| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Firemní mateřská škola

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 172 [Dalších 152 >>]
11.6.2008 18:06:52
Par hodin denne je pro male dite docela hodne. Ale jde o to jak velke apod. Myslim ze si v zasade rozumime. Jen tu studii povazuju za ucelovou, ale to asi nema smysl resit.
To s tou asijskou kulturou jsem uvedla proto, ze rodina ma pro ne velkou hodnotu. Bohuzel nase spolecnost zdaleka tak velkou hodnotu rodine nedava.
A z toho plynou vsechny tyhle spory. Nekdo se vice ztotoznuje s timto zapadnim individualismem (osobne nechapu jak muze pro nekoho byt dulezitejsi kariera v praci nez vlastni dite ale to je skutecne muj subjektivni nazor) a nekomu tyto "hodnoty" vadi a proto kolem toho vznikji tyto nesmiritelne diskuse.
Vim co myslis tou asijskou firmou, to je ta druha strana mince. U nas je ale take tlak na vykon, jen neni podporen stejnym tlakem na jinych urovnich (napr v te rodine) takze to neni tak poznat. U nas je tlak na vykon v praci, ve vydelavani penez ale vubec se nezduraznuje nutnost pevneho rodinneho zazemi. je spolecensky naprosto prijatelne mit rozpadlou rodinu. Pusobi to tak, ze rodina v nasi euroamericke kulture ma strasne nizkou hodnotu a to je ten duvod, proc se mluvi o tom, ze nas Asie brzy prevalcuje. Jsme strasne nestabilni. Kultura neurotiku. A to u nas v Cechach je hodnota rodiny jeste mnohem vyssi nez napr ve Francii. Osobne bych vubec nehledala vzory v techto zemich kde jsou matky fascinovany moznosti odlozit svoje miminka do jesli a jit za svou velkou pracovni karierou.
MSteflova
11.6.2008 17:23:32
Ještě maličkost - umožnit rodičům být s dítětem dlouho doma považuje za určitý znak vyspělé společnosti. Ovšem mluvila o případu, kdy rodiče s dětmi doma být chtějí.
MSteflova
11.6.2008 17:21:36
Zdravím tě. Penny, ta kamarádka, by sotva byla doma 3 roky - její práce jí opravdu baví. Spíše, než s dětmi pracuje s jejich rodiči, kteří se na ní obracejí s žádostí o pomoc. Jedná se o rodiče dětí, které jsou nějakým způsobem opožděné ve vývoji, např. nemluví a rodiče se učí, jak s nimi komunikovat.
Doufám, že nějakým způsobem nepřekroutím, co řekla. Ona tvrdí, že pro dítě může být jedině dobré, když s ním rodič zůstane doma co nejdéle(samozřejmě tím neměla na mysli 10 let :-) Zároveň zpochybnila, že by mělo na dítě nějaký dopad, pokud se o něj stará jemu blízká osoba, např. otec, babička či rodinná chůva. Výhrady měla k zařízením typu státních jeslí, kde je více dětí na 1-2 učitelky, kde je na děti vyvíjen zvýšený tlak, co se samostatnosti týče a kde není naplněna jejich potřeba pozornosti(nevím, jak lépe to napsat, pozorností myslím zájem o jejich osobu).
Penny rodinu plánuje, pokud vím, chtěla by být ty 3 měsíce doma placeně + nějaký další čas neplaceně, tzn. že budou žít nějaký čas z jednoho platu. Také se chce s manželem v určité části "mateřské" prostřídat, využít babičku či později chůvu a určitý systém zkrácených úvazků (půl ona, půl manžel) - tak nějak to, myslím, plánuje. Nutno dodat, že ona už nyní pracuje jen na 0.75 úvazku, ač je bezdětná. Z toho jen 0.50 je úvazek v poradně a to proto, aby si zachovala kladný přístup ke své profesi a pokud možno oddálila případný burn-out.
Omlouvám se za případný chaos v mém příspěvku, dcera teď najíždí na nočník... Jde jí to super, ovšem musím včas reagovat, jinak převlékáme. Takže jsem během tohoto příspěvku 2x vylítla, z toho jednou to byl planý poplach a podruhé úspěšná trefa :-D
Zatím ahoj.
Lassie
Kimmy, 2 deti
  • 
11.6.2008 16:46:00
Ahoj Lassie - to me zajima - takze kdyz matky v Australii nemaji ten cesky luxus (ale pokud vim, tak maji narok na rok, i kdyz mozna neplaceny, ale to se da vyresit omezenim spotreby) - tak jak to v Australii vypada? Vraceji se matky do prace nebo ne? Pokud ano - ma kamaradka nejake udaje o tom, jak to ovlivnuje deti? Jsou australske deti na tom vyrazne hure nez deti ceske? Jestli muzes, prosim, napis vic. Ja bych fakt strasne rada videla nejake jasne rozdily mezi detmi, ktere ty tri roky s mamou doma maji - a temi, ktere ji nemaji - z plosneho hlediska, protoze individualne to srovnavat nejde.

Nepochybuju o tom, ze to kamaradka zavidi - troufam si rict, ze to zavidi matky na celem svete, ktere by daly prednost pobytu doma placenemu ze statni kapsy pred navratem do prace - o takovem luxusu si opravdu matky ve vyspelych zemi muzou nechat jen zdat. Jen mi nepripada, ze jsou na tom ty jejich deti nejak hur...

Kimmy
madelaine
11.6.2008 13:56:09
Ale já nepopírám vývojové souvislosti. Já jen říkám, že když matka pár hodin denně pracuje, nebude z dítěte chudák, jak se tady někteří snaží argumentovat.

"udrzet stabilizovanou rodinu jako svou zakladni subkulturu a zaroven dosahnout nejvetsiho pokroku v oblasti technologii"

Hmm, pracovala jsi někdy ve firmě s japonským managementem? Já ano. Nikdy více. A nelíbí se mně ani model matka doma, otec do roztrhání těla. Ale každému co jeho jest. A jistěže jsou Asiaté obecně životaschopnější, ale vím naprosto jistě, že čínské maminky se nevěnují první tři roky výhradně dětem, takový luxus si v žádném případě nemůžou dovolit.
11.6.2008 1:50:14
"S.P.Huntingtom tvrdi,ze napeti mezi Vychodem a Zapadem bude vystridano dobou stretu rady svetovych kultur.Je mozne, ze v tomto stretu se projevi jako zivotaschopnejsi ty kultury,jimz se podarilo udrzet stabilizovanou rodinu jako svou zakladni subkulturu a zaroven dosahnout nejvetsiho pokroku v oblasti technologii.z tohoto duvodu se hovori o pristim stoleti jako o stoleti Asie."Oldrich Matousek
11.6.2008 1:42:07
Madelaine, podivala jsem se jen na uvod. To co pises nesouvisi s tim co pisu ja.
Po pravde me taky moc nebavi neustale dokazovat matkam ze existuji nejake vyvojove zakonitosti cloveka, urcite senzitivni obdobi pro vyvoj utrcitych schopnosti atd atd. Bohuzel zapadni spolecnost klade individualni karieru nade vse i nad rodinu coz se ji muze stat osudnym. Poslu zajimavou citaci
madelaine
10.6.2008 21:45:08
Michaelo, tohle téma se tady omílá pořád dokola, nezlob se, ale mě už to moc nebaví :).

Teď v rychlosti jsem našla dva odkazy:

http://www.apa.org/releases/wrkmom.html

http://www.familienhandbuch.de/cmain/f_Fachbeitrag/a_Kindheitsforschung/s_1815.html
MSteflova
10.6.2008 21:30:00
Madelaine, měla jsem tu na návštěvu kamarádku z Austrálie, která se shodou okolností zabývá dětskou psychologií. Ona tu 3-letou hranici vytasila taky. Neskrývala závist nad tím, jaký luxus zde máme, oni mají, tuším, placené 3 měsíce a pak si musí poradit po svém...
10.6.2008 21:21:43
Madelaine, zajimalo by me ktere zahranicni studie rikajici neco jineho mas na mysli a nevim, jak jsi prisla na to ze trileta hranice je ceske dogma. Mohla bys mi k tomu napsat neco blizsiho? docela by me to zajimalo.
Abychom si rozumely, nemluvim ted o tom, od kolika let berou deti do skolky ale mluvim o vyvoji poznavacich schopnosti ditete. Mluvim o jeho citovem vyvoji.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 172 [Dalších 152 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.