| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je pomoc „divná“?

 Příspěvky 110 z 94 [Dalších 84 >>]
11.2.2008 13:46:30
Je docela škoda, jak se všichni do Dity navezli. Ono totiž když někdo do tohoto systému vidí víc, tak už nemá tak černobílý názor. Nechápu, proč si všichni myslí, že mentálně postižení jsou tolik potřební. Oni potřebují péči, pomoc, lásku a možnost realizovat se. Finančně jsou opravdu zajištění důchodem, který je vyšší než příjem mé pracující matky (nemůžu mluvit za všechny, ale za ty, co znám ano). Pokud někdo bude někdy žádat peníze pro mentálně postižené, na dárky pro děti v dětských domovech apod. nedám mu ani desetník. Ale klidně se budu angažovat podle svých možností v zařízení nové chráněné dílny, budu uvažovat o možnostech přijetí cizího dítěte do naší rodiny, dojdu sousedce na nákup, navštívím manželovi prarodiče a popovídám si s nimi, pokud to jen trochu půjde, postarám se ve stáří o své rodiče... Kdyby se všichni z nás snažili o adresnější pomoc, nebylo by té finanční tolik potřeba.
leona@
10.2.2008 20:43:59
ahoa~j~:-)
25.1.2008 13:06:09
to mi připomíná zážitek, kdy na Hlavním nádraží v Praze mě oslovila maminka rusky hovořící s asi tříletým dítětem, že ji chybí 5kč. na lístek na vlak. Podívala jsem se na ni a na dítě a v duchu jsem si řekla, no chudák dítě.... A vytáhla jsem peněženky 20kč, dala jim to a že to je dobrý. Ale paní hned zareagovala:né, já potřebuji opravdu jen 5kč. Takže jsem tedy našla drobné a dala ji to co opravdu potřebovala.
Romana
  • 
25.1.2008 12:40:05
Řeším to úplně stejně. Přispíváme také pravidelně na několik charitativních účtů, ale pokud mě někdo osloví na ulici, tak v 90 % případů nepřispěju, pokud to není lety prověřená a známá akce, jako květinky proti rakovině apod.. Nejsem lakomá, ráda pomáhám, ale nemyslím si, že musím přispět každému na potkání, navíc, když u toho mám pocit, že je něco špatně.... potřebuju mít záruku, že to skutečně jde, tam, kam má a ne nějakému podvodníčkovi do kapsy. Nemyslím si, že bych se vymlouvala a zastírala "pravý" důvod, že vlastně vůbec nikomu nechci pomoct (jak tady bylo několikrát zmiňováno). Jsem prostě vůči lidem, kteří mě jen tak osloví na ulici nedůvěřivá a to je podle mě v pořádku. Už několikrát se mi stalo, že mě třeba postarší paní žádala o peníze, protože prý jí propustili nečekaně z nemocnice, nemůže se vůbec dovolat manželovi a pořád jí není úplně dobře a potřebuje se nutně dostat domů, ale chybí jí peníze na autobus, nebo mladá dívka, která se tvářila jako studentka a taktéž potřebovala na zpáteční cestu z Prahy do Brna. Bohužel už jí došly peníze, ale tak moc by chtěla domů....
Dobrá, říkala jsem si poprvé před lety, když mě takto oslovily první 2 průkopnice, i to se může stát a třeba mě taky jednou propustí z nemocnice bez koruny a budu chtít domů, a přispěla jsem. První paní si vzala na mě kontakt, aby dodala pravdivosti svým slovům, s tím, že se určitě ozve a peníze vrátí (samozřejmě nic), druhou slečnu (tu studentku, co chtěla domů do Brna) jsem pak pravidelně potkávala na různých zastávkách metra a pokaždý jí chybělo na tu spropadenou jízdenku, takže žádala o příspěvek další a další lidi... :-).
Proč bych měla tyhle lidi podporovat a proč bych se měla stydět za to, že je dneska s klidem v duši odmítnu a nic jim nedám? Ještě navíc tohle jsou pidipodvodníčci a je spousta těch větších..
Jak říkám dám tam, kde vím, že se to správně využije. Kde tu záruku nemám, prostě nedám a tak jako kolegové autorky si řeknu, že radši něco koupím svým 2ma dětem. Na tom není vůbec nic divného.
terrynka
23.1.2008 15:00:57
troufám si tvrdit, že tři pětky například na DMS budu mít i v Tebou popsané situaci. A o to jde - korunové částky si může dovolit 99% lidí v produktivním věku. A pokud pět miliónů lidí přispěje na dobrou věc po koruně, je to 5 miliónů. Nemyslím, že charita je pouze o pěnězích, ale když už, tak ne o horentních sumách, ale o soucitu, solidaritě a chuti pomoci
terrynka
23.1.2008 14:49:58
Sociální a zdravotní pojištění ani zdaleka nepokryje potřeby těchto resortů. To je jen podotek. K příspěvku Dity se obšírněji vyjadřovat nebudu, jen si tiše poklepu na čelo
21.1.2008 14:07:09
Já osobně proti charitě nic nemám, vždy podle momentálních možností přispěju. Na tříkrálovou sbírku samozřejmě taky, ale více se zaměřuji a pravidelně posílám peníze na konto Fondu ohrožených dětí a taky do útulku, odkud mám pejska. Mělo by se spíš u veřejných sbírek lépe kontrolovat, jak jsou peníze využity a poté to zveřejnit, aby lidé věděli, na co peníze dávají. V případě tříkrálové sbírky to tak myslím je, mají napsáno i na autech pečovatelek že to bylo pořízeno ze sbírky. Ať každý zaujme svůj názor a podle toho se zachová. Nelze nikoho nutit ani odsuzovat.
Ivindo
  • 
21.1.2008 2:48:12
Ahojte, těší mě, že se zde sešlo tolik podobných názorů s výsledkem - podpora potřebným je normální.
Charitativním sbírkám přispíváme s dobrým pocitem že to pomůže potřebným, výběr v podstatě neprovádíme a rádi s manželkou přispíváme na většinu sbírek které kolem nás se vyskytnou, žádné zvláštní sumy, běžné,nízké částky 20, 50 Kč, ale docela často. Hřeje nás na srdci vědomí, že někdo, kdo je na této podpoře opravdu závislý, může díky těmto sbírkám získat to, co jinak získat nemůže. Výmluva typu nedám, sám mám málo, je trapná. I lidé ze sociálně slabých rodin občas chodí na pivo nebo si běžně v tafice kupují cigarety. Stačí alespoň jednou za čas si tuto laskominu odepřít, a pomoci může každý.

Jedinou vyjímku činíme v případě UNESCO - 70% které spolykají jejich réžie jak bylo průzkumem mezi těmito organizacemi prokázáno je opravdu hodně. Každoročně mě zamrzí, že na firemních p.f. hrdě svítí UNESCO, protože kdyby ty peníze měl někdo jiný, ti potřební by dostali mnohem více. Ale značka je dobrá reklama i v této oblasti, a tak firemní mecenáši přispívají tam, kde se hlavně zviditelní, bez ohledu na samotný výsledný efekt pro obdarovávané.
20.1.2008 18:33:22
Tvoji kolegové jsou asi nešťastní lidé.
monmra
  • 
20.1.2008 14:25:58
Myslím si ,že ti lidé ,kteří si odůvodňují to,že nepřispívají,protože je všechno podvod,lžou sami sobě.Mají to jako dobrou výmluvu,ale ve skutečnosti je to tak,že je nezajímá,jestli potřebuje někdo pomoc.Je to přece mnohem jednodušší.Jak se budou ale chovat až sami budou potřebovat....?
 Příspěvky 110 z 94 [Dalších 84 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.