| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hrajeme si s hudebním nástrojem

 Příspěvky 110 z 38 [Dalších 28 >>]
Vrie
11.9.2010 14:01:43
Teda docela mě zarazil veskrze pozitivní popis kaybordu. Takhle to vypadá, že kaybord je lepší varianta, než klavír. Musím dodat, že rozdíl zvuku mezi klavírem a kaybordem je propastný. Levnější kaybordy nejsou příliš příjemné na poslech a hrát se na ně nedá... Nelze na nich dokonce ani měnit dynamiku, což mě jako klavíristku ubíjí. ;) Zvuk, který by se aspoň trochu vyrovnal klavíru, mají až opravdu drahé kaybordy a to už si můžete rovnou pořídit klavír. A navíc, tu krásnou vibraci strun u kaybordu prostě nezažijete. ;) Ale na druhou stranu - pokud člověk od začátku hraje na kaybord, tak pak netrpí srovnáním a asi je to opravdu lepší než nic. Já mám poněkud neobjektivní pohled na věc, protože na klavír hraju 11 let a naprosto ho miluju. :-)
Ráchel, 3 děti
  • 
21.9.2007 13:36:30
souhlas, Heleno, mám podobný přístup. Cvičit se holt musí, a časem tomu může dítě přijít i na chuť
Milada.
21.9.2007 12:55:36
Aha, tak tu detskou verzi neznam.
Žofie
  • 
21.9.2007 12:50:18
Ono zas tak moc velké množství vzduchu potřeba není, to je spíše takový mýtus, ale určitě začínat do 6 let na příčnou flétnu je nesmysl. Jinak pro malé ručky je tzv. zahnutá hlavice, tzn. vrchní díl je ohnutý směrem k dítěti a dítě bez problémů dosáhne na klapky, aniž by natahovalo daleko ruce, je to taková dětská verze.
Žofie
  • 
21.9.2007 12:45:37
Ano, takhle jak to popisujete Vy to většinou funguje (zobcovka a pak teprve přejít na jiný dechový nástroj).....u nás i v zahraničí, hodně tento systém propagují v Americe. Japonci zase co nejdříve začínají na příčné flétny.
V praxi je pravda, že pokud dítě začne rovnou na příčnou flétnu, tak se s nátiskem pracuje jednodušeji, na zobcovku se vytvoří tzv. našpulený čumáček, který se pak lépe nebo hůře odstraňuje, podle síly návyku. Na příčnou flétnu a ostatní dechové nástroje (kde to také trochu vadí) se dá začít samozřejmě až později.
Je škoda do té doby na nic nehrát, takže já jsem zastánce zobcové flétny jako prvního nástroje i když můžou potom tyto problémy nastat, protože i moje osobní pedagogická zkušenost je taková, že šikovné dítě změnu nátisku zvládne. :-)
Milada.
21.9.2007 12:44:42
Jeste chci napsat, ze moje dcera - prvnak by asi pricku vubec nezvladla nejen dechove, ale i hmatove. Nevim kolik je velikosti pricek, ale tu, co ma syn, by "neuhmatla", ma male ruce.. Zobcovka je neco jinyho.
Winky
  • 
21.9.2007 12:31:24
Myslím že jsem taky začala v první třídě... ani nevím proč přesně, sama jsem jezdila busem do města do lidušky (těch zapomenutých klíčů, not, tašek....). Zobcovka byla prima, dávali ji tak nějak standartně na první rok -zobcovka + nauka. Pak jsem ji měla myslím jště jeden rok a potom kytaru. Etudy etudy etudy. Akordy nikde. Děs běs. Učitel na kytaru byl zároveň ředitel ZUŠky takže byl furt v trapu a já tam brnkala sama. A když už byl na hodině, tak kritika a kritika. Ale i tak jsem vydržela 3 roky, pak jsem už doma bulela že tam nepůjdu (kritizujte puberťáka, že). Táta byl šíleně naštvaný, že do stálo x peněz a teď se na to vybodnu...... no nedostal mě tam ani párem volů. Pak v pozdní puberťě jsem se zase chytla, různý zpěvníky s písničkami, folkové i rockovější.... super. Pak zas bylo období útlumu, práce a práce a na koníčky nějak nezbyl čas, až tuhle jsem byla na dvou oslavách kde se zpívalo s kytarou, pár lidí mě pochválilo hlas a že je to škoda že už nehraju..... a už to hlodá, asi napíšu Ježíškovi aby se stavil v hudebním second´handu.

Ségra hrála na klavír celou základku (vydupala si vynechání zobcovky a rovnou měla klavír, i když ji v sedmi letech nechtěli pustit že má malé ruce). Vychodila celých těch 8 nebo 9 let. Umí parádně. Ale je to trémistka jako brno, takže se zařekla že na žádné vystoupení ji nikdo nedostane. A na klavíru se vrší spousta předmětů rozličného původu naprosto s hudbou nesouvisející..... ale kdo ví, třeba se jí to jednou šikne, nebo až bude mít svoje děti tak se k tomu zas vrátí...
Milada.
21.9.2007 11:58:47
Zofie, LU,

tak to je teda divny!!

U nas v ZUSce chodej deti nejprve tak tri roky na zobcovou fletnu a pak si vybiraji pricku, trubku, klarinet, nebo dal pokracuji na altove ci sopraninove! Ovsem ten prvni rok stale jeste hraji i na zobcovku a k TOMU maji prave treba tu pricku (klarinet, trubku). Muj syn je letos prave v tom prelomovem roce, kdy ma jako zaklad sopranku a k tomu zkousi pricku.
A vsechny deti to maji takhle. Proste se pak takhle rozdelej.. Samozrejme jsou vyjimky - jeden nadany chlapec (ted uz cca 16 let, nevim presne) hraje u fletnove pani nejprve na zobcovku, pak na tu nejdelsi fletnu s tim kovovym v puse (jsem laik, nevim, jak se ta fletna jmenuje) a k tomu dojizdi jinam na hoboj, nebot u nas v ZUSce ucitel na hoboj neni.

Ja fakt tedy nevim, jak by jako male dite melo hned v sesti/sedmi letech zvladnout pricku?? Vzdyt to fyzicky fakt nejde.. to dite z toho boli hlava a to foukne treba jen 5x na ten prvni dil pricky - tohle opravdu ted vidim u syna a ucitelky mi rikaji, ze to je normalni a to mu bude uz 12 let! Jak by male dite mohlo hned hrat na pricku?

Ja fakt nejsem odbornik, ale prijde mi to divne..stejne se ten natisk se meni..i na tu trubku deti nejprve hraji na fletny a pak az na trubku. (Mozna u starsiho ditete to bude jine, muj stryc hral na trubku a na fletnu nikdy. Ovsem to bylo davno tomu a navic jemu bylo uz 12, kdyz s trubkou zacinal)
Žofie Vokálková
  • 
21.9.2007 11:05:13
Hezký den, opravdu to není jen shoda jmen :-))..... máte pravdu, že se zobcová flétna nedoporučuje před příčnou, ale to lze aplikovat asi spíše buď v muzikantských rodinách nebo rodinách kde je již hudba zavedeným pojmem. Základně jde o to, aby do rodin více proniklo dětské muzicírování jako takové a proto, jakýkoli nástroj, který bude dítě bavit je potřeba podporovat.
(PS. Já ten problém s přestavováním nátisku ze zobcové flétny na příčnou měla také, ale na druhou stranu jsem díky zobcové flétně hrála od 4 let a poprvé na podiu jsem stála v 5 letech)
Zdraví Žofie Vokálková
20.9.2007 23:24:20
Vidíš, akordeon je fajn nástroj, i když ho tedy dokážu ocenit až teď, když poslouchám pestrejší směsku všemožných stylů..ale dodá muzice takový šmrnc. Kamarádka na něj hrála 8 let..
 Příspěvky 110 z 38 [Dalších 28 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.