| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Adopce? Jak a proč o ní říci dítěti

Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]
Eva, 2 kluci
  • 
13.5.2008 10:33:35
Chci se zeptat, zda byste řekli 7miletému dítěti (můj syn), že můj přítel, se kterým žijeme přes 1 rok všichni společně, je od malička adoptovaný. Starší syn (14 let) to ví. Přeci jen jezdíme k jeho rodičům na návštěvy a někdy by mohla řeč vést k nevhodným otázkám malého. Díky, Eva.
Marcela, dcera4,5roku
  • 
13.5.2008 8:34:29
Moc Vám děkuji za článek a Vaše příspěvky. Kéž by se o tom více psalo a mluvilo. Nemohla jsem se dlouho odhodlat to své dceři říci. Tak konečně jsem to ze sebe dostala. Sice jsem měla trochu nakrajíčku, ale jsem moc ráda, že jsem jí to konečně řekla. Měla jsem strach a zároveň jsem nevěděla jak začít a taky ten čas tak strašně rychle běží a s miminka je už malá-velká slečna.
Vzala to moc dobře, protože je ještě malá, ale nejdůležitější bylo, že jsem našla vhodná slova a konečně to ze sebe dostala. Máme zažádáno o další adopci a tak jsem to všechno vlastně spojila. Jen ta "biomaminka" mi nešla z pusy, tak jsem řekla paní. Tak moc díky Marcela
Eva Barešová,tři děti,jedno vnouče
  • 
9.5.2008 7:32:43
Myslím si že adoptované dítě by se mělo o své adopci dozvědět.Já jsem se o své adopci dozvěděla až když mi bylo 37let.A to opravdu jen náhodou když se prokecla tatínkova bývalá spolupracovnice aniž by si uvědomovala že mluví o mě.Můj vztah k rodičům to jen upevnilo.Naopak jsem si jich začala ještě víc vážit.Měla jsem štěstí moji rodiče mě chtěli a proto mě měli rádi.Jen mě mrzelo že jsem se to nedozvěděla dřív.V době kdy jsem byla těhotná ještě nebyly povinné testy na cukrovku,ale já je musela absolvovat protože jsem všude uváděla dědičné zatížení z obou stran rodičů.Kdybych věděla pravdu dříve mohla jsem si ty testy ušetřit.Bylo mi vždy špatně dva dny.
Barešová eva
petra
  • 
6.5.2008 15:50:17
Tak pitomou reakci jsem uz dlouho necetla.
6.5.2008 12:30:16
Margito, pači sa mi, ako to tom hovoríš. Doteraz som si neuvedomovala, že tá verzia o vybratí dieťaťa by mohla priniesť neskôr problém.

Všeobecne nemám rada rozprávanie, ktoré začína v domečku. Tam je začiatok pre rodičov, adoptívnych či pestúnskych. Ale každý človek má začiatok ešte i pred tým a i keď o tom noví rodičia nemusia vedieť veľa podrobností, niektoré vedia, že to dieťatko rástlo v brušku, až narástlo veľké a tá postieľka mu tam už nestačila a preto potrebovalo väčšiu a hľadalo cestu von a pritom mu všelikto pomáhal až vykuklo, dali ho do inej postieľky a postupne sa učilo nové veci, dýchať, pozerať,.... a bývalo v inej postieľke,.... To platí pre každé dieťa (snáď s malými odchýlkami - tie moje si cestičku nenašli sami, museli to za nich zariadiť lekári, tak nejak, ako pomohol horár Karkulke a babicke z vlkovho brucha :-))
Ivka(kluci 3 a 8let)
  • 
5.5.2008 13:38:37
Těm, kdo váhají, zda říci adoptivnímu potomkovi o jeho původu,vzkazuji:v rodině, mezi nejbližšími, se přeci o věcech mluví a sdílí se-všechno, dobré i zlé.Zatajení tak zásadní skutečnosti mezi vás postaví hradbu strachu a nedůvěry.Dítě ani okolí přeci nemusí vnímat adopci nijak negativně, naopak, je to prostě jeden ze způsobů, jak přichází dítě do rodiny. Také bych se vyvarovala dramatických "zásadních rozhovorů". Náš mladší synek je adoptovaný (v koj. věku), s oběma kluky o všem otevřeně mluvíme-nijak cíleně, prostě když na to přijde řeč.Máme album s fotkami "z domečku" a pro malého je to nejoblíbenější knížka, kterou chce "číst" pořád dokola (to byla tvoje postýlka v domečku, tahle teta se o tebe starala,tady jsem si tě poprvé pochovala, poprvé jsi doma, kdo všechno se na tebe přišel podívat a jakou z tebe měli všichni radost...). Každý rok "domeček" navštěvujeme a znovu si náš šťastný den převyprávíme. Otázku "vybírání" dítěte jsme obešli-lhát se nemá.Zkrátka jsme si v domečku domluvili, že bychom moc chtěli miminko a aby nám hned zavolali, když se jim tam nějaké miminko bez maminky objeví.Hned jsme se na něj jeli podívat a byl to ten nejkrásnější chlapeček s nejkrásnějšíma kukadlama...a od té chvíle jsi byl náš:-).Já vím, syn je ještě malý a problémy přijdou,ale věřím tomu, že takhle-v prostředí otevřenosti a sdílení-budou míň bolet.
sisi
  • 
5.5.2008 13:04:16
Ahoj Marcelo, fandim vam a preju hodne radosti a moudrosti! Moc se mi libil vas clanek o male Amber. Mejte es krasne.
5.5.2008 9:22:34
Nairobi,klid nenech se vytočit, nejvíce kritizují a prskají ti, kteří o daném problému vědí pendrek.
Tvé rodině vše nej~s~
Jíťa
  • 
5.5.2008 9:09:25
Já myslím, že autorovi nešlo o selhání dítěte jako takové. Spíš měl na mysli nějaké problémy, poruchu učení, cokoliv, co se řeší ve spolupráci s ped-psycho poradnou. A výraz "selhání" použil, pro zjednodušení.

A vzpomeň si na seriál "My všichni školou povinní" Tam se řešil ten samý problém, když malý Oliva byl nejspíš hyperaktivní a kvůli tomu musel jít do vyrovnávací třídy, tak se vlastně prozradilo, že je adoptovaný a úřednice si to pochopitelně nenechala jen pro sebe...
4.5.2008 21:02:49
Ahojte,máme dvě adoptované děti, obě jsme s příchodem do naší rodiny seznamovali zhruba od třetího roku. Dcera, která je starší, s námi absolvovala celé převzetí mladšího bratra, bylo ji 9 let ....návštěvy v kojeneckém ústavu,rozhovory s lékařkou atd. Myslím, že jí to hodně pomohlo,stala se z toho reálná šťastná rodinná událost, celé si to mohla znovu prožít.Rozhovory na téma biologická matka měla dost intenzivní, obzvlášť kolem 5 - 6 roku, teď už naprosto přestaly.Trápilo ji proč?Snažila jsem se ji to podat slušně, nehanět ani neidealizovat, zdůrazňovala jsem ji, že jsem ráda, že ji dala život a ne vzala a zdravou donosila a porodila.Syn je jiný,ví to, ale nemá potřebu to dál řešit, snad, že ví, že setra to měla taky tak a že to tak u nás chodí.Slovo maminka mi v souvislosti s biologickou matkou nějak nejde, říkám paní....vysvětlovala jsem ji oběma, že jsou paní co můžou nosit miminka v bříšku a porodit je, ale pak se o ně neumí, nebo nemůžou postarat a pak jsou paní co mají to bříško nemocné jako já..... ale umím se o to miminko postarat.U nás to takhle fungovalo, dcera je teď v intenzivní pubertě a vůbec si nedovedu představit, že by neznala pravdu, dozvěděr se to teď, by byla hodně složitá situace.
 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.