| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nejúspěšnější školství na světě

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 243 [Dalších 223 >>]
Ifka
  • 
22.1.2008 10:49:54
Abych to upřesnila, my jsme malá škola, máme také jednu interaktivní tabuli, která je na 2.stupni v oborné učebně, kde se děti střídají, takže je snad dostačující.
K té ruštině, samozřejmě, že komunikací s rusky mluvícími zeměmi např. v oblasti obchodu nebo kultury, se bude zabývat užší skupina lidí, že by bylo ideální, kdyby se všechny děti nebo téměř všechny děti naučily slušně hlavně anglicky,aby se ve světě neztratily, ale na to je potřeba sehnat velké množství velmi kvalitních angličtinářů...a ti si v současné době řeknou: takovou práci s přeplněnými třídami, kde je až čtvrtina dětí s dysporuchami, a za takové peníze, no to nemám za potřebí...a ministersvo školství buď spí nebo jen čeká, že to nějak dopadne, podle hesla "Vlk se nažral a koza zůstala celá..."
Mishka
  • 
22.1.2008 10:31:49
Přesně, s tím 100% souhlasím.Když mám na výběr a mám na to,půjdu za tím nejlepším,co se mi nabízí,to je přece logické,ne?Nějak mi nejde do hlavy,že to někdo nechápe.A jestli se někdo dobrovolně cpe do stádovitosti,jen aby nevyčuhoval,tak ať v tom stádu je, je to jeho volba.
&
22.1.2008 10:29:14
Rybko,

To urcite. Taky bydlim v Holandsku. Mne osobne Holandske skolstvi vyhovuje. Vzdyt se ho samo zucastnim. Konecne chodim do skoly, kde vsechno co se ucim mi dava nejaky smysl. V Cechach podobna skola neexistuje.
Predpokladam ze tvuj syn chodi na VWO.
Ten muj priklad, je samozrejme vytrzeny z kontextu. Holcina prisla do Holandska z Cech v jejich osmi letech. Zacala chodit na zakladku, jeji raporty byly napsany nejdriv pozitivni vomacka a pak konecne vysledky. Jeji mati i po desti letech pobytu umi dost mizerne Holandsky. Tenkrat tomu vetsinou nerozumela, a jeji Holandsky partner se o to nezajimal.
Kdyz holcine nabydli VMBO, tak jeji mati zajasala to bude s maturitou, kdyz je to na ctyri roky :o{ A taky sousedovic holka chodila do stejny skoly, a ted studuje Veterinu. Akorat nevedela, ze v te skole jsou obory na ruzne urovni. Jeji mati chodila cela pysna, jak jeji dcera bude taky dr. pres zvirata. Vysledek holka vychodila ctyri roky vmbo. Kde meli tyden praxe a tyden skoly. Praxe napr. pomahat v hospode. Ted je na MBO kde dosahne niveau 2. S tim muze jit max. krmit kravy. Jasne, ze je to predvsim vina jejich rodicu. Holka mi neprijde hloupa, je fakt ze nema moc zajem ani se za celou skolni dochazku nenaucila ucit.
Na druhou stranu v CR i dite, ktere jde na dvoulety ucnak si dvema roky zemepisu a nevim ted presne kolik dejepisu na zakladce projde.

Ja tady vidim propastny rozdili mezi lidma, kteri si jako pripravou prosli VMBO nebo VHBO, VWO nebo gymnaziem.
Ja vidim jenoznacny plus, ze uz od zakladky se deti uci prezentovat a kritizovat. A ze zbytecne nebifluji. Na druhou stranu se dost z nich nenauci ucit. Taky mi vadi, ze deti, ktere jsou oznaceni za nestudijni typy se s necim, jako je zemepis a dejepis nestkaji.
Ifka
  • 
22.1.2008 10:26:39
Děkuji za informaci, I.
lucia22
22.1.2008 10:23:11
Ja stale dufam, ze prave to ocenenie pride v dohladnej dobe, vidim ho ako prvy - zakladny krok k zlepseniu celkovej situacie v skolstve.
To mate super, ze mate interaktivne tabule, na kmenovej ZS na Slovensku, kde vzdy na konci skolskeho roku chodil moj syn robit rozdielove skusky zo slovenciny, mali jednu takuto tabulu na celu skolu.
A je naozaj skoda, ze o rustinu je maly zaujem. Ale ono je to tak napriklad aj tu v Holandsku (na strednych skolach). Decka tu piluju hlavne anglictinu, pretoze tym sa im otvaraju moznosti studia v polke krajin sveta.
Ifka
  • 
22.1.2008 9:52:22
Rybko, docela jsi to vystihla. Moje představa pro české školství je následující:
Zvýšit platy učitelům a zaručit tak i konkurenci. Tak by mohli ze škol zmizet učitelky, učící převážně stylem - Otevřte si sešity a opište tohle cvičení, naučte se zpaměti to a to... Mohlo by přibýt více kreativních učitelů, které ale odradí právě nízké platy a nízká prestiž povolání. Také by se objevilo více lidí, kteří by vyučovali jazyky KVALITNĚ! a hlavně by měli za sebou státnici z jazyka (nevím, jaký máte přehled o kvalifikaci českých učitelů, ale jen velmi malé procento z nich má právě státnici z jazyka, často na ZŠ učí bývalé ruštinářky a němčinářky, které prošly dalším rychlokurzem třeba angličtiny, protože jinak to prostě nemá kdo učit, ti ze státnicemi už dávno utekli jinam...)
Mimochodem, interaktivní tabule jsou i u nás.
Samozřejmě bych snížila počty dětí ve třídách, hlavně tam, kde je velké procento dětí s poruchami učení a chování ( a že jich v poradnách diagnostikují mnoho, dle mého názoru i zbytečně, stejně je všechna práce na učiteli a dobrý učitel pozná problém i bez psychologa - nekteří z nich píší posudky jak přes kopírák a učiteli, snaž se...).
Myslím, že české školství čeká v budoucnu zlatá střední cesta: žáci budou mít přiměřený všeobecný přehled, bude se od nich vyžadovat samostatnost, zdravé sebevědomí, zmíněné biflování se bude pomalu odbourávat, už teď se učí pracovat s informacemi. S jazyky to nebude zas až tak slavné (na západ od nás se učí třeba tři jazyky, které jsou často ale germánského nebo románského původu, to je jako kdybych se chlubila já, že umím česky, slovensky, rusky, domluvím se ještě polsky a dalším slovanským jazykem po docela krátké době -a to se nezmiňuju o angličtině-...hold jsme Slované u jiné brány jazyků). Nehledě na to, že o ruštinu, po které je nyní poptávka, není zájem, přestože třeba pro některé dyslektiky by to byl vhodnější cizí jazyk než třeby AJ nebo NJ.
Jen to ocenění práce učitele (nebo spíš učitelky) vidím stále bledě...
lucia22
22.1.2008 9:09:54
My teraz zijeme v Holandsku, moj mladsi syn ma 14, je v prvom rocniku niecoho obdobneho ako je u nas gymnazium.
Tento rok si vyberal predmety, v ktorych sa bude specializovat.
Boli utvorene skupiny predmetov, z ktorych bolo treba vybrat jeden povinny predmet.
Napriklad skupina ZEMEPIS, DEJEPIS, BIOLOGIA - vybral si dejepis a biologiu ako nepovinny predmet.
Dalej skupina ART, DRAMA, MUSIK - vybral si dramu.
Bussines economy, computer design, computer study - vybral si prve dve.
Matematika je povinna, mozes si vybrat z dvoch levelov obtiaznosti. Dalej su povinne tri jazyky, z toho jeden na urovni mother language (to ma anglictinu). Este ma fyziku, telesnu vychovu, ktora je tiez povinna a velmi prisne hodnotena.
Takze k veci - dejepis sa uz odteraz ucit nebude, no ucil sa ho doteraz a kde co na svete lezi, zakladne informacie o statoch, produkcii, nerastnom bohatstve, prirodnych podmienkach ma. A uplatnuje ich dalej vramci inych predmetov, napriklad dejepisu.
Co sa tyka vseobecneho prehladu, v skole mavaju pravidelne besedy s novinarmi, komentatormi spravodajstva (na jednej som sa bola pozriet, decka sypali otazky, ze chlapik z BBC nestihal odpovedat).
Dalej sa angazuju v tzv. MUNISH, to je nieco ako detsky svetovy parlament pod UNITED NATION. Co viem, tak posledny seminar (ktoreho sa zucastnili studenti z celeho sveta) bol na temu Human rights in Burma. Takze asi nieco o svete budu vediet.
Vies, ono je to vsetko o individualnom pristupe. Ked niekto chce mat vedomosti, najde si tu spravnu cestu k nim. Aj ked ta cesta nie je povinna.
A vela zavisi na rodicoch, na motivacii dietata.
&
22.1.2008 8:46:25
Kohnova :o}}

Asi nemam pocponi pro moderni metody, protoze to pro mne byla posladni kapka a vymenila jsem skolu. :o}}
lucia22
22.1.2008 8:41:14
Ja som byvala vo Finsku do roku 2003 a to tam obmedzenia ohladne fajcenia boli len vo verejnych priestoroch, napr. zastavkach elektriciek, verejnych budovach. Ale mas pravdu v tom, ze s otazkou drog tam nemali ani zdaleka take problemy, ako ich mame my na Slovensku. Skor s alkoholom. Fini boli takzvani vikendovi pijaci, od pondelka do piatku si tam nevidel opiteho (oni su strasne disciplinovany narod), ale v piatok vecer zacali nasavat a to bola teda sila. Pili aj mladi ludia, niekedy som videla opite aj deti. Kedze tam maju ohladne alkoholu takmer prohibiciu (DPH na alkohol je myslim 100%, predava sa len vo zvlastnych obchodoch, nesmies pit alkohol na verejnosti), hladaju cesty, ako sa opit z pomerne maleho mnozstva, alebo chodia vikendovat na tzv. na opiasove lode.
Ale asi to ma nejaky suvis s tou tmou, co tam maju od jesene do jari, mozno tak liecia depresie.

A este jeden zaujimavy postreh k tej ich disciplinovanosti. Do nocnych klubov, barov, diskotek je vstup povoleny vacsinou od 21 rokov, co sa velmi prisne dodrzuje. Zabavychtivy Fini disciplinovane stoja pred klubom v uhladnom rada, v rukach prichystane ID karty, pre kontrolu pred vstupom.
V Helsinkach je jeden klub, vola sa ZETOR, je to velmi originalne miesto, sedis na starych traktoroch, zaujimavy interier. Starsi syn mal 18 rokov a chcela som mu to tam ukazat, s tym ze si da vnutri jednu kolu a ideme. Uvadzacovi sme ukazali ID karty, s tym, ze ja som jeho matka a zarucujem sa, ze za 10 minut zase vypadneme. Nepustil ho dovnutra ani tak.
Taodvedle
22.1.2008 8:21:08
Michale vidis a ja mam uplne jinou zkusenost.
Ve skloce ucitelka detem s tkanickama a bundama pomahala. Byla naprosto fantasticka a decka tam strasne rada chodila. Dcera chodi do prvni tridy, a lepsi ucitelku si nemuzeme prat. Ano deti se o prestavce honi a blbnou venku a ja jsme rada ze se vybehaji a nemusi pod dozorem ucitelu hrat vybijenou;((
Jinak souhlasim s odpoledni skolou, a vybiranim volna, ale taky tohle souvisi se svycarskou minulosti a kulturou , kdy zeny byli prevazne doma. Ted se to meni a meni se pomalu i skolni zakony. Doma byt nemusis jsou druziny, mittagtisch, ale jsou drahe, takze je to pro rodice vesmes kteri oba pracuji. spis mi vadi ta dlouha skola, ale za to prevazne nase deti pracuji ve skupinkach po 10 deteh a ne v preplnene tride. Takze ne vsechno je tady spatne, tak jako ne v CR, a ve skandinavskem skolsti se mi taky ne vse libi.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 243 [Dalších 223 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.