| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čteme, čteme pohádku...

 Příspěvky 110 z 59 [Dalších 49 >>]
Jancy
23.10.2008 12:48:45
Můj starší syn taky nečetl. Pak vyšel, některými zatracovaný, Harry Potter a čtenářství se posunulo k lepšímu. Teď je na střední a čte poměrně hodně, našel si tu svoji parketu. Mladší je jiný, chodí do čtvrté a čte hodně a rád.
Pokud dětem dělá čtení ještě potíže zkuste, číst společně, duo. A nebo na přeskáčku, ty odstavec a já dva. Neunaví se tak rychle a pokud mu ještě při čtení unikají souvislosti, tak ten jeden odstavec, který přečetl, ale nepobral, si doplní, domyslí z těch dalších dvou od maminky. A časem se třeba začnete střídat po jednom a pak ho to začne zdržovat a raději si to přečte sám :-)
petra + 1 dítě
  • 
7.10.2008 1:02:13
Naše dcerka má 28 měsíců a z knížek čteme už dost dlouho, začala jsem už před prvním rokem, nejdřív jen krátká leporela, říkanky... teď čteme i delší pohádky, ale vybírá si vždycky sama, co chce přečíst. A taky má tendence mi do toho "mluvit" - komentuje to, popisuje obrázky nebo napovídá, co bude dál :-) Tak já to dělám tak, že např. vždycky po otočení stránky, když začne vykládat, co je na novém obrázku, čtení přeruším, nechám si popsat obrázky, sama jí je i nějak okomentuju a pak řeknu něco jako "Tak, budeme si zase číst dál, ať víme, jak to dopadne, zatím se stalo...." a ve stručnosti jenom připomenu kousek děje předtím, aby věděla, na co zas navazujeme.
Dana,dvě holky
  • 
6.10.2008 23:07:54
Čteme teď Ferdu Mravence.Super.Jako dítě jsem ho také zbožňovala.

A Sněhurku znala holka zpaměti už ve 4 letech.Milovala jí,protože sama vypadá jako Sněhurka a už v porodnici jí tak říkali :-).
Lenka, 2 chlapečci
  • 
6.10.2008 23:04:39
Můžete prosím napsat příklad nějaké takové knihy, kde jsou místo slov obrázky ? Moc děkuji....
hrouda
  • 
6.10.2008 13:03:01
Nemůžeš PROSÍM uvést nějaký příklad? Třeba i s otevřeným koncem, protože já si neumím představit ani začátek.
Marta
  • 
6.10.2008 11:56:26
No uvidíš. Náš syn do 10 let nečetl nic. Pak mi hodná paní knihovnice (díky, Blanko:) poradila příběhy Sempé+Goscinny. A nakonec vyšel Harry Potter a od toho už se neodlepil. A to, že někdo nečte, není žádná vada. Můj manžel taky nečte a přesto je to inteligentní milý člověk. Holt si city užije někde jinde.
5.10.2008 16:59:20
Hm, nám se právě líbí ta staročeština. U podobné diskuze na téměř stejné téma se objevil docela trefný názor, že když Jiřík přinesl "živé vody", tak v čtenáři to vyvolává pocit, že musel zdolávat nebezpečenství....kdežto když přinesl "živou vodu", tak to zní, jakoby pro ni šel do samoobsluhy. A díky té staročeštině mi nedělaly problém na škole přechodníky.
Jinak - frčel u nás také Medvídek Pú, i když jsme spoustě věcí nerozumněli, Malý princ, Andersen (ale to až později), Erben a Němcová, Babička (bohužel - já ji nesnášel, ale Markétka milovala) a teď jsme vyštrachali klasické ruské pohádky. :-)
Pratchett
  • 
5.10.2008 16:54:09
Doporučuji tuhle knížku. Doma jsme sice měli spoustu knížek a pohádek pro děti, ale chtěl jsem něco pro neteř, protože ráda poslouchá a chtěl jsem, aby měla něco modernějšího.
Doporučuji právě knížku Co vyprávěla dlouhá chvíle. Je zajímavě ilustrovaná (neteři se obrázky líbí, i když nejsou klasicky "Disneyovsky" srozumitelné a jsou hodně umělecké) a příběhy jsou úžasně dětské i dojímavé...a vtipné. Nejdřív jsem si knížku přečetl jen já sám a skvěle jsem se u ní bavil:-))
Jinak - každé dítě je jiné - některé čtou, některé ne. A nepomůže NIC - ani předčítání, ani tahání do knihovny. Synovec, ačkoliv jsem mu četl a příběhy ho zajímaly, do patnácti let nepřečetl skoro nic. Teď čte horory:-)) Počítačové hry mají větší kouzlo - bohužel. Lituju, že nezažije ty situace co já, kdy jsem byl ochoten a schopen číst do tří do rána jen abych věděl, jak knížka skončí. A že jsem si Pána prstenů představoval tak, jak jsem chtěl já - a ne podle filmu.
Zato neteř je ze čtení nadšená a čteme kde co. Teď jsme objevili Neználka, během zimních prázdnin máme spadeno na Tajemství proutěného košíku a Neználka na Měsíci:-) A já se učím číst artikulovaně, aby mi každý rozumněl - neteř je dobrá kritička.
4.10.2008 22:14:45
když byli dceři asi dva roky, také si vymýšlela, o čem chce slyšet pohádku. Bohužel v té době procházela jakousi fascinací vlastním pohlavím každá druhá pohádka musela být o pindě (výjimečně také o pindíkovi). To byl záhul pro mou fantazii! A synovec zase zhruba v tomto věku vyžadoval výhradně pohádky o tancích.
Hrouda
  • 
4.10.2008 21:53:22
FAKT?
 Příspěvky 110 z 59 [Dalších 49 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.