| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Studium při dětech

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 119 [Dalších 99 >>]
22.9.2008 1:38:07
Studovala jsem dálkově VŠ, ve třeťáku nastoupila do nové práce, která pro mě byla další školou, do toho jsem otěhotněla a s prací i školou byl konec. Mám 2 roky školy k ničemu, ale nelituju. Každý jsme jiný. Mě škola strašně stresuje a nechtěla jsem si celý život vyčítat, že jsem tomu vystavovala i svoje dítě. Je pro mě na prvním místě spokojená rodina a ne to, jakou budu dělat práci. Někdy v budoucnu si třeba udělám jinou školu, až budou děti větší a budu se na to cítit. Ty, které to zvládají, opravdu obdivuju. Jste statečné!
21.9.2008 12:30:25
Souhlasím s tím, že zvládnout se to dá. I když to stojí hodně sebezapření. Jednu VŠ jsem dělala jako bezdětná,další studium už s dítětem, akorát bez hlídacích babiček a tatínka. Naštěstí pomohla chůva, když jsem byla v práci a pak 3x týdně ve škole do 21 hod. Jsem ráda, že to mám za sebou. Jsem chvíli bez studia a už přemýšlím nad dalším :-)) Chtěla jsem se začít učit na přijímačky už v únoru, ale po zkoušce z práva v lednu jsem si řekla, že další přijímačky zkusím až za rok. Musím si to pořádně promyslet, protože už nemáme hlídací tetu.
Držím palečky všem, kto má aktivní děti, domácnost, práci a školu :-)))
Ketty+2
20.9.2008 21:05:03
Z Prahy. Dojíždět bych mohla i někam do západních Čech.
Pája 6
20.9.2008 20:49:00
A odkud jsi? Tyhle obory se dají studovat ve více městech, i dálkově. Akorát pro ty dojíždějící z daleka je to složitější.
20.9.2008 19:55:19
katko, ty jsi mi sympatická. Když dodělám tu, co jsem započala teď, přemýšlím, že pak jednou...při dítěti bych si dodělala další. Když už v tom bude mít člověk systém, věřím, že to půjde líp. A je tolik zajímavých oborů...
leli
  • 
20.9.2008 17:24:51
Řekla bych, že tahle "agitka" byla určena spíše pro maminky, které nad studiem váhají a ne pro ty, které o ně nemají zájem. Studovat s dítětem nikdo nikoho nenutí, proto nechápu u některých maminek to podsouvání, že děti maminek studentek musí zákonitě trpět. I v tomhle hraje roli spousta okolností - vzdálenost školy, příbuznost oboru, organizace studia, věk dítěte, studijní schopnosti a další.
Pro mě bylo tedy mnohem náročnější období, kdy jsem nastupovala do práce, jedno dítě v 1. třídě, druhé nastupovalo do školky na celý den. To jsem teprve měla pocit, že svoje opečovávané děti odkládám do výchovy někomu jinému. Přitom každý předpokládá, že sladit práci, zájmy dětí a péči o domácnost je naprosto samozřejmé. Bohužel se mi nepodařilo získat práci na zkrácený úvazek, pouze s pohyblivou pracovní dobou, bez níž by to taky absolutně nešlo.


Arieta
  • 
20.9.2008 16:10:08
V současné době právě zhodnocuji pro a proti. Vystudovala jsem bakaláře s jedním dítětem v celku v pohodě, akorát státnice malý moc nezvládal, protože jsem se učila delší dobu a když byl u babičky druhý týden už chtěl moc maminku. Pak přišla dcera a já jsem na rok přerušila, teď jsem se vracela ke studiu a syn, kterému je teď 6, mi říkal: "Mami, nechoď už do školy." Dobře si pamatoval moje studium a co to obnáší, i když mu tehdy byly necelé tři roky. Jsem moc ráda, že bakaláře mám, chtěla bych i pokračovat, ale děti jsou malé jenom jednou. Když zůstanou sem tam na noc u babičky, jsou nadšené, ale jsou to moje děti a ten krásný věk, co mají teď - to roztomilé žvatlání mojí dcery, ta rozzářená vědění chtivá očka, když je vezmu na výlet a ukazuju něco nového, mi žádný titul nenahradí. A ještě k té první třídě a studiu - syn teď začal chodit do první třídy, všechno je pro něj nové, strašně ho to baví, raduje se z každého písmenka, ale je to pro něj velmi náročné - je to velká změna a potřebuje mámu, která s ním má trpělivost, ukáže mu, jak se učit, jak a kdy psát úkoly, co je důležité ve škole, potřebuje si o tom všem povídat, přečíst mámě první pohádku a ne, abych ho kdykoliv přijde další zkouška přehodila babičce, jako horký brambor. Babička ho miluje, dá mu, vše co může. Ale já ho chtěla a já jsem za něj zodpovědná. Nikdy bych si neodpustila, kdybych teď v první třídě něco zanedbala a mělo to vliv na jeho další přístup ke škole a studiu. Manžel vystudoval VŠ klasicky po střední a prožil si i všechnu tu legraci kolem toho. U dálkového studia už jde jen o tu dřinu. Mám ve škole kolegyně, které mají odrostlejší děti a studují v pohodě, já jsem nervozní, myslím na ně a nemůžu se soustředit na učení, když je má babička (a to jí opravdu plně důvěřuji), vyčítám si, že s nimi nejsem. A tak jsem se po dvou měsících rozhodla, že školu ukončím. Doufám, že se k tomu vrátím - ke studiu můžu. Dětem už ty roky, kdy se jim nemůžu věnovat na 100% nevrátím.
Markéta Kampová, dcera 1rok
  • 
20.9.2008 15:36:08
Oceňuju optimismus autorky článku a zároveň supermatky. Na druhou stranu musím podotknout, že pokud někdo bydlí na samotě u lesa, odkud se bez vozidla vypadnout nedá a nemá k dispozici ani žádnou "hlídací babičku" (sousedku, psa...) tak je mu (jí) touha po vzdělání akorát tak spouštěčem k depresi.
Rozhodně bych matky plošně nehecovala planými agitkami, za každých okolností se to prostě hrotit nedá a všechno si žádá svůj čas - hlavně naše děti. A vlastně všechno je nakonec o prioritách.
Naštěstí se dá vystudovat i později - je tu program celoživotního vzdělávání!
Ketty+2
20.9.2008 14:53:19
Mám za sebou gymnázium a co se týká oboru... Zjednodušeně humanitní zaměření. Sociologie, psychologie, pedagogika a tak.
Lenie
20.9.2008 14:30:00
Ja osobne studuju batovku (UTB), obor Technologie potravin - rizeni v gastronomii. Mam vyhodu v tom, ze v podstate studuji skoro totez co na VOSce, jen mozna ve vetsim rozsahu. Takze zatim je to pro me jen opakovani. Takze bych doporucila obor, ve kterem jsi pracovala, nebo podle toho jakou mas stredni skolu. Proste neco co by pro tebe nebylo uplne nove. Ale myslim si, ze pri dalkovem studiu je to vice benevolentni a to co by pri prezencnim neproslo se u dalkoveho promiji... takze je to jen na tobe, co by te bavilo... mnoho uspechu... :o)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 119 [Dalších 99 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.