| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak přežít samostatné stolování dětí

 Příspěvky 110 z 96 [Dalších 86 >>]
24.10.2007 12:23:10
Taky mám takovou zkušenost. Mám dceru 13 měsíců. Byla doba kdy to bylo horší (než jsem začala vařit naši stravu i pro ni), teď se to trochu zlepšilo.
Marcela, holčička 1 rok
  • 
9.10.2007 18:33:40
Taky nesouhlasím s některými body uvedenými ve článku. Mám taky celkem živou holčičku, která nevydrží sedět u jídla. Trochu mě uráží, jak autorka píše "smutný pohled na maminku, která běhá za dítětem" nebo tak nějak. Jako kdyby to byla nějaká tragédie. Když měla dcera kolem 10 měsíců, nevydržela v klidu ani pár minut při přebalování natož u jídla. Taky jsem ji honila po kuchyni, ale ona při tom jedla. Není pravda, že když opustí místo za svým stolečkem, nechce už jíst. Prostě to ty děti asi sedět na jednom místě nebaví. Já si myslím, že dítě samo vycítí, kdy začne jíst spořádaně u stolu jako dospělý. Není to předčasné, chtít to po takto malých dětech? U nás přišel celkem velký zlom, když malá dosáhla roku a já přestala úplně kojit. Začala jíst mnohem častěji a větší porce než dříve. Teď jí 6x denně. Sní skoro vždy co jí dám k jídlu. Jak chvíli ve svém stolečku, tak např. u lednice, kde sedí na zemi a hraje si s magnetky nebo zrovna potřebuje lozit mezi židlemi :-) Prostě to neřeším a jsem šťastná, že jí chutná. Jo a taky dceru baví, když jí nakrájím chleba na pásečky. Ale to určitě znáte. No a co že udělá trochu nepořádek. Ani nepotřebujeme igelit na zem nebo igelitový bryndák přes celé tělo. Jak uvádí autorka článku, doufám, že to myslela z legrace.

Dosti o našem papání, přeji vám hodně legrace a málo stresu u krmení našich nejmilejších hladových krčků.

Marcela
hadice + 1 Kubík skoro 23 měs.
  • 
29.7.2007 23:38:16
Jo, tak to je, jako bys mi psala z duše!
Pro našeho Kubču bylo cca do doby od roku věko do cca před 14-ti dny jídlo prostě šílená, ale šílená VOTRAVA! Protože proboha proč by měl sedět a něco si cpát do pusy, když je přece daleko zajímavější lítat všude možně a krámovat šuplíky, jezdit s autíčkama, koukat na letadla na nebi, no prostě cokoli, co není taková šílená NUDA!!!
Když mi doktorka v 18-ti měsících na kontrole položila řečnickou otázku: o jídlo a pití si říká, že jo?! zůstala jsem jak jojo! Pití jsem mu nabízela průběžně (sám si nikdy nedošel, i když věděl, kde hrneček je) a o jídlo si sám do té doby ani náhodou neřekl nikdy! A vlastně poprvé až, jak výše uvedeno, cca před 14-ti dny - tedy do cca 22 měsíců.
Jediná pro něj přijatelná a radostně očekávaná potrava bylo MM - dodnes kojím - sice tedy už jen ráno a pak ještě salátová okurka...:)
Ani nespočítám, kolikrát mi vrátil oběd, svačiny u nás v podstatě neexistovali (dodnes mi nesní cokoli namazaného - tzn. pečivo pouze suché a bez náplně), na UM a mléčné výrobky všeobecně si zvykal 3/4 roku-šílený, co mlíka jsem vylila - radši nemyslet:(-jediné pro něj nyní přijatelné z MV je UM,pudink, termix, občas tvaroh nasladko, sýry(pokud nejsou např.roztavené v rizotu)a jakékoli jogurty vč.bílých jsou pro něj nepoživatelné - bůh ví proč...
Spoustu jídel nejí ne proto, že by mu nechutnali ale proto, že se mi prostě a jednoduše nepodařilo vpravit mu je do pusinky. Nechce je, aniž by je předem ochutnal, což je pro mě naprostá záhada...Je to prostě konzerva konzervativní, jak už výše psala jiná maminka.

Zkoušela jsem cokoli - namixovat - i když komplet zuby má od 12-ti měsíců a od 18-ti měs. i všechny druhé stoličky, nebo naopak nemixovat a nevmíchávat, ale udělat hromádky podle druhů aby si vybral, na co má chuť - to mi přišlo ještě horší, jako by se nemohl rozhodnout, co vyzkouší, tak radši nejedl nic...šílený!

Zlomilo se to u něj až teď, ale bůh ví, co toho bylo příčinou. Začalo mu moc chutnat maso a zbaští i něco z přílohy - hurá hurá. Zdá se mi, že se u něj konečně dostavil pocit hladu a taky poznání, že se zahání tím, že něco sní...Když dřív občas pocit hladu měl, byl nervózní a plačtivý, ale jakýkoli pokus do něj dostat cokoli, vyjma MM byl marný.

Další věc, která se mi dost osvědčila, je stolovat nebo baštit cokoli všichni společně ve velkém kolektivu - sama maminka doma, případně táta nebo teta s kámošem je pořád málo lidí... To platí hlavně na nová jídla....takhle začal jíst hrášek i salátové listy a upečené cukroví od babičky..prostě to jedli všichni, tak proč on by ne... Ale v období "totální nežravosti", tj 3/4 rok jeho života, nepomáhalo ani to, prostě tím jídlem krmil všechny ostatní, jen sebe ne...Můj taťka mi uštěpačně říkal, že je hubený, protože mu nedám nic k jídlu, když ale viděl, jak to jeho stolování vypadá, tvrdil, že je to první dítě na světě, které dobrovolně umře hlady....

Každopádně ale zbořil veškeré moje představy o tom, jak budu vychovávat dítě co se jídla týče...taky už jsem pochopila, že jsou děti(a lidi),pro které je jídlo něco, co je až na posledním místě...a že to otázka výchovy v mnoha případech prostě není...

A všem maminkám, které tady mají normální děti, které normálně jedí a maj plnou pusu keců, že si za to můžeme sami, bych ráda poprosila o radu, jak se dá dítě naučit jíst chleba čímkoli namazaný, to že mu to dám do pusy prostě nefunguje...!

H



Petra, roční synek, terapeut
  • 
23.7.2007 14:43:35
Milá maminko, je dobře, že si uvědomuješ svoji posedlost ohledně čistoty (oblečení i podlahy), to jak ji popisuješ, je už patologické a doporučuju se obrátit na nějaké odborné pracoviště, třeba na Psychiatrické centrum Praha, které patří pod lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a které sídlí v areálu léčebny v Bohnicích. Myslím, že by tě během terapie (individuální či skupinové) mohli úspěšně zbavit zatím nevinně vyhlížející obsese, která s postupným dospíváním dítěte bude představovat značnou zátěž - právě ve vztahu k dceři. Brát dítěti jídlo protože drobí, nenechat ho najíst protože ukápne... sama cítíš, že to už je asi za hranicí normality, nicméně se neboj, tvoje úzkost z tebe nedělá rozhodně špatnou mámu a dá se s ní poměrně úspěšně bojovat! Tak si dodej odvahy a vyhledej pomoc! Tvoje dcera si zaslouží mámu, která je v pohodě a bere věci s nadhledem, ocení to i tvoje širší okolí...

Petra
jitka, pavlík 15 měsíců
  • 
2.1.2007 22:28:38
tak to já se musím pochlubit - mé dítě je absolutní jedlík....naše jídlo netrvá více než 10 minut a vše sní.....na snídaní 1 rohlík a mléko, svačina (třeba jablko, pomeranč, banán atd....), oběd 240 g (cokoliv - hlavně když je tam maso - rajská s těstovinou, zelí, dušená mrkev, rizoto, filé s kaší ......obědy prostě miluje), svačina jogurt + kus rohlíku, večeře - pořádná porce kaše....je to radost ho vidět jak se futruje s chutí, někdy ho ale musím trochu zabavit....doufám, že mu ten apetit vydrží - ale to snad ano, já i manžel jsme velcí gurmáni.....všem ostatním přeji pevné nervy.
  • 
7.12.2006 12:13:23
Ahoj všechny maminky,
mám docela problém. Můj syn se rozhodl, že bude živ jen z brambor. Vysvětlím, ať mu předložím k obědu cokoliv tak to odmítá, neveme to po dobrém ani po zlém, ale jakmile má v misce šťouchané brambory tak je baští až se mu dělají boule za ušima. Jnak sní téměř vše. Snídá krajíček chleba a mléko, svačí ovoce a jogurty, večeří to co snídá nebo puding či krupičnou kaši, jen ty obědy jsou u nás havárka. Tak chci jen poprosit zda tu máte někdo podobné zkušenosti.
díky Gábina
Zuzka, Tomíno 1rok
  • 
5.9.2006 11:49:51
Naprosto souhlasím,můj Tom také nechtěl jíst, a tak jsem zvolila taktiku "nechceš, neubude" vydržel to 2dny a teď jí úplně normálně. Chce to i pravidelnost,aby prcek věděl,že teď je čas na snídani,svačinku apod.
22.8.2006 14:01:55
Má rok a půl stará dcera začala jíst sama na můj vkus dost brzy.Velmi ji to nadchlo at až do té míry ,6E pokud ji někdo jen sáhl na talířek ,okamžitě odhodila lžičku,zvedla ruce nad hlavu a křičela :sama ,sama.
Markéta (Lucka 7/05)
  • 
17.8.2006 12:13:51
Ahoj holky,
mám obě zkušenosti. Lucka mi začala pořádně jíst až v 8.měsíci. Pak v 10.měsíci dostala angínu, abych do ní vpravila alespoň pár lžiček jídla, dělala jsem při krmení psí kusy. Lucka si na to rychle zvykla a vyžadovala to i po skončení nemoci. Řekla jsem jí ne, teď se papá. Dala jsem jí do ruky lžičku a když jí třikrát hodila na zem, už jsem jí nezvedla. Vrhla se na misku rukama. Tak jsem jí naučila olizovat si prsty, což jí hrozně baví. Tři dny to byl u jídla očistec, vztekala se jako divá, ale pak to ustalo. Teď jí jídlo nandavám na lžičku, kterou si sama dává do pusy. Když ji zahodí, jí rukama. Do toho jí samozřejmě ještě krmím já. Sice je po jídle zralá na sprchu a kuchyň na vytření, ale pořád je to lepší než hračky. Když jsme si u jídla hráli, pozorovala jsem na ní, jak začíná být celý den roztěkaná a nedokáže se soustředit ani na hraní. Teď si vydrží prohlížet 10min jednu knížku.
Ivule vydrž! Přeju hodně sil.
Luba
  • 
10.3.2006 15:20:20
Lucko, promiň, ale dítěti bránit, aby se učilo jíst samo, to je trošku zvláštní. Přece nepořádek uklidíš, ne? To, aby dítě umělo jíst samo lžičkou ve 2,5 letech, mi přijde hooodně pozdě. Můj syn, díky tomu, že jsme mu v jeho rozletu nebránila (a bordel po něm trplěivě uklízela) umí jíst sám od 19 měsíců a baví ho to.
 Příspěvky 110 z 96 [Dalších 86 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.