| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Život není peříčko

 Příspěvky 110 z 265 [Dalších 255 >>]
R
  • 
16.5.2007 0:16:50
Ty jsi ale blbá :-( Si vezmi situaci tehdy a teď, Ty chytrá!!
cizinka1
15.5.2007 18:04:48
Rachel, rikas, ze podsouvam ti neco co jsi nepsala. Myslim, ze vedome skutecne tu hranici o ktere se ptam nekreslis. Ale podivej se par radku nize na svoje odpovedi DaseT. V jedne opakujes to, co jsi psala Libikovi, ze jsi pochopila, ze Cirkev neni mocenska organizace, ale seskupeni lidi, kteri svuj zivot odevzdali Bohu. V dalsim prispevku ji pises: Když se už ptáš, kam patřím já, tak do Církve křesťanská společenství (státem zaregistrovaná církev). Ale křesťany "podobného ražení" bys našla i v Církvi bratrské, Apoštolské církvi, u baptistů, metodistů... a i u evangelíků či katolíků." Takze ty krestane podobneho razeni jako jsi ty (myslis, tech odevzdanych?) predpokladas, snad i jsi schopna je rozpoznat, kdo uz svuj zivot odevzdal, a kdo ne? Ze cirkev predevsim je seskupeni vericich, o tom snad mezi cirkvemi hadky se nevedou. Ale co s tim zbytkem evangeliku, metodistu, katoliku a t.d., kteri zrovna "tveho razeni" nejsou? Anebo jsi chtela jen rict, ze v podstate, vsichni cirkve jsou stejne, jen jsi myslela, ze jsi osobne sympaticka pro Dasu? To je dost nejasny, proto se ptam.
cizinka1
15.5.2007 16:44:50
Rachel, ja jsem te jen trikrat zeptala jsem o totez, jak mam chapat tvuj posledni odstavec v posledni odpovedi Libikovi, kde jsi napsala, kdo podle tebe patri do Cirkvi, a jestli nahodou nekreslis novou hranici mezi tou c a C. Nechces, neodpovez, ale jasneji dat na jevo, ze jde jen o otazku, a jasneji ji formulovat uz neumim.
Ráchel, 3 děti
  • 
15.5.2007 16:17:31
no, já mám tady už pocit, že se tu naplňuje české rčení "já o voze, ty o koze".
Každá prostě mluvíme o něčem jiném, opakovaně mi podsouváš věci, které jsem neřekla/nenapsala a které si nemyslím, v mnoha ohledech máš jiná východiska, nežli já, a regauješ dle svých (mylných) předpokladů o tom, co žiju (připouštím, že i já můžu mít ohledně tebe mylné představy). Vždy se znovu uchýlíš k nějakým invektivám a já moc nevím, proč bych měla v tomto rozhovoru v tuto chvíli pokračovat. Klidně měj poslední slovo :)
cizinka1
15.5.2007 13:52:39
Mery, diky za pochopeni, vzdyt takove nedorozumeni vznikaji v rychlosti diskuse, alespon jsem si to tak myslela. Jen abych prohlubila svoji pointu, co jsem chtela rict a proc tlacim svoji otazkou Rachel: my nemuzeme videt do vztahu s Bohem tech na posledni lavici ale dokonce ani sami na sebe, ze uz ted je ten kontakt nejtesnejsi. Podle mych zkusenosti "obrat" neni prevrat z A pres B na C ale cesta, kde jeste je i D, E, F... a nemusi to byt cesta zrovna jen na kopec. Pokud Rachel vazne myslela to tak, ze jednou hopsneme pres B, a jsme uz v Cirkvi s celou jistotou zatim co kolem se rozleha jakasi cirkev neuprimnych ci plne neoddanych, tak je to podle mne dost naivni predstava. Mozna na nej take jednou prijde, ze vlastne to, kde je ted, je sice prima, ale je spousta veci, kterych jeste ve svym odevzdanym zivote da se zmenit a az ji to podari a bude pohlizet na sebe zpatky, bude se ji zdat, ze az ted je v Cirkvi. A zas na nejakou dobu mozna take prijde na to, ze stupnovat nejde. Proste snaha popsat clenstvi v Kristove Cirkvi je skvela, ale pokud se ta cirkev zaklada na zkusenosti "me a mych pratel v jinych cirkvich" a zas se kresli hranice, a vsem, kdo otevreli jen pusu rict o svym vztahu s Bohem anebo jen mluvi o tom co hledaji lidi na bohosluzbe, hned se prisne odpovida (jestli ne poukazuji se primo dvere) jako tem nepravym: nejde o vznik jen dalsi sekty? Takovych uz tady bylo, ze. Ja bych si myslela, ze bylo by smsluplneji pred zacinanim s tak velkolepym projektem jako Jednota cirkvi naucit se spolu mluvit a nebat se vysvetlit svuj postoj treba i stokrat.

No a co se tyka me zkusenosti, myslim, ze ja bych nemohla rict jako Rachel, ze jsem cela odevzdana Bohu (a to nejen proto, ze se sebekazni nemela jsem tak velke problemy, a tak tomu, ze mi nehrozilo ani nemanzelske dite ani zfetovani, nemusela jsem prozit svoji odevzdanost jako zazrak, na to stacil, uprimne receno, jen vazny zajem o par oboru lidske vedy (coz mozna je take pozehnani a v zadnem pripade ne zasluha moje a jen moje)). To rikam proto, ze spousta lidi by nechapali, o cim to Rachel mluvi. Ale jde spise o rozmanitost zivota. Totiz je velka vyhoda v tech malych jistotach, kdyz nekdo zije uprostred sve cirkvi, v nedeli recni v kostele, ma kupu deti, ktere vychovava uvnitr komunity a jestli pracuje, tak nekde na zivobyti nebo jeste lepe v krestanske nadaci ci nakladatelstvi. Zivot vypada tak krasne koherentni a opravdu odevzdany, ze? No ale pokud nejsem sice v nejak v rozepri se svoji vychovou, nejednam proti svedomi, ale vse to zminene nemam, a vetsi cast sveho zivota venuji k necemu, co take vytvari smysl (uceni, veda, obcanska cinnost], ale neni to to pohodlne pluti s proudem sve cirkvi a pohyb v cire krest"anskych tematach, (ani treba KD stranu nikdy nevolim, a to take zcela svedomite a uvazene), tak je mi totez rict uprimne tezsi. Totiz jestli ve sve svetske cinnosti bych zacala hlasat, ci alespon vazne myslet bez pripusteni zadneho kritickeho odstupu, ze vede mne Bozi ruka, moje rozumnost je prilis mala, kriticky odstup od vlastnich cinu ani pohled na nej lidskyma ocima nepotrebuji, tak co? Takovych tu take bylo, ze? A presto vse, myslim, ze ve sve vire jsem zcela uprimna a nevim kam jeste dojdu.
15.5.2007 12:30:33
Cizinko, možná jsem se špatně vyjádřila: křesťané "v poslední lavici" nebo ti, kdo neprožili "druhé obrácení" nevnímám já (ani katolická církev!) jako křesťany druhé kategorie. Nemám přece právo soudit druhé, navíc každý člověk má svou vlastní cestu. Jen jsem tím obrácením chtěla říct, že potom je vztah s Bohem těsnější. V žádném případě se nehodlám navážet do osobního prostoru druhých, do jejich svědomí. Dostatečně jsem nezdůraznila, že pokud někdo je "jen chodič" - tzn. chodí si ze zvyku posedět do kostela, ale při bohoslužbě přemýšlí, co bude vařit (...) a mimo kostel s Bohem nepočítá, pravděpodobně nezažije ve svém životě Jeho působení. Pravděpodobně!
Spíš bych ráda, aby to bylo pochopeno, že moc přeju každému osobní setkání s Bohem. ON za to totiž stojí.
Fakt jsem to před tím blbě napsala, omlouvám se.
cizinka1
14.5.2007 19:40:13
Rachel, tomu rozumim, ja svoji prinalezitost k cirkvi zakladam na stejnem zdroji, ale take i svuj dojem, ze neni v me kompetenci to clenstvi stupnovat. Ja jsem se ptala o tom tvym stupnovani mezi c a C. Totiz je mile, ze se snazis prekrocit rozdily kdysi pohadanych cirkvi, ale nevim jestli vedome nebo nevedome nekreslis hranice mezi c a C vevnitr ruznych cirkvi. Rozumim te spatne? Muzes mi neodpovedet samozrejme, ale pokud te uprimne zajima, proc te otravuji, tak je to presne ta pointa. Znam spoustu vericich, vcetne knezi, pastoru a teologu, kteri z tech v posledni lavici a jejich deti maji radost, anez by resili, jestli to maji pred obracenim nebo uz po anebo jestli to na nej vubec prijde. A to take skrz ruzne cirkve vcetne tech nejvetsich a "nejskostnatelejsich"... Ruzne interpretace, no, dobre znama vec:-).
Ráchel, 3 děti
  • 
14.5.2007 17:55:43
Svou jistotu, že jsem v Cirkvi, zakládám na tom, co čtu v Božím Slově. A to už je asi skutečně všechno, co k tomu mohu v tuto chvíli říci.
cizinka1
14.5.2007 17:32:25
Rachel, tak ja se ti pokusim jeste jednou vysvetlit a strucne.
1} Moje chyba byla, ze jsem vam obem odpovidala na jednou. Chtela jsem rict Mery, ze tak prudky obrat z neviry ci z "davu" neni snad povinny. A to uz je snad vyreseny, dalsi problem nevidim:-).

2) V tvym pripade mi spise zajimal ten rozdil mezi cirkvi a Cirkvi. Co se tyka te jednoty a ekumenizmu, v tom problem nevidim, jsem take rada:-). Ale jak vedet jak v Bozich ocich vypadaji ti na posledni lavici v kostele, kteri tam sedi ticho, niceho se nezucastnuji, ale obcas prichazeji, a nosi svoje deti pokrtit, anebo ti, kteri zrovna zaneprazdneni utiranim zadku svych a prijatych deti, nemaji cas na dlouhe dialogy s Bohem, anebo treba ti, kteri svym zivotem jsou mene zkazeni nez spousta krest"anu, ale nepraktikuji, anebo lama z Tibetu. Jak muzu vedet treba ja, jestli jsem v cirkvi nebo v Cirkvi:-)? Jak jsem tak te cetla, napadlo mne, ze nevim, kde to vlastne jsem, pokud bych te brala vazne. Fascinovala mne tvoje jistota, ze jsi zrovna v Cirkvi, ale jak to muzes vedet, jestli existuje jeste i cirkev? To prudke obraceni mozna je vyhoda, ale neprecenujes to trochu?
Ráchel, 3 děti
  • 
14.5.2007 17:09:42
:) no pro mě cvok nejsi... klidně se vyjadřuj třeba i exaltovaně :)
nicméně, nechci být za nenapravitelného pochybovače...ale nejsem si jistá, že jsme se my dvě s cizinkou skutečně shodly. pokud by tomu tak bylo, moc nerozumím tomu, proč měla takový problém s mým příběhem o obrácení. Ale třeba jsem se jen narozdíl od tebe vyjadřovala nešikovně nebo nesrozumitelně...
A ano... Bůh JE veliký! :)
 Příspěvky 110 z 265 [Dalších 255 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.