| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pracovití muži a rodinně založené ženy

 Příspěvky 110 z 54 [Dalších 44 >>]
Jasmina
  • 
4.4.2004 13:49:32
No,ja nevim,proc se stale opakuje historie,ze muz byl lovcem mamutu a zena hlidala ohen?
Za a)bylo mnoho kmenu a kazdy mel jiny system
za b)z doby kamenne toho vime vic nez malo,plus kde vladla doba kamenna,jinde byla vyspela civilizace.
Pak mi pripada prirozene,ze je to zena,ktera nosi dite v tele,ktera ho porodi,koji a venuje mu v prvnich letech veskerou peci.
Az na par druhu nekterych zvirat je to tak vsude,ze samice je s mladymy vice casu nez samec,ktery se mladatum venuje pozdeji a tak to obycejne byvalo i v lidske spolecnosti.
Jestlize maji dnesni rodiny problemy,je to dano nasi spolecnosti a take postojem kazdeho jedince.
Myslim si,ze kdyz se dva dohodnou poridit si deti,meli by vedet,ze to znamena si ledacos odeprit.
Pokud vsak si poridi deti a nikdo z rodicu si nehodla odepirat-vznikaji problemy.
Jestlize se rodina dohodne,ze na materskou dovolenou pujde muz,pak je to jejich dohoda a nevidim v tom nic spatneho zato tento clanek se znovu snazi poridit nejaky "model"a s tim nesouhlasim.
Kazdy ma pravo si utvorit vlastni model chodu domacnosti.
To plati samozrejme v tom pripade,kdy jsou oba rodicove inteligentni a schopni se domluvit.
Pokud se zena nebo muz spoji s partnerem sobcem,to uz je na jine reseni a na jinou diskuzi.
Tereza, dve deti, plne pracujici
  • 
1.10.2003 9:44:06
Bohuzel musim rici, ze clanek at je jakkoliv libive napsan ma nekolik zakladnich chyb a utvrzuje zase myty, ktere vytvorili muzi. Jejich cilem bylo samozrejme ,mimo jine, ponechat verejne deni a rozhodovani ve svych rukou a zenu zavrit v dome.

Mimo jine nechapu vetu z druheho odstavce: „Neznamená to však, že muž už není pánem své ženy a že oba musí mít v rodině i v zaměstnání stejnou možnost vlastního uplatnění a rozvoje.“

Rovnopravnost prave znamena pravy opak. Nikdo nesmi byt panem nekoho druheho a nikdy ne muz zene. Uz jenom proto, ze je muz.

Dalsi co se mi zda velice podivne v 21.stoleti, je tvrzeni : Muz patri do prace a zena do domacnosti. Probioha, kdo tohle mohl napsat. Urcite to nebude tzadna zena.

Dost me rovnez zarazil veta o muzi-lovci. To je jen a jen MYTUS. Lovec totiz nikdy rodinu nezivil. Zeny si obstaraly vyzivu samy a jeste tim zivily muze.

Dalsi paradni blbost je ze, i kdyby to bylo prava, tak tato skutecnost nemuze nijak ovlivnit kazdodeni zivot v 21. stolti. Ony stale omilane geny se daji i behem jedne generace menit a pokud maji nejaky vliv , tak pouze na reflexivni chovani.


Prave proto je tolik zen nespokojenych.

A taky proto, ze jejich prace mimo domacnost a taky v domacnosti neni uznavana, neni rovnocena s tou muzskou. A bohuzel je mene placena. A to je pro aleson trochu inteligentmni zenu tragedie.

Stale opakovane tvrzeni , o muzich jak tezce pracuji mi leze dost na nervy. Takova ridicka tramvaje, lekarka nebo inzenyrka, porodni asistentka dela svoji praci levou zadni ??? nebo co ??
Muz ve stejnem postaveni je stale povazovan za tvrde pracujiciho a zivitele rodiny.

S prominutim to prestalo platit asi pred padesati lety. Muzi zivi v Cesku asi jen 7 % rodin. (V USA je to cislo asi jen 5%). To znamena ale, ze zeny taky pracuji, pracuji doma ale na rozdil od manzelu nejsou nijak financne ohodnoceny. Bohuzel. Jinak je tady v Cesku jedna z nejvyssich zamestnanosti zen na zemekouli. Aby bylo jasno.
  • 
18.9.2003 13:47:09
Ivano, nemůžeš mi dát na sebe kontakt, napsat mi na mail? Chtěla bych s tebou konzultovat model uspořádání rodiny. Situaci popisuješ naprosto přesně, třeba bys mi pomohla vypilovat řešení.
Alena (rozvedená, dcera 15 let)
  • 
18.9.2003 13:25:12
Napsala jsi to moc hezky. Ale já si myslím, že muži většinou takhle nepřemýšlí. Já ze své zkušenosti vím, jak mi bylo, když jsem musela pracovat přes víkendy a do noci a dcera byla u babičky (v té době jsem už byla rozvedená). V práci jsem měla výčitky, že nejsem doma a doma jsem přemýšlela, co jsem ještě nestihla udělat v práci. A nakonec jsem tězce vydělané peníze neměla čas ani utratit. Většina mužů si jen dokazuje jak jsou skvělí a to, že to "přeci dělají pro rodinu" je jen výmluva. A ženy? Jsou z nich uremcané maminy. Dá se s někým žít a vůbec nic od něho nechtít?
Iva
  • 
18.9.2003 11:36:59
Já si myslím, že Brožové se ten bulvár asi neptal, jestli se jí chce...
JANA
  • 
18.9.2003 10:56:06
Ale stejně je to divné, že se jí to chce propírat na stránkach bulváru, nebo si myslí že tím stoupne její cena jakožto hvězdy???
Ale nemyslím si že by byla rodinně založenou ženou , takže sem tenhle článek ani moc nepatří, přesto za něj dík, alespoń vidím čeho všeho jsou ženský / no občas i chlapi/ schopný . J.
Viky
  • 
18.9.2003 10:37:33
To o té neomalenosti jsem psala já. Připadá mi opravdu hrubé ptát se člověka o kterém nic nevíš a přečteš si jeden jeho příspěvek, proč má vlastně děti, když jsou mu na obtíž. Vážně se Ti zdá, že každá žena, která nechce být doma a jejíž muž nesouhlasí s placenou výpomocí v domácnosti je sobecká a nezáleží jí na vlastních dětech? Zvlášť když leckde jinde píšeš, jak je pro ženu je důležitá realizace a další rozvoj.
Jana, dva synové
  • 
17.9.2003 16:12:11
....Nebo snad hodně vydělávající muž je nadčlověk, který nadiktuje všem v rodině, co mají dělat, protože on už nebude ochoten se na tom podílet..... a za to bude automaticky očekávat, že bude milován a bezmezně obdivován....(jen se pokouším doplnit tvá slova, držím palce. J.).
Bleskovka
  • 
17.9.2003 15:27:29
Tak, a teď už je to regulérní válka! Vypnutá elektřina, pokácené stromy, probouraná zeď, noční scény a strach.




To všechno teď zažívá Kateřina Brožová (35). Poté, co vyšlo najevo, že se její manžel Zdeněk Toman (42) z jevanské vily odstěhoval, nabraly spory v rozpadajícím se manželství plné obrátky. "Jak vypadá náš dům, vidí každý, kdo jde okolo. Víc vám k tomu ale neřeknu," nechce o svých trablech veřejně mluvit Brožová. Podle našich informací má totiž z manžela strach!


Ve hře už jsou všechny zbraně. Týmy právníků na obou stranách horečně vymýšlejí, jak manželství, které už nefunguje, ukončit. Jak zamezit sporům a hádkám, jak ze všeho elegantně vybruslit. Když před týdnem vyšlo najevo, že se Toman už před půlrokem odstěhoval z luxusní vily v Jevanech, začaly prosakovat na veřejnost další detaily, začal opravdový boj o to, kdo s koho. Proč se Toman odstěhoval? Prý Brožovou napadl.


A co se mezi manželi děje? Blesk získal exkluzívní svědectví, ze kterého mrazí v zádech. "Kateřina od Zdeňka chtěla odejít a požádat o rozvod. Nakonec se domluvili, že se Zdeněk odstěhuje," popisuje nám soukromí Brožové její blízká kamarádka. "Chvíli to tak i fungovalo. Jenže Zdeněk má problémy s alkoholem a vždycky když se napil a neměl zrovna po ruce nějakou přítelkyni, vzpomněl si na Kateřinu, kterou navíc považuje za svůj majetek, a jel jí do Jevan udělat scénu. Navíc vlastní vedle jejich domu další vilu, ve které občas pobývá. A dělá jí naschvály," pokračuje kamarádka.


Jaké? "Nechal vykácet stromy, které Kateřina milovala. Nařídil stavební práce u vily. Od časného rána dělníci staví, bouchají kladivy a v tom se musí Kateřina starat o dceru Kačenku, připravovat na role. K tomu všemu to není tak dávno, kdy měla autonehodu a lékaři jí nařídili klid. Toman tohle ví. Asi chce, aby byla profesně špatná a nedostávala žádnou práci a byla závislá jen na něm," míní Kateřinina kamarádka.


Brožová přitom nyní zkouší muzikály Bídníci a Rebelové a pro Novu natáčí jednu z hlavních rolí ve třináctidílném seriálu Pojišťovna Štěstí. "Minulý týden přijela v podvečer domů z natáčení a v domě nešla elektřina. Prý dělníci překopli kabel, a tak jídlo malé Kačence musela s chůvou ohřívat v sousedním domě. Je to na ni všechno velký psychický nátlak," dodává.


Konflikty mezi Brožovou a Tomanem prý vyvrcholily o předminulém víkendu. "Zdeněk snad přelezl plot a v sobotu ve čtyři hodiny ráno se objevil u Kateřiny v ložnici. Udělal jí pořádnou scénu a k smrti ji a dítě vylekal. Poslední měsíce žije v neuvěřitelném stresu a vypětí. Po tomto konfliktu se definitivně rozhodla, že od něj odejde," popsala nám poslední krušné zážitky Brožové její důvěrná přítelkyně.


Jak se zdá, Kateřina to tentokrát myslí vážně. "Každý z manželů má teď svého právníka a Kateřina se chce co nejdříve nechat rozvést. Vzhledem k majetku, který mají, to asi bude pěkný oříšek," dodala kamarádka.

Valkýra
17.9.2003 13:32:17
Milý Sosane,
dík za Tvůj názor, je vidět, že muž uvažuje jinak a uvažuješ téměř stejně jako ten můj.
Pro upřesnění - (asi jsi nečetl dostatečně pozorně)desetinu toho co on jsem vydělávala v minulém zaměstnání, teď máme společnou firmu, takže (teoteticky) je to půl na půl. Manžel si přeje, abych se na chodu firmy podílela a do domácnosti mě posílá až tehdy, když má pocit, že to všechno nezvládám. Musím podotknout, že postavení ženy v domácnosti neuznává, jen nechce být obtěžován pomocí v domácnosti. Služku si nepřeje - kvůli omezení soukromí. A já? V domácnosti být nechci a to nejen proto, že si toho manžel neváží. Takže nezbývá než se s tím nějak poprat.
Jinak - dcera mně rozhodně není na obtíž, věnuji jí veškerý volný čas a domácnost dělám v podstatě až když spí. Chodila sice od tří let do školky, teď chodí do družiny, ale je v kolektivu ráda.Tvoje žena je možná doma spokojená, ale co když se bude chtít realizovat? Myslíš, že se podřídí tomu, co jí Ty určíš z pozice hlavy rodiny nebo budeš ochoten se přizpůsobit?
Ono vždycky nejjednodušší řešení nevyhovuje všem a kompromis se hledá těžko. Nebo snad hodně vydělávající muž je nadčlověk, který nadiktuje všem v rodině, co mají dělat, protože on už nebude ochoten se na tom podílet?
 Příspěvky 110 z 54 [Dalších 44 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.