| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S hnědou kůží na trh?

 Příspěvky 110 z 132 [Dalších 122 >>]
3.12.2009 12:40:37
otázka je, jestli je to ten skutečný, vnitřní důvod. My žijeme na vesnici cca 600 obyvatel, kde převažují starší lidé, s klasickými sousedskými spory. Navíc, přistěhovali jsme se sem přesně čtvrt roku před příchodem našich dvou romských dětí do rodiny. Čili ti lidé ani neměli možnost nás poznat blíž, takž byli skutečně vystaveni celkem velkému šoku. Děti už navíc byly v předškolním věku a než si zvykly na různá pravidla a společenské konvence (netykat cizím lidem, nezdravit sousedku dobrý den, bába letí komínem apod.), tak to taky chvíli trvalo. Navíc v sousední obci je poměrně viditelná romská komunita s ne zcela dobrou pověstí, takže proti nám hrálo spoustu faktorů, kterých jsme se také obávali. A přitom můžu říct, že kromě jedné maminky malé blondýnečky, která vyletěla na našeho kluka, když se děti poškorpily, jsme tu za ty tři roky neměli se sousedy jediný problém. Naopak kolikrát nám fandí a dokonce našim dětem i trošku nadržují:)
Někdy se vyplatí lidem víc důvěřovat, že to zvládnou:)
Martin
  • 
3.6.2008 22:19:15
Mí rodiče cigánsky neuměli takže,sem se nemohl naučit naší řeč od rodičů,a neměl jsem příležitost nebo štěstí se naučit tu to řeč ani později i když ted mluvím třemi jazyky u kterých ta příležitost byla(škola).Rodinu vedu hlavně k učení a slušnýmu chování,k úctě druhého atd.Ještě jednou nestydím se za to že jsem co jsem.Když se podíváš do historie o lidech kteří by nás měli učit tak zjístíš že o těch hrůzostrašných věci napáchali(europani)kam přišli tam byla jen smrt a skáza.
Cow :-)
3.6.2008 21:58:13
Martine, a to bys bez toho neuměl? Myslím pohybovat se např. na úřadech? V tom jsou Romové docela úspěšní, ne? ...aspoň se to teda říká.
A zkus mi odpovědět na zbytek otázek...ohledně řeči a "kým" se cítiš být.
K jakému cíli vedeš své děti?
Martin
  • 
3.6.2008 21:44:17
Štěstí bylo to, že se ted umím mezi těmito lidmi úřady atd. pohybovat, Naše kultura? To fakt nevím ta se u mne ztrácí, jen občas si poslechnu nějakou hudbu, ale jinak za sebe se nestydím a jsem na sebe hrdej, že vedu rodinu k nějakému cíli.
Cow :-)
3.6.2008 21:29:55
martine, jetli ještě nakoukneš, píšeš:
"osobně jsem měl to štěstí že sem nevyrůstal jen mezi cigány"....
Proč si myslíš, žes měl ŠTĚSTI???
V čem vidíš pozitivum?
Píšeš, že nemáš romský přízvuk? Umíš tedy "svůj" mateřský jazyk nebo tím, žes vyrůstal jinde, tak ne? Co romská kultura? Neláká tě?
Kým se vlastně cítíš být? Takový nebo makový.
Kdybys přišel mezi Romy, brali by tě jako Roma? A když jsi mezi ostatníma, berou tě jako "bílého"?
Jsou to velice osobní otázky, jsem si toho vědoma. Jsem prostě zvědavá, nemyslím tím nic špatného.
;)
3.6.2008 21:20:13
No, to je sice moc hezké, co píšeš - myslím to ironicky, samozřejmě - ale otázkou je, kde se v lidech to chování bere. Chytá si např. někdo pevně kabelku, když do MHD přistoupí Vietnamec nebo černoch?
madelaine
3.6.2008 21:14:32
Martine R^R^R^
  • 
3.6.2008 20:51:53
Narodil jsem se v roce 1970 je mi 38 pracuji v jedné zahraniční firmě kde se vyrábí výtahy,mám 2 děti,mladší má ještě povinou školní docházku a ta druhá ted odmaturovala.
ŠKOLA začátek:Jen to co si pamatuji (v dětství jsem nikomu nikdy neublížil)1-5 třída HRA NA BABU-MÁŠ ČERNOCHA ,MÁŠ CIGOŠE,než tu hru začali hrát tak se mě nejprve dotkli rukou,když se něco ztratilo automaticky se všichni podívali na mne a prohledávali mi aktovku,někdo přitáhl vši do třídy automaticky jsem byl první na řadě koho prohlíželi a tak bych mohl pokračovat dála dál.PRÁCE:Jelikož nemám romský přízvuk a jsem dost komunikativní tak při tel.hovoru nepoznáte že jsem rom a tak 90% telefonátů končili kladně ale při osobním jednání no však už asi víte,v práci pokud mě neznají tak se semnou baví jako s debilem a dávají mi práci pro dementa,zrovna včera když jsem šel do kanceláře tak jsem nechtíc zaslechl jak se baví mistrové koho příjmou do práce a koho ne a byla tam otázka kolik vezmou cigánů,odpověd byla asi tak každého dvacátého pak by tu bylo dost černo a zasmáli se,potom když mě viděli tak zmlkli .CESTY:V dopravních prostředcích si vedle vás nikdo(90%) nesedne ,kabely a různé věci si hnedka lidi dávají stranou(nikomu jsem nikdy nic nesebral),na tržnici slyším matku jak křičí na dítě:ty si špinaví jak cikán(jsem čistotný),ochranka v obchodáku zaujme polohu tak aby na mě viděla a ostatních si nevšímá,(dobrý pocit pro mé nakupování),a mohl bych pokračovat dál a dál.Chci vám jen dát vědět že život tu mám o 100% těžší než majorita a že tu ten rasismus je i když jen skrytý ale je!POVYŠOVÁNÍ SE NAD DRUHÝM DÍKY SVÉ RASE:Je to špatná vlastnost o kterou se žádný člověk nijak nezasloužil a zdá se mi že jí využívají většinou lidi kteří mají menší IQ alespoň podle mích zkušeností.ČESKO:Chybí tu tolerance,poctivost při podnikání a každý myslí spíše na sebe a majetek,nedávno jsem byl u našich sousedů v Bavorsku nějaký cyklista tam upadnul na chodníku a dal si do hlavy o obrubník byl celí od krve každý kdo jel okolo tak zastavil a zeptal se jestli nepotřebuji s ním pomoc při ošetřování,u nás na náměstí upadl člověk na zem a byl bez vědomí lidé kteří šli okolo dělali že ho nevidí..Takže nevím proč a nad čím se tu člověk tak povyšuje(že je bílí čech?).Já osobně jsem měl to štěstí že sem nevyrůstal jen mezi cigány,je chyba a dost veliká že je všechny na strkaj do jedné lokality a pak se nemaj od koho co naučit.Zkuste dát křovákovi byt a chtít po něm aby platil nájem a staral se o údržbu,protože někteří z nás takoví ještě jsou,ale to nemění nic na tom že se k nám budete chovat jako k hovadům.
Martin
dana
  • 
5.4.2008 22:19:12
Máte pravdu ALE... Tím že si nevezmete rómské dítě chráníte především sebe. Jistě, že by to na malé vesnici nemělo snadné ale jaké to asi má v dětském domově? Myslíte že lepší?
5.4.2008 22:02:36
Maceška, krásny článok ako vždy :-)

K téme-ja som pracovala na úrade práce, povolaním som sociálny pracovník a nemala som s rómami problémy. Je to celé o obyčajnej ludskej slušnosti, vždy som sa ku každému človeku chovala slušne a zlé skúsenosti som mala skôr s väčšinovou populáciou. Najlepší boli teenageri, ktorí mi rovno povedali, že pod 20 tisíc ráno ani nevstanú z postele do práce (absolventi) mala som ich na starosti a teda občas som mala čo robiť ich nejak vôbec namotivovať, pretože pre tak 20 percent z nich bolo hlavnou náplnou dňa sedieť v krčme. Rodičia ich štedro dotovali, k tomu mali ešte nejaké tie sociálne dávky a pracovať sa im proste nechcelo.
MMch ja s 2 rokmi praxe som mala plat okolo 10 tisíc hrubé, takže ma to fakt trocha urážalo. Začínala som tam na 5 tisícoch kvôli praxi.

S rómami mám skúsenosti, že sú často skôr vystrašení na úradoch a pod (a my sme dávky nerozdávali, takže nemusí niekto namietať, že boli slušní, aby niečo dostali) mne často pripadali skôr ako bezradné deti a vždy boli slušní a to nie som žiadna "korba", žeby mali rešpekt :-))))
Dodám ale aj, že žijem v hlavnom meste a v oblastiach kde sú osady to môže byť iné.
Súhlasím ale s názorom Margity a dodám, že podla mna práca s rómami musí ísť cez deti, pretože s dospelými už sa ťažko niečo napracuje. Výborný je napr. projekt divé maky, kde sa sponzorujú šikovné rómske deti-napr. v hre na hudobný nástroj, speve a pod.
Daleko väčšia by mala byť terénna sociálna práca napr. aj rómskych soc. pracovníkov (a že ich začína pribúdať na VŠ!) ktorých lepšie príjmu, mali by matky učiť od ranného detstva ich detí sa o ne postarať aspon v základných otázkach. pretože keď sa na to bude kašlať, tak je to začarovaný kruh, rodičia vyrástli v osade, nič iné nezažili a proste ani nevedia inak vychovávať deti ako to videli od svojich rodičov-to je prirodzené. A takto sa z generácie od generáciu prenášajú stále rovnaké náviky. (samozrejme zase česť výnimkám, ktoré napr. v škole zbadajú,že sa dá žiť aj inak a majú dostatok vnútornej sily sa podmienkam v akých vyrástli postaviť a žiť inak, napr. si dokončiť vzdelanie.)
Mám skúsenosť, že keď sa Rómom ponúkli aktivačné práce, kde fakt robili za 1000 sk mesačne, tak o ne bol dosť velký záujem, chceli pracovať. Treba ich zaktivizovať, aby si zvykli na ten režim, že chodia do práce, niečo robia-zmysluplné. Páči sa mi aj projekt, kedy si sami stavajú domy, kde budú bývať (za pomoci obce) tažšie sa ničí niečo, čo som si budoval vlastnými rukami. Aj také som videla, že im napr. dajú kravy, ovce a oni ich chovajú, nesmú ich zabiť-bolo to tam nejak ošetrené, ale už si to celkom nepamätám.

Naproti tomu som v práci pár krát mala opitých "bielych" ludí, alebo nafetovaných, občas sa nám niekto vyhrážal zabitím aj na strelné zbrane došlo (a to proste niekto prišiel a rovno sa začal bezdôvodne vyhrážať) na toto som nervy nemala, takže som odišla. Nemali sme ani obyčajnú ochranku a pracovali sme takmer samé ženy (za ten plat sa tam muži dlho neudržali).

K téme homosexuálnych adopocií. Môj názor je podobný ako tu už odznel-uvolnila by som deti o ktoré nie je záujem heterosexuálnymi pármi, aj keď je naozaj otázne, či všetky hetero páry sú lepší rodičia ako homosexuáli (pochybujem o tom) no toto by som presadila aby sa väčšinová spoločnosť necítila ohrozená.
U mna je dosť dobrý argument ten, že predsa dnes už klasickú nukleárnu (otec+matka+deti) rodinu človek stretne tak z 50 percent, každé 2 manželstvo končí rozvodom, takže aj v tej situácii má dieťa často dve matky a dvoch otcov! (ak si nájdu každý po rozvode partnera).
Tak isto je vela rodín, kde sú slobodné matky a to občas aj generačne, takže dieťa vyrastá povedzme s 3 ženami (poznám takú rodinu, kde len ženy vychovávali kluka a všetci sme hov škole milovali aký bol citlivý a skvelý :-)
Keď je dieťa so situáciou oboznámené a vybuduje sa mu dobré sebavedomie, tak si dokáže svoje postavenie v kolektíve ubrániť! (napr. sa posmievajú za okuliare a dieťa povie "no a čo, mne sa to páči a je to dnes IN) agresorom to vezme vietor s plachiet. Mojej citlivej neteri sa posmievali za vady reči a ona sa zamyslela, odpovedala "to nevadí, ja sa to naučím" a neriešila! a posmievajúce dieta nevedelo, čo dalej.

Vladan-typujem, že si ešte skôr mladší ročník, či nie? Ja mám kamaráta homosexuála (učí na VŠ, spravil si doktorát :-) a je celkovo hrozne fajn a uznávaný v profesii) preskákala som s ním vela jeho vzťahov -niekolkomesačných no po rokoch sa usadil a už má priatela dlho (myslím 5 rokov-žijú spolu) on si myslím tiež deti adoptovať nechce, proste muži až tak netúžia po detoch podla mna ako ženy a často, kým tie deti nemajú (obvykle na naliehanie partnerky-česť výnimkám) tak vôbec nevedia o čo prichádzajú :-)
Dosť som sa cez kamoša v gay komunite pohybovala a dosť mi to tam vyhovovalo, tolko vtipných a fajn ludí pokope som inde nevidela. :-)
 Příspěvky 110 z 132 [Dalších 122 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.