| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chudáci lháři

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 44 [Dalších 14 >>]
Gabriella, 2 děti
19.8.2011 22:12:10
...Pro jedny pitomé kalhoty od bláta, které pustí v pračce.
No nevím v čem pereš Ty, ale naše dcerka si letos zamazala koleno na červených teplákách/elasťákách od hlíny a trávy, já to následně zkoušela odmočit namydlené mýdlem, odmočit v Arielu, odmočit ve žlučovém mýdle, ve všem víc jak dva dny a následně po tom všem odmáčení a odepírání vyprat a stejně mi tam zbyl flek.
Jsou to jen tepláčky, tam flek přežiju a kvůli tomu je ostatně na sebe dostala, aby neničila slušnější kalhoty, takže nevidím důvod ji za to tepat, ale řeči o tom jak "se to vypere" mi přijdou poněkud nadnesené.
19.8.2011 21:44:28
Valkýro,
můj syn už od školky používá: "Nepamatuju se." Takže jsem mu na to říkala: "Ty o tom nechceš mluvit? Fajn." Ve výsledku nevím, že by lhal, ale některé věci mi prostě neříká. Teď už mi přímo řekne (devět let), že o tom nechce mluvit.
Já lhala jako malá imrvére (bála jsem se mámy, přitom zpětně vím, že mi nic hrozného nedělala, ale holt se sešla úzkostná dcera s drsnější matkou) a pamatuju si, jaká to pro mě byla hrůza. Nerada bych své děti vedla do podobných situací, tak se snažím přijmout to, že o něčem prostě nechtějí a nebudou mluvit.
Karel
  • 
19.8.2011 19:42:35
Ale k jejímu odvrácení je lepší, pokud míra naštvanosti na pravdu je radikálně menší, než na lež. Pokud opravdu hloupá známka ze školy spíš znamená jenom zašklebení rodiče a otázku, zda by to nešlo líp a pak už normální hovor o něčem jiném. Ale úplně to odvrátit nejde, může jít o sitauce, kdy lež kryje přirozené negativní důsledky, např.potřebu zaplatit škody, nebo potřebu se více učit apod. Ale i zde bych měl postupovat co možná nejvíce pozitivně.

Ale zase třeba v souvislosti s událostmi v Británii mne napadlo, že bych nikdy neudělal, abych odvrhl dítě, vypovídal proti němu (v jakékoliv situaci) a to ani kvůli sousedům, ani kvůli sociálním dávkám apod. Snad jediný konflikt by mohl nastat v případě ohrožení existence rodiny přímo činností dítěte. Jinak bych se za něj rval se systémem všemi prostředky.

Jinak se lží souvisí i případ, kdy jakýsi šestnáctietý klučina dostal na ulici pokutu od měšťáka za chůzi přes trávník (?), blok na nezaplacenou pokutu zahodil a rodičům nic neřekl. No a za 2 roky dům rodičů (jakožto bydliště klučiny) vybral exekutor. Mělo to dohru až před nejvyšším správním soudem a ten potvrdil že chlapec měl nejen přestupkovou deliktní, ale i procesní způsobilost, že tedy mohl a měl řádně postupovat ve svém správním řízení o přestupku (nevyhodit lístek), že nemusel být zastupován rodiči.
19.8.2011 16:52:20
Naši neříkali nic extra shazujícího, spíš že stejně nic nedokážu a tak. Ale já byla taková nesebevědomá puťka a jeden můj učitel mi řekl - asi to na mně bylo vidět a štvalo ho to, nebo co - že nechápe, proč si nikdy nevěřím, že když budu chtít, tak dokážu hodně, ale že musím chtít a nesmím se bát.
Asi každý dítě se bojí bití, já si na strach nepamatuju, pamatuju si na to ponížení, potupení, nebo jak bych to napsala. Od tý doby bych se rvala do krve, kdyby mě někdo uhodil a ponížil.
Valkýra
19.8.2011 16:31:38
Xantipo,
s tím bitím je to zajímavé.
Já jsem dostala párkrát, spíš od táty, tehdy jsem se bití bála, ale do budoucna to na mě žádné stopy nezanechalo. Ty shazující řeči ano.
MM doma dostával asi dost často, ale tak nějak věděl, že ho mají rádi a že se ho zastanou, já jsem tu jistotu nikdy neměla, pořád jsem měla strach, že vyvedu něco, kvůli čemu mě přestanou mít rádi úplně.
19.8.2011 16:25:10
Rozčiluje mě to děsně, ale pak si vždycky řeknu /až s odstupem/, že to nedělají, aby nám ubližovali, jen to zaobalení neumějí udělat a jsou nemotorní.
Ale hodně v tom mají prsty kamarádi a jejich zkušenosti - dost často mi oba kluci říkají - a co bys udělala, když bych udělal to a to....... Vždycky nadskočím, co provedli a když pak s nimi mluvím, tak zjistím, že někdo z kamarádů to udělal a byl hodně bit, ale protože to oni nezažili, tak chtějí vědět, co by mě vyprovokovalo k fyz. trestu. Nebo když starší syn poprvé dostal čtyřku, bál se jít domů, stál u dveří a pořád říkal - co mi provedeš za tu čtyřku, asi mě nařežeš, že jo. Já říkala - ježiši, proč, copak jsem Tě někdy seřezala? A on - to ne, ale já taky nikdy nedostal čtyřku a kluci říkali, že teď už určitě dostanu.
Valkýra
19.8.2011 16:05:30
Xantipo,
já taky dceru upozorňuju, že lež pouze ztěžuje možnost řešení a může oslabit důvěru. Ale stejně občas zalže~d~
19.8.2011 15:44:26
Já se přiznám - taky jsem ta, která žádá svoje děti, ať nelžou. A lžou a kolikrát jsem se jich ptala - proč lžete, potřebuju znát pravdu, abych vás mohla chránit. Nelžou kvůli nesnědené svačině, kvůli oblečení. Třeba jsem zjistila, že lžou, resp. zamlčí horší známku. Ne že by se kluci báli trestu a výčitek, ale protože máme pravidlo - špatná známka znamená pravidelná příprava /ne mnohahodinová, ale poctivá/, a tak si chtějí ty dny bez přípravy asi užít. A je zajímavý, že jakmile špatnou známku zjistím, tak hned hlásí - já vím, budeme cvičit.
Tak někdy lžou, někdy něco zamlčí a někdy něco upraví - protože to je třeba jednodušší, protože znají důsledky, protože si myslí, že jim to projde.
Je to těžký - ale nemůžu jim říct - vždyť jo, klidně lžete, já mlžila a mlžím taky, někdy se to prostě musí. Říkám jim, že nemusí každýmu říkat vždy pravdu, ale lhát by neměli, spíš mohou něco zamlčet.
Takže vlastně s těmi známkama - oni nelžou, jen mlčí. A neříct všechno je lepší, než lhát - podle mě.
Katka, kluci 12 a 8
  • 
19.8.2011 15:19:42
No právě, já ze svéo dětství spíš znám takový ten postoj : "ježiši co řeknou lidi, že lítáš venku a jsi jak prase" - čili nešlo ani tak primárně o zaprasené kalhoty, ale o "ty lidi". S tím jsem se setkávala dosti často, v různých variacích, a to je myslím dnes už lepší...
Valkýra
19.8.2011 14:32:46
Bajosko,
já tu dobu taky zažila, už dávno mi není 20, ani 30~;)
Ale i tehdy byly rodiny, kde se takové věci jako flek na kalhotách řešily bez toho, aby mělo dítě takový strach, že kalhoty radši zahrabe v hnoji. K smíchu je to dneska, tehdy to pisatelce asi k smíchu nebylo, ale je to spíš selhání rodiče než dítěte. Někdo kalhoty zahrabe, jiný se příště bude bát jíst, aby se nepokecal...
Manžel je ještě o něco starší a automatku doma opravdu neměli, ale nezná, že by ho za tohle trestali.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 44 [Dalších 14 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.