| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče jsou vždycky hrozní

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 58 [Dalších 28 >>]
Gabriela
  • 
29.6.2008 23:04:12
Já to bych neřekla, že je plácnutí přes ruku u mě běžným jevem. Já ho také praktikovala jenom, když to už prostě jinak nešlo a nemůžu říct, že by se mi tento druh trestu nějak líbil.
Naštěstí je dcera už starší a jde jí spousta věcí vysvětlit nebo jí můžu poslat do pokoje, ale jako menší byla tak svéhlavá, že nějaké nenene od matky jí nerozhodilo a odnést ji jinam, to bysme se uchodily :)
Daria a 2 letý Michal
  • 
29.6.2008 23:00:18
Pochválím ho za to, že se uklidnil. Pak se mu samozřejmě snažím všechno vysvětlit i s tím, že špatný není on sám, ale některé jeho reakce.
Jíťa
  • 
29.6.2008 21:57:52
Nevím, jak máš starou dceru, ale mě se nezdá, že by její žádost o pochování musela být jen čistě účelová.
Taky by to mohla být její forma omluvy a potřeba se ujistit, že jsi jí odpustila. Ale to záleží na věku dítěte.

Možná by pomohlo jí v takové situaci zopakovat, jak moc vás rozlobila a zeptat se, jestli se bude snažit to už nedělat. A pak bych ji klidně pochovala a řekla, že ji mám ráda.
Jíťa
  • 
29.6.2008 21:28:33
To je právě na rodičích, aby posoudili, jaký trest dítěti skutečně vadí - většina snad své děti alespoň trochu zná.

Je zcela zbytečné dát dítěti domácí vězení, když stejně celé dny sedí doma u PC, stejně jako je zbytečné zakazovat PC dítěti, které ho zapíná jen když je nemocné a nemůže chodit ven.
29.6.2008 21:24:50
No já osobně takovou zkušenost nemám, má ji moje sestřenice. Klučík je taková silná osobnost, dirigent, že pokud není po jeho, je zle. Když se opravdu vztekne, tak kolem sebe hází vše, co mu přijde pod ruku. Ovladač na TV, knížku, kostky.... Nejdříve vysvětlovali, pak plácali, ale nevedlo to k ničemu. Teď mu bude za pár měsíců 3 roky, je to lepší, ale hází kolem sebe stále. Jak řekla sestřenice, kdyby ho měli trestat za každé hození věci, tak by ho museli "umlátit".
Mně by ale zajímalo, proč po takovém afektu chlapečka chválíte. Za co? Já beru pomazlení se, ale chválení? Podle mne není za co. Já to tedy s dcerkou nedělám. Proč ji mám chválit,aby si pak myslela, že i když udělá nějakou lotrovinu, tak ji stejně pochválím? Funguje tak, že něco provede, já jí dám najevo, že se mi to nelíbí. Ona vzápětí vztáhne ručičky a začne to své "pochovat, maminko pochovej mě.) Já nepochovám. Z její strany je to naprosto účelové chování. Pokud se dostane do žalostného afektu, pak zkouším pevné obětí, ale to je něco jiného.
Jíťa
  • 
29.6.2008 21:24:09
mám podobnou zkušenost. Doma mě nutili jíst i jídla, která mi nechutnala, seděla jsem nat tím třebas hodinu nebo dokud se mamka nenaštvala a násilím mi nenacpala plnou pusu - potom jsem obvykle okamžitě zvracela a dostala za to ještě na zadek, protože to prý dělám schválně.

Děti do jídla nenutím, pokud jim něco nechutná, tak jim to nevnucuju, ale pokud nesní připravené jídlo, tak do dalšího chodu mají k dispozici pouze chleba s máslem.
Daria a 2 letý Michal
  • 
29.6.2008 15:06:00
Když byl náš Míša menší, taky by mě ani nenapadlo ho plácnout a tato metoda velmi energického vysvětlení dobře zabírala. Když se přiblížily jeho dva roky, byl větší, silnější a rychlejší. Taky svéhlavější. Je pravda, že poslechne, když mu něco zakážu, ale tak ho to vytočí, že to nesměl udělat, že jde a třeba vší silou nakopne našeho psa(Pes má 50 kilo, takže to sotva cítí). To však nic nemění na tom, že ho musím za to potrestat a pak opravdu nepomůže nic jiného, než plácnutí přes zadek. V tom záchvatu vzteku totiž pomůže jen to, anebo trocha vody, třeba z rozprašovače do obličeje. Je to drsné, ale v tomto stavu děťátko opravdu nevnímá a může ublížit sobě, nebo jinému dítěti. Když se zklidní, potom ho pochválím a pomazlíme se a třeba si hrajeme. Má ještě někdo zkušenost s takovým vztekem, že se dítě až dusí a hází předměty kolem sebe?
29.6.2008 15:05:18
Jsem maminkou skoro 9 leté holčičky a už od jejích školkových let se potýkám u některých lidí s nepochopením našeho stylu výchovy. jde mi o to, aby naše dítě bylo hodně chváleno (samozřejmě je-li za co) a minimálně trestáno. Aby se snažilo pro sebe a pro dobrý pocit a naopak se naučilo nést důsledky svého jednání. Dokud chodila do školky, jako odměna stačil obrázek, výlet, lízátko, ale hlavně, a to platí pořád, pochvala, úsměv, povzbuzení.
Dodneška je nejvíc zkroušená, když se na ní zlobíme, když jí domlouváme. naproti tomu plácnutí, ne-li výprask (ano, i ten si vinou mých zničených nervů občas užila ;)) vedl většinou k tomu, že se zatvrdila.
ˇJakmile začala chodit do školy, zavedli jsme odměňovací hru. Nedáváme našemu dítěti kapesné, protože díky babičkám má téměř pravidelný a řekla bych že naprosto dostačující přísun financí. Sama si našetří na něco, co si moc přeje a naštěstí si nechá vymluvit vyložené blbinky, jako např. plyšáka číslo 153 a podobně. Takže pravidelnou odměnou ze strany rodičů je nákup časopisu Čtyřlístek, občasné kino, výlety, koupání. Prostě takové věci, ktré si užívá většina dětí a které by snad ani nemusely vnímat jako odměny, ale prostě jen krásné dětství.
Naše odměňovací soutěž spočívá v něčem jiném. Na skříni nám visí plánek, na každý školní rok jiný. Např. letos to byl obrázek Pipi Dlouhé Punčochy a její lodi. Od Pipi k lodi vedla cesta z bílých koleček. Za odměnu si mohla Eliška kolečko vybarvit a když měla cestu hotovou, dostala odměnu - knížku se samolepkami. Jako body se dá určit cokoli. U nás např. vydatná víkendová pomoc v kuchyni, 5 jedniček ve škole, celotýdenní úklid svého pokoje a další mimořádně úspěšné věci. Pokud byl v týdnu nějaký průšvih, bohužel smazal týdenní úspěchy a bylo po kolečku. U 8 letého dítěte ty týdenní intervaly jsou jen tak tak.
Samozřejmě na průšvih taky následovala řádná domluva, ale to byl povětšinou jediný a podle mě dostačující trest. Samozřejmě záleží na tom, co dítě provede. Rozbije-li nebo zničí něco sobě, je dostatečným trestem domluva a samotná ztráta věci. Pokud rozbije něco jinému, samozřejmě musí následovat ještě omluva a úhrada škody. A naprosto největší tresty u nás doma jsou za lhaní. Tam jsem schopna sáhnout ještě k jednomu velmi účinnému trestu, a to je zákaz víkendových pohádek.
Ale niky neuzavíráme prohřešek jen tak trestem. Vždycky s dcerou mluvíme a snažíme se přijít na kloub tomu, proč třeba lhala. Proč udělala to, co udělala.
Většinou to má prostý důvod. Strach, potřebu se předvést nebo jen prostou neopatrnost.
myslím, že děti nejsou od přírody zlé. jen zkrátka hledají ty cesty, kudy a kam až mohou. A je jen na nás, jakou cestu jim vytyčíme.
Naproti tomu není dobré kázat vodu a pít víno. Děti nejsou hloué a ví, že i my, dospělí, děláme chyby. A kolikrát nám je odpustí snáz než my jim.
Pak se mi na otázku "Proč jsi mi, prosím tě, neřekla rovnou pravdu" dostane třeba této odpovědi "Víš mami, kdybych ti měla vždycky říkat pravdu a to, co si myslím, byla bych nejspíš už třikrát mrtvá. A ty by ses zbytečně rozčilovala. Já přece vím, že to, co jsem udělala, nebylo hezký".
Markéta
  • 
29.6.2008 14:35:05
je opravdu s podivem, kolik z vas povazuje placnuti batolete pres rucicku za naprosto adekvatni.
ano, uz jsem to sama nekolikrat udelala, kdyz mi tekly nervy, protoze jsem byla unavena, ale ! velmi mne to mrzi a snazim se to nedelat.
jsou prece jine zpusoby nez nasili. mlatit (je jedno ze je to jen pres rucicku) nekoho, kdo se nesmi (!) branit a je slabsi (!) je proste barbarstvi.
samozrejme, ze nedovolim sve 15 mesicni dceri vylit na sebe hrnek s kafem a behat na silnici apod., ale misto mlaceni ji tu rucicku podrzim, velmi se zamracim a reknu jasne POZOR, HORKY, NE,NE,NE, HORKY. a parkrat to zopakuju a treby i zavrcim. kdyz se na me nechce divat, podrzim ji oblicej v dlanich, aby musela. kdyz to na mne zkousi dal a smeje se co jako ja na to, vezmu ji a odnesu do vedlejsiho pokoje a opet reknu NE,NE,NE.
(jeste dodatek, ono je podle me rozumejsi to kafe odsunout z dosahu, nez si nechat brnkat na nervy ...)
28.6.2008 21:54:30
Z vlastní zkušenosti vím, jaké to je, když se dítě nutí do jídla. Jako dítě jsem také skoro nic nejedla, žádné jídlo se neobešlo bez scény. Maminka se vždycky rozčílila, dostala jsem vynadáno, u stolu jsem seděla třeba hodinu(vždy mi řekla - dokud to nesníš, tak od stolu nepůjdeš) a stejně to nebylo nic platné,pouze to u mne vyvolávalo ještě větší odpor k jídlu. Byly to pro mne hrozné zážitky na které nikdy nezapomenu. Tenkrát jsem si řekla, že nikdy žádné dítě do jídla nutit nebudu. Jsem dětská sestra a když jsem pracovala v nemocnici a některé z dětí nechtělo jíst, prostě jsem ho nenutila. Praktikuji to i u syna. Když nechce jíst, do jídla ho nenutím. Pokaždé mu řekne, že když nechce ať nejí.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 58 [Dalších 28 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.