| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dospívání, náročné období pro všechny zúčastněné

 Celkem 66 názorů.
 Binturongg 


Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 10:17:21)
(před pár lety jsem mj. zpracovávala bakalářku a diplomku o návykových látkách), ale myslím sí, že z pohledu člověka, který pracuje se závislými, notabene se závislými na alkoholu a marihuaně (čili na těch "lehkých drogách"), se nutně musí jednat o téma bagatelizované.
Závislých na těchto látkách je skutečně mnoho.

Avšak z pohledu běžného konzumenta, který pije či hulí (nebo obojí) v mezích, či z pohledu člověka, který takových konzumentů zná poměrně mnoho (většinou je jim 30 - 65 let a činnost beze změny k horšímu provozují desítky let), se naopak jedná o téma zbytečně nafukované.

Jak řekl jeden z uživatelů obojího (pivo téměř denně aspoň 1, 1-2x týdně 3-6piv, 5x do roka 1 joint) - pít i hulit se musí pro radost, nikoli ze zvyku nebo nedejbože z deprese.

S výrokem nemusíme a můžeme souhlasit, ovšem výsledkem zůstává, že ve společnosti bude vždy jisté procento lidí patologicky závislých na alkoholu, marihuaně, čokoládě, na práci, na internetu, na cigaretách... Represe a striktní zákazy v tomto směru (místo prevence a omezení), jsou cesty do pekel.
 Eva 95,06 
  • 

Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 11:11:59)
Občas se stavím za kamarádkou v trafice a jen jsem žasla,kolik věcí je v prodeji pro kuřáky marihuany,šlukovačky,tabatěrky,drtičky atd.A taky jsem jen zírala,kolik pubertáků chodí tyhle věci kupovat
 Binturongg 


Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 11:37:43)
Eva - ve sbírce dýmek mého otce je spousta těchto pomůcek ještě ze 60. let, tohle se prodávalo nejen puberťákům odjakživa.
A za bolševika navíc patřilo k bontonu big beatové mládeže - mít něco podobného ze Západu ~;)

Přesto znám z širokého okruhu otcových přátel pouze jednoho alkoholika.
Žádného jiného huliče ani notora ne, a to v tom v mládí jeli všichni (tehdy se to dalo i pěstovat normálně na zahrádce ~;) )

Bohužel je jiná doba a mám takový pocit, že dnešní mládež je tak nějak ohroženější, "modely" marjány jsou vychytanější... ~7~
 Eva 95,06 
  • 

Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 12:23:47)
No celá naše rodina je nekuřácká,tak nemám ani tušení,jaké jsou pro kuřáky pomůcky atd,jen jsem chtěla říct,že mne docela šokovalo,kolik mladých si to chodí kupovat a ani se netají pro jaký účel,spíš naopak.Připadalo m to,jako kdo nehulí ten je blbej:-)
 zojanda 


Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 14:55:56)
Souhlas ~R^, určitě je fajn, že něco takového (ten web + aktivita kolem toho) vzniklo a může pomáhat, když bude potřeba ... nicméně není nutné alkohol/marihuanu/cigára apod. démonizovat do obřích rozměrů ... s trochou nadsázky se skutečně dá říct, že hulí všichni. V mém okolí je to hodně lidí, ale závislí fakt nejsou, je to rozptýlení, stejně jako jít si občas zapařit nebo sednout do hospody. Slabší článek tomu může propadnout stejně jako jakékoli jiné lehké droze ...

Každopádně 3-4 jointy denně problém je, vždycky se to pozná na škole, když si rodiče nejsou jistí, tak na výsledcích studia to poznají, když jde děcko s učivem dolů, tak je potíž + zhulené dítě během výuky by měl podchytit učitel, což by vzhledem k účinkům marihuany neměl být problém poznat ... tím chci jenom říct, že pak se dá už jednat na základě konkrétních faktů (hulíš ve škole=problém, zhoršení v učivu=problém) ...
 Warhammer 


Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 18:21:18)
Učitel nic nepodchytí, protože by s tím měl jen potíže. Loni dcera chodila do deváté třídy. O polední přestávce si někteří spolužáci koupili vodku a dávali si tak, že je spolužáci dovedli do vyučování a posadili do lavice, protože sami by ani nedošli. Proběhla odpolední výuka a nikdo si ničeho nevšiml. Podle mého si učitelka všimnout musela, ale proč by se tím zabývala? I když to bylo zcela pravidelné? Sorry, jestli na vás působím jako skeptik, ale na některých školách je možné všechno.
 Binturongg 


Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(27.1.2011 19:49:19)
Záleží na tom, o jáké žáky, a jaký předmět jde. Třeba byla úča ráda, že jsou konečně zticha a tupě hledí ~t~
 Pavla, 4 děti 
  • 

Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(28.1.2011 7:11:44)
U nás na SOŠ a SOU je zhulených žáků ve vyučování hodně, nikdo se netestuje, maximálně se zavolá rodičům, ať si žáka vyzvednou, že je mu špatně (jako že je nemocný). Normální postup je zavolat policii a ta je oprávněná udělat testování na drogy. Tohle ale ředitel školy nedopustí, figurovaly bychom ve statistikách a o to také škola nestojí. Myslím, že takhle to vypadá na většině škol, aspoň co znám z okolí, tak je to podobné. Prostě tolerance a tichý souhlas.
 zojanda 


Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(28.1.2011 9:44:05)
S těmi školami to je problém, určitě ano ... jinak jsem prolítla ten web a je tam plno obecně platných rad (doporučení nebo jak to nazvat), jako nebát se říkat ne, nebát se vyjádřit svůj názor apod., to těm děckám mnohdy chybí, bojí se, že nebudou mít kamarády, že budou odmítnutí partou apod. ... dospívání je docela těžké období v životě ...
 zojanda 


Re: Neznám momentální statistiky k tématu  

(28.1.2011 9:29:56)
Já to myslela spíš tak, že si toho učitel všimnout musí, pokud je to pravidelné, tak s tím souvisí i to, že žák nestíhá učivo, na hodině je apatický (nebo jak to napsat) ... nešlo mi o to, aby hned volala policii, ale spíš o tu komunikaci škola/učitel - rodič, třeba když jsou rodičáky (na střední jsou 2x ročně?), tak to je prostor, kde by se rodič měl dozvědět, jak se jeho dítě projevuje na hodinách. Rodiče by se měli taky sami zajímat, někteří na rodičáky ani nechodí a pak se diví. Co ze získanou informací pak udělá je na něm, zpětně může spolupracovat se školou tak, aby byl informován průběžně ... částečně jsem měla z článku dojem, že to těm rodičům resp. otci a nevlastní matce uniklo a pak už byli konfrontování s tím, že hulí x jointů denně, ale to muselo trvat nějaký čas, než se k tomu ten kluk dopracoval, aby na tom byl závislý ...

Problém může pramenit úplně z něčeho jiného, viz zmíněný web, konkrétně toto:

http://marihuana.web-zdarma.cz/pro-rodice/co-by-vam-poradily-vase-deti_

 Jíťa 
  • 

Začarovaný kruh 

(27.1.2011 12:04:58)
Mě to přijde příliš zjednodušené. Rodiče se nestarají, neřeší, tolerují, dávají druhou šanci... bla bla bla. Autorka píše z pozice ne-rodiče. Vztah rodič-dítě je v období dospívání velmi křehký a rodič, ač o problému ví, nemá příliš mnoho možností jak ho řešit.

Návštěva odborníků je možná dobrá věc. Teď ještě nějakou skutečně prakticky použitelnou radu, jak tam to dítě nenásilně dostat. Pokud má dítě problém s drogama (nebo s čímkoliv jiným jako anorexie, sebepoškozování...) tak jakýkoliv rodičovský pokus mu odborně pomoci vyhodnotí úplně jinak. Hrozí nebezpečí, že čím více se budeme snažit situaci řešit, tím více se bude zhoršovat, protože dítě bude hledat stále víc útěchy právě v těch drogách.

V první řadě je potřeba začít včas (už při podezření) řešit příčiny problému - tedy obvykle upravit vztahy v rodině, změnit chování vůči ohroženým dětem. Nevyčítat, neřešit jestli si šlehlá a jak dlouho, ale snažit se zjistit proč si šlehlá.
 Bosorka2 


Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 13:20:42)
Snažit zjistit proč si šlehá?

Hele, ne vždycky je to důvod, který by se dal změnit.
Zakladatelka píše, že mladej začal v době, kdy se rodiče rozvedli.
Takže z mého pohledu důvod zjišťovat nemusíš.

Jenže jedna věc jsou "psychologické důvody" kdysi v dávnověku,
úplně jiná věc genetické dispozice, které vedou k tomu, že u něj vznikne závislost.
a třetí věc je povaha, která souvisí s tím, jestli se mu chce nebo nechce přestat a když se mu přestat chce, tak jestli to dokáže- protože má silnou vůli.





 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 13:32:39)
No, dost možná nejde o samotnou skutečnost, že se rodiče rozvedli, ale o nějakej konkrétní průvodní jev, kterej trvá a něco by se s nim dělat dalo.

Teď plácnu: např. rodiče zaměstnaný svýma problémama a sami na nervy nedopřávaj dětem tolik pozornosti, jako dřív. Po rozvodu by se mohli zaměřit na to, aby ji opět dopřávali.

Ne, že by to vždy muselo souviset s rodiči...

Rekreační konzument hlavně pravděpodobně žádnej problém nemá, tak ani není co řešit. Předpokládám, že řešení je třeba tam, kde dotyčnej už fakt není schopnej normálně fungovat (což je ovšem fakt jen zlomek uživatelů).
 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 14:24:41)
Souhlasím, jen s malým dodatkem. Řešit je potřeba už když mám podezření, že by dítě mohlo mít problém. Ale ne stylem rodičovská přednáška o škodlivosti čehokoliv.
 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 14:15:55)
Vidíš to příliš jednoduše. Ano, začal, když se rodiče rozváděli. Něco v tom období psychicky nezvládal, potřeboval berličku a našel ji v trávě. Proč v tom jede pořád? Proč má problém, když marihuana všeobecně není považovaná za nebezpečnou?

Spousta lidí v pubertě kouřila trávu a spousta si občas šlehne dodnes, je to podobné jako s alkoholem. Ale jen malé procento z nich se stane závislými.

Podle mě pořád od něčeho utíká. Zřejmě to harmonické sžívání pro něj nebylo tak harmonické, jak si (nebo nám) zakladatelka namlouvá.

Těžko radit, netuším v jakém stadiu jsou závislost i vztahy v rodině. Ale spíš než cpát kluka násilím někam na léčení, bych fakt napřed hledala příčiny a snažila se je odstraňovat, nebo alespoň zmírňovat. Jasně, rozvod už proběhl, partneři si žijí nový život. Ale zřejmě něco z toho období stále ve vztazích přetrvává.
 Jája 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 14:51:31)
Já si myslím, že přetrvává něco, co se asi dá těžko zlomit, a to je skutečnost, že mládě se chce bavit a užívat si, ale škola a nová macecha po něm chtějí práci. To je dost velký rozpor, který neřeší ani otec, protože ten si patrně neuvědomuje, že v případě, že se mládě rozhodne flákat, ho bude možná živit až do konce jeho života.
Jo, vážení, práce je sfiňa, zabírá moc času, moc za ni není a bolí od ní tělo.
 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 16:10:59)
To je sice hezké, že máš tak jasno, ale nějak nechápu, co jsi tím chtěla ostatním sdělit.
 Jája 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 21:25:59)
Co jsem chtěla sdělit? Že to nebude žádná sranda, protože rozpor mezi zbožnými přáními a reálnými možnostmi je bohužel moc velký. Hoch je mladý, mohl by se chytit, ale bez pomoci jeho rodiče to bude těžké. Vím, co to je za legraci, mám v okolí taky rodiče, jejichž děti skončily flákáním se s partou, pak přišly krádeže, zadlužení, rodina je nakonec vyhodila, protože si s nimi nevěděla rady a konce ani nechci znát.
 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 21:33:08)
Někteří to vědí možná ještě lépe. Třeba ti, kteří zrovna takové děti mají. S tím se totiž nic moc dělat nedá. I rodiče mají velmi omezené možnosti, jak dětem pomoci, pokud o tu pomoc děti zrovna nestojí.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Začarovaný kruh 

(29.1.2011 13:22:25)
spousta jich taky začala kouřit a závislost na nikotinu s nima roste dál, to tu nidko nezmiňujete - protože nikotin je tolerovaná a společností schválená droga ~d~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 14:10:55)
zatím neřeším, mám syny maličké.... do budoucna ale nepochybuji, že i toto téma se u nás bude přetřásat.

Věřím v odbornou léčbu a naprostou důslednost rodičů. Spousta dospělých se neumí zbavit závislosti - z pohodlnosti, jak to pak má zvládnout dítě??

 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 14:30:19)
Já také věřím v úspěch odborné léčby, pokud ji dotyčný podstupuje dobrovolně. A pokud se jeho okolí pokusí eliminovat příčiny závislosti.
Proč si myslíš, že spousta tzv. vyléčených do toho stejně zase spadne? Možná právě proto, že se vrátí do stejného prostředí, které je už jednou k závislosti přivedlo. Tím prostředím mám na mysli hlavně mezilidské vztahy mezi ním a jeho nejbližšími.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Začarovaný kruh 

(29.1.2011 14:34:20)
určitě, ale dost záleží i na samém postiženém, zda vůbec má zájem a snahu se závislosti zbavit.

Už u prvního příspěvku jsem přemýšlela, jestli je dobré řešení jej odstřihnout od zdrojů a špatných vlivů - většinou se jedná o kamarády a nakolik by to mohlo být kontraproduktivní.

Jestli není rovnou lepší se odstěhovat~:(
 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(31.1.2011 11:10:17)
Pokud je příčina v rodině, tak nepomůže ani odstěhování se. Pokud tímto způsobem někdo utíká od rodiny, tak dřív nebo později najde nové "kamarády".
 zojanda 


Re: Začarovaný kruh 

(27.1.2011 15:06:04)
Na začátek by mohlo pomoci omezení, než-li úplný zákaz. Pokud hulí 3-4 jointy denně, tak to znamená, že je z 12 hodinového dne 5-6 hodin zhulený (mimo) tj. neschopen se učit, liný cokoli dělat. Na začátek by bylo dobré zkusit, aby si zahuli večer, třeba v 21:00 jednoho jointa a celý den by se věnoval napravování škod tj. škole/učivu + volnočasové aktivity (sport, třeba karate - nebo jinou aktivitu, ve které lehké drogy nemají místo, ale přitom je s lidma, v jiném kolektivu, než doted´).

Neměl by pocit, že se toho musel vzdát (večer si přeci zahulí), ale během dne bude něco dělat (výsledky), což by ho mohlo nakopnout .... ~d~ nevím jen teoretizuju, opírám se o to, že dospělý člověk se závislostí často není schopen bojovat, pro dítě to může být snad i těžší, jak už v diskusi bylo napsáno.
 Rata 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(30.1.2011 11:24:10)
Ano, vztah k puberťákovi může být křehký, rodič nemá mnoho možností řešení, ale RODIČ je ten prvý, kdo to musí řešit - a jak je vidět z jiných příspěvků i z článku, žádný drop-in ani škola za něj to hlavní neudělá! Trochu zakopaný pes je v tom, že otec dává přednost kamarádskému vztahu se synem... mohl by tedy dát jasně najevo, že s narkokmanem se nekamarádí ! ale že nastolí trochu tvrdší linii...
 Jíťa 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(31.1.2011 11:23:55)
Máš nějakou osobní zkušenost s problematickým puberťákem?
Napadlo někoho, vč. autorky článku, že tím kamarádským přístupem se otec může snažit chlapci přiblížit?

Jo, pošlete své děti násilím na detox. Jak dlouho jim to nefetování potom asi vydrží?
 Petra H., autor 
  • 

Re: Začarovaný kruh 

(2.2.2011 9:03:50)
Milá Jíťo samozřejmě, že napadalo, vztahy s otcem byly do počátku problémů s trávou, řekla bych nadstandartní. Ovšem přátelský přístup typu, že necháte své dítě dávat si jointy na balkóně, to je, myslím trochu moc. Navíc Adam není jediný, v rodině jsou další 3 děti a jeho chování je ohrožuje! Paní dokrtorka z terapeutické komunity nám řekla, že závislost je v podstatě infekční nemoc! Proto je načase si zvážit zda svým chováním své dítě v braní drog v podstatě podporuju nebo nastavím hranici, za kterou nemůže jít (žádné drogy doma, přicházet z venku v rozumném stavu, tlačit na zodpovědnost-hledání si práce atp.) Bohužel je nutno konstatovat, že závislost je nemoc, která radikálně proměňuje charkter člověka a ten má jediný cíl a to je pokračovat v nerušeném užívání látky. Tomu pak podřizuje vše, ne snad ze zlého úmyslu, ale protože si prostě nemůže pomoc, je závislý a droga ovládá naprosto jeho život. Podpora a pochopení jsou samozřejmě nezbytné, ale včem? Nechala byste své dítě nerušeně užívat drogy, nechala ho se flákat celé dny, sledovala jeho letargii a nezájem absolutně o nic? Nebo byste se snažila situaci řešit, např. i nedobrovolným umístěním na detox? Ano léčba je úspěšná, je-li zahájena dobrovolně, ovšem nenamlouvejme si, že se závislý člověk jde léčit čistě sám od sebe a ne pod tlakem okolností. Ze své praxe neznám nikoho, kdo by měl dostatek peněz, komfortní vztahy, byl bez zdravotních problémů a šel se léčit ze závislosti. Dokud lidem závislost v životě nepřekáží, nemají potřebu ji řešit. Pokud své dítě živíte, šatíte, chápavě si s ním povídáte a má dost peněz na drogy, určitě se sám od sebe nepůjde léčit. Jen proto, že si hezky a empaticky o léčení povídáte. Svou závislost dítě nevnímá jako problém, vadí spíš vám rodičům. Je tedy třeba dítě postavit před důsledky svého jednání (např. nechodíš do práce-nemáš peníze atp.)aby si uvědomilo, že jeho chování není v pořádku a mělo potřebu to začít nějak řešit.
 hanci neposeda 


Zaujalo me... 

(27.1.2011 13:31:43)
ze ho z leceni v Ricanech vyhodili po 3 dnech, protoze mel problemy prestat. Potom autorka rika, ze jim syn opet "pristal" doma. Takze nad nim zlomila hul i lecebna po jednom incidentu?
Jinak mi pripada, ze rozvod a tolerance otce tady hraje hodne velkou roli, nevim, jaky vztah ma autorka se synem, ale malokdy zacne dospivajici automaticky poslouchat novou pritelkyni sveho rodice. K webovym strankam atp. autorce skutecne blahopreji, jde o velmi zasluznou cinnost, jen jsem trochu skepticka, jak moc to pomuze v jejim konkretnim pripade. Z meho laickeho pohledu by meli hrat hlavni roli rodice, nebo alespon otec, u ktereho syn nejvic bydli.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Zaujalo me... 

(29.1.2011 13:27:18)
to není léčebna, ale komunita pro závislé, kde platí přísná pravidla - porušíš je, jdeš. V komunitě jsi dobrovolně, protože chceš se svojí závislostí něco dělat. Když nechceš, jdi.
Léčba závislosti se nedá nařídit, musí se chtít. Nefunguje to tak, že ti dají nějakou pilulku a ty se ze závislosti "uzdraviš". Závislost je už na celý život a kdykoli do toho můžeš spadnou zpátky...
 olivka 


Re: Zaujalo me... 

(30.1.2011 14:23:37)
Tady tohle mi přijde zajímavější, je to opravdu pro rodiče a řekla bych, že to jsou docela čtivý články pro rodiče: http://www.odrogach.cz/index.php?p=2&sess=
 Gavašetka 


2 roviny 

(27.1.2011 16:41:36)
Oddělila bych spekulování, jak to asi je v rodině autorky,což je tady asi to nejsilnější podnět k diskusi, a držela bych se těch stránek.

Dívala jsem se na ně, líbí se mi docela grafika, jsou přehledné a jednoduché.
Info a plakáty o škodlivosti - to asi jde najít všude, ale osobně je mi sympatickém že se autoři snaží podpořit tu skupinu mladých lidí, kteří se lehce stanou outsidery v kolektivu jen proto, že to třeba ještě nezkusili a nebo ani zkusit nehodlají (znám od sebe s cigaretami, co jsem si vyposlechla komentářů...).
Přitom bych to ale nehrotila podobně jako je to u kouření se sloganem "normální je nekouřit". Že to tak mám já, nemusí platit pro každého.
 Petra H., autor 
  • 

Díky za vaše ohlasy 

(27.1.2011 20:59:42)
Díky všem za vaše názory. Ano souhlasím s tím, že jen malé procento lidí užívajících alkohol a trávu se stane závislými. Ohradila bych se proti označení lehké drogy, podle WHO (Světová zdravotnická organizace) se do této kategorie řadí jen tabák a také kofein. Všechno ostatní jsou opravdu tvrdé drogy. Nicméně teď po návratu z Terapeutické komunity na Kladně se mnohé vyjasnilo, přidáme kontakt na ně do Kam pro pomoc, protože paní doktorka Petráková je velmi intuitivní a citlivá paní, která problém velmi rychle rozklíčovala a pomohla nám si mnohé věci ujasnit. Každopádně se musí začít u otce a od něj se odvíjí vše ostatní. kdo by řešil podobný problém s čistým svědomím ji doporučuji.
Rozhodně souhlasím s názorem, že represe nic neřeší a o prevenci se právě snažíme :-) Třeba to alespoň pár dětí donutí zamyslet se, před tím, než si dají čouda s kamarády.
Nicméně závislost na marihuaně je vážný problém, jako závislost na čemkoliv jiném.
Díky za vaše názory a ohlasy.
 s s 


Re: Díky za vaše ohlasy 

(27.1.2011 21:26:02)
Věřím, že jsem v tomto natvrdlá, ale podle drop inu není tráva návyková, jak může who řadit nenávykovou látku mezi tvrdé drogy? myslím tím návyková fyzicky.
 Petra H., autor 
  • 

Re: Díky za vaše ohlasy 

(28.1.2011 8:53:44)
Právě na stránkách Drop Inu jsem našla užitečnou práci, která naprosto přesně popisuje stadia závislosti na THC viz. naše stránky http://marihuana.web-zdarma.cz/informace-o-marihuane/faze-zavislosti-na-thc V Drop Inu problém bagatelizovali, protože jejich klienty jsou převážně dlouhodobí injekční uživatelé drog, pak je tráva nerozhází, když si ovšem projdete materiály na webech Sananimu, Drop Inu, Adiktologie a dalších odborné zdroje, zjistíte, že marihuana je prostě návyková látka a rozhodně srovnatelná s např. pervitinem, na který také nevzniká fyzická závislost. Toto mi jen potvrdila paní doktorka Petrákové z terapeutické komunity Kladno, kde závislost na marihuaně nebagatelizují, ale naopak řeší velmi často, tedy vědí o čem mluví.
konečně od rozlišování termínů měkké a tvrdé drogy se již ustupuje, jedná se prostě o drogy, tedy látky s potenciálem závislosti a tedy nebezpečí pro uživatele.
 Eliška Junková 


Re: Díky za vaše ohlasy 

(30.1.2011 13:45:42)
na pervitin že nevzniká fyzická závislost??? no to bych teda rozhodně nesouhlasila. absťáky po perníku musí být naprostý peklo - na základě jejich chemického působení na lidské tělo!
 Binturongg 


Re: Díky za vaše ohlasy 

(30.1.2011 17:20:27)
Eliško - na pervitin skutečně nevzniká fyzická závislost...
 Pawlla 


Šílené 

(28.1.2011 6:15:47)
Petro,to Vás lituju,musí to být hrozné a chápu,že se zlobíte,když nevíte kudy kam a okolí Vám říká,že o nic nejde.Moc Vám přeju,aby Adam začal opravdu chtít přestat,protože potom se to podaří.~x~
 Hilly. 


Vysmátý JXD 

(28.1.2011 18:27:55)
Tohoto pána jsem viděla v nějaké debatě o marihuaně a všem se vysmíval, že problém mají spíš oni, když ji nekouří.
Možná by bylo přínosné udělat prozměnu nějakou reality show i z jeho soukromého života, jak se cpe viagrou, jaké má zdravotní problémy a tak...I když určité věci jsou asi médii napřenosné..třeba jak zapáchá atd. Viděla jsem s ním nějaké video, jak se zkouřil před svatbou a omámeně se chechtal a cenil své zkažené zuby do kamery..No to jsem si říkala...kam si holka dala oči...a mozek.
Jak má ale někdo takové sebedestrukční sklony, těžko mu v tom bránit...a asi ho neovlivní i vědomí, že možná nebude mít děti.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Vysmátý JXD 

(31.1.2011 9:49:26)
Já myslím, že soukromě se dost odhalil v Uvolněte se prosím. Tedy ne on sám, jeho žena.
 Theend 


nevidím problém v trávě 

(28.1.2011 21:28:41)
Znám moc lidí, kteří kouří trávu a sama jsem ji intenzivně dlouhá léta kouřila. Teď už léta ne a přestat nebylo nic, šlo to samo. Myslím, že lidé užívající THC dlouhodobě fungují mnohem lépe, než s alkoholem. Tolik má zkušenost. Při čtení článku jsem si říkala, proč autorka vidí příčinu problematického chování dospívajícího zrovna v kouření marihuany? Neplynou jeho problémy spíše z rodinných poměrů, celkové životní rezignace ... nadužívání trávy mi připadá spíše jako důsledek, ne kořen problémů. Chci tím říci, že někteří dospívající mají podobné problémy ve škole, rodině, dalších mezilidských vztazích apod. a nemusí užívat žádné drogy. Mezi užíváním marihuany a deliktním chováním nemusí být příčinná souvislost. Je to podle mě dost zjednodušující pohled.
 Binturongg 


Re: nevidím problém v trávě 

(29.1.2011 9:22:08)
Martina - neznám nikoho, včetně sebe, komu by se drogy a alkohol vyhnuly.
Zřejmě se obklopuji nevhodnými lidmi, zhusta intelektuály ~:-D

Lidé jako já nebo Ty mají opravdu tendence tyto problémy bagatelizovat. Logicky - nikdy jsem neviděla nikoho závislého na chlastu nebo jakýchkoli drogách, až na dva případy (otcův kamarád z mládí a heroinová troska, kterou se snažila zachránit kamarádka), přestože všichni kolem mě pili a nejméně třetina z nich i hulila, nemluvě o jiných drogách.

Ze všech těchto lidí jsou dnes zcela normální, nudní, šediví manželé, rodiče, nehuliči a velmi umírnění "alkoholici." ~t~ ~v~

Ale proč o tom mluvím - moje průzkumy v rámci diplomky a konzultace s odborníky i výše uvedené pochybné známosti :-) ukázaly, že je úúúúplně egál, z jaké famílie a poměrů ten který feťák, hulič nebo alkáč pochází.

Dítě rozvádějících se rodičů, popř dítě, které musí akceptovat nového partnerova rodiče, je samozřejmě k tomu všemu náchylnější.
Ale stejně tak dítě, které je týrané či zneužívané.
Stejně tak dítě, které je příliš opečovávané.
Stejně tak dítě s autoritativní - přísnou výchovou-
Stejně tak dítě s výchovou laisses faire.
Stejně tak dítě, které má mindráky.
Stejně tak dítě s přebujelým sebevědomím.

Prostě náchylný k drogám je kdekdo, může se to stát komukoli z nás, kterýmkoli dětem. Záleží hodně na osobnosti člověka.

Základem je - když už je "nutné" cokoli užívat - činit tak pro radost, nikoli proto, abychom tím řešili problémy.

Závislý člověk je většinou člověk nešťastný, ale příčinou toho neštěstí může být nejen závažná životní situace, ale i úplná banalita...

 Theend 


Re: nevidím problém v trávě 

(30.1.2011 18:35:44)
No já jsem právě viděla už dost lidí, kteří měli opravdu vážné potíže s alkoholem. U trávy jsem se s tím nesetkala nikdy. Tím nechci říct, že takový případ nemůže nastat. Ale jestli se chceme bavit o droze, jejíž rizika jsou bagatelizována, pak se pojďme bavit o alkoholu.
 helenice 


trava mi znicila manzelstvi a detem rodinu 

(29.1.2011 10:47:58)
Pred svatbou jsme spolu chodili 6 let. Tenkrat, v mich dvaceti letech, jsem taky nevidela travu jako problem. Dokonce jsem si obcas zakourila s nim. Jenze postupne me to prestalo bavit, zacala jsem byt paranoidni, jedine, co me po vykoureni jointa zajimalo byla lednice :-) a pak jsem usnula. Ale on neprestal, kouril dal, lhal o tom, kouril tajne, kouril denne, kouril v praci, kouril v garazi, .... zacalo nam to delat velkou diru do rozpoctu....
nejstastnejsi byl, kdyz jsem koupila starsi domek se zahradou... ta zahrada ho zajimala ze vseho nejvic, jeji umisteni, osvetleni apod.... v te dobe jsme uz byly oddani a ja cekala prvni dite. Stale jsem netusila skrytou hrozbu jeho zavislosti, kdyz jsem o tom zacla mluvit, kazdy si tukal na celo a rikal, ze na trave nelze byt zavisli, ze je to bylinka, ze je neskodna a rozhodne lepsi kourit travu, nez chlastat. Kouril stale, denne, neustale miliony vymluv a omluv a duvodu, proc si zakourit a dokonce duvodu, proc mam byt rada, ze si doma zahuli a nejde do hospody....Bylo mi divny, proc od jara do podzima beha nahoru na zahradu,nosi tam hnojivo, travi tam hodiny... Jednou jsem se tam vypravila a zasla jsem. Mel tam snad 60ks vzrostlych keru, to nebyly uz jenom "kyticky" jak tomu laskyplne rikal, ale doslova kere. vsechno jsem mu znicila. Neumite si predstavit tu scenu. Poprvy v zivote jsem ho videla brecet.... Kazdy rok se to opakovalo, nakonec si pestoval jeste u sve matky ve skleniku a na jeji zahrade... Trava je jeho zivotni styl, jeho nejvetsi priorita, ktere obetoval vsechno.. i me a dve deti. Tech slibu, co jsem slysela.."prestanu, az se vezmene, .... az se prestehujeme.... az se narodi prvni,....narodi druhe dite..." neprestal nikdy. Sam sobe neco nalhava, ze preci uz nekouri tak hodne a ze vlastne teda nekouri skoro vubec apod. Znam ho deset let a poznam to na nem i dva dny po, protoze jeho stary metabolismus uz tak dobre neodbourava thc z jeho tela. Dnes je mu 40 let, jsme dikybohu rozvedeni, je z neho psychicky troska, naprosto nepouzitelna pro bezny zivot, zavisla na matce, neustale hulici.... s lidmi jako on se neda zit z nasledujicich duvodu:

1. vzdycky hledaji vinu u druhych, nidky ne u sebe
2. maji konspiracni teorie o tom, jak se jim samo deje vsechno zle a vsichni jim ublizuji
3. neda se s nima o nicem mluvit, protoze si skoro nic nepamatuji a vsechno prekrucuji. I to malo, co si pamatuji, pretvori k obrazu svemu
4. jsou agresivni - ano jsou, kdyz nemaji co hulit
5. maji fyzicke projevy abstaku podobne zacinajici viroze
6. jsou naprosto laxni "ono se to vsechno samo nejak udela" a vubec nevidi, ze tim kladou velke naroky na svoje okoli a rodiny, protoze jeste nidky se samo nic neudelalo, tudiz oni tu musi udelat za ne.
7. neustale pluji na svem "oblacku" ikdyz nejsou zhuleni...

Takze moje rada zni
RUCE PRYC OD KAZDEHO, KTERY ROSTLINAM MARIHUANY RIKA KYTICKY!!!!
 Petra H., autor 
  • 

Re: trava mi znicila manzelstvi a detem rodinu 

(29.1.2011 11:09:20)
Myslíte si, že bych váš příběh mohla využít na našem webu? (www.marihuana.web-zdarma.cz) takhle jak je anonymně, dala bych to do příběhů, které nám posílají lidé o sobě a trávě. myslím, že je to velmi silná výpověď, která ukazuje jak taky kouření trávy může dopadnout a děkuju, že jste to tady napsala. Děkuju a přeju hodně sil do nového života.
 helenice 


Re: trava mi znicila manzelstvi a detem rodinu 

(29.1.2011 11:13:18)
ja jsem Vam to tam uz poslala :-)
snad to tem mladejm trochu otevre oci....
 Petra H., autor 
  • 

Re: trava mi znicila manzelstvi a detem rodinu 

(29.1.2011 11:17:18)
ještě jednou díky moc!
 Jája 
  • 

Re: trava mi znicila manzelstvi a detem rodinu 

(31.1.2011 8:01:34)
Můj ex skončil naprosto stejně. Jenže jako alkoholik. Dneska je z něj totální fyzická i psychická troska.
 helenice 


Re: trava mi znicila manzelstvi a detem rodinu 

(1.2.2011 14:21:13)
dikybohu, ze uz je muzeme titulovat pouze EX, ze jo....
jedine, ceho se ted bojim je jeho genu v nasich detech, ponevadz i sklon k zavislostem lze predat... ~n~
 Petra H., autor 
  • 

Re: Statistiky 

(30.1.2011 11:58:47)
Vážený vážný,
samozřejmě si uvědomuji, že rozvod rodičů a vstup nového partnera do rodiny je pro děti vážná zátěž a rozhodně to není tak, že nepřipouštím, že zátěž dětí můj vstup do rodiny může zvyšovat. Navíc nemám ambice ve smyslu, aby mě Adam začal nějak poslouchat a ani nemám tendence k nějaké „buzeraci“ přítelových dětí. Ostatně to s čím bojuji, není, aby mě bral vážně Adam, ale aby bral jeho otec vážně problém Adamovi závislosti na trávě, která zatěžuje a ovlivňuje celou rodinu. Právě Adamovo současné patologické chování může v budoucnu indikovat patologické chování zbývajících dětí. Jak uvádí paní doktorka Petráková, závislost je jakoby vysoce infekční nemoc.
To že je Adam ze znevýhodněných poměrů (rozvod atp.) je fakt, se kterým je těžko něco dělat. Jen se můžeme snažit jaksi minimalizovat škody situaci se snažit řešit. (není mi jasné co míníte tím nezávazný…)
Nakonec právě z nejrůznějších statistik ale vyplývá, že uživateli drog bývají děti z nejrůznějších prostředí, na pohled úplných a dokonalých rodin atp. Svou roli také hraje genetika, poruchy typu LMD, hyperprotekce ze strany rodičů apod.
To je myslím vše, jen co se týká připomínek o škodlivosti alkoholu, je to samozřejmě stejné, kouřit trávu či popíjet je rizikové úplně stejně, obě látky jsou drogy s potenciálem závislosti. Jen web je prostě zaměřen na trávu….
 Theend 


Re: Statistiky 

(30.1.2011 18:43:13)
Rizika alkoholu a marihuany jsou nesrovnatelná ... v neprospěch alkoholu.
 Klarisanek 


Re: Statistiky 

(30.1.2011 20:02:55)
Petro, nevim co chtel Vazny naznacit, uplne to vypada, jako by chtel rici, ze jeho otec se nemel rozvadet a uz vubec ne si najit jinou zenskou. A ze bys ty, jakozto macecha, nemela ci snad nesmela se do toho motat a soudit. Ja osobne te naopak obdivuju, ze se tak snazis vyresit problemy "ciziho" a navic problematickeho ditete. Ja jsem taky ta druha a syn z 1. manz. jede asi nejen v trave. A jediny kdo to kdy resil jsem byla prave ja a taky jsem byla ta co prehani, zvelicuje, JE ZAUJATA proti chudackovi z rozvedene rodiny. Okolnosti jsou vzdy ruzne, ale vidim kolem sebe deti opravdu nestastne, ale i ty, co na rozvod rodicu svaluji vsechny sve prohresky. A taky naprosto jasne vidim neochotu rozvedenych rodicu nejak vychovat, neco zakazovat. Oba se urputne snazi byt ten lepsi, dlouha leta po rozvodu stale soutezi. Takze maminka mu zaleva "kyticky" a tatinek rika "o tom nechci nic slyset". Takze takovy pristup otce, ktery zavira oci, to je opravdu neuveritelne. Krom toho o te vazbe - podelane detstvi = problemy s drogama, moc neverim. Mam kamaradku, ktera jela v tvrdych drogach. Znala jsem velmi dobre jeji rodice, zlaty lidi to jsou, jako rodina fungovali vzdy suprove. Hned me napadlo, ze to byl opacny priklad, dite melo vsechno a nevedelo co roupama. Kdyz jsem to rozebiraly tak at jsme patraly jak jsme patraly, tak proste tam zadna pricina nebyla, ani zadne rozmazlovani, nadbytek, rikala, ze jeji rodice byli "tak akorat", ze je ma moc rada a ze zadny jiny impuls, nez to, ze ji to nekdo nabidl poprve, nebyl.
 Binturongg 


Re: Statistiky 

(31.1.2011 9:56:09)
Deniso - přečti si jeden z mých výše uvedených příspěvků.
To, že znáš JEDNOHO člověka, který neměl důvod začít brát drogy, to je vskutku statisticky poněkud matoucí ~:-D

Takových, jako je Tvá kamarádka, je samosebou víc a u každého - tedy i u ní - nějaký impuls byl, a to i pro to, aby to opakovala.
Hovořím z vlastní zkušenosti, ale i z vlastních vědomostí a průzkumů v rámci studia (viz má uváděná diplomka + jsem metodik prevence sociálně patologických jevů).

Do závislosti spadnou ti, kteří mají jakkoli pošramocenou psychiku (ZJEDNODUŠENĚ ŘEČENO - ne každý, pochopitelně).

Proto znám většinu lidí, kteří experimentovali s kdečím dlouhodobě, někteří víkendově či kvartálně dodnes, většina pije alkohol, to vše i já, ale jak ž jsem uváděla, až na vzácné výjimky neznám nikoho, kdo by do toho spadnul.

A logicky - psychiku mají pošramocenou opravdu rozvodové děti, týrané děti, zneužívané děti... když neskončí na drogách či chlastu, najdou si v 80% jiné sociálně patologické chování.

Za to nemůžou noví partneři jejich rodičů, ale když už se rodiče rozvádějí, musí počítat s tím, že se to ne dětech nějak odrazí, ať chtějí nebo ne... ~d~
 Sidonie 
  • 

Re: Statistiky 

(31.1.2011 17:24:54)
Před lety nám MUDr.Kudrle při přednášce věnované závislostem řekl zajímavou větu.Každý má svoji závislost.
Myslím že při své dlouholeté praxi na oddělení závislostí o tom věděl opravdu hodně.To že nejsme alkoholici a narkomani není zcela naše zásluha.Svůj podíl má i náš mozek,který dokáže tyto "démony" bez našeho velkého přičinění udržet na uzdě.
Je pravda že u dětí z rozvedených rodin ,také u týraných a zneužívaných dětí je statisticky vyšší riziko rozvoje závislosti.Nicméně ani sebelépe fungující rodina nemůže na 100% závislosti zabránit pokud se dítě potká se svojí drogou.
 Rata 
  • 

Re: Statistiky 

(31.1.2011 17:58:17)
Možná, že každý má svoji závislost, ale ne každá závislost devastuje zdraví a připravuje o duši.
Jinak pro autorku - není čas vzít své děti a odebrat se pryč od špatného příkladu, který by mohly v budoucnu následovat ? Koneckonců ať si to táta narkomana vyřeší svým kamarádským přístupem sám....
 Jíťa 
  • 

Re: Statistiky 

(31.1.2011 11:43:36)
Nedávno jsme si částečně prošli podobným problémem. S manželem jsme také měli každý jiný názor na jeho řešení. Nevím, jestli se nám podařilo dceru od drog úplně odvrátit, ale zdá se, že se nám alespoň podařilo ho zmírnit na tzv. společensky únosnou mez.

Petro, pokud věříte tomu, že váš partner situaci nechce vidět, nebo dokonce řešit, tak nevím co k tomu říct. Možná jen to, že s takovým partenrem byste neměla být, protože až budete mít další problém, zas ho odmítne řešit. Já mám však spíš dojem, že se snažíte uplatňovat přístup "všecko bude po mým, protože já tomu rozumím nejlíp" a už se ani moc nedivím, že ten kluk fetuje.
 Petra H., autor 
  • 

Re: Statistiky 

(31.1.2011 16:07:15)
Možná byste se měla vyvarovat osobních útoků, typu nedivím se, že ten kluk fetuje, protože, myslím, z mého krátkého příspěvku nemůžete získat opravdový náhled o tom, jak jako rodina fungujeme. Ano jsem přesvědčena o správnosti "svého" řešení, ale rozhodně ho neprosazuji za každou cenu. Smyslem toho napsat sem svůj příběh, nebylo si vylévat srdce stylem: mám to ale strašného chlapa a nevlastního syna, jako spíše otevřít diskuzi, pročíst si příspěvky lidí, s podobným problémem a upozornit na web, na který máme převážně příznivé ohlasy. Chápala bych tedy jakoukoliv konstruktivní připomínky, ale to co píšete vy, vnímám jako nepříjemný osobní útok. Se kterým ostatně asi člověk musí počítat, jde-li tzv s kůží na trh.
 Jíťa 
  • 

Re: Statistiky 

(31.1.2011 17:45:25)
Nebylo to myšleno jako útok, ale jako námět k zamyšlení. Právě proto, že jsme podobnou situací (asi v menším rozsahu) s manželem prošli a měli i podobné podmínky: já rozvedená a přivedla jsem dceři domů najednou nevlastního tátu.

Osobně se mě velmi dotýká, jak tu neustále opakujete, že váš partner situaci neřeší. Je docela možné, že ji řeší jen trošku jinak než vy byste si přála.
Já mám naštěstí na partnera větší štěstí, protože i přes občasný nesouhlas s mým "řešením" se mi do toho nemíchal víc než občasnou radou a velkou podporou.
 čtenářka 
  • 

Re: Statistiky 

(31.1.2011 23:30:52)
Z kontextu Vážného příspěvku jsem pochopila, že pojmem "nezávazný" myslí to, že v rodině žijete ne jako manžel - manželka, ale pouze jako přítel - přítelkyně.
 Apolena. 


Re: Statistiky 

(1.2.2011 7:57:53)
Nezávazný vztah nerovná se vztah nestvrzený manželským slibem.
 Apolena. 


Re: Statistiky 

(1.2.2011 17:12:08)
Závazek a/nebo slib může mít víc podob, než razítko z matriky.
 Myss 


Re: Statistiky 

(7.2.2011 21:07:16)
Jenže to razítko právě představuje spoustu obstrukcí,které poskytují manželství ochranu.
Je to jako v životě,co nemáte na papíře,jako by nebylo.Všude potřebujete mít vše písemně a s razítkem.Na slovní dohodu se vám každý vykašle..
 PetraK 
  • 

Nechápu ... 

(6.2.2011 11:34:40)
Nevím, jestli jsem ve svých 37 letech tak stará, ale... za mých pubertálních let jsme kouřili Startky za barákem, kdo měl Sparty, ten byl král. A když někdo koupil jablečný víno, tak jsme litrovku vypili be 12 lidech a připadali si skvěle...... jasně, každý puberťák má jistou potřebu revolty, okusit něco zakázaného, ale dnes to "zakázané" je mnohem horší, cigára a chlast jsou normál....Svému synovi se snažím vštípit, že alkohol je něco, co pijeme při oslavách, na radost a jakmile to někdo zneužije nebo nadužívá, tak je to špatně. A cigarety zkusí každý, důležité je u nich nezůstat. Obzvlášť astmatik........ a protože je mu 15 a půl, tak trnu hrůzou. Přiznal se ke zkoušce cigarety, normálně jsme si popovídali, že chuť nic moc, v puse jak v polepšovně a co že na tom všichni mají........ tak snad mu to vydrží.
 Myss 


Re: Nechápu ... 

(7.2.2011 21:19:09)
Je mi už dost přes čtyřicet,ale v pubertě jsme to měli taky tak.Tajně jsme kouřili a připadali si děsně důležití.Myslím,že dnes už ani tolik lidí nekouří,jsou nekuřácká pracoviště,lidi si to nemohou dovolit i z finančních důvodů.Můj táta mi vždycky říkal,buď budeš sportovat,nebo kouřit,oboje nelze.Ja si vybrala sport.Se syny o závislosti na čemkoli hodně mluvíme.Být závislý znamená být nesvobodný.Něco s vámi cvičí a vy si s tím neumíte poradit.Můžou to být i neškodné počítačové hry nebo čokoláda.Všeho moc škodí a tímto se doma řídíme.Pokud má člověk tu správnou míru,kterou umí udržet,pak může žít celkem pohodový život.Vůli je třeba trénovat a pěstovat.Já synům říkám,že když budou mít sebekázeň a osobní disciplínu,že vyhráli život.

Teď trošku odjinud.Já sama měla velmi problémové dětství,rodiče taky rozvedeni,za šílených okolností,my tři děti zůstali u otce,dnes jsem máma,mám rozumu až až,ale kdoví,zda jsem tehdy nesáhla po droze jen proto,že mi ji nikdo nikdy nenabídl..?Nikdy jsem neviděla, jak to vlastně vypadá.Já se do toho prostředí nedostala.Dělala jsem vrcholový sport a ten mě držel nad vodou,asi bych se jinak zbláznila.Veďte děti ke sportu.Možná vám to usnadní život.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Tráva 

(13.2.2011 23:32:11)
Já jsem si také dlouho naivně myslela, že kouření trávy není žádný velký problém. Párkrát jsem to i zkusila, ale na mě to moc nefunguje - neměla jsem žádné úžasné pocity, asi jako po dvou sklenkách vína. Navíc mě z toho hrozně bolely průdušky, takže proč hulit.
Před cca 10 lety jsem měla o 5 let mladšího přítele. Úžasný, strašně hodný kluk. Vcelku jsme si i dost rozuměli, ale po čase se dostal k trávě. Nechápu, jak to kouřil, ale dokázal to natáhnout do sebe tak, že za chvíli byl úplně mimo. Stačil mu jeden joint a byl hotový. Začal mít kvůli tomu i problémy v práci. A já s úžasem zjistila, že ten prímový skvělý kluk se mění před mýma očima v jakési mátožné nepříjemné individuum. Po čase jsme se rozešli a on se vrátil do své země.
Dodnes si občas píšu s jeho maminkou. Ta ho tehdy poslala naschvál do Čech, aby se dostal od "kamarádů - zásobovačů". V Austrálii se rozběhl stejný kolotoč, takže ho rodiče dostali do jakési komunity lidí s podobnými problémy. Navíc mu lékaři zjistili poškození mozku, musí brát léky a nikdo neví, zda se někdy bude moci normálně zařadit do života.
Takže od jisté doby jsem velmi zatvrzelá i proti kouření "obyčejné trávy".~a~
 hhh 
  • 

jojo, souhlas. 

(22.2.2011 17:57:46)
jojo, souhlas.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.