| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tělesné tresty ve škole a v rodině

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 612 [Dalších 592 >>]
madelaine
30.7.2008 16:56:32
Jinak, já teď hodně přemýšlím o tom, jaký názor je fanatický, i v souvislosti s jinými diskusemi. Třeba mě jedna osoba nazvala hnusnou, protože nesouhlasím s idejemi pro-life. A mně osobně zase připadají některé zdejší zastánkyně všeho přirozeného (hlavně porodu) už na hranici fanatismu.

Takže já částečně souhlasím s Kudlou, že ohledně fyzických trestů já osobně asi jsem militantní.
Ale zase Kudlo jak píšeš: „některé z vás jste se k tomu vyvinuly a dopracovaly“... Tak jsem se setkala s názorem, že pokud říkám, že jsem se k tomu vyvinula a dopracovala, tak dávám najevo, že jsem v nějakém vyšším vývojovém stádiu, což je nadřazený a neobjektivní postoj :). Takže si v podstatě můžu vybrat – buď budu arogantní, nebo militantní. Nevím, podle mě asertivní prosazování názorů nefunguje vždy a všude. Tady zase souhlas s Miladou - některé věci befelem :).

Já musím opět zašustit a odvolat se na moji oblíbenou demokracii – jestliže my dospělí považujeme za normální se neplácat, nedělejme to ani dětem, jsou to úplně stejní lidi se stejnými právy.
madelaine
30.7.2008 16:31:19
Já myslím, že kdo má zájem, tak úplně stačí přečíst Respektovat a být respektován. Myslím teď pro změnu postoje, že to možné je.

Zuzi - můžu se zeptat? Tuším, že žiješ někde v J.Americe? Jak se tam lidi dívají na fyzické tresty?
30.7.2008 16:17:11
Kudlo, ak to, ze tvrdim, ze pouzivat telesne tresty je nepripustne, pre teba znamena,ze sa pasujem "na znalce toho, jak má vypadat jediná správná výchova", tak uz nemam co k tomu.. zjavne to vidime uplne inac a vobec si nerozumieme. Ale vobec. Nemam co ustupovat zo svojej pravdy, raz a navzdy je fyzicky trest podla mna nepripustny a deti by mali byt pred nim chranene zakonom.
Ako si predstavujes, ze by som tuto svoju pravdu mala prezentovat, aby ti to nepripadalo, ze sa pasujem na znalca? Napis presny priklad, presnu vetu, lebo ja si to neviem predstavit.

A k osvete.. otazky mamiciek v internetovych diskusiach na mna o tom, ako pristupujem ku dietatu, su na 98% mierene k tomu, aby moju odpoved zhodili a povedali, ze to vsetko uz skusili a nic nefungovalo a ze ja mam len stastie, ze moje decko facku nepotrebuje. Nejde im o to, dostat ziadnu osvetu, ale dokazat, ze pravdu maju oni. Ak to nie su tieto pripady, rada odpovedam.. vid Mirke.
Ale tych opacnych skusenosti mam uz prilis vela, tych prikladov, co som dala a ake zbytocne to casto bolo. Takze rada poviem, co funguje u nas, ale urcite sa nebudem unuvat odpovedat na otazky typu;: "No ked si taka mudra a vsetko vies, tak povedz, co by si robila, keby ti decko aj po 10 upozorneniach behalo pod auto!!!!!"
30.7.2008 11:17:15
Kudlo, konkrétně já třeba nejsem žádný expert na výchovu, kdo je, že?;) Ale prošla jsem si i tím plácáním, takže teď vím, že kdyby tehdy byla věděla, co vím teď, tak plácat, ani symbolicky, jsem prostě nemusela. Ale právě co mi vadí na té toleranci plácání, je právě ta tolerance, že prostě někoho ani vůbec nenapadne, že to jde i jinak. A říkám si, že dneska jsou ty informace a přístup k nim už jinde, tak je to o něčem jiném. A navíc - doporučení už dávána byla, jsou i jiné možnosti, odborníka dneska může navštívit s jakýmkoli problémem každý a nikdo mu hlavu neutrhne. A jednoduše si myslím, že je čas to všechno posvětit zákonem. Myslím si, že i tak bude celý ten postup od plácání k neplácání potřebovat čas, ale aspoň se pak bude méně často stávat, že když se ozvu na obranu dítěte na ulici, do kterého tatík buší jak hluchý do vrat, protože dítko se nedejbože za chůze otočilo a upadlo, tak tatík mě prostě s klidem nepošle do pr..le a dítko klidně buší dál. Asi namítneš, že ho pak zbuší doma, když nebude moci venku. Ale já si myslím, že tento tatík už doma ne, protože ten vztek ho prostě do té doby přejde. A vadí mi, že tohle se stává na rušné ulici a zarazí to jen mě a když se ozvu, najde se spousta lidí, kteří ještě tatíka pochválí, jak krásně vychovává, protože ti "dnešní spratci by potřebovali mlátit od rána do večera". Proto jsem tak urputná a proto odmítám jakoukoli toleranci vůči plácání. A jak psala ZuziP, že nepoužívá tresty. Těžko říct, co je trest? Já říkám, že tresty používám - nechceš se oblékat? Nevadí, tak nepůjdem ven. Nechceš jíst jídlo? Nevadí, sníš to později, ale na tu zmrzlinu, kterou jsi měl po obědě slíbenou, prostě zapomeň. Nechceš si klidit hračky? Tak si nemůžeš vytáhnout další. Nevypracoval jsi dom. úkol? Ano, zřejmě proto, že jsi měl myšlenky jen na PC, tudíž na něj nesmíš. Já tomu říkám tresty, protože já osobně nejsem zastáncem nesmyslných trestů. Už tenkrát mě třeba zarazilo, když děti dostaly ve škole za trest 100x napsat větu - O vyučovacích hodinách nemám hlučet, ale sledovat výuku. A tuto 100x napsanou větu měly děti ještě nechat podepsat od rodičů. Nechápu, já jediná ze všech rodičů dětí jsem nesouhlasila s formou tohoto trestu a dceři přímo trest zakázala psát a šla to řešit do školy. Doteď jsem přesvědčená, že trest měla dostat učitelka, a to proto, že její výuka byla prostě nudná až běda. A pokud děti prostě byly nesoustředěné a nedávaly pozor, fajn, mohly třeba na probírané téma napsat nějakou práci a učitelka to neměla dětem dát formou trestu, ale třeba - vidím, že o hodině nepracujete, tudíž napíšete práci o tom a tom a upozorňuji vás, že to budu hodnotit a ti žáci, kteří v mém předmětu mají problémy, takto mohou získat jedničku.
Abych to shrnula - prostě mi vadí, že dospělí obecně k dětem nepřistupují jako k osobnostem s vlastním názorem, čímž samozřejmě nechci říct, že je potřeba s nimi jednat stejně jako s dospělými, samozřejmě dítě je specifická osobnost, ale přistupují k nim jako k hajzlíkům, které je potřeba zadupat do země, aby náhodou si nedovolily říct něco, co by se dospělákovi nelíbilo nebo mu dokonce odporovalo.
Milada.
30.7.2008 10:44:00
Kudlo,

počkej.. Nečtu to tu asi pářádně, ale někde jsem teda mj. četla, že Džamila přichází s vysvětlující kampaní. Tahle kampaň by přece měla nabídnout možnosti, jak na výchovu bez plácání.

Je to tak?
30.7.2008 9:51:36
Milado,

jenže - jednak tenhle přístup vůči rodičům považuji za naprosto ekvivalentní tomu, proti kterému tak brojíte u "plácacího" přístupu rodičů vůči dětem - dám ti něco příkazem a stanovím za to trest a houby se starám, jestli máš dostatek znalostí a schopností mu vyhovět.

Za druhé - stále se mi nelíbí, aby se někdo pasoval na znalce toho, jak má vypadat jediná správná výchova, a toto své pojetí pak vnucuje i jiným. Jak jsem už říkala, to, že jsem proti tomu zákonu, naprosto neznamená, že jsem příznivec fyzických trestů. Ale ten zákon pokládám za zcela nepřípustné a nesmyslné zasahování do výchovy rodičům.

Já naprosto uznávám, že existují lidé, kteří by své dítě nikdy neuhodili. Myslím, že mají plné právo v tomhle směru provozovat osvětu (i když řeči typu "plácání není nutné a když plácáte jen občas, tak určitě víte i o jiných způsobech" osobně za žádnou osvětu nepovažuju), ale tím by to mělo končit. Svaté nadšení - byť i pro věc, která je v zásadě správná - by nemělo ve svém nositeli vzbuzovat dojem, že jen on je nositelem té správné pravdy, kterou je potřeba těm druhým nadiktovat shora i proti jejich vůli.

30.7.2008 1:11:34
Mirko, podstata fyzickeho trestu je o tom, aby to bolelo.. no, mozno len trosku stipalo. A s tou podstatou ja nesuhlasim. Nie je to pripustne, aby to urobil manzel, sef alebo ktokolvek iny mne, preco by to malo byt pripustne pre dieta?
Navyse, ak ide o lahke placnutie, ktore ledva citit, neverim, ze ma az taku carovnu moc, ze ako jedine zaberie, tam nie je logika.. preco zabera, ak neboli? Ak zabera len ako upozornenie, urcite sa da najst ine.. (Nemyslim psychicke tyranie a podobne, aby zas niekto nezacal porovnavat..)
Dalsia vec, co mi vadi, je, ze tazko odhadnut, kde je ta hranica, kedy z lahkeho placnutie je uz bolestivy fyzicky trest. Preto si myslim, ze radsej vobec neplacnut.

Tresty prakticky nepouzivam (aj ked nemam na ne az taky vyhraneny nazor, jednoducho su mi nesympaticke a nefunguju mi), mam radsej predchadzanie problemu (zvedave batola, ktore vsade lezie a chyta - radsej odlozim, zamknem; dive batola, ktore tuzi po hracke a kludne preto svihne kamarata - radsej stojim za zadkom a konfliktu predidem), logicke nasledky a doslednost (cim netvrdim, ze ich vzdy spravne pouzivam, jojoj).. aj ked niektore mozu ako trest vyzerat.. mozno je to niekedy trest zabaleny ako logicky nasledok - namiesto obliekania a obuvania kricis.. tak nemame cas ist von.. a podobne.. a niekedy je to naozaj logicky nasledok - blbol si, aj ked som ti hovorila, aby si daval pozor a vylial si jogurt, tak ho budes cistit.

Mirko, ale u deti, ako su nase, tak tam to musi byt ovela tazsie.. ja vidim, ze to, co fungovalo u Daniho, nefunguje u Alexa, ze ma to stoji ovela viac udrzat sa na uzde a ovela viac namahy a fantazie a skusania najst nieco, co nanho zafunguje.. ale kedze za to nemoze, prislo by mi vrcholne nefer, ze by som ho mala trestat viac ako Daniho.. nebodaj este fyzicky.

Som normalna zenska a normalna mama, navyse nervak. Mam kopec chyb a nerobim veci ani zdaleka spravne. Ale nemienim svoje chyby obhajovat, mne funguje to, ze si ich sama pred sebou (ak je treba aj pred inymi.. kludne sa ospravedlnim detom, ak na nich zakricim) priznam a beriem to ako vyzvu to nabuduce nespravit. Citim sa tak lepsie.
30.7.2008 0:35:47
Zuzi, mohla bych Tě poprosit, jestli bys nezkusila pár větama shrnout, PROČ si myslíš, že fyzické tresty jsou špatné VŽDY, byť by se jednalo o lehké plesknutí? Jaké důsledky to podle Tebe má? Myslím, že to tu už párkrát zaznělo, ale možná to nebylo nijak shrnuto. A jaká atmosféra, snaha, přístup rodičů by měly pleskání a jiné fyz. tresty podle Tvé intuice nahradit?
30.7.2008 0:18:44
"Tak já si stále trvám na svém, tj. na tom, že některým lidem to jinak než befelem do mozku nepronikne."

Suhlas s Miladou..
30.7.2008 0:18:04
Kudlo, tak to je proste nezhoda nazorov. Proste si myslim, ze fyzicky trest je zly.. vzdy. Ked ti tento nazor vadi, s tym jednoducho nic neurobim..
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 612 [Dalších 592 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.