| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Více dětí – váš problém

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 394 [Dalších 374 >>]
madelaine
6.10.2009 21:34:39
Lassie, četla jsem rozhovor se socioložkou Jiřinou Šiklovou, kde tvrdí, že obavy, že na nás jednou nebude mít kdo vydělávat, jsou nesmyslné. Tím, že se zvyšuje produktivita práce, tak si obyvatelstvo na sociální dávky vydělá. Jde jen o to, jak to bude stát rozdělovat. Nejsem ekonom, ale myslím si, že je to pravda.
Lassie66
6.10.2009 21:15:51
Ninjo, a co stárnutí obyvatelstva a úbytek populace? Z čí daní se bude hradit péče o seniory, speciálně o ty bezdětné?
ninja, 1 dite
  • 
6.10.2009 20:52:48
Osobni invektivy snad necham spadnout na zem, snad jen k te "teorii":
Slovo teorie je v danem kontextu v uvozovkach proto, ze se ve skutecnosti (nejen podle me) jedna o tu nejpraxovatejsi praxi, konec koncu Mises razil pojem "praxeologie".
K veci: Co se selhanych teorii tyce, nebylo to nahodou tak, ze vami zminene se rekrutovaly z veskrze socialistickych myslenek, at uz je to marxismus, keynesianismus nebo fasismus? Zastanci rakouske ekonomicke skoly (k nimz se pocitam) dokonce dokazou rici, proc tyto teorie selhaly. Zamyslete se vsak nad nasledujicim (at se drzime tematu):
1. Proc silne "proporodni" danova a socialni politika v Mussoliniho Italii vedla v konecnem zuctovani ke _snizeni_ porodnosti? Neni to spis tak, ze kdyz se cerstve dospelym sebere spousta penez na danich aby rodiny s mnoha detmi mohly mit ulevy, tak s rodicovstvim zacnou mnohem pozdeji a deti bude mene? Musime v 21. stoleti opakovat Mussoliniho epicke selhani?
2. Proc jsou (prevazne africke) zeme s nejvyssi natalitou na svete zaroven nejchudsimi na svete? Neni to tak, ze prostredky, ktere musi (tamni rodiny, at uz maji jakoukoli podobu) vlozit do vyzivy velkeho mnozstvi deti pak nemohou byt pouzity ke zvyseni zivotni urovne, a to ani v tak zasadnich vecech jako jsou hygienicke a sanitarni podminky a vyziva?
Pokud se nechcete obtezovat s racionalnim premyslenim na ekonomicka temata, mam pro vas otazku z oblasti moralky:
Kde presne berete pravo nasilim (nebo hrozbou nasili -- co jineho je exekuce pri neplaceni dani) sebrat jinym lidem plody jejich prace a prerozdelit (v nekterych pripadech pak spise promrhat) je zcela arbitrarnim zpusobem? Dane jsou donebevolajici svinstvo; a to ze se bez nich v urcite mire v dohledne dobe neobejdeme je nijak neospravedlnuje. Kde tedy berete moralni pravo presouvat danovou zatez na bezdetne/s malym poctem deti/mlade/stare/libovolnou jinou skupinu?
(Pokud ovsem chcete zrusit dane komplet vsem, pak se omlouvam a beru zpet; nicmene z vaseho prispevku ten dojem nemam.)
Tesim se na pripadne _racionalni_ odpovedi; ad hominem utoky prosim vynechte, pubertou jsem si prosel uz davno, a spolu s ni me opustily nalady ke spickovani i levicove myslenky.

Hanka
  • 
6.10.2009 20:50:28
Iko,

v tvém podobenství mnohadětné matky vystupující z MHD...
Víš, fakt bych se snažila takto nevystupovat, to by bylo asi úplně prioritní. Naučila bych prvňáčka dojíždět samotného, popř. bych se domluvila s někým z okolí, kdo mi ho tam odveze - kamarádka s podobně starým dítětem či tak, nebo třeba s placeným doprovodem (třeba starším dítětem ze sousedství za nějaký měsíční peníz...)

A kdyby to nešlo, uplatnila bych věc, kterou jsem dělala už při jednom malém dítěti a kočárku k tomu - poprosila bych někoho, aby mým starším dětem při vystupování pomohl. Nikdy mě lidi neodmítli, vždycky byli slušní (ostatně já byla taky slušná).

Připadá mi, že hodně je o ladění člověka - když čekáš, že lidi nepomůžou, a preventivně je sjíždíš pohledem, tak obvykle faft nepomůžou. A z tónu tvého psaní si tě tak nějak představuju - preventivně dotčená, naštvaná a popuzená, že na tebe okolí nebere ohledy, jaké by sis představovala. A ono se to okolí prostě zařídí podle tvého přání.
Jíťa
  • 
6.10.2009 20:29:14
Iko, já mám jen 2 děti a víc jich mít nehodlám a to ze zcela sobeckého důvodu: Přišla bych o svoje pohodlí.
Jinak si rodičovskou fakt užívám a můžu tě ujistit, že tak, jak se máme teď (hlavně po finanční stránce) se už nikdy v budoucnu zřejmě mít nebudeme i přes to, že se vrátím zpět do své práce.
Fakt se nedivím rodinám, které výchovu a péči o děti příliš neřeší, že si zvolili plození dětí jako jediný zdroj obživy.
Jíťa
  • 
6.10.2009 20:13:50
Iko,

Představ si jinou situaci: sedíš se svými X dětmi v čekárně u doktora a trpělivě čekáš, až na tebe přijde řada. Teď tam přijde maminka s jedním dítětem. Požádá tě, jestli bys ji nemohla pustit, protože něco (má doma mimino, nejsou místní a jede jim vlak...) Už vidím tvůj úsměv na tváři, pochopení a slušnost. Možná ji pustíš, ale na 99 % se zachováš podle toho svého bodu B.
Jíťa
  • 
6.10.2009 19:28:18
Iko, tvoji narážku nechápu, zřejmě ses v mém příspěvku poznala.

To co jsem napsala je věc, kterou jsem vypozorovala za dobu, po kterou se zabývám genealogií. Více než 3 děti byly fakt vyjímkou (až na generaci našich babiček). Pokud v rodině přežilo více dětí, tak za 1. buď neměly stejné rodiče, nebo za 2. věkový rozdíl mezi nimi byl takový, že rodina opět živila jen ty 2-3 děti a ostatní už byly pryč z domu. A nejčastěji to byla kombinace obou zmíněných věcí.

Připadá mi zavádějící se tu neustále schovávat za jakýsi "pochybný" historický model rodiny.
Petra, 5 dětí
6.10.2009 13:46:19
Milá Iko,
znám jednu organizaci, která se snaží pro vícečetné rodiny a nejen pro ně něco dělat. Jmenuje se YMCA - Živá rodina, tel. 224872421. Rádi přivítají každou spolupráci. Jinak s tvým článkem nemohu než souhlasit.Je moc dobře, že jsi sem napsala. Nejde jen o peníze, ale také o určité společenské uznání a respekt.
6.10.2009 8:54:28
Musím se smát. Jsi typický příklad ekonoma zcela nekriticky zamilovaného do svého oboru, a to natolik, že i slovo teorie v souvislosti s ekonomií píšeš v uvozovkách. Ekonomie žádné spolehlivé nástroje, o kterých píšeš, nemá, protože je mít nemůže. Co má, jsou opět teorie (které ovšem na rozdíl od tebe nechápu jako něco méněcenného).
Fakt, že sociální realita je složitá, a že už mnohé skvěle spočítané teorie v ní selhaly, ti v internetové diskusi dokazovat nebudu, protože to nejde.
O tom, co je ekologie, mě poučovat nemusíš, pouze jsem citovala podobně zamilovaného apoštola ekonomie, jako jsi ty. Že jsi to nepoznala, znamená dvě věci: a) že by ti širší sociálně vědní rozhled neuškodil, b) že jsi mládě, které ještě ze svého ekonomického radikalismu vyroste. Pokud se tak nestane, dopadneš stejně, jako zmíněný autor.
susu, 1dítě
  • 
6.10.2009 7:30:26
No, pokud by šlo o zdraví nebo život, tak bych taky neváhala:-))
Ale od Iky je to v této diskusi už třetí přirovnání a podle mě jsou všechny mimo, tak mě to trochu provokuje, vyvracet logické nesmysly a manipulativní situace.:-)) Mám takovou vzpurnější povahu a tímto se tak velmi jemňounce omlouvám, nedalo se to vydržet.:-))
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 394 [Dalších 374 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.