| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Šťastná máma na mateřské dovolené

 Příspěvky 110 z 168 [Dalších 158 >>]
Lesan
14.9.2009 10:19:38
Trochu to otočím a zeptám se na vaše zkušenosti. Co když je maminka na MD opravdu šťastná a zvlášť když je doma s dětmi delší dobu a potom, když jí MD skončí, děti jdou do školy a ona do práce a začne se jí stýskat?
Lenus
23.9.2006 17:27:07
Moc držím palce ke státnicím! Všem ženám, které si mohou svou situaci rozmyslet a naplánovat doporučuji, aby si nicméně studium dokončily dříve než porodí :-)
My jsme si dceru zcela naplánovali, ale myslela jsem si, že dopisování disertační práce s miminkem bude v klídku. Teď mě šíleně stresuje, že trávím dost času u počítače a nemohu se věnovat dítěti tolik, kolik bych chtěla. Naštěsí jde o čistě dočasnou záležitost.
Nicméně, jakékoli zkoušení, když je člověk matka, rozhodně není nic fajnového :-) Máte pocit, že už jste dávno někde jinde a najednou zase škola :-)
Držte se!
20.9.2006 7:46:56
Ano, ano!
Já jsem taky neplánované dítě! A naši mě mají moc rádi! A často jsem to slýchávala od maminky, že je moc ráda, že jsem se jim "přihodila". Ikdyž v mém dětství (jako v každém jiném) nebylo vše O.K., tak ten pocit, že jsem milována, tam vždy byl. Byla jsem poměrně šťastné dítě. Jak nejvíc to v těch 70. letech šlo.
Neplánované děti,to jsou ty pravé dárečky od Boha. :o))
Šárka
  • 
20.9.2006 0:48:18
Tvůj model - zřejmě podle síťového grafu - je sice hezký, ale praxe může být fakt jiná. Když teď napíšu, že moje dvě děti ze tří jsou neplánované, budeš se asi ptát jak je to možné. Je to prosté. První dítě - před dvaceti lety nebylo zvykem předepisovat 17letým dívkám HA. Třetí dítě (počato před třemi lety) - prostě HA už několik let neberu, protože jsem nehorázně tloustla a naskákaly mi žíly na nohách. (O dalších vedlejších účincích psát nebudu, to je na příbalovém letáku.) Budeš se možná divit, ale jsou i ženy, které HA prostě nesnášejí. Bolí je hlava apod. A ještě taková douška na závěr: můj strýc býval v našem městě velmi uznávaným pediatrem, obraceli se na něj i rodiče, kteří k němu nespadali a ten mi před těmi cca 20 lety řekl, že neplánované děti, tzv. "děti lásky", jsou nejlepší. Asi proto, že když člověk plodí podle síťového grafu, např. kvůli většímu bytu, není to zkrátka ono, není v tom ten pravý cit, to nejlepší z obou rodičů. S odstupem 20 let mu musím dát za pravdu, protože ty neplánované děti jsou prostě lepší, dnes to mohu posoudit. Důležité je, abychom ty neplánované (ale chtěné) děti milovali. Pa.
18.9.2006 16:55:20
Naprosto souhlasím a taky moc dík!!
Evel
  • 
18.9.2006 14:02:57


tak to je skvělé slyšet ! Díky za milé info a povzbuzení. Je to pro mne celkem důležitý a dobrý postřeh. Taky bych si při dětech ráda dodělala další jako je doktorát, jazykovou zkoušku a event. PhD. ale samozejmě uvidím, jak to půjde....
cizinka
  • 
18.9.2006 11:44:42
Rebeko, z velke casti platy zapadnich cerstvych maminek nepokryji naklady na hlidani, a opravdu uz ne hrave. Spise do rozhodovani se zakalkuluji veci, na ktere v Cesku zatim jen vzacne se bere ohled: ze oba dva rodice jsou povinne zajistit jistou uroven zivota pro deti i ve pripade, zeby zustali sami bez partnera. Kalkuluje se take s tim, ze je treba deti patricne vyskolit, a to matka bez dobre kvalifikaci a zamestnani by nezvladla. (Ze skolstvi je zdarma je prece mytus i v CR). Pocita se s tim, ze zena po dlouhe pouze bude tezko zhanet zamestnani, ktere by odpovidalo jeji puvodnimu vzdelani a tim padem nebude mit vyhlidky na dobry plat. Zavazky drzet pracovni misto je skvele ceske opatreni, ale ma hacek: i bezdetne zeny tezko vyhravaji konkursy do prestiznich a dobre placenych mist jako potencialne nespolehlive.
Co se tyka tveho vstupniho prispevku, uz nebudu vice na tebe rypat. Myslim, ze behem diskuse jsi dala na jevo, ze vcelku chapes, ze planovani deti je dobra individualni smernice ale idioticke spolecenske heslo. Ceska spolecnost je z nejakeho duvodu vhodna puda pro plozeni hesel, ktera vazne prehani s moznostmi lidske vedy. Pro toho, kdo cetl pribalene letaky u antikoncepce, je celkem jasny, ze antikoncepce muze jen snizit pocet nechtenych tehotenstvi, ale nemuze jim uplne zabranit. Jako nekdo, kdo nemuze pouzivat HA ze zdravotnich duvodu mam to vyreseno tak, ze moje dite a budouci deti bylo a budou neplanovane (ve smyslu pozitivni praci nad necim) , ale od zacatku chtene a vitane. A musim rict, ze narozeni meho ditete mi zmenilo zivot pozitivne ne jenom na urovni lidskeho stesti - to je samozrejme. Ale take jsem objevila jine moznosti kariery. Kdy jsem oznamovala, ze se stehuji do Ceska, pro hodne koho byl to sok. Moje matka tezko skryvala slzy (no mela proc, rodice nejvice investovali do meho vzdelani). Muj tehdejsi sef, ktery mne chtel jako stalou clenk teamu, zlomil nad moji karierou hul. Ale ted pracuji pro instituci prestiznejsi a mam zajmavejsi napln prace. A abych k tomu dospela, melo svoji zasluhu spoustu veci, spojenych s mym zivotem v CR. Takze planovani je fajn, ale otevrene mysleni, odvaha se poprat se zivotem a kreativita je jeste lepsi.
Rania
  • 
18.9.2006 9:50:32
Narozdíl od autorky Tvůj příspěvek vyznívá zase klasicky - jedině matka na MD se věnuje dítěti a jen její dítě je šťastné...To ale není pravda, prostě existují matky, které dokážou skloubit jak práci tak i mateřství a jsou v pohodě ony i jejich děti i jejich manželé!!!!!Každý jsme jiný a každý máme jiné možnosti a jiné zájmy a priority.
cizinka
  • 
18.9.2006 8:12:20
Mile cizinky, jsem rada, ze nas je tady vice, ale chtela bych Vas upozornit, ze tento pseudonym uz dlouho na Rodine pouzivam. At nejste prekvapeni, ze vas nekdo s nekim plete. Cizinko, mas pravdu, s jeslemi to nekde neni ruzove a naprosto vsude se kalkuluje, jestli pro maminku jit do praci se vyplati. Taky cizinko, pises asi z raje, pokud se ti povedlo najit zemi, kde neni zavist. Asi mas pravdu v tom, ze ruzne narody se ridi trochu jinymi sobory pravidel slusnosti a mozna nekde neni tak uplne normalni davat na jevo svoje pohorseni nad nerovnosti, v nekterych zemich levice se svym progresivnim zdanenim a jinymi danemi ze "zavisti" ma mensi uspech, ale zeby nekde lidi nezavideli a byli slusnost sama? To neznam.
Lucie, hezky, a opravdu je fajn, ze se vam povedlo najit vlastni tempo a dusevni klid. At se vam v zivote dari i dal. Jen bych poprosila trochu vice pochopeni pro muze v domacnosti. To ti stacili tri dni zkouseni, abys vedela, ze muzi v domacnosti jsou neschopni a "vidi veci jinak"? Co jsi v zivote naucila za tri dni? Ja jsem se s manzelem stridala o pece o domacnost a dite, zazily jsme chaos, take jeho krizi, zazila jsem take pocit, jak snadno je zapomenout, jak odtrzeny od svetoveho deni a obcas i odstrceny se citi ten, kdo je doma, ale v konecnim vysledku musim rict, ze mely jsme oba krasne RD, domacnost fungovala, dite bylo a je stastne a my se vzajemne lepe rozumime. Asi v hloubi dusi ti se nechtelo vzdat role hlavniho expertu pres hrnci a hadry. Je to tvoje volba, a je to take dustojna napln zivota. Jen nezobecnuj.
Dany
  • 
17.9.2006 22:59:39
Veruš, a nejsi s prominutím praštěná?! Tahat sem HIV pozitivní případy do diskuze, kde jde o neplánované otěhotnění v rámci fungujícího partnerského vztahu?! A kde je řečeno, že každý MUSÍ používat antikoncepci?? To je nějaké nařízení??
 Příspěvky 110 z 168 [Dalších 158 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.