| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co dětem brání být sebou samými?

 Příspěvky 110 z 36 [Dalších 26 >>]
20.2.2006 16:30:24
S článkem souhlasím. jsem učitelka a vždy jsem se snažila pracovat na klimatu třídy především, mně samotné by se špatně učilo ve třídě se špatnými vztahy.

Při čtení článku jsem se ale musela zasmát (ne ve zlém!), protože se mi hned vybavila hra našeho slavného Járy Cimrmana Vyšetřování ztráty třídní knihy, kde říká pan ředitel:
"Za to, jací jsou žáci, odpovídá UČITEL, ne žáci! Za to, jaký je učitel, odpovídá učitel, NE JÁ!!!!

Cimrman tedy naproti autorovi článku nebere v úvahu působení ředitele na učitele. Jsem ráda, že dnešní vědci neustrnuli na Cimrmanových pravdách, ale pokračují v jeho bádání a dokonce OPRAVUJÍ NĚKTERÉ VÝSLEDKY JEHO BÁDÁNÍ!!!
Bylo by ovšem slušností, kdyby autor článku ve své textu zmínil, že pouze NAVAZUJE na Cimrmanův odkaz, že tyto myšlenky nejsou pouze jeho vlastními.

Jinak ovšem s článkem víceméně souhlasím, i když některé připomínky v diskusi jsou také konstruktivní.
Jirča
  • 
20.2.2006 14:42:00
Asi trochu jo :)
Přemírou bezpečí jsou asi míněny "skleníkovéů děti, které nesmí ven, aby se nenachladily nebo si neodřely kolena, nesmí mezi kamarády, aby nechytli nějakou nemoc (stačí škola plná bacilů :)), nejedou na tábor, tam po nich chtějí strašné věci a musí spát ve stanu....a tak dále. Takové děti pak nemají reálný pohled na svět, nejsou imunní, brečí kvůli každému problému....každý musí občas zažívat nepohodlí a stres, aby se s tím uměl vyrovnávat!!!Samozřejmě v určitých mezích, nenechám dítě hrát si se žiletkami, aby vidělo, že to řeže :)
Sarka
  • 
17.2.2006 20:51:12
Jenda z veci,za kterou jsem svym rodicum velice vdecna, je, ze ode me nemeli velka ocekavani a sny, co bude jejich dcera studovat, delat, koho si vezme,... Nezazila jsem stresy mnoha mych znamych, kterym rodice stale vycitaji, ze nesli na vysokou skoulu, ze ji nedodelali,... Mi rodice tim docilili toho, ze jsem delala veci proto ze chci a bez pocitu nejakeho sevreni, ze musim, abych jim udelala radost, abych nedostala vynadano. Ucila jsem se (a stale ucim - VŠ), protoze jsem vedela, ze to je pro me a mou budoucnost dobre.
Nemejte na deti prehnane naroky. Zkuste realne a s odstupem, jakoby z venci, zjistit, na co Vase dite opravdu ma a co je jen vas sen. Vzdyt nejvetsim snem rodicu by nemel byt titul pred jmenem jejich ditete, ci titulky v novinach a onem, ale jeho spokojenost.
  • 
16.2.2006 0:10:56
Vzhledem k velke koncentraci populace ve mestech se tomu nemuzeme vyhnout. Velke skoly tu vladnou temer vsude. Vyhodou velkych skol (hlavne v dnesni dobe) je velke mnozstvi mimoskolnich aktivit, ze kterych si dite muze vybrat. Tam uz je atmosfera obvykle lepsi, nebot se jedna o malou skupinu deti se stejnym zajmem. Naprosto vsak souhlasim s nazorem, ze reditel dela skolu. Ten/ta ma primy psychycky i fyzicky (pracovne) vliv na sve podrizene. Pokud ten clovek nema jasno ve svem vlastnim zivote, a navic nema velke zivotni zkusenosti, odrazi se to na pracovni moralce ucitelu. Dobri reditele jsou vysoce kvalitni osobnosti, kteri si ze sve pozice casto vyberou skoly (kde chteji ucit) v nez sami veri. Megaskoly budou casteji pritahovat novopecene ucitele, prechodny personal (na zastupy tak velkeho poctu trid) a i zde se muze stat, ze vse se zadari a reditel dokaze udrzet "vse pohromade", avsak je zde daleko vetsi moznost "politikareni" jednech ucitelu proti druhym. Velka skola je vskutku monstrum, ktere potrebuje velmi pevne zaklady, aby se udrzelo pohromade. Snad jedinym resenim je rozdeleni je do podsekci, ktere budou psychologicky v detech i ucitelech vytvaret pocit identity. Ve skolkach maji tridy Hvezdicek, Slunicek atd. Na zakladni skole to muze byt jine rozdeleni psychicky ladene jejich urovni.


Lorina
  • 
15.2.2006 18:44:44
Vida, a já raději do takové vesnické školy dítě ani nedala.Měla jsem tu smůlu, že jsem z ní totiž také vyšla.Rozdíl oproti pražským školám (příklad) byl značný. POdotýkám, že jsem měla téměř samé jedničky (asi 2 dvojky), mám talent na jazyky, ale střední škola mi dala zabrat.Musela jsem se spoustu doučit...Kantoři se zde střídají jak na běžícím pásu, často to nejsou ani skuteční pedagogové..

Takže je mi jedno jak škola vypadá, dám spíš na kvalitu.Jo a na těchto vesnických, či menších školách bují nešvary jako kouření, drogy a pod. stejně jako jinde....
Toranoko
  • 
14.2.2006 19:00:44
Premira bezpeci je to, ze nenechas ostatni, aby podstoupili riziko a boje umerne svemu veku, ze jim budes vzdycky a vsude umetat cesticku, rozhodovat, co je pro ne nejlepsi [kdo jinej to vi lip nez tvoje mama]. Ja si svoji mamy vazim prave proto, ze nas dokazala do nebezpeci pustit, duverovala nam [ a tim i potazmo svoji vychove], i kdyz se sama kolikrat klepala strachy. A ja pevne doufam, ze to pro svy deti jednou dokazu taky.

Jinak samozrejme vytvaret pocit bezpeci je dulezite, problem nastane, az se budou chtit deti samy toho bezpeci vzdat a nebudou o nej stat, aspon nacas, nez si uvedomi, co v nem maji.
Jaga, syn 3 roky
  • 
14.2.2006 17:55:08
A můžu tě upozornit, že se slavnými rámcovými plány to bude ještě horší. Co bude dělat přestoupivší dítě na nové škole a jak si s ním poradí učitelé a rodiče, to opravdu netuším.
lipoo
14.2.2006 12:52:16
Martino-přesně tak...povahu nezměníš-přiznám se,já jsem spíš ten typ tvé sestry.Všude vidím co by se mohlo stát-ale reálně.Když by se třeba mohlo stát něco,kde si nanejvýš zlomí ruku,tak to neřeším-ale nenechám malýho lítat po chodníku bez držení za ruku,když ten chodník je hned vedle hlavní silnice...Něco ho napadne-a už je to!Nevratný!Jinak starší taky jezdí od první třídy sám do školy autobusem-nezbývá než věřit...Občas sice zajel do vedlejší vesnice,a došel pěšky po hlavní cestě!!Ale přežil!:-))
Kja
14.2.2006 11:06:27
I my jsme chodili ve třetí a čtvrté třídě na směny, bylo to v Brně-Žabovřeskách, koncem 70.let. A musím přiznat, že se nám to moc líbilo. Nechodila jsem do družiny, ale bývaly jsme s kamarádkou doma. Moc jsme si užívaly ten klid a soukromí, nikdy jsme se nebály, bez problémů jsme odcházely včas zamykaly a připadaly si hrozně dospělé :-)
14.2.2006 10:02:02
Taky jsme chodili do školy na směny.
 Příspěvky 110 z 36 [Dalších 26 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.