| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku "Leť, čarodějnice, leť´!"

 Příspěvky 19 z 9 
Stana
  • 
20.5.2005 17:55:49
Katko jeste bych doplnila ze Bozena Nemcova popisovala zvyky, povery a tradice tehdejsi doby v knize Babicka podle svoji FANTAZIE. Patrila Bozena Nemcova mezi spolek carodejnicky? Asi ano, carodejnice umiraji vetsinou mlade, nestastne, zivoten, zlomene zeny inu "Cin certu dobre peklem se ti odmeni" Datum narozeni Barunky Panklove??? Kdo byl otec?? Kdo byla matka ??? Postava babicky Magdaleny Marie Novotne je jenom fantazie malo zalozena na faktech, babicka umrela jako nemajetna a byla, nez si ji k sobe 1825-1829 Panklovi vzali vlastne bezdomovec, tudiz ani Betce zadny domek predat nemohla. Barunka provdana v mladickem veku 17-21??? (podle narozeni)za starsiho muze, mela behem 10 let asi 4 verejne milence kterymi se nejak v te dobe netajila, ale zajimavost je, ze kazdy z nich ukoncil ten milenecky vztah. Byl to jeji opusteny ex-manzel Nemec, ktery za nemocnou ex-manzelkou zajel zaplatil pulrocni dluh v hotelu kde ona bydlela, prevezl na smrt nemocnou e-xmanzelku k sobe a k detem domu, kde jako rodina meli posledni spolecne vanoce, protoze v lednu Bozena Nemcova umrela.
10.5.2005 0:49:12
Jééé, to se mi líbí, já bych to zavedla opět - a právníci by utřeli nos.... :-)))
Simča
Katka+Kevík
  • 
9.5.2005 8:05:20
Milé čarodějnice,
dovolte mi jen drobné doplnění k historii této tradice: svátek má své kořeny hluboko v keltské (a zřejmě i předkeltské) kultuře - už tehdy mladé dvojice společně přeskakovaly oheň, ale tehdy to znamenalo právoplatné uzavření sňatku. A pokud jim to nevyšlo, za rok mohli přijít společně k témuž ohni a odejít každý na jinou stranu, tím bylo manželství rozloučeno - docela solidní varianta k rozvodu, co myslíte?
  • 
8.5.2005 23:57:30
Milé holky,
moc děkuju za "doplňující" obrázky a čarodějnou podporu. Je vidět, že jste si užily(i)...
My v San Diegu taky. Sešlo se nás požehnaně. Jeden by nevěřil kolik Čechů a Slováků tady žije...I dětiček bylo jako smetiček.
Mnozí s sebou přivedli i americké přátele... Takže jako vždycky je to i kus "vyslanecké práce" pro Čechy a Slovensko.
Takové věci by nebyly bez obětavých nadšenců jako je Markéta nebo Jana, či paní Marie Dolanská, které takové akce organisují. A Markéta tu tak "skromničí"!..Musím jí ty poklony vrátit se slovy "nápodobně". A tešit se na nejbližší setkání. Ať už osobní nebo virtuální...Je fajn vás všechny mít... Věra S.
6.5.2005 23:36:06
Hmmmm, tak se mi to "kouzlo" nějak nepovedlo - zkusím to ještě jednou....


S.
6.5.2005 23:25:27
Milá Věruško
díky opět za pěkné povídání, tvoje "čarodějnice u PC" je kouzelná časová přesmyčka. Připomělo mi to, jak k nám do Íčka přišly 3 jeptišky - klasicky v černém, hlavy zavité, na krku růženec - a pak jedné z nich někde v hloubi roucha zazvonil mobil....¨

Ale musím se pochlubit, že jsem letos poprvé také čarodějnila (nevím, zda jsem taková vyjímka, tady mi to nikdo nechtěl věřit, ale v Brně - kde jsem vyrůstala - se asi čarodějnice "nedržely") a tak jsem si to užívala :-D.



A nebo se kouněte přímo sem na celé album!

Simča
marketa hancova
  • 
6.5.2005 21:22:57
Mila Verus,
dekuji za clanek, velice dobre napsany, neb historie carodejnic je spletita a Ty jsi to dokazala zjednodusit tak, ze je to jasne a pritom jsi neubrala nic na skutecnosti.
A navic - vzdycky si vazim jakekoli osvety, ktera ma konsistenci - a Ty neunavne reagujes na vse, co se kolem deje a vzdy vysvetlis dopodrobna proc! Takze nejen, ze roznasis a zpristupnujes poznatky o historii a kulturnich ruznostech a filosofiich, ale vedes tim ctenare k nepovrchnosti, inspirujes svoji zvidavosti k premysleni, a to kazdy neumi. Neni za tim jen vzdelani a talent veci umet priblizit, ale take neunavna prace, ktere si moc vazim.
Marketa
Hana1
  • 
6.5.2005 11:01:57
Je to hezký článek a jako etnolog fakt nemám co dodat - moc se mi líbí. Jen přidám vzpomínku na dobu, kdy jsem byla sama malá. To se ve vysokých vatrách pálilo kde co - teď už se to zaplaťbůh víc kontroluje. Pamatuju ohně navršené skoro ze samých starých pneumatik, které pro nás děcka nádherně čudily, nechávali jsme se v tom kouři schválně vyudit a vůbec jsme nechápali babičky, které jen vrtěly, hlavou, že toto nejsou žádné čarodějnice, protože za jejich mladých let se pálily ohně jen z nepotřebného chrastí, větví a trávy. A navíc jsme napalovali košťata, vyhazovali je do vzduchu, dělali s nimi ve tmě ohnivá znameí, prostě zábavička jak má být. Docela se divím, že zrovna tam u nás nidky nic nechytlo. Teď se už čarodějnice ve vsi odkud pocházím slaví jinak - větším ohněm na místním hřišti a u něj několika menšími, kde si rodiny opékají buřty, donesou se kytary, někdy hraje celá country kapela, tančí se... Které z těch "slavení" je lepší, nedokážu posoudit, ale to dnešní je určitě bezpečnější.
Hana1
  • 
6.5.2005 11:01:13
Je to hezký článek a jako etnolog fakt nemám co dodat - moc se mi líbí. Jen přidám vzpomínku na dobu, kdy jsem byla sama malá. To se ve vysokých vatrách pálilo kde co - teď už se to zaplaťbůh víc kontroluje. Pamatuju ohně navršené skoro ze samých starých pneumatik, které pro nás děcka nádherně čudily, nechávali jsme se v tom kouři schválně vyudit a vůbec jsme nechápali babičky, které jen vrtěly, hlavou, že toto nejsou žádné čarodějnice, protože za jejich mladých let se pálily ohně jen z nepotřebného chrastí, větví a trávy. A navíc jsme napalovali košťata, vyhazovali je do vzduchu, dělali s nimi ve tmě ohnivá znameí, prostě zábavička jak má být. Docela se divím, že zrovna tam u nás nidky nic nechytlo. Teď se už čarodějnice ve vsi odkud pocházím slví jinak - větším ohněm na místním hřišti a u něj několika menšími, kde si rodiny opékají buřty, donesou se kytary, někdy hraje celá country kapela, tančí se... Které z těch "slavení" je lepší, nedokážu posoudit, ale to dnešní je určitě bezpečnější.
 Příspěvky 19 z 9 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.