| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učitelka musí o své práci i o dětech přemýšlet

 Celkem 34 názorů.
 susu 
  • 

hezká teorie 

(2.12.2010 8:58:10)
No, je to prima, ale je to jen teorie. Praxi známe a často je mnohem jednodušší a méně dokonalá. A to byla naše školka celkem prima, jiné maminky sem píší skoro horory.
 formicka 


citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(2.12.2010 10:33:02)
zvykle muzou byt pokud skutecne doma s rodici jsou. pokud chodi od pul roku (nebo jiz od 4 mesicu, jak je tu v belgii zvykem) do jesli, jsou naopak zvykle na jesle, na kolektiv, socializaci a skloka je proste jen pokracovani.
 Jája 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(2.12.2010 11:11:18)
Dvouleté je malé - jak které. Některé se drží mámy, jiné jde mezi děti a chce si s nimi hrát. To ale musí poznat rodiče a necpat násilím do školky ty, co se ještě drží mámy. To bych byla radši doma a dítě by holt šlo do školky později. Ono se časem taky otrká. Hodně taky dělá školka. Pokud jsou v ní rozumné učitelky, přestane se dítě bát pro něj neznámého prostředí školky a do školky se těší.
 Lena 
  • 

Re: citace:  

(2.12.2010 11:34:16)
Pak takove deti v dospelosti vytahnou pistole a strileji i po detech. Belgie... to je jasne.
 susu 
  • 

Re: citace:  

(2.12.2010 12:02:52)
To je blbost, Leno
 Tizi 


Re: citace:  

(2.12.2010 12:27:33)
Tak všechny jesličkové děti určitě agresívní nejsou, ale dle mého je naprostá blbost socializace od 4 měsíců, i když vím, že v některých zemích to tak funguje. Ale v tomto případě prostě nejde souhlasit, že je takový model rovnocenný tomu, když může být batole doma s rodinou. Vždycky se mi vybaví výrok pana dr. Matějčka, který psal o výchově a psychologii malých děti vždy s velkou láskou - jesle jsou pro potřeby rodičů, kdežto školka je pro potřeby dětí.
 Manul 


Re: citace:  

(2.12.2010 13:03:05)
Jenom pak se v těchto zemích většinou nejedná o klasické jesle, kde je 20 prcků na jednu vychovatelku, ale spíš o miniškolky, resp. "Tagesmutter", která se stará max o 5 dětí, často různého věku. Jen na to hlídání pak padne tak polovina výplaty.
 Elíláma 


Re: citace:  

(5.12.2010 10:05:16)
To je jedno. Prostě není s mámou. Celý totáč se snažili přesvědčit mamky, že jesle neškodí, Matějčkovy, Švancyrovy a jiných psychologů výzkumy ukazovaly jasně opak a musely se tutlat. A už je to tu zase. Raději půjdu žebrat, než dát dítě do 9-12 měsíců od sebe. Samozřejmě příležitostně pohlídá tatínek, na pár hodin. Bohužel jsem vystudovala psychologii a po tom se ignoruje fakt, že to prostě dobře není (zvláš"ť před krizí 8. měsíce) blbě.
 Lena 
  • 

Re: citace:  

(2.12.2010 13:06:27)
Presne tak. Dite do tri let socializaci NEPOTREBUJI. Jesle jsou pro potreby rodicu. Moje dcerka byla do peti let doma a v sedmi letech byla o prazdninach ctyri tydny bez nas - tabor, soustredeni a ani jednou neuronila slzu. Na nas si nevzpomnela. Je to proste vyrovnany clovicek. P.
 susu 
  • 

Re: citace:  

(2.12.2010 13:11:49)
Děti podle mě potřebují socializaci od narození. Nejen formou jeslí, ale i tím, že je vodíš k babičce, bratrancům a sestřenicím,,, to je taky socializace. pokud bys s tím začala ve třech letech, splakala bys nejspíš nad výdělkem.
 Jája 
  • 

Re: citace:  

(2.12.2010 15:21:53)
Děti potřebují děti. Je ale individuální od kdy. Moje dcera utíkala za dětmi ve dvou letech, do jeslové třídy šla ve 2,5 a byl to balzám pro její duši. Prostě byla na školku zralá a pobyt v ní bez problému strávila. I tak chodila na začátku jen do "o", po "o" tam zůstávala až po půl roce. Stejně tak moji synovci. Švagrová mi vyprávěla, že jí učitelky doporučovaly jen pár hodin "na zvykání". A děti? Ráno je přivedla, večer je učitelka musela doslova vykopnout, jinak by domů nešly.
Můj muž do školky nikdy nechodil, on třeba tu potřebu neměl. Jeho maminka s ním byla doma až do 6,5, do doby, kdy šel do školy.
 Lena 
  • 

Re: citace:  

(2.12.2010 20:05:44)
Muj syn taky ve dvou a pul letech uz potreboval deti. Ale ne ctyrmesicni deti :-) P
 Jája 
  • 

Re: citace:  

(3.12.2010 8:23:21)
Přesně. Tvoje poznámka mi připomněla kojenecké ústavy. Tam jsou taky malé děti. Ale už ve dvou letech jsou opožděné proti ostatním, protože ženy, co se tam o ně starají, mají na starosti více dětí, takže jsou uspokojeny hlavně ty fyzické potřeby dítěte, jako je najíst, napít, přebalit. Děcka psychicky strádají. O tom můžou vyprávět i učitelky školek, kdy se menší děcka strašně ráda přijdou pomazlit. Jenže dítě z rodiny to dožene doma, dítě z kojeňáku prakticky nikdy.
 Elíláma 


Re: citace:  

(5.12.2010 10:09:03)
Přesně. Nedávno jsem koukala na našeho půlročňáka a nechápala jsem. volala jsem mamce, mamí, já nechápu, co jste v těch jeslích dělali? Mamka: no co, nakrmili nás, přebalili, frkli na tři hodiny na balkon po dvou po třech a my se drápali po ksichtu... Na malým vidím, jak moc mě ještě potřebuje a ostatní lidi se zajímá jen z mého náručí nebo na dohled. Miluje ježdění MHD - pozoruje lidi, má rád, když je v prostředku pěkně našlápnuto, ale v nosítku se pevně tulí ke mě.
 Lena 
  • 

Re: citace:  

(6.12.2010 0:25:41)
To je krásný. Moje děti taky se v nosítku tulily a rády pozorovaly svět:-) Do dvou let měly mléko ode mě a vyplatilo se to.
 severanka 


Re: citace:  

(2.12.2010 14:50:46)
nevšimla jsem si že by Husákovy děti které z 80% zažily jesle a pak mš po sobě střílely. To je kravina, jesle ani mš za to nemůžou.
 Hilly. 


Re: citace:  

(2.12.2010 15:54:39)
Severanko, někde jsem četla nějakou statistiku, že do jeslí chodila snad maximálně třetina dětí. Takže se jedná zřejmě o mýtus.
 Binturongg 


Re: citace:  

(3.12.2010 8:52:15)
Hilly - nejprve jsem o té třetině zapochybovala, protože téměř všichni lidé, co znám, si jeslemi nějakou dobu prošli, ale pak mě napadlo pár (hodně) přátel odtud z venkova - jesle nezažil nikdo - nebyly tady. Zato v každém domě byl někdo, kdo se staral o děti, když museli rodiče do práce, někdy se starala "výminkářka" i o děti sousedů.

Takže jestliže jsou jesle především městská záležitost, ta třetina by odpovídala.

Každopádně, ač si dítě "pamatuje" až o 3 let, VŠICHNI známí, včetně mě, mají z jeslí negativní pocity a ošklivé prazážitky (u mě pro příklad: pití teplého mléka, ač mám na mléko alergii a nikdy jsem ho pít nemohla, sezení na zemi u nohou jesličkové "tety" s pusou ovázanou chirurgickou rouškou, protože jsem kousala; u jiných je to třeba vzpomínka na přivazování k nočníku a nekonečné sezení na něm na studené, dlaždičkové podlaze atp.).
Žádný kladný prazážitek jsem však nikdy nezaznamenala. A ten svíravý pocit v žaludku, který jsem měla už když mě tam máma každé ráno táhla, mám dodnes, kdykoli jdu okolo "mých" jesliček, ačkoli už tam dávno nejsou...

Nevím, kolik z nás a nakolik jesle poškodily - rozhodně odtud mohou pocházet různé strachy, fobie,úzkosti, neurózy, deprese...nemusí se hned vraždit a střílet ~d~
 Lída+2 


Re: citace:  

(3.12.2010 9:31:08)
Binturong takový zážitky můžeš mít i z domu na nočníku manžela přivazovali i doma do školky nikdy nechodil do jeslí taky ne...přesto bych to soužití v rodině označila takto:" NOVA by to dneska pěkně rozmázla......a měla by super reportáž"

bohužel s tím nikdo nic nedělal~n~
 Binturongg 


Re: citace:  

(3.12.2010 12:58:13)
Lída - v domácnostech se dětem děje spousta fuj věcí odjakživa, u jeslí jde o to, že to byl povolený a oficiální úsus, jak zacházet s dětmi - nikdo to neřešil a dělo se to většině.
Není samosebou ok, když k nočníku přiváže dítě vlastní matka, ale pokud je to spojené s ranním burcováním, oblékáním, v rychlosti předáním úplně cizím a protivným lidem, s nimiž dítě stráví blíže neurčenou dobu (dítě čas neodhaduje - jen je to pro něj strašně dlouhá doba, než si pro něj zas někdo přijde), nerozumí větě MÁMA SE ZAS VRÁTÍ...
Nevím ~d~
 susu 
  • 

Re: citace:  

(3.12.2010 10:07:47)
to nemusí být jen jesle. mamka mě občas nechávala(za peníze) hlídat sosadce. No a ta, když potřebovala, tak mě posadila na nočník, já z něj neuměla sama vstát a ona prý šla do města. Pak to vyžvanila mamce,tak se mě tam snažila dávat míň, ale úplně odborat to prý nešlo.
 Lída+2 


Re: citace:  

(3.12.2010 9:28:52)
severanka u jńás jesle nebyli....... já chodila od 2let do školky. PAk se mi narodla segra tak jsem do školky nesměla.....a pak se tam uvolnilo místo tak zase od 4let šla....~:-D

TAkže historie se opakuje....teĎ taky matky na MD nedostanou školku...
 severanka 


Re: citace:  

(4.12.2010 19:21:58)
situace se úplně neopakuje protože dnes je MD-RD volitelná, matka může zůstat doma 3 roky a dostává peníze.
Mám 3 sourozence, jesle a MŠ ačkoliv jsem z vesnice 500 obyvatel jsme zažili všichni. MD byla snad půl roku a pak už mamka nedostala žádné peníze. Jelikož se lidi tenkrát brali velmi mladí, neměli zařízenou domácnost, takže matky do práce většinou musely a děti šupaly do jeslí. Nejstarší brácha od 9m. další nevím a já a ségra jsme měly 1,5 roku. Jaké to bylo si nepamatuju. Vzpomínám si jen na školku a nic moc hezkého. Jsem ráda že dnes jsou MŠ už jiné.
I tak ale říkám že jesle a mš nemůžou za agresi mezi dětma. To je výchovou, vzory v domácnosti.
 Hilly. 


Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(2.12.2010 15:53:06)
Člověk si zvykne na leccos..i na šibenici, pokud je třeba. Takže s tím souhlasím~2~
 Nikibubu 


Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(3.12.2010 23:54:51)
Pokud bych věděla, že musím dát dítě do jeslí v půl roce, tak bych ho radši neměla. To matky v Belgii nemají žádný cit? Fakt nechápu.
 Markéta, kluci 8 a 2 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(4.12.2010 18:58:36)
Cit mají jen matky v Čechách, ale jen ty, které zůstávají na RD minimálně tři roky. Hele, já souhlasím s tím, že ideální určitě není dávat půlroční dítě do jeslí, ale víš něco o systému v Belgii? Jak dlouho zaměstnavatel drží zaměstnání? Jak dlouho se platí nějaká forma mateřské/rodičovské? Já teda ne, ale tak štědré a benevolentní jako u nás to jistě nebude.
 severanka 


Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(4.12.2010 19:35:11)
spíš je k tomu žene ekonomická situace rodiny, zaměstnavatel. Ale věřím že v těchto státech mají lepší systém zaměstnávání na poloviční úvazky, což tady moc nefunguje, takže spousta matek pracuje třeba jen 4h. Nebo mají práci z domova atd. Zaplacení si chůvy, nebo soukromá MŠ nezruinuje domácí rozpočet jako v ČR.
 Ivča 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(4.12.2010 19:37:29)
Super názor.

Všechny západoevropské země by měly raději vymřít, protože nemají cit, zatímco my jsme pohodový, nezávistivý, usměvavý národ plný šťastných a vyrovnaných lidí.
Páč s námi byly mámy do 3 let doma.

Jak to teda že to tak nefunguje?
Jak to když překročíš hranice na západ, dostaneš se mezi usměvavé pohodáře, a vrátíš se zpátky mezi naštvance co nadávají na co mohou?

Žila jsem nějakou dobu jinde a ač nerada, musím to potvrdit..
 Lena 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(6.12.2010 0:31:24)
Naštvanci jsou ze starší generace.
 Leknin+Onďa 07/05,Áďa 04/11 


Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(6.12.2010 15:52:39)
Souhlasím s Ivčou, moje kamarádka žije v Itálii, má dvě dcery po třech letech, obě šly do školky od 10 měsíců a každá je úplně jiná. Je po rodičích, po tom co zdědila a chovají se tak, jak to vidí doma. Nejsou naštvané na celý svět, jenom proto, že se nedrželi máminy sukně do tří let. Nepřijde jim divné, že byly tak brzo v kolektivu, protože je to normální. Maminka dostane jednorázovou dávku po porodu a je to všechno. Je to tam normální věc a můžu říct, že jsem tam byla několikrát a bylo tam málo naštvaných lidí.

A Leno to že naštvaní lidé jsou ze starší generace není pravda, znám případy takové i takové a ze všechn generací a z různých sociálních skupin.
My můžeme být rádi v ČR, že ještě máme takový sociální systém jaký máme a umožní nám být tři roky doma. Nemyslím si, že to bude trvat dlouho.

Já sama jsem u prvního dítěte šla pracovat v jeho dvou letech a u druhého budu pracovat prakticky nepřetržitě, na čtyři hodiny denně budu mít chůvu a věřím tomu, že moje miminko strádat nebude, protože čas, který mu budu věnovat, mu budu věnovat plnohodnotně, neb budu spokojená žena.

A můžete se do mně pustit.~:-D~:-D
 Terka 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(6.12.2010 20:28:24)
Jako učitelku mě také neustále překvapuje, jak se tento mýtus drží. Udělala jsem tu zkušenost, že většina dětí, které rodiče posílají do naší školky evidentně nemocné (zánět spojivek - červené, ulepené oči, horečka, úporný kašel aj.), které tam jsou od sedmi třeba až do půl páté, kdy se zavírá, tráví ve školce každý den i o prázdninovém provozu dlouho do odpoledne - to jsou děti rodičů, z nichž jeden je buď nezaměstnaný, nebo je matka na MD či RD. Měla bych pochopení pro to, že oba zaměstnaní rodiče vedou do třídy i nemocné dítě, ale je to přesně naopak - většina z nich si to dokáže nějak zařídit a dítě s nemocí se léčí doma, často jsou tzv. vychovanější (tedy samostatní v návycích, spolupracující aj.). Mám pocit, a pár nechtěně vyslechnutých rozhovorů matek mi to potvrzuje, že po určité době výhradního pobytu doma to matkám "leze na nervy", upadá domácí režim, požadavky na dítě, snaha se mu smysluplně věnovat ("Už aby školka měla zas otevřeno, vůbec nevím, co s ním mám doma dělat, pořád mě jenom rozčiluje a musím si hrát"). Pracující rodiče jsou v tomto směru na tom daleko líp.

Nenárokuji si patent na pravdu, toto jsou pouze mé zkušenosti z jedné (velké) MŠ.
 Lena 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(6.12.2010 20:49:35)
Ja k takovym rodicum nepatrim. Muj syn je ve skolce pouze dopoledne. Nechtela jsem vzit praci na cely uvazek, protoze jsem si neprala, aby tam byl cely den. Podarilo se mi najit praci na zkraceny uvazek. Nikdy jsem neposlala nemocnyho kluka do skolky. Kamaradky byly na materske rady, ja taky (doma jsem byla 8 let). Mozna mely stesti, ze jsem tvorivy a aktivni typ:-).Ne vsecnhy matky jsou na MD otravene, delaji to pro dobro deti.
 Dana + 1 dcera (25m) 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(7.12.2010 1:38:13)
Musím souhlasit s pasáží, že po několika letech pobytu doma už to matkám "leze na nervy" :-D a nevědí, jak dítko doma zabavit.
Miluju svou dceru a udělala bych pro ní cokoli, aby z ní vyrostl samostatný a chytrý človíček, ale já už prostě horko-těžko sbírám nápady a energii na vymýšlení denno-denní zábavy a impulzů pro její vývoj. Prostě už často nevím :-(
Malá plynule mluví, umí se oblékat i svlékat, obout bačkůrky, říká spoustu básniček, snaží se zpívat, malujeme, kreslíme, modelujeme, skládáme kostky, puzzle, lego, hrajeme imaginární hry s panenkami a plyšáky, pomáhá mi doma s chodem domácnosti (nandat prádlo do pračky, uklidit příbory z myčky, uvařit ráno čaj apod...) poslední dobou ale říká: mami, pojď dělat něco jiného... nebylo by jí v jesličkách líp? Přeci jen doufám, že jsou tam na to studované sestry-učitelky, které ví co a jak a kdy dítě učit-motivovat...
 Lena 
  • 

Re: citace: "dvouleté děti jsou ještě malé a jsou zvyklé být doma s rodiči." 

(6.12.2010 0:27:24)
Je to kravina. Školka není pokračování, JE pro děti, které jsou už zralé na kolektiv.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.