| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Firemní mateřská škola

 Celkem 160 názorů.
 Insula 


rozhodně ano 

(3.6.2008 9:05:22)
Byla bych nadšená, kdyby měla naše firma školku. Za rok mám nastoupit do práce a bude to opravdu náročné. Takhle bych vzala děti s sebou do práce a tam je dala do školky. Líbila by se mi klasická školka. Máme totiž ve školce super učitelky, které se dětem věnují. Pořád něco vyrábí, podnikají různé akce (divadla, výlety apod.), učí se nové věci. Možná by to nemusela být úplně profesionálka, určitě by se dětem dokázala super věnovat i paní, která má prostě děti ráda a má spoustu dobrých nápadů, jak děti zabavit. :-)
 Petra + 2 
  • 

Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 10:38:49)
V polovině prázdnin nastupuju do práce, jde o banku v Praze. Přesto zde není k dispozici firemní školka (pravděpodobně se počítá s tím, že zaměstnankyně ve věku cca 30 - 40 let nemají malé děti:)).

Mám děti ve věku 2 a 4,5 let, firemní školku bych určitě brala. Ráno totiž budu muset buď já nebo můj manžel rozvést děti, samozřejmě každé jinam (starší chodí do státní školky v místě bydliště, mladší budeme vozit o kus dál do soukromé školky, protože do státní mi ji nevezmou ani náhodou). Politika: "ženská buď s dětma doma s každým min. tři, lépe čtyři roky a pak se vrať zpátky a pokračuj ve své pracovní kariéře" se mi nepozdává, ale to patří do jiné diskuze, to tu nechci rozebírat.
Firemní školku bych brala i proto, že bych obě děti vezla na stejné místo, děti by byly spolu (mají se rádi a jsou spolu rádi, jsou na sebe zvyklé, hrají si spolu), mohla bych k nim zaskočit např. na oběd a mohli bychom společně poobědvat a popovídat si (což se mi zdá super, nenechat děti např. 8 - 10 hodin bez jakéhokoli kontaktu s rodiči), odpoledne je vyzvednout a jet společně domů.

Určitě bych preferovala spíše "školkovou" školku než pouze hlídání. Chtěla bych, aby učitelky s dětmi pracovaly, děti měly svůj režim (přijít, posvačit, činnost nebo jít ven, oběd, odpočinek, hraní apod, děti podle mě potřebují mít režim, ne striktní, ale alespoň nějaký ano). Firemní školka by tedy měla být "podobná" těm nefiremním, vždyť děti pak jdou do školy, kde budou s těmi "nefiremními" dětmi, tak ať jsou na tom podobně.

Firemní školku ano, podobnou těm nefiremním.
Zkušenosti zatím bohužel nemám.

Pokud budete mít zájem říci k tématu více, můžete se ozvat na e-mail. Hodně zdaru!
 zuzkasim 


Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 14:39:51)
Moc se mi líbí i ten nápad se společným obědem, klidně bych si polední pauzu nechala hodinu a zůstala v práci o chvilku déle, když bych mohla být o pauze se svými dětmi. Musím říct, že v Brně o žádné firemní školce nevím, ale určitě by to bylo fajn.
 Lída+2 


Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 10:40:51)
TAk sice se školkou končíme,ale bylo by to fajn.:-)
Rozhodně bych přivítala náplň v jako klasický školce...
Jen nechápu, že to není už dávno v každý větší firmě....
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 11:20:49)
Myslím,že to není v každé větší firmě, protože podmínky pro provozování školky jsou velmi přísné (hygiena, kvalifikace personálu a kdo ví co všechno). Alespoň tak je to prezentováno v médiích a podle Nečase by se to mělo změnit, takže nebude tak komplikované firemní školku založit. Já bych firemní školku brala, i když už taky končíme, tak za rok a půl by se mi hodily firemní jesle, ale vzhledem k tomu, že moje firma má 18 zaměstnanců, asi z toho nic nebude. Tak doufám, že vydrží alespoň ty městské, které mám dvacet minut od baráku, ale prý se ministerstvo zdravotnictví chce jeslí zbavit a světe div se, žádné jiné ministerstvo je nechce. Jinak budeme asi volit kombinaci částečný úvazek/práce doma/babička/hlídací teta, no nějak to snad půjde.
 Johanka74 
  • 

Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 11:17:08)
Zaprvé odpovídám ANO firemním školkám "školkového" typu a za druhé jste mi kápli do noty,zrovna připravuju projekt firemné školky v naší firmě, dosti velké a potřebovala bych poradit :-), zákony s daňovým zvýhodněním budou až příští rok, snad..Tak sepisuji,co vše je nutné zjistit a připravuju krátký dotazníček pro zaměstnance, snad mi ho anonymně zodpoví..Chtěla bych u nás tak 60míst pro děti 0-6let, snad se mi to podaří! kdybyste měl někdo nějaké poznatky a rady, ráda uvítám na emailu! Díky!
Johanka74@seznam.cz
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 13:46:12)
Manžel ve své firmě právě uvažuje o zřízení firemní školky. Zatím je to opravdu jen myšlenka v hlavě. Takže pokud by byly nějaké tipy, kontakty, informace ... atd. určitě by to bylo podnětné a inspirativní. Může někdo poradit, kde získat přehled o tom, co to všechno obnáší?
 RENATA + SYN 11 LET 


Re: rozhodně ano 

(10.6.2008 9:41:55)
ahoj,
jsem učitelka mateřské školy s 15 ti letou praxí, ze zdravotních důvodů jsem byla 5 let se synem doma, nyní je zcela v pořádku a já se chci vrátit do práce.
Mám zájem o problematiku firemních školek, pokud jsi z Brna (tedy ta firma, co má manžel) a měli byste zájem o 40 ti letou učitelku, prosím napiš na mail Renataron@seznam.cz
Renata L.
 KatkaF-01 


Jak na firemni skolku ? 

(16.6.2008 12:50:10)
Dobry den,

rada Vam s firemni skolkou poradim. Pred dvema lety jsem nemohla sehnat misto ve skolce, tak jsme s kolegyni zalozily nasi vlastni skolku, ktera nyni uz castecne funguje jako firemni a ted pripravujeme otevreni nekolika dalsich firemnich skolek. Podivejte se na www.skolka-jesle.cz. Stranky s firemnimi skolkami spustime do 14 dnu. Dokonce se na zalozeni skolky daji cerpat dotace z Evropske unie. Dotazy mi muzete poslat mailem na katerina.francova@yaro.cz.
 Simeona a 3 


Re: rozhodně ano 

(3.6.2008 12:06:57)
Určitě ANO !!!
Taky by se mi líbila klasická školka, aby měly děti určitý režim. Bohužel nevím o žádné firmě která by firemní školku měla - a věřte že bych s radostí změnila práci kdybych potkala firmu kde se o své zaměstnance takto starají !!!
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


radeji skolku v miste bydliste 

(3.6.2008 9:07:54)
Vzhledem k tomu, ze do prace dojizdim pres 30km rano a 30 km odpoledne, uvitala bych radeji rozsireni skolky v miste bydliste. O odvod deti do skolky a prichod se muzu vystridat s manzelem, muze zaskocit babicka ci dedecek. Ale takhle by vse viselo na mne. A vzhledem k tomu, ze pracuji od 6ti od rana, vyjizdim z domova v 5,15.. v kolik bych tedy musela budit deti?
Za mne ne.
Ale pro maminky, ktere pracuji ve velke firme v miste bydliste je to jiste perfektni navrh. Pokud bych byla v takove situaci, jiste bych dala prednost firemni skolce, ovsem s pedagogem a s klasickym provozem (tj. strava , odpoledni klid, program pro deti + vychazky ven)
 Anadar 


Charakter firemní školky 

(3.6.2008 11:16:12)
Firemní školky se mi jeví jako dobrý nápad z hlediska logistického.Pokud by měly mít náplň jako v klasických státních školkách,bylo by to,myslím jen ku prospěchu věci.
Obávám se dvou extrémů.V souvislosti s firemními školkami jsem viděla i plán,jak dostat zpět do práce matky třeba i půlročních dětí,což mi připadá dost brzo.
Druhý extrém bych viděla ve velké ctižádosti takové školky-tzn.z instituce převážně hrací instituce více vzdělávací-ale to hrozí i státním školkám.
 1.3Magráta13 


Firemní školka ano 

(3.6.2008 11:33:39)
Ano, ano, ano.
Firemní školka by byla výborná.
Největší výhodou je, že bych cestovala do práce a školky na jedno místo. Charakter by měla mít asi klasický. Aby o děti bylo dobře postaráno, aby si dosyta vyhrály a vyřádily se. Taky by to určitě stmelilo kolektiv na pracovišti, protože bychom měly s kolegyněmi děti ve stejné školce.
Nakonec i dětský koutek s hlídáním by byl prima. Pokud by byl pro děti většího věkového rozpětí, vůbec by mi nevadilo je tam nechta hrát a třeba jim vozit jídlo z domova nebo je brát v polední pauze na oběd.
Cokoli by bylo lepší než ty problémy se školkama, které naše republika řeší nyní.
 neskutečná 


Re: Charakter firemní školky 

(7.6.2008 17:58:29)
Také jsem pro klasickou mateřinu, kde by si děti pohrály a zároveň se rozvíjely ve všech oblastech, tedy pod vedením kvalifikovaných pedagogů.
 Zuzka+Filípek2/05+Julinka12/06 


Více míst ve státních školkách 

(3.6.2008 11:32:22)
Souhlasím, aby vznikaly firemní školky. Velké firmy mohou vybudovat školku pro své zaměstnance, a tak se uvolní část míst pro děti ve státních školkách. Já pracuji v malé firmě, která má přes 40 zaměstnanců (ale jen 7 žen). Takže se jí firmení školka nevyplatí - malé děti mám zde jen já. Ale ráda bych ji uvítala, jelikož bych mohla kdykoliv během dne se jít na své děti podívat i s nimi poobědvat. Neztratili by se mnou kontakt.
Určitě bych ale chtěla, aby ve firemní školce učila kvalifikovaná učitelka. Vzhledem k tomu, že školka slouží jako vzdělávací instituce a připravuje děti na školu. Ne každý ví, co má s těmi dětmi dělat a jak se o ně postarat v určitých situacích.

 Mapik+Betka+Fili 


jednoznacne ano 

(3.6.2008 12:06:54)
V pripade, ze by se me dite nedostalo do bezne statni skolky, urcite bych privitala moznost vyuzivat firemni skolku - idealne v kombinaci s pohyblivym uvazkem, kde bych treba byla 2 dny v tydnu v praci a 3 dna pracovala z domova. V takovem pripade bych od firem. skolky rozhodne nepozadovala komfort bezne skolky, klidne bych si pro dite nosila jidlo a jeho hracky. Na druhou stranu bych ale pocitala s tim, ze by byla tato sluzba pro me zadarmo, formou zamestnaneckeho benefitu. Co bych ale urcite vyzadovala, aby sila, ktera se bude o deti starat, mela urcen max. pocet deti na hlidani a aby mela urc. kvalifikaci (studentka mediciny, zdrav. sestra, ucitelka MS, atp).
 10.5Libik12 


Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 13:08:01)
No mě trend zaměstnaná matka, odložené děcko a nikdy jinak, páč doba žádá svoje, silně hýbě žlučí, protože je to nesmysl.

Nicméně je velice nízká nezaměstnanost, takže očekávám, že firemní školka jako benefit PLNÉ HRAZENÝ firmou (maximálně s nějakým daňovým odpočtem v únosné míře) se zevede a v tomto duchu to budu pokládat za svrchované právo podnikatele, jak si získat lidi. (někde maj stravenky, někde saunu, tak at maj jinde školku)

Půjde-li o státní politiku zneužívající blbé maminky, které jsou přesvědčeny, že jim něco zásadního mateřskou utíká a že spotřeba je jediné správné náboženství, budu muset založit politické hnutí proti tomu.
 bara, vašik 1 rok 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 13:28:53)
Musím s tebou nesouhlasit, já jsem pracující matka a rozhodně si nemyslím, že můj syn je odložený. Dělám na snížený úvazek- šest hodin a mám tu výhodu hlídací babičky, kterou si ale platím. Uviíala bych, kdyby byla v mé firmě zřízena školka, aby až syn bude strší mohl jezdit domů a já se na něj během dne mohla podívat. Řídím se heslem kvantita není kvalita, nemyslím si, že matky na mateřské dají svým dětem více než já. Po příchodu domů, se plně věnuji jen jemu až do té doby, než jde spát. Dopoledne se mu tímto stylem věnuje má maminka, takže můj syn má spoustu podnětů, chodíme na plavání, cvičení (mimochodem oboje náš syn miluje) apod. což bychom nemohli, kdybych zůstala doma na rodičovské. Je na každém z nás, jaké učiní rozhodnutí a nejdůležitější je, že cítí, že se rozhodl správně tak jako já. Mimochodem, nikdy jsem si neplánovala, že budu na mateřské tři roky a to již když mi bylo 20 let a nyní mi je 35. Nejsem kariérista, ale pro mojí spokojenost potřebuji chodit do kolektivu dospělích, kde se řeší i jiné věci neý děti, potřbuji vědět, že nemusím obracet v kapse každou korunu jen proto, že potřebuji synovi koupit nové boty a jídlo, které není levné ( např. nestlé mlíčka, pudinky), ale on ho má rád. A myslím si, že když jsem já spokojená, tak nejvíc na tom vytěží mé dítě.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 13:46:00)
Těmi "blbými maminkami" myslíš ty, které nedřepí doma 4 roky s každým děckem a chtěly by třeba od tříletého dítěte jít pracovat?? A nemůžou, neb nemají školku? To jsou ty vyznavačky odporného konzumu, které máš na mysli?
 Mortadela 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 13:59:41)
Libiku, školkou se může klidně rozumět zařízení pro děti od tří let. Zde není, pokud vím, řeč o jeslích, ale o školce.Co je blbého na matce, která jde od tří let věku dítěte pracovat?
 jak 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 14:03:05)
Libiku, a proc tak negativne?
Nekoho ta prave fakt bavi, ver tomu:))) ja rodim v zime a chci zacit po sestinedeli chodit na zkraceno do prace. A firma to vita.
 Olina 
  • 

když někoho práce baví... 

(3.6.2008 17:38:15)
Když někoho práce baví tak, že tam musí po šestinedělí hned běžet, uniká mi důvod, proč má vlastně děti, když ho od ní jen zdržují. Aby se neřeklo?
 kulíšek 
  • 

Re: když někoho práce baví... 

(3.6.2008 18:00:58)
Jé, takové výkřiky miluji!:-D

Proč mám dítě? Protože jsem otěhotněla, to jsem měla raději na potrat?~k~:-D
 ZuziP 


Re: když někoho práce baví... 

(4.6.2008 0:29:33)
Niekto spominal, ze po sestonedeli?
 jak 


Re: když někoho práce baví... 

(4.6.2008 7:18:35)
Olino, protoze deti chci, ale zaroven nechci byt bez prace. Neni tak tezke to pochopit:))))Ono se to nevylucuje.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: když někoho práce baví... 

(4.6.2008 8:54:53)
No, na blbou otázku blbá odpověĎ: a víš ty proč někdo chodí do práce a vydělává? Aby si zase někdo jiný mohl válet šunky 4 roky doma.Přidávám se ke Kulíškovi, výkřiky "proč si pořizovala dítě, když od něho jde do práce" mě taky nazdvihávají ze židle.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: když někoho práce baví... 

(4.6.2008 18:20:14)
A myslíš, že by si děti měli pořizovat jen rodiče, které práce nebaví? Aby si od ní odfrkli?
 Olina 
  • 

Nepřesvědčily jste 

(6.6.2008 5:52:50)
Já bych šla taky s chutí do práce dřív, kdybych měla hlídání, ale do jednoho roku ani náhodou. Buď dělám jednu věc nebo druhou. Nechápu jak se tím můžete pořád chlubit. Mně to připadá jako hrozná ostuda, která se dá omluvit jen velkou nouzí. Taky si myslím, že máte hrozně nízké sebevědomí, když si myslíte, že vás může ve vašem mateřství u miminka někdo nahradit.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Nepřesvědčily jste 

(6.6.2008 12:54:29)
Olino, a co tak zásadního se pro tebe mění poté, co prckovi padnou první narozeniny? Proč už pak je možné chodit do práce i starat se o dítě, aniž by to svědčilo o nízkém sebevědomí a aniž by to poškodilo dítě a předtím nikoli?
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 14:46:31)
Libíku, proč blbé a proč spotřeba jako náboženství? Já za sebe třeba musím říct, že by se nám životní standard nijak nesnížil, kdybych šla na rodičovskou dovolenou na čtyři roky a byla doma dalších třeba pět, ale mám práci, která se mi prostě líbí, můžu v ní pracovat na zkrácený úvazek a kdybychom ve firmě měli firemní školku nebo jesle (nereálné, malá firma), místo do státní by dítě chodilo tam, trávilo by se mnou více času. Z tvých předchozích příspěvků jsem navíc pochopila, že máš malé dítě a chodíš do práce, tak jaképak hnutí? Proti sobě? Nebo jsem si tě s někým spletla?
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 17:12:22)
Já mám dítě doma s matkou a svou zajímavou práci z duše nenávidím pro to hraní si na něco, to lezení v lodičkách a po kadeřnicích, pro tu tendenčnost, poplatnost době a stylu. Pracovat musím, splácím dluh svému nablblému věku (25-35), kdy jsem se plně ztotožňovala s představou aktivní ženy, co je důležitá jak papír od sekaný. V té době jsem si na dluh pořídila nemovitost 8+2 na vlastním pozemku, který byl podtopen se v roce 2002, s vyplazeným jazykem rekonstruován, nicméně z povodňového pásma (nižší prodejní hodnota) jaksi nepřenesen, že.

Kdybych neměla možnost nechat dítě každý den do syta vyspat a mít ho v naprostém pohodě v kruhu nejbližších, tak tu stodolu prodám a neváhám ani sekundu.
 Mapik+Betka+Fili 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:02:38)
Libiku, jsem autorka prispevku, na ktery si tak ostre reagovala. Rozhodne nesplnuju tvou predstavu o dame v lodickach a od kadernika, ktera si mysli, ze ji s ditetem neco unika. Mam zajimavou a kreativni praci, ktera me opravdu bavi, rozumne sefy a obor, se kterym nechci ztratit kontakt ani na materske. Nejsem karieristka - nad moji pozici ve firme je uz jen vedeni, takze nemam kam splhat po zebricku, kvuli tomu to nedelam. Ale myslim si, ze plati rovnice spokojene dite - spokojena matka. Na dite jsme dlouho cekali, vetsinu tehotenstvi travim vleze, pracuju z domova a hodlam v tom pokracovat i po porodu, az se rezim dne trochu ustali. Opravdu mi nejde ani o penize, ani o karieru, jen o to, abych nebyla pristi 3 roky jen utiracka nosu, co se doma nudi a vymysli si "coby..." To neznamena, ze bych svoje dite chtela o cokoliv ochudit - bydlime v prirode, kousek mame bazen, sousedky maji take male deti, nedaleko je mesto se spoustou dalsich moznosti pro vyziti (tim nemyslim obchodni centra!!!), atp. A samozrejme, pokud by to situace vyzadovala, ma moje dite prednost pred cimkoliv - vcetne prace. Chapes?
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:09:02)
Já jsem nechtěla znít žlučovitě ani hnusně, spíš pobaveně, což bych chtěla i teď, když ti musím říct, že zníš jako náš HR manažer, kreativní práce, kontakt s oborem..

Mluví se u vás taky normálně?
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:06:40)
Vám jako vůbec nepřipadá divný dělat naprostou většinu dne takový divný věci jako děláte?

Než mi Líza napíše, abych si našla něco, co mě bude bavit, tak já si zrovna něco hledám, ale všudej mají divný, divný zajímavý příležitosti, co mě nebaví:)

Je to úchylárna, chodit pracovat, dějiny mi dají za pravdu, za 100 let se budou obě pohlaví děsit při představě, co jsme my chudáci zkusili. Jestli už bude fungovat archiv Rodina. cz, bude pro ně nejzajímavější série příspěvků, který ten náš život vezdější adorují.
Budou o tom vznikat diplomové práce na téma účinnost manipulace na poč. 3. tisíciletí.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:09:24)
Libiku,
pokud tě tak strašně baví věnovat se dětem, můžeš si z toho udělat živnost. Je to práce jako každá jiná. Někoho baví, jiného ne. :-)
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:12:52)
Mě nebaví věnovat se nějakým jiným smradům, já si myslím, že naprostá vetšina lidí by žila šťastněji za míň peněz a práce, včetně mě, bohužel si to neumím prosadit nebo zařídit ve společnosti, kde je normální (je tady někde Madelaine:) stát(sedět) celej den u ..pracovního stolu.
Je to jako kdybych chtěla chodit nahá po náměstí.
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:15:04)
Počkej ale teď nerozumím. Je tím důvodem tvé 8+2? Tomu bych rozuměla - prostě kdysi vzniklý závazek, který je nutné splatit hlava nehlava, jo, chápu, to je holt smůla, ale tak to chodí. Ale jinak, co ti brání - a mám z tebe pocit, že nejsi ani nekreativní, ani nevzdělaná, ani hloupá, ani tuctová a snadno zastupitelná - co ti tedy brání snížit úvazek a dělat míň hodit u toho "stolu" a víc času být s dítětem?
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:20:27)
Miluji peníze:)

Lízo, já se bavím o tom, že spolešnost zbytečně moc pracuje, já osobně se dost válím:), jak jen to jde
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:35:38)
Hele, Libik, obávám se, že se blížíme k bodu, kdy se vždycky pohádáme a pak spolu nemluvíme ;).
Jako, buď mluvíš v první osobě, pak předpokládám, že je to o tobě. Nebo mluvíš o jakési blíže neurčené společnosti, a pak se není celkem o čem bavit, to má každej jinak, a pro většinu lidí až na výjimky platí, že to mají jaký si to udělají - tzn buďpotřebujou tu spoustu peněz a tak musí moc pracovat, nebo se spokojí s málem a můžou mít víc času (jsou i další dvě možnosti, jak z logiky věci vyplývá, ale řekněme, že průměr je někde tady).

Ty výkřiky do tmy na téma "společnost moc tohle" a "společnost málo tamto" nechápu. Společnost se skládá z lidí a změnit může každej jen sám sebe. POkud jsi spokojená, přeju ti to.



Monty, nejde o ty lidi, jde o tebe, ty problém se vztahama máš, hlavně s těma nejbližšíma, víš to ty, vím to já, ví to každej kdo sem chodí dýl jak půl roku. Že si i s ohledem na to vybíráš lidi kolem sebe, které uvádíš jako referenční skupinu v diskusích, nijak nesouvisí s tím, jestli ONI nějaký problém mají.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:39:23)
Lízo,
co to proboha je "problém se vztahama"? Ve tvém podání? OK, nemám partnera, ale se vztahy k lidem skutečně žádný problém nemám. Dokonce si myslím, že mne lidi mají poměrně hodně rádi a přátel - opravdových přátel, nikoli známých - mám rozhodně víc, než je v kraji zvykem. :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:41:13)
A mimochodem - partnera nemám nikoli proto, že by mne nikdo nechtěl. :-)
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:44:02)
Myslím, že máš problém např. ve vztahu k synovi. Velikej. Kterej pramení z problému ve vztahu s mámou a mámy s tebou atd atd atd, všechno to přece víš, tyhle baletní eskapády nemusíme dělat, znám tě virtuálně už dost let na to, abchom si ty piruety odpustily.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:47:59)
Lízo,
jistě že mám problém ve vztahu k synovi, ale moje matka za to až tak moc nemůže. Když to zjednoduším, syn je jediný důvod, proč nemohu zcela a navždy přerušit komunikaci s rodinou jeho otce a jakkoli mne samotnou trápí, že se od toho nedokážu oprostit, je to tak. S jeho přijetím jako člověka nebo citem k němu problémy skutečně nemám.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:57:40)
Mimochodem, už jsem to tu asi psala, včetně toho přirovnání - dítě jsem nechtěla a neplánovala. Chtěl ho jeho otec, ale do jeho tří let se o něj odmítal starat. To je jako když rodiče podlehnou škemrání svých dětí a pořídí jim psa, který jim pak zůstane na krku. Oni toho psa taky mají rádi a je jim ho líto, tak s ním ráno v pět jdou ven a z práce mažou rychle domů, aby pejsek nestrádal, krmí ho, mazlí se s ním, ale ten pocit trpkosti z toho, že jsou za blbce, v tom prostě je. Jako psycholog jistě chápeš, že starat se o někoho/něco nedobrovolně je naprosto jiná situace než pokud si pořizuješ dítě/psa proto, že sám chceš a toužíš po něm.
 MSteflova 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:10:33)
Monty, podle toho, co píšeš, ti muselo být nějakých 27 let, když jsi otěhotněla. To by měl být člověk dostatečně zralý na to, aby zhodnotil, zda se cítí na mateřství, či ne. Píšeš "chtěl ho jeho otec", ale nemusí být na početí dítěte 2?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:17:39)
Lassie,
jistě, na početí musí být obvykle dva. Potíž je v tom, že ten jeden v tomto konkrétním případě byl po léta lékaři ubezpečován, že přirozenou cestou nikdy neotěhotní a už v pětadvaceti mu chtěli operativně odstranit vaječníky. :-)
 MSteflova 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:21:33)
Takže jsi sázela na to, že neotěhotníš?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:27:29)
Jo, sázela jsem na to, že neotěhotním. Naivně jsem důvěřovala lékařské vědě. Dneska jsem už tak nedůvěřivá, že si dávám pozor i s tělískem. :-)
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:58:15)
Já se dneska nehádám, já přispívám k tématu, jestli bych podpořila firemní školky.
Firemní školky pokládám za privátní záležitost firem, které je pořizují ve svém zájmu podržet z nějakého důvodu nějakého zaměstnance.
Nechtěla bych, aby se to ve větší míře dotýkalo výdajové složky státního rozpočtu.


A pak jemné nuance na téma, proč, holky lezete do práce, když to stojí takový prachy a až taková zábava to zase neni.

Já nevěřím, že tady neexistuje člověk, kterej by si neuměl představit, že je zvykem dělat čtyřhodinovky místo osmihodinovek, např.
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:29:06)
Libiku, já si to představit klidně dovedu, jen si nedovedu představit, jak razantně bych musela změnit obor (nebo morálku), aby mi ty čtyři hodiny stačily finančně.
Takhle mi nezbývá než současný kompromis - plný úvazek; donedávna jsem ale měla úvazek nižší. K tomu ještě pracuju z domova, ale to už beru jako takovou práci nepráci, která mě od rodiny neodděluje.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:36:05)
Já jsem přesvědčena, že životní úroveň ve všech slova smyslech bys nesnížila. Jiná věc je, že zachraňování životů je asi puzení nad normální pracovní potřeby, takže doktory ze svých úvah trochu vyjímám:) Někdy sním o tom, že jsem mladý Bulgakov v tajze.
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:53:36)
Sakra spadlo mi připojení, tak zkusím ještě jednou.
Nemám morálkou na mysli, že bych nedokázala žít s představou, že jsem zachraňovala lidské životy jen čtyři hodiny, kdž bych mohla osm, klidně si čtyřhodinový den umím představit, a jak je to libá představa! Akorát bych musela buď změnit profesi nebo najet na nějakej tvrdě komerční model fungování v té, kterou mám, ani jedno nechci, byla bych ještě nespokojenější.
A období, kdy jsem obracela padesátníky v ruce, je natolik nedávno, že si ho zopáknout nechci, úroveň by nám klesla v některých ohledech, ve kterých nechci.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:16:20)
Mimochodem, nevím jak dalece jsem ve svých třiatřiceti mládě, ale na tobě poslední dobou - resp. na tvých příspěvcích - vidím tolik žlučovitosti a zapšklosti, že by k tobě pomalu mohla do učení i moje sedmdesátiletá tchýně.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:29:24)
Monty, možná je to od tebe dokonce poklona, protože ty jsi daleko nejzarytější rodinný sebepozorovatel, který maximálně tak odvětí na nějakou námitku ke své vlastní prezentaci, takže pokud u mého nicku sleduješ vývoj, je to hezké jako dnešní den pro nás obě:)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:34:20)
Na tvém místě bych zrovna z této změny v sebeprezentaci odvázaná nebyla. Působí na mne dojmem, že ti někdo šlápl na kuří oko a ty si vyléváš po okolí frustraci padni komu padni. J
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:36:27)
Omylem jsem odklikla dřív. Takže:
Je mi vcelku lhostejné, jak si interpretuješ můj písemný projev, protože - zřejmě na rozdíl od tebe - jsem sama se sebou i se svým životem spokojená. ;)
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:11:59)
Libiku, no skoro mi to bereš z pusy ;).
Ještě mě tak napadlo, jak květinové děti kdysi zpívaly If you can´t be with the one you love love the one you´re with. Možná se to dá vztáhnout i na práci, když nemůžeš dělat, co bys ráda, měj ráda to, co děláš.
Chodit do práce je jedna věc, ale pracovat jiná; můžeš se tedy vrátit k původnějšímu způsobu života a začít farmařit - budeš mít práci 365 dnů v roce s nejistým výsledkem, ale do ní nebudeš chodit, budeš ji mít doma, jako ji mívali naši předkové před několika málo sty lety.
 Mapik+Betka+Fili 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:29:25)
Libiku, HR nejsem, jen pisu, jak to citim, nemuzu si pomoc, ale me moje prace fakt bavi - asi proto, ze ji neberu jako praci a nedela mi vetsi problemy - spis mi obcas prijde, ze me plati za mojeho konicka - ale to je asi tim, ze delam dost specificky obor ve specificke firme:-)
Nemyslim si, ze by nase potomky za 100 let nase diskuze zarazily - spis by z ni mohly mit radost sufrazetky, ktera o rovna prava muzu a zen bojovaly pred 100 lety, nemyslis? :-))
Mimochodem, kdyz si takova super mamina, proc travis tolik casu na diskuzich a nejdes si radsi hrat se svym ditkem??? Nic ve zlym, jen me to tak napadlo :-)
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:31:00)
Tak mi řekni, co děláš, já to zkusím taky:)
 Mapik+Betka+Fili 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:53:48)
Libiku, nic ve zlem, ale nejsem si jista, jestli by Te to bavilo. Je to spis na Tobe, aby ses poohledla po tom, co by Te bavilo - a zaroven i zivilo. Ja jsem sice vystudovala jeden obor, ale nevenuju se mu a nasla jsem se v necem trochu jinem - par let jsem musela trochu experimentovat a menit zamestnani, ale ted uz jsem 8 rokem na stejne pozici ve stejne firme...a zbytek uz znas:-)
 MiladaL  
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 20:05:16)
Libiku, s tím zatopeným 8+1, na který teď doplácíš drahocenným časem a penězi, které by se daly utratit smysluplně užíváním si s manželem a s dětmi, chápu, že jsi zfrustrovaná.

Nicméně nemusíš tolik zobecňovat. Myslím, že většina z nás pracujících matek pracuje pro radost, proto, že je příjemné udržovat se v oboru a nemít starosti, co po mateřské, a ne proto, že musí splácet daň svému někdejšímu konzumu, a tak nám to nekaž.

Okolo pracujících maminek se tady na rodině vždycky strhne emotivní hádka, nechápu proč. v ČR je 60 % rozvodovost, každé z nás se může stát, že bude muset živit děti sama, nehledě nato, že se partnerovi může nedejbože přestat dařit. Nevidím nic špatného na tom udržovat se pracovně v kondici.
 Teraza Horáková 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 20:08:58)
MiladoL ještě to pojímám trochu jinak po zkušenosti z prvního manželství. Ať je můj muž jakýkoliv, budu se vždycky snažit nebýt na něm finančně zcela závislá. P.S. můj druhý muž je super chlap, ale ten pocit obavy opřít se o někoho 100%-ně v tomto směru ve mně už zůstane celý život.
 Teraza Horáková 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 20:09:00)
MiladoL ještě to pojímám trochu jinak po zkušenosti z prvního manželství. Ať je můj muž jakýkoliv, budu se vždycky snažit nebýt na něm finančně zcela závislá. P.S. můj druhý muž je super chlap, ale ten pocit obavy opřít se o někoho 100%-ně v tomto směru ve mně už zůstane celý život.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 20:36:04)
tak pracuješ pro radost nebo proto, že je rozvodovost a potřebuješ navíc kontakt s oborem.

Já jsem odpovídala nešikovně na námitku, že i já pracuji.

Odpovídala jsem s ironií.

Jinak si myslím, že je mýtus tvrzení, že se dá ztratit kontakt s oborem. Kdo je dobrej, živej, přizpůsobivej a do ruchu, může být klidně 10 let ve stínu lípy. Kdo je těžkopádnej trémistka s obtížnou komunikací a nervama v kýblu, má problém se vrátit po čtrnáctidenní dovolený.
80% národa pracuje v oborech, kde je možné nasednout do vlaku kdykoliv, řeší se včšak problémy 20%, kde to možná nejde.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 21:10:35)
Libiku,
80% národa pracuje v oborech, kde je možné nasednout do vlaku kdykoliv, řeší se však problémy 20%, kde to možná nejde
To myslíš vážně? Za těch deset let se změní i typ elektronický pokladny, když už se budeme bavit o opravdu málo náročné (myslím na znalosti, nikoli na zátěž) povolání. Já bych to viděla přesně opačně a ještě bych to nižší číslo o něco snížila. :-)
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 21:19:29)
Prosím tě a jak dlouho ty se učíš na novým typu elektronický pokladny?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 21:24:18)
Libiku,
každé zaškolování pracovníka stojí čas a peníze. Není to tak dávno, kdy jsme museli odmítnout žadatelku o práci jen proto, že neuměla ovládat Excel a pracovat s internetem. Taky by se to určitě brzy naučila.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 21:45:45)
To je dobrá ilustrace představy, že buď člověk pracuje nebo neumí s wordem a excelem:)
Shánění pracovníka také stojí čas a peníze.
Aktivní uchazeč by vám buď nepřiznal neznalost excelu nebo by ji měl do večera (dle okolností přijímacího řízení)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 22:15:15)
Libiku,
máš svou představu a své názory na práci/život, já rovněž; nemá smysl v debatě pokračovat. Přeji hezký zbytek večera. ;)
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 22:41:49)
Já ti děkuji za přání a ostatním bych jenom řekla, že pokud by trapný pojem (z hlediska jazyka) "proaktivní přístup" znamenal, že nelze nastupovat ani vystupovat z vlaku, obrátilo by se to nakonec i proti těm nejproaktivnějším.
Generace pode mnou je opojena tím, jak briskně šéfuje a modifikuje své dovednosti a už necítí, že odchází na smětiště, byla-li by to pravda. A kde by byli ostatní, kdyby fungovalo: pracuj stále, kontinuálně a bez přestání? Oni nejsou mrtví(čtyřicátníci, padesátníci, ženský, co měly děti, lidi, co byli nemocní, co chytali Indiány v Peru), ale normálně choděj do práce. Taky znám pětašedesátníka, který za poslední rok regulérní práce vydělal přes 1 milion(nikoliv na akciovém trhu, ale v akvizici) , před tím teda 5 let chytal ryby:)

Mějte si firemní školky,jesle, porodnice, ale netvrďte nikomu to pěkné komunistické:"Kdo chvíli stál, už stojí opodál". Není to pravda.
 Vaclavka 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:12:03)
Monty - a kde se to asi má naučit? Pokud se nenajde lidumil, který jí dá šanci? I když mi Libik připadá, že opravdu není v pohodě a že ji něco trápí, v něčem s ní musím souhlasit. Minimálně v tom, že dnešní společnost tě nutí makat jak šroub. A že kdo stojí pár let, jako by nebyl...
Kecy, že kdo chce pracovat, práci si najde, mne dovedou dokonale vytočit. Taky jsem byla máma po mateřské, která žmoulala pokorně čepici a obcházela pohovory, jestli by o ni páni kapitalisté náhodou stáli. Která měla tu smůlu, že ji vytunelovali dva podniky a neměla se kam vrátit... Jo, tři relativně malé děti? Po mateřské? A je vám přes třicet? Hmmmm tak to máte paninko smůlu. Dali jsme přednost jinému uchazeči... Odcházela jsem na mateřskou v době DOSu a Windows 3.0. Počítačů z dob krále Klacka a programů, kterým stačilo 3 Mb volné operační paměti. Sice jsem si na mateřské stihla udělat kurs účetnictví a chodila na angličtinu... ale za tři roky se všechno hnulo dosti dopředu. Jenže v té době bylo PC něco, co si normální smrtelník nemohl dovolit... Takže jsem po návratu do práce měla co dohánět. Naštěstí jsem našla toho lidumila, který mi dal šanci. Jsem mu vděčná dodneška.
Ale na rozdíl od Libika bych se firemním školkám nebránila. Ať mají maminky možnost vybrat si. Nikdo by nikoho neměl nutit utírat dětem zadečky či vyndavat vajgly z pusy, ale na druhou stranu by ty, které to nebaví neměly napadat ty, kterým to nevadí. Každému co jeho jest.
Libiku, já si svou blbostí taky nadělala nějaký ten dluh, navíc splácíme rekonstrukci baráku, 60 let starého, do kterého se nějaký ten pátek nic neinvestovalo. Dokupy se dává během posledních 10ti let. Katrin nám odvála pár tašek, no a pokrývači při opravě prohlásili, že střeše dávají tak rok, maximálně dva. Na mrtvici.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:16:26)
Václavko, upřímně.
jakou roli v tom tvém žmoulání před kapitalisty hrál fakt, že jsi byla po mateřský. Ty bys za jiných okolností nežmoulala (při změně práce, při přestěhování)
Žmoulání není tělesná vada, lidé, co se nederou, jsou mi sympatičtí.
 Vaclavka 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:24:19)
Libiku, nevím, třeba kdybych byla pětadvacetiletá kočka, tak asi nežmoulala. A průbojná nejsem ani omylem. Měla jsem prostě štěstí, ta práce, kterou jsem dostala mne hodně dala. Změnila jsem ji, když se tam drasticky změnily poměry. A zas jen díky onomu "lidumilovi", protože dnešní kapitalista by mohl opotřebované čtyřicítce nabídnout leda tak nácvik náskoku do penálu. Ač vládne English a celkem slušnou znalostí PC. Jsem děsný skeptik...
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:43:03)
Já když jsem byla 25 letá kočka, měla jsem daleko víc nejistot a hrůz, já si myslím, že mládí je poměrně nervní období:)
 ZuziP 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 0:41:24)
Monty, tak ten Excel pekna kravina. Schopny clovek, co nevie Excel je lepsi, ako magor, co ho vie. Vyskusane, odskusane a vtlkane do hlav zakaznikom, ktori naberaju blbcov, co maju dobry zivotopis a kopec vedomosti, ktore su im v konecnom dosledku na prd..

Trosku od veci prispevok, ale nevadi. Len mi to nedalo.

Tym ale netvrdim, ze suhlasim s tym, ze ist po 10 rokoch pauzy do prace je pohodicka. To si nemyslim.

Za firemne skolky by som urcite bola a ani by som nepozadovala prepych, aby boli zadara..
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 21:23:43)
Rekvizity se mění, ale hra je velmi podobná, kdo má na to chytit tempo, tak se zeptá, kde se to mačká (toto je zjednodušené vyjádření toho, že normální člověk, kterej jednou pochopil a uměl, se naučí vše rychle, možná i proto, že za 3 měsíce už se to zase bude učit znova, tak jde totiž život pokladen, šmarjá panno)
 MiladaL 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 22:50:16)
Libiku, promiň, příjde mi, že nejsi v pohodě, dost okolo sebe mlátíš na všechny strany. Ale souhlasím s tím, že 80 % žen má povolání, kde návrat po mateřské pro ně neznamená velké zdržení nebo ztrátu.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:04:21)
Čím kolem sebe mlátím? Já používám příklady, aby bylo jasné, co říkám.
Ráda píšu důrazně a když Líza slouží, tak se i někdy ráda hádám. Poukazování na paradoxy osvícené doby je mým koníčkem a momentálně k mé zcela nové radosti i studijním oborem, já jsem běžnými měřítky vyložený pohodář, jenom nesnáším smajlíky, teda.:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 Cow :-) 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:08:27)
Libik, tys šla studovat politologii? Mám pocit, žes to před časem zvažovala?
 Cow :-) 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:09:13)
Libik, tys šla studovat politologii? Mám pocit, žes to před časem zvažovala?
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:14:23)
Cow, jenom jsem udělala kvůli egu zkoušky (tááááááákhle těžkýýýýýýýýý), uvidím, jestli se zapíšu, je to trochu proti mému základnímu programu "leností za planetu krásnější"
 Cow :-) 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 23:18:04)
Libik, kduž už nesnášíš ty smily, tak stejně:-D:-D:-DR^ a pokračuj, pokračuj...
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 17:52:41)
Teda moc si nedovedu představit hnutí, v jehož čele stojí žena, která "šla od malého děcka do práce" aby splatila barák, ale bojuje proti tomu, aby matky nevyčerpaly rodičovskou, protože jim přece nic neuteče. Jinak si samozřejmě dovedu představit, že pracuju čtyři hodiny denně (ve skutečnosti o něco více) a ano, mám pocit, že dělám denně spoustu divných věcí - v práci i doma. Ale už jsem tomu celkem přivykla - například do školy jsem chodila sedmnáct let, tam se to pro mě divnými věcmi jen hemžilo.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 18:13:22)
Teda moc si nedovedu představit hnutí, v jehož čele stojí žena, která "šla od malého děcka do práce" aby splatila barák, ale bojuje proti tomu, aby matky nevyčerpaly rodičovskou, protože jim přece nic neuteče. Jinak si samozřejmě dovedu představit, že pracuju čtyři hodiny denně (ve skutečnosti o něco více) a ano, mám pocit, že dělám denně spoustu divných věcí - v práci i doma. Ale už jsem tomu celkem přivykla - například do školy jsem chodila sedmnáct let, tam se to pro mě divnými věcmi jen hemžilo.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:06:43)
Sice jsem na MD nebyla, protože větší část práce mohu dělat z domova, nicméně musím se zařadit mezi blbé maminky, které si myslí, "že jim na MD něco utíká". Utekly mi minimálně tři roky osobní svobody v rozhodování. OK, možná kdybych nebyla tak moc limitována časem a neměla tu nepříjemnou jistotu, že se za pár let ze zdravotních důvodů už leckam nepodívám, třeba by mne to mrzelo míň... ale ani tak bych neskákala metr vysoko nad tím, že se mám realizovat vybíráním kamínků a vajglů z dětských ručiček a vylévání nočníku. ;)
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:10:40)
Jsi mládě a co prezentuješ na Roďce, nejdou ti vztahy.
V takovém případě se musíš upnout k tomu, že máš alespoň takzvanou svobodu, sorry
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:14:18)
Libiku,
ale prosím tě. Mám kolem sebe poměrně dost lidí mezi 30 a 40ti, kteří se vztahy žádný problém nemají a do dětí se nehrnou, protože to prostě není v jejich životní filozofii prioritou. O tom to opravdu nebude. :-)
 Líza 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:15:53)
Sorry, Monty, ale asi bude, protože si jistě lidi, kterýma se obklopuješ, vybíráš na základě nějaké podobnosti...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 18:20:08)
Lízo,
ano - vybírám si lidi, kteří chtějí co nejvíc poznat a prožít. Se vztahy to skutečně nesouvisí. Spíš s inteligencí a přístupem k životu. Pokud je i pro tebe nepochopitelné, že existuje určité procento zdravých, práceschopných a nikterak sociálně ani morálně "nedeviovaných" jedinců, pro které život nespočívá jen v prosté reprodukci, začínám se obávat, že je s naší společností něco dost špatně. :-)
 zuzini 


Re: Zase matky do prácičky? 

(3.6.2008 19:58:45)
Teda, vy dnes jedete :-D
 Juldafulda 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 9:45:41)
MOnty už párkrát jsem četla tvé příspěvky a nevím neberu ti tvůj názor, ale přijdeš mi kapánku mimo. Nazvala bych tě sobcem. Nechápu jak můžeš vůbec takhle mluvit o svém dítěti. chudák malej. Navíc nechápu co je za podřadnou práci utírat dítěti nos až budeš jednou stará baba tak ti budou vyměňovat plenky a chudáci tvé děti co budou muset vyměňovat ty plenky. Radši budou chodit do práce než aby s Tebou ztráceli drahocený čas. Další věc je ta, jak můžeš o ženských , který jsou 4 roky doma s děckem mluvit, že sedí na prdeli. Hm a napadlo Tě někdy, že některé z nich třeba 10 let pracovali naházeli do státního rozpočtu ze svého platu takové částky za daně, že nějaké 4 roky co jim stát vyplatí je minimum toho co oni do "státu" vráží?

Další věc je ta, že ne každý má možnost pracovat při mateřské. Mám pocit, že se tu utvořila skupina "těch nejvyšších" ne každý má ty možnosti a zázemí, aby si mohl chodit do práce.
 Teraza Horáková 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 9:52:27)
terezo - jen poznámku na okraj... vidím poměrně velký rozdíl v chodit do práce a pracovat..... :-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 9:54:42)
Terezo,
ale já po svém synovi vůbec nechci, aby se mnou ztrácel drahocenný čas. A pokud jde o vyměňování plenek, tím se zabývá školený a placený personál.
To je právě ten rozdíl v chápání reprodukce. Já naopak pokládám za sobecké pořizovat si děti proto, aby nějak naplnily můj čas a aby se o mne staraly, až budu stařecky dementní. Dítě není hračka na ukrácení dlouhé chvíle. Je to budoucí dospělý člověk, který si bude svůj život utvářet podle svého. Můj syn je svébytná osobnost, není to můj majetek ani kašpárek, který mne má zabavit, protože sama za sebe toho nejsem schopná. A rozhodně si nemyslím, že je chudák. Proč by měl být? Proto, že ho vedu k samostatnosti, odpovědnosti, že se v něm snažím prohlubovat jeho schopnost úsudku, logického myšlení, utváření si vlastního názoru? Proto, že citově ani materiálně nestrádá? Chtěla bych být takový chudák, jako je můj syn...
;)
 Juldafulda 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:16:41)
Monty a proč si myslíš, že si ženský pořizujou děti pro to aby je zabavily a dělaly jim kašpárky:)))). Já jsem si dítě pro to teda nepořídila. Myslím si, že hodně lidi posuzuješ z pozice vyššího. Ano jsou ženský, který spoustu času proklevetí a jsou to slepice s tím naprosto souhlasím. Jedna věc je ta mít samostatné dítě a druhá věc je ta, že tohle si mysleli naše matky taky a podívej se co vyrostlo z lidí co byli dávány do jeslí ve 2 letech. Jsou to zamindrákovaný nesebědovemé nuly, protože jim chyběl pocit zázemí. díě nepotřebuje, aby kolem něj člověk pořád poskakoval, ale potřebuje ten pocit zázemí. A to mu peníze opravdu nepřinesou. Já třeba do školky nikdy nechodila. A ani mi to nijak nechybělo. Z domova jsem odešla ve 20 letech slušně jsem si vydělávala. Ty se na věci díváš hrozně materialisticky. Až budu stará budu mít placený servis. Hm. Jsem zvědavá jak dlouho se ti to bude líbit, být mezi starýma babkama a denně slyšet jejich nářky. Tady jde o nějakou rodinnou pospolitost. A myslím si, že v tom je dnešní problém. Lidi se nedokáží přenést přes to, že Pepa od vedle má auto za milion atd. Tak jsou schopný jenom kvůli nějakýmu kusu blbýho šrotu lítat do práce nevidět vlastní děti a raději je šoupnout do nějaké zařízení hlavně, aby si rodinka žila na úrovni.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:25:33)
Terezo,
a proč sis je tedy pořizovala? Proto, že to dělají ostatní? Nebo proto, aby po tobě něco zůstalo, až umřeš?
Já na rozdíl od tebe nemám pocit, že děti, co je ve dvou letech rodiče dali do jeslí jsou nesebevědomí chudáci. Rozhodně ne paušálně. Ty mechanismy jsou daleko složitější, než jak je vnímáš. Můžeš být sebevíc přesvědčená o tom, že pro svoje děti děláš to nejlepší, ale co když to ony budou po čase vnímat jinak? Dítě není tvůj klon. Může se vyvíjet úplně jinak, než si to přeješ a jak předpokládáš.
Mmch., auto nemám a do domova důchodců se nechystám. Ekonomická nezávislost mi umožňuje i domácí péči. ;)
 Juldafulda 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:34:13)
MOnty, protože jsem je chtěla představ si to. Aha ty jsi vlastně přišla do jiného stavu nechtěně. to je pak těžké vysvětlovat. ty se na svět díváš tímto pohledem. Potom je ještě jeden pohled a to lidí, kteří se o dítě musí snažit, aby ho měli. Ale to ty nemůžeš pochopit, protože jsi to v životě nezažila. To potom, když nějakým zázrakem a chtěně otěhotníš tak je pro Tebe práce najednou naprosto podřadná věc. Vidíš dítě úplně jinak. No můj klon to rozhodně není. Je to neskutečný živel a vím, že se spoustou věcí si s ním asi nebudu muset dělat velikou hlavu. Představ si ,že jsme chtěli do našeho vztahu pustit ještě někoho dalšího kdo by náš vztah obohatil. Ne, aby nám dělal kašpárka, ale chtěli jsme lásku, kterou v sobě máme dát ještě někomu jinému.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:41:46)
Dát lásku, kterou v sobě máme, ještě někomu dalšímu. Nutně vlastnímu dítěti, protože přece nebudeme mít rádi nějaký cizí lidi. Pro to, aby člověk někomu dal lásku se nemusí rozmnožovat. Na světě je dost již existujících osob, které mohou být milovány. Ano, z mého úhlu pohledu je to nelogické a alibistické, nicméně neupírám nikomu právo to takto vnímat. Každý chápe lásku jinak.
Pro mne je láska - řekněme v křesťanském pojetí - pokusem o vyčlenění člověka z rámce biologické přirozenosti, která má jiná pravidla hry. Marný, bohužel. Jsme stále příliš velká zvířátka na to, abychom lásku oddělili od sobectví a majetnictví. :-)
 Juldafulda 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:52:02)
MOnty to říkáš ty. Já dokážu mít ráda i cizí lidi:))))). No nic myslím, že my dvě bychom se mohly bavit sto let a stejně by to k ničemu nevedlo:)))). Jdu dělat něco smysluplného, třeba vařit oběd pro mé dítě:))))))
 Teraza Horáková 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:30:41)
Terezo směšuješ naprosto nezávisle několik věcí dohromady. V jeslích děti nevychovávají, tam se starají o jejich základní potřeby, děti jsou malé.
Já pracuju doma, jsem s dětmi v podstatě pořád, mazlíme se, chválím je, přesto mám jedno dítě poněkud nesebevědomé. Do školky šly ve 3,5 roku, první rok jen do oběda, pak si tam chtěli hrát déle. Dneska je to tak, že jednoho vyzvedneme z družiny v jednu, pro druhého jedeme ve tři, protože tam chce zůstat.

Myslím, že problém sebevědomí je to ad a) problém výchovy, ač dělám, co můžu a ad b) problém povahy, s čímž asi nehnu. Brácha má výchovu stejnou, přičemž sebedůvěra mu rozhodně nechybí. Jsou to dvojčata, takže žádný komplex staršího sourozence. Myslím, že nuly z nich nerostou, oba pěkně hrají na klavír, sportují, chodí na angličtinu, dobře se učí.
 Juldafulda 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:37:02)
Terezo, ale pochop, že v jeslích dítě nemůže dostat to co od vlastní mámy.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zase matky do prácičky? 

(4.6.2008 10:43:07)
V jeslích může samozřejmě dostat totéž, co od vlastní mámy. Jediný rozdíl je v tom, že vlastní máma obvykle nemá doma deset dvacet dětí ve stejném věku. :-)
 Luca 
  • 

blbé ty maminy myslím nejsou 

(3.6.2008 23:27:52)
No já bych se rozhodně zdráhala označit mamky, které chtějí brzy do práce za blbé. Já osobně to určitě nechci uspěchat, ale myslím, že někdo prostě doma jen s dětma není spokojený. Děti se stejně chtě, nechtě musí přizpůsobit životnímu rytmu rodiny, někdo je sprotovnější, někdo cestovatel, někdo umělec, někdo nemakačenko, někdo urputný ambiciózní jedinec. Myslím, že jsi to vzala moc zhurta.
 10.5Libik12 


Re: blbé ty maminy myslím nejsou 

(3.6.2008 23:37:02)
blbé jsou ty, které si myslí, že jim něco utíká.. je přesná citace.
maminky, které si toto myslí, jsou doma nervní ne z dětí, ale z představy, že ztrácej čas.
pokud to ale maminky doma nebavčí (nebylo jim dáno zaznamenat kdy dítě začně používat správně příslovce místa a času), tak nejsou blbé, jsou férové k sobě i světu a nechť ho tedy stečou v práci, když myslí.

Hrdě se hlásím k nemakačenkům, nemakám si za své, škoda, že při tom musím do práce, zítra nejméně na 1,5 hod.;)
 Luca 
  • 

Re: blbé ty maminy myslím nejsou 

(4.6.2008 22:52:24)
OK, tak to jo, je pravda, že tlak doby na to, být úspěšný, mladý, perspektivní a zajištěný je dnes dost šílený. Doufám že mí šéfové budou chápaví! Ale docela se těším, až zaměstnám mozek.
 Monika 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? 

(6.6.2008 13:48:33)
Musím reagovat, mít v práci školku tak si vyskakuji. Dítě se do státní školky nedostalo, soukroumá je za úplatu ve výši mé výplaty . Dost mě děsí co bude od září. Já totiž nejdu do práce dělat kariéru, ale jako většima maminek musím platit složenky. Ty bohužel nepočkají a ještě pořád rostou.
Rozhodně nehodlám dítě odkládat, ale prostě někam ho umístit musím.
 Michaela+Nina 2/05 


Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(9.6.2008 0:48:57)
Ahoj Libiku,
mluvis mi z duse, ale nebyla bych tak ostra. Prece jen je opravdu spousta matek, ktere do prace musi...
Jako docela problem vidim to, ze se uz zde v diskusi slucuje skolka, ktera je jak znamo pro deti od tri let a je skolskou instituci s jeslemi, ktere jsou pro deti mladsi a jsou instituci zdravotnickou. Deti ktere chodi do jesli potebujou rozhodne jinou peci nez deti chodici do skolky a z tohoto slucovani bych mela po precteni techto prispevku docela obavu. Nedovedu si predstavit dobre vedene jesle nekvalifikovanymi osobami, pricemz zcela soukrome dodavam, ze odkladat deti bez
skutecne zavazneho duvodu do jesli hranici az se zlocinem. A souhlasim s tim co tu bylo vyse napsano, ze takoveto firemni "skolkojesle" nebo co by to vlastne bylo, by mohly vytvaret dost nezdravy tlak na matky a to nejen zamestnavatelem, ale predevsim jakymsi vznikajicim modnim trendem. Dobra myslenka by pak mohla zacit pusobit paradoxne proti podpore rodicovstvi, ktere zadnou instituci nahradit nelze i kdyz se nas snazi nekteri presvedcit o opaku.

Takze me osobne firemni skolky (podtrhuji SKOLKY a NIKOLIV JESLE) pripadaji teoreticky jako docela dobry napad (osobne bych napriklad velmi uvitala detske koutky na universitach, ktere se take nemaji tendenci zakladat) ale nejak vlastne neverim v jejich uskutecneni. Dovedu si je predstavit pouze ve velkych firmach, ktere by si mohly dovolit takto nakladnou instituci provozovat. Take si myslim, ze by mohla byt problematicka kvalita techto skolek- obavala bych se prilisnych ambici (v dusledku investovani penez do skolky) a nebo naopak okrajovosti zajmu. Neni mi jasne, kdo by hlidal kvalitu techto zarizeni. Rozhodne si nemyslim, ze by bylo spravne davat deti na cele dny k nekvalifikovanemu personalu (ostatne i v mnoha detskych koutcich je pozadavkem pedagogicke vzdelani). Neni mi jasne ani financovani techto skolek (firma, ktera bude poskytovat svym zamestnancum skolku zadarmo, do nich bude investovat pomerne hodne penez, takze to muze pojmout i jako zavazek. Naopak tato sluzba muze byt placena a pak se nelisi od soukrome skolky)
Zkratka muj nazor je v tomto ohledu rozporuplny a v kazdem pripade souhlasim s tim, co zde napsala Libik, ze u malych deti neexistuje svet sedivy, ale proste bud cerny nebo bily. A ze nikdy dite tak nepotrebuje trvalou pritomnost sve mamy a taty jako kdyz je takhle male. Bohuzel mnoho lidi na to prichazi az kdyz uz to nejde vzit zpet...
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(9.6.2008 21:33:01)
mozna mas pravdu, silna slova to asi byly. Chtela jsem tim rict, ze proste bud mama je nebo mama neni. vysvetlovani proc byt nemuze nema pro dite zadny vyznam. protoze pokud mamu potrebuje a ona neni, tak vsechny reci a duvody ztraci smysl a dite se citi opustene, zrazene a ztraci pocit bezpeci. Chtela jsem tim rict, ze z uhlu pohledu ditete proste kompromis neexistuje.
Je totoiz propastny rozdil mezi tim, kdyz dite z vlastni iniciatiy opousti rodice a kdyz je opousteno a musi se s tim vyrovnavat. Samozrejme zalezi na veku apod.
Co se tyce otazky na pocet mnou vychovanych deti, myslis ze takovy pocet je primo umerny s hloubkou pochopeni detske duse? To je pomerne silne tvrzeni. Zapomina jaksi na mnoho jinych zdroju poznatku a zkusenosti.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(10.6.2008 20:26:45)
dobre, uznavam, nekdy se necham unest a pak moje argumenty pusobi asi trochu dogmaticky. mas pravdu a dekuji ti za upozorneni.
nicmene, ze jde o fakta za tim si stojim :-) na toto tema existuji stovky, mozna tisice psychologickych studii, ktere presahuji ramec individualni vychovne zkusenosti protoze ta je hodne ovlivnena i osobnimi postoji, hodnotami, celkovou zivotni filosofii, samozrejme i osobnimi problemy rodicu diky kterym leckdy vidi potreby svych deti ponekud pokrivene atd atd atd... Cimz v zadnem pripade neznevazuju hodnotu rodicu kteri vychovavaji sve deti jen vysvetluji proc bych nevidela pocet vychovanych deti jako kriterium kompetence o tomto hovorit. Osobne znam nektere rodice, jejichz predstavy o potrebach jejich deti se od tech skutecnych potreb lisi velmi vyrazne.

Jeste bych mela poznamku. Pises ze nejpozdeji ve trech letech se dite musi naucit ze s nim mama porad nebude. Musim s tim nesouhlasit, protoze ve trech letech je to naopak nejdriv. Az ve trech letech je dite schopno nektere veci chapat v sirsich souvislostech, to znamena ze az s timto pochopenim se mu da vysvetlit ze musis jit do prace. A to ve trech letech jeste stale velice omezene. A pak zalezi jeste na mnoha dalsich faktorech, jestli to dite zuskostni nebo jestli se s tim vyrovna dobre. Obecne ale plati, a to take povazuji za fakt, ze pokud dite zoufale place (nebo jakekoliv jine problematicke chovani) kdyz ho das do skolky, je to dukaz, ze na to proste neni zrale a ze mu to skodi a nikoliv prospiva. (o jeslich ani nemluvim) Psychicka odolnost se neutvari tak, ze dite je rodici nedobrovolne opousteno kdyz na to jeste (z mnoha duvodu) neni zrale. To je to, co mam pocit, ze se tu vubec neresi - hledisko samotneho ditete. Ze se vic resi casto tradovane tvrzeni ze dite si "musi zvykat" (mimochodem, slysela jsem toto prohlaseni i nad 2 tydennim miminkem) misto aby se vice premyslelo nad tim, jak je zrale a co vse je jiz schopno chapat. Navic (to je muj soukromy dojem) to "musi si zvykat" na me pusobi vic jako zduvodnovani rodicovskych potreb nez cokoliv jineho.
Jinak uznavam, ze tato diskuse je velmi obecna a ze kazda z nas zde pise pouze to, co povazuje momentalne za nejdulezitejsi, protoze komplexni pohled na tuto problematiku by nebyl ani na clanek, ale na celou knihu :-)
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(10.6.2008 21:21:43)
Madelaine, zajimalo by me ktere zahranicni studie rikajici neco jineho mas na mysli a nevim, jak jsi prisla na to ze trileta hranice je ceske dogma. Mohla bys mi k tomu napsat neco blizsiho? docela by me to zajimalo.
Abychom si rozumely, nemluvim ted o tom, od kolika let berou deti do skolky ale mluvim o vyvoji poznavacich schopnosti ditete. Mluvim o jeho citovem vyvoji.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 1:42:07)
Madelaine, podivala jsem se jen na uvod. To co pises nesouvisi s tim co pisu ja.
Po pravde me taky moc nebavi neustale dokazovat matkam ze existuji nejake vyvojove zakonitosti cloveka, urcite senzitivni obdobi pro vyvoj utrcitych schopnosti atd atd. Bohuzel zapadni spolecnost klade individualni karieru nade vse i nad rodinu coz se ji muze stat osudnym. Poslu zajimavou citaci
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 1:50:14)
"S.P.Huntingtom tvrdi,ze napeti mezi Vychodem a Zapadem bude vystridano dobou stretu rady svetovych kultur.Je mozne, ze v tomto stretu se projevi jako zivotaschopnejsi ty kultury,jimz se podarilo udrzet stabilizovanou rodinu jako svou zakladni subkulturu a zaroven dosahnout nejvetsiho pokroku v oblasti technologii.z tohoto duvodu se hovori o pristim stoleti jako o stoleti Asie."Oldrich Matousek
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 18:06:52)
Par hodin denne je pro male dite docela hodne. Ale jde o to jak velke apod. Myslim ze si v zasade rozumime. Jen tu studii povazuju za ucelovou, ale to asi nema smysl resit.
To s tou asijskou kulturou jsem uvedla proto, ze rodina ma pro ne velkou hodnotu. Bohuzel nase spolecnost zdaleka tak velkou hodnotu rodine nedava.
A z toho plynou vsechny tyhle spory. Nekdo se vice ztotoznuje s timto zapadnim individualismem (osobne nechapu jak muze pro nekoho byt dulezitejsi kariera v praci nez vlastni dite ale to je skutecne muj subjektivni nazor) a nekomu tyto "hodnoty" vadi a proto kolem toho vznikji tyto nesmiritelne diskuse.
Vim co myslis tou asijskou firmou, to je ta druha strana mince. U nas je ale take tlak na vykon, jen neni podporen stejnym tlakem na jinych urovnich (napr v te rodine) takze to neni tak poznat. U nas je tlak na vykon v praci, ve vydelavani penez ale vubec se nezduraznuje nutnost pevneho rodinneho zazemi. je spolecensky naprosto prijatelne mit rozpadlou rodinu. Pusobi to tak, ze rodina v nasi euroamericke kulture ma strasne nizkou hodnotu a to je ten duvod, proc se mluvi o tom, ze nas Asie brzy prevalcuje. Jsme strasne nestabilni. Kultura neurotiku. A to u nas v Cechach je hodnota rodiny jeste mnohem vyssi nez napr ve Francii. Osobne bych vubec nehledala vzory v techto zemich kde jsou matky fascinovany moznosti odlozit svoje miminka do jesli a jit za svou velkou pracovni karierou.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 18:25:56)
Nářky na konzumní euroamerickou kulturu nezavrhují demokracii, ony, lapidárně řečeno, říkají "nežerme tolik", tímméně manipulaci ekonomikou.

Já jsem skutečně přesvědčena, že náš současný životní standart je nadměrečný, když zvážím, co nás stojí. (nedostatek času na sebe a totální devastace přírody)

Ale omlouvám se za vpád do dialogu, jen tak jsem šla kolem.
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 18:48:41)
proč regulovat?
 10.5Libik12 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 19:50:58)
Rozptýlením zažitých představ o tom,, co "nutně" potřebujeme (vlastnit a dělat).
 MSteflova 


Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(10.6.2008 21:30:00)
Madelaine, měla jsem tu na návštěvu kamarádku z Austrálie, která se shodou okolností zabývá dětskou psychologií. Ona tu 3-letou hranici vytasila taky. Neskrývala závist nad tím, jaký luxus zde máme, oni mají, tuším, placené 3 měsíce a pak si musí poradit po svém...
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Zase matky do prácičky? SOUHLASIM A DODAVAM... 

(11.6.2008 16:46:00)
Ahoj Lassie - to me zajima - takze kdyz matky v Australii nemaji ten cesky luxus (ale pokud vim, tak maji narok na rok, i kdyz mozna neplaceny, ale to se da vyresit omezenim spotreby) - tak jak to v Australii vypada? Vraceji se matky do prace nebo ne? Pokud ano - ma kamaradka nejake udaje o tom, jak to ovlivnuje deti? Jsou australske deti na tom vyrazne hure nez deti ceske? Jestli muzes, prosim, napis vic. Ja bych fakt strasne rada videla nejake jasne rozdily mezi detmi, ktere ty tri roky s mamou doma maji - a temi, ktere ji nemaji - z plosneho hlediska, protoze individualne to srovnavat nejde.

Nepochybuju o tom, ze to kamaradka zavidi - troufam si rict, ze to zavidi matky na celem svete, ktere by daly prednost pobytu doma placenemu ze statni kapsy pred navratem do prace - o takovem luxusu si opravdu matky ve vyspelych zemi muzou nechat jen zdat. Jen mi nepripada, ze jsou na tom ty jejich deti nejak hur...

Kimmy
 MSteflova 


Ahoj Kimmy 

(11.6.2008 17:21:36)
Zdravím tě. Penny, ta kamarádka, by sotva byla doma 3 roky - její práce jí opravdu baví. Spíše, než s dětmi pracuje s jejich rodiči, kteří se na ní obracejí s žádostí o pomoc. Jedná se o rodiče dětí, které jsou nějakým způsobem opožděné ve vývoji, např. nemluví a rodiče se učí, jak s nimi komunikovat.
Doufám, že nějakým způsobem nepřekroutím, co řekla. Ona tvrdí, že pro dítě může být jedině dobré, když s ním rodič zůstane doma co nejdéle(samozřejmě tím neměla na mysli 10 let :-) Zároveň zpochybnila, že by mělo na dítě nějaký dopad, pokud se o něj stará jemu blízká osoba, např. otec, babička či rodinná chůva. Výhrady měla k zařízením typu státních jeslí, kde je více dětí na 1-2 učitelky, kde je na děti vyvíjen zvýšený tlak, co se samostatnosti týče a kde není naplněna jejich potřeba pozornosti(nevím, jak lépe to napsat, pozorností myslím zájem o jejich osobu).
Penny rodinu plánuje, pokud vím, chtěla by být ty 3 měsíce doma placeně + nějaký další čas neplaceně, tzn. že budou žít nějaký čas z jednoho platu. Také se chce s manželem v určité části "mateřské" prostřídat, využít babičku či později chůvu a určitý systém zkrácených úvazků (půl ona, půl manžel) - tak nějak to, myslím, plánuje. Nutno dodat, že ona už nyní pracuje jen na 0.75 úvazku, ač je bezdětná. Z toho jen 0.50 je úvazek v poradně a to proto, aby si zachovala kladný přístup ke své profesi a pokud možno oddálila případný burn-out.
Omlouvám se za případný chaos v mém příspěvku, dcera teď najíždí na nočník... Jde jí to super, ovšem musím včas reagovat, jinak převlékáme. Takže jsem během tohoto příspěvku 2x vylítla, z toho jednou to byl planý poplach a podruhé úspěšná trefa :-D
Zatím ahoj.
Lassie
 MSteflova 


Re: Ahoj Kimmy 

(11.6.2008 17:23:32)
Ještě maličkost - umožnit rodičům být s dítětem dlouho doma považuje za určitý znak vyspělé společnosti. Ovšem mluvila o případu, kdy rodiče s dětmi doma být chtějí.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Ahoj Kimmy 

(12.6.2008 4:20:11)
Ahoj Lassie - dekuju za odpoved. Souhlasim s Tvoji kamaradkou. Pokud se diteti zajisti adekvatni - tedy kvalitni - pece, nema to na deti vyrazny dopad, pokud matka i otec zustavaji zapojeni v denni peci o dite. Libi se mi, jak Penny planuje skloubit praci s peci o deti. To, ze jsem fanda castecnych uvazku, uz vis ;-) - a opravdu si myslim, ze tudy vede cesta a ze je to mnohem lepsi, nez soucasny cesky system.

Jinak - nezlob se, to, co ted napisu neni mysleno ve zlem na Tebe, ale kdykoli se podivam na stranky ceskych deniku, mam silne pochybnosti o vyspelosti ceske spolecnosti a jejich predstavitelich typu Topolanek, Cunek a Paroubek. Ceska trileta RP je nepromyslena a bohuzel pristup zamestnavatelu k zenam a matkam - a stejne tak pristup nekterych zamestnankyn typu "necham si napsat nemocenskou na tehotenstvi, abych nemusela dojizdet" apod. taktez maji k vyspele spolecnosti daleko - ale to Ti jiste nemusim vykladat...

Jeste jednou dik, ze jsi mi odpovedela.

Kimmy
 Ledule 


Bylo by to fajn 

(3.6.2008 13:27:40)
Já bych firemní školku (ne jesle) uvítala. Hlavně kvůli tomu, že se tím ušetří spousta času. Dítě bych prostě ráno vzala s sebou, odpoledne vyzvedla a frčeli bysme rovnou domů.

Víc by se mi líbila normální školka, kde se děti i něco naučí. Hlídací koutek by mně nevyhovoval, to bych radši děti dávala do státní školky.


 Juldafulda 


Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 13:37:11)
No ja takovou jednu babicku s kocarkem denne vidim. Ovsem, ze by se venovala deckam tak jako se venuji ja na materske to bych teda nerekla:))))). Obcas mam pocit, ze nektere matky nekoukaji trochu dopredu. Zivot neni jen ted, ale i za dvacet let. A to co si nastradame nyni to se nam potom vrati at uz v tom pozitivnim tak v tom negativnim. Je to jako s novou modou totalne zblbnutych babicek, ktere se na stary kolena zacaly oblikat jak 30 a nemaji na vnoucata cas, protoze jsou porad v lufte (viz. clanek v Tydnu) ze az za 10 let damy zjisti, ze uz nemaji tolik energie tak na ne mila vnoucata budou pekne kaslat, protoze si s nima nebudou mit co rict.....
 ALianan 


Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 13:48:01)
A jak se mají oblíkat babičky?:-D Mají nasadit šátek a hlavně neukazovat kolena? :-D
 Mortadela 


Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 14:02:45)
Jak se správně oblíkají třicítky? :-)
 Lybicka + dva kluci 


Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 14:50:05)
podle jedne babicky bych nesoudila. Moje mama, kdyz ma vnuka na hlidani ( a neoblika se jako tricitka, ani ji to nelaka, ale je pekne oblecena a upravena, to ano! ale primerene jejimu veku) tak mu dava maximum. Ma vzdy vyborny program kam se s nim hrabu ja. ja sama, kdyz jsem se synem doma (prazdniny, nebo doba kolem nemoci, nebo kdyz jsou ve skolce nejake infekce) nejsem vubec schopna zajistit takovy program jako ma ve skolce, i kdyz se snazim, cili vim, ze denni program v takvento zarizeni je prospesny a vubec si nemyslim, ze by ve 4,5 letech jakkoli stradal... Pred skolkou chodil do jesli a i tam se mu moc libilo. Ovsem ani ve skolce, ani v jeslich neni od rana do vecera. mam zkraceny uvazek a homeworking, cili jsou i dny kdy ho proste do skolky nedam a jsme spolu (kdyz je snih, nebo teplo a chodime treba na koupaliste). Nevim, myslim, ze bych takto nesoudila....kazda matka je jina, ja znam takove, ktere byt s detmi naplnuje a realizuji se v tom i takove, ktere cele dny prokecaji na hristi s ostatnimi maminkami a detem se nevenuji. takovymto detem by mozna bylo lepe ve skolce...
 Juldafulda 


Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 15:16:57)
Lybicko vzdyt ja nesoudim pouze konstatuji fakt. Jenom nejsem zastancem prehnaneho karierismu. Nic vic.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 16:01:43)
Já bych spíš řekla normální ženské, které pochopily, že není jejich svatou povinností starat se o vnoučata (článek v Týdnu jsem teda nečetla, třeba mi něco uniká). A já z osobní zkušenosti musím říct, že ačkoli jsme s mojí babičkou a dědečkem bydleli do mých deseti let a prvních pár let jsem s nimu určitě trávila víc času než s rodiči, ve věku od dvanácti tak asi do osmnácti jsem trávení času s prarodiči nepovažovala za kdovíco a spíše se mu snažila vyhnout.
 Juldafulda 


Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 16:16:18)
Ja take nesouhlasim s tim, aby bylo jako samozrejmost, ze se maji prarodice starat o sva vnoucata. Ja tady psala o extremech. Na druhou stranu jsem svedkem situaci, kdy si "starsi zeny" stezuji na to, ze z nich snad nikdy nebudou babicky
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Bylo by to fajn 

(3.6.2008 16:27:31)
Jak říkám, článek jsem nečetla, takže nevím, o jakém extrému mluvíš - ale to, že je babička v luftě a nestará se o vnoučata je její svaté právo -ona si je nepořizovala. A jsou a budou babičky, které se starat nechtějí, stejně jako jsou ženské, které by se starat chtěly, ale ty děti ne a ne si ty děti pořídit. Co teda bylo v tom článku?
 KM 
  • 

Firemni skolka 

(3.6.2008 13:49:43)
Rozhodne jsem pro firemni materske skolky, zejmena nyni za situace, kdy je temer nemozne se dostat do skolky statni (mluvim o Praze-zapad, kde se ma dcera dostala do statni skolky az ve 4,5 letech, vzhledem k nedostatku mist) a rodice tak maji velmi ztizeny navrat do prace ve 3letech ditete.

Na druhou stranu bych ale, pokud bych mela moznost volby - a ve statni skolce by skutecne brali deti od 3let, pro sve dite radeji volila statni skolku v miste bydliste - ve zdravem a cistem prostredi, nez aby se mnou muselo cestovat kazdy den 30 km do Prahy (a pak travit den napr. v blizkosti brnenske magistraly, kde bohuzel sidli muj zamestnavatel a kde neni ani zadny park ci jine misto vhodne na prochazky).
 Juldafulda 


Re: Firemni skolka 

(3.6.2008 14:25:49)
Ja nevim jak vy, ale pohled na zvrasneny dekolt, tunu make-upu a a nafrneny ksicht koukat nemusim;).

JInak firemni skolky ANO- ovsem za predpokladu, ze by fungovaly podobne jako statni skolky.
 Evka 
  • 

Dockej casu jako husa klasu! 

(3.6.2008 14:37:58)
Zvrasneny dekolt? Neboj, vse prijde. Pak si radeji kup burku, aby se na Tebe nikdo nedival! LOL!
 Lybicka + dva kluci 


Ano, jiste bych vyuzila teto nabidky, pokud... 

(3.6.2008 14:37:52)
Pracuji v zahranicni spolecnosti dosti narocne na cas, uz s prvnim ditetem jsem si rikala, ze by bylo dobre mit v miste pracoviste firmeni skolku s tim, ze na obedy a nebo ve volnem case bych se za synem mohla stavit, take bych ho timto zpusobem mohle vyzvednout drive (odpadla by nutnost cestovat pres celou prahu po pracovni dobe). Mela bych o toto zajem ovsem jen tehdy, pokud by to byla skolka se vsim vsudy, s programem vcetne edukace, krouzku a pod. Detsky koutek muze byt vhodny do 4 let ditete, pak to chce ale vice a vice se prizpusobovat osnovam, ktere pak male skolaky cekaji dale ve skole. Uvitala bych vsak, aby skolky braly deti jiz od roku a pul, nebo dvou let, tzn. drive, nezli bezne skolky. Bohuzel jsem se jeste nesetkala v praxi s nikym kdo v CR deti umistene v takovemto zarizeni ma, cili nemam zkusenost.
 Teraza Horáková 


Firemní školky 

(3.6.2008 19:50:03)
Jo, momentálně bych si dopřála pár měsíců prázdnin, což jaxi nejde...... byla jsem mamina na plný úvazek pár měsíců a trochu mi to lezlo na mozek. Možná to bylo proto, že byli kluci miminka, kterým stačilo najíst přebalit a pak dospávali svou nedonošenost..... prostě po dvou měsících jsem se přistihla, že už ten den potřetí volám manželovi a v tom měsíci podruhé myji okna. Teplá večeře byla připravená na sporáku.

Vlastně se to celé sešlo nějak omylem, manžel o práci přišel, mně byla nabídnuta. Jak jsem byla šťastná, že můžu komunikovat s lidmi :-)))

No a klukům je 9. Takže 9 let šíleného fofru a myslím, že vedeme pohodový život. Kluci jsou super, zdraví, dělám práci, kterou mám ráda (opominu-li momentální přechodný odpor).

Firemní školku jsem si vyrobila doma..... pracuju z domova, ale jako zaměstnavatel i jako máma jsem všemi 20-ti prsty pro...... Nejde o to, zda pracovat na plný úvazek, nebo částečný, ale i když jdete do práce na 4-6 hodin, určitě je přijatelnější, máte-li mít možnost zajít se kdykoliv pomazlit, zkontrolovat, jak se Vašemu drobískovi daří, myslím, že to přispěje k pohodě jak maminek, tak dětí, navíc odpadne nervní cesta do školky a do práce a zpět.
 Teraza Horáková 


Re: Firemní školky 

(3.6.2008 19:52:55)
a ještě dovětek, dětský koutek není řešením, je třeba, aby na děti někdo dohlédl, aby mamina nebyla rozpolceným uzlíčkem nervů, co se zase děje, protože ona je v práci a také se předpokládá, že nějakou vykoná.

osobně bych byla pro kvalifikované síly, jedno zda učitelky, nebo zdravotní sestry, které by si s dětmi jen hrály, tohle by se mělo řídit věkem dětí, dále bych předpokládala, že školka dětem zajistí svačinu i oběd, abychom po skončení pracovní doby mohli v klidu a pohodě "odhopkat" k domovu :-))
 luthienka 


Re: Firemní školky 

(3.6.2008 20:42:37)
Nejen firemní školky by byly fajn. Znám plno holek, co měly dítě při studiu na VŠ-i já jsem měla syna na škole. A je škoda, že alespoň na větších univerzitách školka nebyla (a asi stále není). Když jsem později navrhovala, že by školka mohla být pro děti zaměstnanců i studentů a zároveň fungovat jako školka pro praxi studentů předškolní pedagogiky, bylo mi řečeno že časem, možná, kdyby...

Jinak je na každém, jak si svoje dítě vychová. Někdo ve třech letech dá prcka do školky na 8 hodin a doma mu pustí dvd, někdo by dítě do školky nedal ani za nic,...Zkrátka každý svého štěstí strojvůdce. A vše se nám jednou vrátí.
 10.5Libik12 


Re: Firemní školky 

(3.6.2008 21:09:07)
Rozumím tomu dobře, že bys jako zaměstnavatel pořídila zaměstnanci firemní školku se servisem na své vlastní náklady?
 Teraza Horáková 


Re: Firemní školky 

(4.6.2008 8:44:32)
Libiku, já jsem ale předpokládala, že tak ta otázka zněla celá..... Ano.... když zvážíš, že bych pak měla možnost vybrat si lidi, kteří by pracovat opravdu chtěli, myslím, že by ten provoz při nějakých 5-10-ti dětech nebyl tak finančně nákladný. Plat dvou hlídacích paní (případně učitelek), vybavení je jednorázový náklad, pak už se jen obměňuje, místo by našlo, protože kanceláří je dost.

Narazila bych na dva jiné problémy - a to vyhovět hygienickým předpisům, co se týče dětských WC, nejsme v nové budově a dalším by bylo zajištění stravování.
 Lucka, 2 dcery  
  • 

Pokud to nepovedou profesionálové tak NE. 

(3.6.2008 20:43:36)
Využili byste služeb firemní školky?
Pokud by takovou školku vedli profesionálové tak ano. Pokud bych měla dítě svěřovat jen "nějaké" kolegyni, odmítla bych. Myslím, že je důležité, aby se dětem věnoval někdo, kdo také dokáže rozpoznat dyslexii, dysgrafii a jiné poruchy.

Co by podle vás měla firemní školka nabízet?
Firemní školka by měla kromě klasických věcí (dobrou hygienu, odborný personál ...), nabízet delší "otevírací dobu" příp. se přizpůsobit zaměstnavateli. Pokud zaměstnavatel naplánuje školení na víkend, musí také zajistit provoz školky.


Měla by být podobná běžným mateřským školám (tedy s kvalifikovanými učitelkami a „klasickým“ školkovým režimem dne), nebo byste se pokojili s „dětským koutkem“?
Rozhodně bych se jen s dětským koutkem nespokojila. Dítě musí být svěřeno do péče profesionálů jinak je mu lépe doma s maminkou nebo paní na hlídání.
 Studio fantazie 
  • 

Firemni detske centrum 

(3.6.2008 23:27:34)
RC Studio fantazie připravuje projekt Firemní dětské centrum, připravujeme i metodiku a další záležitosti s tím spojené.Taktéž hledáme firmu, která by měla zájem o pilotáž pro svou vlastní potřebu. Podrobnosti a dotazy na uvedeném emailu.

RC Studio fantazie
 Pafča+3(10/02,10/04,1/09) 


ANO 

(4.6.2008 8:21:07)
Klidně bych brala firemní školku, určitě s plně kvalifikovanými učitelkami a "klasickým školkovým programem". Obyčejný koutek na hlídání dětí by se mi hodil jenom při velmi malém úvazku, kde by dítě nebylo víc jak řekněme dvé hodiny denně (a i to je skoro moc).

 1.3Magráta13 


Návrat 

(4.6.2008 9:01:08)
Tak dobře. přiznávám to, jsem blbá.
Po mateřské jsem se do práce vracet nechtěla. Chtěla jsem se válet doma, mít barák s velkou zahradou a k tomu ještě 2-3 děti, co by po tý zahradě lítaly. a k tomu manžela, kterej by vydělával dost na to, aby nás všechny pohodlně uživil.
Jenže jsem blbá.
Vdala jsem se z lásky, nikoli pro peníze.
Můj muž měl a má průměrný plat. Já při první MD brala 2.500,- Zaměstnavatel mi 3 roky držel místo, kam jsem se celkem ráda, i když nedobrovolně, vrátila. Na zkrácený úvazek 6 hodin denně. Což v praxi znamenalo "Dostaneš zaplaceno za 6 hodin, ale práce budeš mít jako jiný za 8". Školka, státní, byla naštěstí ob ulici. Takže to znamenalo šoupnout to ubohé 3 leté dítě do státní péče a sama jít pracovat jako státní zaměstnanec. K původnímu příjmu manželovu přibyl ješzě jeden mírně podprůměrný plat, přesto pro mě byl podstatný rozdíl být doma za 2.500,- nebo v práci za 15.000,-. Nehledě na to, že v té době ještě byla pouze 3 letá rodičovská dovolená.

Jo, taky pracuju proto, že musím. A taky proto, že jsem s tím počítala, vybrala jsem si práci, která mě baví. Protože makat někde 8 hodin u něčeho, co nesnáším, to je smutný.
Te´d už dávno pracuju na plný úvazek. už to mám za pár, za 2 měsíce odcházím na druhou MD. A zase počítám po 3 letech s návratem. jen s těma školkama už to bude trochu složitější. Proto bych k těm stravenkám a příspěvku na dovolenou, které dostáváme jako zaměstnanecký benefit, uvítala i tu firemní školku.
Aspoň teda pro nás, pro blbé.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Návrat 

(4.6.2008 9:24:43)
Ještě malá poznámka - byť to tak možná na první pohled nevypadá, ale mám kamarády i mezi naprosto běžnými, standardními lidmi. Např. mám nějaké bývalé spolužačky, které si člověk obvykle nevybírá. A i mezi nimi jsou velké rozdíly v přístupu k MD a k práci. Mám třeba dvě spolužačky, které mají tři děti. Obě je mají proto, že je chtěly, jsou to obyčejné holky - maminy, které svoje děti milují a rodina je pro ně na prvním místě. Jedna z nich by do práce nemusela chodit nikdy, protože manžel je s přehledem uživí; přesto zoufale sháněla práci alespoň na půl úvazku a šla pracovat, když byly nejmladšímu dítěti dva roky. Aby jí z toho (jejími slovy) "nehráblo" a dostala se po letech MD zase mezi lidi. Žije na vesnici. Druhá by do práce nešla, kdyby nemusela, žije ve městě a kontakt s lidmi má, ale zase nebyla příliš veselá ekonomická situace rodiny.
Mám dojem, že tady se na různé eventuality a motivace moc nehraje a dost přispěvatelek trpí černobílým viděním. Jenže lidé jsou zkrátka různí, mají různé životní podmínky, názory, priority. Z mého úhlu pohledu může být sebevětší pitomost odstěhovat se trvale do amazonské džungle, ale nemůžu přece tvrdit, že to je pitomost pro každého. Někdo to prostě takhle chce. Jiný - z nějakého důvodu - musí nebo se alespoň domnívá, že musí.
Vždycky existovala a existuje silná skupina lidí, kteří podléhají určitým společenským trendům. Je lhostejné, zda to byl socialistický přístup "šup s dítětem do jeslí a hurá k soustruhu" nebo dnešní "návrat k přírodě". Ale převažující trend nutně neznamená, že mu musí přijít na chuť nebo se mu podřídit všichni do jednoho. Důležité je, aby byl člověk s tím, co dělá a jak žije spokojený. On sám. Co dělá jeho soused nebo soused souseda je zcela vedlejší, protože to je jeho život a může si s ním naložit, jak se mu zlíbí. ;)
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Dík 

(4.6.2008 10:07:51)
Dík za rozumný názor,sama jsem ta kategorie, co vždy po 2 letech péče o robě odchází zpět do práce (jinak by mi slovy tvé kamarádky hráblo).A Libiku, nesnáším líčení, strašně nerada chodím k holiči (pro mě je to ztráta času), fakt jsem na MD neměla pocit, že mi v práci něco uniká, jen už mě to utírání prdýlek a tlachání na písku straaašně nebavilo.Podle mě mým dětem můj návrat do práce prospěl, nebo´t najednou měli mamku, která je v pohodě a která se na ně těší, namísto nervózní a zpruzené nestíhající a jejich bordel věčně uklízející ženské. A může mi zas někdo napsat, že jsem si holt neměla pořizovat děti... Dámy já je mám FAKT ráda ale FAKT jsem předem nevěděla, že mě to nebude bavit je opečovávat každého 4 roky....Tak mi to prosím odpusťte, starší zatím nosí jednu dvojku a jinak jedničky, tak z něj možná ani kriminálník a asociál nebude, i když má mámu takovou mrchu.
 Teraza Horáková 


Re: Dík 

(4.6.2008 10:12:20)
Katko, koukám, že máš stejně velkého staršího synka.... zajímalo by mne, jak je to Vás. Mně se moc líbí názor Monty v tom, že vychovává dítě k samostatnosti. Někdy mám pocit, že jsou naši kluci na spoustu věcí děsně malí....... jsem asi přehnaně úzkostlivá a děsně si to vyčítám, myslím, že jim spoustou věcí komplikuju život.

Můžete mne trochu poučit v té samostatnosti?? Co všechno Vaše děti samostatně zvládají v tomhle věku?

U nás je například problém v tom, že aby došli nakoupit - do vzdálenějšího obchodu je to cca 800 metrů až 1 km a musí přes dvě rušné křižovatky, na jedné z nich mám problémy i já třeba na kole, je tam zrcadlo a zhora se řítí jeden kamion za druhým. Prostě je tam samotné nepouštím.... nevím, jestli v tomhle věku nedělám chybu, ale než si něco vyčítat... co myslíte?
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Dík 

(4.6.2008 10:31:25)
Hele, pokud jde o dnešní silniční provoz a frekventovanou křižovatku, tak bych se taky bála. To beru jako zvláštní kategorii, protože dneska když půjde po přechodu na zelenou, tak ho ten kamion klidně sejme.Jinak myslím, že je ten můj docela samostatný,do školy a na házenou chodí sám, ale není to daleko ani přes blbé silnice. Malý nákup také zvládá, ale opět nejde o tebou popsanou cestu. Moji kluci jsou od mala zvyklí být cca týden u babiček, tak jim nedělá problém třeba škola(školka) v přírodě, učitelky je chválí, že jsou tam v pohodě a umí se postarat. Ale doma jsou to bordeláři co si nechají sloužit - klasičtí chlapi.
 Teraza Horáková 


Re: Dík 

(4.6.2008 10:38:58)
Díky Katko, jsem měla pocit, že z nich dělám blbce. Jinak nakupovat chodí, hlavně zmrzlinu do malých krámků tady v okolí. Do školy je vozíme, protože zastávku máme asi 500 metrů a autobusy sice jezdí, ale taky ne přímo ke škole, druhá věc je, že nemusíme tak brzo vstávat, vstáváme v půl sedmé, vyrážejí v půl osmé a to ještě oba rozlepují oči :-))). Plánujeme tak 5-tá třída, že je v tomhle osamostatníme úplně, myslím, že i jim se to bude zajídat. Navíc mám obavy z těch šmejdů, co se dneska všude pohybují.

Jinak samozřejmě lítají po vsi na kolech, občas jim vnutím i mobil, protože tu byly scény, že se musej každý dvě hodiny hlásit, vždycky na to zapomněli, já jsem pak plašila, takže vozí mobil na krku a když se zapomenou přihlásit, že jsou v pořádku, tak je prozváním. Občas se totiž zašijou k někomu domů a zapomenou na čas...... tak jsem si říkala, jestli nejsem prototyp matka = hysterka.

Jo, co se bordelu týče, od minulého měsíce pravidelně na střídačku utírají prach a luxují pokoj. To jsem zavedla z pudu sebezáchovy a taky proto, aby poznali zač je v Pardubicích perník dřív, než budou mít pokoje vlastní a já budu sama šúrovat celý barák.


 Juldafulda 


Re: Dík 

(4.6.2008 10:28:39)
tak tlachani na piskovsti me taky nebavi. Takze tam s nikym netlacham:))). Katko a nikdo nerika, ze jsi matka mrcha, ale ty svuj prispevek aspon nepises s takovou namyslenosti jako Monty. Mne taky nebavi denne uklizet binec atd. Ale proste to beru jako fakt, ze to je. Mam z pisoviste zazitek, ze muj syn zboural nejakemu vetsimu diteti neco co melo byt asi hrad a jeho matka se do me pustila jakoze si s tim dal praci atd. Tohle mi prijde jako vychova ditete k nesamostatnosti. Ja mam zasadu tu, ze az bude velky tak se s nim zivot taky nebude mazlit. A vadi mi prehnana haklivost nekterych maminek, ze jim nejake dite bere hracky atd. Nebo treba mi prijde totalne divne, ze rodice vozi sve deti do skoly autem byt to jsou treba dve zastavky tramvaji.
 Lída+2 


Re: Návrat 

(4.6.2008 17:07:59)
Margáto. Krásně jsi to sepsala.:-)

Sice jsem myslela , že se tu druhý den dovím jak si maminky představují firemní školku a oni sem zase naběhli "HÁDALKY HÁDAVÉ" a prudí.....
no jo no....

úžasný po 9 letech na nechopence (7měsíců) a doma si po některých příspěvkách připadám jak "KRKAVČÍ MACECH"...že bych stála skoro 10letýmu dítku za zadkem za pár let by to určitě ocenilo až by šlo se mnou v závěsu na rande:-D..asi bych měla přehodnotit situaci....

Jsem ráda, že jsme našla práci, kde si můžu udělat klouzavku a vzít děti po obědě není problém. Minulý týden šli 2x...neřešit jestli můžu být u DR 2hodiny nebo celý den...šéf chce jen,aby se moje práce nijak výrazně nezdržela...což jde napravit pár hodinkama doma, když bude nejhůř...:-)zatím to bylo potřeba jen 4dny za celý kalendářní rok....
Ale kluci to brali normálně...vědí, že jindy na ně mám čas... a spoustu....
 katka štraichi+3 děti 
  • 

školku do firmy ano 

(4.6.2008 12:47:58)
Ano.brala bych to.ale toho já se asi nedočkám.Mám tři děti ,doma jsem už 8 let a docela bych šla do práce třeba jenom na 4 hodiny.Jenomže jsem ,,jenom´´ vyučená a tak jediná práce ,kterou bych mohla jít dělat je někam do supermarketu.Tam sice dětsské koutky jsou,ale nechat tam dítě celý den,tak tam nechám výplatu.Pokud bych chtěla dělat svůj obor,tak nemám šanci jak jsem zjistila už s prvním dítětem.Protože v prodejně s elektronikou vám asi těžko zaměstnavatel zaplatí chůvu k dítěti a z platu,který nabízejí bych si to dovolit nemohla.Takže si myslím že to je pro bohatší.Ale ted už jsem ujela od tématu.
Pokud firemní školka,tak by jí měl vést někdo kdo tomu rozumí,aby děti měli určitý řád a někdo se jim opravdu věnoval.
 1.3Magráta13 


Re: školku do firmy ano 

(4.6.2008 13:31:38)
Katko, nejsi z Prahy?
U maminky v práci již několik měsíců hledají skladnici/prodavačku do elektroskladu. Práce je to sice namáhavá, ale není to špatné. Je to naplný úvazek, plat základ asi 12.000,- + prémie + stravenky+příspěvek na důchodové spoření a pojištění. Je to na Praze 10. Kdyby někdo měl zájem, tak mi pište na mejl. Pracovní doba tuším 7-16. Jednou v týdnu "služba" do 17, s tím že si nadělané hodiny vyberete dle potřeby a domluvy.
 Jana, syn 16 měsíců 
  • 

re:školka 

(4.6.2008 14:21:03)
Firemní školku ano, ale jedině s režimem normální školky a pedagogickým dozorem. Pouhé hlídání dětí nějakou paní nemůže zcela určitě děti zabavit a nijak je nerozvíjí. Navštěvuji se synem dětský klub a vidím, že ho to velice baví, navíc instruktorka vždy vymyslí takovou zábavu, jaká by člověka doma ani nenapadla. Máme předem daný program, co se kdy bude dělat např. jednou se zpívá, podruhé je rozvoj jemné motoriky kreslením, navlékání těstovin na špejle, bublifuky, soutěžení s běháním apod. člověk by si myslel, že tak malé děti to nezvládnou, ale sama jsem někdy velice překvapená, co dokážou.
Trochu jako nevýhodu (spíše pro děti) vidím v tom, že taková školka svádí k tomu, že člověk zůstává déle v práci, protože ví, že o děti je postaráno, ale to asi záleží na člověku.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: re:školka 

(4.6.2008 14:46:01)
Souhlasím. Děti mají být pod odborným dohledem. Kvalifikovaná učitelka jim dá jistě víc, než maminka, která se o ně sice vzorně stará, ale při hře si musí odskočit k pračce, nádobí či ke sporáku. A paní na hlídání, která nemá příslušné vzdělání je možná horší řešení, než domácností zaneprázdněná maminka.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: re:školka 

(4.6.2008 18:41:29)
Ilono, ty si opravdu myslíš, že kvalifikovaná učitelka pečuje o tvé děti lépe než ty?
 Gabka,2 děti 5 a 1 rok 
  • 

ano 

(4.6.2008 17:56:44)
určitě ano a se školkovým režimem, myslím si, že by to bylo fajn
 Eva B. 
  • 

určitě ano 

(7.6.2008 10:40:50)
Firemní školka by usnadnila život mnoha maminkám (tatínkům)...
Podle mne by firemní školka měla fungovat v podstatě stejně, jako klasická Mš. Měla by svou provozní dobu přizpůsobit pracovní době zaměstnanců (rodičů), nebylo by špatné, kdyby umožňovala nástup již 2letých dětí. Určitě by měl skupinu dětí vést pedagogický pracovník, ale nevidím problém v zapojení nepedagogického pracovníka jako pomocnou paní učitelku.
Dětský koutek nevidím jako dobré řešení hlavně proto, že 8 hodin (nebo kolik je běžná pracovní doba) si ani malé dítě nevydrží neřízeně hrát, co pak předškolák... Děti potřebují alespoň malé vedení.
 Markéta, 2 děti 
  • 

Ano, ale podle pravidel 

(8.6.2008 16:11:45)
Mám dvě děti (1,5 a skoro 3) a vzhledem k tomu, že tříleté dítě z nedostatku kapacit místních školek prakticky neumístíte (zkoušela jsem to, bez šance, taky proto, že jsem na MD s mladší dcerou, ale i kdyby ne, tak bez šance), začnu školku řešit až bude starší v předškolním věku (kdy ze zákona do MŠ nastoupit musí) a jenom doufám, že mi zároveň vezmou i mladší dcerku, které budou v té době tři roky. Jinak mě čekají další dva roky doma a to mě asi klepne.
Firemní školky jsou dobrou alternativou ke školkám státním. Ale stát se bude muset konečně rozhoupat k tomu, aby je začal podporovat (ministerstvo tvrdí, že se to chystá, no uvidíme). Jinak se k tomu firmy moc nepohrnou. Firemní školka je totiž dost drahá záležitost a náklady na ni se musí prostě hradit z firemního zisku. Pokud budou firmy daňově zvýhodněny a zároveň by pro ně bylo výhodné zaměstnávat maminky po MD (opět daňová podpora státu), určitě se ledy pohnou. Jinak to vidím špatně. Můj bývalý zaměstnavatel o firemní školce uvažoval, jelikož se mu to tam teď nějak "rozrodilo" :-), ale když pak viděl tu cenu, zase si to rozmyslel. Raději je ochoten přispívat na celodenní hlídání. Ale stejně nevím, jak by to tam vypadalo, sídlo je na Praze 1 (takže smog, zeleň žádná).
Otázka tedy dnes nestojí, zda by o firemní školky byl od rodičů zájem, ale zda budou firmy podporovány je zřizovat. Nicméně, pořád to bude záležitost velkým firem, které si to budou moci dovolit nebo firem, zaměstnávajících vysoké procento žen. Vím, že pražská Thomayerova nemocnice firemní školku pro své lékařky a zdravotní sestry zřídila, IBM v Praze taky má firemní školku apod. Bohužel nevím, jak to v nich vypadá, co se týče personálu, vybavení, programu pro děti apod. Také tuším, že ze zákona má mít každá státní školka přístup na zahradu, u firemních taková podmínka není (takže jsou buď děti zavřené v místnosti, nebo budou muset na veřejná hřiště, která jsou někdy dost přeplněná). Všechno má své pro i proti, záleží vždycky na lidech, potažmo na zřizovateli. Jenom bych uvítala nějaká nařízení na vybavení, program a kvalitu personálu firemních školek ze strany státu, nejenom daňová zvýhodnění, protože bychom se mohly dočkat toho, že firemní školkou bude nazývána malá místnost bez oken, ve které se tísní 15 dětí pod blikotající zářivkou. Vzhledem k tomu, že pro některé matky, zvlášť samoživitelky, je dlouhá mateřská dovolená finančně neúnosná, patrně by musely vzít zavděk i tím.
 ivysek 


Ano - i noční 

(8.6.2008 22:42:17)
Firemní školku bych uvítala, nejlépe přímo v objektu nebo v těsné blízkosti. Rozhodně by v ní měl pracovat odborně vyškolený personál - učitelky MŠ, třeba i zdravotní sestry, nebo i lidé (míněno i muži - proč nejsou v mateřinkách chlapi??) s jiným vzděláním, kteří si budou příslušné zaměření dodělávat během zaměstnání.
Školka by měla nabízet všem bez rozdílu (svobodným i vdaným) umístění dítěte po celou pracovní dobu, ať už to bude ranní nebo noční. Samozřejmě nesmí chybět celodenní strava (zřejmě rozšíření závodní jídelny) a kvalitní lůžka.
Podle mého názoru by se za firemní školky mohlo platit školné podle místních zvyklostí - v "klacíkově" 200,- a v Praze i 1000,-.
 Petra Zárubová 
  • 

Určitě ano 

(9.6.2008 19:39:57)
Firemní školku bych určitě využila. Ale jedině pokud by fungovala jako klasická školka, tedy s jasně daným výchovným programem a odborným personálem.Je to výhodné i časově, protože můžete dojíždět spolu s dítětem a vyzvedávat si ho tedy bezprostředně po práci. O několika takových školkách jsem slyšela, ale zajímalo by mne, kolik jich je u nás celkem. Velmi se těším na výsledky vašeho průzkumu!
 Věra, 3 děti 
  • 

určitě ANO 

(14.6.2008 13:02:11)
Využili byste služeb firemní školky?

@ určitě využila


Co by podle vás měla firemní školka nabízet?

@ zhruba to, co nabízí i klasická školka


Měla by být podobná běžným mateřským školám (tedy s kvalifikovanými učitelkami a „klasickým“ školkovým režimem dne), nebo byste se pokojili s „dětským koutkem“?

@ ano, myslím, že by měla být podobná. pracovníci, kteří se věnují dětem, by na to měli mít vhodnou průpravu. nemusí to být vyloženě pedagogické vzdělání, ale něco, co bude plnohodnotnou alternativou.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.