| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S hnědou kůží na trh?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 132 [Dalších 102 >>]
2.4.2008 9:23:27
Abych pravdu řekla, patřím k té skupině lidí, která romy moc v lásce nemá, ale je to hlavně tím, že žiju ve městě, kde jsou 3 taková větší "gheta" romů, kteří zneužívají náš sociální systém a jsou s nimi dost problémy. Nejvíc mi vadí, že zatímco já se musela o koupi bytu hodně snažit a na dost dávek nemám nárok, protože můj přítel pracuje, jim stačí přijít na socku a dostanou všechno. Ale rozhodně je neházím všechny do jednoho pytle. Znám i několik slušných a vzdělaných romů, kteří to ale kvůli těm problémovým nemají u nás lehké. Třeba při shánění práce, po telefonu je budoucí zaměstnavatel nedšený, ale jen co se ukáže, že je rom, dá ruce pryč.. A tihle slušní romové si ani většinou nestěžují, berou svůj úděl až překvapivě statečně a za to je obdivuji! Ještě mám jednu historku asi týden starou. Jeli jsme s kamarádkou autobusem, se dvěma kočárky. Mladí "bílí" kluci se okamžitě stáhli dozadu, aby nemuseli pomáhat a další lidé z autobusu dělali, že nevidí. Jediný kdo se zvedl, byl cca 20 letý mladý, slušně oblečený rom a pomohl nám s oběma kočáry jak dovnitř, tak ven. Na poděkování se zatvářil, že je to samozřejmost.. No koukaly jsme asi obě jak zjara:-D. Tkže závěrem držím všem slušným romům palce, ať si v naší společnosti najdou místo na slunci a těm, kdo se rozhodl adoptovat nebo osvojit romy, přeji pevné nervy a odolnost vůči všem rejpalům. Držte se:-)
Mirka
  • 
2.4.2008 8:28:01
Bývam na malej dedine a v susedstve máme rodinu s adoptívnym romským chlapčekom, mal 15 mesiacov ked sa dostal do rodiny. Na ulici sa poznáme, chlapček tu chodí do školky, na rok pojde do školy, tiež tu v dedine. Nevidím v tom žiadny problém.
V celej našej dedine nenájdeš okrem neho jediného róma, nie je tu nablízku ani rómska "osada". Teda až na partiu "Diabolské husle" co majú vilu vo vedlajšej ulici :)
1.4.2008 22:34:14
Ahoj Cindule,

jojo, vzpomínám si! To je skvělý, že vás film pobavil..mě se líbil taky, mám podobná dílka ráda:-))
Vidíš, tys film viděla...a já tu pochoutku ještě neotestovala, většinou zbejvá čas tak na namazání chleba:-(( Každopádně jsem o tom slyšela i od jiných, tak doufám, že jednou si smlsnu..
Ale, že není dobrý jíst to o hladu?:-D:-D
Líza
1.4.2008 20:08:53
"pak sklízí nežádoucí důsledky i ti slušní a často velmi drsně, ale je to jen o tom - jak se z lesa volá , tak se z lesa ozývá"
O tom jsou vždycky všechny problémy s etnickou nesnášenlivostí. Že bílým to nedáme sežrat jako celku, ale romům jo. Do lesa volali ti méně slušní, z lesa se my ozýváme i těm slušným. Na základě vnějších znaků.
papinka
1.4.2008 20:06:40
Ale o tom to je,proč jsem na drtivou většinu "bílých" ochranku a policii volat nemusela a na Romy opakovaně (nemluvím teď o opilcích a zfetovaných nebo psychicky nemocných jakéhokoliv původu). Ale kdyby se chovali dle naprosto běžných pravidel respektujících tu nejobyčejnější lidskou slušnost, tak není problém, naopak by nám nezbylo jen ocenit jejich rodinnou soudržnost s jakou podporují nemocného člena rodiny. Buhužel ale musíme pořád a pořád řešit problémy okolo.
A propos - z ochranky mají legraci - vysmáli se jim do očí a nazývali je oblíbenými slovy a policie pomůže na půl hodiny ...
Takže bohužel pak sklízí nežádoucí důsledky i ti slušní a často velmi drsně, ale je to jen o tom - jak se z lesa volá , tak se z lesa ozývá.
Líza
1.4.2008 18:19:14
Já znám ty, kteří mluví s přízvukem i bez něj, a napříč těmi přízvuky jsou mezi nimi slušní i grázlové. Ale přízvuk je stejně povrchní znak jako barva kůže, proto ti to píšu, protože tě nenapadá, že už tímhle hážeš někoho do nějakého pytle.

Cindule, to je i odpověď pro tebe.
BTW, najdi v mých příspěvcích, které jsem janně psala, jaké že v nich je konkrétní odsouzení, byla bych zvědavá, kdybys nějaké našla.
Líza
1.4.2008 18:15:38
Papinko, a co ty s tím děláš? Necháš je dělat na oddělení bugr a rambajz?
Moje zkušenost je, že pokud k něčemu takovému došlo, tak stačilo jít se domluvit (snažila jsem se obracet na nejstaršího chlapa, ale nevím, jestli to je "správně";), že režim oddělení je takový a makový a uvidíme je tu rádi, ale je třeba aby zachovávali klid, nerušili ostatní atd.
Zatím vždy se šlo dohodnout.
No a kdyby nešlo - vy nemáte v nemocnici ochranku?
Margita
1.4.2008 17:52:14
No prave. Proto se o tom tolik debatuje, jak mezi gayi tak mezi ostatnimi - jestli se to ma povolit i v tech zbyvajicich statech. Proto jsem psala, ze by se ten pan choval jinak, kdyby byl jinde...a mela jsem dodat, ze v jinem state by ta jejich adopce taky vubec nemusela byt mozna. (Treba na Floride muzou gayove byt pestouni ale ne osvojitele...) Nicmene protoze v rade statu to mozne je (a napriklad vysla knizka od znameho publicisty nebo jak ho mam oznacit, kazdopadne to je gay clovek ktery s partnerem adoptoval dite), tak to nikomu nepripada jako neco neslychaneho.
  • 
1.4.2008 14:41:35
Je to těžké téma a má jistě více úhlů pohledu. Pocházím z poloromské rodiny a pamatuji si, že v šesté třídě po přestupu na osmileté gymnázium jsem také musela na chvilku zatnout zuby. Naštěstí má povaha je taková, že ač mě něco mrzí a bolí nedávám to znát a tak i ty malé caparty přestalo bavit si ze mne utahovat a považovat mne za "něco jiného". Svůj temperament, který jsem zdědila po taťkovi, jsem dokázala obrátit ve svůj prospěch a udělala si z něj přednost..Na maturitním večírku jsme se tomu ve výsledku všichni zasmáli a shodli jsme se na tom, že záleží opravdu na samotném člověku a je jedno, do kterého odstínu je zabarven... :o)
Při hledání zaměstnání jsem s tím nikdy problém neměla, spíše jsem vypozorovala, že zaměstnavatele spíše zajímá, co člověk má v hlavě a co umí..
Bohužel nemohu posoudit, zda malá "cikáňata" mají genově dané sklony ke špatnému chování. Sama děti zatím nemám a tak nedokážu říct, co je dobré nebo špatné... Ale vím jedno určitě - i kdybych měla v genech tyto sklony, moji rodiče je dokázali bravůrně ve mně potlačit a to jen tím, že mě naučili vážit si všech věcí a lidí...
Beruška9
1.4.2008 14:33:02
moc ráda čtu Tvoje příběhy, používám je pro sebe jako terapii - pozitivní přerámcování, jsem soudní znalec a vidím tu obrácenou stranu mince, adoptované vrahy svých matek, adoptované zloděje, prostitutky, podvodníky, keří zásobují svými dětmi kojenecké ústavy a dětské domovy...když klesám na duchu, tak něco napíšeš a je mi lépe, že vidím i z toho druhého okna, díky. M.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 132 [Dalších 102 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.