| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S hnědou kůží na trh?

 Celkem 131 názorů.
 Novotňásci 


Je to krásné 

(31.3.2008 7:57:01)
Já film Smradi viděla.Já moc krásny.Je moc faj slyšet a vidět jak děti z DD žijí mezi námi.Jen mne mrzí,že mnozí spoluobčané hledí na odlišnosti skrz prsty.Vím moc dobře o čem mluvím.Sama jsem odlišná-tedy byla.V době kdy jsem byla na základce(1980-1988)se nenosilo být zrzavý katolík.Všem dětem z DD přeji,aby si našli "svoji" rodinu,která je bude mít ráda.
 Insula 


Re: Je to krásné 

(31.3.2008 8:24:01)
Rozhovor s p. Boučkovou jsem četla až dnes a věřím, že se určitě s manželem velmi snažili vychovat "své" syny dobře. Proč to nevyšlo? Těžko říct. Ale věřím, že geny opravdu mohou hrát velkou roli. Jen nevím, proč u někoho to vyjde a u jiného ne. ;(( Ale to asi neví, nikdo, zatím.
Také znám jeden příklad adopce romského děvčátka bílým rodičům (nebo jak to mám napsat). Musím říct, že ani oni to nezvládají. Už v podstatě velmi brzy začaly problémy, se kterými si nedokázali poradit. A poradit jim nedokázal nikdo. Už i rozdíl v "temperamentu" byl obrovský. Naprosto nestačili "držet krok". Myslím, že to u nich, bohužel, také nedopadne nijak moc růžově. ;(( Je to škoda, "svojí" dceru milují, ale nejsem si jistá, jestli by do toho šli znovu. ;((
 suzann 
  • 

Re: Je to krásné 

(31.3.2008 8:32:16)
Taky jsem si kvůli zrzavým vlasům vytrpěla své. Shodou okolností jsem taky věřící (ne teda katolík), ale nevím jestli to bylo až tak zásadní - spíš se mi smáli kvůli těm vlasům. Tedy nejen to. Taky vedle mě nikdo nemohl sedět a tak.
Nevím, ale mám pocit, že na základce si ty děti najdou na druhých cokoliv. Že si něco užije každý. I když, roztomilá blondýnka to asi nezná. Nevím. Můj manžel např. když jsme se seznámili, mi nechtěl říct své příjmení, prý je trapné. Jenomže to má jen z toho, že se mu posmívali. Já s příjmením Jahodová jen užívám, každý druhý mi řekne "Vy máte ale hezký příjmení" :-))
 Insula 


Re: Je to krásné 

(31.3.2008 8:39:51)
Mě zase kvůli brýlým.
 pavla12345 


Re: Je to krásné 

(31.3.2008 8:55:08)
Suzann, i roztomilá blondýnka si to "užije". Moje pětiletá holčička je opravdu krásná, manžel si ji navíc po dvou klukách "strojí". Vždycky se najde nějaká jiná holčička, která jí to závidí a vystrkuje ji z kolektivu. Terka je cíťa a špatně to nese, hlavně nechápe proč, co udělala špatně.
S tím co asi prožívají malí romáčci se to ale určitě srovnávat nedá.
 suzann 
  • 

Re: Je to krásné 

(31.3.2008 9:03:47)
Nojo, tak to znají opravdu všichni.
Asi se to v případě Romů srovnat nedá no... ale myslím že co se dětí týče, tak to prožijí všichni stejně - ovšem něco jiného jsou ústrky i od dospělých, vyhození z krámu nebo tak. Je šílený jak je lidi házej do jednoho pytle. Já občas taky na Romy nadávám, ale to jen v situaci, kdy nějací konkrétní něco vyvádějí, a to pak nadávám na tyto konkrétní - stejně jako v případě jakékoliv jiné rasy. Ale jsou lidé i v mém nejbližším okolí, kteří při takových situacích začnou nadávat na všechny Romy a tvářit se, jako by všechen bordel a podobně dělali jen Romové, jakoby jen oni vysávali sociální podpory a tak. Přitom to je jasně záležitost jak Romů, tak kohokoliv jiného; stejně jako "normální slušný" život je taktéž záležitostí obou. Tím, že nějací zaslepenci to nejsou schopni vidět a přehodnotit své jednání, se problémy jen zhoršují...
 blajda 


rozdíl: od dětí, od společnosti 

(31.3.2008 9:03:56)
No myslím, že každý opravdu zažil od dětí aspoň něco neopříjemného. Zvláště na základní škole. Ale můžeme to srovnávat? Když se někdo směje kvůli brýlím, paní učitelka pokárá a vysvětlí (nebo lépe jen vysvětlí). Když se do "barvy" (jak říkají děti) tak možná někdo něco vysvětlí, ale zavřou se dveře sborovny a přála bych vám slyšet ty pedagogy. A nejde jen o sborovnu a pedagogy, ale celou společnost. Jde o to, že se člověk nemusí obhajovat jen v 1. a 2. třídě (např. - vím že u něčeho i déle), ale po obhajovat se celý život. Zkuste si to představit. někdy se opravdu musím stydět...
 Léna 
  • 

Re: rozdíl: od dětí, od společnosti 

(31.3.2008 10:58:59)
Přesně, četla jsem zajímavou úvahu o tom, proč u nás není příliš rozšířená multikulturní výchova ve vyučování. Jeden z důvodů byl právě ten, že řada učitelů má ve skutečnosti podobně diskriminující pohled jako jejich žáci nebo někteří rodiče. Proto nemají potřebu o těchto problémech s dětmi upřímně mluvit a spíše se jim vyhýbají :o(
 Margita 


Re: rozdíl: od dětí, od společnosti 

(31.3.2008 18:46:01)
Leno, naprosto souhlasim. (MMCH poslala jsem Ti mail.) Ucitelky casto mivaji velice rasisticke nazory. Nejsmutnejsi je (coz jsem vicekrat zazila), kdyz pedagog vidi stejne chovani u dvou ruznych deti - jedno bile, jedno romske - a hodnoti ho uplne jinak. Zda se mi, ze vetsina lidi proste nedokaze byt objektivni (a casto se to tyka i Romu samotnych...sama jsem Romka a kolikrat musim od vlastni rodiny poslouchat, co vsechno udajne mame "v genech," pricemz to je z vedeckeho hlediska naprosta blbost).

No nic...Macesce samozrejme dekuji za dalsi velmi prinosny clanek. Sama mam dve deti diky adopci, samozrejme jsou romske. Takhle hodne deti mi muze kdekdo zavidet. A protoze jim jejich romstvi budu podavat jako neco pozitivniho, pochybuju ze se z nich stanou rebelove kteri v puberte utecou k nejakemu ciganskemu nebo buhvijakemu gangu. Bohuzel, ackoliv kvalitni nahradni rodice se dnes snazi prezentovat romskou kulturu svym romskym ci poloromskym detem, rada dalsich pestounu nebo osvojitelu sve deti poskozuje svym negativnim postojem k romstvi (at uz otevrenym nebo skrytym, deti to vyciti). Tito rodice to casto mysleji dobre, ale bohuzel pak neni divu pokud se to odrazi na sebevedomi ditete a v zivote vsech zucastnenych nastane chaos. Navzdory vsem moznym uskalim ve vychove a)deti b)prijatych deti c)deti celicich majoritnim predsudkum ale souhlasim s Maceskou, ze neni duvod a priori ocekavat, ze to s prijatym ditetem "dopadne spatne" kvuli jeho (polo)romstvi. Bohuzel ve spolecnosti a mezi lidmi pracujimi s detmi (ci rozhodujicimi o nich) pretrvavaji nazory, ktere jsou prokazatelne sto let za opicemi. Snad se tato cast sveta nekdy v dohledne budoucnosti zmodernizuje.
 Darka, 4+1 
  • 

Re: rozdíl: od dětí, od společnosti 

(31.3.2008 22:26:53)
Gratuluju k vašim dětem a doufám, že více romských rodin dokáže přijmout dítě svého etnika.My "bílí" budem vždy trochu v nevýhodě.
 Iw 
  • 

Re: rozdíl: od dětí, od společnosti 

(1.4.2008 14:41:35)
Je to těžké téma a má jistě více úhlů pohledu. Pocházím z poloromské rodiny a pamatuji si, že v šesté třídě po přestupu na osmileté gymnázium jsem také musela na chvilku zatnout zuby. Naštěstí má povaha je taková, že ač mě něco mrzí a bolí nedávám to znát a tak i ty malé caparty přestalo bavit si ze mne utahovat a považovat mne za "něco jiného". Svůj temperament, který jsem zdědila po taťkovi, jsem dokázala obrátit ve svůj prospěch a udělala si z něj přednost..Na maturitním večírku jsme se tomu ve výsledku všichni zasmáli a shodli jsme se na tom, že záleží opravdu na samotném člověku a je jedno, do kterého odstínu je zabarven... :o)
Při hledání zaměstnání jsem s tím nikdy problém neměla, spíše jsem vypozorovala, že zaměstnavatele spíše zajímá, co člověk má v hlavě a co umí..
Bohužel nemohu posoudit, zda malá "cikáňata" mají genově dané sklony ke špatnému chování. Sama děti zatím nemám a tak nedokážu říct, co je dobré nebo špatné... Ale vím jedno určitě - i kdybych měla v genech tyto sklony, moji rodiče je dokázali bravůrně ve mně potlačit a to jen tím, že mě naučili vážit si všech věcí a lidí...
 Lizzie 


Co si o tom myslíte? 

(31.3.2008 9:03:12)
Lidko,

já byla v prvních dvou třídách roztomilá holčina a jakž takž to šlo, nicméně pak jsem se začala lišit..jedničkářka (ale ne šprt), o deset cenťáků vyšší než ostatní holky, o pár kilo těžší ne tlustá a ne drobounká. Navíc jsem mívala starší kamarádky, trochu jiný zájmy...a k tomu naprosto nešikovná na tělocvik. Taky jsem si užila.
Jinak...mamina mě oblíkala v sekáčích a vůbec nijak zvlášť draze, ale s opravdu dobrým vkusem - tos měla vidět ty pošklebky. Vrcholem bylo, když jsem v páté třídě přišla v šatech, kterým se slečny smály a o dva roky později v nich přišly též:-))
Teď na to vzpomínám s nadhledem...ale před pár týdny jsem potkala spolužáka se základky, který mě s úsměvem zval na sraz třídy a strašně se divil, když jsem mu odpověděla: ,,Ne, já tam nepůjdu. Nemám si s těma lidma, co říct..". Vyjma pár vyjímek, to tak platí.
Jinak ale myslím, že děti, co si kdysi něčím podobným prošly bývají houževnatější a svobodomyslnější..upřímně, spousta ,,školních" hvězd spadá spíš do těžkého průměru.Co si o tom myslíte?
 Novotňásci 


Re: Co si o tom myslíte? 

(31.3.2008 9:35:52)
Já tedy srazy neodmítám.Ale jak pozoruji.Školní hvězdy jsou už několikrát rozvedené,nebo svobodné matky.A ty posmívaní žijí šťastně.Je to asi taková kompenzace.

Já ještě nosila korzet a vypadala v něm jako želva.
 Lizzie 


Re: Co si o tom myslíte? 

(31.3.2008 9:41:21)
Já dlouho neuměla R a Ř...no, co, ale pomohlo ti to, ne? A já se naučila správně mluvit taky:-)
S tou kompenzací je to snad pravda..pozdější kamarádka, na základce velice respektovaná a zářící, si zas v 18 pořídila děcko. Je nedoučená, možná happy, ale stejně mi to nepřijde nejlepší start do života.
 pavla 2 deti 
  • 

Re: Co si o tom myslíte? 

(31.3.2008 20:27:28)
ahoj,tak ja asi zapadam do te kategorie na ZS bezproblemova..co se tyka kolektivu...byla jsem mezi spoluzaky i spoluzackami oblibena,i dnes po cca 20 letech poradam srazy a vubec si myslim,ze jsme meli stesti a byli bezva trida..a ted ta druha strana mince..jsem rozvedena..i kdyz netusim,zda to spolu nejak souvisi :)Kazdopadne jsem pak mela docela problemy"prosadit se" v klucici tride na stredni skole a po tom kolektivu se mi ani moc nestyska..Zivot je holt obcas nevypocitatelny :)
 Lizzie 


Srazy 

(31.3.2008 9:43:28)
..jinak na srazech jsem byla asi 4x. Dvakrát jsme se tam sešli tři, pak víc, ale stejně to bylo o ničem.
 Lucie+Anička 6 měsíců 
  • 

taky korzet 

(31.3.2008 10:12:50)
ahojky, taky jsme nosila korzet, nastoupila jsem s ním už v první třídě,děti z mé třídy byly poučeny paní učitelkou, takže jsem se setkala spíš se solidaritou, ale pak tam byly ostatní třídy a to už bylo horší..korzet mi začal vadit až v pubertě, nosila jsem ho do 17ti...
 Celestýnka 
  • 

Re: Je to krásné 

(5.4.2008 17:04:14)
Film jsem viděla,taky se mi líbil.Chtěla bych ale reagovat na zmínku o vyhazování romských kluků z obchodů.Sami máme obchod v centru Brna a romské děti se pořád courají sem a tam.Většinou jsou vysláni svými rodiči,kteří vysedávají naproti v restauraci,aby něco "prodejného" otočili /tj.ukradli/.Přímo toto jsme zaslechli několikrát.Opravdu nemáme čas,i když jsme tam 4,hlídat je a stát jim pořád za zadkem.Proto,když není čas a musíme se věnovat kupujícím,kteří opravdu přišli nakoupit,posíláme je prostě pryč,že nemáme čas je hlídat.Jsou už naučení tak,že se schválně na co nejvíc věcí vyptávají a když jim zodpoví všechny dotazy jedna prodavačka,na to stejné se jdou znovu ptát prodavačky druhé.Já mám tedy trpělivost velkou /s některými zákazníky/,ale tohle je opravdu síla.I když chodí i slušné romské děti /poznáte je snadno-nezdržují,něco si za chvíli vyberou,zaplatí a jdou/,tak většina je těchto problematických-bohužel.A vrchol všeho byl,když asi 6-7 letý romský kluk přišel zfetovaný,přímo s hadrou napuštěnou nějakým sajrajtem u nosu.Toho jsme vykázali ven rovnou od dveří.Sama jsem si vzala za manžela napůl Čecha,napůl "Roma" z velice slušné rodiny,ale i on opravdu šílí z toho,jak se morálka Romů rok od roku zhoršuje a z určitých oblastí přímo u centra Brna se stávají přímo ghetta,kam se bojí "normální" lidé chodit.Výhoda je alespoň v tom,že na ty romské děti u nás v obchodě manžel platí,protože asi instinktivně ví,jak na ně,a oni z něj mají respekt.Ale nemůže být v obchodě pořád a ostatní personál vždy začne nervózně-jen,když je vidí blížit se k obchodu.
 janna001 


Nepopulární názor 

(31.3.2008 9:01:21)
Milá maceško,
je ode mne možná nepředložené vyjadřovat svůj názor takto přímo, ale chápu odpor našich spoluobčanů k Romům. U nás bylo z jedné čtvrti vytvořeno takřka ghetto, Romů je tady opravdu většina a normální lidé (ať bílí nebo tmaví) se sem stěhují jen v nouzi nejvyšší. Dospělí Romové tu vesměs mluví se svým typickým přízvukem, oslovují Neromy "Hej, gadžo" a děti jsou vyhazovány z obchodů, neboť se jich tam nahrne vždycky větší množství, proběhnou obchodem a zmizí aspoň s nějakým úlovkem - z obchodů je ovšem vystrkují jen Vietnamci, bílí Češi si to netroufnou, protože by byli za rasisty. Poněkud úsměvné mi přijde, že ty vyhozené romské děti pokřikují na vietnamské obchodníky: "Rasisti!" Mimochodem, Vietnamci tu provozují na sídlištích samoobsluhy, večerky a hospody a nepamatuju, že bych od někoho slyšela o nějakém konfliktu s nimi. Zkrátka byla jsem často svědkem různých scének, přesto se za rasistu nepovažuji - je mi jedno, jak kdo vypadá, když se chová normálně. Chtěla jsem tímto dlouhým a neforemným projevem jen vyjádřit, že naprosto chápu, proč lidi Romy nemají rádi. Ovšem zevšeobecňování nemá smysl, smysl oproti tomu má poskytnout domov jakémukoliv dítěti. Člověk mu může dát lásku, péči, úplně všechno ze sebe a modlit se, aby to stačilo a k něčemu to bylo - to je myslím stejné u vlastních dětí i u přijatých.
 Zuzka M. 
  • 

Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 12:54:57)
Jj tak alespoň někdo má stejný názor jako já.... Samozřejmě znala jsem pár romských rodin, které byli slušně vychované a jako dítě jsem se třeba s jednou romskou holčičkou kamarádila. Ale když se z poklidného sídliště pomalu začne vytvářit romské ghetto - kde nemůžete nikomu ani pohlídnout do očí, protože na váš hnedka začnou řvát "co na mě čumíš, ty bílá držko..." apod. nebo si pamatuju, když sestra šlo po ulici a partička cikánů na ní začala nadávat "Ty bílá kurvo!" tak mi potom řekněte kdo je tady rasista. Takže ... znám pár vyjímek-kde jsou slušní. Ale z většiny z toho co znám je to verbeš... v našem městě třeba odsunutá na jedno sídliště (vě městě je opravdu moc nepotkáte) a myslím, si, že zbytek obyvatel města je za to nesmírně rád... mimochodem o kvalitě života v tomto ghettu svědčí třeba cena prodávaných bytů... 4+1 za 300 tis. je opravdu lákavá nabídka :)
 Jaana2 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 14:52:01)
jj, asi tak, prostě když vidím normálního člověka, tak nevidím, zda je bílý, černý nebo fialový. Když vidím hlouček zanedbaných, postrojených děcek, tak zbystřím a jsem v pozoru, aby se mi něco nestalo.
Bohužel to bývají povětšinou děcka romská, vedou je k tomu jejich rodiče. Stát vynakládá poměrně velké částky na jejich začlenění do společnosti, u nás ve měst konkretně na nultý ročník pro předškoláky, kde by se děti učily základním návykům, aby mohly nastoupit do normální školy, obědy tu mají zdarma a víte co? Bude se to rušit, protože není zájem. Jen stále - DEJTE DEJTE a za nic.
V případě, že si vezmou "bílí" rodiče z DD z romské populace věřím osobně tomu, že z takového dítěte vyroste slušný člověk, alespoň v drtivé většině případů. Zrovna tak, pokud je romská (česká, vitnamská apod.) rodina v pořádku, tak vychová pořádné lidi.
Dokud ale budeme zavírat oči před problémem, který narůstá a každý se bude bát o tom jen mluvit, tak to vůbec nebude do budoucna jednoduché. Protože oni znají jen svá práva, bohužel o povinnostech slyšet nechtějí
 katka+katka 
  • 

Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 16:37:37)
souhlas se všemi z nepopulárního názoru, romové znají svá práva naprosto dokonale, ale povinnosti už vůbec. To, že je většina obyvatel nemá ráda, není způsobeno jejich barvou pleti (mohli by být klidně fialový se zelenýma hvězdičkama), ale JEJICH CHOVÁNÍM
 Margita 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 19:21:22)
Pardon, ale mne stale pripada usmevne, kdyz nekdo mluvi o rasismu pokud se jedna o romskeho prcka pokrikujiciho "hej, bila hubo!" atd. Samozrejme ze to je spatne a sama bych dotycnemu vynadala (romsky, pokud by rozumel :-) az by se mu hlava tocila. Ale vite kolikrat romske dite uslysi nadavku nebo rasisticky komentar od "bilych," nez to proste nemuze dal vydrzet a citi potrebu kolektivne to "vratit" spolecnosti? TO SI FAKT NEDOKAZETE PREDSTAVIT JAKE TO JE - jaky je rozdil mezi temi tzv. "normalnimi," kteri tu jsou tzv. "doma," a mezi nami tzv. "parazity," kteri at delame co delame, vetsinou jsme povazovani za obcany druhe kategorie bez ohledu na chovani? (A ruku na srdce, kolik Cechu OPRAVDU povazuje slusne, nekriminalni Romy za rovnocenne lidske bytosti?) Nerada se stavim do pozice ublizene, nemam v umyslu kricet "dyskrymynace"! ani obhajovat nepoctive Romy, a politkorektni vyroky vetsinou taky nemusim...pouze mi prijde velice nedomyslene, kdyz nekdo srovnava opravdovy, ponizujici rasismus s nadavkami romskych vyrostku a socialne slabych jedincu. Rozdil je totiz prave v tom ponizeni. Kdyz jde Cech po ulici a nekdo se mu smeje, ze je "bila drzka," tak se sice pravem nastve, ale tezko to pohne s jeho sebevedomim. Zato jakakoliv narazka na nezadouci "odlisnost" dokaze poradne zamavat i s tim nejslusnejsim, nejvyrovnanejsim romskym ditetem. Verte mi, nikdo z vas by to neunesl o nic lip nez tyto deti. Nikdo z vas by se nesnazil "integrovat" o nic vic, kdybyste byli v jejich pozici, kdybyste videli nebo tusili vysledky pruzkumu ktere ukazuji, ze vetsina Cechu by Roma dobrovolne nezamestnala (ale pak si ti sami stezuji, ze nechceme pracovat!), atd. Proste nebyli byste na tom jako etnicka skupina o nic lip. Nekteri by byli uspesni, ostatni ne, ale fnukali by skoro vsichni, protoze Cesi nejsou o nic min ufnukani nez jine narody. Ostatne s pracovni moralkou je to v CR uz tak dost zoufale (srovnavam napr. s USA, kde jsem prozila vic nez pulku zivota - ale neznamena to, ze tim padem Cechy povazuji za podradnou rasu, ze ano...)

No to jsem se zase jednou rozcilila. Rozumnym prispevatelum dekuji. Tem, kteri si budou stezovat na "rasismus naruby" radim, aby prinejmensim navstivili nejaky rakousky obchod, ktery opakovane vykradli Cesi (nebo si staci uvedomit, ze nejvic kriminality v ceskych obchodech dle pruzkumu pachaji bili zamestnanci, zatimco slusny Rom ma o hodne mensi sanci, ze tam najde praci). Anebo se navstevte nejakou americkou univerzitu, reknete jim sve nazory na Romy a na "rasismus naruby" a uvidite, jak se budete citit - protoze vas budou mit za nevzdelane, zabednene (a zcela pravdepodobne menecenne) chudacky. Pak si predstavte, ze se citite taaaakhle malinkati od batoleciho veku, zkuste se kazdy den poprat s opravdickym rasismem a pak mi klidne povidejte o tom, co ten rasismus doopravdy je.

Vetsinou se snazim vystupovat diplomaticky, tentokrat se mi to opravdu nepovedlo, ale clovek se obcas neudrzi... Snad i tohle bude k necemu dobre. Preji hezky den.
P.S. Skutecny "nepopularni nazor" je, ze Romove ve sve podstate nejsou o nic horsi nez kdokoliv jiny. To, ze Cesi maji k Romum vetsinou odstup, neni nic prevratneho ani nepopularniho, je to proste dana vec, za kterou muzou pitomi jednotlivci jak z rad Romu, tak z rad Gadzu. Kdyby se lide k sobe prestali chovat s takovym pausalizujicim despektem, brzy by to vypadalo jinak.
 janna001 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 20:05:33)
Myslím, že slušní lidé to mají těžké a slušní Romové ještě víc. Tyhle nálepky jsou špatné, chtěla jsem vysvětlit, jak to vzniká a proč má dnes tolik rozumných dospělých takový názor. Je to boj na dlouho, jako s každým předsudkem. Nevím, jak to vyjádřit jasně a stručně, držím ti palce, ať se ti vede co nejlépe. Nepřeju nikomu špatný život, chápu ale, proč se třeba u nás na severu tyhle předsudky tak drží.
 Margita 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 20:17:42)
Promin, koukam, ze jsem vlastne reagovala nejen na Tvuj prispevek, ale zejmena na slova "kdo je tady rasista" v jednom komentari pod nim a taky obecne na vsechny vykriky o "rasismu naruby," ktere me vzdycky dokazou tak vytocit :-) Samozrejme debatu vitam a jak vidis, kazdy z nas dokaze svuj nazor podat trochu neuhlazene :-)
 Líza 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 19:18:14)
Osobní zkušenost máme jistě všichni sklon generalizovat, ale je už těžší připustit si, že kdybychom takhle do ghetta byli nějakou jinou, většinovou společností vyloučeni my bílí, dopadlo by to stejně, je to mnohem víc sociální než etnická záležitost, respektive tenhle sociální problém se týká tohoto etnika, to ovšem neznamená, že je etnikum špatné.
Jen jedna věc mě zarazila: Považuješ za známku jejich "špatnosti", že mluví romsky? Proč?
 janna001 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 20:13:10)
Oni nemluví romsky, mluví česky s takovým tím "romským" přízvukem. Co jsem si všimla, mluví tak většinou ti "nepřizpůsobiví" Romové - omlouvám se za to slovo, přijde mi trapné, ale lepší mě právě nenapadá. Mimochodem, mluví tak i "nepřizpůsobiví bílí", flákači, co pracovat nechtějí. Víte, že jsem třeba na sociálce slyšela, jak matka říká dceři: "Sem si budešchodit pro peníze."? Ne, že jí tady pomůžou, když bude zle a nenajde práci. Dost Romů mluví normálně česky. A s tím oslovením - když se mě cizí člověk zeptá třeba, kolik je hodin, očekávala bych třeba oslovení "Dobrý den, paní..." a ne "Hej, gadžo, nevíš + tykačka".
 Margita 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 20:32:03)
To mas pravdu. Kdyz se ke me nekdo chova neslusne, proste mu nereknu kolik je hodin a at si pak pokrikuje, co chce. Nicmene dovolim si podotknout, ze Romove by tezko zacali rikat "hej, gadzo" a tykat (coz jsem tedy v zivote od nikoho neslysela, ale verim Ti), kdyby jim predtim tak dlouho netykali "bili," napr. na uradech, a kdyby neslychali "hele, cigos!", pripadne "hej, cikorko," atd. (Nemluve o hakovych krizich, napisech Cigani do plynu apod.) MMCH s tim tykanim je pravda, ze v dnesni dobe se uz vetsinou neznamym Romum netyka, zato nekteri Romaci to maji popletene (mezi Romy jsou pravidla tykani a vykani totiz dost jina nez ta ceska, jak v romstine tak v cestine) anebo to jsou proste hulvati. Ale to ceske tykani "jinym" se dnes projevuje vuci Vietnamcum. Nestacim se divit, jak casto uz jsem slysela lidi vsech generaci tykat zcela neznamym Vietnamcum a chovat se k nim jako k nejakym spratkum, naprosto povysene, az clovek nevi jestli se smat lidske hlouposti nebo brecet. Ale pak si vzpomenu, co vsechno zazili moji prarodice a je mi jasne, ze mozne je vsechno (koneckoncu i na to vyvrazdovani doslo).
 Kačislava 


Milá Margito, 

(31.3.2008 21:48:00)
podepsala bych úplně všechny Tvé příspěvky, zvlášť to, že bychom si měli vzpomenout na všechny ty rakouské nápisy po revoluci "Vy Češi nekrást tady". Marně bych tehdy nějakému Rakušanovi vysvětlovala, že to, že jsem Češka, neznamená, že jsem automaticky zlodějka. A nemohla bych se divit, kdyby si tenkrát nějaký Rakušan poté, co zaslechl češtinu, chytil lépe kabelku. Kvůli předsudkům vůči jiným etnikům je docela poučné vidět, co si o nás myslí v zahraničí a to nemluvím jen o Rakousku.
Jen bych ještě po straně tiše chtěla dodat, že pokud se jedná o adoptované děti, je z hlediska přístupu neinformovaného okolí skoro jedno, jakou mají barvu pleti. Automaticky se totiž očekává, že jsou to stejně děti "nějakých lumpů". Rozdíl je samozřejmě v tom, že třeba na našich dětech není na první pohled vidět, že se nám nenarodily. Po tom rozhovoru s Boučkovou jsme si však neomalenosti užila taky dost - půlka kamarádů mě varovala před tím, jak špatně dopadneme, že se to dočetli v Marianne (máme také 2 adoptivní děti). Kdo má jednou nějaké předsudky, dokáže je zkrátka mít vůči každému, kdo je jen trochu jiný.
 Kačislava 


Re: Milá Margito, 

(31.3.2008 22:01:29)
Jo a ještě jsem chtěla říct, že jsou i jiní Češi (vidíš, taky se bráním být hozena do jednoho pytle). Nedávno jsme třeba na obědě s kamarádkami řešili (trošku předčasně) představu o případných partnerech/partnerkách našich dětí. A zcela upřímně musím říct, že bych si přála pro obě děti někoho prima, ale z etnického hlediska mi bude úplně jedno, koho přivedou. Chtěla bych si rozumět s rodinou toho partnera či partnerky, přála bych si, aby se tam neobjevilo žádné týrání, deset rozvodů, nějaký druh fanatismu nebo alkoholismus, aby to byla rodina se smyslem pro humor, dobrými vztahy a vzájemným určitým respektem (hmm, jsem ale taky náročná, jak to po sobě čtu :-). Ale zrovna tak jako já bych si nenechala nařizovat, koho bych si mohla či nemohla vzít, tak bych se stejně chtěla chovat ke svým dětem - ať přivedou koho chtějí.
 Margita 


Re: Milá Margito, 

(31.3.2008 23:01:50)
Kacislavo, diky. Ja rozhodne nechci aby to vyznelo jakoze hazim vsechny Cechy do jednoho pytle. Nejenze opravdu nemam rada argumenty typu "moje osobni spatne zkusenosti = spatne etnikum," ale znam spousty Cechu, kteri se pozitivne angazuji v mezietnicke problematice nebo jsou proste celkove fajn. Tito lide mi nepredhazeji, jake lumparny provedl ten a ten Rom, nepozaduji po me takovym tim neprijemne vyzyvavym, abych se k tomu "vyjadrila" a obecne jednaji s kazdym clovekem jako s jednotlivcem, ktery ovsem s sebou muze nest zivotni zazitky podle toho, do jakych skupin patri... Clovek si takove lidi musi umet vyhledat, ale stoji to za to :-) A taky mi prijde, ze tady na Rodine se najde cim dal tim vic civilizovanych prispevatelu a opravdu jen ojedinele "Hitler mel pravdu" (cehoz je na ostatnich serverech podstatne vic), takze to snad o necem svedci. A vubec pamatuju dobu, kdy jsem nekam treba napsala jen to, ze jsem Romka a vsichni do posledniho diskutujiciho se zacali chovat jak neandertalci, coz se ted obecne deje min. Na Rodine se navic objevuji opravdu sofistikovane premyslejici lidi (ne jako ja :-)
 *Aida* 


Re: Milá Margito, 

(31.3.2008 23:31:45)
Margito,
zcela off topic Te zdravim:-D. A souhlasim, rodina.cz je mnohem civilizovanejsi. I ja mam kamosky hehe. A treba i diskuse o porodech doma a jinych tak trosku vybocujicich vecech jsou uplne nekde jinde, nez co byvaly. Takze ja jsem pozitivni:-D.

Jinak Macesko,
Tebe po dlouhe dobe tez zdravim a dekuji za opet nadherny a podnetny clanek. Obcas kdyz mam krizi, tak si rikam, co by asi tak delala Maceska? Dneska jsem potrebovala synatora nechat vyfotit a skoncilo to tak, ze jsem ho uplatila zmrzlinou a jeste bonbonama. Takze do Macesky daleko hehe. Kdyztak mrkni na poruchy komunikace, tam jsem ted popisovala, proc jsem se tak odmlcela. Opatruj se :o).
 Lenelka 


Re: Milá Margito, 

(31.3.2008 23:56:47)
Aido, ahoj, uz jsem myslela, ze se po Tobe slehla zem!:-D
 maceška 


Re: Milá Margito, 

(2.4.2008 17:14:53)
Aido :-)
nemysli si, já mám taky "své dny", kdy si říkám, co by asi tak dělali jiní (lepší, samozřejmě) :-)
Komunikační drbárnu teď vůbec nestíhám, ale vaši story jsem si teda přečetla :-( nějak nechápu, proč k tomu chování sousedů vůbec došlo? (teda mám takové tušení...) Hlavně jestli je to už teď lepší.
Samíkovi přeju hodně úspěchů a vám všem vůbec, však víš :-)My máme pořád doma veselo, ale letos se nám podařilo najít skvělou asistentku, tak je to velká úleva.
Dnes jela Míša na Prodanou nevěstu - ona teda říká "provdanou". Vysvětlovala jsem jí, že není PROVDANÁ, ale PRODANÁ. Míša na to: " PRO DANA? To je NEVĚSTA PRO DANA?!"

PS: máš krásný děti :-)
 *Aida* 


Re: Milá Margito, 

(2.4.2008 22:48:23)
Macesko,
tak nevesta PRO DANA fakt nema chybu;).
Jinak situace u nas dobra, bydlime tedy v ""prechodnem"" (coz muze znamenat i nekolik let), ale je tu bezpecno a jsme v hezke ctvrti. Dokonce jsem dostala zpatky £54 z pojistky auta (kdyz bydlis v lepsi ctvrti, tak mas levnejsi pojistku). Takze nakonec jsme radi, ze jsme odtamtad pryc a ted uz jen resime vsechny mozne legality...
Az si vysetris chvilicku, tak prijd mrknout a podrbat:-D.
 Cindule (1 ještěrka, 16 m) 
  • 

a co takhle arab? 

(1.4.2008 10:10:29)
Já, když jsem přemýšlela, nad tím, koho bych si za zetě rozhodně nepřála, tak je to určitě muslim. Myslím, že dobře vychovaný a pracovitý Rom je lepší volba. Ano, budu označena za rasistku, ale dříve jsem si pořád říkala, že problém je v tom, že mnoha lidem chybí vzdělání. Že kdyby ono vzdělání měli, tak určitě se budou i chovat lépe k ostatním atd. Ó, jak velmi jsem se mýlila, bohužel. Ten můj omyl jsem zjistila po mnoha útocích teroristických (muslimských) sebevrahů, z nichž nejméně polovina měla dobré vzdělání - lékaři, profesoři atd. To mě asi vyděsilo ještě víc, než kniha Bez dcerky neodejdu. Ano, Romové jistě patří k jinému etniku, ale přece jen trochu víc, pokud skutečně chtějí, dokážou do společnosti zapadnout. Ale u mnoha muslimů je to jiné. Ještě pokud žijí v cizí zemi, tak to občas jde (pominu-li např. mou kolegyni, kterou její albánský přítel mnoho let týral fyzicky a psychicky, až to ukončila, když ji jednu noc málem uškrtil - přišla do práce se strengulační rýhou na krku), ale jak se dostávají do své země, mění se zejména jejich vztah ke svým vlastním ženám.
Tak tohoto bych se asi skutečně bála víc, než zetě Roma nebo vegana :-))
 Kačislava 


Re: a co takhle arab? 

(1.4.2008 12:57:14)
já bych třeba nerada říkala dopředu, že bych si určitě nepřála muslimského zetě. Nepřála bych si fanatického zetě, ale viděla jsem třeba prima rodiny z Maroka nebo Turecka, takže si nemyslím, že každý muslim se rovná automaticky terorista a utlačovatel. Vadil by mi jistě i fanatický křesťan. Problém podle mě není až tak v náboženství, ale v rodině, ve vzdělání a ve výchově.
 *Aida* 


Re: a co takhle arab? 

(1.4.2008 13:13:27)
Kacislavo,
a jak se pozna fanaticky krestan nebo muslim? Jako vazne.
 Kačislava 


Re: a co takhle arab? 

(1.4.2008 13:37:44)
Z mého pohledu je fanatismus takový způsob zacházení s ideami, vírou či přesvědčením, který neumožňuje dialog nebo kompromis s jinými názory, případně dokonce podporuje boj proti lidem s jinými názory. Zároveň to tento člověk dělá "ve jménu vlastního svědomí".
 *Aida* 


Re: a co takhle arab? 

(1.4.2008 13:11:19)
Cindule,
za rasistku Te oznacovat nebudu, spis mi pripadas neinformovana, sorry. Krome te slavne knizky, jednoho manzela sve kolegyne a tech teroristickych utoku, co vlastne o muslimech vis? Asi vedet nechces, ono je to jednodussi~j~.
 Cindule (1 ještěrka, 16 m) 
  • 

Aido, 

(3.4.2008 14:05:38)
teď děláš sama to, co odsuzuješ u mě (víš o mně fakt s prominutím prd). Nechtěla jsem tady rozvádět další zkušenosti s muslimy, které jsem v životě měla. A nejsem ani žádný mladý zajíček, který má jen mlhavé představy. Vícekrát jsem byla v arabských zemích. a znám poměrně mnoho muslimů žijících zde v Čechách (jestli jste některé z vás z oblasti Teplicka, tak to víte také, jaké množství muslimů se právě zde nalézá) a mnozí z nich zde žijí většinu svého života, nicméně některé rysy jejich povahy jsou téměř u všech z nich patrné. Nebudu to zde blíže rozepisovat, protože stejně vím, že to nemá cenu a opět se zde stanu pro mnohé z vás vyvrhelem.
Můj příspěvek byl o tom, co byste řekli případnému zeťovi - muslimovi. Na toto téma nidko neodpověděl, pouze jste se omezily na výpady proti mně.
 *Aida* 


Re: Aido, 

(4.4.2008 10:47:06)
Cindule,
tak pokud mas zkusenosti z Teplicka, tak to Te chapu. Bez ironie.
Jinak u nas zetove muslimove budou, teda alespon doufam. Jenze je jasne, ze zrovna na me ta otazka nebyla, takze ;)...
 Lenelka 


Re: a co takhle arab? 

(1.4.2008 13:16:00)
Cindule, problem s teroristy-muslimy neni to, ze jsou muslimove, ale to, ze je dokazali nekteri fanatici kazajici v mesitach zradikalizovat a zfanatizovat. Rozhodne to neni problem muslimske viry. Podivej se treba na nacisticke Nemecko. To byl uplne stejny priklad zfanatizovanych lidi s vymytym mozkem jako jsou muslimsti teroriste.
 Cindule 37 (1 ještěrka, 16 m) 
  • 

Konečně rozumný názor, Lenelko 

(3.4.2008 14:27:21)
jistě, máš v mnohém z toho pravdu. Skutečně jen víra sama o sobě nemusí automaticky znamenat teroristu či fanatika. Bohužel člověk i při sledování světového dění i z vlastních zkušeností mívá velmi často názor vytvořený.Také jsem byla velmi ovlivněna okolnostmi právě imigrantů z muslimských zemí, kteří v mnoha nejen evropských zemích chtějí rozhodovat o životě ostatních. Chtějí být respektováni (s čmíž nelze než souhlasit, ale málokdy respektují ostatní). Stačí se třeba podívat na předního muslimského vůdce v Austrálii, který pravil, že ženy si samy mohou za to, že je někdo znásilní. Mají chodit oblečené do burek a ani pes po nich neštěkne, natož znásilní. Sice to krátce poté odvolal, ale předtím pravil svůj vlastní názor. Ve Francii to byli právě muslimové, kteří zapalovali auta, ničily kostely (jeden z důvodů byl i to, že na některých školách nedovolovali muslimským dívkám nosit ke školní uniformě šátek), v ostatních evropských zemích (Belgie, Nizozemí) to opět byli muslimové, kteří po vydání obrázků Mohameda rabovali, pálily, drancovali. Ano, byla to hloupost redaktora a autora, že udělali takovou chybu, ale takové reakce mi přijdou opět velmi přemrštěné. V Londýně to byli dokonce děti imigrujících muslimů, kteří celý život vyrůstali v Anglii, dostalo se jim dobrého vzdělání a nakonec spáchali teroristické útoky v metru.
A také mám i vlastní zkušenosti, pochopitelně nijak drastické, ale mám pár známých z řad muslimů a skutečně některé rysy jejich osobnosti mě neustále mnohdy nemile překvapují. Tož to jen tak na okraj...
Pravda je, že např. v Egyptě žijí celkem pokojně vedle sebe muslimové (65-75%) a křesťané (15-20%) - pochopitelně přehlídneme-li fakt, kdy u chrámu královny Hatšepsovet byli pozabíjeni němečtí turisté a kdy např. v Sharm El Shejku byl vyhozen do povětří hotel pro turisty.

 Zuzka M. 
  • 

Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 7:49:58)
Jo neřekneš mu kolik je hodin... a jak to asi dopadne (mluvim jen za tu naši nechvalně proslavenou čtvrť) ale v takovém případě nechodí cikán sám a je schopnej ti s partičkou rozbít tlamu... takže nevim...
 papinka 


Další nepopulární názor 

(1.4.2008 11:48:40)
J8 mám dnes aktuální příklad ze života v nemocnici - Romové zde mají svého příbuzného - jistě je krásná , že se sejde celá rodina k jeho podpoře , nicméně - dospělí - ti dpoledne mohou - nepracují ?? , děti školního věku - škola není povinná??? , nekultivované řvaní na oddělení , kde jsou i ostatní nemocní, kteří by si klid jistě zasloužili, kouření nachodbách nemocnice , o vajgelch a odpadcích ani nemluvě...
Pro mě je to jednoduché , když někdo vystupuje slušně a respektuje společenské konvence a pravidla slušného chování a jednání je mi úplně jedno, jakou má barvu pleti. Zajímavé ale je, že s žádnou jinou skupinou tyto problémy nejsou , s Romy opakovaně ...
 Zuzka M. 
  • 

Re: Další nepopulární názor 

(1.4.2008 12:09:26)
Přesně tak... tím jsi mi připomněla... před 3 týdny jsem měla tatíka v neomcici, přišla jsem za nim a na pokoji ležel ještě se 2 pány... jeden z nich byl rom... po půl hodince co jsme tam byli s máti, tak tam přišla část jeho familie a musím říct, že se chovali velice slušně... pozdravili, chovali se tiše (jak se v nemocnici patří) prostě žádný problém... je mi líto, že sama mám na ně takový názor, ale prostě výjimka potvrzuje pravidlo a já se setkala pouze s pár slušně vychovanými romy... (a něříkám, že bílí jsou všichni slušní!:) )
 papinka 


Re: Další nepopulární názor 

(1.4.2008 12:46:31)
Mé zkušenosti jsou velmi velmi četné a ošetřovala a operovala jsem i cikány, kteří se skutečně chovali "normálně" - tj.jako každý běžný slušný člověk, nikdo mě ale nepřesvědčí, že těchto je skutečně menšina. Ale nelze svádět na etnické rozdíly to, že již ve slovníku dětí se objevují ta nejvulgárnější slova, že i v nemocnici nejsem schopna dodržovat pravidla chování, hážu tam po pokojích a chodbách odpadky a sem tam něco zmízí...
Ne to je jen o slušnosti a ne o etniku. Ke každému slušnému se budu chpovat stějně a je mi jedno, odkud je. Ale hledejte ty slušné...
 Líza 


Re: Další nepopulární názor 

(1.4.2008 18:15:38)
Papinko, a co ty s tím děláš? Necháš je dělat na oddělení bugr a rambajz?
Moje zkušenost je, že pokud k něčemu takovému došlo, tak stačilo jít se domluvit (snažila jsem se obracet na nejstaršího chlapa, ale nevím, jestli to je "správně";), že režim oddělení je takový a makový a uvidíme je tu rádi, ale je třeba aby zachovávali klid, nerušili ostatní atd.
Zatím vždy se šlo dohodnout.
No a kdyby nešlo - vy nemáte v nemocnici ochranku?
 papinka 


Re: Další nepopulární názor 

(1.4.2008 20:06:40)
Ale o tom to je,proč jsem na drtivou většinu "bílých" ochranku a policii volat nemusela a na Romy opakovaně (nemluvím teď o opilcích a zfetovaných nebo psychicky nemocných jakéhokoliv původu). Ale kdyby se chovali dle naprosto běžných pravidel respektujících tu nejobyčejnější lidskou slušnost, tak není problém, naopak by nám nezbylo jen ocenit jejich rodinnou soudržnost s jakou podporují nemocného člena rodiny. Buhužel ale musíme pořád a pořád řešit problémy okolo.
A propos - z ochranky mají legraci - vysmáli se jim do očí a nazývali je oblíbenými slovy a policie pomůže na půl hodiny ...
Takže bohužel pak sklízí nežádoucí důsledky i ti slušní a často velmi drsně, ale je to jen o tom - jak se z lesa volá , tak se z lesa ozývá.
 Líza 


Re: Další nepopulární názor 

(1.4.2008 20:08:53)
"pak sklízí nežádoucí důsledky i ti slušní a často velmi drsně, ale je to jen o tom - jak se z lesa volá , tak se z lesa ozývá"
O tom jsou vždycky všechny problémy s etnickou nesnášenlivostí. Že bílým to nedáme sežrat jako celku, ale romům jo. Do lesa volali ti méně slušní, z lesa se my ozýváme i těm slušným. Na základě vnějších znaků.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Nepopulární názor 

(31.3.2008 20:48:18)
Janno, jen poznámka - před nějakou dobou tu proběhla debata o tom, kolika lidem přijde normální tykat vietnamcům :(((
 janna001 


Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 9:10:18)
Tykat komukoli dospělému a cizímu mi přijde nevychované. S těma Vietnamce je to pravda, já jim teda vykám.
 Líza 


Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 6:22:30)
Janno, já znám slušný cigány, kteří mluví s tím přízvukem. Nálepkuješ už ty, když kvůli přízvuku člověka zařadíš mezi neslušný.
 janna001 


Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 9:08:34)
Já teda znám taky dost normálních a slušných Romů a žádný z nich s tím přízvukem nemluví. Možná někteří slušní mluví s přízvukem, u nás tak mluví hlavně ti naměstnanív jedné čtvrti, kde to teda vypadá fakt dost hrozně. A mluví tak i někteří bílí, ti jsou asi (téměř) bez vyjímky podvratní živlové - myslím tím zloději, feťáci atd. My je doma nazýváme souhrně "šmejdi". Protože když mě někdo sleduje tři čtyři kroky za mnou, jak jdu od bankomatu nebo z pošty, oči nalepený na mojí kabelce, pak jsou jeho úmyslyvcelku jasné. Mimochodem, tohle jsem zažila osobně jenom u těch bílích šmejdů. Už se zamotávám do detailů.
 Líza 


Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 18:19:14)
Já znám ty, kteří mluví s přízvukem i bez něj, a napříč těmi přízvuky jsou mezi nimi slušní i grázlové. Ale přízvuk je stejně povrchní znak jako barva kůže, proto ti to píšu, protože tě nenapadá, že už tímhle hážeš někoho do nějakého pytle.

Cindule, to je i odpověď pro tebe.
BTW, najdi v mých příspěvcích, které jsem janně psala, jaké že v nich je konkrétní odsouzení, byla bych zvědavá, kdybys nějaké našla.
 Lizzie 


Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 9:21:06)
Lízo,

proč do ní rýpeš? Těch několik slušných Romů, co znám (znala jsem) mluvilo bez přízvuku taky...no a?
 Cindule (1 ještěrka, 16 m) 
  • 

Re: Nepopulární názor 

(1.4.2008 10:15:54)
Taky bych řekla, že Líza každého hned odsoudí.
Jinak Lizzie, už jsem viděla film Ratatouille - opravdu jsme se s mužem nasmáli. Pamatuješ si ještě na mě? Psala jsem na tyto stránky i recept na tuto oblíbenou pochoutku :-)
 Lizzie 


:-)) 

(1.4.2008 22:34:14)
Ahoj Cindule,

jojo, vzpomínám si! To je skvělý, že vás film pobavil..mě se líbil taky, mám podobná dílka ráda:-))
Vidíš, tys film viděla...a já tu pochoutku ještě neotestovala, většinou zbejvá čas tak na namazání chleba:-(( Každopádně jsem o tom slyšela i od jiných, tak doufám, že jednou si smlsnu..
Ale, že není dobrý jíst to o hladu?:-D:-D
 Cindule 1 ještěrka (16 m) 
  • 

Re: :-)) 

(3.4.2008 20:36:35)
No, budeš-li to jíst o hladu, tak zbodneš všechno, co připravíš :-))))
Ale chápu, že v normálním týdnu má člověk málokdy čas ještě i vařit. Když jsem chodila do práce, tak byly většinou jen studené večeře nebo takové ty rychlovky jako šunka s vejci apod.
Jinak ratatouille je výborný i jako příloha k masíčku místo klasických přílohovin... Tak papa a třeba dobrou chuť :-)
 Lizzie 


Maceško, 

(31.3.2008 9:27:18)
Vzpomněla jsem si na jednu mailovou debatu, kterou jsme spolu vedli - o ,,neúspěších" některých pěstounských rodin a tys psala, že u některých pěsťounat se úspěch posuzuje jinými měřítky.
Přiznávám si, že bych si asi (z pohledu mladé, naprosto nezkušené svobodné holky) netroufla vzít do pěstounské péče romské dítě, neboť nevím, zda bych mu dokázala dát spoustu péče, pozornosti a držet s ním krok. Ale to se asi týká i pěstounství a adopce obecně..
Každopádně je dost fajn, když někdo podobné ambice i odvahu nepostrádá, přece jen nějaké to procento úspěšnosti existuje.
Článek jsem teď dočetla..pod ním je rozběhnutá docela značná diskuse, přelouskala jsem zatím pár příspěvků..ale musím říct, že Boučkovou svým způsobem chápu. Asi si zažila dost a vyjadřuje svou vlastní zkušenost, rozhodně bych jí neodsuzovala, byť nesouhlasím s tím, že adopce by měla být zrušena. Jen je síla ten ,,proces" čekat tolik let na dítě musí být ,,na palici", to mě (negativně) fascinovalo už kdysi.
 helena 
  • 

Re: Maceško, 

(31.3.2008 11:18:09)
Verím, že základom úspechu je brať dieťa také, aké je. Nevytvoriť si už vopred predstavu, aké má byť, ako sa má učiť, aké má mať záujmy a pod.

A predovšetkým ho milovať bezpodmienečne - nie na základe správania, schopností, šikovnosti...

Je niekedy ťažké zvyknúť si, že sa dieťa neučí veľmi dobre, že nemá vytrvalosť, trpezlivosť ani ctižiadosť, hlavne po úplne opačných skúsenostiach s biologicmými deťmi.

Myslím, že je to jediná šanca, aby sa osvojené dieťa alebo deti necítili v rodine horšie ako ostatné a vždy vedeli, že sú prijaté na 100%, nie len za istých podmieok.
 Lizzie 


Re: Maceško, 

(31.3.2008 11:40:04)
Heleno,

a já si právě nejsem jistá, zda bych něco podobného dokázala přijmout, akceptovat a dát těm dětem tolik pozornosti i za cenu, že to bude všelijaké. Myslím, že do adopce i PP by měli jít silní, vyrovnaní lidé...(a tím teď nemyslím nějaké psychologické prověrky, spíš osobní pocit), byť je to těžký posoudit..a ani ti nemají trpělivost věčnou.
 helena 
  • 

Re: Maceško, 

(31.3.2008 12:07:59)
Jasné, to máš pravdu, len som chcela povedať, že predpokladom úspechu (nie jeho zárukou) je nemať vopred jasné predstavy, aké bude dieťa, ako sa bude správať a tak. Proste ho prijať, aké je, a dať mu toľko lásky, dôvery, podpory atd, koľko sa dá. (Nie je to vždy ľahké - sama si to musím občas pripomínať:-))
 Kačislava 


Rozhovor v Marianne 

(31.3.2008 9:49:08)
Já samozřejmě neznám ty děti Terezy Boučkové, ale překvapuje mě, když se u adopcí se špatnými koncem vždycky automaticky obviní děti (zejména v případě, že jsou romské), ještě navíc když to udělá rodič a nepřipustí možnost vlastní chyby. V momentě, kdy adoptivní matka po narození syna veřejně přizná, že "vlastní" dítě je zcela něco jiného než adoptivní (a Tereza Boučková se s tímto názorem nijak netajila), možná ta rodina nebyla v pořádku od samého počátku a paní Boučková šla do adopce s pomýlenými romantickými představami o "záchraně". Ostatně z celého rozhovoru tak nějak mezi řádky vykukuje to "očekávání vděčnosti". Také mi přijde zvláštní, že adoptivní synové dopadli špatně oba, ač jejich genetická výbava byla zcela jiná, neboť to nebyli sourozenci. Sama jsem adoptivní matka dvou dětí a dokážu si představit, že prostě existují opravdu problémové děti, jejichž výchova je víc než složitá. Protože mě však náhradní rodinná péče zajímá, sama se v ní angažuji a znám spoustu "náhradních" rodičů, vím, že pro některé lidi je opravdu těžké přijmout adoptivní dítě bez výhrady, třeba proto, že se nevyrovnali s biologickou neplodností, mají o dítěti příliš přesnou představu, atd. Rozhovor v Marianne byl pro mě velkým tématem k zamyšlení nad tím, jak jednou budu hodnotit sama svůj život. Doufám, že mě jednou - kdyby naše rodičovství (záměrně neříkám adopce) nedopadlo dobře - nenapadne "házet" veškerou vinu na děti a budu mít dost soudnosti přemítat i o sobě.
 Insula 


Re: Rozhovor v Marianne 

(31.3.2008 11:33:00)
Paní Boučková se v rozhovoru netají tím, že měla "romantické" představy o adopci. Sama to tam připouští. Ale nemyslím si že, "očekává vděčnost". Spíš neočekávala, že přes veškerou snahu (a věřím, že se asi snažila) se jim prostě nepodařilo vychovat chlapce, se kterými jsou "normální/běžné" problémy, ale že to dospělo až k těm problémům na okraji společnosti (kriminálním, chcete-li). Chtěla prostě jen dvě "obyčejné" děti a věřila, že geny nehrají roli.
 Betina 


Re: Rozhovor v Marianne 

(31.3.2008 13:56:24)
- přečetla jsem si ten rozhovor a mám z něj husí kůži :-(. Věřím, že paní Boučková - ač možná s nějakými nereálnými představami - šla do adopce s čistým svědomím a otevřenou náručí. Nevím, jaká opravdu je, ale z filmu, knížek a televize se mi jevila jako docela sympatická ženská.
Zjistit, kde se stala chyba je asi už teď neřešitelný oříšek, ale pro ně oba to musí být hrozné zklamání, hrozné... Já sama vychovávám 8 letého adoptovaného syna - je ale běloch, ne rom. Musím úplně poctivě přiznat, že když jsme se rozhodovali, variantu jiného etnika jsme prostě nedokázali přijmout. Já nevím úplně přesně proč, ta představa mi prostě neseděla - nějak jsem vnitřně
nic necítila, když jsem si představila to cikánské mrně, ale vůbec nic. Myslete si o mě, co chcete, já si myslím, že jsem člověk, který umí a dává citu až moc. Nikdy bych žádnému dítěti neublížila, zastávám se všech a mockrát jsem se zastala i cikáňat. Nejsem lhostejná a když jsme nedávno se synem viděli v parku na lavičce opilého zvracejícího cikánského kluka, tak ca 10 letého, prostě jsem ho tam nemohla jen tak nechat. Ačkoli všichni ostatní si ho ani nevšimli. Postarali jsme se o něj a dovezli ho domů.
Jsou lidské bytosti, jsou to děti a mají nárok žít spokojeně - ale ne se mnou. Podvědomě bych asi hledala chyby a možná podezírala a možná se trápila tím, že se nechová podle naší výchovy a atd. Neumím to vysvětlit - ale vím, že bysme nebyli šťastní ani my ani to dítě.
Jedna věc mě ale zaráží - jak to, že v zahraničí třeba v Německu, to docela funguje? Je vážně česká společnost tak netoleratní a rasistická? A kdo je rasita víc my bilí nebo oni romové? Oni nás přece taky nemají ale ani trochu v lásceRv nevím, vy jo?
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Rozhovor v Marianne 

(31.3.2008 14:38:40)
No, já nevím, jestli to v zahraničí zas až tak dobře funguje. Asi před rokem tuším proběhl sdělovacími prostředky dost otřesný případ ze Švédska, myslím.Měli adoptovaného romského těžko zvladatelného kluka od nás a nezvládli to absolutně ....Chlapeček je po smrti.
 Kačislava 


Omlouvám se 

(31.3.2008 15:13:47)
Omlouvám se, za úplně nesmyslný příspěvek, i když vůbec nechápu, jak se nad mým starým příspěvkem mohl objevit název zcela jiného příspěvku a ještě z jiné diskuse... Někdy toho "počítačového šotka" fakt nechápu.
 Kačislava 


Tak to není 

(31.3.2008 20:29:20)
Chlapeček nebyl těžce zvladatelný, byl to naopak velký oblíbenec ředitelky ústavu, která ho chtěla adoptovat sama. Pak si ale myslela, že by se jako Rom měl ve Švédsku lépe. Rodina pak měla soud, že ho neposlala jako nemocného k doktorovi a nezabezpečila mu lékařskou péči, dokonce byla podezřelá z týrání a hrubého zacházení.
 janna001 


Re: Rozhovor v Marianne 

(31.3.2008 20:25:50)
Já myslím, že chyba je nebo byla někde v základě - důsledkem toho jsou naše předsudky a třeba otázka, kdo je větší rasista, jestli MY nebo ONI je toho důkazem. Ta situace by se měla nějak ukočírovat, aby jsme byli prostě my všichni - jasně, že každý bude nějak odlišný, to jsme přece všichni. Náprava byměla vzejít ze systému, tedy od státu - lecjaké pokusy se už podnikají, ale asi to holt bude trvat. Třeba ty povinné bezplatné předškolní ročníky ve školkách, aby se trochu srovnala úroveň dětí v předpokládaných dovednostech, určitě by neškodilo proškolovat pedagogy a budoucí pedagogy - škola má tady asi klíčovou pozici. Romové za tu svou pozici v ústraní do jisté míry nemůžou, když je nějaká skupina obyvatel se zřejmým společným rysem nastěhována výhradně do jedné čtvrti, je pak těžké to nedělit na MY a ONI. A jim se to určitě nechce poslouchat, mají potřebu se bránit. Taky třeba za minulého režimu byli záměrně vytlačováni do zvláštních škol a na pomocná zaměstnání (kdo by z té doby neznal romské kopáče).
 janna001 


Re: Rozhovor v Marianne 

(31.3.2008 20:26:03)
Já myslím, že chyba je nebo byla někde v základě - důsledkem toho jsou naše předsudky a třeba otázka, kdo je větší rasista, jestli MY nebo ONI je toho důkazem. Ta situace by se měla nějak ukočírovat, aby jsme byli prostě my všichni - jasně, že každý bude nějak odlišný, to jsme přece všichni. Náprava byměla vzejít ze systému, tedy od státu - lecjaké pokusy se už podnikají, ale asi to holt bude trvat. Třeba ty povinné bezplatné předškolní ročníky ve školkách, aby se trochu srovnala úroveň dětí v předpokládaných dovednostech, určitě by neškodilo proškolovat pedagogy a budoucí pedagogy - škola má tady asi klíčovou pozici. Romové za tu svou pozici v ústraní do jisté míry nemůžou, když je nějaká skupina obyvatel se zřejmým společným rysem nastěhována výhradně do jedné čtvrti, je pak těžké to nedělit na MY a ONI. A jim se to určitě nechce poslouchat, mají potřebu se bránit. Taky třeba za minulého režimu byli záměrně vytlačováni do zvláštních škol a na pomocná zaměstnání (kdo by z té doby neznal romské kopáče).
 Vladan 


Romská Ghetta si zakládají Romové!!! 

(31.3.2008 21:18:55)
Já teda nevím, ale v našem městě rozhodně nikdo Romy nenutí, aby žili v ghetu. Ale jakmile se nastěhuje do bytu jedna rodina, postupně většinu bytů obývají Romové. Mají taky výhodu v tom, že když je v baráku víc romských rodin, postupně se další byty stávají pro Romy snáze dosažitelné. Nemyslím si, že je to způsobeno nějakou politikou města.
Abych to uvedl na pravou míru - Romové mi nevadí. Sice nepracují, ráno je možné je vidět na nádraží už od šesti s lahváčem, jejich děti vyrůstají na ulicích, matky nechávají dvouleté děti toulat se po městě...ale nevadí mi. Mají právo na svůj způsob života. Oni mi taky nekecají do toho, co dělám ve volném čase. Kdybych chtěl, mohl bych na těch dávkách být taky, že...
Jinak - znám pár Romů - slušných lidí, jeden dokonce s vysokou. Většinou - v drtivé většině, jsou to však adoptovaní Romové, kteří vyrůstali v české rodině. Nejvíc mě točí, že se musí zřizovat vyrovnávací třídy, aby romské děti dohonily ty ostatní - proč? Od toho jsou přece školky, ne? Pokud by romské matky posílaly děti do školek, spoustu věcí by děti pochytily...
Když srovnám vietnamskou komunitu - tak vietnamské děti naprosto běžně chodí do mateřských škol i základních. Svůj handicap jazykové bariéry zvládají bez problémů, začlenění do kolektivu taky. Tak proč Romové ne? V čem je ten zakopaný pes?
Snažíme se nějak sžít s Romy. Ale přiznám se, že nechci, aby na mě někdo na ulici pokřikoval "Ty bílá hubo, chceš do držky" nebo abych se musel bát hloučku snědých dětí, protože i když nejsem žádné tintítko, když je jich dvacet, dost těžko se jim člověk ubrání - nota bene když si přivedou starší sourozence nebo rodiče, když na ně člověk vztáhne ruku.
Romové mi skutečně nevadí - občas jim ten jejich život závidím.
 Margita 


Re: Romská Ghetta si zakládají Romové!!! 

(31.3.2008 21:58:03)
Vladane, zeptej se organizace Clovek v tisni, jak se zakladaji ghetta. Mne Cesi nevadi, ale vadi mi amaterska sociologie...
 zuzkasim 


Re: Rozhovor v Marianne 

(4.4.2008 13:40:17)
Nemůžu přesně říct, jak to funguje v Německu, ale máme bohaté zkušenosti z Rakouska či Anglie. Rasismus je všude, takže bych si ani to Německo neidealizovala. Cikány nemají v lásce nikde, v Rakousku docela bojují s Turky... Je to všechno jen o lidech. Ležela jsem v porodnici s Arabkou, nijak mi to nevadilo a byla jsem schopná se s ní svou lámanou angličtinou domluvit. Personál nemocnice neměl kolikrát ani snahu se s ní domluvit, při tom to byla vcelku bezproblémová ženská se zdravým chlapečkem. Nedovedu si představit, jak by s ní jednali, kdyby měla ještě nějaké potíže navíc.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Maceško, děkuji 

(31.3.2008 10:51:55)
Děkuji za krásný článek a hlavně za tvé názory, které mě vždy donutí se zamyslet nad problémem.
Jsem bílé pleti a Rómové mi obecně nevadí. Jestli mě někdo "obtěžuje" svým chováním, pak to bývá konkrétní osoba v konkrétní situaci. Nesnáším obecné házení do jednoho pytle.
Je fakt, že ač bydlím v Ostravě, nežiji v oblasti, kde je výskyt rómských rodin. Prakticky v okolí mého bydliště ani žádné nepotkávám. Potkávám ale spoustu úžasných "bílých" lidí, ze kterých se mi občas zvedá žaludek.
Uvědomme si proto, že život je o jedincích a jejich chování, nejde vše shrnout na jednu hromadu. Nám matkám na mateřské taky vadí, když někdo obecně prohlásí, že jsme z těch dudlíků a plínek pitomé. Blondýnám s vysokoškolským diplomem asi taky nedělají dobře narážky na nižší IQ.
Člověk se může dostat do takové "opovrhované" skupiny raz dva. Otázka ale je, jestli ten, kdo si dovolí někoho takhle zařadit, je k tomu vůbec kompetentní, jestli na to "morálně" má. Nejsem věřící, ale napadá mě jediné: "Kdož si bez viny...."
 Karolka 
  • 

Díky Maceš!!!! 

(31.3.2008 11:03:02)
Díky Maceško! Díky lidem, jako jsi Ty nebudou naše dětské domovy a následně i pasťáky a věznice přeplněné :-)) kdyby byl každý tolik skeptický jako paní Boučková a byl tolik zodpovědný, že by DO TOHO prostě nešel....bylo by to strašná škoda! Díky za každé dítě, které mělo šanci žít v rodině....
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Díky Maceš!!!! 

(31.3.2008 22:36:00)
Je tady ještě jedna možnost, někteří lidé opravdu adopci nezvládnou (mám na mysli adoptivní rodiče, ne děti!). Tím nechci obvińovat konkrétně paní Boučkovou, její příběh znám jen ze zmiňovaného rozhovoru a z filmu. Ale v podobných případech si kladu otázku: "Jak by dopadlo toto dítě v jiné rodině?" Je to samozřejmě jen spekulace, ale tu možnost bych nevylučovala.
Vždyť psychologická vyšetření žadatelů o adopci nemohou být 100% dokonalá..
 Pavla, jen 4 děti 
  • 

Hostitelská péče 

(31.3.2008 11:45:28)
Mám zájem o hostitelskou péči, ale nevím, co pro to udělat a co to obnáší? Máte s tím někdo zkušenost?
Jde mi o konkrétního chlapce, který je spolužákem mého syna již na střední škole, je z DD a přes týden je na internátě. Pokud je na internátě, tráví u nás denně spoustu času, společně se učí, podnikají různé aktivity, brigády atd. Je nám celé rodině celkem líto, že nemůže zůstat i na víkend nebo v létě na prázdniny, či dovolenou. Jde o dítě, které udržuje kontakt se svými rodiči, matku pravidelně navštěvuje, není tedy možné jej adoptovat nebo vzít do pěstounské péče.
 maceška 


Re: Hostitelská péče 

(31.3.2008 12:03:14)
Pavlo, možné to je. Je potřeba písemně požádat sociální pracovnici dítěte o povolení návštěvy u vás doma. Dále je nutné získat souhlas DD (soc. pracovnice a ředitele DD), a souhlas sociální pracovnice ve vašem bydlišti. Tyto souhlasy a šetření (všetně případného oslovení rodičů dítěte, bude-li to považovat za potřebné) by si měla vyžádat sociální pracovnice dítěte sama.
Doporučuju tento postup: zjistěte, kdo je soc. pracovnice chlapce, zavolejte tam a domluvte se, jestli bude nakloněna víkendové návštěvě u vás a co všechno pro to můžete udělat.
 Pavla, jen 4 děti 
  • 

Re: Hostitelská péče 

(31.3.2008 12:26:53)
Maceško, děkuji za návod, pokusím se pro chlapce udělat max. Pavla
 JiBi* 


Re: Hostitelská péče 

(31.3.2008 14:44:54)
Pavlo, prestoze ten chlapec je v kontaktu se svou matku, kterou i navstevuje, pak ani presto to neznamena, ze by nemohl jit do pest.pece. PP je prave o tom, ze dite ma kontakty s rodici, pokud je nema, pak muze jit o porucnickou peci.
 majdaleenka +07+11 


Maceško, 

(31.3.2008 16:20:36)
obdivuji Tě a přeji jen to nejlepší, lidí jako jsi Ty je jako šafránu, třeba nezůstanu jen u téhle fráze a jednou si taky někoho přivedeme, aby s námi šel kousek své cesty, uvidíme...
a díky za krásný článek plný dobroty a naděje.
 hrouda + 3  
  • 

Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:11:02)
léta čtu Vaše příspěvky a domnívámn se, že o všech možných stránkách ústavní péče, pěstounské péče, osvojení atd. máte dost ucelenou představu :-) - po určitém váhání jsem si dovolila Vás tady požádat o Váš názor - ministrině Stehlíková oznámila - i když později s odkazem na veřejné mínění trochu couvla - že by se postavila za možnost homosexuálních párů adoptovat dítě (dosud to zákon o registrovaném partnerství zakazuje).
Myslíte si, že je to vhodné? Nebo jen u dětí, o něž nemá zájem žádný heterosexuální pár? Nebo raději vůbec?
Zajímal by mě samozřejmě i názor jiných čtenářek Rodiny, zejm. pokud s tím mají nejakou zkušenost, či žijí v zemi, kde to možné je apod.
děkuju, hrouda
 Insula 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:18:02)
Já osobně bych nebyla proti tomu. Znám několik lesbických párů, které mají dítě/děti. Ty samozřejmě vznikly "normálně" (u nás ani jinak nelze). Ale vím, že děti samotné s tím nemají problém.
U mužů homosexuálů je to samozřejmě problém. Ženy to mají jednodušší. Říkám si, že je lepší rodina než ústav, byť by měla být trochu netradiční.
 Vladan 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:22:21)
Jsem gay a jsem proti. Už jsem to napsal do několika diskuzí - to dítě by bylo chudák. Dost na tom, že by bylo adoptované - ještě by si muselo od spolužáků, učitelek a okolí vyslechnout, že jeho rodiče jsou buzeranti a takové ty inteligentní otázky "Pavlíku, a který z těch dvou je tatínek a který maminka?"
Myslím, že je dost heterosexuálních manželů, kteří touží po dítěti a jsou ochotni je adoptovat.
A taky mi jde o délku trvání partnerských svazků gayů. Jak je to u lesbiček, nevím, ale např. desetiletý fungující vztah je u gayů spíš výjimka. A do takového nestabilního prostředí bych nechěl přivést dítě.
Občas je největší důkaz lásky k dětem děti nemít...
 hrouda 
  • 

Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:31:19)
Vladane,
to je zajimavy - a kdyby ty pary - stejne by musely - prosly stejnym vyberem jako heterosexuální ? (myslím psychologický pohovor, příprava na adopci)?
Já neumím posoudit - myslíš tedy , že z hlediska sociálních tlaků okolí je pro dítě horší mít dva otce nebo dvě matky než být z "děcáku"?
 Vladan 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:34:46)
Podívej, to je složité. Nevěřím tomu, že dětské domovy jsou plné dětí, které čekají na osvojení, když čekaní na adopci je pro bezdětné páry tak dlouhé.
Ne, dětský domov je vždy špatný a tyto instituce by se měly zakázat, protože coby výchovný prostředek totálně selhaly - stejně jako polepšovny. Ovšem - naše společnost ještě není zralá na to, aby gay pár vychovával dítě. Stačí se mrknout pod články s touto tématikou do diskuzí - Dvě bukvy budou vychovávat další bukvici, jsou to úchyláci a teď nám chtějí brát i děti...atd.
Já bych osobně takovému tlaku dítě nevystavil.
 hrouda 
  • 

Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:49:10)
Vladane, nemůžete mi hodit odkazy na ty články, případně diskuse?
(jinak - po té, co jsme v minulosti měla možnost mluvit s nekolika mladými lidmi po opuštení DD, nejak se mi zdá, že i ty narážky na "bukvice" by byli lepší, hlavně , že by meli osobní péči)
 Vladan 


Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 21:53:54)
http://bleskove.centrum.cz/diskuse/diskuse.phtml?id=86
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=4282

Jinak na serveru aktualne.cz si stačí zadat do vyhledávaní adopce homosexuál - a najde se tam spousta článků a ještě větší spousta reakcí - doporučuju k přečtení názory Otce rodiny - to se jeden pobaví...:-(
 hrouda 
  • 

Re: Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 21:57:02)
No jooo, bleskove a aktualně..ja myslela, že mate nejakou kultivovanejší diskusi třeba v ramci gay komunity nebo i jinde..tuhle stoku, kde se ventiluje kde kdo se mi pročítat nechce...ale dík.
 Vladan 


Re: Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 22:04:22)
Většina lidí z gay komunity o tomhle má jasno a nepotřebuje diskutovat:-))
 hrouda 
  • 

Re: Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 22:11:02)
A čemu se to jasno víc kloní? Že jo nebo že ne? Já nemám páru a přišlo by mi legrační, kdyby nekdo loboval za "jo" a gayové sami cítili, že spíš "ne" :-)))
 Palac + 1 


Re: Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 22:24:49)
Nevim jak gayove, ale lesbicky rozhodne nerikaji, ze NE. Podivejte se na ty odkazy, ktere jsem tady davala.
 Palac + 1 


Re: Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 22:21:26)
Nezlobte se, ale nemohu s Vami souhlasit, ze v komunite je nazor jasny na adopce, a to nazor, ze adopce NE.
Pokud Vim, vzniklo dokocne nedavno ve Vasi komunite obcanske sdruzeni Stejna rodina
http://www.stejnarodina.cz/index.php, ktere by s Vami asi nesouhlasilo.
A co tento lesbicky rodicovsky server (drbna.cz?), kde probehla debata o adopcich a ucatsnily se ji hlavne L zeny a asi by s Vami take nesouhlasily?
http://www.drbna.cz/clanek-blok-160-z_tisku__idnes_cz_o_adopcich_pro_homosexualy.htm?diskuse=1
(clanek tento: http://www.drbna.cz/clanek-blok-160-z_tisku__idnes_cz_o_adopcich_pro_homosexualy.htm?diskuse=1).

Ja i manzel se o to dost zajimame, protoze mame kamaradku, ktera zije se zenou, casto se o tom s nimi bavime. A kdyby treba tyto dve zeny mely v peci dite z domova, bylo by to prot to dite vysvobozeni.
 hrouda 
  • 

Lauro, : "Stejnou rodinu" 

(1.4.2008 9:53:49)
shodou okolností znám - viz můj příspěvek níže. Ale vy k tomu přistupujete hrozně emotivně - to, že Vy znáte nějaký pár, který by se podle Vašeho názoru hodil a zvládnul adopci, ještě neznamená, že to může fungovat obecně. Já se jen z různých zdrojů snažím získat vhled - proto mě dost zajímal názor macešky nebo jiných adoptivních rodičů - ti mají různé potíže s výchovou adoptivních dětí denně před očima a možná si umějí představit různá praktická pro a proti , krerá třeba mě nebo Vám nepřijdou na mysl.
 Palac + 1 


Re: Lauro, : "Stejnou rodinu" 

(1.4.2008 10:02:00)
To, ze znam jeden par, neni hlavnim duvodem, proc jsem pro.
A emotivne to asi beru, protoze mam pred ocima citove, dusevne atd. zanedbane deti, o ktere nikdo nema zajem, a myslim, ze branit nekomu, kdo by o ne zajem mel, je bedzuvodne. A pro me osobne nepochopitelne.
 hrouda 
  • 

maceška dole vysvetluje  

(1.4.2008 10:09:34)
(nejen z vlastní zkušenosti)- že hlavní zakopaný pes je jinde - v sytému uvolnováni deti pro adopce. Já přeci nejsem proti, ale nemá cenu jednat bezhlavě - bez ohledu na aktuální kontext. Kdybyste se chtěla nejak zapojit nebo Vaše dvě kamarádky, tak se ozvěte me nebo stejné rodine.
 Margita 


Re: Odkazy na diskuze 

(31.3.2008 23:06:30)
Vladane tak to jsem nevedela. V americke gay komunite to je asi opravdu jinak...adoptujici pary jsou sice samozrejme v mensine (zvlast muzi), ale rozhodne se o tom mluvi. MMCH i tady samozrejme hodne zalezi na tom, kde zijes. Napriklad vcera jsme byli v loutkovem divadle a pan se dvema batolaty u nohou mi zacal licit, jak se jeho partner ucil vazat satek. Oboum nam to samozrejme pripadalo naprosto prirozene, takhle navodit rec i kdyz se nezname, ale verim, ze kdyby zil v konzervativnejsim meste nebo na vesnici, tak by musel byt mnohem ostrazitejsi.
 hrouda 
  • 

amerika 

(1.4.2008 9:24:32)
Margito,
podle toho, co jsem dosud nastudovala - není to zatím pravda žádná sláva, musímn přidat :-) - tak zrovna v té Americe je to , zdá se, dost pestré stát od státu - někde jsou adopce povoleny a nekde jsou dost militantní postoje proti homosexuálům celkově.
 Margita 


Re: amerika 

(1.4.2008 17:52:14)
No prave. Proto se o tom tolik debatuje, jak mezi gayi tak mezi ostatnimi - jestli se to ma povolit i v tech zbyvajicich statech. Proto jsem psala, ze by se ten pan choval jinak, kdyby byl jinde...a mela jsem dodat, ze v jinem state by ta jejich adopce taky vubec nemusela byt mozna. (Treba na Floride muzou gayove byt pestouni ale ne osvojitele...) Nicmene protoze v rade statu to mozne je (a napriklad vysla knizka od znameho publicisty nebo jak ho mam oznacit, kazdopadne to je gay clovek ktery s partnerem adoptoval dite), tak to nikomu nepripada jako neco neslychaneho.
 janna001 


Re: Odkazy na diskuze 

(1.4.2008 9:18:34)
Vladane,
neposlouchej každýho blbce. Na každým se něco najde, do čeho se dá trefovat. Já jsem bílá, vdaná, pracující, heterosexuální a to by ses divil, s jakými otázkami a názory se někdy setkávám. I můj životní styl není nijak vyjímečný, žiju si zkrátka po svém, nebudu to rozebírat, bylo by to na dlouho. Úplně miluju nevyžádané názory a kritiky. Obzvlášť potěší z řad vlastní rodiny (myslím té původní).
 Palac + 1 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:57:02)
Vladane,
cekani na dite u heterosexualnich paru je tak dlouhe proto, ze mivaji vysoke naroky na "chtene" dite - chteji, aby to bylo bile zdrave co nejmensi miminko, coz uz samo o sobe vyber znacne zuuje (nehlede na dali pozadavky - jako vzdelani matky atd.).
Detske domovy jsou ale plne uz vetsich deti, ruzne nemocnych deti, nebilych deti atd. atd. - deti, ktere nikoho nemaji, zijou bez kohokolio blizkeho, kdo by o ne mel zajem, coz je pro dite naprosto devastujici. Pokud by homosexualove meli zajem adoptovat i takoveto deti, respektive pokud by nebyly tak narocne, jako pary heterosexualni, neni mi jasne, proc by se jim v tom melo branit. Proc se pohorsovat nad tim, ze je nekdo ochoten ujmout se ditete, o nez nema NIKDO ZAJEM? Kdyz by to pro to dite bylo VYSVOBOZENI?

A jak pise Maceska - je mala pravdepodobnost, ze by se to delo v nejakem vetsim meritku. Byly by to radove jednotky rocne. Tak proc je proti tomu takovy odpor? Proc je takovy odpor proti tomu, aby byla par detem rocne dana sance zit v milujicim prostredi?

 hrouda 
  • 

Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 22:05:22)
A je ten odpor? Mate pro to nejaký podklad? Když nebudu počítat jako "odpor" diskusi na bleskově:-)).
Ale pravda je, že by šlo o jednotlivce - s čísly, která udávají, že je u nás až 20 000 dětí v ústavní péči by to nehnulo - ale jednotlivý osud by to asi mohlo zmenit výrazně - pokud ne k horšímu, viz Vladan a posměch sociálního okolí - i když já si stále mislím, že by posměšky typu "bukvice" nemohly mít tak devastační dopad jako celé dětství strávené v ústavu???
 Margita 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 22:00:40)
Vladane, chapu Tve obavy, ale tech heterosexualnich paru je dost jen na bile, zdrave deti. A ja znam radu homosexualnich paru, ktere adoptovali dite/deti a je to v pohode. Akorat s tou spolecnosti je to horsi, jak sam pises...
 hrouda+ 3  
  • 

Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 22:08:03)
Znamená to, že nekdo z toho páru adoptoval dítě jako jednotlivec?
 Líza 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(1.4.2008 6:27:00)
Vladane, znám hodně slušných Romů, kteří vyrostli mezi Romy.
BTW, jsi proti homosexuálním adopcím, protože "dítě by bylo chudák" kvůli netolerantní společnosti, ale nějak ti nedochází, jakej handicap hned na začátku mají romský děti - a to i ty z "dobrejch rodin".

A pokud jde o to, děti neadoptovat, všimla jsem si za roky, co tě tu vídám, jak ublíženecký postoj máš ke světu. Tedy - dobře, neadoptuj, protože by bylo dítě chudák. Ale dovolit to ostatním je něco jiného. A možná bys byl/bychom byli všichni překvapeni, jak by ty děti nebyli chudáci.
 Vladan 


Ale já ten zákon schvalovat nebudu:-)) 

(1.4.2008 14:27:18)
S tím ublíženeckým postojem souhlasím - mohlo by to tak vypadat:-) Ale já zákon o adopci schvalovat nebudu. Jen si jedna poslankyně usmyslela, že se zviditelní.
Víš, mně nevadí, že se to projednává, jakože "homosexuálové chtějí adoptovat děti". Ale takhle věc vůbec nestojí - ten návrh nepodala gay komunita - taky kvůli tomu, že když se schvalovalo registrované partnerství, tak jeden z argumentů proti u většiny lidí bylo, že "teď jim dovolíme sňatky a za chvíli budou chtít adoptovat děti". A z jejich hlediska teď došlo na jejich slova.
Jenomže popud k tomuto zákonu nedávají gay a lesbické organizace - v tom je ten problém...
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(4.4.2008 11:59:54)
Vladane, pohled z "druhé strany" je pro mě zajímavý. I když článek je zdánlivě o něčem jiném, problém je stejný: tolerance. Být příslušníkem jakékoli menšiny je stále nelehký úděl....

Copak záleží na barvě pleti? "Problémové" chování příslušníku některých etnik je podlě mě podmíněné sociálně a kulturně-historicky, ne geneticky...

A k homosexuálům: Intimní život dospělých svéprávných lidí je jejich soukromá věc. Co je komu do toho s kým spíš?

Naprosto chápu tvůj pohled na adopci. Dítě homosexuálního páru by to nemuselo mít jednoduché..
 maceška 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:37:32)
Myslím si, že na tuto otázku se nedá odpovědět jednoduše, protože v dané problematice je hned několik aspektů.
Především dítě si může adoptovat i jedinec sám, pokud nežije v manželství. U PP si může vzít dítě do PP i jedinec z páru, pokud s tím jeho partner souhlasí. Přestože znám několik neprovdaných pěstounek, neznám žádného svobodného pěstouna. Samozřejmě výjimkou jsou buď příbuzenské PP nebo situace, kdy se vdovec stará o děti parnerky, která zemřela. Ale "klasicky" vzniklou rodinu otec + děti v PP neznám.
Důvody jsou, myslím si, dvojí: jednak bude takových žadatelů asi velmi málo, pokud vůbec, a kromě toho dostávají děti odcházející do adopce přednostně úplné rodiny, zřídka osamělé ženy. U PP je to samozřejmě jiné.
Dětí, které jsou vhodné do adopce, je mnohem méně než žádatelů. Takže z tohoto principu je malá pravděpodobnost, že by z hlediska dítěte (a u adopce jde VŽDY na prvním místě o hledisko dítěte) byla vhodnější adopce homosexuálním párem než heterosexuálním.
Přesto v zásadě proti tomu nic nemám, zejména pokud půjde o ženy. Ale upřímně řečeno, nevidím to příliš reálně.
 Vladan 


Jak se určuje, které dítě je vhodné k adopci? 

(31.3.2008 21:40:25)
Maceško, prosím, jak se určuje, které dítě je vhodné k adopci? Je to způsobeno tím, že se biologičti rodiče o dítě zajímají (jednou za měsíc pošlou pohled) a nebo je někdo hodnotí jako "Ten si zaslouží rodinu a tohohle si tady necháme, byly by s ním jenom problémy?"
Jinak s Tvým názorem souhlasím - u lesbických párů asi není o čem mluvit. U gayů je to problém.
 maceška 


Re: Jak se určuje, které dítě je vhodné k adopci? 

(31.3.2008 21:48:31)
Vladane, jakkoliv je to hrozné, tak ano, závisí to na postoji sociální pracovnice. Podívej, když jde o "žádoucí" dítě, tedy malé-bílé-zdravé, číhá se na uplynutí doby kvalifikovaného nezájmu a hned se dává podnět k soudu, aby dítě bylo právně uvolněno a mohlo jít do adopce. Ale když to nikdo neudělá, není žádného dovolání :-( Prostě jestliže dítě uvolněno není, do adopce nemůže. Stává se to, když jde o dítě starší, jiného etnika, ne zcela zdravé nebo když má sourozence. A dokonce ani možnost jít do PP není pro tyto děti automatická. Pokud je jejich sociální pracovnice nenahlásí do registru dětí vhodných do NRP, nemají šanci. Chápeš? Sociální pracovnice určuje, které dítě může mít mámu a tátu, a které radši ne!
 Vladan 


Hm. Sociální pracovnice mají patent na rozum... 

(31.3.2008 21:55:23)
To by mě zajímalo, jestli i u sociálních pracovnic někdo určuje, jestli jsou vhodné pro tu práci a jsou naprosto nezaujaté.
Asi jo, ale stejně mě štve, že se s lidskou bytostí jedná jako se psem - který je vhodný k tomu, aby si ho někdo vzal a který už by byl třeba agresivní atd...
 hrouda 
  • 

Re: Hm. Sociální pracovnice mají patent na rozum... 

(31.3.2008 21:59:53)
pokud jsou DD financovány podle "obložnosti" a pokud je sociální pracovnice zaměstnána DD, tak by jí asi ani patent na rozum nestačil .
 hrouda 
  • 

Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(31.3.2008 21:45:37)
Děkuju - žiju v dommnení, že bílých zdravých miminek je nedostatek, ale že o starší děti, nebo romské, nebo s handicapem už takový zájem není. Nevíte, jsou nekde k dispozici statistiky?
To, že obecně žadatelé čekají na osvojení i léta vím, ale domnívala jsem se, že je to dono zejména jejich vysokými nároky na dítě - věk, barvu pleti, zdravotní stav....
 maceška 


Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(1.4.2008 7:19:14)
Statistiky jakého druhu? Zkuste se podívat na stránky Ligy lidských práv, sekce Děti z ústavů, jsou tam uveřejněny velmi sofistikované údaje. Odpověď na to, kolik dětí v ústavech je vhodných do NRP a nejsou pro ně vhodní žadatelé ale nenajdete.
Číslo udávající počet dětí v ústavní výchově je zavádějící, protože zdaleka neplatí, že každé dítě žijící v ústavu je nahlášeno do registru dětí vhodných k NRP. Doporučuju mrknout na stránky www.detipatridomu.cz, záložka Příběhy, a z nich konkrétně Zuzka. Popisuju tam, jak složité je vyrvat dítě ze soukolí ústavní výchovy.
 hrouda 
  • 

Re: Milá Maceško, zajímá mě Váš názor  

(1.4.2008 9:18:20)
Děkuju za tipy - mrknu . Ten příběh o Zuzce jsem myslím kdysi už četla
tady na těchto stránkách. Sháním údaje a snažímn se lépe pochopit kontext - v rámci sdružení Stejná rodina máme bychom chtěli se za možnost registrovaných párů adoptovat dítě zasadit - ale protože adopci chápeme samozřejmě jako právo dítěte, nikoliv jako jakéhokoliv páru či jednotlivého zájemce, tak je zásadní mj. otázka, jestli v ČR děti, které jsou právně volné k adopci a nenašla se pro ně rodina, existují.
Zdravím.
 bonduela 
  • 

Diky, ale... 

(31.3.2008 17:23:58)
Mila Macesko, moc rada sleduju Tvoje prispevky, i tenhle o adoptovanych a v pestounske peci vychovanych detech, ale mam k tomu jedno velke ALE. Mame zazadano o adopci, prochazime predadopcni pripravou, ale oba jsme se s manzelem shodli, ze Romcatko ani Poloromcatko nechceme. Duvod je prozaicky - stejne jako pani Bouckova bydlime na male vesnici (cca 500 obyvatel), kde neni ani jedno adoptovane dite. Privest sem adopcatko myslim bude docela narocne (lide na vesnici prece jen nejsou tak vstricni k odlisnostem, jako mesto), a kdyby to bylo Romcatko, asi by to nevydychali tuplem (presne jako ve filmu Smradi). Mrzi nas to, ale i kdybychom detatku udelali takove zazemi, jake by si zaslouzilo, bojime se, ze negativni reakce okoli by ho semlely....
 Mirka 
  • 

Re: Diky, ale... 

(2.4.2008 8:28:01)
Bývam na malej dedine a v susedstve máme rodinu s adoptívnym romským chlapčekom, mal 15 mesiacov ked sa dostal do rodiny. Na ulici sa poznáme, chlapček tu chodí do školky, na rok pojde do školy, tiež tu v dedine. Nevidím v tom žiadny problém.
V celej našej dedine nenájdeš okrem neho jediného róma, nie je tu nablízku ani rómska "osada". Teda až na partiu "Diabolské husle" co majú vilu vo vedlajšej ulici :)
 dana 
  • 

Re: Diky, ale... 

(5.4.2008 22:19:12)
Máte pravdu ALE... Tím že si nevezmete rómské dítě chráníte především sebe. Jistě, že by to na malé vesnici nemělo snadné ale jaké to asi má v dětském domově? Myslíte že lepší?
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


Re: Diky, ale... 

(3.12.2009 12:40:37)
otázka je, jestli je to ten skutečný, vnitřní důvod. My žijeme na vesnici cca 600 obyvatel, kde převažují starší lidé, s klasickými sousedskými spory. Navíc, přistěhovali jsme se sem přesně čtvrt roku před příchodem našich dvou romských dětí do rodiny. Čili ti lidé ani neměli možnost nás poznat blíž, takž byli skutečně vystaveni celkem velkému šoku. Děti už navíc byly v předškolním věku a než si zvykly na různá pravidla a společenské konvence (netykat cizím lidem, nezdravit sousedku dobrý den, bába letí komínem apod.), tak to taky chvíli trvalo. Navíc v sousední obci je poměrně viditelná romská komunita s ne zcela dobrou pověstí, takže proti nám hrálo spoustu faktorů, kterých jsme se také obávali. A přitom můžu říct, že kromě jedné maminky malé blondýnečky, která vyletěla na našeho kluka, když se děti poškorpily, jsme tu za ty tři roky neměli se sousedy jediný problém. Naopak kolikrát nám fandí a dokonce našim dětem i trošku nadržují:)
Někdy se vyplatí lidem víc důvěřovat, že to zvládnou:)
 Beruška9 


Maceško, díky... 

(1.4.2008 14:33:02)
moc ráda čtu Tvoje příběhy, používám je pro sebe jako terapii - pozitivní přerámcování, jsem soudní znalec a vidím tu obrácenou stranu mince, adoptované vrahy svých matek, adoptované zloděje, prostitutky, podvodníky, keří zásobují svými dětmi kojenecké ústavy a dětské domovy...když klesám na duchu, tak něco napíšeš a je mi lépe, že vidím i z toho druhého okna, díky. M.
 dezzied 


Slušní a neslušní romové 

(2.4.2008 9:23:27)
Abych pravdu řekla, patřím k té skupině lidí, která romy moc v lásce nemá, ale je to hlavně tím, že žiju ve městě, kde jsou 3 taková větší "gheta" romů, kteří zneužívají náš sociální systém a jsou s nimi dost problémy. Nejvíc mi vadí, že zatímco já se musela o koupi bytu hodně snažit a na dost dávek nemám nárok, protože můj přítel pracuje, jim stačí přijít na socku a dostanou všechno. Ale rozhodně je neházím všechny do jednoho pytle. Znám i několik slušných a vzdělaných romů, kteří to ale kvůli těm problémovým nemají u nás lehké. Třeba při shánění práce, po telefonu je budoucí zaměstnavatel nedšený, ale jen co se ukáže, že je rom, dá ruce pryč.. A tihle slušní romové si ani většinou nestěžují, berou svůj úděl až překvapivě statečně a za to je obdivuji! Ještě mám jednu historku asi týden starou. Jeli jsme s kamarádkou autobusem, se dvěma kočárky. Mladí "bílí" kluci se okamžitě stáhli dozadu, aby nemuseli pomáhat a další lidé z autobusu dělali, že nevidí. Jediný kdo se zvedl, byl cca 20 letý mladý, slušně oblečený rom a pomohl nám s oběma kočáry jak dovnitř, tak ven. Na poděkování se zatvářil, že je to samozřejmost.. No koukaly jsme asi obě jak zjara:-D. Tkže závěrem držím všem slušným romům palce, ať si v naší společnosti najdou místo na slunci a těm, kdo se rozhodl adoptovat nebo osvojit romy, přeji pevné nervy a odolnost vůči všem rejpalům. Držte se:-)
 Celestýnka 
  • 

Vyhazování rom.dětí z obchodů?Někdy to jinak nejde.. 

(5.4.2008 17:42:14)
Film jsem viděla,taky se mi líbil.Chtěla bych ale reagovat na zmínku o vyhazování romských kluků z obchodů.Sami máme obchod v centru Brna a romské děti se pořád courají sem a tam.Většinou jsou vysláni svými rodiči,kteří vysedávají naproti v restauraci,aby něco "prodejného" otočili /tj.ukradli/.Přímo toto jsme zaslechli několikrát.Opravdu nemáme čas,i když jsme tam 4,hlídat je a stát jim pořád za zadkem.Proto,když není čas a musíme se věnovat kupujícím,kteří opravdu přišli nakoupit,posíláme je prostě pryč,že nemáme čas je hlídat.Jsou už naučení tak,že se schválně na co nejvíc věcí vyptávají a když jim zodpoví všechny dotazy jedna prodavačka,na to stejné se jdou znovu ptát prodavačky druhé.Já mám tedy trpělivost velkou /s některými zákazníky/,ale tohle je opravdu síla.I když chodí i slušné romské děti /poznáte je snadno-nezdržují,něco si za chvíli vyberou,zaplatí a jdou/,tak většina je těchto problematických-bohužel.A vrchol všeho byl,když asi 6-7 letý romský kluk přišel zfetovaný,přímo s hadrou napuštěnou nějakým sajrajtem u nosu.Toho jsme vykázali ven rovnou od dveří.Sama jsem si vzala za manžela napůl Čecha,napůl "Roma" z velice slušné rodiny,ale i on opravdu šílí z toho,jak se morálka Romů rok od roku zhoršuje a z určitých oblastí přímo u centra Brna se stávají přímo ghetta,kam se bojí "normální" lidé chodit.Výhoda je alespoň v tom,že na ty romské děti u nás v obchodě manžel platí,protože asi instinktivně ví,jak na ně,a oni z něj mají respekt.Ale nemůže být v obchodě pořád a ostatní personál vždy začne nervózně-jen,když je vidí blížit se k obchodu.
 Gothic 


Krásny článok 

(5.4.2008 22:02:36)
Maceška, krásny článok ako vždy :-)

K téme-ja som pracovala na úrade práce, povolaním som sociálny pracovník a nemala som s rómami problémy. Je to celé o obyčajnej ludskej slušnosti, vždy som sa ku každému človeku chovala slušne a zlé skúsenosti som mala skôr s väčšinovou populáciou. Najlepší boli teenageri, ktorí mi rovno povedali, že pod 20 tisíc ráno ani nevstanú z postele do práce (absolventi) mala som ich na starosti a teda občas som mala čo robiť ich nejak vôbec namotivovať, pretože pre tak 20 percent z nich bolo hlavnou náplnou dňa sedieť v krčme. Rodičia ich štedro dotovali, k tomu mali ešte nejaké tie sociálne dávky a pracovať sa im proste nechcelo.
MMch ja s 2 rokmi praxe som mala plat okolo 10 tisíc hrubé, takže ma to fakt trocha urážalo. Začínala som tam na 5 tisícoch kvôli praxi.

S rómami mám skúsenosti, že sú často skôr vystrašení na úradoch a pod (a my sme dávky nerozdávali, takže nemusí niekto namietať, že boli slušní, aby niečo dostali) mne často pripadali skôr ako bezradné deti a vždy boli slušní a to nie som žiadna "korba", žeby mali rešpekt :-))))
Dodám ale aj, že žijem v hlavnom meste a v oblastiach kde sú osady to môže byť iné.
Súhlasím ale s názorom Margity a dodám, že podla mna práca s rómami musí ísť cez deti, pretože s dospelými už sa ťažko niečo napracuje. Výborný je napr. projekt divé maky, kde sa sponzorujú šikovné rómske deti-napr. v hre na hudobný nástroj, speve a pod.
Daleko väčšia by mala byť terénna sociálna práca napr. aj rómskych soc. pracovníkov (a že ich začína pribúdať na VŠ!) ktorých lepšie príjmu, mali by matky učiť od ranného detstva ich detí sa o ne postarať aspon v základných otázkach. pretože keď sa na to bude kašlať, tak je to začarovaný kruh, rodičia vyrástli v osade, nič iné nezažili a proste ani nevedia inak vychovávať deti ako to videli od svojich rodičov-to je prirodzené. A takto sa z generácie od generáciu prenášajú stále rovnaké náviky. (samozrejme zase česť výnimkám, ktoré napr. v škole zbadajú,že sa dá žiť aj inak a majú dostatok vnútornej sily sa podmienkam v akých vyrástli postaviť a žiť inak, napr. si dokončiť vzdelanie.)
Mám skúsenosť, že keď sa Rómom ponúkli aktivačné práce, kde fakt robili za 1000 sk mesačne, tak o ne bol dosť velký záujem, chceli pracovať. Treba ich zaktivizovať, aby si zvykli na ten režim, že chodia do práce, niečo robia-zmysluplné. Páči sa mi aj projekt, kedy si sami stavajú domy, kde budú bývať (za pomoci obce) tažšie sa ničí niečo, čo som si budoval vlastnými rukami. Aj také som videla, že im napr. dajú kravy, ovce a oni ich chovajú, nesmú ich zabiť-bolo to tam nejak ošetrené, ale už si to celkom nepamätám.

Naproti tomu som v práci pár krát mala opitých "bielych" ludí, alebo nafetovaných, občas sa nám niekto vyhrážal zabitím aj na strelné zbrane došlo (a to proste niekto prišiel a rovno sa začal bezdôvodne vyhrážať) na toto som nervy nemala, takže som odišla. Nemali sme ani obyčajnú ochranku a pracovali sme takmer samé ženy (za ten plat sa tam muži dlho neudržali).

K téme homosexuálnych adopocií. Môj názor je podobný ako tu už odznel-uvolnila by som deti o ktoré nie je záujem heterosexuálnymi pármi, aj keď je naozaj otázne, či všetky hetero páry sú lepší rodičia ako homosexuáli (pochybujem o tom) no toto by som presadila aby sa väčšinová spoločnosť necítila ohrozená.
U mna je dosť dobrý argument ten, že predsa dnes už klasickú nukleárnu (otec+matka+deti) rodinu človek stretne tak z 50 percent, každé 2 manželstvo končí rozvodom, takže aj v tej situácii má dieťa často dve matky a dvoch otcov! (ak si nájdu každý po rozvode partnera).
Tak isto je vela rodín, kde sú slobodné matky a to občas aj generačne, takže dieťa vyrastá povedzme s 3 ženami (poznám takú rodinu, kde len ženy vychovávali kluka a všetci sme hov škole milovali aký bol citlivý a skvelý :-)
Keď je dieťa so situáciou oboznámené a vybuduje sa mu dobré sebavedomie, tak si dokáže svoje postavenie v kolektíve ubrániť! (napr. sa posmievajú za okuliare a dieťa povie "no a čo, mne sa to páči a je to dnes IN) agresorom to vezme vietor s plachiet. Mojej citlivej neteri sa posmievali za vady reči a ona sa zamyslela, odpovedala "to nevadí, ja sa to naučím" a neriešila! a posmievajúce dieta nevedelo, čo dalej.

Vladan-typujem, že si ešte skôr mladší ročník, či nie? Ja mám kamaráta homosexuála (učí na VŠ, spravil si doktorát :-) a je celkovo hrozne fajn a uznávaný v profesii) preskákala som s ním vela jeho vzťahov -niekolkomesačných no po rokoch sa usadil a už má priatela dlho (myslím 5 rokov-žijú spolu) on si myslím tiež deti adoptovať nechce, proste muži až tak netúžia po detoch podla mna ako ženy a často, kým tie deti nemajú (obvykle na naliehanie partnerky-česť výnimkám) tak vôbec nevedia o čo prichádzajú :-)
Dosť som sa cez kamoša v gay komunite pohybovala a dosť mi to tam vyhovovalo, tolko vtipných a fajn ludí pokope som inde nevidela. :-)
 Martin 
  • 

Jsem cigoš 

(3.6.2008 20:51:53)
Narodil jsem se v roce 1970 je mi 38 pracuji v jedné zahraniční firmě kde se vyrábí výtahy,mám 2 děti,mladší má ještě povinou školní docházku a ta druhá ted odmaturovala.
ŠKOLA začátek:Jen to co si pamatuji (v dětství jsem nikomu nikdy neublížil)1-5 třída HRA NA BABU-MÁŠ ČERNOCHA ,MÁŠ CIGOŠE,než tu hru začali hrát tak se mě nejprve dotkli rukou,když se něco ztratilo automaticky se všichni podívali na mne a prohledávali mi aktovku,někdo přitáhl vši do třídy automaticky jsem byl první na řadě koho prohlíželi a tak bych mohl pokračovat dála dál.PRÁCE:Jelikož nemám romský přízvuk a jsem dost komunikativní tak při tel.hovoru nepoznáte že jsem rom a tak 90% telefonátů končili kladně ale při osobním jednání no však už asi víte,v práci pokud mě neznají tak se semnou baví jako s debilem a dávají mi práci pro dementa,zrovna včera když jsem šel do kanceláře tak jsem nechtíc zaslechl jak se baví mistrové koho příjmou do práce a koho ne a byla tam otázka kolik vezmou cigánů,odpověd byla asi tak každého dvacátého pak by tu bylo dost černo a zasmáli se,potom když mě viděli tak zmlkli .CESTY:V dopravních prostředcích si vedle vás nikdo(90%) nesedne ,kabely a různé věci si hnedka lidi dávají stranou(nikomu jsem nikdy nic nesebral),na tržnici slyším matku jak křičí na dítě:ty si špinaví jak cikán(jsem čistotný),ochranka v obchodáku zaujme polohu tak aby na mě viděla a ostatních si nevšímá,(dobrý pocit pro mé nakupování),a mohl bych pokračovat dál a dál.Chci vám jen dát vědět že život tu mám o 100% těžší než majorita a že tu ten rasismus je i když jen skrytý ale je!POVYŠOVÁNÍ SE NAD DRUHÝM DÍKY SVÉ RASE:Je to špatná vlastnost o kterou se žádný člověk nijak nezasloužil a zdá se mi že jí využívají většinou lidi kteří mají menší IQ alespoň podle mích zkušeností.ČESKO:Chybí tu tolerance,poctivost při podnikání a každý myslí spíše na sebe a majetek,nedávno jsem byl u našich sousedů v Bavorsku nějaký cyklista tam upadnul na chodníku a dal si do hlavy o obrubník byl celí od krve každý kdo jel okolo tak zastavil a zeptal se jestli nepotřebuji s ním pomoc při ošetřování,u nás na náměstí upadl člověk na zem a byl bez vědomí lidé kteří šli okolo dělali že ho nevidí..Takže nevím proč a nad čím se tu člověk tak povyšuje(že je bílí čech?).Já osobně jsem měl to štěstí že sem nevyrůstal jen mezi cigány,je chyba a dost veliká že je všechny na strkaj do jedné lokality a pak se nemaj od koho co naučit.Zkuste dát křovákovi byt a chtít po něm aby platil nájem a staral se o údržbu,protože někteří z nás takoví ještě jsou,ale to nemění nic na tom že se k nám budete chovat jako k hovadům.
Martin
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jsem cigoš 

(3.6.2008 21:20:13)
No, to je sice moc hezké, co píšeš - myslím to ironicky, samozřejmě - ale otázkou je, kde se v lidech to chování bere. Chytá si např. někdo pevně kabelku, když do MHD přistoupí Vietnamec nebo černoch?
 Cow :-) 


Třeba taky cigoška:-) 

(3.6.2008 21:29:55)
martine, jetli ještě nakoukneš, píšeš:
"osobně jsem měl to štěstí že sem nevyrůstal jen mezi cigány"....
Proč si myslíš, žes měl ŠTĚSTI???
V čem vidíš pozitivum?
Píšeš, že nemáš romský přízvuk? Umíš tedy "svůj" mateřský jazyk nebo tím, žes vyrůstal jinde, tak ne? Co romská kultura? Neláká tě?
Kým se vlastně cítíš být? Takový nebo makový.
Kdybys přišel mezi Romy, brali by tě jako Roma? A když jsi mezi ostatníma, berou tě jako "bílého"?
Jsou to velice osobní otázky, jsem si toho vědoma. Jsem prostě zvědavá, nemyslím tím nic špatného.
;)
 Martin 
  • 

Re: Třeba taky cigoška:-) 

(3.6.2008 21:44:17)
Štěstí bylo to, že se ted umím mezi těmito lidmi úřady atd. pohybovat, Naše kultura? To fakt nevím ta se u mne ztrácí, jen občas si poslechnu nějakou hudbu, ale jinak za sebe se nestydím a jsem na sebe hrdej, že vedu rodinu k nějakému cíli.
 Cow :-) 


Re: Třeba taky cigoška:-) 

(3.6.2008 21:58:13)
Martine, a to bys bez toho neuměl? Myslím pohybovat se např. na úřadech? V tom jsou Romové docela úspěšní, ne? ...aspoň se to teda říká.
A zkus mi odpovědět na zbytek otázek...ohledně řeči a "kým" se cítiš být.
K jakému cíli vedeš své děti?
 Martin 
  • 

Re: Třeba taky cigoška:-) 

(3.6.2008 22:19:15)
Mí rodiče cigánsky neuměli takže,sem se nemohl naučit naší řeč od rodičů,a neměl jsem příležitost nebo štěstí se naučit tu to řeč ani později i když ted mluvím třemi jazyky u kterých ta příležitost byla(škola).Rodinu vedu hlavně k učení a slušnýmu chování,k úctě druhého atd.Ještě jednou nestydím se za to že jsem co jsem.Když se podíváš do historie o lidech kteří by nás měli učit tak zjístíš že o těch hrůzostrašných věci napáchali(europani)kam přišli tam byla jen smrt a skáza.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.