| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dospívání, náročné období pro všechny zúčastněné

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 69 [Dalších 49 >>]
Dlouhý
1.2.2011 1:45:56
Tím nezávazný jsem skutečně myslel nestvrzený manželským slibem (tj. soužití v tzv.kohabitaci). Ale to bych nepovažoval za klíčové. Nějak ve mne poněkud útočné vyznění celého příspěvku (vůči klukovi) vzbudilo potřebu trochu zapátrat "v autorčině" přístupu.

Ale, to co je daleko klíčovější je otázka jak vysvětlit dítěti, že má říci ne nikoli v případě ojedinělé nabídky trávy, ale v případě víceméně frontálního útoky. Tím je situace, kdy v době 15-18 se s ní dostane do styku cca polovina populace. To není o jednotlivých nabídkách. Jenže ty odmítací letáky jsou právě o jednotlivých nabídkách.

Takže je třeba mít hrozně dobře zargumentovány ty důvody proč ne, zvláště u dítěte, které pod lékařským vedením psychofarmaka standardně bere.

Čili:
1) Jaké to má negativní dopady: Co jsem pochopil, tak zhoršení paměti, nic víc?
2) V dlouhodobém horizontu při nezvládnutí pak závislost srovnatelnou s nikotinem a v důsledku ovlivnění psychiky přitom rozklad osobnosti srovnatelný s alkoholem. To už si dítě dokáže představit.
3) Jak postupovat, když se ta marjánka v kolektivu objeví? Když dítě třeba i přizná (máme velmi otevřené vztahy), že s tím experimentovalo?
čtenářka
  • 
31.1.2011 23:30:52
Z kontextu Vážného příspěvku jsem pochopila, že pojmem "nezávazný" myslí to, že v rodině žijete ne jako manžel - manželka, ale pouze jako přítel - přítelkyně.
Rata
  • 
31.1.2011 17:58:17
Možná, že každý má svoji závislost, ale ne každá závislost devastuje zdraví a připravuje o duši.
Jinak pro autorku - není čas vzít své děti a odebrat se pryč od špatného příkladu, který by mohly v budoucnu následovat ? Koneckonců ať si to táta narkomana vyřeší svým kamarádským přístupem sám....
Jíťa
  • 
31.1.2011 17:45:25
Nebylo to myšleno jako útok, ale jako námět k zamyšlení. Právě proto, že jsme podobnou situací (asi v menším rozsahu) s manželem prošli a měli i podobné podmínky: já rozvedená a přivedla jsem dceři domů najednou nevlastního tátu.

Osobně se mě velmi dotýká, jak tu neustále opakujete, že váš partner situaci neřeší. Je docela možné, že ji řeší jen trošku jinak než vy byste si přála.
Já mám naštěstí na partnera větší štěstí, protože i přes občasný nesouhlas s mým "řešením" se mi do toho nemíchal víc než občasnou radou a velkou podporou.
Sidonie
  • 
31.1.2011 17:24:54
Před lety nám MUDr.Kudrle při přednášce věnované závislostem řekl zajímavou větu.Každý má svoji závislost.
Myslím že při své dlouholeté praxi na oddělení závislostí o tom věděl opravdu hodně.To že nejsme alkoholici a narkomani není zcela naše zásluha.Svůj podíl má i náš mozek,který dokáže tyto "démony" bez našeho velkého přičinění udržet na uzdě.
Je pravda že u dětí z rozvedených rodin ,také u týraných a zneužívaných dětí je statisticky vyšší riziko rozvoje závislosti.Nicméně ani sebelépe fungující rodina nemůže na 100% závislosti zabránit pokud se dítě potká se svojí drogou.
Petra H., autor
  • 
31.1.2011 16:07:15
Možná byste se měla vyvarovat osobních útoků, typu nedivím se, že ten kluk fetuje, protože, myslím, z mého krátkého příspěvku nemůžete získat opravdový náhled o tom, jak jako rodina fungujeme. Ano jsem přesvědčena o správnosti "svého" řešení, ale rozhodně ho neprosazuji za každou cenu. Smyslem toho napsat sem svůj příběh, nebylo si vylévat srdce stylem: mám to ale strašného chlapa a nevlastního syna, jako spíše otevřít diskuzi, pročíst si příspěvky lidí, s podobným problémem a upozornit na web, na který máme převážně příznivé ohlasy. Chápala bych tedy jakoukoliv konstruktivní připomínky, ale to co píšete vy, vnímám jako nepříjemný osobní útok. Se kterým ostatně asi člověk musí počítat, jde-li tzv s kůží na trh.
Jíťa
  • 
31.1.2011 11:43:36
Nedávno jsme si částečně prošli podobným problémem. S manželem jsme také měli každý jiný názor na jeho řešení. Nevím, jestli se nám podařilo dceru od drog úplně odvrátit, ale zdá se, že se nám alespoň podařilo ho zmírnit na tzv. společensky únosnou mez.

Petro, pokud věříte tomu, že váš partner situaci nechce vidět, nebo dokonce řešit, tak nevím co k tomu říct. Možná jen to, že s takovým partenrem byste neměla být, protože až budete mít další problém, zas ho odmítne řešit. Já mám však spíš dojem, že se snažíte uplatňovat přístup "všecko bude po mým, protože já tomu rozumím nejlíp" a už se ani moc nedivím, že ten kluk fetuje.
Jíťa
  • 
31.1.2011 11:23:55
Máš nějakou osobní zkušenost s problematickým puberťákem?
Napadlo někoho, vč. autorky článku, že tím kamarádským přístupem se otec může snažit chlapci přiblížit?

Jo, pošlete své děti násilím na detox. Jak dlouho jim to nefetování potom asi vydrží?
Jíťa
  • 
31.1.2011 11:10:17
Pokud je příčina v rodině, tak nepomůže ani odstěhování se. Pokud tímto způsobem někdo utíká od rodiny, tak dřív nebo později najde nové "kamarády".
Binturongg
31.1.2011 9:56:09
Deniso - přečti si jeden z mých výše uvedených příspěvků.
To, že znáš JEDNOHO člověka, který neměl důvod začít brát drogy, to je vskutku statisticky poněkud matoucí ~:-D

Takových, jako je Tvá kamarádka, je samosebou víc a u každého - tedy i u ní - nějaký impuls byl, a to i pro to, aby to opakovala.
Hovořím z vlastní zkušenosti, ale i z vlastních vědomostí a průzkumů v rámci studia (viz má uváděná diplomka + jsem metodik prevence sociálně patologických jevů).

Do závislosti spadnou ti, kteří mají jakkoli pošramocenou psychiku (ZJEDNODUŠENĚ ŘEČENO - ne každý, pochopitelně).

Proto znám většinu lidí, kteří experimentovali s kdečím dlouhodobě, někteří víkendově či kvartálně dodnes, většina pije alkohol, to vše i já, ale jak ž jsem uváděla, až na vzácné výjimky neznám nikoho, kdo by do toho spadnul.

A logicky - psychiku mají pošramocenou opravdu rozvodové děti, týrané děti, zneužívané děti... když neskončí na drogách či chlastu, najdou si v 80% jiné sociálně patologické chování.

Za to nemůžou noví partneři jejich rodičů, ale když už se rodiče rozvádějí, musí počítat s tím, že se to ne dětech nějak odrazí, ať chtějí nebo ne... ~d~
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 69 [Dalších 49 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.