| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Císařský řez nemusí dítě „udýchat“

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 418 [Dalších 378 >>]
madelaine
22.4.2008 19:21:11
Raduno, to je tedy fakt absurdní, co tady píšeš. Lepší mrtvá matka, než matka s postnatální depresí…~g~~g~
Raduna
  • 
22.4.2008 19:01:01
Lassie,
doufam, ze to dava aspon trochu smysl. Jsem uz po celem dnu v praci unavena.
Kdyby ses chtela na neco jeste zeptat, klidne do toho.
Raduna
  • 
22.4.2008 18:59:35
Lassie,
samozrejme, ze statistika ukazuje, ze u nas se takoveto veci nestavaji casto, to je pravda. Je to moje naprosto subjektvni vnimani vseho kolem porodu jako takoveho, situace v ceskem zdravotnictvi,sama sebe, svych moznosti, sveho zivota, sveho partnera, svych hodnot atd.
1)Neverim, ze porodnik okamzite objevi, ze je problem, protoze vim, ze zeny vetsinou lezi hodiny a hodiny samy na pokoji a nikdo se na ne ani neprijde podivat. Vis sama, ze se neco muze stat kdykoli a pak je to otazka minut. V zadne porodnici to nejde zaridit, aby u tebe byl lekar porad. To bych asi musela nekam do Svycarska.
2)Neverim, ze lidske telo je na porod idealne vybavene (protoze chodime po zadnich jsem na to nejhur ze vsech savcu) a uz vubec neverim, ze je na nej vybavene telo dnesnich zen z civilizovanych zemi, tim padem i moje. Jak uz jsem rekla, bez mediciny bych se nedozila ani dospelosti. Jak mam tedy verit, ze moje telo zvladne porod a to jeste v pozdnim veku? V pripade CS je ale vsechno predem naplanovane a pod kontrolou. Je to kodifikovana procedura, ktera se dela tak a tak a muze pri ni nastat to a to, ale neni v rukach prirody, alebrz cloveka.
3)Kdybych byla nucena rodit vaginalne, vim, ze by to pro me nedopadlo dobre, proste uz proto, ze to nechci a telo posloucha mozek. Tim padem to nema cenu ani zkouset a ani nema cenu mi to prikazovat zakonem, protoze muj porod stejne dopadne CS, at si zakon rika, co chce. Jenze urgentni CS je stokrat horsi nez planovany.
4)Jak uz jsem rekla, kdyz umru ja, bude to pro me v poradku. Hlavne, ze dite nebude pridusene a postizene. To je pro ty, co budou namitat, ze pri CS je vetsi pravdepodobnost smrti matky.
5)Kdyz budu mit psychicke trauma z vag. porodu, nebudu se moct starat o svoje dite a treba ho budu i nenavidet atd. (vite, jak se projevuje postnatalni deprese). Tim padem se to rovna tomu, kdybych umrela, protoze pro dite uz stejne nikdy nebudu milujici matka.
6)Nechci a nepotrebuju si porodem nic dokazovat, ani to, ze si zaslouzim byt matka, ani to, jaka jsem superzena. Nelaka me to jako vyzva, je to pro me jenom osklivy prostredek ke krasnemu cili. Pokud se mu muzu vyhnout nebo si ho ulehcit, tak to udelam.
7)Kdyby nastal scenar z bodu 5, bude mit zivot zkazeny cela moje rodina, moje rodice, muj manzel i dite. Podle me je i pro dite lepsi mit matku mrtvou nez nefunkcni trosku nekde v Bohnicich. Samozrejme, ze nejlepsi je ovsem mit matku zivou a funkcni, coz bych rada byla:-)
8)Osobne budu radsi, kdyz budu mit jizvu na brise nez ve vagine. To je pro me naprosto naprosto neprijatelne, ale u vaginalniho porodu velmi pravdepodobne. A to nemluvim o jeste horsich variantach, ktere muzou nastat. Sex. zivot me a meho manzela je pro me velmi dulezity, protoze jsem velmi sexualni tvor. Kdyby najednou skoncil, opet se to pro me rovna temer smrti.
Lenka + 1+ dvojčata
  • 
22.4.2008 9:27:41
Já bohužel patřím k těm, jejichž dítě "odskákalo" přirozený porod. První dítě se narodilo naprosto bez problémů, druhý porod byl překotný (nicméně během porodu se taky nic zvláštního nedělo, dítě bylo v pořádku) a v závěru došlo k odloučení placenty a holčička se narodila bez známek života... Byl to takový fofr, že ani císař by nic neřešil, tělo si poradilo samo a velmi rychle byla malá venku. Sice se ji podařilo oživit, ale po třech dnech malá zemřela... Pokud se někdo diví, proč chci dobrovolně rodit po takovéhle zkušenosti císařem, tak by neměl kritizovat, protože se stejně nedokáže vžít do role někoho, kdo o dítě přišel. Teď čekám dvojčata a pro jejich polohu (KP+příčka) stejně rodit normálně nemůžu. Nicméně podle doktorů, kteří se o mě starají, by byl zbytečný hazard pokoušet se o normální porod i v případě jednoho dítěte.
Dřív jsem si taky myslela, že nejlepší je přirozený porod, ale nosit zdravé dítě a v posledních pěti minutách porodu o něj přijít, to už bych asi podruhé nerozdýchala... Tím nechci říct, že by se císař měl dělat jen tak preventivně např. u prvorodiček, ale tam, kde už se nějaký velký problém vyskytl, tak bych řekla, že opodstatnění je.
MSteflova
22.4.2008 9:16:55
Raduno, omlouvám se předem za mou neinformovanost a neznalost čísel a faktů. Tvé příspěvky ale působí dojmem, že každá druhá žena po vaginálním porodu zemře, je postižená či má postižené dítě. Myslím, že takové závěry - lepší, když zbyde dítě, než když bude dítě i matky postižená, se mi zdají trochu chorobné.
Nechci tu zpochybňovat nárok ženy na CS, o tom se vůbec nechci rozepisovat. Ale proboha - to si budeme v mládí amputovat nohy, aby nás v budoucnu nepostihl osteosarkom kolene, či nechávat dělat všechny preventivně mastektomie, abychom jednou nezařvaly na rakovinu prsu?
To riziko, že se manžel bude jednou starat o postižené dítě přichází se samotným jeho narozením. Můj bratr je v ID po úrazu, který měl v 17 letech. Takže porodem to vše pouze začíná, nikoliv končí.
cizinka1
21.4.2008 23:26:32
Raduno, jasny, ze lidi maji jine priority. To jsou dve ruzne otazky, co je 1) bezpecnejsi obecne statisticky a co je 2) bezpecnejsi pro nekoho konkretne. V tom druhem bode lekar by mel byt spise odbornym konsultantem nez rozhodcim. Ale zaroven mi nepripada rozumne unikat od informaci 1) a skemrat si milosrdne lzi ci zamlcovani soucasneho stavu vedeni tak jaksi ze soucitu, nebo kvuli blbe pochopeneho respektovani svobody. Muzu pochopit neuroticky boj matek po cisari ci epiduralu pro zamlcovani rizik (ne zebych schvalovala, ale chapu jejich emocni motivaci). Ale pokud pro tebe jsou to zatim teoreticke veci: ja nevim odkud beres tu jistotu, ze dite prezije porod a kojenecky vek ci unikne neblahych nasledku spise planovanym cisarem nez normalnim porodem. Nic takoveho, kdyz se spocita nejen doba vybaveni z bricha a adaptacni obdobi, obecne rict nejde. Ovsem pokud se uvedomujes, ze jde o tvuj subjektivni pocit o same sebe, a nechces s tim pocitem nijak pracovat ani v nim se stourat, tvoje volba. Dulezite je, abys tim byla jista sama. Jinym do toho fakt nic neni, nikdo za tebe zit nebude.

Zbytek je veci prachu, a politiky pojistoven, a soucasny stav je nespravedlivy nejen pro tebe, ale i pro jine pojistence, ale o tom jsem jiz psala.
Raduna
  • 
21.4.2008 22:35:42
Cizinko,

v podstate se nase nazory nelisi. Ja jenom trvam na tom, ze duvody muzou byt ruzne, pro nekoho treba muzou vypadat trivialne, ale pro jineho je to otazka zivota a smrti ci zivota a prezivani. Ja osobne si treba ani nedokazu predstavit fekalni inkontinenci ci bolestivy sex po cely zivot. To radsi budu mrtva. Nekomu tohle muze pripadat primerena obet za dite, me tohle prijde horsi nez smrt. Lepsi kdyz dite bude mit sveho zdraveho tatinka, nez aby cely zivot trpelo tim, ze ma postizenou matku. Mozna si reknes, ze to vidim moc cerne, ale kdyz uvazim, ze bych se bez moderni mediciny nedozila ani dospelosti (jako ostatne vetsina dnesnich Cechu), tak nevidim duvod, proc bych vymozenosti mediciny nepouzivala i nadale, protoze priroda a prirozenost by me uz davno zabila.
Petra, Chiara
  • 
21.4.2008 18:39:09
Mam doma petiletou holcicku, ktera se narodila normalnim prirozenym porodem. Dcera se narodila v male nemocnici v Toskansku v Italii. Ten tyden se tam narodily jeste 3 deti, vsechny cisarem. Momentalne jsem znovu v jinem stavu a kdyz jsem memu novemu lekari rekla, ze jsem rodila prirozene a cisar pro me nepripada v uvahu (pokud vse pujde hladce), zeptal se mi na vahu ditete. Mela 2850g, pro lekare male dite, ale ja mam 49 kg, takze 5 kg dite budu mit asi tezko. Vetsina mych novych znamych tady rodila cisarem, protoze to bylo rychlejsi a pohodlnejsi pro ne i pro lekare, coz ja naprosto nechapu. Cisar je tady pro vetsinu lidi vcetne lekaru naprosto normalni. Podotykam, ze momentalne ziji na jihu Italii, kde je mentalita lidi trochu jina, nez na severu ci ve stredu. Ale i tak, jsem tady brana spis za exota, ze o amniocenteze a porodu cisarem nechci ani slyset.
cizinka1
21.4.2008 18:11:00
Lassie, tim vic to potesi;)
cizinka1
21.4.2008 18:09:57
Raduno

Ja to odpovim postupne, abych neco nezapomnela, pises:
"neni to ve finale jedno, proc se nekdo rozhodne mit cisare?"

Jak pro koho. Pro kolemdoujci (treba mne), naprosto. Pro pojistovny: je to vice mene prachy akcionaru a pro pojistence, takze pro nej melo byt dulezity znat duvod. Pro lekare: ten je vazan pravni zodpovednosti vuci klientce a pojistovne, takze tvuj zdravotni stav a tve duvody by mely by mu byt zname. Nejvice to asi neni jedno pro samotnou zenu, a proto by mela dostat vse zname informace o jinych moznostech o vyhodach, rizikach a alternativach reseni.

"Je to operace (to vi i male dite) a myslim, ze nikdo neni tak naivni, aby si myslel, ze je to jako hodinka u kadernice. Ale stejne tak bolestivy (a nekdy i stokrat vic) a zivot ohrozujici muze byt i vaginalni porod."

Samozrejme. Jde jen o to, abys vedela pravdepodobnosti dopadu obou dvou obecne, a vse, co se tyka tvych konkretnich prognoz.

"Takze bychom v tom proste mely mit svobodu volby, protoze jde o nas a o nasi rodinu, ne o rodinu toho lekare nebo pana ministra zdravotnictvi. Souhlasim s tim, ze by to melo byt legalni, ale jenom s poucenim."

Souhlas, nemam nic proti.

"Ale opravdu si myslis, ze nekdo, kdo proste nechce rodit vaginalne ani za milion, by se nechal nejakou prednaskou presvedcit, ze vonne olejicky jsou lepsi? Myslis, ze vetsina matek jsou nesamostatne uvazujici osoby, co potrebuji od lekare jenom radne poucit a postrasit, a pak z nich budou poslusne rodicky? To bych teda zrovna od tebe necekala"

Zalezi jak se informuje. Objektivni informace neni straseni. Je to opravdu tvuj zivot. Prectes si informace, popovidas se s lekarem aby oba dva byly jiste, ze se rozumite. A ty se rozhodnes podle sebe. Podepises, ze jsi poucena, a budes mit co chces, zatim co lekar bude mit spokojny spanek, ze ho nezalazujes ve pripade, ze te potka nejaka komplikace.

Straseni je lez, zkreslovani faktu, prezentace rizik a zamlcovani vyhod. Tohle by se dit nemelo, a takove falesne pouceni take by bylo zpochybnitelne u soudu (treba jestli by te nekdo falesnym strasenim donutil by k vaginalnimu porodu, ktery by dopadl blbe). Ja jsem pred nekolika mesicu absolvovala takovy informacni pohovor, ktery trval hodinu kvuli domaporodu. Podepsala jsem naprosto s klidnem svedomim a bez pocitu, ze veskera malopravdepodobne rizika vcetne smrti ditete nebo moje, bylo zastrasovani.

"A jeste k memu vlastnimu postoji: I kdybych byla zdrava jako ripa (jako ze zatim celkem az na nejake ty bezne neduhy jsem), tak bych do toho proste nesla, protoze chci mit jenom jedno ci dve deti a riziko, ze se neco nepovede a dite to odskace, je pro me proste moc velke. Opravdu radsi umru ja, nez dite. A je to moje volba."

No, pokud zaklade predlozenych informaci bys stale myslela totez, ze je to pro tebe bezpecnejsi volba, tak bys to prece mela mit, proc ne?
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 418 [Dalších 378 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.