o ničem rozhodovat, rozhoduje paní doktorka." nám jasně daly najevo, s čím můžeme počítat. Opravdu by někdy stačilo "jen" jiné chování personálu porodnic a maminky i miminka by se tam cítily daleko lépe. Pak by nám bylo třeba víc jedno, s kolika matkami jsme na pokoji nebo jaká je strava, pokud bychom se cítili dobře díky přístupu zdravotníků.
 OF 
  • 

Idealizace USA :-) 

(29.1.2009 17:27:42)
Pěkný článek, jen mám pocit, že je více subjektivní než objektivní. Potíže se zdravotnictvím mají všude a USA na tom rozhodně nejsou nijak ideálně. Kkyby byly, nechystal by Obama tak rozsáhlé reformy :-).
Dovolím si trochu faktů a statistiky:
USA vydává na zdravotnictví jeden z největších podílů HDP z vyspělých zemí. V USA zhruba 1/3 obyvatel včetně dětí nemá zdravotní pojištění. Tím pádem dochází k obludnému přetěžování pohotovostí,kde je péče pro všechny a "zdarma", průměrná čekací doba na ošetření je tam 8 hodin. Průměrná čekací doba, kdy se dostanete ke svému "obvoďákovi" je na týdny, proto tak bují ordinace v supermarketech. USA z rozvinutých zemí mají nejhorší výsledky v mateřské a novorozenecké úmrtnosti - to se týká zejména afroameričanek.
Platy lékařů jsou vysoké, stejně tak jako jejich pojistky proti žalobám, přesto USA rovněž shání kvalifikované lékaře z ciziny, prože v těch neatraktivních oborech, kde se nevydělávají horentní prachy prostě nejsou.
O skandály také není nouze, jako poslední mě zaujal ten, kdy v rámci "šetření" používali v jisté renomované klinice u Las Vegas opakovaně jehly a stříkačky, až pár desítek lidí nakazili hepatitidou B. Kuriozní na tom je, že vzhledem k příjmům to vůbec neměli zapotřebí.
Prostě bych řekla tak, kdo má slušný výdělěk a slušnou pojistku, asi bude s péčí spokojen - a to bych řekla, že je případ rodiny autorky. Kdo ne, je na tom podstatně hůře.
Jak to bylo s hrazením porodu imigrantky nedovedu posoudit. Ale nedomnívám se, že by to bylo tak bezproblémové a růžové.
OF
 LeoLea 


Rozeslat po nemocnicich 

(31.1.2009 14:52:16)
Moc pěkně napsaný článek - měli by si přečíst lékaři a sestry ve všech nemocnicích a stejně tak v pojištovnách. Obávám se ale, že by se toho asi mnoho nezměnilo... tak, jak se ani lidé moc nemění.
 Iveta Granville, tři děti 
  • 

porod v usa 

(31.1.2009 16:12:27)
Vím o čem je řeč!!! Jedno dítě jsem porodila v USa druhé SRN a třetí v chomutově. Z třetího porodu mam trauma a noční můry
 gajdoška 


Úplně stejná zkušenost 

(31.1.2009 16:54:11)
Díky za váš příspěvek, mám úplně stejnou zkušenost a vadí mi stejné věci jako vám. Vybrala jsem si nejlepšího gynekologa z okolí, přesto má stejné nedostatky, které jste popisovala.Také mi vadí to svlékání v kabince a holý zadek, proto jsem chodila k němu oblečená a svlékla jsem se až u něj, i když se mu to moc nelíbilo.To, že tam courá sestra mi také vadilo,ale překousla jsem to.To,že jsem MUSELA na všechna nesmyslná vyšetření až do krajské nemocnice(50km) jsem hold také nějak zvládla,ale tím pádem jsem si těhotenství moc hezky neužila,pořád jsem jen jezdila po nějakých vyšetřeních,pořád se ve mě někdo šťoural,prostě hrůza.A také mě vyšetřoval prstem až do konce,i vnitřním ultrazvukem a to mi teda vadilo moc.S epidurálem mám naprosto stejnou zkušenos,jako bych to psala já,řekli mi úplně to samé,rodila jsem 12 hodin(nejsem prvorodička,rodila jsem podruhé)a už bych to celé nikdy zažít nechtěla.I vaše zkušenosti po porodu jsou naprosto stejné.Ale buďme rádi,že jsme nerodily třeba v Somálsku.:-)
 Mammina 


dekuji za porovnani 

(9.4.2009 20:51:59)
Mockrat vam dekuji za Vas clanek, shledavam ho velmi podarenym a tak si nejak nemuzu odpustit se nepridat k diskuzi. V prvni rade, jak jsem pochopila, tak si porodnicky system v USA pochvalujete a ten v CR mi pripada spis jako popisovani hororovych udalosti a tak jsem si chtela overit, jetli se za porod v USA plati(slysela jsem, ze se ta castka pohybuje kol. 1000dolaru), z techto okolnosti bych se pak nedivila za ten popisovany NADSTANDART. Ja jsem se do CR vydala rodit dvakrat, ale musim priznat, ze kvuli verejne "proflaknutemu" nezajmu a ne-pozornosti vuci rodickam, maminkam. A potom co se ke mne dostavaly jen ty osklive hystorky a mnohdy se spatnym ci traumatickym koncem jsem se definitivne rozhodla rodit "doma". Take jsem pri prvnim porodu narazila na "super" asistentku, ktera me doslova servala, ze jsem si vzdychani ulevovala od bolesti. Taky ja jsem si tenkrat pripadala opustena jako pes, ale bylo to i proto, ze muj pritel to k nam proste nestihl vcas a u porodu nebyl. Pri druhem porodu prislo to zle az na sestinedeli. Zazadala jsem o nadstandart, ale nemuzu rict, ze jsem byla uspokojena. Nasi si proste nadstandartni peci vysvetluji jako a ted mi prosim prominte ten vyraz "vlezdoprdelectvi" a prehnanou nechtenou peci. Kdyz jsem uz zacala vyhanet "odborniky" na kojeni s jejich unavnymi a nikdy nekoncicicimi prednaskami, vyslouzila jsem si na oddeleni presdivku citlive pacientky. Paradox byl, ze me neustale me nekdo rusil i budil ze spanku, jestli neco nepotrebuji a kdyz jsem pak potrbovala odstrikovacku, ackoliv ji k dispozici meli, delali mi problemy a prakticky mi dali na jevo, ze maji dulezitejsi veci na praci. Dost dobre si dokazu predstavit,ze zeny, ktere maji zusenosti ze zahranici, alespon mne to tak propadalo, zaramovali si me automaticky jako "Ta je zvykla na lepsi".~o~


 zuza 
  • 

Děkuji 

(6.5.2009 11:25:40)
Zajímavé srovnání. Také mi vadí stejné věci. Ale vlastně ze všeho nejvíc ten nepříjemný a nedůstojný přístup. A ono to není jen v nemocnici. Jedno zda jste v restauraci, kde vás týrá ukřičené rádio a nevrlý personál nebo v obchodě. Stačil by posun v jednání a vše by vypadalo jinak, lépe. Bohužel nás stále pronásledují následky socialistické morálky...
 Lady US 
  • 

Re: Děkuji 

(27.7.2009 21:48:47)
V USA jsem rodila a mam ponekud jine zkusenosti. Jinak co se tyce cen, pokud mate dobre pojisteni,hradi to pojistovna. Pokud ho nemate, plati se okolo 10 tisic dolaru, za porod a za pokoj plus jine srandy. Je to ale soukromy pokoj, manzel tam muze prespat. Problem vidim v tom, ze vase dite odnesou, ze ho nemate u sebe, s kojenim to take neni slavne, nuti vam umelou vyzivu, nebot v USA se bezne nekoji a sunar je veliky business.
Zdravotnici byli neosobni, nekteri lekari pusobili vylozene unavene, neni divu, ze delaji tolik chyb a tolik se soudi pacienti s nemocnici. Cistota v prestizni nemocnici byla take pochybna.

Co se tyce gyn. navstev, pripada mi cesky system rychlejsi, jenom stahnu kalhoty a jen tak v sukni mohu jit primo za doktorem, ktery me vysetri, nikam nechodi a hned jsem odbavena. V US ordinacich jsem sice objednana, ale cekam i hodinu, ze se doktorka uraci prijit. Porad je to jako bludiste. sekretarka vas zapise, potom cekate, potom do kabinky, vyslect, zase sama, prijde sestra, cosi udela, zase sama, cekate na lekarku, ona prijde, vysetri, potom odejde , zase sama, potom prijde a konecne se dokonci navsteva...je to na dlouhe lokty, americky doktor dela takove multitasking, z jedne kabinky beha do druhe a neni soustreden na jednu pacientku...trva to dlouho a je to neosobni.

Zaverem davam odkaz na jeden clanek, ktery me zaujal, s podobnym tema, srovnani USA a CR


http://pokus.blog.idnes.cz/c/40256/Tri-zeme-a-jedna-vagina.html
 Lady US 
  • 

Re: Děkuji 

(27.7.2009 21:50:20)
Jeste maly dodatek. V USA se samozrejme neplati zadne porodne, neni prakticky zadna materska. Je bezne, ze zeny chodi do prace 6 tydnu po porodu..jen tak pro zamysleni, jak je to v tom Cesku spatne....
 -virpipka- 


porod v USA - jednou to stacilo  

(17.12.2010 17:58:08)
Rodila jem dvakrat. Jednou v Cechach, jednou v USA. Oba porody ve fakultnich nemocnicich, oba vyvolavane. Nesrovnatelny zazitek. Po porodu v Cechach jsem byla nadsena. Mela jsem k dispozici porodni pokoj se sprchou, ano, mela jsem stesti a na pokoji jsme byli jenom dve a sdilely socialni zarizeni. Vyvolavani bylo setrne, trvalo den a pul, ceulou dobu jsem se mohla volne pohybovat, chodit po chodbach, kontrakce jsme prezila na mici ve sprse. Samotny porod byl rychly, bez epiduralu.
V USA mi prirozeny porod(bez epiduralu)vymlouvali, ted uz vim proc. Dokonce chteli vyvolavat v terminu bez jakehokoliv duvodu. Presto, ze jsem vsem vysvetlovala, ze chci rodit prirozene, chci se pred porodem hybat, chodit, byt ve sprse atd. jsem (bez jakychkoliv komplikaci) skoncila upoutana na luzko, pripnuta k monitorum, kde mi pumpovali do zily vyssi a vyssi davky oxitocinu dokud jsem neporodila. Vysledkem byly neunosne kontrakce a velke bolesti. Cely porod, prestoze velmi rychly, byl pro me nocni murou. Duvod? Na prvnim miste je v americkem zdravotnictvi lekar, jeho cas, pohodli, strach ze toho, ze ho budete soudit. Pacient jako takovy nikoho nezajima. Jde prece o byznys. V USA uz bych nerodila. Sledovani TV pri porodu ozelim, stejne tak jako luxusni vybaveni poporodnich pokoju.
Co se tyka pediatru, ma zkusenost je podobna. Lekarka v CR byla velice osobni , chapava, vzdy na telefonu rada zodpovedela jakekoliv me dotazy. Na pravidelne kontroly jsme chodily do poradny. Cela navsteva zpravidla zabrala do 20min. V USA mam zkusenosti ze dvou ordninaci v ruznych statech. Kontrola pouze ve 2 tydnech, dalsi az ve 2 mesicich. Poradny neexistuji, cekate spolu s nemocnymi detmi. Kdyz volate lekari, prokousavate se automatizovanym systemem, kde nakonec hovorite pouze se sestrou.Ano, v cekarne se neceka, zato cekate na lekare v mistnosti 3krat 3 metry, z me zkusenoti 15-45min...
Americka zdravotni pece je predrazena, kvalita cene neodpovida. Nechapu proc si Cesi sve kvalitni a vsem dostupne zdravotni pece nevazi.



 Zuzka Žáková, 1holčička a jedno mimčo na cestě 
  • 

nechápu 

(5.1.2011 18:07:15)
Já jenom nechápu, kde paní rodila a měla gynekologa. Zatím jsem rodila pouze jednou a to v Praze 4, Podolí. Nemůžu vůbec souhlasit, že to takhle chodí, neměla jsem žádné nadstandarty a přitom jsem se setkala pouze s ochochotu a chápavým personálem. Pravda, šestinedělí nebylo tak luxusní, ale na pokoji jsme byli 2, tak to bylo fajn. Vizity tam takové jak paní popisuje také neznám, přišel pouze lékař a sestra. Gynekoložku mám také perfektní a chápavou. Tak doufám, že to nebylo pouze o štěstí a po druhém porodu nebudu mít podobné zážitky. Přeji tedy všem ty moje. Zuzka.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.