| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tělesné tresty ve škole a v rodině

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 612 [Dalších 572 >>]
29.7.2008 20:49:26
Kudlo, nemyslim si, ze sme viac "militantne" ako ty. Ani si nie som ista, ci svoj nazor vnucujeme viac ako ty.. myslim, ze nie. Proste nieco povazujeme za spravne, rovnako ako ty..

To, ze sme presli placanim aj neplacanim, je vyhoda (aj ked nie pre nase deti). Vieme to porovnat..
29.7.2008 20:48:44
ZuziP, mně není nesympatické to, že ses rozhodla své dítě fyzicky netrestat a že se Ti to nelíbí ani u jiných. Je mi nesympatický ZPŮSOB, jakým to prosazuješ. Jednak, jestli jsem to dobře pochopila, jsi sama v tomhle směru prošla vývojem, kdy jsi napřed fyzické tresty používala a pak jsi od nich na základě svých poznatků nebo zkušeností ustoupila - ale nám ostatním, kteří jsme ještě tak vysokého stupně poznání nedosáhli, bys tentýž vývoj chtěla upřít a rovnou nám to nadiktovat. Nepříjemné je i to, že mi připadá, že se tak trochu stylizuješ do role "zneuznaného bojovníka za tu jedinou a správnou pravdu" a že jsi si jistá, že to, co se podařilo Tobě, se musí podařit každému a pokud nepodaří, tak je to jen proto, že se málo snažil.
29.7.2008 20:42:04
Xantipo,

nejsem si jistá, jestli dobře rozumím začátku Tvého příspěvku.

To, že NEPOKLÁDÁM "vejřezy a facky" za normální výchovný prostředek, jsem sem snad psala už tolikrát, že už je mi trapné se opakovat.

"Dát dítěti jednu, protože nic nezabírá", "plácnout dítě v afektu" a to, že Ti "ulítne ruka" - dost dobře nerozumím, jaký je v tom rozdíl? Efekt je stejný - dítě je fyzicky potrestáno a rodič by přestoupil "neplácačský" zákon, kdyby ten zákon náhodou schválili.

Další věc - to, že jsem proti tomu zákonu, NEZNAMENÁ, že jsem zastánce názoru "škoda rány, která padne vedle". I já se snažím se střídavou úspěšností vychytat, PROČ děti dělají to, co dělají, ale nejsem dokonalý člověk a někdy se mi to prostě nepodaří.

Rozdíl v tom, proč Maceščin názor beru a Tvůj, ZuziP a Madelaine až zas tak ne, je ten, že ona ho nikomu nevnucuje, ač by k tomu měla ze všech asi největší mandát, a vy tři mi připadáte naopak dost militantní. Přitom alespoň některé z vás jste nebyly "neplácačky" odjakživa, ale nějak jste se k tomu vyvinuly a dopracovaly, stejně tak jako Džamila přiznala, že své děti bila kvůli známkám (což já plácačka považuju za velkou hovadinu a nesmysl).

Naše generace vyrostla (obecně) v atmosféře, že fyzicky trestat dítě není nic zavrženíhodného. Pokud by se tohle myšlení mělo změnit, je to IMHO jednak práce na víc než jednu generaci, jednak - a v tom máte pravdu vy, co to tvrdíte - je potřeba nabízet jiné možnosti, jak s dítětem zacházet bez fyzických trestů. Pokud budou účinnější, jistě je spousta lidí začne využívat raději. Ale NABÍZET, nikoli VNUCOVAT, a už vůbec ne befelem seshora.





29.7.2008 17:56:03
Macesko, ja to sice tak pekne nedokazem definovat ako madeleine.. ale je fakt, ze hoci ta osobne poznam len trosku, je fakt, ze vasa rodina patri k tym, pri ktorych si hovorim, ze keby som bola dieta a mala si vybrat rodinu, vy by ste urcite boli ako jedna z moznosti.

S tym instinktom je to pekne..
madelaine
29.7.2008 17:48:03
Maceško, to já vím, že seš normální! Ale marná sláva, cokoliv napíšeš, tak je z toho ten charakter cítit, tohle nejde ošulit! :) Ty seš pravdivá, citlivá, přitom bez patosu, na prostě píšeš srdcem, a ono je to poznat. Děti mají velký štěstí, že seš jejich mamka, škoda, že nejdeš naklonovat! :) Tak aspoň prosím piš co nejčastěji, protože myslím, že pro hodně lidí seš velkou inspirací ~s~
P.S. Ale fakt nechápu, jak to všechno stíháš...;)
29.7.2008 17:25:07
Neblázni, Madelaine, já jsem normální osoba, žádná svatozář nebo nějaký podobný důvod k obdivu:-) Hrozně moc věcí jsem se musela učit "za pochodu", což asi děláme víceméně všichni. Nejvíc mě naučilo soužití s nestandartními dětmi.
Mám jistou výhodu, že mám děti velké, některé už dospělé, takže můžu říct, že z nich nevyrostli žádní nevycválaní spratkové, kteří by týrali koťata nebo skákali dospělým po hlavě, a to přesto, že fyzické tresty, přesněji řečeno tresty obecně se u nás doma víceméně neprovozují. Je pravda, že naše děti představují velmi malý vzorek populace.
Kdybych měla nějak vyjádřit, jak vychováváme děti, tak asi instinktivně. Přetáhnu kousek ze svého jiného článku:

"Osobně považuji za nejdůležitější součást rodičovství naslouchání instinktům. Našim vlastním, i těm, které vycházejí od dítěte samotného. Problém je, že pod nánosem civilizace jsou někdy špatně vidět.

Kde se vlastně ztratily? A KDY se to stalo?
Myslím, že prvním impulsem se staly Boty. Když si člověk obul boty, vložil mezi sebe a Matku Zemi izolační vrstvu, a přestal jí naslouchat, přestal vnímat tu jemnou informatiku, která vyvěrá z jejího nitra. Odnaučil se pokoře a harmonii."

Ale mezi náma, takhle jsem ve dvaceti neuvažovala :-)

29.7.2008 16:42:45
Nuz, mna by iny nazor ako "šustění papíru" od Kudly dost prekvapil. :-)

Ale na to, ze mam nazory, ktore mnohym nie su sympaticke, som si zvykla. S mojim mladsim synom som sa naucila predychavat nazory (a niekedy aj slovne utoky) inych a ist dalej po svojom.
29.7.2008 16:33:58
Libuno, tak tomu hovorim hrube zovseobecnovanie, pricinu strielania zviest na to, ze dieta nedostavalo na zadok, ani neviem, ci sa smiat, alebo krutit hlavou.. to snad nemozes mysliet vazne.
libuna
  • 
29.7.2008 15:52:46
jo a pak to jeho vztekání přeroste ve střílení po učitelích a spolužácích a podobné vylomeniny, když děťátko nemůžeme ani plácnout po zadku a přeroste nám přes hlavičku, co?
madelaine
29.7.2008 14:47:19
Macešku tady obdivujeme troufám si říct všichni a jsem hrozně ráda, že se k tomuto tématu vyjádřila.
A s tím šustěním papíru... No nevím, určitě máš na takový názor právo, já za sebe můžu říct, že čtu Xantipu i ZuziP už poměrně dlouho a jejich názory jsou v tomhle velmi konzistentní.
Ale i kdyby tomu tak nebylo (jakože JE!), tak i šustění bych pořád považovala za daleko sympatičtější než neustálé ospravedlňování fyzických trestů. Ale to je zase jen můj názor.

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 612 [Dalších 572 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.