| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tělesné tresty ve škole a v rodině

 Příspěvky 110 z 612 [Dalších 602 >>]
  • 
4.8.2008 21:42:01
3. srpna 2008

Motto které chceme negovat:
„Uhodit zvíře se nazývá krutost.
Uhodit dospělého se nazývá agrese.
Uhodit dítě se nazývá výchova.“



Pozvánka na veřejnou členskou schůzi

o.s. výchova pro šťastné dětství



Vážení přátelé,
jménem výboru sdružení o.s výchova pro šťastné dětství si Vás dovoluji srdečně pozvat na veřejnou členskou schůzi o. s. výchova pro šťastné dětství, která se uskuteční dne 18.9.2008 ve 13:00 v pizzerii Galaxie v Olympia centru v Brně.

Naším společným úkolem bude zorganizování informační kampaně na podporu zlepšení výchovných postupů v rodinách. Na osobní setkání či jakoukoli jinou podporu tohoto projektu děkujeme.

Informace o naší činnosti:
Naše občanské sdružení o.s. výchova pro šťastné dětství si klade za cíl zlepšit informovanost rodičů a budoucích rodičů o vhodných výchovných postupech aplikovaných při výchově. Cílem projektu je zlepšení této situace – odstranění patologických jevů ve výchově - formou masivní informační kampaně. Kampaň bude probíhat na více úrovních: formou letáků a plakátů, www. prezentací, mediální prezentací, přednáškami a školeními, internetovou poradnou. Chceme dát rodičům jasný a stručný návod na výchovu dětí, rozčleněný dle věkových skupin.
Celý projekt má zajištěnu širokou odbornou podporu (v jednání je podpora projektu Českou pediatrickou společností) a má také zajištěn kvalitní PR. Odbornou náplň projektu zajišťuje odborná rada: Mgr. Michaela Mrowetz Bartáková – klinická psycholožka a psychoterapeutka a PhDr. Jaroslav Simon - klinický psycholog a psychoterapeut (autor knihy:Rodinné konstelace - tok lásky).


Mediální spolupráce – patronem projektu je herec Tomáš Matonoha.

Finanční podpora - tento projekt plánujeme pokrýt z nadačních fondů, grantů a sponzorských darů. Aktuálně má naše o. s. v jednání podporu grantu u Nadace OKD (www.nadaceokd.cz).






V současné době je projekt v počáteční fázi a jakákoli podpora projektu je vítána. (členství v o.s., odborná pomoc, sponzorský dar…). Souhlasíte-li s programem našeho sdružení a máte-li chuť zapojit se do našeho projektu, jste k němu srdečně zváni.
Naše o.s. zejména hledá správce www stránek, které nám budou v rámci sponzorského daru vytvořeny firmou Kami-kadze web solutions.

Přihlásit ke členství se můžete na naší emailové adrese: info@stastnedetstvi.cz

Pokud se rozhodnete podpořit náš projekt jakoukoliv částkou bankovním převodem na č. ú. 33403340/0300, zajistíme administraci darovacích smluv. Částka bude použita na pokrytí počátečních provozních investic (webhosting, provozní náklady, vedení účtu..), vyšší částky budou po dohodě s Vámi zahrnuty do financování projektu.

Pokud Vás naše práce zaujala a máte zájem o více informací, kontaktujte nás.

S pozdravem
Členové výboru sdružení:
Mgr. Leona Wunderlichová
Dora Daňková
Kateřina Benešová
2.8.2008 0:15:21
No, mozno ju schuti silny a velky pubertak vrati.. :-D
1.8.2008 21:18:37
No, ona jedna facka ve správný moment prokáže milovanému puberťákovi daleko větší službu než celovečerní vysvětlování.
31.7.2008 16:08:25
Xantipo, s tou ucitelkou to je sila!!
madelaine
31.7.2008 13:21:33
Ano, Zuzi to shrnula skvěle.
Lepší, aby se pár slušných rodičů cítilo lehce pod tlakem, než aby se skupina rodičů "s těžkou rukou" cítila v právu.
31.7.2008 9:47:33
Ano, takže ZuziP to shrnula a to je přesné. Já se prostě neumím takhle přesně vyjádřit;) Já o Kudle vůbec nepochybuju, že není tyran a že neplácá děti či dítě hlava nehlava. A to, že nezná nikoho z okolí, který své dítě bije opravdu hodně, neznamená, že tací rodiče nejsou. Jenže jsou a těmto dětem nikdo nepomůže, protože to trestání je pořád v mezích zákona. A dokud zákon nebude, tak se prostě nic nebude dít a těmto dětem nikdo nepomůže.
A co se týká onoho trestu od učitelky. Nikdy jsem se před dětmi nevyjádřila, že učitelka je búúúú, protože pokud bych to udělala, tak nemůžu logicky od dítěte chtít, aby respektovalo někoho druhého a to se s mou výchovou vylučuje. Ovšem co se nevylučuje /tedy dle mého/ je právo pochybovat o tom, že ten či onen trest je správný a adekvátní. Nepostavila bych se proti trestu, ale postavila jsem se proti tomu konkrétnímu trestu, který nic nedává a dle mého je k ničemu. Absolutně nic bych nenamítala kupř. proti tomu, kdyby si děti měly zpracovat látku oné hodiny dle knihy samy, případně nějakou práci na téma, která rozvíjí učivo, ale opisovat úplně idiotsky 100x nicneříkající větu? Tak to pardon. Samozřejmě, že jsem dceři neřekla - učitelka je búúúúú a ty to psát nebudeš. Řekla jsem - ano, já tam nebyla, zřejmě to nebylo snesitelné a trest jste zasloužili, ale tato forma trestu byla obvyklá na začátku 20. století a nikdy nikomu nic nedala, proto zajdu za pí uč a domluvím se na jiné formě trestu, který by měl smysl. Už není moje chyba, že učitelka se k tomu postavila tak, že "nějaký spratek nebude s ní diskutovat" - to mluvila o mé dceři /i když asi možná i o mně, ale nedovolila si to přímo/ a že tedy bude mít z toho za 5, což jsem ovšem nemohla respektovat, takže se to řešilo jinde. Je pravda, že to vyvolalo averzi učitelky vůči mně a mé dceři, což vyústilo z její strany v dost nešikovnou psych. šikanu a nebylo vlastně jiné řešení, než dceru přemístit po čase do jiné školy, ale to je právě o tom respektu. Dovolila sis zpochybňovat mé božské rozhodnutí, já ti ukážu. A taky použila argument - kdyby si tohle dovolily mé děti, seřežu je do modra a nebudou to psát 100x, ale 200x. A jaký jsou to hodný děti a neodmlouvají a nediskutují. Tak tohle opravdu mluví za vše. Učitel není bůh, je člověk a v afektu může udělat chybné rozhodnutí. Ale má možnost to přehodnotit, vysvětlit a opravit. Jenže TATO učitelka se natolik vžila do svého "božského" postavení, že byla přesvědčena, že jakékoli její přání musí být bezpodmínečně a bez diskuzí splněno. A měla jsem štěstí, že na nové škole tyto božské manýry se nepraktikovalyR^
31.7.2008 2:47:42
Kudlo, zabudla si na to, ze v tej sedej zone je kopec ludi, ktore dieta neplacnu len obcas a nie slabo...

Cize rozdiel v nasich nazoroch je len v tom, na ktoru stranu sa priklonime:
1. bud budeme chranit rodicov, ktori obcas placnu svoje dieta a neublizuju mu, ale za cenu toho, ze tym vlastne suhlasime s rodicmi (alebo zatvarame oci pred faktom, ze taki rodicia su), ktore dieta sfackuju alebo zbiju a zakon proti tyraniu je na nich kratky...
2. alebo budeme chranit deti, ktore su bolestivo fyzicky trestane, za cenu toho, ze nechranime rodicov, ktori svoje dieta netrestaju bolestivo, ale len lahkym placnutim...

Mne viac vadi to, ze su deti, ktore rodicia biju a nikto nic nezmoze ako to, ze by mohli byt rodicia, ktori by sa bali ze budu stihani za lahke placnutie.
Je to o tom, co radsej tolerujeme. A v tom mame nazor rozdielni.
31.7.2008 1:54:57
Madelaine - já Tě chápu, nevylučuju, že k tomu taky někdy dospěju, ale byla bych ráda, aby mi to bylo dopřáno na základě vlastního "zmoudření" a ne příkazem seshora.

Protože ten zákon by teoreticky postihoval i třeba Macešku, která se přiznala, že jí taky občas "ulítla" ruka, a přitom empatičtějšího rodiče si jen těžko umím představit.
31.7.2008 1:51:18
Xantipo, já si myslím, že už takhle je oproti naší generaci znát velký přechod od tělesných trestů k mírnějším formám, vysvětlování a domluvám, a je to tak dobře.

Můj postoj je zřejmě ovlivněn tím, že mě doma až na opravdu řídké výjimky nebili a snažili se mi věci vysvětlovat, ale, jak už jsem psala, v opravdu výjimečných případech, které je možné spočítat na prstech jedné ruky, jsem dostala a věděla jsem proč. Moji přátelé a kamarádi, kteří mají v současné době děti, s nimi vesměs také zacházejí spíše tím respektujícím způsobem, což ale nevylučuje, že občas dítě neplácnou přes ručičku nebo zadek (jedná se vesměs o děti cca do 5 let). Hodně se jim ale věnují (což se my snažíme taky), a můj názor na tohle je v podstatě shodný s tím, co napsala jedna přispěvatelka o příspěvek výše - že občasné plácnutí nevadí, pokud ho uštědří milující člověk a pokud je převýší počet pomazlení. A že kočka nebo psice, když už ji mláďata moc tahají, po nich taky chňapne.

Takže nemám ve svém okolí žádné případy toho, kdy by rodiče dítě jen otloukali, a ani na ulici to opravdu nevídám. A neznám nikoho, kdo by své děti tloukl třeba za známky. Takže mě tahle problematika tak neirituje jako ty, kdo třeba někoho takového znají.

Vezměme na jedné straně týrání dětí a na druhé straně výchovu zcela bez fyzických trestů. Proti tomu prvnímu zákon existuje, to druhé by měl ošetřit ten nový zákon. Ale podle mě tu je pořád ještě "šedá zóna" - neplácači si myslí, že každé plácnutí je špatné, ale pak jsou tu lidé jako naši kamarádi a (snad) i my, kteří občas plácnutí používají a žádnou tragédii v tom nevidí, přesto to však nejsou žádní tyrani, svým dětem se věnují a prostě tu hranici mají posunutou jinak. Podle mého nejlepšího přesvědčení tito lidé své děti nijak nepoškozují. Právě ta šedá zóna výchovy by podle mě měla být ponechána v kompetenci rodičů. Nehledě na to, že žádný zákon nenaučí důslednosti ve výchově, empatii... nehledě na to, že mi sám fakt, že někomu dám tyhle věci "befelem", připadá jako protimluv (chci vůči tobě, abys dítě respektoval, ale tebe respektovat nebudu).

A s tou učitelkou je to zajímavá příhoda - já bych (za svou osobu, rozhodně Ti to nehodlám vnucovat) tohle řešení považovala za nešťastné - učitel je jednou osoba, která by měla mít autoritu, a rodiče by ji myslím neměli bezdůvodně podkopávat. Už jsem na tohle téma mockrát uvažovala - jeden extrém je, že rodič dítěti všechno schválí a odkýve, že učitelka je kr*va (což se mi nelíbí), druhý extrém je to, že se rodič postaví zcela na stranu učitele bez ohledu na to, že se skutečně nechová ideálně, a seřve to dítě i když ví, že je v právu.

Já bych to (teoreticky) asi řešila tak, že bych dítěti řekla - ano, učitelka mluví nudně, to uznávám, ten trest bych také volila jinak, ale v tuhle chvíli je to tvoje nadřízená a autorita a ty se musíš podřídit, i když se ti to zrovna (a právem) nezamlouvá. (Samozřejmě nemluvím o šikaně a jiných skutečně velkých nespravedlnostech, tam bych se asi taky ozvala). Myslím, že není možné učit dítě jen to, že ono samo musí být respektováno, ale neměli bychom zapomínat na to, že i ono by mělo respektovat. Uvidíme ale, jak budu mluvit, až budou moje dětičky ve škole

;)
30.7.2008 17:33:51
Madelaine, ano, zijem v Kolumbii. Je to tu podobne ako u nas. Ludia nasej generacie este boli fackani viac, ale dnesne deti menej. A z mladych ludi najdes takych, co od fyzickych trestov upustili a aj takych, co na nich stale trvaju... ako u nas.
 Příspěvky 110 z 612 [Dalších 602 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.