| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Více dětí – váš problém

 Celkem 349 názorů.
 Insula 


cejch 

(29.9.2009 8:57:42)
Nikdy mě nenapadlo se dívat na "vícečlenné" rodiny divně či skrz prsty. Spíš je sleduji s obdivem a možná i s trochou "smutku", že my už se "množit" nebudeme (dvě děti). :-( A docela dobře si umím představit, že problémů je víc (třeba jak "nacpat" tři autosedačky do auta) apod.
 ivate 


Re: cejch 

(5.10.2009 6:34:23)
Je to smutné, ale je to tak. Početné rodiny se očekávají u sociálně slabích lidí a většina populace nepochopí, proč někdo chce mít více dětí než 2. My máme 3 děti, občas se ptají, jestli máme trojčata, protože jsou si blízká věkem. Budíme neustále pozornost a někdy je to složité. Protože s manželem oba vyděláváme, nemáme nárok na žádné sociální dávky včetně přídavků, takže jen platíme, platíme a platíme, přesně tak, jak si to uvedla :-). Jo a životní minumum je pro nás všechny cca 10000 Kč dle úřadů, to bych nepoplatila ani hypotéku a dům ~q~.
 ivate 


Re: cejch 

(5.10.2009 6:36:25)
omlouvám se za chybu, sociálně slabých lidí, abyste si nemysleli, že to píše nějaký nevzdělanec, mám VŠ, ale občas také dělám chyby :-).
 Aneka_ 


Zajímavé 

(29.9.2009 9:09:22)
že mnoho vícečetných rodin nemá potřebu stále vytahovat v článcích jakési příspěvky do státní pokladnice a neustálé znevýhodňování, protože mají své děti a jsou rádi za ně a NEpřepočítávají děti na peníze a pak jsou tu ti druzí, kteří hlásají, že je nesprávné přepočítávat děti na peníze, ale jejich články začínají o tom, kolik přispějí do státní pokladnice a končí opětovným lkaním nad tím, jak nespravedlivá je tato zem. Dobrý.
 Míša 
  • 

Re: Zajímavé 

(29.9.2009 9:35:19)
Aneto, vy zřejmě netušíte, že existuje něco jako rodinná politika? Nebo něco jako občanská nagažovanost? A taky se mi zdá, že netušíte, že svět není jen černobílý - peníze nebo děti. Víte ono to spolu všechno souvisí. A když vám to nedošlo ani po tomto článku, pak je asi zbytečné, nad tím polemitovat. To jen má povaha mi nedá...
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 9:42:43)
Míšo, ale tuším. Jen mi příjde ujeté stálé lobování za rodiny s dětmi. Tedy lobování v takovém smyslu, jak je tu prezentováno. Na jednu stranu se autorka hluboce zamýšlí nad povrchním uvažováním a rovnítkem mezi dětmi a penězi a pak hodí do placu perlu v podobě odpočtu DPH u aut. Jako síťky pro podnikatele - žeáno. Vážím si rodin s mnoha dětmi, ale ještě více si vážím těch rodin, kteří nepřemýšlí nad tím, že kdyby byl odpočet dépéhá na toto, měli by ještě jedno dítě. Pisatelka odsuzuje lidi, kteří přepočítávají děti na prachy, ale sama hodí na papír toto.
Vážím si všech rodin, které neuvažují nad tím, jak by měli být zvýhodněni, ale nad tím, že ještě další Karlík bude fajn, protože ho chtějí.
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 9:57:47)
A co mně úplně popudilo, bylo přeprání vozíčkářů. Ta věta mně zvedla ze židle a to z jednoho důvodu - VOZÍK SI NIKDO DOBROVOLNĚ NEVYBRAL! Podobná zhovadilost(byť možná dobře myšlená) ve mně vzbuzuje divoké pochody.
 Monika 
  • 

Re: Zajímavé 

(29.9.2009 10:40:39)
Nekteri si bohuzel vozicek vybrali, at uz neprimo, a to svym nezodpovednym a vychloubacnym jednanim.
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 10:44:01)
chjo, mlčeti zlato.
 annika, 2 děti 
  • 

Re: Zajímavé 

(30.9.2009 13:33:41)
No ve vašem případě asi ano. Myslím, že jste článek nepochopila. A to s těmi vozíčkáři už vůbec ne.
 Kačkač 


Re: Zajímavé 

(4.10.2009 18:13:11)
No tak to jsme dvě anniko. Aneta napsala svůj názor jasně a srozumitelně. Ty jsi napsala jenom to, že to nepochopila...????.... Tak to teda vysvětli...umíš-li, tvůj příspěvěk má hodnotu právě vytlačeného h.... Jinak Aneto ....souhlas!!!!
 SnowWhite 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 12:59:39)
Milá Moniko,
opravdu lepší strčit hlavu do písku a tvářit se, že jsem to nečetla. Opravdu jste přesvědčená, že kdyby někdo byť např. s rychlým autem, mladého věku, nezodpovědný dostal na výběr "teď to tu napaříš do stromu, protože si vůl a budeš do konce života ochrnutej" a ten dotyčný si řekl "fajn, za to mi to stojí, beru vozíčeK!" Jen dement může vyslovit takovej žlem!
 Tajtrdlík 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 13:26:34)
Sněhurko, opakovaně se všude ukazuje co se může stát, když budete řídit jako dobytci, skákat po hlavě do neznámé vody a dělat jiné podobně nezodpovědné činnosti včetně spousty adrenalínových sportů. Lidé, kteří po takovýchto činnostech skončili na vozíčku měli na výběr, to že se chovali jako blbci i když moc dobře věděli, jak to skončí je jejich blbost. Nemluvě o tom, že kolikrát na vozíček dostanou i někoho kdo měl smůlu, že narazil na bezohledného blbce.
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 13:35:25)
Tajtrlíku - co se MŮŽE stát. Tedy tam nebyla ta volba"já skočím a BUDU na vozíku, nebo neskočím" Ale u matek ta volba je jasná"skočí taťka a budou tři/čtyři děti a nebo neskočí a nebudou".
Vozíček není volba je to důsledek nedbalého chování - v oněch případech, které prezentuješ. Ale cílené početí vice dětí není nedbalost, je to cíl a to je ten rozdíl.

Jakkoli tohle asociovat k vozíčkářům je k zblití.
 Eliška, 2 děti 
  • 

Re: Zajímavé 

(29.9.2009 21:31:52)
Aneko, zpět k článku. Zmínka o vozíčkářích mi nepřijde jako propírání. Spíš poukazuje na to, že se dokázali zorganizovat a prosadit.
Tvůj spravedlivý hněv mi přijde příliš agresivní na to, aby byl skutečně spravedlivý:(.
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 7:25:11)
Ano, dokázali se zorganizovat, konečně se jim věnuje alespoň malá část zájmu, přesto je to diametrálně odlišná skupina lidí(dětí, matek!!!,mužů i starců), kteří jsou a měli by být vždy nadřazeni a prioritně podporováni oproti maminám s dětmi. Tohle připodobnění mi opravdu přišlo nechutné.
 Ika 
  • 

Re: Zajímavé 

(4.10.2009 10:36:11)
Proč to pejorativům "maminám"? Drž se zpátky. To právě je příklad neúcty. Protože napadáš, a to ve zlém, je tedy plně na místě dotaz na počet tvých zásluh pro společnost. Vychovalas aspoń tři děti? Jestli ne, tak,nezlob se,nejsi z těch, kdo nás má právo nazývat nějakými "maminami".Nech si to od cesty. My jsme nejen vychovaly dost dětí, zvládli jsme i svou civilní profesi, obě role. Uctivější označení by bylo na místě.
 Jana 
  • 

Re: Zajímavé 

(1.10.2009 22:07:00)
Zas tak uplne pravda to neni, neverim, ze vsechna ta manzelstvi s 1-2ma detmi ziji v celibatu. Staci, aby napr. selhala antikoncepce (a zadna antikoncepce neni 100%) a navic z toho byla dvojcata. Ano, i kdyz selze antikoncepce, jsou i jina reseni, ale neni to tak jednoducha volba, jak se na prvni pohled zda. A taky vnimam u vice znamych, ze by vpodstate dalsi deti chtely, ale vlastne se boji, co tomu rekne okoli, a tak se vymlouvaji na penize, karieru, bydleni apod.
 SnowWhite 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 13:39:01)
Nesouhlasím. Ti lidi se někteí možná chovali jako blbci, ale třeba jen z mladické nerozvážnosti, nebo se prostě napařili a nepřiznali si, že nemají lézt za volatn...atd. Těch příkladů jsou mraky a myslím, že ani jeden z nich, kdyby měl na výběr (znovu říkám na výběr neměl nikdo, mohli jen zpětně litovat), by si nevybral takovou pakárnu jako je být ochrnutý. Nezastávám se a priori těch, co říděj jak prasata, ale ruku na srdce, ty jsi vždycky jela přesně podle předpisů? Nechci vyjmenovávat všechny důvody, ty jsou zjevné.... ale myslím, že klasický výběr to nebyl.
 Míša 
  • 

Re: Zajímavé 

(30.9.2009 7:09:31)
To je opravdu uzasne, jak se krasne dohadujete otom, zda meli lide (dnes na vozicku)na vyber, zda skonci na voziku ci nikoliv. Rozhodne ti, kteri jednali nezodpovedne at uz s alkoholem ci frajerinou za volantem, ti, kteri nezodpovedne nepredvidali nasledky sveho dobrovolneho, ale neuvazeneho jednani at uz pri sportu, nebo machrovani´= ti na VYBER meli! Mohli se sami rozhodnout, zda riskovat svuj zivot a zdravi, nebo jednat zodpovedne a mit se rad. Takovym bych ani ruku nepodala! Nejen, ze riskovali sve zdravi, ale ohrozovali i nahodne kolemjdouci. Na vyber nemeli pouze ti, kteri se stali nestastnou nahodou OBETI takovych sobcu.
 SnowWhite 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 10:32:04)
Moc si nefanděte, třeba by si o vás ani kolo neopřeli. Je hnus jak se vyjadřujete k někomu, kdo je již tak dost potrestán za svoji byť frajeřinu či nerozvážnost. Co takhle až si váš mladej nebo mladá přihne a protože bude ještě úplně blbá/blbej, tak to napaří do stromu, zabije přitom spolujezdce a sama/sám se zmrzačí....Budete taky tak striktní a ruku jí/jemu nepodáte. Chce se mi zvracet z afektovaných demagogů jako jste vy.
 & 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 10:33:37)
Snow, souhlas..
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 12:42:34)
Snow - ~R^ Já jsem sice docela tvrďák a často i sobecký a arogantní člověk, ale Monice nesahám ani po kotníky. Nechápu, že podobný sociální, mentální a citový mrzák může mít chtít vlastní rodinu či dítě.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Zajímavé 

(20.10.2009 1:10:10)
Fakt jste dámy ubohé, jak tu napadáte ostatní jen proto, že nejspíš Vaše dítko bylo možná tak nerozvážné a je na vozíku...můj brácha na něm byl taky chvíli, nejsem citový mrzák, ale přiznám, že je to pitomec a byla to jeho blbost, při nehodě málem zabil 2 další lidi...být to moje dítě, které tohle způsobí, budu stejně kritická...padají tu drsná slova o nepodání ruky, opření kola...všechno to jen ukazuje vaší agresivitu...pokud jste natolik nekritické a "maminky" co je jejich mazánek vždy ten chudáček, ačkoliv byl mladý a hloupý a nevěděl co ho v tom autě může čekat...a přizabil u toho další lidi...nechápu, ale vaše věc~n~
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Zajímavé 

(20.10.2009 0:59:44)
Dovoluji si také se připojit. Jestliže někdo jezdí jak hovado, slyší to ze všech stran a je mu to fukejř, potom si dle mého ten vozík vybral. Pokud mu nestačí rady starších či moudřejších, či obojího dohromady, pokud mu nestačí ty úžasné reklamy Nemyslíš, zapatíš! potom si ten vozík vybral. Nebo snad nevěděl, že když to napálí ve stovce do stromu, že může zabít nebo jen přizabít sebe a mimoto další lidi ať už v jiným autě nebo své spolujezdce??? Ale o tom článek není, nijak extra mne nazaujal, nezabývám se takovýmito věcmi, každý ať dělá jak umí, když někdo své děti dokáže důstojně "uživit" a vychovat, potom ať jich má třeba 50. Já třeba neházím lidi, co mají více dětí do jednoho pytle s barevnými, kteří na sebe nechají dělat ostatní, dětem nedají najíst a pošlou je tak pro pivo nebo cigára do večerky, ale jsou tací i nebarevní...dle počtu dětí se soudit nedá, přece jsou i jiné aspekty k posouzení- jak jsou děti vychované, jak mluví, jak jsou oblečené(tím nemyslím značku, ale čistotu)...Nečetla jsem článek předchozí a už vůbec ne reakce na něj, jaksi mne přestalo bavit se těchto diskuzí účastnit, jelikož téměř vždy je to o dvou táborech, které se mezi sebou dohadují...zbytečně promrhaný čas, to se raději jdu podívat na diskuzi o psech, tam se člověk něco dozví,ale na tohle jsem musela reagovat:-)
 Mammina 


Re: Zajímavé 

(4.10.2009 23:18:25)

Jsi si vubec vedoma, jakou neskutecnou "piiiiiiip" jsi hodila na papir?!
To podle tebe vsichni na vozicku si svuj stav zavinili sami?!!! Nedokazu pochopit ze jako "milujici maminky" jste schopne se dohadovat o tom, jestli je potreba umoznit i ostatnim lidem s handycapem, aby se mohli dustojne pohybovat a dostat se tam, kam treba. Mozna, ze by jste jednou meli zvednout zadek(prominte ten vyraz) a podivat se na vec z te NEauto perspektivy, tj., ze se treba ve mestech jako v Brno-stred, nedostanete bez problemu s kocarkem, natoz pak s vozikem. Zatimco ditka ve vasich rodinach vam delaji radost a postupne dorustaji, da-li Buh, dostanete se do faze, kdy budou pak zcela nezavisli na vas a vasich financich. Za tu samou dobu, vsak nemocne nohy vozickaru budou velice pravdepodobne tam, kde byly pred tim!!!!


Jinak, kdyz uz jsme u toho, jsem za jedno s "Anekou", milovnici deti a pocetnych rodin, by se i pres tu neprekonatelnou lasku meli zastavit tam, kde jejich sily (i ty finacni )konci a nespolehat se na pomoc od jinud.



 Bogie 


Re: Zajímavé 

(4.10.2009 8:13:36)
Asi nejde o vozíčkáře, jako takové, ale o příklad organizace a hájení zájmů!? Podle mě, spousta matek si uvědomuje, že dětí a jejich výchova má progredující tendenci a, že tito přestanou být časem závislí na pomoci dospělých. A mnohé si myslí, že to zkrátka vydrží ,než mrňouskové odrostou a bylo by jim trapné vyžadovat pomoc od státu. Já osobně nežádám nic, mám dvě děti a plánuji ještě třetí. Jsem zdravá a mám zázemí. A nikdy si nepůjdu stoupnout do fronty s barevnou menšinou, s nataženou dlaní a pusou plnou " diskriminace:-((("
 nnn 
  • 

Re: Zajímavé 

(5.10.2009 21:13:24)
Umíte číst???? Až když se vozíčkáři semkli a začali se být za svůj lepší svět, tak si jich náš stát začal všímat, jestli je toto útok na vozíčkáře, tak už fakt nevim!!!
 Margot+1 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 9:58:42)
Aneko, nezlob se, ale tak to není. Autorka nechce být zvýhodňována, chce být méně znevýhodněna.
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 10:01:49)
Margot - není znevýhodňována! Kde na to přišla?! Nesmí 3 dítě do školy, má dražší plenky na třetí dítě, plné jízdné, nesmí do kina či divadla, k holiči, na ulici? Není znevýhodněna, jen jsou některé výhody, kterých ona u všech dětí najednou využít nemůže, ale to není znevýhodnění, to je volba!
 ...j.a.s... 


Re: Článek se bohužel nevyhnul také jisté ideologii 

(29.9.2009 12:45:55)
Musím říci, že mě překvapilo několik věcí; ostatně na mnoho z nich už reagovali další.
Autorka se hned na začátku vyrovnává s ideologií, přesto je její článek dosti ideologický a jednostranný.
Ano, bylo by krásné, kdyby stát pomáhal více rodinám, které mají např. více než 4 děti. Jenže kde na to vezme? Má snížit peníze pro ty, co mají jen dvě děti? Autorka by nejraději posbírala veškeré příspěvky jen proto, že má tolik dětí.
Ano, je to velmi finančně náročné. Chápu, že koupit dvě sedačky nebo pět je prostě rozdíl, ale v dnešní době, pokud rodina má více dětí, musí v prvé řadě myslet na své finanční rezervy a ne na stát.
A myšlenka o vozíčkářích? To snad ani nemůže myslet vážně. Je blbé, když něco, co funguje pro vozíčkáře, by mohlo rázem fungovat pro kočárky, ale je to nedotažené...
Ovšem říkat něco ve smyslu, musíme si to vyřvat jako oni.
Autorka zapomíná na důležitou věc, zatímco děti ji odrstou z kočáru během dvou let, vozíčkář na něm zůstává po celý život.
Tudíž by mohla být trochu nad věcí a uvědomit si, co znamená trocha nepohodlí s kočárkem v mhd oproti tomu být na vozíku celý život...
 Vítr z hor 


Josephine, 

(29.9.2009 13:24:18)
a co kdybys napsala taky nějaký článek s vlastními postřehy a návrhy? Určitě by to spousta lidí uvítala.

A s těmi vozíčkáři - mě to připadá naopak docela trefné. Vozíčkář to má napořád, tudíž má větší motivaci vyžadovat snížení úrovně diskriminace.
A díky nim má dnes spousta matek usnadněný život, takže díky, prali jste se i za nás!

Matka to má na dva-tři roky, takže zatne zuby, vydrží a problémy těch, co přijdou po ní, ji pochopitelně dvakrát nezajímají. A kdyby se to snad někomu nelíbilo, může vykřikovat něco o dnešní rozmazlené generaci a o tom, že ona to taky vydržela.
 ...j.a.s... 


Re: Josephine, 

(29.9.2009 13:29:39)
Tak není to jen o tom, aby trpěla, že? Spousta věcí se předělává, aby to vyhovovalo i kočárkům apod. Jen jsem to myslela tak, že pokud chodí někam, kde to není ideální, tak čemu pomůže denní hořekování, když hned tak se to nezlepší. Navíc o pomoc si musí každý říci, jak vozíčkář, tak holt maminka s dětmi.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Josephine, 

(30.9.2009 13:37:05)
a o tom to je. Vozíčkáři se dali dohromady a usilovnou pílí se jim po x letech a spoustě neúspěchů podařilo něco prosadit.

Matky (dělí se na ty, které problém nemají a ty, které mají) jaksi nedělají nic. Autorka už nepíše, co sama hodlá dělat pro to, aby se situace obrátila tím směrem, který by jí vyhovoval.

Já osobně nevidím jakýkoliv důvod žádat stát o to, aby mi platil mé rozhodnutí (a můj luxus) mít 1 - x dětí.
To, kolik si jich pořídím je jen moje věc, jen moje radost, jen moje starost.
Obrátila bych to naopak - buď autorko ráda, že ti stát poskytuje pro všechny tvé děti zdarma pojištění, vzdělání a lékařskou péči (snad někdo zase promptně nevytáhne regulační poplatky).

Jízda autem s jakýmkoliv počtem autosedaček je luxus, na který si málokdo dosáhne, i rodina s jedním dítětem. Nevidím proto důvod jakýchkoliv úlev. I kdyby matka bydlela na severním pólu a neměla se jak dostat do civilizace, je přece její rozhodnutí, kde bude žít.

Buďte rády, že máte kde bydlet, že máte kolem sebe obchody plné jídla, že dostanete rodičovský příspěvek, že dostanete pro děti rovnátka zadarmo, že můžete poslat dítě do školy, školky... že jdete do hezké nemocnice, kde vám dítě opět zadarmo ošetří... miliony matek na celém světě nemůžou říci, že by toto pro ně bylo dostupné!!

Přestaňte fňukat a raději něco smysluplného dělejte!
 Ika 
  • 

Re: Josephine, 

(2.10.2009 22:38:07)
Martino, snad něco smysluplného dělám (tedy kromě toho, že jsem vychovala příslušný počet dětí, a odvádím práci ve svém zaměstnání - snad aspoń tím, že otevírám toto téma a navrhuji spojení sil. Nesouhlasíš?
 Rozállie 


Re: Josephine, 

(3.10.2009 7:08:12)
Mám dojem, že jste autorku článku poněkud nepochopili. Asi proto, že kdo neviděl, neuvěří ...

Je mi zcela jasné, nač denně naráží, a to mám JEN 4 děti.
Kamkoli se hnu, jsem pro každého socka, která si pořídila hromadu dětí, když řeknu, že jsem věřící - následuje vševědoucí úsměv (tím se přece vše vysvětluje) a mám-li problém (jakkoli nesouvisející s počtem dětí), téměř vždy se dozvím, že je to můj problém, že mám tolik dětí ...

Nestěžuju si, že nestíhám, že nemáme na leccos peníze, o to tady nejde.
Vadí mi ten přístup - více než dvě děti znamená v naší společnosti, že se na vás budou všichni dívat jako na exota, jsme blázni, kde na to bereme???
Ztratí-li práci otec dvou dětí, je to fakt neštěstí, ale když přijde o práci tatínek více dětí - je to jeho věc, neměl být tak nezodpovědný a pořizovat si tak velkou rodinu ...
Potřebuju u lékaře změnit termín další návštěvy, protože v
úterky vodím starší dítě do kroužku - si to nějak zařiďte, nemáte mít tolik dětí, objednám vás až na další měsíc ...

A k té diskriminaci vícečetných rodin asi tolik:
Viděla jste někdy rodinnou vstupenku pro více než 2 dospělé a MAX. 3 děti?
Já ne.
Víte kolik dětí do 6 let může jet s jedním platícím v MHD zdarma? Max. 2, další platí jízdné, i kdyby mělo 1 rok.
Příkladů by se našlo více, věřte mi.

Abyste mě pochopila, nemám v úmyslu si stěžovat, jsem srozuměná s tím, že je to moje volba, jsem na svoji rodinu hrdá a neměnila bych, jen prostě že autorce článku moc dobře rozumím ~;)

A mimochodem jsem hrdá i sama na sebe, protože zorganizovat 6 člennou famílii k obědu ve všední den, je fakt zabíračka hodná managera nejvyšší třídy ~t~
 Vivian 
  • 

Re: Josephine, 

(3.10.2009 12:57:05)
Tak to bych podepsala, jen mít kde! Každý problém, který kdy můžu mít, mi okolí předhazuje jako "nemáte mít tolik dětí," i když to třeba s dětmi vůbec nesouvisí, a to máme jen tři (a žádné sociální dávky nepobíráme)! Chtěla bych ještě jedno nebo dvě, ale mám dojem, že člověk s více dětmi se stává společenským outsiderem, i kdyby byl vrcholový manager a laureát Nobelovy ceny k tomu...
 Líza 


Re: Josephine, 

(3.10.2009 13:41:49)
Vivian, to je přece úplně jedno. Takovéhle odsudky poslouchá každý. Kdo má víc dětí, ten poslouchá, že všechno je proto, že má hodně dětí. Kdo má jen jedno, tak je to proto, že má jedináčka. Kdo nemá žádné, tak má problémy proto, že je bezdětný. Kdo má alergii, kratší nohu, kdo používá plácací/neplácací výchovu, kdo používá papírový/látkový pleny, vždycky je určitej poměrně častej typ lidí, kterej bude mít jisto v tom, že PRÁVĚ PROTO máš ty problémy. Na tom ale nic nezměníš - neměla bys tři děti, důvod by byl tedy v očích těch lidí jinej, ale kecy by měli pořád stejný.
 Tajtrdlík 


Re: Josephine, 

(3.10.2009 16:16:25)
Báro taky to tak vidim.
A k té diskriminace vícečetných rodin: do aquaparku mohou jít s jedním dospělím max dvě děti do 12let(myslím si, že dvanáctileté děti by měli už umět plavat).
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Josephine, 

(4.10.2009 17:35:37)
Martino, jen drobnou připomínku: jestli si myslíš, že rovnátka jsou zadarmo, tak jsi úplně mimo.
 SnowWhite 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 13:07:01)
Aneko, naprosto souhlasím. Prostě některé z nás to vzaly jako poslání ale vlastně si nakonec řekly "a co za to?" Mít děti je volba (většinou), proto za rozhodnutí mít první, třetí, páté dítě neseme odpovědnost sami a neměli bychom číhat, kde by co káplo. Samozřejmě to nese problémy, ale argumenty, které jsou zde uváděny, mě nepřesvědčily, zejména proto, že patřím k 3-dětným. Nechápu též proč jsou uváděny příklady, které naoko povyšují matky hrdinky nad matky póvl - tedy ty, co se rozhodly hrát golf, sbírat fajfky, chodit na kosmetiku nebo si jen tak válet šunky.
Jsem stoprocentně přesvědčená, že rodiny s více dětmi nejsou znevýhodňovány a není nutné do nich přednostně fedrovat peníze či jiné požitky. A hlavně takových "skupin" je ve společnosti miliony, můžeme se tedy dočkat jejich reakcí a požadavků :-)
Nechtějme furt něco navíc a spokojme se s tím, co jsme schopni si zajistit sami vlastními silami :-)
 Tvoje horší já 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 19:37:23)
Aneko, až budeš mít nějaké dítě, tak budeš fundovaně hovořit o tom, jestli tě první, druhé, třetí dítě nějak znevýhodňuje nebo ne. Zatím o tom ale víš z praktického hlediska velký kulový.
 & 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 19:41:46)
Aneka, ma dite. ~;) {teda jestli jsem par let neprispiva zakuklena pubertacka}
 Tvoje horší já 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 19:47:29)
Omlouvám se, spletla jsem to s Anantou.
 Pafča+3(10/02,10/04,1/09) 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 21:30:52)
a víš, že s jízdným máš pravdu? Již druhé dítě do šesti let, pokud jede s jedním dospělým, nemá nárok v autobuse na bezplatnou přepravu, ale platí poloviční jízdné. Natož třetí :-( Takže máš-li děti 5 let, 3 roky a 1 rok a jedeš s nimi sama, platíš jako za dva dospělé. Jedou-li tři matky, každá s jedním dítětem, platí jenom za sebe a za děti ne :-)

Samozřejmě, že někteří řidiči se chovají "prorodinně" a toto pravidlo na krátkých linkách neuplatňují, ale pravidlo existuje ~q~
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 7:30:48)
Pafčo - poloviční tedy né plné,ne?~;) Tedy jízdné pro děti.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 13:38:43)
V Ostravě dítě do 6 let neplatí, nikde jsem nenašla nic o tom, kdo ho musí doprovázet.
Na druhou stranu existují města, kde neplatí matka s kočárkem ani za sebe.

Zde stačí apelovat na příslušný dopravní podnik.
 Líza 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 10:10:05)
Margot, taky nemyslím, že je v tuto chvíli autorka znevýhodněna.
Jinak bych ráda upozornila na faktickou chybu v článku - děti už za vyšetření neplatí nic, poplatky pokud vím zůstaly pouze za recepty a hospitalizaci.
Pak další věc, na tu jsem ale autorku upozorňovala už pod jejím minulým článkem a tím jsem se v jejích očích zařadila mezi lidi, kteří jimi opovrhují - děti z velkých rodin by neměly být v autě bezpečnostně diskriminovány tím, že jim zákon umožní jezdit bez sedaček. POkud jde o to, kolik dětí ročně zemře při havárii MHD a kolik při bouračce v osobním autě, to si lze zjistit, jenže pak by autorce ubyl jeden argument, proto si to asi nezjistila.
A poslední věc, proč asi vůbec na tyhle články, které by mě jinak nechaly chladnou, pomyslela si svoje a zavřela stránku, reaguju. Uvědomila jsem si to, když jsem četla větu autorky ve smyslu, že to dělá z ušlechtilých důvodů. Nějak mi ten pocit vlastní ušlechtilosti vadí, nevoní mi tam.
S vícedětnými rodinami jako takovými problém nemám, jsou mi sympatické. Co je mi nesympatické velmi, je autorčin projev. ~d~
 & 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 10:16:24)
"S vícedětnými rodinami jako takovými problém nemám, jsou mi sympatické. Co je mi nesympatické velmi, je autorčin projev.."

Presne, souhlas..
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 11:08:40)
Absolutní souhlas. Autorčin projev je mi velmi nesympaticky, vícedětné rodiny sympatické - vždyť jsme jí podle té definice taky, i když si tak nepřipadám :)
 JiBi* 


Re: Zajímavé 

(9.10.2009 11:46:35)
Ještě se stále platí poplatek u psychologa, ano, i za dítě.
 Tvoje horší já 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 19:36:08)
Aneko, jednak nemám pocit, že by autorka děti přepočítávala na peníze, jednak ono to ale stejně JE o penězích. Ať se nám to líbí nebo ne.
 Aneka_ 


Re: Zajímavé 

(30.9.2009 7:35:23)
Jano Budilko - je to i o penězích o tom nepochybuji, ale to kolik dětí mám a kolik tedy vydám je věc jen té rodiny a nikoho jiného. Když děti chci mít, je to jen má věc, po všech stránkách.

Jinak mám dítě a né čerstvé. Zatím jedno a proklamuji že daší nechci - zatím. Není v tom jen sobectví, ale také skore úspěch/neúspěch. To jen k tvému výpadu hore~;)
 Brebina, E+M 


Re: Zajímavé 

(1.10.2009 18:28:34)
Další Karlík by byl fajn, ale čím ho nakrmím, co mu obleču a kde budeme bydlet, když nebudou peníze na hypotéku domu, to jsou dosti vážné otázky......

Plně chápu rodiny s více dětmi, handicap je to obrovský.... Ikdyž by rodiče rádi vydělávali peníze pro svou velkou početnou rodinu, ne vždy je to možné, holt nemáme platy jako poslanci..., ale jako většina lidí, kteří nedosáhnou dohromady s manželem(či manželkou) ani na průměrný měsíční příjem jednoho občana ČR
 Ika 
  • 

Re: Zajímavé 

(5.10.2009 10:49:54)
Tak te´d jsi na to kápla a proto píšu tenhle článek!!! On ten odpočet DPH v ceně 140 tisíc Kč totiž rodinám umožní toho Karlíka mít! To tě nenapadlo, vidˇ? Kde žiješ a kolik vyděláváš?
Nestačí, že Karlík bude fajn, když mám a kvůli němu zas dva roky nemůže na plný úvazek do práce a peníze rodině budou chybět. Ne na dovolenou nebo pěkné oblečení, ale na základní provoz. A stanou se z nich soc. slabí. .A proto bych byla ráda. aby to pomohlo ostatním. Nám už to nikdo neodečte.A ten Karlík to jednou společnosti na daních vrátí a přeplatí. Možná ne každý, ale statisticky - většina z nich.
 Ika 
  • 

Re: Zajímavé 

(5.10.2009 10:55:10)
Jaké stálé lobbování? Zatím jsem si nevšimla, že by někdo za rodiny s více dětmi lobbovatl. Kdyby to někdo dělal, nešla bych do toho já. Mám práce dost.
 Ika 
  • 

Re: Zajímavé 

(5.10.2009 11:00:47)
A ještě o tom přepočítávání dětí na peníze - pravděpodobně myšlené jako urážka - tedy, jako kdybychom si děti pořizoval proto, abychom mohli za státní prachy jezdit na Bahamy. Opak je pravdou, zodpovědná výchova dítěte, to je samozřejmě díra na peníze, takže na rodiče nezbývá vůbec nic. Nad tím nelkám, nevšimla jsem si, že bych lkala vůbec, a ocenění lidí, jako vy, to by mi ani dobře nedělalo.
 Tvoje horší já 


Re: Zajímavé 

(29.9.2009 19:35:12)
~Rv
Inka má právo říct svoje stanovisko? Jak jinak to má udělat?
 Gladya, bývalá dasa, 


hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 9:21:55)
Autorko, tento článek hezky doplňuje a vysvětluje Tvůj předchozí. Je mi sympatické, že to nebereš jen jako ekonomickou otázku má dáti - dal, ostatně lidi s "účetním" přístupem k životu stejně zpravidla víc dětí nemají(a pokud ano, jsou to ti, co děti mají kvůli dávkám).

A teď to ALE. V podstatě mám jedinou zásadní výhradu: opravdu se domníváš, že děti máme mít "pro společnost" (vím, že necituji přesně, ale vyznělo mi to tak)?
Tvé iniciativě fandím, už rodiny se 3 dětmi mají třeba "logistiku" komplikovanější a možná mě ani nenapadá, jaké čistě praktické problémy musí ty opravdu "vícedětné" rodiny řešit. Takže nějaké sdružení by určitě mělo místo. A nakonec, ona ta ekonomická stránka se taky úplně podcenit nesmí (viz Tvůj příklad s poplatky ve zdravotnictví- to asi došlo málokomu)

Ale stejně si myslím, že počet dětí je nakonec hlavně soukromé rozhodnutí každého.
Ovšem před těm co vychovávají (a ne jen plodí - to Tvé odlišení se mi líbí) víc dětí fandím a smekám před nimi, já bych asi víc než 3 děti nezvládla. A nemyslím tím, že byhom je neuživili...

Tak držím palce a přeji hodně štěstí Tvé rodině

 Vítr z hor 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 9:38:24)
Myslím, že autorka nepsala jen o náročném životě rodin s více dětmi, ale především o egoismu a nepochopení ze strany společnosti - a překvapivě zejména zde na rodině.
U nás se už dlouho bere výchova dítěte jako náročný individuální koníček. Líbilo se mi srovnání s golfem, který je tolerován daleko více - asi že od ostatních nepožaduje žádné nepohodlí, daňové zvýhodnění, uvolnění místa v metru nebo v noční pláč za panelákovou zdí.
Děti máme i pro sebe, ale to jen do určité míry. Především je máme proto, že to je NORMÁLNÍ. Potřebujeme děti vlastní, i těch ostatních. Společnost bez dětí nemůže existovat.
Samozřejmě, že si člověk neřekne, "společnost potřebuje děti, tak jim jich pár porodím".
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 10:42:12)
Tak jinak a tvrději. Sdružení, které pomáhá velkým a rodinám upozorňuje na jejich problémy, to je dobrý nápad.
Ale dělat z velkého počtu dětí nějakou zvlášní zásluhu? Každý ať má tolik dětí kolik chce. Je to opravdu HLAVNĚ soukromá záležitost.
A nemyslím, že by se na rodiny s hodně dětmi někdo díval "skrz prsty.
 amy 
  • 

Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 11:07:04)
Taky nevidím důvod, proč z toho dělat zásluhu. To už by se zásluha mohla dělat "z kde čeho".
Možná moje profese je taky záslužná, nemám jít za sebe a kolegy taky lobbovat?
A co popeláři? Ti jsou také záslužní, jinak by nám před domem smrděli odpadky. Není to zrovna "příjemná" práce, neměli by být taky nějak zvýhodněni
On je skoro každý svým způsobem záslužný na něčem.

A ohledně dívání skrz prsty - považuju to trošku za přecitlivělost.
To bych taky mohla říkat, že se na mě někdo dívá skrz prsty co by matku jedináčka. Slyšela jsem různé reakce - nechtěla jsem si zničit postavu, chtěla jsem víc času a peněz pro sebe....Pro mě jedním uchem tam, druhým ven
Kamarádka má dvě holky, slýchá poznámky typu - a tatínek neumí chlapečka...
Když si hold člověk bere osobně každou poznámku, má asi dost komplikovaný život
 Vítr z hor 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 11:45:27)
Opakuji: mít děti je normální a společnost (jakkoli úzce nebo široce je definována) je potřebuje. V dnešní době je to čím dál těžší a ten, kdo je dokáže slušně vychovat, si rozhodně úctu zaslouží, jakkoli to zrovna tobě nepřipadá.

A různé zájmové, menšinové nebo profesní skupiny si dokážou své místo na slunci (práva, úctu, peníze, výhody atd.) vydupat daleko spíš a lépe než matky nebo rodiny s dětmi.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 12:14:44)
Asi mi nerozumíš. Říkám snad, že mít děti není normální? Nebo máš pocit, že sdružení hájící zájmy "vícedětných" rodin považuju za zbytečné nebo dokonce škodlivé? Naopak, fantím té myšlene. A rozumná podpora rodin s dětmi je také v pořádku.
Já si jen myalím, že počet dětí v rodině je především jejich soukromé rozhodnutí, nebo taky souhra okolností, třeba já mám jedináčka - ne volbou ale "osud tak chtěl". Za ideální bych PRO SEBE považovala 2-3 děti. Kdo se cítí na víc, klobouk dolů.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 12:14:50)
Asi mi nerozumíš. Říkám snad, že mít děti není normální? Nebo máš pocit, že sdružení hájící zájmy "vícedětných" rodin považuju za zbytečné nebo dokonce škodlivé? Naopak, fantím té myšlene. A rozumná podpora rodin s dětmi je také v pořádku.
Já si jen myalím, že počet dětí v rodině je především jejich soukromé rozhodnutí, nebo taky souhra okolností, třeba já mám jedináčka - ne volbou ale "osud tak chtěl". Za ideální bych PRO SEBE považovala 2-3 děti. Kdo se cítí na víc, klobouk dolů.
 Vítr z hor 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 12:39:39)
Říkám (ani tvrdě ani měkce), že si myslím, že mít děti je normální a JE to zásluha, pokud samozřejmě nejde o nějaké excesy typu svobodná šílená američanka s osmerčaty. Na přesném počtu ani jeho důvodech míra zásluh podle mě nezáleží.
 SnowWhite 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 13:14:06)
Ano, mít děti je normální, většina z nás po nich dokonce touží. Je to svým způsobem i zásluha, ale bez nároku na "odměnu". Je to zásluha, jež je odměněna dětským žvatláním, veselými situacemi, které bez dítěte nezažiješ, pokračováním rodové linie...atd. Ale tato "zásluha" neopravňuje nikoho k nárokování si výhod oproti ostatním. Z tohoto pohledu je to stejná zásluha jako kdyby se mi udělaly bradavice
 Vítr z hor 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 13:26:46)
Děti se ti vychovávají tak snadno, jako ti rostou bradavice? To jsi dobrá, dej mi návod!
 SnowWhite 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 13:45:25)
Pokapu tekutým dusíkem :-) To jsi chtěla slyšet?
 Nítěnka 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 14:23:03)
A ty si myslíš, že to je přehnané nárokování třeba mít rodinné vstupné i 1+3, 1+4 nebo 2+3?
Nebo "slevu" na větší auto třeba ve formě odpočtu DPH?

Ne se vším, ale s velkou částí tohoto i předchozího článku spíšesouhlasím, ale brání autorce někdo založit třeba občanské sdružení Velká Rodina nebo tak něco a lobovat za usnadnění života vícedětných rodin?~g~
 SnowWhite 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 17:34:50)
Ale ne rodinné vstupné je to nejmenší.... tam bych ještě prostor pro úlevu viděla... i když nevím proč. Ale proč by měla mít velká rodina možnost odečíst dph na auto, to mi hlava nebere. To jako myslíš, že když si totéž auto koupí bezdětný chlap, tak by si dph odečíst nemohl? To je na palici....
 tinas 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 17:48:36)
Snouw a co bys chtěla.

Ten chlap se nepochlapil,tak si káru nezaslouží!!! Až doma odvede svůj díl práce může si koupit odměnu. :-)
Tý jo to by byl námět pro PSPČR. Podle počtu dětí by bylo v tabulce uvedeno jaké fáro si může pořídit.~t~~t~~t~
 & 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 17:49:07)
Souhlas. Fakt nevim proc by Kratochvil s Baburkovou. Nemeli platit DPH z noveho Hommera jenom proto, ze maji pet deti? {mozna je tech deti vic}
P.s. Nic proti nim, ja jim toho Hommera preju.
 tinas 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 17:51:56)
Snouw a co bys chtěla.

Ten chlap se nepochlapil,tak si káru nezaslouží!!! Až doma odvede svůj díl práce může si koupit odměnu. :-)
Tý jo to by byl námět pro PSPČR. Podle počtu dětí by bylo v tabulce uvedeno jaké fáro si může pořídit.~t~~t~~t~
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 14:15:15)
a nějak mi uniká jestli jsme "ve sporu" nebo ne...
 borovice + 5 


Jardo  

(29.9.2009 15:15:40)
Když chceš prudit tak pruď. ~y~~j~ Myslím že na tom jestli napíšu malé nebo velké r nezáleží. Tady se jedná asi o něco jiného co?
RNDr Jana PhD ~z~
 Ananta 


Re: hezké doplnění, ale... 

(29.9.2009 18:29:51)
Veveru a proč je to zásluha? Nějak tomu pořád nerozumím. Já fakt neznám maminky, které by měly děti z jiného důvodu, než že chtějí, že je to baví. Naopak znám většinu žen, které kdyby nemohly mít děti, tak absolutně neví co si počít se životem.
 Horama 


Re: hezké doplnění, ale... 

(1.10.2009 10:43:26)
V dnešní době je čím dál těžší mít děti? A s jakou dobou to porovnáváš? S tím, jak to bylo před deseti lety, nebo s tím, jak na tom byla moje babička? Netvrdím, že si pořízením dětí (zvláště většího počtu) nesnížíš ekonomický životní standard (všechny potřebují tvoji péči, jídlo, ošacení, zabavit...), ale i po tom snížení na tom pravděpodobně budeš o mnoho lépe než ve stejné situaci třeba 100 let zpátky. (A prosím, vynechme argumentaci, že se to nedá srovnávat. Naše babičky měly děti a my máme děti. Ekonomické a další podmínky jsou cela odlišné, ale ten fakt "odětění" a jeho následků je stejný, tudíž si vždycky můžu říct: sakra, ony to zvládly v podmínkách mnohem horších, takže to musí jít i dnes.) A že s více dětmi skutečně ekonomicky ztrácím v porovnání s jinými rodinami (či nerodinami) ve stejném časoprostoru? Ano, ale já na tom zase vydělávám citově - mám užitek ze svých dětí v tom, že si užívám jejich první úsměvy, divím se, čemu všemu se mohou divit, a jednou se o mě možná budou ve stáří zajímat. To není málo.

Co se týče obavy, abychom nevymřeli: Taky existuje obava z přelidnění planety. Tím nemyslím, že by bylo na vícedětných rodinách něco špatného, ale kdyby se tak chovala každá rodina, budeme muset za pár let osídlit aspoň měsíc. (Samozřejmě, kdyby každý měl jedináčka nebo žádné dítě, Češi asi vymřou.) Takže mi opravdu přijde, že český stát může mít určitý zájem na tom, abychom měli nějaké děti, ale nemá důvod intenzivně investovat do toho, abychom měli spoustu dětí. To rozhodnutí o počtu je prostě na nás a zodpovědnost za jeho důsledky taky.
 Ecim 


Re: hezké doplnění, ale... 

(1.10.2009 11:39:30)
Hujko,
moc pěkně jsi to napsala, souhlasím s Tebou!

~R^~R^~R^~R^
 Ecim 


Re: hezké doplnění, ale... 

(1.10.2009 11:39:47)
Hujko,
moc pěkně jsi to napsala, souhlasím s Tebou!

~R^~R^~R^~R^
 Margot+1 


"Dění není nikdy dost" 

(29.9.2009 9:26:49)
To přece býval podtitul Rodiny... ~y~ Iko, máš pravdu. Tenhle článek je hodně hořký, ale nenašla jsem nic, s čím bych nemohla souhlasit, přestože jsem jen "+1" a na víc si zatím netroufám. Hořký úsměv ve mně vyvolal např. ten nápad s odpočtem DPH při koupi auta: Vybavila jsem si, kolik oktávek a jiných zcela nepracovních aut právě kvůli odpočtu DPH jezdí se síťkou před zavazadlovým prostorem a přidrzle předstírá, že jejich majitel jimi vozí cihly nebo sudy piva...
Držte se, držím vám palce! ~x~
 Margot+1 


Re: "Dětí není nikdy dost", samozřejmě 

(29.9.2009 9:31:12)
omlouvám se za překlep
 Bumbi&05,08,10 


Re: "Dění není nikdy dost" 

(29.9.2009 11:50:38)
nemusíš být zrovna zedník, abys potřebovala služební auto. Bohužel, i když jsi obchodní cestující a jsi živnostník, potřebuješ služební auto. A to sis donedávna nemohla koupit jinak než se síťkou. Proč si kupovat tranzita, když potřebuješ ke svojí práci spolehlivého bezpečného osobáka? Třeba právě tu oktávku? ~a~ Ne každý podnikatel/živnostník potřebuje k práci náklaďák, ale většina potřebuje auto.
 Margot+1 


Re: "Dění není nikdy dost" 

(29.9.2009 12:01:32)
Živnostník nejsem, ale auto ke své práci potřebuji také, ovšem DPH si odpisovat nemůžu. ~d~ Takhle to vypadá, jako by všichni, kdo nejsou živnostníci, měli auto pro zábavu... Možná, že by se autorka měla naučit lépe "bruslit" a obcházet zákon, papírově si zařídit živnost a o dépéháčko stát ošulit, což? ~y~
 Rapiti 


Re: "Dění není nikdy dost" 

(30.9.2009 19:57:47)
Nestálo by za to něco si o DPH nastudovat? Živnostníci si odečítají DPH proto, že kdyby tomu tak nebylo, tak by bylo zboží pro koncového zákazníka - občana neskutečně drahé! ~q~
 Tenna /2 


Tak to je ... 

(29.9.2009 9:27:09)
Hezky napsáno, taková dnešní společnost skutečně je. Těžko říci, zda to v budoucnu může být jinak - vnímám kolem sebe spíš stále stoupající tendence k opačnému směřování (tedy individualismus a konzum)a podle všeho to je problém "západní" civilizace obecně. Lidí majících podobný postoj k životním hodnotám jako vy a ochotných zakládat početné rodiny bude asi vždy menšina a politika se bohužel obvykle dělá pro většinu, taková je realita. A většina lidí té realitě přizpůsobí své chování, každý nemá odvahu a sílu jít proti proudu či bojovat za změny. Takže je to jakýsi začarovaný kruh. Obdivuji vás a fandím vám, sama patřím k těm, kteří by také moc rádi měli velkou rodinu, ale právě proto, že k tomu nejsou příznivé podmínky, neuskutečnili to.
 Jája 
  • 

Ne, není to o penězích 

(29.9.2009 9:54:07)
Ne, není to o penězích. Tedy JENOM o penězích. Já jsem materialista, ale lásky se nenajím. Mám jedno dítě, už velké. Jako samoživitelka jsem měla problémy i se zajištěním potřeb jednoho jediného dítěte. Chodila jsem uklízet, pak jsem sehnala lepší a lépe placenou práci, ale zase jsem byla dlouho v práci, měla jsem problémy s odváděním dítěte do školy i s jeho vyzvedáváním. Hodně věcí se točilo kolem toho, co si můžeme a nemůžeme dovolit, nákup v sekáči nebyl zábavou, ale nutností. Takže si nenamlouvejme, že to o penězích není. Jedno dítě stojí rodinu za nějakých 20 let cca 0,5 - 2 milióny. A to je dost velká suma na to, abychom se při výchově a plánování počtu dětí bavili i o penězích. Ne, nejde mi o příspěvky od státu, jde mi o to, zda jsme schopni tyto peníze VŽDYCKY vydělat, a to i tehdy, když si zlámeme nohu nebo nás postihne něco dalšího. Nezlobte se, já jsem se kdysi rozhodla pro jedno dítě, protože na další prostě nebyly prostředky. S jedním dítětem se v případě nutnosti potřeby dá vcelku rozumně přežít. S více dětmi je to daleko a daleko složitější.
 cyann 


sdružování 

(29.9.2009 10:03:20)
moc hezký a poučný článek. bylo by rozhodně přínosné, kdyby se rodiny s více dětmi sdružily, byly politicky aktivní, lobbovaly za svoje zájmy - dělá to dneska kdekdo s mnohem méně bohulibými záměry a parciálními zájmy. těžké to je asi z podobného důvodu, proč se nesdružují třeba osamělé maminky nebo maminky kterým bývalý partner nevyplácí alimenty - tihle lidi mají svých každodenních starostí tolik, že víc nezvládají. přitom jsou jednoznačně zvevýhodnováni ve spoustě věcí.
nelíbila se mi tam jedna věc: proč mám vychovávat vědce a pečovatelku? proč ne vědkyni a pečovatele? :-)
 Ika 
  • 

Re: sdružování 

(2.10.2009 20:40:17)
Tak vědkyni a pečovatele, proč ne. U nás to tak dokonce je. (Použila bych neutrum, ale neexistuje).
 & 


Asi bych nemela reagovat, ale.. 

(29.9.2009 10:07:43)
protoze s autorkou rozhodne nejsem naladena na stejnou vlnu. Clanek stejne unfnukany, jak ten prvni..

"Zřejmě to má psychologický podklad. Protože se lidem samotným většinou nechce přibírat si povinnosti a útrapy výchovou dalšího dítěte, většinou si neradi připouštějí, že by někdo jiný byl schopen a ochoten to podstupovat a to z čistě ušlechtilých důvodů...."

Ty mas deti z usletchtilych duvodu???

Jinak moje predstava rodiny s vice detmi;
- slevy na auta, a pohone hmoty - pitomsost
- omluva pozdnich prichodu do skoly- plosne pitomst, ale samozrejme zalezi na konkretni domluve s vyucujicim
Co s nebudou mit same jednicky, ty omluvenku nedostanou?

Jinak jsem pro:
- rodinne vstupne
- odecet naklady na vzdelani od danoveho zakladu {v tom je i dobrava, pocitac atd..}
- rodinne jizdenky
- vyssi odecty s dani na deti

 tinas 


Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 10:22:37)
Každá zdravá žena si může svobodně rozhodnout o počtu dětí,které chce porodit. Je to její neodiskutovatelné právo,ale s právěm se obvykle vážě i povinnost,kterou nemůže přehazovat na nikoho dalšího.Partneři-manželé si děti pořizují SNAD s vědomím,že jsou to jejich děti a ne,že je rodí,protože dostanou slevu na auto pro rodinu. To jsou takové žvásty,že se mi na ně moc ani nechce reagovat.
Jenom dodám,že nevidím rozumné důvody pro to,proč by společnost( potažmo my všichni ) měla doplácet na to,že někdo chce třeba pět dětí. Já sama si s manželem rozhodnu kolik dětí chci,kolik dětí jsem schopna uživit bez toho,abych musela čekat,co mi kdo dá nebo nedá. Rozhodnu-li se mít více dětí měla bych si sama zvážit,zda na to mám finance,čas i nervy . Je to prostě rozhodnutí,které nelze vzít zpět. A ve výsledku je jedno jestli mám děti dvě,tři nebo pět,když je třeba do školy vozím. Stejně to musím logisticky pořešit,tak,abych byla schopná dodat všechny,tam kam potřebují včetně sebe.

A trvám na tom,že děti si pořizuji já,protože je chci a ne,protože je to výhodné pro stát. Nikdo z nás neví,kde nakonec bude žít. Moje děti třeba jednou ani v ČR pracovat a žít nebudou,takže těžko říct,jakým přínosem jsou a stejně tak i ostatní děti,protože dnes můžou žít,studovat i pracovat prakticky kdekoliv!

Jo a tu podivnou zábavu golf taky provozujeme a fakt to není špatný sport. Radila bych ti to zkusit,než to odsoudíš !
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 10:25:48)
Mimochodem moje sestra má dětí pět a je to taky její volba. Má 1 dospělé dítě. 1 téměř dospělé studující a trojčata t.č. v první třídě. Má je protože to bylo její svobodné rozhodnutí a ne,protože je vychovává pro stát! Nebo mi to možná tají musím se jí na to zeptat.~t~
 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:24:38)
Ahoj Tinas, podle mě Ti to Tvoje sestra normálně tají. Kdybys měla fištróna, pochopilas a už jsi jich mohla mít 5 taky :-)
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:30:02)
Ahoj Snow.
Kdybych já měla 5 dětí,tak už jsem dávno u prof. Chocholouška. Mě stačí ty moje dvě pro radost i pro zlost.~t~~t~~t~
Rozhodně nemám ambice strhnout rekord v porodnosti. Už takhle jsem věčně věků za volantem a dělám rodině taxikáře. Zrovna za chvilku skočím do auta a frčím pro mladou do školy. Když k tomu připočtu ještě našeho labíka mám vlastně děti tři,protože tenhle mazel se ošidit nedá.
 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:43:19)
Naprosto Tě chápu, já mám na Chocholouška zaděláno i bez "labíka" permanentně :-). Jak to vypadá s tím srazíkem? Hole jsem dokonce naleštila v ultrazvukové myčce a čekají (stejně zaprasené jako když jsem je tam nedůvěřivě ponářela)
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:48:25)
Snow,
v neděli jsem si hole taky umyla v té UTZ myčce,ale neměla jsem pocit,že bych na tom nějak vydělala. Za tu padesátku to fakt nestálo. :-) Tu špínu jsem stejně musela ošudlat ručníkem. :-)

Ad srazík zatím nevím. Teď jsem aktuálně řešila přechod malé na jinou školu,ale napíšu holkám a můžeme ho dát. :-)))) Hlavně,aby Sylva vydržela 2v1.~t~~t~~t~
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:48:46)
Snow,
v neděli jsem si hole taky umyla v té UTZ myčce,ale neměla jsem pocit,že bych na tom nějak vydělala. Za tu padesátku to fakt nestálo. :-) Tu špínu jsem stejně musela ošudlat ručníkem. :-)

Ad srazík zatím nevím. Teď jsem aktuálně řešila přechod malé na jinou školu,ale napíšu holkám a můžeme ho dát. :-)))) Hlavně,aby Sylva vydržela 2v1.~t~~t~~t~
 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:52:48)
Jediný rozdíl mezi naší nedělní myčkou je ten, že já tam tu špínu nechala :-), jinak výsledek stejný.
Já budu moc ráda, když se to povede. Ráda Vás všechny uvidím - v neděli jsem si udělala děsnou radost - dvakrát par a jednou birdie....jinak jsem to neskutečně prasila, ale ty tři jamky si budu pamatovat :-)
 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:03:18)
Jediný rozdíl mezi naší nedělní myčkou je ten, že já tam tu špínu nechala :-), jinak výsledek stejný.
Já budu moc ráda, když se to povede. Ráda Vás všechny uvidím - v neděli jsem si udělala děsnou radost - dvakrát par a jednou birdie....jinak jsem to neskutečně prasila, ale ty tři jamky si budu pamatovat :-)
 štěpánkaa 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 17:54:06)
No, Tinas, je otázka, jestli třeba Tvá sestra nechtěla 3 děti.... (Nebo že by předběhla lékařskou vědu a "schválně" si pořídila trojčata?)
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 17:59:14)
Jo rozhodně to bylo schválně. :-) To má za to,že mě jako dítě trápila a nechtěla mi půjčovat věci.~t~~t~~t~
 štěpánkaa 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 18:07:07)
Doufám, že jsem se Tebe nebo sestry nedotkla, ale mít trojčata je fakt hrůza (mám dvojčata), ještě že už jsou v té první třídě. Jenomže, to zas bude puberta,.......
Určitě Tě trápila moc moc, viĎ?~p~~p~~p~
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 18:17:51)
Štěpánko,
ségra má právě teď taky ty trojčata v první třídě. Upřímně přiznávám,že já bych na trojčata neměla.To je mazec jenom nastříhat 3x písmenka. Nabízela jsem ségře zlepšovák,aby si koupila 3 razítka a dětem místo popisování věci orazítkovala nebo je nechala ať si to orazítkují. Řekla,že jim to popíše,ale asi chudák zapomněla,jak dlouhá ta abeceda je + znaménka + matematické kartičky. Škodolibě si říkám,že na ty razítka musí dozrát. Holt některé zkušenosti si musí člověk vyzkoušet sám.~t~~t~~t~
 štěpánkaa 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 18:28:50)
tinas,
naši měli nějakou osvícenou úču, kartičky jsme nepodepisovali. Kdyby jo, koupila bych ty razítka....
V první třídě jsem myslela ta Vaše trojčata. Moje dvojčata jsou již na prahu puberty, v 7. třídě a jsou fakt na zabití. Jestli Tě ségra tam moc zlobila, tak ji tím můžeš poškádlit.~z~~z~~z~
 amy 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 10:54:17)
Krásně jsi to vystihla. U článku souhlasím jedině s jeho názvem - Více dětí, váš problém.
 Tenna /2 


Autorka to myslela trošku jinak 

(29.9.2009 10:55:24)
Já myslím, že autorka nepopírá, že mít více dětí je svobodná volba každého. Ona jen vyjádřila domněnku, že ten, kdo se tak rozhodne, přináší tím zároveň prospěch společnosti (dle předpokladu, že vychovává - li děti kvalitně, budou jednou kvalitními členy té společnosti) a že by tudíž společnost měla vést politiku přátelskou k takovým rodinám a jejich snahu nějakým způsobem podporovat. Došla k závěru, že v současné době se tak u nás neděje, s čímž souhlasím, otázkou pak je, zda se tak někdy dít bude a zda by se tak skutečně dít mělo, zda si to celá společnost skutečně přeje.
 Aneka_ 


Re: Autorka to myslela trošku jinak 

(29.9.2009 11:01:54)
Tenno - hned druhá věta je nesmysl. Nikdy totiž ani předpoklad a dobrý úmysl nepřinesou 100% ovoce. Úplně stejně na tom může být dítě jedináček. Takové úvahy jsou liché.
 Tenna /2 


Re: Autorka to myslela trošku jinak 

(29.9.2009 11:07:48)
Samozřejmě. S tím naprosto souhlasím. Ale autorka článku zkrátka z takové úvahy vyšla.
 pajda 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 10:56:49)
já fakt nechápu tyhle podrážděné reakce.
Copak autorka článku snad zpochybňuje svobodnou volbu každého člověka mít děti, kolik chce? Jenom se zamýšlí nad tím, že rodiny s více dětmi naráží na byrokratické, finanční a navíc i sociální bariéry. Podotýkám zbytečné bariéry, které jsou nastraženy spíše z lenosti a nepochopení situace takovýchto rodin...O tom to je. Já tam žádný útok na svoji maličkost nevidím, a to mám děti jenom dvě a víc mít ani nechci.
Mimochodem, autorka se podle mě nenaváží ai do toho golfu...je ale zajímavý paradox, že třeba Topolánkova nadace na podporu vzdělávání dětí ze znevýhodněných rodin (to jsou třeba ty, které mají víc dětí) nakonec svého času stejně utrácela jenom za golfové hole:-)


 & 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:03:42)
Pajdo,

Finacni bariery chapu, vice deti proste vice stoji.

Ale nachapu na, jake socialni a byrokraticke bariery vicedetna rodina narazi?
 pajda 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:17:24)
byrokratické - např. tolik diskutované sedačky...jsou skvělé, ale jak docílit, aby se vešly do fabie napr. 4?
sociální - to souvisí s těmi ekonomickými...
společenské - viz celou tuhle diskusi...
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:20:37)
pajdo - jednoduše - i blbec si zpočte, že pro 4 děti fabie není. tedy chci-li 4 děti, buďto budu mít jiný vůz, nebo budem jezdit na etapy. Je to stejně jasné, jako že na normálním kole se holt 4 nesvezou. takže buď "čtyřkolo" nebo každému jedno. Žádné složité úvahy.
 adelaide k. 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:34:00)
Pajdo, co je na utosedačkách proboha za bariéru??? Když máš 4 děti, tak holt ve Fabii jezdit nemůžeš (to snad panebože ani když by sedačky nebyly povinné) a musíš si pořídit něco většího.
Děti z početné rodiny snad mají stejné právo na ochranu své bezpečnosti jako jedináček ne?
To už bychom se mohli i dohodnout, že když 4-členná rodina nemá na jídlo pro tolik krků, tak pořádně najíst dostane jen jedno a zbytek holt bude o hladu. A námitiky ze siciálky jsou děsná buzerace ~a~~a~~a~~a~~a~~a~
 & 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:59:19)
autosedacky uz holky psaly..
socialani- V tom je hlavni nedorozumeni, v cele diskusy neni jediny prispevek, ktery by se vyslovil nejake nesympatie k rodinam z vice detmy.
Jediny co ja osobne { a nejsem sama}, kritizuji je autorky projev.
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:04:33)
HaM, já bych nebyla tak přísná, je to celkem běžný projev lobbingu, pravda, ne moc povedený, zaangažovat do toho Dalíka, panečku, tak kredit těchto rodin postoupil do jiných, mnohem vyšších dimenzí.
To je mnohem lepší, než myslivecký zákon, který si vylobbovali myslivci na úkor vlastníků pozemku a který, na rozdíl od dětí, společnosti a nikomu jinému, než úzkému okruhu podivínů užitek nepřináší.
 & 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:13:50)
Granie,
kdyz ja ty, prociteny lobbinngy, kde se vyzdvyhuje vlastni zasluznost, fakt nemuzu.
Je jedno, jestli se jedna o vicedetne rodiny, pestitele kaktusu nebo o postizene..~d~
 & 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:19:40)
vyzdvihuje..
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:24:00)
HaM, já tenhle způsob "neumím", mně se něco přihodit, tak snad bídně zhynu hlady a pro sebe nevydobydu nic, na druhou stranu, to tak nějak bez emocí beru jako legální a rozlišuju, jestli je problematika "hodna".

Lobbovat za hazard, ČEZ, nebo právo honit po mém pozemku postřeleného divočáka mi přijde mnohem horší, stejně tak postavit mi tam dálnici.
 & 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:42:02)
Grainne,

bez emoci..

Klub vicedetnych rodin - prima napad proc ne
zruseni zakonu o autosedackach - nesmysl
plosne omlouvat deti z vicedetnych rodin, za pozdni prichody do skoly - nesmysl {to snad zalezi na vyucijicim}
prispivat vicedetnym rodinam na automobil - nesmysl

Jinak ja bych prekopala celou rodinnou politiku, predelat duchodovy system...
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:57:05)
HaM, s tím musím souhlasit.

Co se týče omlouvání, pedagog by měl mít v tomto ohledu trochu soudnosti, můj syn se snad dva roky vzpamatovával z nespravedlnosti, když dostal poznámku za pozdní příchod, protože mi cestou do školy zamrzalo auto i zevnitř a několikrát jsme museli zastavovat, prostě nebylo vidět ani jako z tanku.
Jeho spolužák poznámku za totéž nedostal, protože "počasí omlouvá". S paní učitelkou jsme si to vyříkaly, ale ten pocit křivdy zůstal, takže si dovedu představit chudáka dítě, jak se omlouvá, že se mu pozvracel 4tý sourozenec cestou do školky.
Bezpečí dětí v autosedačce - tak to snad ani není k diskusi, koneckonců, právě tady bych se odvolávala na poměrně vysoké porodné. Dle mého - k tomu je určeno.
Co se týče auta, je to totéž, "velkej krám" stojí stejně, jako "malej krám" a mám zhruba na nějakou kvalitu - značku a stáří vozu. Ne každý si může vozit zadnici v novým bavoráku, to bezesporu.
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:07:10)
jojo, jaký je rozdíl v pozdní příchodu děcka, jehož brácha se poblil a ségra se špajcla oproti děcku, jemuž se poblila třeba máma.Žádný! A tak nevidím ani logiku v jakéjmsi zohlednění pozdních příchodů matek s více dětmi. Když mohou tak všechny, nebo žádné. V obou případech(bez ohledu na počet sourozenců) na to dojedou jen ty děti.
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:31:55)
Aneko, ty jsi prototypem toho, o čem autorka psala především - netolerance společnosti k čemukoliv, co se byť jen trochu vymyká stanoveným "stachanovským" normám.
Fakt, že ty sama jsi vůči tomu splachovací, neníargument, to já už jsem dávno, ale pořád se snažím pochopit ty, kdo nejsou a takové chování společnosti se jich dotýká.

Další věc je, že napadáte základní principy solidarity. Jestliže se vám v tuto chvíli daří dobře, tak dobře, že pomoc a podporu společnosti nepotřebujete, neznamená to, že se tak daří všem a dokonce ani to, že vám se tak bude dařit vždy.
Může se stát, že váš nemocný potomek v dospělosti bude přijímat pomoc prostřednictvím potomků vícedětných rodin.
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:40:38)
Grainne - vůbec ne, ale řekni mi - zůstaneme-li u onoho prostého omlouvání pozdních příchodů. Proč má být zohledněno dítě, které má více sourozenzů a může mu být omluven pozdní protože se poblila jeho ségra a v případě jedináčka tohle nepůjde?! To, že se matce udělá zle není důvod k omluvě? takže proto, že nemá kopu sourozenců, tak nemůže být omluven jeho pozdní příchod, byť by ten důvod byl stejný? Tak kdo je zde netolerantní? Dle mého je úplně jedno, zda má matka 5 dětí nebo jen jedno, pozdní příchody buďto budou omlouvámy všem, nebo nikomu. Pak nebude nikdo znevýhodněn a ani ve výhodě,ne?
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:46:24)
Aneko, právě proto by to mělo být na soudnosti dotyčného pedagoga - ne jen v případě vícedětných rodin. Je ovšem nutné připustit, že čím víc lidí, tím víc možností různých zádrhelů a vstávat a budit děti okolo 4té ranní jen proto, aby byla vytvořena dostatečná rezerva "pro všechny případy" je nesmyslné. Jednoduše to vidím jako důvod k vyšší toleranci.
Matka jedináčka si bez problémů zavede "rizikovou patnáctiminutovku", ale pokud vynásobíš tenhle čas počtem dětí.........
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:53:00)
Grainne ano, ale tolerance stejná. Maminka tří dětí(zvolila si to sama) si to musí zorganizovat tak, aby to školní bylo ve škole včas. Nemohou za to být trestáni děti jedináčci. Tohle není o tom, kdo má kolik dětí, ale jak na ty děti pak pohlížejí jejich spolužáci. Tedy úplně běžně se pak uslyší "Franta zase přišel pozdě a úča mu nedala poznámku jenom prto, že se jeho ségra poblila" A to už je naddržování.(mezi dětmi určitě)
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:00:06)
Aneko, já poznámky neuznávám z pricipu a podepisuju je červeně. Emotivní výlevy pedagogů jsou jenom vizitkou toho, že učitel nezvládl situaci.
Jestliže je paní učitelka ukázněná a poslušná dvojmatka a neumí pochopit, že s více dětmi je situace složitější, má vzít vidle a jít někam kydat hnůj. To není zvýhodňování jednoho dítěte, to je o pochopení komlexní situace, která je prostě a jednoduše jiná.
Nemusí být horší, nebo lepší, ale jiná.
 Tvoje horší já 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 19:42:11)
~Rv~Rv
 Petra Neomi 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:11:58)
Pedagog by měl mít trochu soudnosti obecně, ale s počtem dětí v rodině to tak úplně nesouvisí. Na druhou stranu, asi by to dítě nemělo chodit pozdě pořád, mimořádku imho pochopí skoro každý učitel.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 12:35:59)
Tak si místo fabie koupím ojetou multiplu a je, ne? Finančně to vyjde na stejno. Mmch, jsou rodiny, které mají děti a nemají auta, to je mají dostávat na příděl?
 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:31:55)
A kde je psáno, že fabie je úzus? Proč fakt, že tam 4 ale ani 3 autosedačky nenacpeš považuješ za diskriminaci nebo byrokratickou bariéru? Můžeme to postavit jinak - do vícesedadlového vozu je dáš bez problémů a počet osob ve vozidle je stanoven s ohledem na jejich bezpečnost.
Když budu mít alergii na kravské mléko, taky si nepůjdu stěžovat, že si musím kupovat kozí a že to je přece dražší a vůbec není obecně přijímaným standardem. Půjdu si ho koupit, abych se nepoblila :-) A stejné je to se vším - každá situace vyžaduje nějaké řešení a nemohu brečet nad tím, že si musím pořídit nové auto, chci-li převážet více dětí než dosud
 Horama 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(2.10.2009 13:06:04)
Ad byrokratické:
Společnost prostě míří k větší ochraně zdraví a životů dětí. Má je u vícečetných rodin chránit míň? Ano, do Fabie se ti 4 sedačky nevejdou, ale oni se tam ty děti časem nevejdou ani bez sedaček. Jsou zase auta, kam se vejdou, ale jsou samozřejmě dražší, což obecně souvisí s tím, že více dětí prostě stojí více peněz (tohle je jeden z případů, kde se to projeví). To že něco bude nákladnější se ale dá dopředu očekávat, takže by to vícečetnou rodinu nemělo překvapit. (Moje švagrová tím rozhodně překvapená nebyla, prostě s manželem problém vyřešili.)

Ad ekonomické:
Ano, financování vícečetné rodiny při zachování dvou osob, co mají příjmy, snižuje ekonomický standard připadající na každého jejího člena. Opět je to něco, co se dalo očekávat, a předpokládám, že to každý, kdo chtěl více dětí, uvážil dopředu jako jedno z kritérií toho, jestli je mít může. Jestli je má, pak vyhodnotil, že je tuhle skutečnost schopen snést. (Byla bych ale pro určitou podporu rodin s dětmi: např. by bylo fajn, kdyby se sleva na dani na dítě srovnala s částkou slevy na dani na poplatníka - člověk jako člověk. To nejsou peníze, které by stát někomu vzal a jinému dal, to jsou peníze, které by rodinám s dětmi z jejich výdělku ponechal.)

Ad sociální:
Záleží na míře citlivosti každého. Jak jsem četla všechny možné příspěvky do diskuse, bylo tam tolik emocí na "obou stranách barikády", že by to stačilo na uražení většiny z nás - nejen těch s více dětmi.
 Tajtrdlík 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(2.10.2009 13:28:14)
Já bych rodiny s více dětma rozdělila na dvě skupiny:
1. Rodiny, které chtěli více dětí, protože se o ně chtějí postarat, věří si, že to zvládnou fyzicky, psychicky, ekonomicky i sociálně a mají k tomu zázemí. Tam pak o peníze nejde, taková návštěva podzimního lesa dokáže být pro rodinu příjemnou zábavou a může vyvolat větší nadšení než návštěva multikina. Každá rodina bez ohledu na to kolik má dětí musí svůj životní styl přizpůsobit rodinému rozpočtu.
2. Pak je tady druhá skupina rodin s více dětma a to jsou ony problémové, nepřizpůsobivé, které mají děti proto, aby se o ně stát postaral, pořád jen natahují ruce na různé sociální dávky, děti nechodí do školy, posílají je krást a sami nechtějí chodit do práce. Takovéto rodiny by se neměli podporovat.
Ty pak vrhají špatné světlo na velké rodiny. A to by se mělo důsledně rozlišovat.
 Tajtrdlík 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(2.10.2009 13:56:05)
Myslim, že jsem tam pak psala, že by se mohly dávky dávat v poukázkách a né hotově.
 Tajtrdlík 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(2.10.2009 14:09:43)
To mě teda jenom napadlo, ale jestli je to chytrý, tak to fakt nevim.~t~
 Ika 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(2.10.2009 20:53:14)
Tajtrdlíku, to je romantická představa, do jisté míry to tak fungovat může, ale: budeš-li s dětmi chodit pořád jen do toho podzimního lesa, je to pomalu a jistě stále více o tom životě na okraji společnosti resp.o onom odsouvání(rodin, které nejsou asociální) na okraj společnosti - přesto, že jinak mají potenciál z nich vychovat velmi platné jedince. jde pak o to, jestli to akceptuješ.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:11:52)
Já pořád nechápu o jakém znevýhodňování tu mluvíte. Když chci víc dětí musím přece vědět,že se mi nevejdou do normálního auta a,že potřebuji holt nějaký 7-mi místný model. S tím přece musím počítat,tak proč najednou takové divení,že to auto něco stojí.
Když se musím postarat o více členů domácnosti musí mi být jasné,že na to potřebuji více času,více financí i více prostoru.To jsou přece jasně daná fakta,které každý zná před tím,než si děti pořídí.
Proč a na základě čeho by společnost pořád měla řešit,že někdo chce víc dětí to je prostě věc každého jednotlivce a ne společnosti.

A proč by měla rodina s více dětmi mít nějaká zvýhodnění oproti jiným rodinám,kde mají třeba jedno nebo dvě děti.

To mi přijde stejně absurdní jako ty návrhy co občas padají,že bezdětní budou platit vyšší daně. Ještě jsem,ale neslyšela,kdo a jak by řešil,proč ty děti nemají,zda nechtějí nebo nemůžou atd.
Myslím,že by se naše společnost konečně měla naučit přijímat důsledky svých rozhodnutí a nespoléhat na státní kasu. Chci děti dobře,ale pak se o ně holt musím umět postarat.
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:17:32)
Přesně tak. Každý stále něco chce, něco požaduje, snaží se se zviditelnit a zařadit do skupiny "potřebnější"/"chudší"... . Ale jen málokdo si už zpětně uvědomí,že jejich činy(v tomto případě počty dětí) jsou jen jejich počinem a za každý čin se musí nést zodpovědnost a né chtít, aby se někdo jiný mými rozhodnutími zabýval a řešil. Řešit se má to, co řešení potřebuje a tím zdravá mnohodětná rodina NENÍ!
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 11:26:15)
Aneko, ano, pořád někdo něco chce a někde lobbuje, třeba podnikatelé o prospěšný zákon, o slevu na odvodech, o slevy na daních - taky jsou v tu chvíli "potřební", nikoliv chudí, ale potřební. Kdyby potřební nebyli, nedostanou nic.
Nevidím nic nelegálního, ani protispolečenského na tom, že někdo lobbuje za zájmy vícedětných rodin. Většina těch dětí totiž jednou bude přínosem pro společnost, je to dlouhodbá investice státu.
Můžeme si děti pořizovat pro sebe, ale snad nikdo nevychovává ze svého dítěte cíleně a řízeně asociála, který má být přítěží společnosti.
Je třeba pomoci rodinám určitými projekty, které by jim umožnily se takové výchovy vyvarovat, byť to dělají nevědomky. Blýsklo se na lepší časy a takový projekt představil ministr vnitra pro Chánov.
 myš 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:39:01)
"Každá zdravá žena si může svobodně rozhodnout o počtu dětí,které chce porodit"

Tak pardon, ale to je hloupost, vícečetná rodina se z vás může stát ani nevíte jak. Máme tady v okolí rodinku, která měla starší dítě, počali druhé (přirozenou cestou) a z malé rodinky je rázem šestičlenná. Narodily se jim trojčata. Nestává se to sice úplně běžně, ale stává, třeba dvojčata může mít napodruhé kdekdo, takže ta věta je nesmyslná a mělo by tam být dodáno že většinou.....
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:44:47)
Myš i u nich to byla volba(a nyní nechci do toho tahat správnost rozhodnutí) ale pokud se o trojčatech nedozvěděli až na porodním sále, BYLA to volba.
 myš 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:50:36)
A to jako že by šla na potrat a potratila trojčata jen proto, aby z nich nebyla větší rodina? To je trochu už za hranou ne? Pro někoho to volba je, pro jiného to už volba není, pokud k početí už dojde. Jsou lidé, pro které je potrat nepřijatelný.

A antikoncepce sice je, ale jak všichni víme, vůbec není 100%. Prostě pokud se dobrovolně rozhodnu a 4x se snažím o dítě, je to jasné a je to moje volba. Pokud se stane náhoda, jako trojčata nebo selže antikoncepce, tak už to o volbě být vůbec nemusí.
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:54:49)
Za hranou to je, jistě, ale furt je to volba!
 myš 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:01:27)
Ale to už je fakt jen takové plané teoretizování aby se neřeklo....

Já nemám ráda takové ty absolutní větičky jako že KAŽDÝ se může rozhodnout, kolik bude mít dětí, prdlajs, nemůže. Těhotenství můžeš zjistit taky až po delší době a pak ti žádný potrat už nepomůže. Prostě tahle věta opravdu neplatí vždy.
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:06:01)
¨myš - těch případů, kdy na těhotenství přišly ženy v polovině je fakt minimum a těch, co takto přivedly nevědomky na svět více dětí je tak tisícina, řekla bych.
 myš 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:25:12)
Aneko, to jo, je to výjimečné, netvrdím, že ne, ale fakt jsou i tací, co nemají na výběr, jen to jsem chtěla podotknout. Jen fakt nemám ráda absolutní tvrzení, protože si myslím, že málokterá platí pro všechny.

A je tu ještě jeden aspekt, ono je sice jednoduché někde na netu tvrdit, že každý má volbu, pokud se to člověka bytostně nedotýká, ale je rozdíl pak být v té situaci sám a rozhodovat se, jestli ty děti zabít nebo ne. Pak to může změnit perspektivu až do té míry, že zjistíš, že prostě volbu nemáš...
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:39:24)
Myš - to je jiná. Rozhodnutí musí být šílené a nechtěla bych někdy být v takové situaci a upřímně, nevím, jak bych se rozhodla. Ale nic to nemění na faktu, že to bude MOJE SVOBODNÁ VOLBA. To, že jsem ve svém podvědomí dala přednost citům a mozek šel stranou, nebo opačně, to je jedno, ale volba to byla. To je neodiskutovatelný fakt.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:56:24)
Myško,

NE moje sestra se rozhodla trojčata si nechat a nepřemýšlela o potratu,ale jak říkám byla to její svobodná volba.

Já se klidně přiznám k tomu,že bych si trojčata nenechala. Já bych už nejspíš nechtěla ani to třetí dítko,ale je to moje volba ovlivněná zdravotním hlediskem i mnoha dalšími faktory.A hlavně bylo by to pouze moje a manželovo rozhodnutí a ne nikoho jiného,zda mít nebo nemít další dítě. A pokud bych se třeba rozhodla,že ještě jedno dítě chci,tak rozhodně ne s tím,že budu počítat kolik mi na něj stát(potažmo vy všichni) přidáte!!!!!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:36:08)
Mno, když počínám dítě, tak si jsem vědoma jak rizik, že něotěhotním, že dítě nedonosím, že dítě zemře v děloze, že počnu dvojčata nebo trojčata. Tohle všechno se mi může stát a že do toho jdu, je moje volba.
 Petr Neomi 
  • 

Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 18:54:40)
A když usoudíš, že se o trojčata nedokážeš přiměřeně postarat a jdeš na potrat, je to taky tvoje volba. Já bych o trojčatech rozhodně neuvažovala. Zvažovala bych i dvojčata, i když tam bych se zřejmě u prvního porodu pro potrat nerozhodla.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:45:13)
Myško,
proč by to měla být hloupost.

V dnešní době existuje tolik druhů antikoncepce,že si vybere každá žena. Každá žena si může rozhodnout,zda chce nebo nechce dítě mít a to i za předpokladu,že se chovala buď nezodpovědně nebo selhala antikoncepce. Pořád má volbu a je to na ní,zda se cítí na to mít další dítě-děti nebo ne.
Jak už jsem tu psala moje sestra TROJČATA má. Byla to její volba,že si je chce nechat!!!!!!!!!!!
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:48:25)
tinas, tak to tu snnad ani nepiš, že máme své nadpočetné dítě zamordovat v zájmu snížení státních výdajů.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:50:36)
Grainne,
nepřeháněj!!!

Já jsem nepsala o tom,že máš někoho zamordovat,ale o svobodné volbě a tu máš. Pokud nechceš být těhotná máš možnosti,jak tomu předejít,tak nepřekrucuj co jsem napsala.

A i když už z nějakého důvodu těhotná jsi je to zase jenom na tobě,jak to pořešíš. To je právo každé ženy rozhodnout se svobodně zda chce nebo nechce mít dítě!
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:03:53)
tinas, ale ty jsi tu svobodnou volbu omezila potřebami společnosti - neužírat a neobtěžovat.
Tu a tam užere a pomoc potřebuje každý z nás. Někdo víc a někdo míň.
 Aneka_ 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:09:53)
Grainne - vidíš a mi se příčí automatické zohledňování je na základě dojmu"že matka více dětí...." Dle mého se nemá přihlížet k ničemu jinému, než k dané situaci a to u všech bez rozdílu.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:10:05)
Grainne,
ale v téhle společnosti nepomáháme,tady dotujeme všechny!

Já bych byla jedině ráda,kdyby naše společnost nastavila pravidla tak,aby pomoc byla pomocí nikoliv trvalou nárokovatelnou dávkou!!!!!!!

Já si prostě myslím,že hlavní odpovědnost za děti nesou rodiče a nikoliv STÁT!!!!


Aby bylo jasno já vůbec nejsem proti tomu ,že stát by měl umět pomoci. Stát by měl mít záchrannou síť,která v případě potřeby dokáže pomoci,ale nelíbí se mi,že se lidi dovolávají dávek,které jim dotuje štědře stát,který na to nemá!!!!!


Myško,
to by mě zajímalo kolik asi těhotných žen zjistí,že jsou těhotné až pozdě. Asi to moc velké procento nebude oproti těm,které to vědí včas. Jak říkám je to svobodná volba ve valné většině případů!
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:28:43)
tinas, dotujeme všechny, to je pravda, ale koho tedy není třeba dotovat a koho je špatné dotovat?
Není třeba dotovat bohaté a je špatné dotovat ty, kdož do systému nic nevkládají.
Ovšem obě skupiny se budou rvát jako tygři o své. Jedna je tu zastoupena a tvrdí, že dává dost a má právo si vybrat svůj podíl.
Druhá skupina tu sice zastoupena není, ale její problém je problémem nás všech a aby bylo možno tuto skupinu přestat dotovat, je nutné vytvořit programy na její integraci do společnosti. Celá léta ji upláceli politici, aby nemuseli řešit tento obrovský, rozrůstající se problém.
Zcela upřímně - pokud mi někdo pošle na účet nějakou přijatelnou čásku, taky přestanu obtěžovat docházením do práce, zatěžovat životní prostředí smogem z auta a plýtvat el. energii na vaření kafe na úkor zaměstnavatele, hodím si nohy na stůl a budu koukat na nějaký to oblíbený "dýfko".
Po dvaceti letech to taky budu považovat za standard a budu za něj bojovat. Jestli jsi čestná, přiznáš, že ty taky, pokud ti tedy není práce koníčkem.
 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:34:38)
Grainne, prosím kolik by ta částka měla být?
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 14:43:31)
Mě by stačila "dvacka". ~t~

Ne, ale ve vší vážnosti, to byl úplatek určité skupině lidí. Bohužel napravit škody, takto vzniklé, bude stát mnohem víc peněz a mnohem víc času, než co by stálo a stačilo dát v počátku, kdy tento fenomén s vyloučením určité skupiny lidí začal vznikat.
Navíc nikdo nebrání tomu, aby se tato skupina rozrůstala a to nejen zvýšenou porodností, ale sklouznutím dalších a dalších jedinců a rodin, které se pohybují na hraně.
Tohle vlastně je odklon od původního tématu a problematiky, kterou nastínila autorka se netýká. Řekněme, že je to jiná dějová linie. Nerada bych to směšovala v jedno.
Buhužel výsledkem této politiky je nenávist společnosti vůči této skupině. Politici opět stojí nad tím vším se svým blahosklonným úsměvem, jen tu a tam se sem vrhají sbírat hlasy. Vznikají nám pak hezká předvolební hesla.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:05:10)
Grainne,
ale otázka je jiná. Pokud jseš za rozdělování peněz rodinám s více dětmi(dětmi obecně),kde na to chceš vzít finance?

Nicméně původní článek byl o podpoře vícečetných rodin a tam skutečně nevidím důvod,proč by měl stát podporovat něčí plodnost.A hlavně,proč by měl zase zvýhodňovat jistou skupinu obyvatel.Podle čeho by byla definována vícečetná rodina? I my jsme vícečetná rodina,když mám dvě děti nebo až tři,čtyři,pět dětí?

 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:20:13)
No jestli to bude až od čtyřeš vejš, jdu se bodnout. Znovu "přispívat" nebudu ani kdyby mi měli vyplácet dávky jak na běžícím páse :-) Mysím, že diskuse sklouzla někam, kde se již nikdo neshodne. Třou se tu názory těch, co mají pocit "zásluh" a za každou cenu by něco chtěli a těch, co mají pocit, že porodit jedno, dvě, tři (!!!no to už možná :-)), čtyři děti zásluha není a že je maj jen proto, že je chtěli a jsou rádi, že je mají a nepruděj aby jim někdo ukápl.
Na druhou stranu "dvacka" není tak moc a pokud přestaneš otravovat nebo jak jsi to nazvala, tak to beru :-)~t~~t~
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:22:28)
Snow,
styď se! Jak to myslíš,že jako matka údernice už nepřispěješ
:-))))))))))))))

 SnowWhite 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:25:15)
No já jsem si to spočítala a vyšlo mi, že na nákup nového cabria mi to čtvrtý nepomůže a navíc vedle bagu s holema se mi tam stejně už nic nevejde :-), takže je to prostě tak nepřispěju :-)
 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:41:54)
tinas, peníze se nemají rozdělovat, peníze se mají investovat.
Mají se investovat do dětí a rozhodně si nemyslím, že je ideální systém přispívat víc na třetí, čtvrté, páté.......
Přispět těm, kdo potřebují podpořit ty, kdo pracují, třeba odpočtem z daní, což by ulevilo pracujícímu partnerovi.
Peníze jsou v černé díře. Pochybuju, že je někdo vydoluje zpět, ale minimálně v téhle době by se slušelo tu černou díru ucpat a to velmi razantně. Potom by zbylo alespoň na to, na co bylo předtím. Zkrátka v krizi by se slušelo míň krást.
 tinas 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 15:48:33)
Grainne,
už jsem to na Rodině psala. Stát má jedinou možnost,jak ušetřit a to tím,že sníží mandatorní výdaje,které pokrývají cca 80% jeho výdajů. To je ta hlavní úspora a teprve potom se může začít ekonomika dostávat z těch červených čísel.

Ukaž mi ve světě jiné,tak sociálně štědré země jako je ta naše. O tak dlouhé mateřské jako je u nás se může všem jenom zdát.
Je to prostě tak,že pokud na něco nemám nebudu si to pořizovat. Taky nemám prachy na mercedesa,tak si ho nemůžu koupit. Nebo můžu s tím,že si vezmu hypotéku jako blázen a budu jí léta splácet. Takže já raději budu jezdit v méně luxusním autě,ale za svoje.
Já nejsem ten typ co by si půjčoval na dovolenou,vánoce a jiné kraviny. Já si raději našetřím a jedu pak,ale s čistým štítem.

 Grainne 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 17:29:01)
tinas, ono je nejlepší ukázat na ty druhé a rozeštvat "lid" proti sobě, pokud se budou vzájemně nenávidět a budou na sebe plivat špínu vzájemně, penízky ze státního se hezky můžou tiše ztrácet.
Tudíž ve finále jsme tu a tamn každý vyžírka a pokud se tak hezky soustředíme na to, kdo z nás je větší, nebude vidět "nahoru".
Jeden čas bylo v módě se strefovat do policie, nyní máme hezky předhozeny "nepřizpůsobivé" a už se nám hezky prolnuly s vyžírajícími matkami, pobírajícími RD.
Bohužel důsledkem stávající krize není přebujelý sociální systém ČR, ale jakýsi nepovedený hypoteční systém v Americe. Takže panáčkové to trochu "zvrtali", teď se v klidu pohupují kdesi na vlnách na svých jachtách a čekají, až se bouře přežene. Je legrační, že je někdo schopen uvěřit, že tahle bída je důsledkem pobytu matek na RD. Každopádně ony a další nevinní - tedy "my všichni" to zaplatíme, poté pánové vylezou ze svých děr a budou pokračovat ve svém počínání.
Nu, tohle je jen takové polechtání, to není krize.
 ...j.a.s... 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(29.9.2009 13:50:36)
Tak trojčata jsou fakt vyjímečně. A myslím, že v tomhle případě se dělá třeba dobrovolná sbírka, nebo přispějí něco sponzoři, protože je to nápor. Mně ale přišlo, že autorka mluvila o vícečetné rodině, kde jsou děti postupně a jaksi opomněla třeba fakt, že mám-li na začátku dobrý kočár, podědí jej nově narození sourozenci. Navíc je hodně matek, co dá kočár za hubičku, pravda není výstavní, ale mám-li pět dětí třeba a ne moc pěněz, tak se mi hodí jakýkoliv funkční kočár, oblečení apod., ne?
 KKarolina 


Re: Více dětí je svobodná volba každého !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

(30.9.2009 20:26:38)
Jasně,maš pravdu dělají tady z toho obrovske DRAMA~v~
 Kamila 
  • 

Re: Asi bych nemela reagovat, ale.. 

(1.10.2009 15:50:57)
zcela s tebou souhlasím, jen bych ještě dodala, že mě autorka vytáčí svým ignorováním mamin s více než 3 dětmi v minulém článku, kdy větší část z nich se shodovala v tom, že s jejími názory nesouhlasí. A o nich tu není ani zmínka. Dále první článek vydává téměř za sociologickou sondu, jejiž závěry popisuje v tomto článku - bohužel chybí celá pravda a názory všech tj. i mamin s více dětmi, které s ní nesouhlasí. A její obhajoba jízdy autem bez dětských sedaček (viz min. článek) byla totálně proti mým, názorům.
 Ika 
  • 

Re: Asi bych nemela reagovat, ale.. 

(2.10.2009 20:58:39)
Kami,
a co říkáš na jízdu MHD, kde malé děti se školními brašnami na zádech nejenže nejsou připoutány, ale nedosáhnou ani na držadla (zejména tedy ve špičce) a padají na spolucestující v každé zatáčce? Zdá se ti bezpečnější? Zajímal by mne tvůj názor.
Mmch zvládnout domácnost pouze se třemi dětmi nemůže až tak velký problém,samozřejmě jsou-li nepostižené. Taky záleží na věkovém odstupu.
 Kamila 
  • 

Re: Asi bych nemela reagovat, ale.. 

(3.10.2009 22:23:34)
Iko,

já zastávám názor, že autosedačka zachrání mnohem víc životů (zabrání většímu množství vážnějších úrazů) než nepřipoutání se - tady píši o osobních autech. Zde nepovažuji za argument to, že máme malé auto a hodně dětí. Podmínky se musí přizpůsobit co možná největší bezpečnosti dětí. A mimochodem také znám případ, kdy nepřipoutání se zachránilo člověku život, protože prolítl předním sklem v momentě, kdy auto začalo hořet - oproti tomu jsem viděla natočené video záchranářů, kdy nepřipoutané détě sedící za matkou(řidičkou) při bouračce svou matku nožičkama doslova "propíchlo" a přišpendlilo ji k sedadlu. Auto začalo hořet později ale ani jedna z nich neměla šanci vystoupit. Vyber si, co je ti příjemnější. Statistiky jsou v tomto jasné - autosedačky ochrání mnohem více dětí než nepřipoutání se. Stále hovořím o autu, protože nemůžeš mezi sebou porovnávat dva různé dopravní prostředky (individuální a hromadný) - každý má své výhody ale i rizika.
Hromadné dopravní prostředky jsou tu pro všechny, nerozlišuje se věk, výška, váha - nelze přistupovat individuálně ačkoliv s držením se a podobnými věcmi máš jistě pravdu - tady se otevírá prostor pro možnou intervenci.
Nicméně toto je obecný problém, který se netýká pouze vícečetných rodin.

Ve své podstatě věřím tomu, že můžeš založit sdružení/klub pro vícečetné rodiny, ale měli by se zde řešit problémy, které pociťuje většina sdružených rodin a ne jen ty subjektivně. Proto by mne spíše na tomto místě zaujala vízva směrem k vícečetným rodinám, aby se vyjádřili, jaké problémy pociťují ony sami. Tyto informace by měly mnohonásobně vyšší vypovídající hodnotu než pouze Tvé vidění a zkušenosti. Osobně si vážím všech, kteří něco dobrého dokáží pro společnost - vícečetné rodiny i rodiny s jedním/dvěma dětmi, které se snaží žít ekologicky a v maximální možné míře šetří životní prostředí (však nejde jen o to děti vychovát, také jim musíme dát dobré podmínky k životu),... a příkladů by se jistě našlo více.

Osobně máme mezi známými několik rodin s více než 3 dětmi a ty nějak neřeší tebou nastíněné problémy, děti mají protože je chtěli, chtějí se o ně starat, je to jejich život, ...

Osobně bych také mohla být za exot, protože čekám druhé dítě s věkovým odstupem méně než 2 roky - hodně lidí nějak nedokáže pochopit, že "nedojíme" stát do těch tří let a proč si pořizujeme druhé již nyní, na genetice mne doktor zaskočil výrokem "vy teda jedete jedno těhotenství za druhým", atd. ... No možná bych se také mohla začít cítit diskriminovaná a začít to řešit, ne?

 Ika 
  • 

Re: Asi bych nemela reagovat, ale.. 

(4.10.2009 10:24:34)
Kami, my jsme tak jako ty stihli šest dětí - porod vždy do dvou let prvního - a státu jsme tím ušetřili spoustu peněz, zejména také proto, že( kromě prvního dítěte) z vlastního rozhodnutí jsem nepobírala mateřskou. Píšu to tady proto, že mne mnozí obvińují z toho, jak chci dojit stát (??)Já jsem pro to, aby stát nedojil mne. Ne proto, abych si žila já lépe,- já jsem docela skromná a rovněž z vlastního rozhodnutí nepotřebuji mnohé z toho, co tady asi kdekterá přispěvatelka považuje za životní samozřejmost. Ale proto, že to odčerpává z prostředků, které potřebují děti.
Jinak chápej, že ta volba v praxi je - budˇnepřipoutané dítě v autě - ovšem v městském šnekovitém provozu - nebo nepřipoutané A nedržící se dítě ve špičce MHD. Nic mezi tím. Jedna matka u všech dětí v MHD jedoucích různými směry stát nemůže. No. řekni mi matematicky vyjádřeno, co z toho je horší. Prostě nikde jsem ty statistiky neviděla, až je uvidím, tak mne přesvědčíte.
Jinak plný souhlas, aby si rodiny s více dětmi samy řekly, co je trápí. Jsem pro. Já rozhodně ten klub s více dětmi šéfovat nebudu. Ani nebudu tiskový mluvčí, ani jiný funkcionář. Jen jej navrhuji.
 Katla 


pár poznámek na okraj  

(29.9.2009 10:10:35)
1/ žádný obecnější sociologický poznatek nelze vypreparovat z náhodně se objevivších diskusních příspěvků pod nějakým tématem na jednom serveru na rodině. Ba dokonce, nelze ani říci, že to je mínění uživatelů daného serveru. Solidní siciologické poznatky se dolují daleko namáhavěji.

2/ Co myslíš tím "celkem"? Lokální komunitu,. národní stát, Evropu, celý svět? Píšeš, že diskutující nepředpokládaly, že by děti měly být hlavně přínosem celku. Uvědom si, že pokud se rozhodnu, že moje děti budou přínosem celku, tak si musím definovat celek - pokud je to například Česká republika, musím svým vzdělaným, slušně vydělávajícím a celkově dobře fungujícím dospělým dětem pak zakázat, aby se odstěhovaly třeba do střední Afriky, do Thajska nebo do Kolumbie. Musí přece zůstat zde a být ku prospěchu celku.

3/ ještě k tomu "soukromničení" - i když děti vychovávám bez primárního ohledu na zájmy jakéhosi vágně definovaného celku, pokud z nich vychovám vzdělané, slušné, spolehlivé a pokud možno tvořivé lidí, tak prostě ku prospěchu "celku" budou, ať již budou nakonec žít kdekoliv.
 mamina79 


souhlasim 

(29.9.2009 10:15:39)
Mam jedno dite a uprimne - nejsem zrejme typ mit vice nez 2 deti, proste na to nemam (povahove), proto radeji zustavam u jednoho a snazim se mu venovat co nejvic to jde.
ALE: rodinam s vice detmi fandim a velice je obdivuji. Taky se mi zda, ze spolecnost je spis nastavena na rodiny s vice detmi ala typu "co za tim je" (pridavky, matce se nechce chodit do prace) apod. Rozhodne si myslim, ze stat by mel vicecetne rodiny podporovat, napr. ve forme levnejsiho jizdneho, vstupu na hrady ci zamky, a to nemluvim napr. o vetsim danovem zvyhodneni. A o rodinnych pasech nemluve, myslenka dobra, ale jeji realizace ponekud pokulhava.
 pajda 
  • 

rodinná politika 

(29.9.2009 10:19:58)
problém je taky v tom, že stát nemá žádnou rodinnou politiku...to je jenom takové tlachání na téma "obyčejná rodina", "rodiny s malými dětmi" a samé plky krky a výkřiky do tmy...a výsledek? v úsporném ekonomickém balíčku nejhůř dopadnou matky pobírající mateřskou. Ústavní činitelé nešli ani tak daleko, aby si zdanili své pobuřující náhrady! Jak teda čekat nějaké systematické bourání bariér, kterými je obestavěna rodina s mnoha dětmi, když se politici nedokážou dohodnout ani na úplně bazálních pravidlech fungování demokracie? Mám velice naléhavý pocit, že se to všechno řítí do ďáblovy řiti...a odskáčou si to ti, kteří se nemohou bránit - děti, lidé odkázaní na cizí pomoc, senioři...ti zchudnou nejvíc.
A ten pohrdavý tón, kterým tady na rodině lidé komunikují? To je ostuda sama o sobě. Anonymně si holt každý rád natřásá to svý peříčko a klove kam dosáhne...:-(
 Margot+1 


Re: rodinná politika 

(29.9.2009 10:31:12)
~t~~t~~t~ "Klove kam dosáhne" ~t~ Teď jsi mě dostala, hned mám lepší náladu. Tomu se budu uchechávat ještě večer...
 Eliška Junková 


Re: rodinná politika 

(29.9.2009 14:59:42)
~R^ ~R^ ~R^ nemám co dodat...
 Tajtrdlík 


Zase škatulkování 

(29.9.2009 13:59:10)
Vícečetná rodina = sociálně slabá = potřeba čerpat vysoké sociální dávky = rodiče, kteří nechtějí pracovat = děti , které neukončí ani základní vzdělání = další pachatelé trestných činnů.
Takovýto názor se dá docela často vyčíst mezi řádky.
Jenže co je to vícečetná rodina?
Kolik dětí je únosné uživit bez podpory státu?
Kolik dětí se dá zvládnout slušně vychovat?
Při kolika dětech se dá ještě chodit do práce?
A spousta dalších otázek, na které myslím má každý svou odpověď.
Rodina by měla mít tolik dětí kolik dokáže zvládnou psychcky, fyzicky i materiálně.
Tak o jak velkých rodinách tady mluvíme?
 SnowWhite 


Re: Zase škatulkování 

(29.9.2009 14:14:22)

Tajtrdlíku, není to pravda - zcela jasně zde vystupují proti politice "stáhni koho můžeš" nejen zástupci rodin s jedním či dvěma dětmi.
Já naši rodinu považuji za vícečetnou, neboť tři děti je více než běžný průměr v ČR. Nemáme žádnou potřebu čerpat vysoké sociální dávky, jeden rodič pracuje a druhý rodič (já) se válí, děti zatím vypadají, že základní vzdělání dokončí a jestli budou páchat trestnou činnost, zatím nevím, ale mohu slíbit, že je případně zmlátím :-)
Na tvoje další otázky:
Kolik dětí je únosné uživit bez podpory státu? tolik na kolik máš odvahu. Nemyslím si, že je to o uživení, ale spíše zvládnutí saturovat jejich další potřeby jako jsou zájmy, vzdělání atd.
Kolik dětí se dá zvládnout slušně vychovat? opět záleží na schopnostech matky. Nejsem si jistá, že batikovaná sukně zajistí kvalitnější výchovu než já, na druhou stranu dcerka už pár vulgárních výrazů zná :-) Slušně vychované jsou zatím dvě, třetí lámeme aby udělala prosím prosím....tak se uvidí
Při kolika dětech se dá ještě chodit do práce? nevím, do práce nechodím. Jsem z dětí na nervy, kamarádka má taky tři, do práce chodí, odpovědnost nese obrovskou, je na nervy taky

Teď už jenom souhlasím:
Rodina by měla mít tolik dětí kolik dokáže zvládnou psychcky, fyzicky i materiálně.
 ...j.a.s... 


Re: Zase škatulkování 

(29.9.2009 14:23:10)
Tys na to kápla... Možná by autorce článku prospělo setkat se s matkami, co mají více dětí a nepláčou a zvládají to na jedničku a to i přes to, že třeba nemají žádné pořádné auto.
 Ika 
  • 

Re: Zase škatulkování 

(2.10.2009 21:19:26)
Díky, Josefínko, už jsem se sama se sebou setkala :-))!! Auto máme dostatečně velké i s autosedačkami, tak neměj péči.
I když to nepochopíš,představ si, jsem takový cvok, že mi nejde o mne! Jde mi o ty, co nemají ty podmínky, co mám já. Mám především dost dobré vzdělání,abych pro zaměstnavatele byla atraktivní i s více dětmi (ostatně, nijak se ho to netýká) mám dobrý plat, mám výborného manžela a skvělou babičku.
Ale mám i odvahu otevřít téma, které jiné maminky nemají chutˇ, čas ani sebevědomí otvírat.
Ostatně mnohé z "odpůrkyń" v této debatě přiznávají, že byla jejich "svobodná" volba mít méně dětí - aby prostě společensky vyhověly (finančně, nárokům... a jinak. Ne, aby se snažily společnost změnit, aby přestavěla ( i ekonomická) pravidla tak, aby tu byl pro rodiny s více dětmi více prostoru. Zdůrazńuji - nejde mi proboha o žádné slevy, dávky. Jde mi o to, co dětem patří. Proč třeba by nemohlo jít do hradu zadarmo? Je-li udržován za daně jeho rodičů? Jedno, jestli jedináček, nebo z pěti dětí.
 DaVinci 


Re: Zase škatulkování 

(29.9.2009 14:35:11)
Já bych to neviděla takto černobíle, ale samozřejmě mě v souvislosti s článkem napadají odkazy na náš velice štědrý sociální systém. RP ve výši 7500 Kč, to je v regionech s vysokou nezaměstností čistá měsíční mzda, 3 a více dětí po sobě, tj. několik let štědře honorovaných od státu, prošpikované několika tisíci porodného. A autorka by to ještě završila řadou finančních bonusů. Ale jinak hluboce smekám před rodinami, které třeba šest let v kuse v noci vstávají.:-)
 Tajtrdlík 


Re: Zase škatulkování 

(29.9.2009 14:46:07)
A právě o peníze jde. Politici pořád svým dohadováním o RP utvrzují spoustu lidí v tom, že více dětí znamená, že do práce se nemusí, vždyť přeci stát je bohatě dotuje.~q~
My máme tři děti a je to sice subjektivní pocit, ale zdá se mi, že lidé jsou ochotnější vám vyjít vstříc když přijdete se dvěma dětmi ~:-Da naopak když jdu se všemi dětmi, tak jsou míň ochotný a tváří se více protivně.~l~
Ale je to moje zkušenost a můj názor.
 Modřinka 


Volební právo dětem 

(29.9.2009 14:16:05)
Už jsem to tu kdysi rozvíjela. Pokud by děti měly zástupné volební právo, tj. do osmnácti let by za ně volili rodiče, všechny politické strany by si daly velký pozor, jak se k rodinám staví. Pochybuji, že by se někdo množil pouze proto, aby měl o hlas více.
 SnowWhite 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 14:18:44)
A nebyla by to diskriminace bezdětných? Ten hlas by totiž nebyl využit dětmi, ale zneužit rodiči, kteří by s ním nakládali do 18 let věku dítěte dle svého uvážení....to je teda megapí.....a.
 Modřinka 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 14:26:20)
Proč zneužit? Moje děti jsou občané této země a do jejich zletilosti mám za ně právní zodpovědnost. Proč bych za ně nemohla mít volební právo?
 SnowWhite 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 14:33:20)
Ano a v tomto duchu, proč bys na ně nemohla pobírat dávky, výhody a zvýhodnění za každou myslitelnou blbost? Právo volební je přiznáno až dospělým jedincům právě proto, aby se jednalo o jejich volbu :-). Myslím, že nejlepší by bylo snažit se děti vychovat co nejlíp a oni jednoho dne budou přínosem pro tuto společnost i bez toho, zda byly nebo nebyly zvýhodněny na rodinném vstupném. A je mi úplně jedno, zda dcera bude přispívat do státního rozpočtu Thajska nebo Jihoafrické republiky - teda jedno z hlediska přispívání. Zcela sobecky mi nebude jedno, že by se případně odstěhovala a já bych jí viděla méně než by mi bylo milé.
 Modřinka 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 15:40:42)
Aha, já ovšem nemám namysli podporu rodin s dětmi stylem sociálních dávek, protože to "nemohou utáhnout". Sociální dávky považuji za záchrannou síť. Přála bych si změnu smýšlení, např. zlepšení dopravnosti do škol, umožnění zaměstnávat matky na zkrácený úvazek aniž by to bylo pro zaměstnavatele nevýhodné, parkovací místa pro auta přavážející děti, daňové zvýhodnění, dostatek míst ve školkách atd. Zájmem našeho státu je zvýšení počtu obyvatel. Měl by se tedy k těm kdo se rozhodnou je mít a uživí je, chovat s úctou. Volební právo "za děti" je příklad, jak by si to společnost mohla uvědomit.
 SnowWhite 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 15:51:06)
Byla bych moc ráda, kdyby sociální dávky jako záchranou síť vnímalo více lidí, zatím je to plošný standard, který každý nárokuje po svém. nikdo nepochybuje o tom, že nárok má :-), bohužel. Nemyslím, že by rodiny s dětmi měly být persekuovány :-) a smýšlení se mění (např. parkovací místa u OC pro auta s kočárky...apod.), ale nemyslím, že je rozdíl (nebo že by mělo být vnímáno jako rozdíl) když se někdo rozhodne mít jeno a jiný osm dětí.....
 Tajtrdlík 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 14:34:49)
A jsme zase u politiky. Myslím si, že politici svými projevy dělají z vícečetných rodin sociálně slabé.
Proč chtějí podporovat porodnost penězma?
Vím kupují si voliče, jestli pak si zvyšování porodného a rodičovské započítávájí do předvolebních výdajů.
A k tomu volebnímu právu dětí: volby by vyhrál ten komu by se povedlo koupit si gheta, navíc by v dětských domovech zůstalo úplné minimum právně volných dětí k adopci.
 Modřinka 


Re: Volební právo dětem 

(29.9.2009 15:42:39)
Vážně bys adoptovala dítě kvůli volebnímu právu?? A proč neskupují ta ghéta už dnes? To považuji za blbost.
 Vážný 
  • 

Diskriminace 

(29.9.2009 14:20:20)
Myslím, že hlavní diskriminace je v důchodové oblasti a pak v oblasti rozpadu manželství.

Považoval bych za nezbytné přepočítat částky příspěvků v pilíři průběžného financování tak, že se do něj zahrne zda rodina vychovala dalšího plátce. I s tím, že se zahrne, že matka dostává "důchod" - rodičák už v době, kdy jsou děti malé. Zřejmě by výsledkem bylo, že bezdětní budou platit větší sociálku, možná i 2x (nezapomeňme na část úplacenou zaměstnavatelem - ten jistě nebude chtít platit víc za bezdětné). Zároveň by se matkám na MD-RD měla automaticky převádět do důchodových účtů část manželovy částky.

Druhý průšvih je v oblasti rozvodu. Jsem přesvědčen, že rozvod by měl být pro viníka daleko tvrdší, svým způsobem pohřeb s dědictvím, přerozdělením důchodového účtu atd.

Jinak to s tou netolerancí nevidím tak tvrdé. Zatím nás nikdy nikdo nepopotahoval, když druhé dítě nedovezl někdo do školy, když první bylo nemocné. Zažil jsem ale úsměvnou historku, kdy manželka vzala nemocnou dceru s teplotou do auta, pršelo, auto neměla kam před školou odstavit, musela jít pro syna a mezitím jí měštáci naložili auto i s dcerou...

Myslím, že by se snesla (i vzhledem k sociálně vyloučeným) větší míra podpory docházky ze strany škol, tj. například zavést doplňkové školní linky (prostě přesměrovat běžnou linku na "školní" bez většího vlivu na obslužnost). Tj. pokud někdo bydlí mimo dojezd, tak by se tam prostě autobus poslal - přinutilo by to i školy k rozumnějšímu plánování výuky.

Jsem také pro masivnější podporu domácí školy, i pro druhý stupeň a stím, že stát vydá rodině (ve ZP, důchodovém pojištění, pomůckách) stejné částky sloužící škole, družině a ŠJ.
 amy 
  • 

Nesouhlasím 

(29.9.2009 16:41:17)
1) ne každý bezdětný, je dobrovolně bezdětný
I dobrovolně bezdětný může být společnosti prospěšný více než rodič s 10 dětmi. Navíc bezdětní jsou již více zatíženi než dětní - viz snižování daň.základu.
2) jak chcete určovat viníka u rozvodu? Hodně lidí se v mém okolí rozvedlo a jasný viník je jen v jednom případě, v dalších je to buď práce obou manželů nebo se skutečně nedá určit, kdo je viník. Navíc zrovna tenhle návrh bych brala jako omezování osobní svobody. Myslím, že v takovém případě by došlo pouze k tomu, že lidé by byli manželé pouze papírově a stejně si žili po svém (s někým jiným). Navíc hodně lidí žije pouze v páru (přesto mají kolikrát pevnější vztah než manželé)
 amy 
  • 

Re: Nesouhlasím 

(29.9.2009 16:44:54)
Ještě bych chtěla dodat, že neplodnost si člověk nevybírá (pouze jí může trošku ovlivnit způsobem svého života). Návrh pana Vážného mi připadá jako šikana neplodných lidí. To bysme rovnou mohli chtít, aby vyšší pojistné platili třeba i jinak postižení lidé (taky za to, že jsou postižení a společnost tedy budou stát víc peněz třeba na zdravotním), např. lidé trpící epilepsií, diabetici....
 SnowWhite 


Re: Nesouhlasím 

(29.9.2009 17:11:31)
No hlavně příspěvek pana Vážného zavání pánbíčkářstvím....co je komu do toho, zda jsem rozvedená či nikoliv? Rozvod či odloučení od partnera je ryze soukromá záležitost a myslím, že je to dost daleko od původního tématu :-). Můžeme samozřejmě vytáhnout do boje - Kladivo na čarodejnice už spí dost dlouho. Tedy veškerou podporu pro rodiny od pěti dětí nahoru a ty, co nemají žádné děti, ty můžeme veřejně pranýřovat.... Pranýř se hodí i pro jiné skupiny obyvatelstva, stačí se jen zamyslet.....
 Ananta 


Re: Diskriminace 

(29.9.2009 19:36:31)
A jak zjistíš, že vychovala dalšího plátce? Co když se odstěhuje někam do ciziny, nebo pracovat vůbec nebude, nebo bude invalidní atp. ...? Ti bezdětní přispívají ze svých daní celý život na nějaké příspěvky pro potřebné (mateřská, ústavy sociální péče, pěstounská péče, příspěvky na dítě a sto dalších dávek o kterých ti bezdětný může říct, že je nepotřebuje a nevyužívá), nějak mi ta tvá analýza pokulhává.
 majka, 2 dítka + 1 na cestě 
  • 

Re: děti = problém? 

(30.9.2009 21:36:10)
Moji zlatí,
je jedno kolik máme dětí, jsme diskriminovány už jen za to, že jsme ženské ( asi bych chtěla být vysoký modrooký brunet). Vždyť mít o třetinu menší plat než pindík je pro naštvání ( myslím v případě stejné pozice). Navíc stát počítá s tím, že své děti vychováme a to dobře i v případě, že ploditel nijak nepřispívá.Pokud ne, mají na nás páky - sociálka a pod.
Celkově by nejvíc pomohlo, aby ženy prostě držely spolu, jedno jestli bezdětné nebo s deseti dítky. Ale to nepůjde, protože jsme vůči sobě daleko dravější než chlapi mezi sebou. Na závěr chci upozornit, že o svém názoru nechci nikoho přesvědčovat, není ani lepší ani horší než názory ostatních :-). Přeji všem diskutujícím klidný a příjemný večer
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: děti = problém? 

(1.10.2009 12:40:18)
Celkově by nejvíc pomohlo, aby ženy prostě držely spolu, jedno jestli bezdětné nebo s deseti dítky. Ale to nepůjde, protože jsme vůči sobě daleko dravější než chlapi mezi sebou.

ja s tebou, Majko, naprosto souhlasim
 Ines 
  • 

Blbost 

(29.9.2009 15:12:44)
Tak hned první úvaha je blbost - jestli utratím peníze za jídlo a další věci pro děti, nebo ho bezdětní utratí za věci pro sebe, je úplně jedno, výše DPH do státní kasy se nezmění, furt to bude 9 a 19 procent podle kategorie. Rodina s dětma tím přece nepřinese ani o korunu víc než bezdětní.
 lenazel 


Re: Blbost :-) 

(30.9.2009 11:07:48)
Ines, pokud bychom Tvuj prispevek dovedli k dokonalosti, tak rodina s vice detmi v ramci utraceni odvede do statni kasy prostrednictvim DPH vlastne min nez bezdetni, protoze z celkove utracene castky jde mnohem vetsi pomerna cast na jidlo a leky, ktere jsou v nizsi sazbe DPH.
Modelovy priklad: bezdetny utrati 10 000 Kc z toho 2000 za jidlo - 180Kc DPH a 8000 treba za elektroniku 1520Kc DPH = celkem 1700Kc DPH
oproti tomu vicecetna rodina celych 10 000 Kc proji = zaplati do statni kasy jen 900Kc DPH
:-)
 Ika 
  • 

Re: Blbost :-) 

(2.10.2009 21:29:15)
Tedy korunovaná blbost. Přemýšlejte. Mandatornost výdajů. Zatímco bezdětná rodina k nákupu elektroniky, zahraniční dovolené či golfových holí není nucena, tak rodina s pěti dětmi bez toho jídla, dopravy, školních pomůcek a výdajů na bydlení pro všechny své členy asi být nemůže. A tím vzniká i relativně vysoké nucené zdanění těchto rodin. Stát svými zákony nutí rodiny k dalším nákupům (např ony větší vozy)- a tím k dalším daním - a těžko říct, co zavede v "dobrém zájmu" ale s povinností na cizích bedrech -dále. Systém nepřímého zdanění je výhodný pro státní kasu, pro vícečetné rodiny likvidační. Proti přímému zdanění nic nenamítám.
 Ananta 


Více dětí-Váš problém 

(29.9.2009 18:13:51)
Mám z článku smíšené pocity. Z jedné strany soucítím s autorkou, že necítí podporu většinové společnosti pro své rozhodnutí mít více dětí a z druhé strany mě zaráží demagogie s jakou je článek napsán.

Výkřiky typu „…Nemůže nám to přinést i jiné hodnoty? Neudělá nám jednou radost, že se budeme dívat na jeho obrazy? Nepomůže nám přístroj, který vymyslel?....“ mi nějak nedávají smysl. O financích se tu už psalo, nechci to všechno opakovat. Nerozumím tomu, proč by měla vícečetná rodina mít odpuštěno DPH, každý takový přístup je podle mě diskriminační a ukazuje, že ten kdo má víc dětí je lepší. Apelujete na morálku, na hodnoty, žijeme ve svobodné zemi a hodnoty si volíme individuálně a svobodně sami, to co není volitelné je dáno zákonem. Při čtení článku mě napadlo, že by vám možná vyhovoval komunismus, proč ne? Ale ten zbytek si vycinkal a vybojoval zřízení, které tu je (se všemi plusy a mínusy), můžete to zkusit změnit (nemyslím to špatně, komunisté byli a jsou silně propopulačně zaměřeni).

Vyvstává mi na mysl ještě jedna věc. Na světě je lidí opravdu dost, není potřeba, aby nás bylo víc, spíše naopak. Proč tedy takový tlak na to abychom se množili a zachovali za každou cenu naši kulturu? Kultury vznikají a zanikají, možná už není kam dál, možná jen k ještě větší přetechnizovanosti, umělohmotnosti a morálnímu rozpadu, který nás stejně nakonec zahubí. Setkávám se často s názorem, že nás pohltí „žlutá“ rasa nebo muslimové, probůh, tak se množte… není to nic jiného než skrytý (nebo zjevný?) rasismus. Ti samí lidé vám za rohem napíší do jiné diskuze, kde řeknete, že Romové dělají binec, že jste rasisti….

A proto skutečně, více dětí je váš problém a pokud je to problém, tak je lepší méně a tak, aby to problém nebyl.
 chikamichi 


Re: Více dětí-Váš problém 

(29.9.2009 19:18:48)
to co je popsáno v článku se nazývá multiplikační efekt, to co je v článku je jasná věc
 Tvoje horší já 


Za všecko může stát 

(29.9.2009 19:47:08)
Že jednou přebral na svá bedra zodpovědnost za staré a nemocné. Tím pádem uvolnil rodinám ruce a umožnil jim mít málo dětí. Protože je už nepotřebují pro svou budoucnost. Vznikl začarovaný kruh - čím dál tím méně dětí ale nemůže udržet v chodu systém důchodového a sociálního zabezpečení.
Mluvte si pořád dokola o tom, že počet dětí je výhradně záležitostí rodiny. Za pár let dojedeme a všechno bude muset být úplně jinak.
 Ananta 


Re: Za všecko může stát 

(29.9.2009 19:51:57)
Ale nene, vykryjí to přistěhovalci ~;)
 Jíťa 
  • 

Re: Za všecko může stát 

(1.10.2009 14:53:00)
Já myslím, že dětí se rodí dost. Kdyby všechny současné zdravé děti v dospělosti pracovaly a nenechaly se jen vydržovat od státu (tak jak se to dnes učí od svých rodičů), tak bychom si v důchodu mohli fakt užívat a nebyly by potřeba žádné úsporné balíčky.
 Horama 


Re: Za všecko může stát 

(2.10.2009 15:49:25)
V roce 2001 jsem psala diplomku na téma životní pojištění a penzijní připojištění a tehdy jsem jako součást vstupních údajů studovala všechny dostupné materiály o populačním vývoji a udržitelnosti průběžného financování důchodového systému. Závěr: ZCELA NEUDRŽITELNÉ!!! A obávám se, že ani zvýšená porodnost už to nezachrání - staří lidé prostě žijí stále déle (což jim přeju zvlášť s ohledem na skutečnost, že jednou budu taky stará, ale průběžnému důchodovému systému to nesvědčí) a dvě prima populační vlny (mám na mysli silné poválečné ročníky a dále "Husákovy děti") to boří definitivně. A protože jsem součástí jedné té populační vlny, vychází mi, že na můj důchod už stát prostě mít nebude. Takže na něj musím mít já!
Z vlastního rozhodnutí tudíž budu mít dvě děti (zatím jsem zvládla jedno), protože se mi takový model rodiny zrovna osobně líbí, a na svůj důchod si ušetřím.
 Dadulka,02/06,06/07 


proč problém? 

(29.9.2009 20:00:47)
S velkou částí souhlasím, dnešní sociální systém je neúnosný, to se snad už ví dávno, důchodců spousta, dětí málo, důchody byly původně pouze pro státní zaměstnance. RP, přídavky, podpora v nezam.vše je štěsré až moc,ale na druhou stranu, hloupej dává-hloupější,kdo nebere
Jen mi není jasné proč více dětí=problém? Děti mám zatím 2,rádi b ychom další(3.těhu nedopadlo dobře),ale rozhodně to nepovažuju za problém.Děti mám proto, že jsem je chtěla mít,a nepočítám každou korunu, kterou za ně utratím. Úvahy, že dítě stojí X tisíc/rok mě fakt dostávají, dítě se na peníze přepočítávat nedá.
 Ika 
  • 

Re: proč problém? 

(2.10.2009 21:35:54)
Jistě, že nepřepočítáváš každou korunu, kterou za něj utratíš, DOKUD nejsi nucena ji přepočítávat ale od tří dětí výše poznáš (možná) co mnohé jiné takové rodiny, že jsi nucena je přepočítávat v prostém zájmu přežití. :-))
Článek nebyl jen o penězích, byly použity spíše jako (počítatelná) míra, jakou stát nepočítá s (přizpůsobivými a pracujícími) rodinami s více dětmi.
 anemone 


Neverila bych, 

(29.9.2009 21:17:50)
ze frustrace z pozdniho prichodu do skoly s ditetem muze vydat na dva takove clanky, jako tady uverejnila Ika. A obavam se, ze celou vec ani moc nebagatelizuju.
 Majka 
  • 

Re: Neverila bych, 

(29.9.2009 21:59:43)
Musím se usmívat nad tím, jak zde téměř všechny vychvalujete náš český systém podpory mateřství a rodičovství. Jediná věc, kterou nám opravdu okolní země závidí je, že se po třech letech máte možnost vrátit na původní místo. Rodičovský příspěvek je časově omezený pak už nedostanete nic. Ted pravděpodobně začnete říkat: A co jako bych chtěla dál? Já osobně nečekám, až mi někdo něco dá, staráme se sami, pouze konstatuji, že například v Německu, Francii, či Švýcarsku, opravdu dostáváte přídavky ma děti, které náleží každému, kdo se o děti stará + další výhody (např. stát přispívá na babysitting a pod.)a to nejen po dobu 3 let.

Takže pouze říkám, že zas tak úžasné to tady není, ale bohužel ušetřit na mateřských a rodičovských (tedy mandatorních výdajích) je to nejrychlejší a nejjednodussí řešení. Samozřejmě jsou i jiné oblasti, k,de by to šlo také velmi dobře, ale do toho se nikomu nechce. Bohužel.

Ano, myslím, že stát by - ve svém vlastním zájmu měl podporovat plodnost.

PS: Pokud rodič napíše omluvenku za pozdní příchod, kde je problém? Co se řeší? Nechápu....

Aby nedošlo k mýlce: Jsem pro poplatky u lékaře, zavedení školného, rovnou daň, společné zdanění manželů.
 KKarolina 


NECHAPU 

(30.9.2009 8:19:06)
Nechapu proč tu neustale dokola řešíte(ma dati-dal),osobně si myslím,že většina lidí se stejně o počtu svých dětí rozhoduje rize svým soukromým přáním,vždyt to nejsou housky na kramě-ale dětičky.Někdo jich chce hromadu a někdo prostě ne.Vždy budou vícečetne rodiny v nevýhodě i když jim něco malo stat proplatí nebo neproplatí.A je každeho věc jestli do toho chce jít nebo nechce,zaleží na povaze a tužbě po dětech každe maminky nebo tatínka.Ja mam děti dvě a třetí bych take rada a můžu říct,že přemýšlení o tom co mě stat proplatí bych řešila až po narození-možna nezodpovědnost,ale jen tím chci říct,že když někdo opravdu chce víc dětí-tak je prostě ma a nepřemýšlí o tom tolik jako vy.(samozřejmě chapu,že ten kdo opravdu peníze nema,tak do toho nejde i když moc chce,ale zaroven si taky myslím,že ulevy na daních za nove auto a slevy v jízdnem apod. by ty chude opravdu moc nevytrhly-protože nebudou mít na auto ani když bude bez DPH)~;((
 KKarolina 


Re: NECHAPU 

(30.9.2009 8:26:46)
Chci jen shrnout,že prostě ten kdo chce víc dětí a nema na to bud peníze či prostory-tak ma prostě smůlu-to by stat musel být hodně štědrý...
A lidem co postačí jedno-dvě děti,tak těm stat nezmění rozhodnutí příspěvkami nebo odpočty z daní...Podle meho nazoru lide jsou v dnešní době prostě sobečtější a chtějí svůj volný čaš a svůj život si užívat jinak,než jen pečí o děti-tak to vyplýva i z meho okolí mých mladších kamaradek a znamých...možna je to smutne,ale myslím si,že s tím zrovna socialní davky nemají mnoho co dělat(nehažu ovšem všechny do jednoho pytle)
 petru 


|Dokážou se maminky spojit? 

(30.9.2009 9:19:17)
Kkarolíno, musím s Tebou souhlasit. Navíc je pravda, že každé další dítě už nestojí toliko peněz jako to první, samozřejmě pokud není nějaké velký problém se zdravím.
Taky mám dojem, že jde o to, abychom si uvědomili, co dělá pro rodinu vláda. Vím, že ve spoustě zemí okolo i za mořem jsou na tom hůř, a taky zastávám názor, že bychom se mohli vrátit k modelu, kdy si víc pomáhala širší rodina. Nejdřív rodiče dětem a jejich dětem a potom zase děti svým rodičům třeba že bydleli v tzv. výminku. V současnosti to asi není úplně reálné, protože spousta žen se necítí doma využita a uznána. A je to třeba jen pocit, i já ho mám.
Ale problém je asi jinde, většina žen tohle řeší, když jsou doma s dětma a když se po několika letech vrátí do práce, je všechno úplně jinak. Pak není čas na nějaké spojování a společný postup k "vyšším místům". Asi by se do toho musel někdo pustit sám a pak zhánět podporu matek, které právě v té chvíli řeší problémy s penězmi. ?????????
 Lenka,2 děti 
  • 

Zvýhodnění vozíčkářů ??? 

(30.9.2009 8:20:05)
Pěkný článek,jen mě šokovalo,že píšete,že vozíčkáři si vydobili zvýhodnění. Snad jste nemyslela vážně,že za zvýhodnění berete fakt,že se dostanou někam aniž by museli jít s doprovodem? Sama mám nemocnou dceru,i když ne fyzicky,ale to byste teprve poznala tu přezíravost okolí. Já si to vybrat nemohla,i když ji nade vše miluji. Když jste si pořizovali tolik dětí,tak jste snad o všech těchto překážkách věděla dopředu ne? Ještě tedy podotýkám,že v současné době také jezdím s kočárkem a někdy si holt musím schody objet jinudy.
 Ika 
  • 

Re: Zvýhodnění vozíčkářů ??? 

(2.10.2009 21:41:33)
Milá Lenko,
o překážkách předem jsem věděla, ˇbyla jsem odhodlána je zdolat, snad se mi to povedlo a ted bojuju i za ty ostatní, pro které to stále překážky jsou.
Vozíčkářům fandím taky. Psala jsem něco o jejich zvýhodnění?? Jsem pro, aby nebyli znevýhodněni.
A totéž přeju snažícím se rodinám s více dětmi. Myslím, že by si to zasloužily neméně. a bylo by to rozhodně v zájmu společnosti. Máš něco proti tomu?
 Lenka,2 děti 
  • 

Re: Zvýhodnění vozíčkářů ??? 

(3.10.2009 14:31:15)
Nic takového jsem nenapsala,jen nechápu proč si stěžuješ. Mít více dětí je svobodná volba každé z nás. Pokud na to ale nejsou finance,tak si je nemůžeme pořizovat. A opravdu nemůžeš čekat od státu,že ti přispěje na auto nebo větší dům,to je snad vtip,ne?
A jinak ano psala jsi o zvýhodnění vozíčkářů,přečti si to po sobě !!! A ještě to pojmenování "tato skupina",to mě opravdu nazdvihlo ze židle. Oni si tento úděl snad vybrali sami? Tak jako ty hodně dětí,jak to vůbec můžeš srovnávat ???!!!
Bud ráda,že máš zdravé děti a neřeš pořád finance....
 Ika 
  • 

Re: Zvýhodnění vozíčkářů ??? 

(4.10.2009 10:10:55)
Lenko, čti spíše ty. Kde jsem psala, že chci příspěvek na auto či dům? Vymýšliš si. A kde jsem co napsala proti vozíčkářům? Jsem přispěvatelkou Konta bariéry, právě proto, že jsem pro rovné příležitosti.
 Ika 
  • 

Re: Zvýhodnění vozíčkářů ??? 

(4.10.2009 17:10:32)
Pokud jsem použila, že tato skupina dosáhla svého zvýhodnění, myslela jsem tím finančního, protože jsme jako společnost investovali poměrně dost velké sumy do vybudování bezbariérových přístupů. Myslím, že bariéry společnosti musí padnout, a za nižší cenu, i jinde, a to v zájmu společnosti samé.
 Lenka,2 děti 
  • 

Re: Zvýhodnění vozíčkářů ??? 

(5.10.2009 10:47:59)
Milá Inko,napsala jsi,že se tato skupina domohla zvýhodnění,já číst umím,ale ty asi ani psát. Nemíním se s tebo uz hádat o slovíčka,napsala jsem svůj názor k článku na který mám právo stejně jako ty na ten článek. Víc času s tebou ztrácet nemíním.
 susu, 1 dítě 
  • 

jako dřív 

(30.9.2009 8:33:39)
možná bychom se mohli vrátit k dřívějším dobám- nikdo nedostával žádné příspěvky a každý si své děti financoval sám. Bylo by to spravedlivé, nikdo by si nemohl stěžovat a zamezilo by se sporům, kolik dětí je normální mít.
 KKarolina 


Re: jako dřív 

(30.9.2009 8:45:11)
Možná jo~p~~p~~p~~p~~p~~p~~p~~p~~t~
 cyann 


Re: jako dřív 

(30.9.2009 10:18:16)
no přesně. pokud je počet dětí soukromá věc a více dětí si nezaslouží žádnou zvláštní podporu, protože děti máme přeci pro sebe, proč by si mělo nakonec zasloužit nějakou podporu jakékoliv dítě? zatím se shodujeme na tom, že výchova a péče o dítě je záslužná činnost, přínosná pro celek a nedostatečně oceněná na trhu, a proto je dobré lidi co to dělají nějak podporovat a zvýhodnovat (PPM, RP, RD...) Pokud někdo takový pečuje a vychovává dětí pět, měl by být podle toho oceněn, případně by aspon běly být trochu kompenzovány nevýhody, které mu z toho plynou - například danovými odpočty, nižšími poplatky ve školce za další děti, a třeba i jednorázovými dotacemi na auto.
 & 


Re: jako dřív 

(30.9.2009 10:29:46)
Cyann, souhlasim s odpocty s dani, slevy na skolkovnem... Ale slevy na auto je dle mne nesmysl.
Tady se stale objevuje schematismus
vicedetna rodina = rodina nemajetna

Samozivitlka z Horni Dolni ma mozna vetsi logisticke, nez relativne dobre zabezbecena rodina z peti detmi z mesta. Ta samozivitelka taky tezko dostane prispevek na auto..

Dlasi vec je, ze ta rodina s vice detma se sytemu uz ted dostava vic nez rodina s jednim ditem, coz je podle mne v poradku, ale jaksi se na to zapomina.
 & 


Re: jako dřív 

(30.9.2009 10:32:27)
Nehlede na to, ze spolehlive auto treba pro tri deti, se da do 100. tis koupit.
 Majka 
  • 

Re: jako dřív 

(30.9.2009 10:47:18)
Ano, a taky vsechny ty deti se postaraji o sve rodice a budou přímo jim platit důchod a ti, co děti nemají si vse zaplati sami.... utopie...
Chci jen ríct, že rodiny s více dětma - by stát měl podporovat v každém případě. Ono i to slevněné jízdné, když vám měsíčně ušetří pár stovek je pomoc. Je jasné, že je to každého věc, ale ti, kteří mají to štěstí a jsou materiálně zajištěni, by neměli zůstávat u jednoho potomka...
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(2.10.2009 21:51:13)
Pro tři děti to není problém.
Pro čtyři už ano a velký.
Děti potřebuješ vozit hlavně, když jsou malé, doma nemohou zůstat samy a do společenského procesu - škola, zájmová činnost, lékař - se samy nedopraví, doprava s nimi je zdlouhavá - a nic nejde stihnout. Jakmile je jim dvanáct a mohou sedět na přední sedačce, většinou jsou schopny se přesunout i samy, nebo není problém s těmito odrostlejšími dětmi - které mohou pomoci s menším dítětem - jet veřejnou dopravou. Takže argument - stejně vám vyrostou a budete potřebovat pět sedadel - nesedí.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(2.10.2009 21:47:16)
Pokud by byl např. odpočet DPH na větší vozidlo, tak jsem pro, aby to platilo pro všechny rodiče více dětí - tedy spravedlivě, ne aby je sociálka chodila kádrovat, kolik vydělají.e jedno, kolik vydělají. Požádají-li si o to, proč by z toho auta měli odvádět dań? Je to oceněním společnostiza to, že místo soukromým zálibám věnují se výchově dětí.
(Abych nebyla podezírána...my už takové auto podruhé kupovat nebudeme...)
 susu, 1 dítě 
  • 

Re: jako dřív 

(30.9.2009 11:00:25)
ale k těm nevýhodám se rozhoduješ zcela samostaně a dobrovolně a pokud je vnímáš jako nevýhody tak se tak nemusíš (nemáš) rozhodnout.
 cyann 


Re: jako dřív 

(30.9.2009 12:44:37)
no jo, ale k prvnímu dítěti se taky rozhoduješ svobodně a samostatně (tedy většinou) - takže bys měla počítat s tím, že budeš bez příjmu, že nebudeš pro zaměstnavatele atraktivní a nebude ti chtít držet místo atd. přesto se tu většina maminek rozčiluje, když dojde na snížení PPM nebo RD. podle tvojí logiky, když to vezmu do důsledku, nemám chtít od státu nic ani v případě prvního dítěte (ani peníze, ani zákonnou ochranu) a prostě přijmout všechny náklady a rizika, protože jsem se tak rozhodla.
 susu 
  • 

Re: jako dřív 

(1.10.2009 8:12:49)
ano, přesně tak cyann
 cyann 


Re: jako dřív 

(30.9.2009 12:51:00)
a koneckonců by to tak i mohlo být. průser je, že ty náklady pořád ještě častěji nesou na bedrech ženy - a úkolem sociální politiky je jim to aspon trošku kompenzovat. to by ale bylo čoro moro, kdyby si to ženy jednou racionálně spočítaly a rozhodly se všechny, že do toho kvůli těm nevýhodám nejdou a neměla by děti ani jedna jediná.
 susu,1dítě 
  • 

Re: jako dřív 

(1.10.2009 8:38:57)
vidíš cyann, já mám z mnoha důvodů přesně jedno dítě a kdybych se znovu rozhodovala, tak do toho jdu i s těmi nevýhodami, které teď už dobře znám. Prostě mi to dítě stojí za to.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(2.10.2009 21:53:21)
Nechci se rozhodovat k nevýhodám. Chci, aby nevýhody zmizely. A za to bojuju, aby bylo jasno. Nevýhody do společnosti s rovnými příležitostmi nepatří.
 Líza 


Re: jako dřív 

(3.10.2009 5:06:53)
"Nechci se rozhodovat k nevýhodám. Chci, aby nevýhody zmizely. A za to bojuju, aby bylo jasno. Nevýhody do společnosti s rovnými příležitostmi nepatří."
Připadá mi to jako postoj člověka, který ještě nepochopil zodpovědnost za vlastní konání - každý čin nese nějaké pozitivní a nějaké negativní důsledky. Nevýhody samozřejmě do života jako takového a do světa jako takového patří. Rovné příležitosti jsou eufemismus, který naznačuje, že lidem, kteří jsou bez vlastní viny výrazně handicapováni oproti ostatním, nějak umožníme část toho rozdílu kompenzovat solidaritou většiny. Jen jsi mě ještě stále nepřesvědčila o tom, jak jsi výrazně handicapovaná. A jsme zpátky u toho rozdílu mezi vozíčkáři a mezi rodinou, která si naplánovala hodně dětí.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív, Madeleine a líze 

(4.10.2009 9:54:05)
Samozřejmě, že máš více lásky a radosti, ale také daleko více práce a starostí, které sice ráda odvedeš -místo své zábavy -, POKUD TO PUJDE, TEDY POKUD TI TO SPOLEČNOST UMOŽNÍ. Aby to ŠLO stihnout, zařídit atd ( i když to samozřejmě zůstává na tobě). Protože i kdyby ses láskou, ochotou rozkrájela a měla manažerské schopnosti na superúrovni, ty bariéry a často zbytečné tady prostě JSOU a ničí tvé úsilí. A proto do toho jdou jen ti odhodlaní, supervýkonní a s nervy ze železa - a je jich pořád málo - no a ti nezodpovědní, kteří pak na nějakou výchovu a zařazení do společnosti svých potomků kašlou a nechávají je státu na krku - a to je problém.
JDE o TO, zdali společnost zachová svůj rigidní postoj (reprezentovaný vámi)a bude ubývat nebo zdali je ochotna k ústupkům a změnám.
Jinak, tvrzení, že nemáme bojovat za rovné příležitosti ? Zkus si to povídat třeba vozíčkařům (!!!) Mamka jednoho takového dítěte se tu v diskusi dotčeně ozvala (aniž jsem se vozíčkařů dotkla - naše rodina dala na Konto bariéry dost hodně). Je to bohužel o tom, že lidé články pořádně nečtou a vidí vše prvoplánově dle situace. Tedy, když jim od plic řekneš tvůj názor, že rovné šance nemohou čekat,jistě sklidíš pochvalu.
Pokud společnost neudělá bezbariérové přístupy pro vozíčkáře, bude to od ní škaredé.
Pokud je nezařídí pro rodiny s více dětmi, vymře.
 Líza 


Re: jako dřív, Madeleine a líze 

(4.10.2009 9:58:03)
Obávám se, že číst neumíš ty. Vzhledem k tomu, že za moje tvrzení vydáváš vlastní výmysly, jen se potvrzuje moje tušení, že diskuse s tebou je k ničemu.
Jsi prostě chudinka nepochopená a nikým nepodporovaná, no ~d~, máš to děsně těžký.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív, Madeleine a líze 

(4.10.2009 16:06:15)
Proč zachování bílé rasy? Jde mi o zachování hodnot. Děti je třeba vychovávat, vzdělávat a nejen plodit. A právě to dá práci. A zde je kámen úrazu. Společnost uspořádanou a hodnotovou může brzy přerůst jiná. Jakou bude mít barvu, jestli bílou nebo jakoukoli jinou, to je podle mne vedlejší. Ale možná je ti jedno, v čem budou tvé děti nebo vnuci žít.
 Ika 
  • 

Re: Ještě k rozdílu mezi vozíčkáři a rodinami s více dětmi 

(4.10.2009 16:13:32)
Protože jsem byla z nepochopení několikrát napadnuta kvůli vozíčkářům, píšu ještě toto.
Jsem naprosto pro zapojení všech znevýhodněných do společnosti. Přispívám příležitostně na různá konta na tento účel. Jsem pro města bez bariér. Jsem pro školní asistenty pro postižené děti. Naše hračky z velké části pocházejí z chráněných dílen.
Nikdo politicky korektní si nedovolí v naší slušné společnosti říci něco proti těmto výdajům. Uznáváme, že postiženým je nutno pomáhat "protože oni si svou pozici nevybrali".
Rodinám s více dětmi (těm snažícím se a pracovitým)naproti tomu "dobře jim tak". Neuhneme ani o milimetr.
A po letech pak budeme sbírat plody jejich snahy, až bude nedostatek mladé generace, co by pokryla potřeby starých a nemocných (čím dáldražších) a dětí.
Pak zjistíme, že jich nebylo dost.
A pak už nebude ani na ty vozíčkáře, ani na vozíky.
Nevím, jestli přistěhovalci z Afriky dokáží ten trh práce správným způsobem nasaturovat.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(4.10.2009 10:06:06)
Lízo, handicapovaná nejsem já ani naše rodina, protože máme, řekněme, nadstandartní možnosti. Ale handicapované jsou mnohé děti z vícečetných rodin (nebo by byly, kdyby se narodily) A proto se naše společnost scvrkává.
Snažila jsem se problém popsat, ale lidem jako ty, primárně předem přesvědčených a své pravdě a absolutně bez chuti pochopit problém z druhé strany to nemá žádný smysl líčit.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(4.10.2009 16:47:24)
Nedává mi smysl, žerovné příležitosti jsou eufemismus, ale možná to myslíš tak, že úplně rovné nikdy nebudo. Pak samozřejmě souhlasím. Jenže společnost se ve vlastním zájmu musí snažit o to, mít je co možná nejrovnější. Nejen z humanismu, ale protože jinak se ztrácí cenný lidský potenciál. Tím - obrazně - dostávají všichni horší zboží, než by mohli mít.
Souhlasím, že společnost musí podporovat handicapované. Ale ona musí podporovat nejen "potřebné lidi" ale i "lidi potřebné pro ni" - což je podle mne i nová generace hodnotově vychovaná a v dostatečném počtu.
Protože jestliže to dostatečně nezajistí, zanikne a pak už ani nebude dost prostředků pro handicapované.
 susu,1dite 
  • 

Re: jako dřív 

(3.10.2009 9:55:41)
liza to stihla driv nez ja, ale opravdu, vse ma sve vyhody a nevyhody, s tim nic neudelas. Kdyz chodis do prace mas vyhodu, ze si vydelas, ale nevyhodu, ze nemas cas a rano vstavas a nijak ji ani v ramci rovnych prilezitosti neodstranis a musis to brat tak, jake to je.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(4.10.2009 9:59:56)
Bože! To snad nejde vysvětlit lidem s jedním dítětem! Susu, rodina s více dětmi si své nevýhody ponese a splní tak jako tak a je s nimi smířena. jde o to, aby jí společnost umožnila- když už jsou ti lidé odhodlaní deset let nespat, pracovat za šest lidí (vydělat v práci i pracovat doma)atd atd - rovné zařazení vzhledem k jejich specifikům, co už opravdu stihnout NELZE. např DPH za auto 120 tisíc. (Opět:my ho máme. My na to máme podmínky. O nás nepíšu. Jsme jedni z mála) a jiné věci o kterých píšu a o kterých by se ještě napsat dalo.
 susu,1dite 
  • 

Re: jako dřív 

(4.10.2009 19:15:25)
ted si trochu odporujes, predtim si tvrdila neco o boji proti nevyhodam, ted jsi s nimi najednou smirena.

Taky nechapu proc odecet na auto. Proste kdyz nemam prostredky na deset deti, tak si je neporidim, kdyz si myslim, ze to s nimi bez auta nezvladnu, neporidim si je taky. S cim mas porad problem? Proc by mel nekdo platit tve rozhodnuti mit hodne deti? Zkus pochopit, ze kdyz budou mit vsichni hodne deti, tak se nas socialni system zhrouti, stejne jako ten duchodovy. Je jasne, ze kazdy musi zit za svoje, s detmi i v duchodu.
 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(4.10.2009 23:38:23)
Suso, ty se cítíš pořád ohrožená! Nechci abys ty ani nikdo jiný platili mé rozhodnutí mít více dětí. Ale nechci za své rozhodnutí mít více dětí doplácet státu, resp aby mé děti doplácely státu. Ono jim to neubíralo to, co potřebují. O tom je článek.
"Nemám-li na více dětí, nepořídím si je." Nu a protože většina lidí na to nemá ( a pak ti, co by na to měli, těm se zase většinou nechce) vymíráme.Protože společnost nevytvořila takové podmínky, aby na to (ti, co by i chtěli) měli. Jiné priority stavíspolečnost výše.
Daně, které pak chybí v rodinách, jdou na často na jiné, některé méně důležité a některé i zbytečné věci. Společnost nastavuje takovou latˇku dětské bezpečnosti, že se většina čtvrtých dětí vůbec nenarodí, aby nebyly ohroženy 0.015% rizikem úrazu bez připoutání. Možná, že brzy budou povinné mříže do oken, protože srovnatelný počet děti se ročně zabije pádem z okna, a taky ploty kolem řek a vodních ploch. Na to vše pak půjde tolik financí, že sotva kdo z nás si pak dovolí aspoń jedináčka. Nikdo ale ani necekne, protože by byl obviněn, že mu neleží na srdci bezpečnost dětí. Protože časem bude pro děti povinný perfluorokarbonový nehořlavý skafandr, všichni kteří byli nzodpovědní a měli tu kuráž počít další lidský život se u státu zadluží nadosmrti a budou jeho doživotními otroky. No, doufám,že to je už jen moje černá vize.
 susu, 1 dítě 
  • 

Re: jako dřív 

(30.9.2009 11:07:54)
ještě cyann, není fér jen natahovat ruku s názorem: já plodím a vychovávám děti a vy ostatní mi je financujte. Pokud by to takto dělali všichni, tak brzy narazíme podobně jako u těch důchodů, totiž že na ty příspěvky nemá kdo vydělávat.
 KKarolina 


A hlavně je nesmysl 

(30.9.2009 11:17:18)
Nesmysl plodit děti podle tučnosti konta!Každý ma pravo mít dětí kolik chce on a ne společnost!A basta!A k tomu odpočtu na auto-taky pěkna blbost,mě se do octavie vejdou tři sedačky v pohodě-vozím ze skolky víc dětí a není kupovana nova a je super.Když jsem měla peugeota tak jsem tam tři sedačky dala taky a ten taky nestal svět-takže proč dotovat auto někomu kdo na to ma-protože ten kdo nema jezdí autobusem a je to tak!~q~
 KKarolina 


Re: A hlavně je nesmysl 

(30.9.2009 11:19:56)
to bylo pro cyann~2~
 cyann 


Re: A hlavně je nesmysl 

(30.9.2009 12:45:46)
ok, já mám jedno dítě a o autech toho moc nevím, pokud to není skutečně problém, tak je příspěvek na auto nesmysl.
 Jíťa 
  • 

tak tohle už fakt nechápu! 

(1.10.2009 20:19:48)
Jsou rodiny, které mají 1-2 děti, auto si nemůžou dovolit a jezdí všude hromadnou. Proč tu pláčou lidé, kteří ač mají více dětí, tak koupě auta pro ně zřejmě nepředstavuje větší problém???

Ad školka: Proč by měly děti z vícepočetných rodin platit nižší školkovné? Ony ty děti snad opotřebují méně hraček, Nepotřebují tak velkou pozornost učitelek jako jedináčci? Nebo dokonce se ve školce myjí v jednom společném škopku a chodí společně na jeden záchod a potom to všechno naráz jen 1x spláchnou? A zřejmě taky nenanosí z venku tolik prachu ani při jídle nenadrobí tak jako jedináčci, takže není potřeba po nich tolik uklízet.....

Ad daně: Nevím, jestli je daňový bonus nějak limitován počtem dětí, ale pokud je, tak je to špatně. Měl by být poskytnut na všechny vyživované děti. To bych spíš zrušila přídavky na děti a zvýšila ten zmíněný daňový bonus. Možná ještě lepší by bylo, kdyby si mohl každý z rodičů uplatnit jen polovinu daňového bonusu - to by byla teprv ta správná motivace (vdovci/vy a osamělí rodiče by mohli mít vyjímku).

Některé příspěvky mi připomínají novinářské stezky z poč. 90. let. Tehdy bylo v módě litovat utečence z bývalé Jugoslávie, jak strašně strádají v našich utečeneckých táborech. Měli zdarma střechu nad hlavou, jídlo a ještě dostávali od státu ŽM na svoje soukromé výdaje. (To mě fakt zvedalo ze židle, já (na RD) dostávala jen ŽM a musela si z toho zaplatit jak bydlení, tak jídlo a na soukromé výdaje už nějak nezbývalo).
Od tý doby tvrdím, že komu se nelíbí podpora státu, má svobodnou možnost se sebrat a jít někam, kde ho budou podporovat více!
 Eva, 4 +3 


Re: tak tohle už fakt nechápu! 

(4.10.2009 23:46:44)
Jíťo, máme sedm dětí, je to tak, sleva na dani je maximálně na pět dětí.
 Sylvie 


Re: tak tohle už fakt nechápu! 

(5.10.2009 6:08:37)
sleva na dani je maximálně na pět dětí

No, pokud se nepletu, tak sleva na dani omezená není, tu můžeš mít třeba na deset dětí. Omezený je daňový bonus (tedy to, co ti vyplácí stát ke mzdě navíc, co sis nevydělala)... takže čím větší příjem, tím víc dětí z něj uplatníš.
 Eva, 4 +3 


Daňový bonus 

(5.10.2009 9:43:33)
Sylvie, máš pravdu, omezený je ten daňový bonus, je tam strop právě na pět dětí. To je těch 52 200 Kč.

"Daňový bonus

Běžné slevy (na poplatníka, manželku, studenta a podobně) můžete odečíst od daně jen do výše vypočtené daňové povinnosti. Pokud vám v součtu slev vyjde záporná daňová povinnost, nemusíte státu nic platit, ale ani od něj nedostanete nic navíc (nezaplatí vám minusovou hodnotu). A právě v tom se liší daňové zvýhodnění na dítě od "běžných" slev.

Je sice pravda, že také "slevu na dítě" lze odečíst jen do výše původně vypočtené daňové povinnosti. Pokud vám však část slevy zbude a půjdete tedy "do minusu" (nárok na daňové zvýhodnění je vyšší než původně vypočtená daňová povinnost), stane se vzniklý rozdíl takzvaným daňovým bonusem.

Díky bonusu nejenže státu nezaplatíte žádné daně, ale ještě od něj něco získáte. Maximálně můžete dostat 52 200 korun, minimálně stovku (vychází-li vám bonus nižší než 100 korun, nedostanete nic).

Daňový bonus však může uplatnit jen ten, kdo si vloni vydělal více než 48 000 ročně - počítají se jen příjmy ze zaměstnání, podnikání, pronájmu nebo z kapitálového majetku. Nemají na něj tedy nárok třeba dlouhodobě nezaměstnaní."

 Ika 
  • 

Re: jako dřív 

(2.10.2009 21:43:12)
Všemi deseti jsem pro. Taky nebylo nepřímé zdanění. To by šlechta brzy zjistila, že robotníků ubývá :-))
 lenazel 


Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 10:48:27)
Inko, jsem priznivce rodin s vice detmi. My zatim teprve cekame treti, ale doufam, ze jen u tri nezustaneme. To pisu proto, aby sis nemyslela, ze jsem zapskla jednomatka co ji vadi vicecetky.

Ale. Nevidim duvod, proc bych mely existovat nektere vyhody, ktere Ty navrhujes napriklad odecet DPH pri koupi auta. Auto totiz neni samozrejmost, bez ktere se neda vyzit. Co maji rikat treba matky samozivitelky, nedejboze vice nez jednodetne? Take pozadovat po statu, aby jim odpustil DPH? Navic vetsi auto se da koupit i pouzite a ani kazda jedno- nebo dvoudetna rodina na nove proste nema.

K tematu autosedacek se snad vyjadrovat ani nebudu, mne deti do auta bez sedacky proste nesmi ani na sebekratsi vzdalenost. Nejde o to jak ridis Ty, ale existuje spousta silencu, kteri jsou schopni i vesnici prosvistet stokilometrovou rychlosti.

Ad omlouvani pozdnich prichodu - chapu, ze logistika vetsiho poctu deti je obtizna, ale sama pises, ze je dulezite vychovavat deti kvalitne (lepsi slovo mne v tuto chvili nenapada) a tak by se jim i takovehle veci mely vstepovat uz od malicka. Nemluvim o pozdnim prichodu dvakrat do roka, to si myslim pochopi kazdy ucitel. Navic prece existuji i jine moznosti, jak dite do skoly dopravit, pokud se nejedna o vzdalenost, kterou uz druhacci dojdou pesky - napr domluvit se s jednou nebo dvemam maminkami z okoli na stridavem vozeni deti. Ulevi se vsem a vypravit se se vsemi vcas dvakrat tydne je jednodussi nez petkrat ;-).

Jinak samozrejme se zmenami duchodoveho a danovych odpoctu souhlasim, stavajici system je neufinancovatelny a doplatime na nej my a nase deti.
 KKarolina 


Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 11:22:43)
souhlas,taky se třeba ve vození dětí do školek u nas střídame s ostatnima maminkama a funguje to!!~b~
 Ika 
  • 

Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(2.10.2009 21:59:06)
Myslíš, že všichni mají v okolí tyto, notabene ochotné, maminky? Tedy v naší "komunitě bydlí (poměrně nemocní)důchodci, bezdětní na kariéru zaměření manželé a jedna další rodina, která má odrostlé dítě a chodí do práce na šestou. Další matky z téže školy, kam chodily děti, bydlí dále, než je škola, takže spolupráce s nim by neměla žádný smysl.
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 19:45:04)
Taky by mě zajímalo, proč. Copak všichni lidi mají auto? Kde žijete proboha? Vychovali jsme tři děti bez auta a šlo to. Mám pět vnoučat, žádné se nevozí v autě, protože naši mladí mají zkrátka jiné priority než auto. Cestujeme s dětmi od malička vlakem po celé republice. A těch zážitků, když nám ujedou přípoje. To se v autě nezažije.
 Tvoje horší já 


Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 19:53:39)
Pro nás je nemít auto průšvih v jediném případě - když někdo náhle onemocní. Protože nevím jak jinde, ale v našem okrese sanitka nepřijede, ani když v jednu v noci řeknete, že dítě má horečku 40, má ztuhlý krk, bolesti hlavy a silnou třesavku, ačkoliv večer ulehlo naprosto zdravé. To je, bohužel, vlastní zkušenost, auto bylo jako naschvál v opravně. Dopadlo to tedy dobře, ale moc nechápu, kdo tedy tu sanitku má šanci dostat.
Auto je opravdu dobré v jedné situaci - když někdo onemocní nebo má úraz, protože systém lékařské pohotovosti se bohužel úplně zhroutil.
 Lassie66 


Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 20:03:08)
Jano Budilko, systém pohotovosti nikdy moc nefungoval. Bratr od batolete astmatik, tenkrát ještě nebyly inhalery tipu Ventolin nebo Berotec, vždycky musel do špitálu na kapačky. Ovšem auto nebylo. Bydleli jsme ve 40 000 městě a nebyla vyjímka, že matce na prosbu o sanitu odvětili, ať si syna přiveze. No jo, no - ale v jednu ráno v zimě nebylo zrovna dobré táhnout malé dítě na sáňkách...~a~
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 20:03:09)
To máte pravdu, to je snad jeden z mála případů, kdy je auto potřeba. Není-li, tak nezbývá než doufat, že se najde ochotný soused nebo sousedka, kteří dítě na pohotovost odvezou. Samozřejmě většinou bez autosedačky, protože tu nebudete v noci nikde shánět. Hlavně v našich pohraničních oblastech se asi počítá s tím, že pouze silný jedinec přežije, slabý pak.... (soudím podle systému pohotovostí).Nebo se možná budeme vracet k babkám kořenářkám.
 & 


Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 20:31:24)
Jano, to mas sice pravdu, ze je auto dobre. Stejne to neni duvod proc, dotovat nakup lidem, kteri na nej nemaji. Bud se musis obratit na pribuzne, zname, sousedy nebo si zavolat taxika...
 Tvoje horší já 


Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(30.9.2009 20:37:44)
Ano, s tím souhlasím. Taky jsem nikde dotování auta nepropagovala.
My máme tři děti a do Golfa se nám vlezou i se sedačkami, i když těsně.
Ale třeba kámoška musela kvůli čtvrtému dítěti pořizovat nové auto, i ojeté stálo tedy hodně dost. Myslím, že spousta lidí si čtvrté a další dítě rozmyslí právě kvůli tomuto.
 Ika 
  • 

Re: Odecet DPH na auto? Proc? 

(2.10.2009 22:01:11)
Tři děti lze i dnes vychovat i bez auta není problém mít pro ně i to auto. na čtyři a více už prostě potřebujete bu´dto to auto, abyste to stíhali, nebo více lidí - např. ochotné prarodiče, jako jste zřejmě Vy. Ne každý má ale tak skvělé podmínky.
 zdenka 
  • 

Více dětí – váš problém 

(30.9.2009 13:17:39)
souhlasím, s tímto článkem.Zapomělo se ,že nejsme na světě pro peníze,kariéru a pejsky.Hlavní je rodina,ale s dětmi(ne pejsci a kočky)
 emika 


Re: Více dětí – váš problém 

(30.9.2009 13:46:24)
Zdenko, a co když je někdo prostě šťastnější s pejskem než se spoustou dětí? Kdo určuje, kdy má být člověk člověk spokojený a kdy ne? Není to snad věcí každého z nás? Někoho uspokojuje velká rodina, jiného jedno dítě, kterému se může plně věnovat, jiný je spokojený bez dětí. Jsou taky lidi, co si na děti vůbec netroufnou nebo si z jakýchkoli důvodů (nejen materiálních) troufnou jen na jedno, a myslím si, že mají pro společnost stejnou hodnotu jako lidi s pěti dětmi. Každý to prostě máme nastavené jinak. Nikdo z nás není v pozici říkat ostatním, co je dobře a co ne.
 Tvoje horší já 


Re: Více dětí – váš problém 

(30.9.2009 14:47:56)
Myslím, že tvůj vypjatě individualistický pohled je úplně mimo. Protože lidi žijí ve společnosti a to, co děláme my, ovlivní ty druhé, i když si to třeba nepřipouštíme.
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Více dětí – váš problém 

(30.9.2009 19:50:40)
Teď jsem četla zajímavý článek na podobné téma, kde se odborníci psychologové shodli jednoznačně na tom, co říkám celý život i já. Pokud je někdo šťastnější se zvířetem než s dětmi, tak je s ním něco v nepořádku. Lidská přirozenost je odjakživa mít děti. Zvířata jsou něco zástupného, hlavně pro lidí, kteří by si to sami nikdy nepřiznali.
 Tvoje horší já 


Re: Více dětí – váš problém 

(30.9.2009 19:54:09)
S tím souhlasím.
 KKarolina 


ja tedy nesouhlasím 

(30.9.2009 20:24:40)
NIKDO nema pravo druhým kecat do toho jestli bude mít kupu dětí nebo jen jedno-či dvě a ani jestli bude raději svůj život travit s pejskem a výzkumy takových hovadin jsou taky k ničemu!!~j~
 Tvoje horší já 


Re: ja tedy nesouhlasím 

(30.9.2009 20:36:03)
To je tvůj názor. Já mám jiný.
 & 


Re: ja tedy nesouhlasím 

(30.9.2009 20:37:38)
Jano, jaky? Ty mas nazor, ze ostani maji pravo kecet druhym do toho kolik maji deti??
 Tvoje horší já 


Re: ja tedy nesouhlasím 

(30.9.2009 20:38:38)
Myslím si, že každý má právo vyjádřit svůj názor k něčemu, co považuje za chybné.
 & 


Re: ja tedy nesouhlasím 

(30.9.2009 20:50:43)
Jasne, ze mas pravo mit nazor.

Ja jse jenom ptam s cim presne nesouhlasis s KKarolinou.
s prvni casti
"NIKDO nema pravo druhým kecat do toho jestli bude mít kupu dětí nebo jen jedno-či dvě a ani jestli bude raději svůj život travit s pejskem...

nebo s druhou
" ...a výzkumy takových hovadin jsou taky k ničemu!!"

 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: ja tedy nesouhlasím 

(30.9.2009 21:37:46)
Však tady NIKDO druhým nekecá do toho, kolik mají mít dětí nebo jestli mají mít pejska. Tady se jenom diskutuje PROČ to tak je. Mimochodem - babička s pejskem nebo s kočkama, která už má dávno odrostlé vlastní děti a zvířátko má pro radost, je mi velice sympatická. A tečka.
 susu,1dítě 
  • 

Re: Více dětí – váš problém 

(1.10.2009 11:40:40)
jenže pořád je lepší, když má takový člověk psa se kterým si rozumí, než aby měl dítě se kterým by si nerozuměl,(případně ho týral) a bylo by to utrpení pro oba(tři,...). Oceňuji, že ten někdo si to přizná a dítě si nepořídí. Přijde mi to fér.
 Helena 
  • 

Re: Více dětí – váš problém 

(1.10.2009 12:31:15)
Předpokládám, že pokud je někdo natolik vyšinutý, že by mohl týrat dítě, tak by asi týral i toho psa, ne?
 susu,1dítě 
  • 

Re: Více dětí – váš problém 

(1.10.2009 12:54:31)
to týrání bylo v závorce, podstatné je tam to nerozumí. A to, že si někdo rozumí se psem, který má jiné nároky než dítě, neznamená že si musí rozumět i s dítětem a jeho potřebami.
 Ika 
  • 

Re: Více dětí – váš problém 

(2.10.2009 22:06:27)
Lékořice, o tom ten článek právě je, o individualismu a společnosti. Každému ze srdce přeju štěstí s jeho pejskem. Jsem opravdu daleka toho, motivovat kohokoli, aby si místo něj pořizoval dítě.
Řeč je o tom, do jaké míry je vůbec pro společnost výchova dítěte přínosem - větším než chovatelství pejska. Jestli o to společnost vůbec stojí.
 Klára80 


Nedivím se, že jako národ vymíráme 

(30.9.2009 21:36:54)
Autorce děkuji za pěkný článek a z reakcí pod ním se potvrdilo přesně to, o čem psala. Máš hodně dětí - tvůj problém - neměls je mít.

Pokud to tu někdo nepochopil, tak děti jsou základem a nutností v jakékoliv civilizaci. Je dokázáno, že aby společnost nevymřela, tak je potřeba, aby jedna žena porodila min. 2,1 dítěte. U nás je to dnes kolem 1,3.

Stát by měl podporovat rodiny s více dětmi - pokud je vychovávají řádně, protože je to v jeho nejvyšším zájmu. Kde vezme v budoucnu daňové poplatníky? Kdo z vás chce mít za padesát let Česko vietnamské, romské nebo ukrajinské?

Já se na to dívám stejně jako když se hodnotí pracující a nepracující člověk (zdravý člověk). Pracující říká: "já pracuju, měl bych mít za to výhody; ten kdo nepracuje ať žádné výhody nemá" Ale podle filozofie mnoha rodinkářek, jsem přece hloupá, když jsem se rozhodla celý život pracovat a ne se nechat živit státem. Je to přece moje volba.

Jsem tedy pro pozitivní diskriminaci rodin s dětmi oproti rodinám bez dětí.

P.S.: Děti nemám žádné, každému holt příroda nenadělí.
 KKarolina 


Re: Nedivím se, že jako národ vymíráme 

(1.10.2009 7:52:28)
Děti ano,ale v jake míře můžete soudit matku s dvěmi dětmi a matku s pěti-která je lepší?Ktera da svým dětem víc ze sebe a slušneho shování?Může být zodpovědná matka s pěti a nezodpovědna se dvěmi,ale bohužel i v mem okolí jsou matky s více dětmi soc.případy,kteří pijou nebo nepracuji,děti jsou chudačci.Neznam rodinu s pěti a více dětmi která by byla spokojena a štastna.Třeba jen špatne vidím,nebo když si povídam s těmi dětičkami,tak neregistruji u nich pohodove dětství.Sama mam děti dvě a chtěla bych jednou třetí,ale víc ne prostě na to nemam ani po strance psychicke-z výchovneho hlediska,obavam se,že ani finanční,ale take vím,že tolik diskutovane příspěvky a sražky dph by mě nikdy nepřesvědčili o tom čtvrte díte mít.Bičujete tu matky dvou a jednoho dítěte-ale to je prostě nesmysl-každý na to nema i když může mít peněz jak želez.~p~~p~~p~
 Ika 
  • 

Re: Nedivím se, že jako národ vymíráme 

(2.10.2009 22:11:51)
Nějak mi to nedochází - kdo tady bičuje matky jednoho nebo dvou dětí???
Nevím o tom, že bych někde napsala, že matka více dětí je automaticky lepší člověk než třeba matka jednoho nebo bezdětná žena. O tom to přece vůbec není.
Článek byl o (různém) společenském znevýhodnění rodin s více dětmi. A basta fidli.
Když chtějí zmínění vozíčkáři odbourat bariéry,které omezují je, taky je snad nenařknete, že se cítí být lepší než vy.
 susu, 1 dítě 
  • 

Re: Nedivím se, že jako národ vymíráme 

(1.10.2009 8:30:39)
"Máš hodně dětí - tvůj problém - neměls je mít."

Nesouhlasím s tímto tvým tvrzením , je to spíš: "máš hodně dětí, je to tvé rozhodnutí." Nebudeme snad tvrdit, že výchova dětí je jednoduchá a bezproblémová záležitost pro každého, takže každý se má rozhodnout sám, kolik zvládne.

Jakým způsoben chceš docílit kontrolu státu nad řádnou výchovou dětí? Zatím to moc nefunguje a podporujeme spíš ty, kteří se dětmi živí bez jakékoli jejich výchovy. Pokud za to nebudou peníze rozhodnou se pro děti a více dětí,jen ti, kteří o ně mají skutečný zájem.
 Ika 
  • 

Re: Nedivím se, že jako národ vymíráme 

(2.10.2009 22:18:55)
Jakým způsobem?
Nejsem expert, ale způsoby lze najít. Místo přídavků odtížení zdanění.
Těm, kdo nepracují a přídavky se jim tudíž musí dát, vázat je z větší části jako dotace do vzdělávání a rozvoje dětí, aby nebyly zneužitelné rodinami, které pracovat nechtějí.
A je mnoho oblastí, kde by změny mohly být de fakto zadarmo - nebo za minimum, v porovnání s budoucím přínosem pro společnost - a život rodině s dětmi by prostě usnadnily.
 Katka, 1 syn - 1 rok 
  • 

Re: Naprosto souhlasím s autorkou 

(3.10.2009 20:49:42)
Děkuji za odvahu napsat takový článek a psát otevřeně.

Je skutečně pravda, že většina lidí dnes vyznává heslo: "Máš hodně dětí? Tvůj problém! Hlavně nečekej nějaké úlevy či pomoc od společnosti."

Schováváme to za různé masky: máme strach o to, aby nebyly přídavky na děti moc vysoké, nebo poukazujeme na případy, kdy rodina péči o hodně dětí nějak nezvládla. Nebo se hádáme o každou korunu a naznačujeme, že teď v krizi prostě prostředky nejsou.

Ve skutečnosti jde jen o jedno: v našem sobectví samozřejmě nechceme mít víc dětí. Jednou, dvakrát mateřskou zvládneme. Ale pak už kariéra, zábava a vyšší životní standard volá. "Nejen nikam na dovolenou 15 let? Probdít s miminky 6 let? Nemít na nové auto? Jen to ne!" Ale pak stárneme a zuříme při pomyšlení, že by matka od pěti dětí měla jít třeba do důchodu o nějaký rok dříve než my nebo dokonce mít nějaké vyšší úlevy na daních.
 Katka, 1 syn - 1 rok 
  • 

Re: Naprosto souhlasím s autorkou 

(3.10.2009 20:49:48)
Děkuji za odvahu napsat takový článek a psát otevřeně.

Je skutečně pravda, že většina lidí dnes vyznává heslo: "Máš hodně dětí? Tvůj problém! Hlavně nečekej nějaké úlevy či pomoc od společnosti."

Schováváme to za různé masky: máme strach o to, aby nebyly přídavky na děti moc vysoké, nebo poukazujeme na případy, kdy rodina péči o hodně dětí nějak nezvládla. Nebo se hádáme o každou korunu a naznačujeme, že teď v krizi prostě prostředky nejsou.

Ve skutečnosti jde jen o jedno: v našem sobectví samozřejmě nechceme mít víc dětí. Jednou, dvakrát mateřskou zvládneme. Ale pak už kariéra, zábava a vyšší životní standard volá. "Nejen nikam na dovolenou 15 let? Probdít s miminky 6 let? Nemít na nové auto? Jen to ne!" Ale pak stárneme a zuříme při pomyšlení, že by matka od pěti dětí měla jít třeba do důchodu o nějaký rok dříve než my nebo dokonce mít nějaké vyšší úlevy na daních.
 susu,1dite 
  • 

Re: Naprosto souhlasím s autorkou 

(4.10.2009 19:34:07)
prijdes mi tedy hodne nabrousena proti matkam, ktere maji jen jedno ci dve deti.

"Ve skutečnosti jde jen o jedno: v našem sobectví samozřejmě nechceme mít víc dětí. "

neni to trochu jednoduche vsechny smahem odsoudit mezi sobce?

"Jednou, dvakrát mateřskou zvládneme. Ale pak už kariéra, zábava a vyšší životní standard volá."

Kdo tvrdi, ze nema rad zabavu je lhar.
O karieru mi fakt nejde, mam radsi svuj cas. A vyssi zivotni standard, vis my bydlime v jednopokojovem byte. Dalsi dite sem proste nedostanu a bez chozeni do prace si na vetsi byt nevydelame, tak co mam asi delat?


"Nejen nikam na dovolenou 15 let? Probdít s miminky 6 let? Nemít na nové auto? Jen to ne!"

Viš, my treba auto vubec nemame. Bydlime ve velkem meste, pracujeme tady a manzel ma rad vlaky. Posledni co resim, je nove auto, fakt.

"Ale pak stárneme a zuříme při pomyšlení, že by matka od pěti dětí měla jít třeba do důchodu o nějaký rok dříve než my nebo dokonce mít nějaké vyšší úlevy na daních."

priznam se , ze me depta, ze bych mela jit do duchodu az v 65 letech. Jednak nevim jestli se pak duchodu vubec doziju, jednak, ja bych chtela byt babicka k vnoucatum. Moct je hlidat a tak. A proc mam v nevyhode ja i moje vnoucata, ktera urcite budou svou babicku chtit taky brzo?

 susu 
  • 

Re: Naprosto souhlasím s autorkou 

(4.10.2009 23:09:07)
jeste, tim ze platim ze svych dani socialni davky pro rodiny s vice detmi, tak mam malo na to abych si setrila na vetsi byt a pripadne si poridila druhe dite. Tedy kvuli podpore rodin s vice detmi si nemuzu ja sama dovolit druhe dite. Takze se kruhem vracim ke svemu prispevku na zacatku-zrusit uplne jakoukoli podporu a kazdy at si sve deti zivi sam.
 Kamila72 


Kamila, čekající 5 dítě 

(1.10.2009 8:57:36)
Ahoj všem, plně souhlasím s článkem. Čekáme 5 dítě a pro většinu okolí jsme "divní" a přiřazují nás k barevným s tím, že je určitě jako pracující stojíme mnoho peněz. Kdo nás zná, ví, že to tak není. ostatní si bohužel myslí své. Vzhledem k tomu, že oba s manželem pracujeme a máme docela slušné výdělky (vzhledem k podnikání nepřestávám pracovat ani v době mateřeké nebo rodičonské dovolené- mám to štěstí, že si práci můžu přizpůsobit svým časovým možnostem) nemáme ani dětské přídavky a tak stát nestojíme prakticky nic (mimo rodičonský příspěvek). Všechny potřeby naší rodiny si hradíme sami, děti chdoí na kroužky, nejstarší dcera studuje a všechno zvládáme docela v pohodě.

Vždyť dříve byly mnohočetné rodiny normální a nikdo se nad tím nepozastavoval, tak proč dnes ano ??Podle mne je to všechno spojeno se změnou žebříčku hodnot.

Dodnes mně mrzí narážky okolí s tím, že dětem nedokážeme dát co potřebují. Ale to co potřebují nejvíc většinou nic nestojí (láska, péče,..). Ale i přesto si každý rok můžeme dovolit zahraniční dovolenou, jednu tuzemskou dovolenou, v zimě lyže apod. A to vše za méně pohodlí - osobně pracuji 7 dní v týdnu po večerech tak abych přes den měla čas na děti, jsme pořád v jednom kole, ale myslím si, že by ani jeden z nás neměnil (ani manžel, který hodně pomáhá s domácností atd.). Máme prostě jinak nastavený žebříček hodnot a doufám, že si ho do života odnesou i všechny děti. Myslím si, že z vícečetných rodin vyrostou přizpůsobivější dospělí, kteří budou zvyklí na zodpovědnější jednání i vůči svému okolí. A hlavbě pro ty odsuzující - předpokládám, že budou společnosti i finančně prospěšní a jednou budou moje děti "živit" i ty ostatní, co děti nemají nebo mají jedno či dvě - důchody jim někdo platit bude muset.

A jenom pro pochybovače, při dětech jsem zvládla vystudovat i vysokou školu (takže nemám základní vzdělání, jak možná některé napadne).
VŠECHNO JDE, JENOM SE MUSÍ CHTÍT. Pohodlnost je nejlepší omluva pro to, proč to nejde (to samozřejmě neplatí pro ty páry, co nemají děti ze zdravotních důvodů).

S pozdravem a přáním hezkého dne všem rodičům se 3 a více dětmi.
Kamila

 susu, 1 dítě 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(1.10.2009 11:47:26)
"Vždyť dříve byly mnohočetné rodiny normální a nikdo se nad tím nepozastavoval, tak proč dnes ano ??Podle mne je to všechno spojeno se změnou žebříčku hodnot."

to není tak úplně pravda Kamilo. V minulosti byly vícečetné porody, ale také brutální úmrtnost. Takže z 12 narozených dětí se dospělosti dožily tak ty dvě.
K jisté změně došlo až kolem přelomu 19 a 20. století, kdy v důsledku lepší zdravotní péče, dětí více přežilo a to jsou ty případy našich babiček a dědečků, které si pamatujeme.

Naše obvyklé dvě děti jsou zase jen návrat k tomu co bylo skutečně běžné celou minulost.
 Tvoje horší já 


Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(1.10.2009 22:26:30)
To je pěkná blbost. Pokud by ze dvanácti narozených dětí jedné ženě přežily v průměru dvě, tak bychom pomalu už vymřeli. Vždy bylo nějaké procento bezdětných, takže by to celkově dalo dost pod dvě děti na jednu ženu, taková nízká porodnost snad nikdy v novodobé historii u nás nebyla, až v posledních letech.
 Martina,chlapeček03,holčička99 


Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(2.10.2009 12:41:50)
Susu, nevím jak starou máš babičku, to co píšeš mě nějak nesedí, moje babičky byli ročník 1910 - 1915 teď přesně nevím jedna měla 5 dětí, všech 5 dětí žije a moje maminka je v pořádí 3 dítě za týden oslaví 72 let, druhá babička měla 8 dětí, první dítě jí umřelo když měl přes 20 a to z vážných zdravotních důvodů - ano v dněšní době by pp přežil, ale co těch 7 ostatních druhý zemřel strejda - pil a kouříl a umřel něco málo po 50 - tce na infark ostatní žijí můj tatínek je nejstarší letos oslaví 77 let. Tak ten poměl 2 ze 12-cti je nějaký divný néééé?

Já osobně rodiny s více dětmi obdivuji a sama mám 3 sourozence, a jsem za ně ráda, já mám děti jen dvě, vždycky jsem chtěla 4 a po 2 CS nechce spíš manžel, já bych do toho šla.
 susu,1dite 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(3.10.2009 10:05:34)
Zda se, ze jste to necetly poradne. Je to o tom, ze na prelomu stoleti se to meni a deti preziva vic , proto si pamatujeme ty spousty sourozencu babicek. Ale driv, 18 a nizsi stoleti, to tak nebylo, ale to uz si nepamatujeme. Cetla jsem to z vice zdroju, posledni je "Stredoveky clovek a jeho svet".
 Jíťa 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(3.10.2009 13:29:59)
Přidám se k Susu: Právě 1. polovina 20. století tvoří v dějinách rodiny vyjímku. Trvalo asi 2 generace, než se rodinný model vrátil zpět k původním 2-3 děti.

A další věc: Ve většině rodin neměly všechny děti stejné rodiče! Vdovci a vdovy velmi rychle zakládaly novou rodinu.

(našla jsem u jednoho genealoga v rodokmeně i muže, který měl 12 dětí postupně se 3-mi ženami, přesto se dospělosti prokazatelně dožily pouze 3, 7 jich prokazatelně zemřelo a o osudu 2 se zatím neví)
 Ika 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(4.10.2009 9:31:49)
Jitko, asi ti dělá dobře zhazovat druhé lidi, aniž o nich něco víš (nebo si přečteš, píšu totiž i o sobě), viď? Dělá ti to dobře, hm?
 Jíťa 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(6.10.2009 19:28:18)
Iko, tvoji narážku nechápu, zřejmě ses v mém příspěvku poznala.

To co jsem napsala je věc, kterou jsem vypozorovala za dobu, po kterou se zabývám genealogií. Více než 3 děti byly fakt vyjímkou (až na generaci našich babiček). Pokud v rodině přežilo více dětí, tak za 1. buď neměly stejné rodiče, nebo za 2. věkový rozdíl mezi nimi byl takový, že rodina opět živila jen ty 2-3 děti a ostatní už byly pryč z domu. A nejčastěji to byla kombinace obou zmíněných věcí.

Připadá mi zavádějící se tu neustále schovávat za jakýsi "pochybný" historický model rodiny.
 Tvoje horší já 


Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(4.10.2009 9:36:46)
Opravdu, tak málo to nikdy být nemohlo. S výjimkou válek a morových epidemií obyvatelstva konstantně přibývalo. Takže dětí muselo přežít víc než dvě - tři na rodinu. Musíme totiž počítat s tím, že poměrně velká část populace zůstávala bezdětná.
 Katka, 1 syn 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(4.10.2009 22:13:51)
Jako historička mohu říct, že předchozí podání minulosti je naprosto zkreslené.

Ano, v minulosti se stávalo, že matce některé děti umřely. Poměr byl však zhruba ten, že z dvanácti dětí přežilo sedm až deset.

V minulosti naše populace stále rostla. Nebyla ani tolik bržděná dětskou úmrtností, ale většími válečnými konflikty (třicetiletá válka) a výjimečnými chorobami (morové vlny, vlna cholery). V těchto obdobích vždy počet lidí poklesl, jinak ale stále dost rychle stoupal.

Až nyní jsme se dostali do okamžiku, kdy naše civilizace dosáhla takového blahobytu, že se už nemnožíme. Je to platný historický paradox: sice si stěžujeme na to, že nám nedostatek financí brání mít víc dětí ("nemohla bych jim poskytnout to, co by si zasloužili"), ale ve skutečnosti platí: dokud žije společnost v bídě, mají lidé hodně dětí. Jakmile je zahrnete majetkem a zábavou, přestanou je mít. Tenhle vývoj si už pár vyspělých civilizací vyzkoušelo, zatím však nikdy v historii neproběhl tak masivně jako v současnosti. Dosud také vždy platilo, že taková civilizace padla. Asi nejznámější ukázka je pád římské říše a stěhování národů - prostě je zaplavili (a místy i trochu pobili) přistěhovalci. V historii se dosud nikdy nepodařilo tenhle vývoj zvrátit, uvidíme, co bude teď.


 susu, 1 dite 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(4.10.2009 23:13:27)
ja nejsem historicka, ale cituji ostatni historiky. Zkus si precist to "Stredoveky clovek a jeho svet"
 ninja, 1 dite 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(4.10.2009 23:54:26)
Mylite se, nejak se vam prevratily priciny a nasledky. To, ze se vznikajici proletariat nekdy v dobe prvni prumyslove revoluce rozhodl pro "burzoazni" chovani a omezil plozeni deti dosud limitovane jen prirodnimi a biologickymi podminkami, UMOZNILO spolecnosti prebytkove hospodarit a vytvorit podminky k obrovskemu narustu zivotni urovne, predevsim tohoto proletariatu. V prubehu historie se podobny fenomen nekolikrat opakoval, a vzdy omezeni plozeni potomstva vedlo k rapidnimu zbohatnuti spolecnosti a zvyseni zivotni urovne. Naopak, pokud bychom se dnes my rozhodli, ze vsechny rodiny budou mit 10 deti, uvrhlo by nas to do naprosto nepredstavitelne bidy a umirani. Zdroj: Ludwig von Mises, Lidske jednani.

Je smutne, kdyz vedci humanitnich oboru, jako napr. historie, nedokazou postupovat vedecky a nerozlisi u dvou jevu, jaka je mezi nimi pricinna souvislost, a musi prijit ekonom, aby tento omyl opravil. To neni osobni utok proti vam, to je konstatovani tristniho stavu nasi (post?)socialisticke "historie".
 Margot+1 


Re: minulost byla jiná 

(5.10.2009 20:36:35)
Ale no tak. Citovat lze ledacos, ale stejně jsou to všechno teorie, jež nelze dokázat. Sociální realita je totiž natolik složitá, že se tam nějaká taková kauzalita, o které píšeš, nedá uspokojivě dokázat. A že ekonomie je lékem na všechno (i na neproduktivní společenské vědy), je pěkně starý blud... Už tady chybí jenom "ekologie je třešinkou na dortu..."~t~~t~~t~
 ninja, 1 dite 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(5.10.2009 22:03:50)
"Citovat lze ledacos, ale stejně jsou to všechno teorie, jež nelze dokázat. Sociální realita je totiž natolik složitá, že se tam nějaká taková kauzalita, o které píšeš, nedá uspokojivě dokázat."

Nejake presvedcivejsi argumenty nez ze "socialni realita je slozita" by nebyly? Ony totiz ty ekonomicke "teorie" poskytuji solidni aparat pro predpovedi nasledku toho ci onoho rozhodnuti -- a praxe zatim (pokud vim bez vyjimky) dava zapravdu panu Misesovi.

Ja vam nebranim zastavat libovolne nazory, jenomze pokud chcete vase ideje prosazovat za kazdou cenu, musim vam oponovat, nebot je to (*) hazard se zdravim a zivoty milionu lidi. Jinymi slovy je v sazce prilis mnoho, nez abychom si mohli dovolit vase predstavy realizovat.

(*) kontext je stale masivne socialni stat obecne, masivni zvyseni natality specificky.

"A že ekonomie je lékem na všechno (i na neproduktivní společenské vědy), je pěkně starý blud... Už tady chybí jenom "ekologie je třešinkou na dortu...""

Ekonomie neni lekem, lecit se musi lide svymi ciny sami. :-)
Etika nam muze rici, jestli jsou nase cile zadouci/moralni, a ekonomie nam rekne, jak techto cilu nejefektivneji dosahnout. Ekologie je pak veda zabyvajici se vztahy mezi zivymi organismy; pokud mate na mysli ucinnou ochranu zivotniho prostredi, nezbude vam nic jineho nez zahrnout ji do katalaktickeho jednani (je tedy take v pusobnosti ekonomie).

 Margot+1 


Re: minulost byla jiná 

(6.10.2009 8:54:28)
Musím se smát. Jsi typický příklad ekonoma zcela nekriticky zamilovaného do svého oboru, a to natolik, že i slovo teorie v souvislosti s ekonomií píšeš v uvozovkách. Ekonomie žádné spolehlivé nástroje, o kterých píšeš, nemá, protože je mít nemůže. Co má, jsou opět teorie (které ovšem na rozdíl od tebe nechápu jako něco méněcenného).
Fakt, že sociální realita je složitá, a že už mnohé skvěle spočítané teorie v ní selhaly, ti v internetové diskusi dokazovat nebudu, protože to nejde.
O tom, co je ekologie, mě poučovat nemusíš, pouze jsem citovala podobně zamilovaného apoštola ekonomie, jako jsi ty. Že jsi to nepoznala, znamená dvě věci: a) že by ti širší sociálně vědní rozhled neuškodil, b) že jsi mládě, které ještě ze svého ekonomického radikalismu vyroste. Pokud se tak nestane, dopadneš stejně, jako zmíněný autor.
 ninja, 1 dite 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(6.10.2009 20:52:48)
Osobni invektivy snad necham spadnout na zem, snad jen k te "teorii":
Slovo teorie je v danem kontextu v uvozovkach proto, ze se ve skutecnosti (nejen podle me) jedna o tu nejpraxovatejsi praxi, konec koncu Mises razil pojem "praxeologie".
K veci: Co se selhanych teorii tyce, nebylo to nahodou tak, ze vami zminene se rekrutovaly z veskrze socialistickych myslenek, at uz je to marxismus, keynesianismus nebo fasismus? Zastanci rakouske ekonomicke skoly (k nimz se pocitam) dokonce dokazou rici, proc tyto teorie selhaly. Zamyslete se vsak nad nasledujicim (at se drzime tematu):
1. Proc silne "proporodni" danova a socialni politika v Mussoliniho Italii vedla v konecnem zuctovani ke _snizeni_ porodnosti? Neni to spis tak, ze kdyz se cerstve dospelym sebere spousta penez na danich aby rodiny s mnoha detmi mohly mit ulevy, tak s rodicovstvim zacnou mnohem pozdeji a deti bude mene? Musime v 21. stoleti opakovat Mussoliniho epicke selhani?
2. Proc jsou (prevazne africke) zeme s nejvyssi natalitou na svete zaroven nejchudsimi na svete? Neni to tak, ze prostredky, ktere musi (tamni rodiny, at uz maji jakoukoli podobu) vlozit do vyzivy velkeho mnozstvi deti pak nemohou byt pouzity ke zvyseni zivotni urovne, a to ani v tak zasadnich vecech jako jsou hygienicke a sanitarni podminky a vyziva?
Pokud se nechcete obtezovat s racionalnim premyslenim na ekonomicka temata, mam pro vas otazku z oblasti moralky:
Kde presne berete pravo nasilim (nebo hrozbou nasili -- co jineho je exekuce pri neplaceni dani) sebrat jinym lidem plody jejich prace a prerozdelit (v nekterych pripadech pak spise promrhat) je zcela arbitrarnim zpusobem? Dane jsou donebevolajici svinstvo; a to ze se bez nich v urcite mire v dohledne dobe neobejdeme je nijak neospravedlnuje. Kde tedy berete moralni pravo presouvat danovou zatez na bezdetne/s malym poctem deti/mlade/stare/libovolnou jinou skupinu?
(Pokud ovsem chcete zrusit dane komplet vsem, pak se omlouvam a beru zpet; nicmene z vaseho prispevku ten dojem nemam.)
Tesim se na pripadne _racionalni_ odpovedi; ad hominem utoky prosim vynechte, pubertou jsem si prosel uz davno, a spolu s ni me opustily nalady ke spickovani i levicove myslenky.

 Lassie66 


Re: minulost byla jiná 

(6.10.2009 21:15:51)
Ninjo, a co stárnutí obyvatelstva a úbytek populace? Z čí daní se bude hradit péče o seniory, speciálně o ty bezdětné?
 Lassie66 


Re: minulost byla jiná 

(7.10.2009 8:27:55)
Madelaine, to je pravda, pokud se ale změní důchodový systém a přerozdělování peněz(jak píšeš).
 ninja, 1 dite 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(6.10.2009 23:44:09)
Ano, to je problem prubezneho duchodoveho systemu, ktery jsme zdedili v podstate po Bismarckovi. Ale on by se zhroutil stejne, i kdyby byla porodnost vyssi. Proto je duchodova reforma nezbytna. Pokud si bude sporit kazdy na svuj duchod (nemusi si to davat do strozoku, ani nemusi "kazdy" na "svuj" -- pojistovna je samozrejme dobra vec) tak ma kazdy (kazda generace) nasporeno na sebe a kdyz silne rocniky dojdou do duchodu, dojde sice ke zmenam v hospodarstvi, ale potrebne investice plati duchodci ze svych uspor, a nikoli nasledujici generace (ktera tak muze tvorit uspory, kapitalizovat je a nasledne investovat a zabranit tak permanentni kontrakci ekonomiky).
Jinymi slovy, prubezny duchodovy system zpusobuje, ze populacni vykyvy rozkmitavaji ekonomiku, zatimco kapitalovy tyto kmity tlumi.
Samozrejme spolecnost nemuze trvale fungovat s ubytkem populace, to by in extremis vedlo k populaci s jednim jedincem :-) nicmene redukce populace na rozumnou uroven muze trvat cele generace, aniz by to narusilo fungovani spolecnosti. Trh ma totiz mechanismy, ktere zacnou tlacit na zastaveni populacniho ubytku ve chvili, kdy populacni pokles zacne byt pro spolecnost nevyhodny.
Napsal jsem "muze", nikoli "musi"; pokud do toho zacne trhu nekdo kecat, pokud si Topolankove nebo Paroubkove mysli, ze jsou chytrejsi nez prirodni zakony a vydaji edikt, kterym porodnost uvedou na zadanou miru, trzni sily nemohou zareagovat a vysledek muze byt katastrofalni. Vysledek Mussoliniho pro-natalitni politiky nam budiz varovanim.
 Margot+1 


Re: minulost byla jiná 

(6.10.2009 22:57:47)
A jéje, ninjo, ono to bude asi ještě horší, než jsem si myslela. Předně mám dojem, že tvá reakce z velké části patřila někomu jinému, protože odpovídáš na něco, co jsem nepsala já. Ale budiž, ještě jednou ti odpovím.
Tak postupně:
Neříká se "spadnout na zem", nýbrž "padnout pod stůl"
Zastánci rakouské ekonomické školy, marxisti, fašisti, keynesiáni, neoricardiáni, friedmanovci či jiní ekonomové mě nechávají zcela chladnou, pokud si myslí, že dokážou říci, proč selhaly teorie druhých kohoutů na smetišti a pro své vlastní geniální myšlenky se zdráhají používat slovo teorie.
ad 1) To skutečně nevím. Možná to bude tím, že LIDEM je jakákoliv proporodní politika jedno a rozhodují se na základě (mnoha) jiných podnětů.
ad 2) dtto
Poslední odstavec už snad ani není z liberálně - konzervativního soudku, to už by se líbilo anarchistům. Bacha, ti jsou v poslední době dost doleva. Nicméně se musím ohradit, že jsem nikomu nikdy nic nesebrala, natož násilím (a kdyby, do toho, jak si svůj lup chci přerozdělovat, nikomu nic není).
Pardon, ale na TOHLE jinak než ve srandě reagovat nemůžu.
A co ta hádanka? Už víš, kdo tvrdil, že "ekologie je jen třešinkou na dortu hospodářského růstu?" Vzpomínám si, že taky říkal: "Víc takových Kožených!" ~t~~t~~t~
Hezký večer, a prosím, ušetři mě dalších ekonomických námětů k racionálním úvahám, je zřejmé, že mě nenapravíš. Setrvejme prosím každý ve SVÝCH omylech, tak bude zabezpečeno, že se nikdy nepotkáme.
 ninja, 1 dite 
  • 

Re: minulost byla jiná 

(6.10.2009 23:23:42)
ano, jiste ze pod stul :-) dnes byl prilis narocny den.
ovsem zbytek vasi odpovedi je utok ad hominem -- kdyz nam dojdou argumenty, atakujeme jejich nositele, ze. K tomu se nebudu vyjadrovat.
Sapienti sat.
 Kočanská 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(1.10.2009 20:42:05)
Tak s reakcí susu nesouhlasím. Myslím, že v našem rodě obvykle přežívalo více než 2 děti :-)
Naopak jsem chtěla vyjádřit podporu všem, kdo mají více než 2 děti. Vůbec se tomu nedivím.
Sama bych ráda měla ještě třetí dítě, ale už se na to prostě necítím - především na to těhotenství (moje druhé, byť bezproblémové jsem subjektivně vnímala dost těžce a snad už od chvíle kdy jsem zjistila, že jsem těhotná jsem se těšila na porod :-)
Já jsem nikdy na děti moc nebyla (jak se říká), ale když teď mám vlastní, tak jsem se v tom úplně našla a teď po narození druhé dcerky prožívám nejlepší měsíce mého života :-) Kdybych se mohla znovu rozhodnout, tak začnu tak o 3 roky dříve abych zvládla ještě třetí. Velké rodiny mi přijdou super.
 Ika 
  • 

Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(4.10.2009 16:33:22)
Ano, i my to děláme podobně. jenže nejde o to, že nastupující generace bude muset utáhnout důchody. Především jde o to, utáhnout stále dražší zdravotní péči pro stále více lidí, co ji potřebují. Obávám se, že to prostě nepůjde a ta další generace bude stát před volbou, jestli vlastní děti, nebo udržovat ty staré či nemocné. Nevěřím, že na tu péči si moc lidí dokáže dopředu našetřit. Je pravděpodobné, že systém zdravotního pojištění klekne ještě mnohem dřív, než ten důchodový. A pak bude veselo. Pak by bohužel ti postižení měli šance nejmenší ze všech. Taky nevěřím, že pracovníky do poměrně sofistikovaných profesí , v našem jazyce získáme tak snadno a ve větším počtu a bez nějakých problémů ze zahraničí.
 Mammina 


Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(4.10.2009 23:35:14)

Valim se smichy na zemi, kdyz ctu tvuj srdceryvny clanek o tom, jak se citis discriminovana kvuli tve pocetne rodine a pak poprejes dobreho dne jen rodicum se tremi detmy a over!!!!

Abys vedela, tak jsi nas, maminky se dvema ci jednim ditetem hluboce urazila!

To ja preji vsem krasny den, i tem, kteri deti vubec nemaji, at uz protoze nechteji-ci nemuzou mit.
 Eva, 4 +3 


Re: Kamila 

(4.10.2009 23:51:26)
Kamilo, máme sedm dětí, oba jsme VŠ, já jsem doma. Auto máme, bez něj si to vůbec nedovedu představit, je devítimístné, s autosedačkami jsme nikdy neměli a nemáme problém. Starší děti studují, dvě jsou na zŠ, nejmladší jsou 4 roky.
 Hanka+2holky 


Re: Kamila, čekající 5 dítě 

(5.10.2009 10:34:01)
Ač mám "jen" dvě děti-i já Tě Kamilo zdravím!
Nečetla jsem celou diskuzi,nikdy to nestíhám~;(( Názor jsem nezměnila,obdivuju vícedětné rodiny,sama bych ráda třetí...
Jsou rodiny s více dětmi(jako třeba Tvoje rodina)bez ohledu na podpory státu,uživí je,pak znám rodiny s více dětmi na podporách-a tam trošku přemýšlím,proč si pořizuje někdo čtvrté,páté dítko,když ví,že těžce hledá práci.Nechci říct,nemáš práci-neměj děti,ale spíš mě napadá-jak moc touha mít hodně dětí přebije ten pocit je normálně uživit.Pak děti "živí" rodiče.V Tvém podání jsou zjevně lepší než bezdětní,či rodiče s 1-2dětmi.
Štěstí že nežijeme v Číně-tam je přece politika jednoho dítěte.
 Jíťa 
  • 

kecy a závist.... 

(1.10.2009 11:20:16)
Osobně si myslím, že nikdo nemá děti proto, že je to dobré pro celek (stát). Máte je, protože to něco přináší především vám samým (třebas jen uspokojení, dobrý pocit...). Takže ohánět se tady nějakými zásluhami pro společnost mi přijde jako alibismus.

A porovnávat problémy vícedětných rodin s problémy vozíčkářů je hnus! Nevím, co jim závidíte??? S kočárkem vám pomůže skoro každý, ale kdo je ochotný (a schopný) stěhovat po schodech 80-tikilového vozíčkáře?
 jana 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(1.10.2009 22:19:32)
naprosto souhalsim, ze deti mame, protoze to my sami chceme a neco nam to prinasi
nadruhou stranu, to jestli se ve spolecnosti obecne rodi hodne nebo malo deti ma dopad, ne hned samozrejme, ale do budoucna
a spolenost by asi mela premyslet, co je pro ni uzitecne a to podporovat
 Ika 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(2.10.2009 22:27:05)
Jistě, přináší to uspokojení mně samé ale ZÁROVEŇ je to chování výhodné pro společnost. Je-li dětí víc než dvě, jedná se už nejen o ten požitek, ale i o mnohou nevýhodu a proto ne každý je ochoten do toho jít. A tady jde o to, jestli společnost si to uvědomí a nevýhod ubere, protože shledá, že je pro ni výhodné, aby se počet následovníků udržel a aby víc lidí motivovala se pro tuto cestu rozhodnout, -i když jejich pohnutky si klidně považuj za mrzce osobní.
Nevýhodami nemyslím jen ty finanční, co jdou zalepit nějakým tím většinou banálním příplatkem, přídavkem. Ale také ty všeobecně společenské - pohledy sousedů, pochopení učitele.
 Jíťa 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(3.10.2009 13:01:55)
Pomineme-li tedy finance, jaká vlastně chceš další privilegia?

1. Toleranci pozdních příchodů od učitelů:
Já zase chci, aby se mému dítěti (i těm ostatním) dostalo kvalitního vzdělání. Promiň, pokud několikrát týdně naruší výuku pozdní příchod nějakého žáčka, tak ta kvalita výuky dost poklesne. A další věc k tomu: myslíš, že nadměrná tolerance nedochvilnosti je dobrá výchovná metoda? Co to tvému dítěti přinese do budoucnosti?

2. Postoj sousedů:
Tady si myslím, že jde především o tvůj vlastní problém. Pokud se mezi lidmi prezentuješ podobně jako svými články, tak se nemůžeš divit, že se na tebe budou dívat tak jak se dívají - na chudinku...
 susu, 1 dite 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(4.10.2009 23:23:38)
v cem je vesti pocet deti vyhodny pro spolecnost? Nutnosti podporovat je a jejich matky na materske? Nutnosti zaridit jim vybavene skoly a skolky? Nutnosti zaridit komplikovany system slev na dopravu a skolne a na vstupne a protom jeste docilit, aby prislusne instituce byly ziskove?A doufat, ze az dospeji, tak neskonci na pracovnim urade, opet ziveni ostatnimi? Uz ted mame potize s nedostatkem skolek,...., co budeme delat, kdyz tech deti bude jeste vic? Zase zvedneme dane?
 Ika 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(4.10.2009 23:54:18)
Dostatečný počet dětí k obnově společnosti je pro společnost výhodný jen tou docela nepodstatnou věcí, totiž že ta společnost pak má budoucnost a pokračování. Ale máš recht, proč bychom strkali prachy na jesle, školky nebo dokonce na matky! Strčme je kamkoli jinam, na cestovní ruch, do podpory podnikání, na akvapark, na krásný úřad, na novou alej. Užijme dne, však po nás potopa.
Nechceme -li dát na školky, nikdo nezaplatí naše drahé operace, až nám bude o těch třicet čtyřicet víc. Myslíš, že na ně našetříš dopředu? V dnešní měně? Bude ještě platná? víš, jak rychle postupuje věda a kolik to všechno bude stát? a kdo ty operace bude provádět? Už tedˇ se počet českých doktorů i sester tenčí. V současné době jsou na fakultách ročníky, které úbytek nenahradí. Baby boom trval příliš krátce. Domluvíš se s doktorem nějakým současným jazykem? totéž bude v autoservisu, ve škole, na úřadech a prostě všude.
 susu, 1ditě 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(5.10.2009 7:42:59)
"Dostatečný počet dětí k obnově společnosti je pro společnost výhodný jen tou docela nepodstatnou věcí, totiž že ta společnost pak má budoucnost a pokračování. "

zkus vzít v úvahu, že daná společnost prostě může pokračovat i s menším počtem lidí. Vymřou především ti, kteří byli bezdětní, takže se dá očekávat, že při následné převaze lidí se zkušeností z vícedětných rodin, by se měl trend posléze obrátit.

"Ale máš recht, proč bychom strkali prachy na jesle, školky nebo dokonce na matky! Strčme je kamkoli jinam, na cestovní ruch, do podpory podnikání, na akvapark, na krásný úřad, na novou alej. Užijme dne, však po nás potopa."

peníze, které chceš použít na podporu matek,.... se nevezmou jen tak, ony se musí vydělat. Třeba cestovním ruchem nebo akvaparkem. Takže investuješ např.1000kč do cestovního ruchu a oni ti turisté posléze přivezou např 2000kč, které můžeš použít na podporu rodin. Jinak to nefunguje Iko. Peníze nevyčaruješ.

"Nechceme -li dát na školky, nikdo nezaplatí naše drahé operace, až nám bude o těch třicet čtyřicet víc. Myslíš, že na ně našetříš dopředu? V dnešní měně? Bude ještě platná? víš, jak rychle postupuje věda a kolik to všechno bude stát? a kdo ty operace bude provádět?"

O toho máme zdravotní pojišťovnu. Z peněz, které vydělám se odvádí část, která se požívá dle principu solidarity. Potíž je s těmi, kteří do tohoto systému nepřispívají a jen z něj čerpají-třeba právě matka 10 ditěte, která nikdy nepracovala, v dětství za ni platili jiní a teď také. Proto těchto matek nemůže být mnoho, společnost by to neufinancovala.

Trocha matematiky: v současné době je nás asi 10 mil. Z toho 5 milionů jsou děti, důchodci,... asi 450 000 je nezaměstnaých. Takže cca 4,5 milionu lidí vydělává a živí 5,5 milionu lidí, kteří nepracují.

Teď si představ- asi polovina výdělečne činných jsou ženy(počítejme 2 miliony). Ty se rozhodnou pro záslužnou činnost tvorby nové generace, místo sobeckého vydělávání peněz. Takže se dostaneme do situace, kdy asi 2,5 milionu lidí by mělo uživit dalších 7,5 milionu. Myslíš, že je to reálné?

Když jen porodné(za mě 8000 kč) by pro ně dělalo 16miliard korun? Dále asi 15mld každý měsíc?

"Už tedˇ se počet českých doktorů i sester tenčí. V současné době jsou na fakultách ročníky, které úbytek nenahradí. Baby boom trval příliš krátce. Domluvíš se s doktorem nějakým současným jazykem? totéž bude v autoservisu, ve škole, na úřadech a prostě všude. "

S poklesem počtu obyvatel klesají i nároky na počet lékařů, sester,...., Nevidím důvod jejich počty doplňovat přistěhovalci.
 Líza 


Re: kecy a závist.... 

(5.10.2009 7:48:47)
S tvým posledním odstavcem nesouhlasím. Se stárnutím populace, bez ohledu na celkové klesání jejího počtu, bude naopak nároků na počty doktorů, ale hlavně sester, přibývat.

Nicméně tvrzení Iky, že babyboom byl příliš krátký, které dává do souvislosti s tím, že je méně studentů na lékařských fakultách, je trochu mimo mísu. Baby boom se na vysokých školách projeví někdy za dvanáct let a později. Kromě toho pokles zájmu o povolání lékaře není dán ani tak tím, že by bylo málo lidí ve věku, kdy se chodí na VŠ, jako spíš tím, že to povolání má čím dál víc negativ - velmi dlouhá a finančně náročná profesní příprava, mizivé finanční ohodnocení po nástupu do praxe - což se navzájem tak trochu vylučuje, protože prostě člověk, který je blbě placený, si má zakládat existenci, bydlení, domácnost, a do toho utrácet horentní sumy za předatestační přípravu... časová a emoční náročnost té práce, velká zodpovědnost, nejednoznačné právní pozadí toho všeho, a do toho dlouholetá existenční nejistota. Kdo by do toho šel?
 Ika 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(5.10.2009 10:07:37)
Susu, to, o čem píšeš, je ne příčina,ale důsledek demografické krize. Ten poměr se bude právě ještě zhoršovat, když nebude dostatečná nová generace, přibude neproduktivních a produktivních bude méně a méně.
Nevidím to tak, že by klesaly nároky obyvatelstva na zdravotní péči. Naopak se stárnutím populace a s novými trendy v medicíně astronomicky rostou. Udržují se naživu i devadesátiletí stařečci, třeba i ležící, velmi nákladnými zákroky, protože z právního hlediska si žádný doktor nebo nemocnice netroufne péči nějak limitovat. Leda, že by se společnost nakonec dohodla, že úderem nějakého věku budeme všichni legálně "na odstřel".
S tím turistickým ruchem...no v Praze to vychází, jinde je to třeba naopak.
Trochu se mi nezdá, že z matek děláš vyživované a neužitečné členy společnosti.tedy, nenapadá mi žádná jiná společnsot v historii, kde by na to hleděli podobně. Trošku jako by se měly stydět, že je společnost za jejich hobby živí.
Copak ony neodváděly na to daně dokud pracovaly? Nebudou je odvádět až se vrátí do procesu? nepracují mnohé při dětech (já třeba ano). nebudou daně jednou platit jejich děti?
My třeba na nějakých příplatcích od státu závislí nejsme, o MD jsem si zažádala jen poprvé, pak už ne. Ale ne každý má práci, kterou může dělat při dětech, a mnohým rodinám opravdu ten rodičovský příspěvek umožńuje fungovat s dalším dítětem. Mně teda navadí, že na to moje daně jdou. Vidím v tom víc smyslu, než když se potřetí přebuduje autobusové nádraží.
Bereš to tak, že zrní, odložené na další setbu, je plýtvání.
 susu, 1 dítě 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(5.10.2009 11:10:45)
"Susu, to, o čem píšeš, je ne příčina,ale důsledek demografické krize. Ten poměr se bude právě ještě zhoršovat, když nebude dostatečná nová generace, přibude neproduktivních a produktivních bude méně a méně. "

Snažila jsem se ti vysvětlit, že pokud budou mít všechny ženy jen děti, tak to společnost nezvládne. Pokud jde o důchody preferuji ten systém, kdy si svůj důchod tvoří každý sám, ne ten současný, kdy se stále přerozděluje a potom nebude problém živit důchodce v jakémkoli počtu za peníze, které si zařídili sami.



"Nevidím to tak, že by klesaly nároky obyvatelstva na zdravotní péči. Naopak se stárnutím populace a s novými trendy v medicíně astronomicky rostou. Udržují se naživu i devadesátiletí stařečci, třeba i ležící, velmi nákladnými zákroky, protože z právního hlediska si žádný doktor nebo nemocnice netroufne péči nějak limitovat. Leda, že by se společnost nakonec dohodla, že úderem nějakého věku budeme všichni legálně "na odstřel"."

Je rozdíl mezi nároky na zdravotní péči, ano ty rostou a na počty lékařů a sester, ty by měly s klesajícím počtem obyvatel klesat. A jsou lidé, kteří trvají na tom, aby od určitého věku či nemoci nebyli udržováni při životě pomocí přístrojů. Zajímavá myšlenka.

"S tím turistickým ruchem...no v Praze to vychází, jinde je to třeba naopak."

Ale ona to není jen Praha, a peníze se samozřejmě přerozdělují.

"Trochu se mi nezdá, že z matek děláš vyživované a neužitečné členy společnosti.tedy, nenapadá mi žádná jiná společnsot v historii, kde by na to hleděli podobně. Trošku jako by se měly stydět, že je společnost za jejich hobby živí.
Copak ony neodváděly na to daně dokud pracovaly? Nebudou je odvádět až se vrátí do procesu? nepracují mnohé při dětech (já třeba ano). nebudou daně jednou platit jejich děti?"

Pokud holka má dítě ccca ve 20 letech, vydělávala si dva roky, pak co dva tři roky má dítě, při počtu 10 dětí je to asi do 40-50 let, pak si odečte 10 let z odchodu do důchodu za počet dětí a zbývá kolik? 5-10 let? Myslíš, že za tu dobu systému vrátí dost? Pokud vůbec sežene práci vzhledem k nulové praxi.
Pokud z jejích dětí bude polovina děvčat po mamince, na jejich výdělky můžeme rovnou zapomenout. Pokud jde o chlapce , můžeme jen doufat, že neskončí na drogách, nezaměstnaní ,nebo neopustí republiku, potom peníze šly do jiného systému.

"My třeba na nějakých příplatcích od státu závislí nejsme, o MD jsem si zažádala jen poprvé, pak už ne. Ale ne každý má práci, kterou může dělat při dětech, a mnohým rodinám opravdu ten rodičovský příspěvek umožńuje fungovat s dalším dítětem. Mně teda nevadí, že na to moje daně jdou."

Vidíš, já se cítím lehce diskriminovaná, když svými daněmi podporuji cizí děti a sama to své druhé potom mít nemůžu(odkazuji se na svůj jiný příspěvek), když máme jen jednopokojový byt.

"Vidím v tom víc smyslu, než když se potřetí přebuduje autobusové nádraží.
Bereš to tak, že zrní, odložené na další setbu, je plýtvání."

Ne, ale pokud mám vyzkoušeno že na pole, které vlastním mi stačí odložit 1 košík zrní, tak nebudu odkládat čtyři košíky, mít v zimě hlad a na jaře to vyhazovat, protože mi to zbyde.
 Ika 
  • 

Re: kecy a závist.... 

(4.10.2009 16:27:35)
Myslete taky trochu dál, píšu o tom níže.
 mar.ke.ta (3kluci) 
  • 

souhlasim 

(4.10.2009 0:45:57)
Jsem sokovana reakcemi na jednotlive VETY prispevku. Clanek nebyl o penezich, o vozickarich, o autech...atd, ale o ceskem ne-systemu. Autorce rozumim. Mam tri kluky ve veku 4 az 10, stridavou peci, a ten tyden je pro mne kolotoc bez casu na nadech. Dostat se vcas do skoly je malem nadlidsky vykon. Ziju v cizine, pomoc nemam a penize pocitat musim. Nastesti tady je dobry system, rodiny s vice detmi (3+) JSOU zvyhodneny, sleva na vlak, vstupy...Kolik mam deti je moje volba, ale stat me nemuze znevyhodnovat, co si pocne za 20 let, kdyz se vsechny zeny rozhodnou mit deti malo? Kdo bude vydelavat na nas duchod? Vychovat slusneho cloveka nasobeno nekolikrat neni zadna legrace. A nepotrebuju pochvalu. Staci nehazet klacky pod nohy. Nechapu zeny a matky, ktere ten clanek nepochopily. Bud maji deti malo, hodne pomocniku anebo si hraji na hrdinky???
Drzim palce autorce!
p.s. vozickari maji rozhodne vice casu postarat se o sva prava nez matka vice deti... stejne jako by mela byt samozrejmost, aby oni meli bezbarierovy pristup, mela by to byt i samozrejmost pro kocarek. A kdo se vraci do stredoveku s poctem deti? Nebyla to volba, nebyla antikoncepce. A vozickari by mimochodem neprezili.....
 Katka, 1 syn 
  • 

Re: souhlasim 

(4.10.2009 22:25:42)
Myslím, že jsi to skvěle vystihla.
 Tonino 


můj názor 

(4.10.2009 11:32:34)
Článek jsem ani celý nedočetla... neměla jsem sílu... Můj názor je takový, že vůbec nejde o to jak pomáhat nebo nepomáhat rodinám s dětmi a je jedno v jakém počtu. Státu by mělo jít o to jak motivovat lidi aby měli více než dvě děti, protože, přiznejme si to, vymíráme. Naše kultura bude za chvíli minulost, budeme se muset smířit s tím, že nás převálcuje vlna, rodinně založených, plodných a dětichtivých přistěhovalců. Nemyslím to nijak pejorativně, prostě náš, západní způsob života, náš žebříček hodnot je neslučitelný s plozením více dětí a proto to za nás bude muset dělat někdo jiný.
 Ika 
  • 

Podobenství 

(4.10.2009 16:22:06)
Matka s dětmi vystupuje před školou z tramvaje. Vede prvńáčka, školkáčka, batole a snáší kočárek s nemluvnětem. Je jasné, že tyto děti, živí, šatí, vstává k nim a pečuje o ně-bez reptání. I ted se je snaží co nejvíce zabezpečit, ale není to možné, lidé příliš spěchají.Jedno z dětí na schodkách v davu klopýtne a padá pod kola autobusu.Co uděláte?
a) Nic. Je to její volba a její věc, mně se to netýká. Jdu dál.
b) Dítě vytáhnu z pod autobusu, vrhnu na neschopnou matku zdrcující pohled - to jsou ti s mnoha dětmi, nána jedna - a jdu.
c) s úsměvem a pochopením vytáhnu, oprášu a utiším dítě a chvilku je ještě vedu, než se dav přežene
Článek není o tom, jestli většinová společnost je ochotna k dětem vstávat, živit je a učit se s nimi po večerech.To nikdo od nikoho ani nečeká. Ale o tom, zdali je ochotna alespoń k jednání ve smyslu bodu c)
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Podobenství 

(4.10.2009 20:53:33)
Iko, kdybych Tě chytala za slovo bod c) není o toleranci k "vícedětným", to snad je obyčejná lidská slušnost~;)
Ale možná Ti víc rozumím. Ono by totiž spoustu problémů vyřešila obyčejná lidská slušnost, empatie a toletance. A to jsou věci, kterých není nikdy dost, a nejde jen o počet dští...
 susu, 1 dite 
  • 

Re: Podobenství 

(4.10.2009 23:40:33)
hmm,Iko, tohle je lehka manipulace, lide, kteri vystupuji pred skolou jsou nejspise deti jdouci do skoly, rodice vedouci sve deti tamtez a majici plne ruce prace zabezpecit je. mam tedy ohrozit bezpeci sveho ditete, abych pomohla jine matce, ktera si poridila spoustu deti, nezvlada to a ceka, ze ji jeji okoli bude pomahat?

mam takovou zkusenost z detske akce u nas: byla jsem tam se svou dcerou, probihaly detske souteze, maminka chlapecka a mladsich dvojcat me poprosila, abych ji jedno z tech dvojcat vzala za ruku. Jenomze moje dcera neni na tento rezim zvykla (ja taky ne, byla to pro me premiera se dvema detmi), takze mala holcicka me tahla na jednu stranu, dcera utikala uplne jinam a vzapeti jsem nevidela ani svoji dceru, ani matku od holcicky. takze jsem celou akci absolvovala s cizim ditetem, naprosto netusice co dela moje dite. pri prvni prilezitosti kdy jsem narazila na matku holcicky jsem ji ji predala s tim, ze si potrebuji najit vlastni dceru. Recnicka otazka: je to sobecky pristup? je to sobecky pristup te matky tri deti? uznavam, ze za dvojcata nemuze, ale mela zvazit, jestli tuto akci s nimi zvladne sama.
 Ika 
  • 

Re: Podobenství 

(5.10.2009 0:02:23)
Ale Susu, je jasné, že jsi ad a) Je fajn, že máš jedno dítě a zvládáš to. Když tak čtu tvůj příspěvek, myslím, žes odhadla vlastní síly dobře.
Samozřejmě si to až do konce života zařídíš tak, aby tobě nemusel nikdo pomoci nebo přispívat, nedejbože někdo z potomků té rodiny, co jich tak neuvážlivě má víc.
 susu, 1 dítě 
  • 

Re: Podobenství 

(5.10.2009 7:55:19)
Ne neodhadlas mě dobře. Nejsem jasné a). Já si jen snažím vyhradit právo na své vlastní starosti.

Zjednodušeně: Pokud budu v pohodě a maminka mi bude sympatická, bude c).POkud budu mít trable a nebude mi sympatická bude to b). Pokud budu mít trable a bude špatně a budu za sebou mít neprospanou noc(více) bude to a).

Druzí lidé tady Iko nejsou automaticky proto, aby ti pomáhali, když máš víc dětí, ale možná ti pomůžou, když budou zrovna moci. Ale nemůžeš to po nich VYŽADOVAT za každých okolností, a není fér je odsuzovat, když zrovna nemůžou, tak jako se to snažíš zmanipulovat v tvém podobenství.


 Myss 


Re: Podobenství 

(10.10.2009 11:02:29)
spravne Iko a to prece jde.Odhadnout vlastni sily.Takze Susu je normalni mama,ktera zna sve moznosti.Ja s ni naprosto souhlasim.proc mam mit vic deti,kdyz o to nestojim?Prece se vzajemne nebudeme soudit podle toho,kdo ma vic deti,ten je lepsi,kdo jich ma min je slaboch.Vzdyt kazdemu podle jeho moznosti a chuti.Dulezite je,aby deti nestradaly,byly stastne a spokojene.Ja sama mamu nikdy pro sebe nemela,protoze jsme byly tri.Ale zase mozna jinym detem to muze vyhovovat,co ja vim.Ze by se tim ona realizovala,to asi taky ne,protoze studovala a na nas uz ani cas nebyl,tak to pak uz vubec nechapu.Ja mam dva jedinacky a absolutne si to uzivam.Na vic proste nemam nervy ani silu a nestydim se za to.
 Jíťa 
  • 

Re: Podobenství 

(6.10.2009 20:13:50)
Iko,

Představ si jinou situaci: sedíš se svými X dětmi v čekárně u doktora a trpělivě čekáš, až na tebe přijde řada. Teď tam přijde maminka s jedním dítětem. Požádá tě, jestli bys ji nemohla pustit, protože něco (má doma mimino, nejsou místní a jede jim vlak...) Už vidím tvůj úsměv na tváři, pochopení a slušnost. Možná ji pustíš, ale na 99 % se zachováš podle toho svého bodu B.
 Hanka 
  • 

Re: Podobenství 

(6.10.2009 20:50:28)
Iko,

v tvém podobenství mnohadětné matky vystupující z MHD...
Víš, fakt bych se snažila takto nevystupovat, to by bylo asi úplně prioritní. Naučila bych prvňáčka dojíždět samotného, popř. bych se domluvila s někým z okolí, kdo mi ho tam odveze - kamarádka s podobně starým dítětem či tak, nebo třeba s placeným doprovodem (třeba starším dítětem ze sousedství za nějaký měsíční peníz...)

A kdyby to nešlo, uplatnila bych věc, kterou jsem dělala už při jednom malém dítěti a kočárku k tomu - poprosila bych někoho, aby mým starším dětem při vystupování pomohl. Nikdy mě lidi neodmítli, vždycky byli slušní (ostatně já byla taky slušná).

Připadá mi, že hodně je o ladění člověka - když čekáš, že lidi nepomůžou, a preventivně je sjíždíš pohledem, tak obvykle faft nepomůžou. A z tónu tvého psaní si tě tak nějak představuju - preventivně dotčená, naštvaná a popuzená, že na tebe okolí nebere ohledy, jaké by sis představovala. A ono se to okolí prostě zařídí podle tvého přání.
 jenovéfa 


Mrzí mě 

(4.10.2009 22:04:20)
Je smutné číst tyto diskuze, když jsou někteří tak strašně agresivní, nicméně chápu pisatelku ač mám "jen" 3 děti a svobodně jsem si to vybrala, také mám docela často pocit nepřátelství v dopravních prostředcích apod. Říkám si jestli všichni zapomněli, že děti pláčou a vztekají se atd. Když jsem měla ještě dvě děti nějaká paní v tramvaji mě litovala jak kdybych byla nemocná, oni to asi někdy tak ani nemyslí... Nevím však jestli v dnešní době je nálada k založení lobistické skupiny za velké rodiny, ale je jasné, že když nezačneme sami nezačne nikdo. Míša
 Bláža,Jan11,Alžběta7, Josef5 


Blbky 

(4.10.2009 23:56:23)
Tak milá Iko vidím, že ani tento článek zřejmě řada čtenářek nepochopila. Neměla jsem sílu číst všechny. Normálně nereaguji, ale tohle mě nadzvedlo. Sama jsem matkou teprve tří dětí, ale přesně vím o čem mluvíš. A nenech se odradit reakcemi čtenářek. Mám někdy pocit, že se tu schází houf pipin, co nemají nic jiného na práci, než brouzdat na netu a odsuzovat všechno, aby byly zajímavé. Ostatní si to přečtou a nemají potřebu nebo ani čas se tu nějak zviditelňovat. Zkrátka máš moji podporu.
 Ika 
  • 

Re: Blbky - aneb proč bych měl vlastně vůbec něco dělat pro děti bližního svého? 

(5.10.2009 10:17:06)
Já myslím, je chápu. Je to individualismus přivedený do krystaličnosti a postoj (i když jsem tím docela ohromena), asi tento:
Když já mám jen jedno auto a soused dvě, a tedˇ ho jedno zlobí - proč bych mu měl chodit pomáhat tlačit? (Když mne k tomu samozřejmě nic nenutí a ani nutit nebude) Dobře mu tak!
Prostě tak to berou, začínají a končí samy u sebe.(No připustit si představu, že jednou jim klekne jejich auto a do špitálu je hodí soused...to by byli asi dost kyselí...).
 susu, 1dítě 
  • 

Re: Blbky - aneb proč bych měl vlastně vůbec něco dělat pro děti bližního svého? 

(5.10.2009 12:21:29)
Ach jo iko, asi fakt názorově nesouzníme, nebo volíš nevhodné případy, ale pokud mám dvě auta a jedno nejede, tak nebudu tlačit, ale pojedu tím druhým a zavolám opraváře, ne? Nebudu všechny kolem nutit aby mi pomohli tlačit, to je hovadina.
 KKarolina 


Re: Blbky - aneb proč bych měl vlastně vůbec něco dělat pro děti bližního svého? 

(5.10.2009 22:43:47)
No s tím autem to je trochu mimo-ale asi chapu co tím chtěla říct-lide než,aby pomohli- raději sami pomoc nechtějí.No ja nevím,ja rada pomůžu když můžu a je mi celkem jedno komu-jestli ma jedno dítě,nebo patnact.Nikdy bych nedokazala dělat,že nevidím a nedej bože kdyby šlo o zdraví nebo dokonce o život.
 susu, 1dítě 
  • 

Re: Blbky - aneb proč bych měl vlastně vůbec něco dělat pro děti bližního svého? 

(6.10.2009 7:30:26)
No, pokud by šlo o zdraví nebo život, tak bych taky neváhala:-))
Ale od Iky je to v této diskusi už třetí přirovnání a podle mě jsou všechny mimo, tak mě to trochu provokuje, vyvracet logické nesmysly a manipulativní situace.:-)) Mám takovou vzpurnější povahu a tímto se tak velmi jemňounce omlouvám, nedalo se to vydržet.:-))
 SnowWhite 


Re: Blbky - aneb proč bych měl vlastně vůbec něco dělat pro děti bližního svého? 

(8.10.2009 16:55:56)
Teda dámy, smekám před Vaší schopností dovést své názory k dokonalosti :-). Bráno Vaším příměrem - já mám auta tři, soused dvě a jedno ho zlobí.... Za prvé je mi to úplně fuk. Proč bych měla řešit sousedovo druhé auto, když má ještě první a tudíž si může pomoci sám (tedy za situace kdy o pomoc nepožádá a má pro to důvody).
Za druhé i při svých třech autech mám pocit soběstačnosti - podělá se mi jedno druhé, stále ještě si zajistím opravu za pomocí třetího...no a když se podělá i třetí, je to můj průšvih a vyřeším opravu všech třech sama, protože proč s tím, že jsem chtěla tři auta nebo osm, mám otravovat své okolí?
Milá Blážo, myslím, že my máme společné jedno, a to tři děti....ovšem cítím to tak, že ty budeš spadat do kategorie, rychle natáhnu ruku a budu čekat, co mi do ní spadne. Pokud nespadne, jaktože ta svině soused, který má míň než já mi nedá ze svého....vždy´t já jsem potřebná a ne svojí vinou, ale kdo se má o tři auta postarat, benzín taky něco stojí....
Jste úplně mimo! Zaměřte se raději na to, jak si pomoci samy, než abyste prudily okolí svými neoprávněnými požadavky na to, aby vám někdo pomohl....
Zdraví vás obě "blbka"


Když já mám jen jedno auto a soused dvě, a tedˇ ho jedno zlobí - proč bych mu měl chodit pomáhat tlačit? (Když mne k tomu samozřejmě nic nenutí a ani nutit nebude) Dobře mu tak!
Prostě tak to berou, začínají a končí samy u sebe.(No připustit si představu, že jednou jim klekne jejich auto a do špitálu je hodí soused...to by byli asi dost kyselí...).
 akyna 
  • 

Mila Ika. 

(5.10.2009 1:26:56)
Nie som casty navstevnik tychto stranok. Napisem Vam moj pocit z Vas. Precitala som si text, ktory v uvode hned obvinil vela ludi z necitlivosti a vypocitavosti. A mne sa prave tento text zda vypcitavy. Mam z Vas pocit, ze mate pocit krivdy a nedocenenia a prezentujete tu tento Vas komplex ako verejny zaujem viacdetnych rodin. Neprecitala som si meno autora, az z diskusie som vydedukovala Vas. Ak ste rodina s viec detmi, bez financnych problemov, asi stredna vrstva, pracujuci, vzdelani ludia, preco spekulujete ako ziskat dalsie peniaze od statu? Argument, ze spolocnost by mala ocenit Vasu zasluhu, ze ste jej dala buducich danovych poplatnikov - mozem sa opytat, ako viete, ze z Vasich deti budu urcite ti zamestnani platcovia dani VS vzdelani? Nemoze sa stat, ze napr. zacnu brat drogy? Viete to definitivne vylucit? Ja z Vasich prispevkov mam pocit, ze by ste mali byt oznacena ako matka s vela detmi a kazdy by mal hned zaujat prislusny uctivy postoj. A doplatit Vam spatne Vami vymenovane doplatky, plus auto. Vy ste presvedcena o svojej pravde a nie ste pristupna argumentom. Teraz k Vasmu textu: je kazdeho slobodne rozhodnutie, kolko deti ma. A jeho problem ako to ufinancuje. Pocet deti / a ine veci napr. VS vzdelanie/ z neho nerobi lepsieho cloveka a nemeni jeho postavenie v spolocnosti z hladiska rovnosti ludi. V kratkosti o mne, nech viete, kto Vam napisal - VS specialista, 2 deti / minimalne 2 este v plane/, t.c v zahranici, pred zalozenim rodiny som mala na ucte dostatok financnych prostriedkov na 3 roky, pre pripad, ze by sa v case mojho porodu prestali vyplacat vsetky davky. Dostavam to, co ostatni, mesacne prichadzam o 3000 EU / rozdiel medzi mojim platom a najvyssim moznym rodicovskym prispevkom - neriesim to, rozhodla som sa sama a dobrovolne /, tesim sa z deti a som stastna. Pekny den.
 Ika 
  • 

Re: Mila Ika. 

(5.10.2009 10:43:08)
Mila Akyna,
je fajn, že jsi nad věcí a "za vodou" a že můžeš pohlížet na mravenčí problémy z výše svého konta.Prostě vy stejně jako i my,jste schopni vydělat dost peněz pro fianncování svého nákladného koníčka,velké rodiny. Položila sis někdy otázku, jestli ty podmínky k tomu má většina ostatních lidí, tedy žijících v tomto státě? Tedy jestli neřekneš něco jako, že kdyby se snažili, tak by měli.Nevím, v jakém odvětví pracuješ, ale doufám, že neřekneš, že všichni ti ostatní méně placení odváději menší hodnoty, než ty.
Kdybych spekulovala o tom, jak konkrétně naše rodina získá od státu více peněz, asi bych státu ty peníze nešetřila tím, že během svých mateřství pracuji a nemusí za mne platit ty různé ZP a mateřské. Fakt neočekávám, že si ze mne někdo sedne na zadek, tím míń ten, který všude byl a všechno zná a na vše je připraven. Źe bych vyžadovala úctu - předpokládám, že té mám od mého okolí přesně tolik, kolik si jí v té které činnosti zasloužím. Anonymní úctu na internetu nenárokuju.
Prezentuji problémy rodin s více dětmi samozřejmě ze svého zorného úhlu - na problémy, které jsem narážela já - a nevstřícný přístup společnosti, který mi vadil. Nemám ambice hovořit za všechny rodiny s více dětmi. Právě proto jsem pro založení organizace, aby se mohli vyjádřit ti, kterých se to týká. asi by bylo dobré, kdyby začínala od tří dětí výš, protože tam začínají doléhat problémy. A není to zdaleka jen v penězích.
Jinak, prachy na kontě jsou fajn, ale taky ze dne na den nemusejí platit vůbec nic. Může platit jen hotovost a může to dojít až natvrdo, že nikoho nebude zajímat hotovost v kovu či papíře, ale jen v práci vyškolených práceschopných lidí.
 akyna 
  • 

Re: Mila Ika. 

(5.10.2009 20:25:48)
Ked som napisala, ze som mala dostatok financnych prostriedkov, neznamenalo to 2 mil. EUR na ucte, ale dostatok financii pre pripad, ze nedostanem od statu ani korunu, manzel bude zarabat dalej a aj tak budeme moct platit vsetky poplatky - hypoteka, poistenia, auto... Od statu som dostala peniaze, bola som milo prekvapena a nenapadlo ma ziadat viac. Koncom mesiaca cakame na vyplatu ako vacsina. Ale hypoteku sme brali na mensi dom s mensou zahradou, lebo sme vedeli, ze chceme vacsiu rodinu a neufinancovali by sme to. Planujeme tretie dieta, musime kupit vacsie auto - za podmienok ake platia pre vsetkych, aj bezdetnych. Auto potrebujem, aby nenastala situacia, ze mi cudzi ludia budu chytat 4 dieta po ulici.
Ika, Vy ste krasne zacali, ja s Vami plne suhlasim, co sa tyka odpoctu z dani, ze tie peniaze na DPH su velke. Ale Vy ste potom presla do ublizeneho a nepochopeneho tonu. Par prikladov k Vasmu textu - 1. ospravedlnenie v skole - verim, ze kazdy ucitel zvazi, kedy je dovod padny, ale nemozeme chciet, aby viac deti bol univerzalny dovod na vsetko, napr. aj na neospravedlnene hodiny. Ja viem, u Vas ten problem nebol, ale vsetci nie sme rovnaki a kde je ta prisne spravodliva hranica? Okrem toho sa moze stat, ze vo vedlajsej lavici sedi dieta z 8 surodencov a nikdy nemeska. 2. Autosedacka pre napr. 3 a viac deti. Trh je vec ponuky a dopytu. Kedze tento artikel sa sam nezaplati, pretoze az tak vela ludi presne tento typ sedacky nechce a nepotrebuje, jeho vyvoj musi byt dotovany z dani jednodetnych a dvojdetnych a bezdetnych a inych, ktori tymto doplacaju na Vase "hobby". Nie som ekonom, ale vidim to takto. 3. Potreba autosedacky - pri vsetkej ucte, napisali ste hlupost. 4. Spolocnost Vas neprisla prosit, aby ste mali deti a spasili ju, Vy ich mate hlavne kvoli sebe, pre Vasu radost. To ostatne je vedlajsie. Ak nebudete mat deti Vy, bude ich mat iny obcan CR, alebo pride obcan ineho statu, alebo deti obcanov ineho statu a pod. A co sa tyka vasej otazky, ci myslim aj na ludi s nizsimi prijmami / dufam, ze ste uz pochopili, ze nie som milionar/, ktori chcu mat viac deti - ano, myslim a bola to aj moja uvaha: ak chcem dalsie dieta, zvazim, co mu mozem poskytnut a ak nemam dost penazi, tak sa a) uskromnim a dieta mam, b) popracujem, usetrim, mam ho neskor, c) nebudem sa uskromnovat a dieta nebudem mat alebo d) nechcem sa uskromnovat, nemam peniaze, porodim dieta a budem fnukat pred uradom socialnych veci, ze stat sa nestara a neocenuje dostatocne moju snahu zachranit dochodkovy system. Je tu este jedna skupina ludi, ktora dieta najprv porodi a potom mozno zacina uvazovat co a ako dalej, ale k tej sa nevyjadrujem.
 Petra, 5 dětí 


prorodinná organizace 

(6.10.2009 13:46:19)
Milá Iko,
znám jednu organizaci, která se snaží pro vícečetné rodiny a nejen pro ně něco dělat. Jmenuje se YMCA - Živá rodina, tel. 224872421. Rádi přivítají každou spolupráci. Jinak s tvým článkem nemohu než souhlasit.Je moc dobře, že jsi sem napsala. Nejde jen o peníze, ale také o určité společenské uznání a respekt.
 Jíťa 
  • 

Re: Mila Ika. 

(6.10.2009 20:29:14)
Iko, já mám jen 2 děti a víc jich mít nehodlám a to ze zcela sobeckého důvodu: Přišla bych o svoje pohodlí.
Jinak si rodičovskou fakt užívám a můžu tě ujistit, že tak, jak se máme teď (hlavně po finanční stránce) se už nikdy v budoucnu zřejmě mít nebudeme i přes to, že se vrátím zpět do své práce.
Fakt se nedivím rodinám, které výchovu a péči o děti příliš neřeší, že si zvolili plození dětí jako jediný zdroj obživy.
 Anička; 


Nelobbujme zbytečně, žijme vesele, pomáhejme a buďme ménědětným příkladem, že to jde i bez státní úcty 

(5.10.2009 11:24:26)
Již jsem četla i předchozí příspěvek o vícedětných rodinách - chtěla jsem sdělit, že já i manžel pocházíme z vícedětných rodin i sami máme více dětí než 3.
Názory Iky v mnohém chápu - je mnoho úskalí a nepochopení pro rodiny s více dětmi, ať už to je to mnoho schodů, když mám kočárek a 2 děti ještě v ruce apod nebo spousta zajímavých aktivit ze strany školy, na které se, když sečtu množství úkolů a odpolední práce s dětmi stíháme připravit tak, že to jde již na úkor rodinného času ( to jsou takové ty v deníčku úkoly typu sehnat růžovou bavlnku, pytlovinu, kus uzeniny a kus z kaštanu jedlého nejlépe do druhého dne... - pokud člověk bydlí na vsi, tak se prostě musí vydat chtě nechtě 10 km do obchodu, aby to tam obstaral, aby druhý den paní učitelky neměly trapné poznámky...)
Nicméně si myslím, že více dětí je starost toho daného člověka, který si je pořídí a ne státu. Také mnoho výhod, které z dětí má , bude mít zase on - pokud si je slušně vychová. Samozřejmě to přinese dobré ovoce i pro společnost. Ale já mám děti proto, že je chci mít a ne jen jako pro přínos společnosti.
Pokud prostě stát děti nechce a vede takovou politiku, tak jako národ vymřeme a zalidní se to tu asiaty. S tím se nic nedá dělat. Taková je realita v celé západní Evropě.
Myslím si, že lobbystické kroužky na téma rodina by toho stejně moc nevyřvaly. Je to jako v politice - za mnoho potu a vlastní krve velmi málo vyřešených úkolů správným způsobem...
Myslím si, že i komouši byli potřeba rozložit zespodu, prostě vlastní jinou kulturou, kterou lid vytvořil, když neměl příležitost být slyšen.
Pokud se my prorodinní zapojíme do lobby, ztratíme na tom mnoho energie a výsledek - kde nic tu nic. Raději spolu vytvořme nelobbystické prostory, kde se budeme scházet, pomáhat si, na pokec klidně i o změnách ve společnosti vedoucí k rodinné politice, na buřty pro celou vesnici se zpěvy a tanci - ale ne proto, že si to objednala KDU či ČSSD nebo město, ale proto, že ta potřeba vyjde z nás samých.( tak jako se scházeli naši rodiče a rokovali o tom, že komunismus nechtějí a jak ho účinně rozrušovat...)
Že se konečně přestaneme bát vystrčit nos v zašívaném svetru, pak zjistíme, že i soused má zašívaný svetr, že nemusí konečně hrát haura, který chodí všude v novém...což ho a jeho děti stojí nepředstaveitelné prachy ...
Když budeme sami pomáhat, i když nemáme jako vícečetné rodiny tolik peněz, ale máme určitou kulturu, hodnoty, postoje, když nebudeme buď zalezlí ve svých rodinných doupatech nebo s transparenty vykřikovat prorodinná hesla, ale prostě si zorganizuejem čas tak, že jednou za týden zaběhnem za sousedkou po porodu s malým dítětem jí pomoct vyžehlit, dát jí kus prasete po naší zabíjačce atd., tak se ta sousedka třeba navzdory nezájmu ze strany státu časem odhodlá ke třem dětem a třeba i k více, protože uvidí, že není na tom světě sama, a že to všechno nefunguje jen tržně...
 Hajke, 4 děti 
  • 

Díky moc Iko 

(1.10.2011 1:29:36)
Díky moc, Iko, za tvůj článek! Náhodou jsem ho rozklikla a plně s ním souhlasím, vypovídá i o mé osobní zkušenosti. Chci tě jen podpořit, díky za smysluplné odpovědi,iniciativu v diskusi... můj obdiv, že ti ta snaha vysvětlovat "nevysvětlitelné" (kdo osobně nezažije, neuvěří :-) ) za ty negativní reakce některých pisatelek stojí :-D. Ale kvůli takovým jako jsi ty, se hýbou věci k lepšímu. Držím palce! Hajke, 4 děti, VŠ ;-D)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.