| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak mi vzali kojení

 Příspěvky 110 z 201 [Dalších 191 >>]
25.8.2006 11:41:47
Souhlasim, matka by si mela rict co a jak. Ovsem v porodnici by meli dobre radit, ale matka by mela mit vzdy posledni slovo, ktere by melo byt opravdu respektovano. Neni nad matersky instinkt.
Co se tyce, ze z toho delame vedu. Spis to vidim tak, ze je to diskuze a vsichni tu projevuji svoje vlastni nazory, at s nimi souhlasime, ci ne, porad jsou to nazory kazdeho cloveka, ktere odpovidaji jeho zkusenostem. Myslim si, ze tu ohledne kojeni delame vedu, protoze bychom rady nasli odpoved na nase otazky a pochybnosti, protoze pro sve deti chceme to nejlepsi na svete, a tudiz chceme i spravne kojit, protoze, podle me, kojeni je jakysi zaklad, ktery davame detatku do zivota (vitaminy, protilatky, hormony, ziviny a buhvico jeste).
25.8.2006 11:32:07
Absolutne nesouhlasim s nazorem ohledne dudliku. Autorka clanku dela velmi dobre, ze diteti nechce dat dudlik. Protoze opravdu je mozne, nerikam, ze se tak musi stat, ale je pravdepodobne, ze dite se odnauci kojeni. Taktez funguje piti ze sklenicky. Lepsi krmit opatrne lzickou, tak dite si aspon zvykne na lzicku a pozdejsi krmeni bude pro nej jednodussi. Ale vratim se k dudliku. Jsem jedna, co dudlik vubec nechtela odjakziva jsem si dudlala palec. To same ted dela moje dcerka (4 mesice), kdyz ji dudlik nabidnu, tak se jeste vic nastve a zacne jeste vic kricet. Jsem rada, ze ho nechce a radsi si dudla svoje palecky, protoze venku vidim plno velkych deti (5 - 10 let), kteri jsou porad s dudlikem v puse, a to je opravdu velmi ostudne. Co se tyce skriveni palce, opakuji, ze jsem si tez vzdy dudlala palec a krivy ho opravdu nemam. A urcite neodporuje kojeni, spise naopak, kojeni podporuje, protoze dite si dudle palecek instinktivne, a to stejne jako kdyz saje s prsa. Takze pokud mohu, autorku clanku bych rada podporila v nazoru dudlik pokudmozno nedavat. Pokud totiz bude dudlat dudlik, bude mit spis krive zuby nez palecek.
Ohledne krvavych prsu. Ja tez rodila v porodnici pritelkyni deti, kojila jsem vlastne porad (dite jsme meli od porodu porad u sebe) a krvave prsa jsem nemela. Dite po porodu, v dobe dokud neprijde mliko, papa vlastne porad, protoze cuca jen kolostrum, ktery je velmi dulezity, ale nezasyti tak jako mliko. To ze se na bradavkach mohou objevit prasklinky a byt krvave, nezalezi na frekvenci kojeni, ale na kvalite kuze a na sile sani ditete, pokud je dite drave, jako moje dcerka, muze se stat, ze se objevi prasklinka.
Chtela bych jen podotknout, ze ziji v Italii, a to co jsem zde napsala, neni jen muj nazor, ale take to, co se tu dozvite v predporodnich kurzech.
vydris+Julinka 7 mes.
  • 
24.8.2006 20:23:26
Vidis :-) a prave proto, ze kazde mimi je jine, kazde chce jinak papat, tezko mu vysvetlis ze dela nesmysl. Od toho jsme tu my, prechytrele matky :-)
nina,dcera půl roku
  • 
19.8.2006 21:12:49
je to teprve půl roku a je mě z toho špatně,to co jsem zažila v nemocnici,měla jsem tam hysterický záchvat a málem jsem podepsala reverz.Malá se narodila z nízkou porodní váhou,já měla obrovská prsa,nechtěla se přisávat,neustálé narážky,jak jsem neschopná,strkání bradavky přes odpor malé,svazování jejich rukou,jedním slovem hnus.A přitom stačilo poradit,ať to zkusím přes kloboučky,prsa odstříkám atd.To už teď vím,ale v nemocnici mě to nikdo neřekl.Nakonec jsem skončila tak,že kdykoliv se malá přisála,já jsem byla ve stresu.Vyřešila jsem to tak,že jsem ji půl roku odstříkávala MM a dávala v láhvi.Příště si kojení vzít,nenechám,to jsem si jistá!!!!!!!!
cizinka
  • 
14.8.2006 15:50:09
Jejda, pardon, tam melo byt, ... Vas minister zdravotnictvi varuje proti zhoubnymi nasledky KOURENI...
cizinka
  • 
14.8.2006 15:48:15
Mila Alexandro, je tady nekolika prispevku v podobnem duchu, a chtela bych na nej odpovedet.
1)Z kojeni delaji vedu ne maminky na Rodine, ale uz delsi dobu - vice nez 60 let - je kojeni objektem lekarske vedy. Pokud se autorka odvolava na zjisteni o kojeni od soucasne pediatrii, je naprosto v pravu. Ja tady uz to parkrat psala, ale jeste jednou zopakuji, ze pokud objektem vedeckeho zkoumani je lidske telo a lidske chovani, vedecke poznatky se omezuji pouze na statisticke pravdepodobnosti. Tento fakt je snad znamy kazdemu s obycejnym vzdelanim, na priklad, ipresto, ze vas minister zdravotnictvi varuje pred zhoubnymi nasledky kojeni, tvuj znamy kurak nemusi umrit na rakovinu a pokud neumre a dozije do 80 v plnem zdravi, to nebude hned znamenat, ze vas minister je lhar:-)). A tak ve skutecnosti nemuzeme se stoprocentni jistotou rict, ze problemy Adji byly zpusobene dudlikem nebo spatnymi radami sester, ale podle statistickych vyzkumu, je to pravdepodobny. I ten dudlik a zvlast ta lahvicka a nedostatecna stimulace materskych bradavek sanim podle potreby ditete u jiste casti miminek a maminek muze zpusobit problemy. Tak s jistotou muzeme rict, ze Adja mela by vyssi sanci na uspesne kojeni,pokud by byla ve skutecne Baby Friendly porodnici, takove, ktera take jedna podle spolu s titulem BFH prijatych principu. Pokud obvinuje porodnici, dela to opravnene uz pouze proto, ze takovy pristup a takove rady od sester by nemely se vyskytovat v BFH.
2) Nevim, jestli pracujes s lidma, ale cast moji pracovni naplni je prace se studentami. A tak mam dostatek zkusenosti, aby mne neprekvapovalo, ze zena po Cisari si nechala zblbnout, zapomnela co cetla a vedela a pod. Totiz obycejna chripka muze zpusobit, ze student podava o hodne horsi vysledky nez to je u nej zvykem a nekdo, kdo vynikal bystrosti uvazovani, sectelosti a postrehem, dopadne na zkouzce jako blbecek. Hormonalni vykyvy, unava po operativnim porodu jsou mnohem horsi faktory nez chripka. To co rika Adja mne osobne vubec neprekvapuje a trochu mne udivuje, ze pro tolika zrejme inteligentnich zen je problem to pochopit.
3) Nevidim zadny problem v tom, kdyz nekdo se stezuje na instituci, ktera podava spatne sluzby. Co je na tom zleho byt narocnym zakaznikem a zadat si toho, co poskytovatel sluzeb slibuje?
4) Delas ale skutecne dobre, ze si neobvinujes a jsi stastna a rada, ze mas zdrave dite. Ale ani to, ze Adja ma opravnene vycitky ke sve prvni prorodnici, vubec neznamena, ze je hystericka, hloupa, nespokojena svym materskym osudem ci nestastna. Spise svedci to o tom, ze je inteligentni, sectela a citliva zena, ktere take zalezi na tom, co ve vyhlasenych porodnicich potka jine maminky.
Monika a Jaja
  • 
13.8.2006 21:54:04
Take jsem mela zanet a dostala od obvodni antibiotika u kterych jsem mohla kojit dal to se opakovalo jeste jednou a po treti mi detska doktorka poradila homeopatika Belladona a nedam na to dopustit po trech dnech jsem byla bez bolesti a vzdy kdyz jsem citila ze to zase zacne tak jsem si dala jednu davku a stastne jme odkojili vic jak dva roky :-) a kojila jsem podle male a ne tabulek a bylo mi jedno co kdo rika dokonce kdyz chtela v hromadny tak jsem kpojila i tam.


  • 
13.8.2006 13:37:42
Ahoj,

nebyl problém spíš v přikládání? Mě prsa taky trochu bolela, pak jsem malou začala na prsa "nasazovat" jinak a nechávala jsem je po kojení oschnout na vzduchu a bylo po problému. V porodnici mi sice říkali, že to dělám dobře, ale nebyla dost kolmo na bradavku, takže ji tahala.

Eva, Lucinka 5m
  • 
13.8.2006 13:23:31
Ahoj,

u nás taky bylo období, kdy Lucinka pila i hodinu. Tedy jen u večerního kojení, u kterého většinou usne. Trvalo to tak 14 dní, teď pije zase maximálně 30 minut. Pokud jsme jí prso vzala, budila se za chviličku s pláčem, nebo už za dvě hodiny s hladem. Pokud jsem ji nechala, dokud se sama nepustí, spala 6 hodin v kuse. Jinak pije po dvou hodinách, takže to je první vlašťovka na prodloužení intervalu kojení. Takže jsem jí nechávala. Akorát jsem u toho celá zdřevěněla, jinak v pohodě:-). V porodnici mi taky říkali maximálně 10 minut, jinak "si upletu bič". Zkusila jsem to a nevyhovovalo nám to - řvala jak tur:-). Takže 30 minut to jistilo.

Jsem zvědavá, jak budeme uspávat, až přestaneme kojit. Ale zatím to neřeším:-).

Eva, Lucinka 5m
olča a kubík 19měs
  • 
12.8.2006 22:21:37
ahojky, máme se synem podobnou zkušenost, jen ne z porodnice, ale z dětské nemocnice.syn se narodil o 6 týdnů dříve a i přesto že byl 4 dny krmen z lahve v inkubátoru, měl silný sací reflex a k prsu se i po pozdním přiložení přisál a mlíčko se tvořilo dobře. bohužel po 2,5 měsících se mu začalo nedostávat mlíčka, v noci pil méně. já nezkušená měla strach že po 1 přořvaném dni umře hlady. jinak pil skvěle a přibýval 1,2kg za měsíc!místo abych ho i přes noc přikládala co nejčastěji a počkala, než se mlíčko dotvoří, volala jsem na laktační ligu. tam mi neporadili, že prý máme špatnou techniku...tak jsem volala na dětskou pohotovost, kadil totiž hlenovitou bledězelenou stoličku, jestli to není třeba infekce...nakonec nás hospitalizovali v dětské v brně, syna nechali na infekčním a já musela přestat kojit...co bylo pak, nebudu říkat.syn byl 2 dny sám, já měla prsa jako balony. výseldek byl, že růstový spusrt přišel dříve, jen mi nikdo nebyl schopen toto říct a já to BOHUŽEL nevěděla. syn si z nemocnice přinesl cucání palce, neb hladovému dítěti dávali odvar z rýže a pouze co 3 hodiny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! v omezeném množství. kojila jsem nakonec do 1 roku, neb jsem to nemohla vzdát,ale občas jsem dokrmovala. cucání palce jsem odstranila dudlíkem až v 14 měsících a výčitky sama v sobě nesu pořád. jak jsem mohla syna nechat samotného a slepě poslechnout doktory a jak jsem mohla dopustit přerušit kojeníííí.dodnes si pamatuji slova sestřičky, že se nemusím snažit kojit, že stejně o mlíčko přijdu...ted už vím proč...lahev je pro hladové dítě rychlejší a pak se mu nechce tahat...tak snad se někdo poučí...pro mě to byla hořká zkušenost
 Příspěvky 110 z 201 [Dalších 191 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.