| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dvouletí do školky: Nejdou zájmy rodičů proti zájmům dětí?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 514 [Dalších 474 >>]
Katka
  • 
20.6.2010 16:15:40
Výše RP v budoucnu patrně nebude vůbec směrodatná, opravdu si myslím, že RP za pár let nebude vůbec žádný...a pokud se tedy ženy nebudou motivovat k tomu, aby byly schopné v určitém slova smyslu se postarat samy o sebe (neb stát to za ně neudělá...), bude docházet k hodně velkým deziluzím a potížím. Jestli se otázka zaměstnávání žen s malými dětmi pohne k lepšímu, je otázka, zatím tomu realita moc nenasvědčuje, teorie je jedna věc a praxe druhá. A jak říkám, bylo by zhoubné na jedné straně odebrat/snížit dávky a na druhé nevytvořit podmínky k tomu, aby žena měla možnost si při mateřství vydělat - opět zde podotýkám, že teorie je jedna věc a praxe a realita věc druhá. Být doma tolik let, ztratit kontakt s praxí...to může mít za následek pouze toliko, že se žena dostane max. a to ještě může mluvit o štěstí, k nějaké málo ohodnocené nekvalifikované práci a když pominu skutečnost, že taková práce onu vzdělanou ženu bude stěží intelektově uspokojovat, přínos finanční nebude také zázračný...a stát se v životě může také leccos. Když teď opominu případy žen opuštěných:) a samoživitelek tedy, dostaňme se k tomu, že žena může ovdovět a tak podobně. Hrozí-li reálně i odebrání sirotčích a vdovských důchodů, nejsem si jista, jak by taková žena s dětmi a jejím příjmem z podhodnocené práce (jestli vůbec nějaké...) mohla vyžít slušně dál - platit dále hypotéku a tak dále. Podle mého je i v zájmu státu, aby ženám dal možnost slušně si na sebe vydělat, nehnat je do područí dávek - a nyní již v budoucnu patrně jen područí svých mužů, nebo pak dalších příbuzhných...jak to asi dopadne, tak to asi stát chce - nech´ˇt se stará každý o sebe sám...tak se mi to jeví. Máte pravdu v tom, že ne každý má možnost bydlet v bytě - domě bez hypa, půjčky ze spoření atp. A zároveň kočovat s dětmi od nájmu k nájmu taky nepovažuji za ideální, což prostě znamená, že mladé rodiny jsou zaúvěrované a tudíž je záhodno, aby oba partneři byli (měli by mít možnost) být vydělávání schopní a ty podmínky by tu takové měly být a nejen pro muže ale i pro ženy. Zakládat rodiny s nejistotou bydlení, výdělku, příjmů...nevím nevím. Argumentovat našimi prabábami a chudými chaloupkami...jak mnohdy čtu...to je čistá demagogie - ty prabáby si stěží mohly vybrat, zda chtějí nebo nechtějí tolik dětí, jestli to všechno uživí - antikoncepce žádná, chlap chtěl své, náboženství si vedlo své, prostě to tak přijímaly jako svůj osud a jestli byly z každoročního těho tak šťastné...to bych si dovolila silně polemizovat, zrovna včera jsem dočetla na toto téma hodně zajímavou knihu:)
jirka
  • 
20.6.2010 16:04:14
zvládli dobře....to jakože neřvali? :))
ajjiiikkkk
20.6.2010 16:02:24
Dobrý den,
myslím, že toto téma je dost ožehavé a každá máma má svůj názor a ten se jistě odvíjí od jejích dětí nebo dětí jí blízkých osob. Můj syn třeba od dvou let chodí do soukromé školky téměř na celý den (od půl osmé do dvou). Ve školce má jeden den plavání a druhý den solnou jeskyni. Když ho ráno budím se slovy, že půjde do školky, vůbec neprotestuje, naopak balí si batůžek a hračky. Je moc hodný, ve školce to krásně zvládá a naučil se tam chodit samostatně na záchod. Na nočník už chodí bezproblémů od 18 měsíců. Párkrát nehodu měl ale paní učitelka je chápavá a zároveň důsledná, takže nemáme žádné problémy. Ze školky se na mě nebo tatínka moc těší a hlasitě nás vítá. Ale nikdy nebrečí, nekňourá. Já ty dva dny chodím do práce, dříve jsem ji dělala po večerech, byla jsem více unavená, vystresovaná, neměli jsme na sebe s partnerem čas. Školka nám to vyřešila. Ale můžu říct, že i kdyby ta práce nebyla, dávala bych ho do školky také. Aspoň na ten jeden den. Ocenila bych pár hodin čistě pro sebe, úklid a vaření bez syna omotaného kolem nohy :-) Pro školku jsme se rozhodli v okamžiku, kdy syn prodělal tu úzkost z odloučení. Trvala u něj 4 měsíce bylo to náročné ale překonali jsme ji. Pak jsme 2 měsíce opatrně zkoušeli odlučování až se to povedlo úplně. Teď nám od září vyšla státní školka, což jsme rádi, ušetříme :-) Aby mi zůstal rodičák bude tam chodit na jeden celý den v týdnu. A po vánocích čekáme sourozence. Moc se na něj těšíme. A syn bude chodit do školky i častěji, bude-li to zvládat a bude-li tam rád. Spíš mě mrzí, že u druhého prcka automaticky dostanu 4 letou variantu rodičáku, páč pracuji jen na dohodu o práci. Kdyby mě dali 3 letou zůstala bych doma ten třetí rok min na částečný úvazek jako to mám teď. Takhle mě to nutí k tomu, že druhé dítě nastoupí do jeslí nebo školky na každý den nejpozději ve 2 letech. Nemám doma chlapa s průměrným ani nadprůměrným platem a mám ho ráda aspoň občas doma s námi. Nebudu ho honit do práce 24 hodin denně i o víkendu aby nás uživil a nemuseli jsme přemýšlet jestli o víkendu do zoo nebo na písek :-(. Co to je 3600 Kč dnes a co to bude za 2 roky? A pochybuji, že toto zrovna někdo zvýší. Je to těžké rozhodování a každé dítko je individualita a každá maminka také. Každý to odloučení snáší jinak. Já jsem ráda, že můj syn to zvládá dobře a je mezi dětmi rád a já nepatřím mezi maminky, které by to obrečeli. Prostě jsme se dobře našli :-D
Dlouhý
20.6.2010 15:50:39
Moje mamka měla podobné problémy za komoušů, já jsme nebyl zrovna zdravé dítě a navíc nesměla pracovat na plný úvazek ve svém oboru. (Táta měl značný kádrový škraloup, postavil se jako nový předseda MO KSČ v době pražského jara proti Rusům, organizoval ještě v roce 1969 protestní pochod a šel ze strany (a zároveň s těhotnou mamkou z bytu) v první vlně.)

Ale kamarádka jí tehdy nabídla práci na DPČ (půlúvazek) s tím, že se při tom nekádruje a co udělá navíc se na někoho napíše. Takže mamka jela na sebe a dva lidi :). Jenže na ČSSZ má samozřejmě jen půlúvazek a poloviční léta. A to vlastně živila rodinu, táta to neunesl a skončil v lihu...Takže dneska má taky důchod pod regulovaným nájmem a prostě prodává rodinné "stříbro", aby přežila. (Vdovský nemá.)
Dlouhý
20.6.2010 15:42:59
My jsme měli blahé paměti RP kolem 3000 Kč, manželka měla před RD asi 15000 Kč (1997?), porodné 5000-6000 Kč a děti nám to plodit v přiměřené míře nebránilo. Manželka prostě věděla že jí v 26 letech začínají tikat hodiny, že chceme děti tak 2-3 roky od sebe aby se kamarádily a všechno funguje.

Přiznávám, že jsme ale měli 15 let silné zázemí regulovaného nájmu (po rodičích; byť si to naši majitelé užívali jinde - odběr proudu a vody ze společného do bazénu, sauny apod., rekonstrukce výtahu z "provozních nákladů" atd. - ale chápal jsem je - takže se to nedalo ani vyměnit, kvůli extrémně vysokým službám, byť tehdy souhlasili.) To je 10 000 rozdíl v dnešních cenách, tehdy asi i víc.

Kdyby tehdy ale nešlápli na krk majitelům a nepřinutili je financovat sociální dopady transformace, tak jsme tu nikdy neměli sociální smír... (Byla řada sociálních skupin - dělníci, státní zaměstnanci tehdy, důchodci, rodiny, studenti), kteří by to neutáhli... Upřímně, myslím, že majitelé bytů zaplatily tak 30% trnsformace... Znám ještě dneska rodiny s 3 a více dětmi, které prostě kdyby dnes začaly platit reálné ceny, tak skončí do roka na dlažbě... (rodiny s 1 vyučeným a jedním s maturitou, nebo třeba se 6 dětmi...)



Dlouhý
20.6.2010 15:28:51
~;)Přesně tohle my někdo výš otloukal o hlavu, že jsem měl ženu 12 let doma kvůli zdravotním potížím dětí. Ty potíže měli hlavně průběh opakovaných angín, takže nic moc navíc jsme nedostávali, než že děckám občas udělala dr. CRP (podle nálady ji paltila ZP nebo my) , a měli antibiotika a zase antibiotika a další... Jednou autovakcínu, imunitní léky jsme buď platili my, nebo velmi přispívaly. A stát nám opět pomohl tím, že tu a tam měnil registrace ;) nejlíp toho co fungovalo. Takže jsem o dítko pečovali doma, jediná nemocniční léčba dcery byla týden ve špitále kvůli hrt. záklopce, nosní mandle na počkání a dvakrát dcerka padlá na hlavu (s otřesem mozku), čiperka (a to jsme to sice s vděčností přijali, ale viděli jsme za tím hlavně prázdné odd.)

Takže si fakt nemyslím, že jsme se nevyplatili. Žena a nestátní škola vycvičili (pod vedením skvělého kantora) synka ze stavu oficialně dle papírů i školky "obtížně vzdělávatelný v ZŠ, doporučujeme ZvlŠ" na stav prima 8l gymplu (církevního).

Já se jen bránil, přesně stejným útokům, co se do mne někdo pustil před časem, že maminky na RD neplatí daně...

Byl bych poslední, který by odmítl solidaritu ~;)
madelaine
20.6.2010 15:22:37
To je nově, s tou daní do 15500? Schválně jsem si našla výplatnici z roku 2007: hrubý příjem 14.152, daň po slevě 549, pojištění zdravotní 637, pojištění sociální 1133, což jsou taky odvody, že.
20.6.2010 15:20:16
Ony ani žádné vědecké studie nejsou ani ze 70. let.
Katka
  • 
20.6.2010 15:10:37
Stát je na buben, ale my budeme matkám s malými dětmi ztěžovat jejich návrat do práce (a tudíž závislost na dávkách...na které za nějaký čas už tuplem nebude...ale co, ať je doma mamka s malýma dětma klidně zadarmo, že ano) co to jen jde, že... v tom se, přiznám, logiku nevidím. Když vezmeme v úvahu onu docházku do předškolního zařízení u takto malých děti na ty magické max. 4 hodiny denně, je tu reálná možnost (při motivaci státu touto cestou jít a matkám tak pomoci - nikoliv pofidérním zvyšování mateřské nebo naopak těžce propadákovým snižováním RP bez kompenzace jinde), jak ty peníze od daňových poplatníků získat, alespoň něco málo lepší než nic...protože jak jsem zmínila už na začátku s odkazem na Vaši připomínku, stát na buben doopravdy je a bude hůř. Chtít, aby matky dřepěly doma s dětmi 2 a 4 a více let za minimální peníz (což se chystá) nebo obětavě dobrovolně zadarmo, je čistá naivita. Děti se prostě rodit přestanou, nebudou na to peníze. A co hůř a co bude především kamenem úrazu, nebude ani možnost si je - konkrétně pro matky - vydělat. Což je daleko horší varianta než to, že se dávky výhledově velmi sníží až zruší zcela. Podotýkám, že já osobně bych raději - než jít cestou zvyšováním dávek - šla tou druhou cestou a k tomu je právě potřeba oněch jesliček a školiček.
Pawlla
20.6.2010 15:02:53
Mluvili jsme o školce~a~Naše rodina rozhodně není z těch,které ždímají sociální systém,ale ano,máš pravdu,využíváme zdravotnictví a dcera chodí na ZŠ,syn na soukromou,takže to mu to opravdu platíme my.Pokud to bereš z tohoto pohledu,že máš vysoké daně a nechceš na toto přispívat,je to Tvoje právo.Každý považuje za důležité jen vlastní problémy.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 514 [Dalších 474 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.