| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učitelka musí o své práci i o dětech přemýšlet

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 34 [Dalších 14 >>]
4.12.2010 19:35:11
spíš je k tomu žene ekonomická situace rodiny, zaměstnavatel. Ale věřím že v těchto státech mají lepší systém zaměstnávání na poloviční úvazky, což tady moc nefunguje, takže spousta matek pracuje třeba jen 4h. Nebo mají práci z domova atd. Zaplacení si chůvy, nebo soukromá MŠ nezruinuje domácí rozpočet jako v ČR.
4.12.2010 19:21:58
situace se úplně neopakuje protože dnes je MD-RD volitelná, matka může zůstat doma 3 roky a dostává peníze.
Mám 3 sourozence, jesle a MŠ ačkoliv jsem z vesnice 500 obyvatel jsme zažili všichni. MD byla snad půl roku a pak už mamka nedostala žádné peníze. Jelikož se lidi tenkrát brali velmi mladí, neměli zařízenou domácnost, takže matky do práce většinou musely a děti šupaly do jeslí. Nejstarší brácha od 9m. další nevím a já a ségra jsme měly 1,5 roku. Jaké to bylo si nepamatuju. Vzpomínám si jen na školku a nic moc hezkého. Jsem ráda že dnes jsou MŠ už jiné.
I tak ale říkám že jesle a mš nemůžou za agresi mezi dětma. To je výchovou, vzory v domácnosti.
Markéta, kluci 8 a 2
  • 
4.12.2010 18:58:36
Cit mají jen matky v Čechách, ale jen ty, které zůstávají na RD minimálně tři roky. Hele, já souhlasím s tím, že ideální určitě není dávat půlroční dítě do jeslí, ale víš něco o systému v Belgii? Jak dlouho zaměstnavatel drží zaměstnání? Jak dlouho se platí nějaká forma mateřské/rodičovské? Já teda ne, ale tak štědré a benevolentní jako u nás to jistě nebude.
3.12.2010 23:54:51
Pokud bych věděla, že musím dát dítě do jeslí v půl roce, tak bych ho radši neměla. To matky v Belgii nemají žádný cit? Fakt nechápu.
Binturongg
3.12.2010 12:58:13
Lída - v domácnostech se dětem děje spousta fuj věcí odjakživa, u jeslí jde o to, že to byl povolený a oficiální úsus, jak zacházet s dětmi - nikdo to neřešil a dělo se to většině.
Není samosebou ok, když k nočníku přiváže dítě vlastní matka, ale pokud je to spojené s ranním burcováním, oblékáním, v rychlosti předáním úplně cizím a protivným lidem, s nimiž dítě stráví blíže neurčenou dobu (dítě čas neodhaduje - jen je to pro něj strašně dlouhá doba, než si pro něj zas někdo přijde), nerozumí větě MÁMA SE ZAS VRÁTÍ...
Nevím ~d~
susu
  • 
3.12.2010 10:07:47
to nemusí být jen jesle. mamka mě občas nechávala(za peníze) hlídat sosadce. No a ta, když potřebovala, tak mě posadila na nočník, já z něj neuměla sama vstát a ona prý šla do města. Pak to vyžvanila mamce,tak se mě tam snažila dávat míň, ale úplně odborat to prý nešlo.
Lída+2
3.12.2010 9:31:08
Binturong takový zážitky můžeš mít i z domu na nočníku manžela přivazovali i doma do školky nikdy nechodil do jeslí taky ne...přesto bych to soužití v rodině označila takto:" NOVA by to dneska pěkně rozmázla......a měla by super reportáž"

bohužel s tím nikdo nic nedělal~n~
Lída+2
3.12.2010 9:28:52
severanka u jńás jesle nebyli....... já chodila od 2let do školky. PAk se mi narodla segra tak jsem do školky nesměla.....a pak se tam uvolnilo místo tak zase od 4let šla....~:-D

TAkže historie se opakuje....teĎ taky matky na MD nedostanou školku...
Binturongg
3.12.2010 8:52:15
Hilly - nejprve jsem o té třetině zapochybovala, protože téměř všichni lidé, co znám, si jeslemi nějakou dobu prošli, ale pak mě napadlo pár (hodně) přátel odtud z venkova - jesle nezažil nikdo - nebyly tady. Zato v každém domě byl někdo, kdo se staral o děti, když museli rodiče do práce, někdy se starala "výminkářka" i o děti sousedů.

Takže jestliže jsou jesle především městská záležitost, ta třetina by odpovídala.

Každopádně, ač si dítě "pamatuje" až o 3 let, VŠICHNI známí, včetně mě, mají z jeslí negativní pocity a ošklivé prazážitky (u mě pro příklad: pití teplého mléka, ač mám na mléko alergii a nikdy jsem ho pít nemohla, sezení na zemi u nohou jesličkové "tety" s pusou ovázanou chirurgickou rouškou, protože jsem kousala; u jiných je to třeba vzpomínka na přivazování k nočníku a nekonečné sezení na něm na studené, dlaždičkové podlaze atp.).
Žádný kladný prazážitek jsem však nikdy nezaznamenala. A ten svíravý pocit v žaludku, který jsem měla už když mě tam máma každé ráno táhla, mám dodnes, kdykoli jdu okolo "mých" jesliček, ačkoli už tam dávno nejsou...

Nevím, kolik z nás a nakolik jesle poškodily - rozhodně odtud mohou pocházet různé strachy, fobie,úzkosti, neurózy, deprese...nemusí se hned vraždit a střílet ~d~
Jája
  • 
3.12.2010 8:23:21
Přesně. Tvoje poznámka mi připomněla kojenecké ústavy. Tam jsou taky malé děti. Ale už ve dvou letech jsou opožděné proti ostatním, protože ženy, co se tam o ně starají, mají na starosti více dětí, takže jsou uspokojeny hlavně ty fyzické potřeby dítěte, jako je najíst, napít, přebalit. Děcka psychicky strádají. O tom můžou vyprávět i učitelky školek, kdy se menší děcka strašně ráda přijdou pomazlit. Jenže dítě z rodiny to dožene doma, dítě z kojeňáku prakticky nikdy.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 34 [Dalších 14 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.