| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nejúspěšnější školství na světě

 Příspěvky 110 z 243 [Dalších 233 >>]
25.1.2008 14:20:38
Čeští školáci toho vědí míň než dřív. V žebříčku padáme
12.12.2007, Petr Holub, Zdroj: Aktuálně.cz
Paříž - České děti jsou v biologii, chemii a fyzice horší, než byly v roce 2003. Vyplývá to z nové mezinárodní srovnávací studie PISA, kterou má příští týden zveřejnit Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Česko v ní v kolonce "přírodní vědy" spadlo z devátého na patnácté místo.

Částečné výsledky výzkumu, které se týkají právě znalostí z chemie či biologie, zveřejnil specializovaný španělský server MAGISnet. Vůbec nejlépe v této kategorii obstálo - stejně jako v roce 2003 - Finsko, které na druhý Hongkong získalo náskok už 21 bodů. Česko tentokrát získalo 513 bodů, před třemi lety to bylo o 10 bodů více. Nejvíce si pohoršily Japonsko (o 17 bodů), Korea (o 16 bodů), Francie (o 16 bodů) a Rakousko (o 14 bodů).

Zazářilo Estonsko
Výsledky Programu pro mezinárodní srovnávání studentů (PISA) se publikují každé tři roky. Ty nynější se týkají roku 2006, kdy se do programu zapojilo 58 zemí. Mezi nimi jsou všechny členské země OECD, klubu sdružujícího nejrozvinutější ekonomiky světa.

Studie hodnotí výkony patnáctiletých školáků ve čtení, matematice a přírodních vědách, přičemž na jeden z okruhů je vždy položen větší důraz. V minulém roce se studie zaměřila hlavně na znalosti z přírodních věd.

Roku 2003 se výzkumu zúčastnilo o sedmnáct zemí méně než loni, i proto si čeští školáci o tolik pohoršili. Ze sedmnácti zemí, které se výzkumu Pisa až dosud neúčastnily, Česko předehnaly Tchaj-wan (4. místo), Estonsko (5. místo), Slovinsko (12. místo) a Velká Británie (14. místo).

Právě Estonsko dopadlo po Finsku nejlépe ze všech zemí Evropské unie. Před Českou republikou se z unijních států umístilo ještě Nizozemsko (9. místo), Lichtenštejnsko (10.místo) a Německo (13. místo).

Nejhorší z EU: Rumunsko
Naopak Švédsko, které bylo před několika lety považováno za model, jímž se mělo moderní školství inspirovat, skončilo až dvaadvacáté (minule bylo patnácté). Nejhůře ze všech členských zemí EU pak dopadlo Rumunsko na 47. místě. Ze "starých" členů unie je na chvostě trojice Itálie, Portugalsko a Řecko.

Vůbec nejhůř dopadl trojlístek Ázerbájdžán, Katar a Kyrgyzstán. Zajímavé je, že Ázerbájdžán naopak vyhrál v žebříčku zemí, kde mezi jednotlivými studenty existují nejmenší znalostní rozdíly.

Největší skokan: Kanada
Mezi zeměmi, které si nejvíce polepšily, jsou Kanada (z jedenácté pozice na třetí), Německo (z osmnácté pozice na třináctou) a Rakousko (z třiadvacáté na osmnáctou). O dvanáct příček si naopak pohoršila Francie (ze 13. na 25.) a propadlo se i Macao (ze 7. na 17), a Jižní Korea (ze 4. na 11.)

Výzkumníci již připravují příští srovnávací studii PISA, která bude měřit znalosti školáků v roce 2009. Zatím svou účast potvrdilo 63 zemí, ale očekává se, že tento počet ještě poroste. Studie se má tentokrát zaměřit na schopnost školáků číst.

Výsledky studie PISA za rok 2006

Pořadí 2006


Země Body 2006

1.Finsko 563
2.Hongkong - Čína 542
3.Kanada 534
4.Taiwan 532
5.Estonsko 531
6.Japonsko 531
12.Slovinsko 519
13.Německo 516
14.Velká Británie 515
15.Česko 513
16.Švýcarsko 512
18.Rakousko 511
23.Polsko 498
25.Francie 495
29.USA 489
30.Slovensko 488
31.Španělsko 488
35.Rusko 479
47.Rumunsko 418
55.Ázerbájdžán 382
56.Katar 349
57.Kyrgyzstán 322
lucia22
23.1.2008 8:44:47
Ako keby si to pisala o mne!
Tiez sa citim v tejto krajine velmi prijemne, som tu tri roky. Velmi dobre mi padlo (po mojom pobyte vo Finsku), ze Holandania su priatelski, mili. Vsetci susedia na ulici nas hned zacali zdravit, sofer v autobuse s tebou pokeca...Skolstvo sice nie je take, ako vo Finsku, ale aj tak som spokojna.
na system zdravotnictva som najskor musela privyknut, ale teraz by som nemenila. Mame velmi dobreho hausarta (Cinana), synovi som tu davala vyberat mandle a svojim pristupom v nemocnici si ma personal uplne ziskal. Som byvaly zdravotak, takze trosku do toho vidim a aj ked holandske noviny pisu, ze riesa krizu v zdravotnictve, myslim, ze su oproti Slovensku na tom ovela lepsie.
Este by som ti chcela napisat nieco ohladne zivotnej perspektivy tvojho synceka. Mam tu dve klientky (povodom Slovenky), co maju postihnute deti, obidve telesne aj mentalne. Jednu z nich som navstivila, vysvetlila mi cely system pomoci rodinam s postihnutymi detmi - moznosti, ktore holandska socialna siet ponuka, su vynikajuce. Neporovnatelne s tymi, ake maju rodicia a deti s postihnutim u nas doma. Pracovala som v zdravotnictve, v oblasti pomocok pre zdravotne postihnutych, a az mi je smutno z toho, ked vidim, co vsetko sa da - lenze nie na Slovensku.
Ta druha pani mi povedala, ze keby zila so svojim dietatom na Slovensku, nevie, ako by to zvladla, urcite by bol ich zivot o niecom uplne inom.
Drzim vam palce a zelam len pekne dni!
Ifka
  • 
22.1.2008 18:22:04
Ještě mě napadlo jedno přísloví, kterým se asi české ministerstvo školství řídí: "Za málo peněz hodně muziky", neboli když těm učitelkám ještě před revolucí stačilo pár tisícovek, tak těch pár navíc, co jsme přidali, jim bude stačit a ony budou bezproblémově fungovat dál...chceme přece, aby JEN učily, opravovaly sešity, dělaly si přípravy, dozorovaly nad dětmi na chodbách i jídelně (v zahraničí na to mají pomocné síly), vytvářely školní, třídní a individuální plány, dovzdělávaly se, studovaly nové jazyky, spolupracovaly s rodiči a veřejností, organizovaly zájmové kroužky, dělaly školní představení a aktivně se účastnily kulturního života v obci, atd. atd....
Setkala jsem se i s názory veřejnosti, že učitelé nic pořádného nedělají, v poledne už mají ve sborovně na stole kafe a hlavně mají PRÁZDNINY!!! To my manuelně pracující...
Ale nechci vše převádět jen na peníze. Nyní jsem na MD, naštěstí jsem se vyhnula zmatkům ohledně nové vzdělávací koncepce, jen jsem zvědavá, jak to se školami půjde dál. Ráda si přečtu srovnání s jinými státy, ale některé články by mohly jít trochu do hloubky.
Přidám jeden postřeh z Anglie: V jedné základní škole, kterou jsem měla možnost navštívit, asi neznají šikanu, protože budova školy je přízemní, každá třída má svůj vchod, takže se vlastně mladší nesetkají se staršími, kteří by si na ně mohli dovolovat, o přestávkách je větší klid a učitelka si svou třídu v pohodě pohlídá.
&
22.1.2008 17:51:33
Rybko,

Jsem tady ctyri roky. Ale jo, libi. Asi to znas, dost zalezi na pristupy. Kdybych chtela tak tady muzu cely dny nadavat, jak je to tu blby - zadny hory, to pocasi, ty lidi jsou divny, nemaji tu ani Hradncany ani Vltavu ani Jarka Nohavicu beee :o}}}
No holt, kdyz uz tady jednou bydlim, realnou sanci, ze by se muj manzel uplatnil v CR nevidim, tak holt musim hledat pozitiva a vyuzit toho co mi ta zeme nabizi.
Me se libi, jak Holandske skolstvi {moji jedinou pripominku uz jsem ti napsala}, tak i zdravotnicti. Prijde mi efektivni a solidarnejsi nez to Ceske po reforme.
Pak se mi zamlouva i soc. sit. Syn pravdepodobne nebude schopny zit sam. {Je mentalne postizeny}. Ruznych chranenych dilen a farem je tady plno. Moznost pracovat na castecny uvazek. Sance i v dospelem veky studovat presne co chci. Diky tomu tomu mam realnou predstavu, jak zvladnout peci o syna pritom se sama realizovat.
Jezdeni na kole. Nam stoji auto i vic, jak ctrnact dni pred barakem, protoze vsechno obstaravame na kole, vcetne nakupu a vozeni syna do skolky. Respekt k idividualite, coz obcas hranici az s lhostejnosti a sobectvim.
Kohnova
  • 
22.1.2008 16:39:48
ZuziP, nic ve zlem, ale ty zase vubec nevnimas, co ti rikam. Neco se ti snazim vysvetlit, zatimco ty drncis stale stejne objevnosti o skatulkach atd.. Nic z toho, co ty kritizujes, jsem neobhajovala, jen jsem se ti snazila vysvetlit neco, co ti nedochazi, protoze jsi nikdy neucila a zrejme i proto, ze mas jasno predem. Coz je tedy u matematika zarazejici.
Taodvedle
22.1.2008 14:30:55
Tak to je opravdu vrchol, meli jste si stezovat, to si nemuzou dovolit. Ale ja vim jak oni muzou byt stur.
My ted budeme zadat mesic povoleni aby holka chodila v zari mesic v Cr do skoly, a zda se ze by to problem byt nemel. Znama si take mohla prodlouzit tyden podzimni prazdniny v Kanade, takze je to vse jen o lidech. Samozrjeme bych uvitala , druzinu a jidelnu primo ve skole, ale jak rikam, je to drahe, a urcite by se to tak nevyuzivala jako v cR, kde je to levne a vetsina matek pracuje. A z dani to tady lidi platit nebudou chtit.Coz je taky chapu.
Michal, syn Martin necelých 5 let
  • 
22.1.2008 14:11:38
Ano, vždycky se samozřejmě jedná o kombinaci více faktorů, nám se bohužel sešel zkostnatělý švýcarský systém se zkostnatělou učitelkou (vrcholem bylo, když ho úča pustila ve čtvrt na jedenáct samotného domů - kvůli bolavému bříšku - aniž by si ověřila, jestli doma někdo je..... Takže v podstatě mohl odejít kamkoliv ....) Nicméně malý se docela dobře přizpůsobil a chodí tam celkem rád.
lucia22
22.1.2008 11:55:00
Myslim, ze touto svojou vetou si v podstate vystihla cely problem skolstva u nas - "a ministersvo školství buď spí nebo jen čeká, že to nějak dopadne, podle hesla "Vlk se nažral a koza zůstala celá..."
Vies, ja si dobrych ucitelov velmi vazim, myslim si, ze takisto ako lekarska profesia, je aj ucitelska viac poslanim, ako povolanim. Ze v rukach ucitelov je velmi vela. A preto sa mi ich financne ohodnotenie (a od toho sa vyvijajuci pristup k svojmu povolaniu) javi byt velkou chybou, na ktoru bude nasa krajina raz doplacat.
lucia22
22.1.2008 11:44:36

Tak to som rada, ze som na teba narazila!
A ako sa ti paci zivot v NL? Ako dlho tu uz si?
Moj syn nechodi do klasickej holandskej skoly, ale do International school, po jej skonceni bude mat IB (International Baccalaureate) diplom. S nim sa moze hlasit prakticky na vsetky univerzity vo svete.
Kedze kvoli zamestnaniu chodime po roznych krajinach, snazili sme sa zvolit pre decka typ skoly, ktora sa vyskytuje vo vacsine krajin na svete. Aby nemuseli stale menit system, vyucovaci jazyk a podobne.
Viem, ze Holandania maju velky chaos medzi stupnami vzdelania (VMBO, VHBO, VWO, HBO). Priznam sa, sama v tom nemam uplny prehlad, kedze som to nepotrebovala. Nedavno ma napadlo to, co teba kedysi, upozornit znamych (Slovakov tu zijucich), aby si dobre overili, aky stupen vzdelania ich dcera vlastne studuje na holandskej skole. A tiez boli nemile prekvapeni.
My sme povodne mali tunak v Holandsku zostat len do tohto leta, ale syn nechce odist z tejto skoly, nechce sa vratit na Slovensko, takze asi to tu este nejaky rok natiahnem, aby tu skolu dokoncil.
Mishka
  • 
22.1.2008 10:50:52
Moje zkušenost s dcerou-dnes 8 let.Když jí bylo 5 let,odjeli jsme do USA,nastoupila do jejich 1.tř.,která už byla povinná.Denně 8,30-14,30.Začala se učit písmena,psát,počítat.Docela šok,když přišla z běžné české školky,ale zvládla to.První třída(v našem pojetí,jejich už 2.) byla lážo plážo,mnohem pozvolnější a pohodovější než 1.třída u nás,spoustu toho totiž už uměly.Režim stejný jako v předchozím roce.Tkaničky,bundy,čepice,nikdo nepomáhal,ale ne z neochoty,spíš chtěli, aby se děti osamostatnily.Takže ukázaly jednou,dvakrát,a potřetí dítě šlo bez bundy,pokud si samo nevzalo.Podle mne naprosto v pořádku.
2.třída mé dcery u nás-v mezinárodní škole.Režim,řád,škola denně do 16h,podle mne v pořádku,jen mi hrozně chyběla u dcery čeština.Škola stejně jako v USA vedla děti k mnohem většímu kamarádství a pocitu soudržnosti,než je tomu v českých školách.3.třídu ted dcera absolvuje na české jazykové škole.Výborná,s kvalitními učitely a vysokými nároky.Taky v pořádku,jen má ted dcera o něco více času,končí denně ve 12,30.Myslím si,že je to zbytečně brzy.Škola by podle mě měla začínat později než klasicky v 8,přestávky dopoledne by mohly být delší,stejně tak pauza na oběd a pak různé zájmové kroužky,počítače,jazyky a jánevímcoještě.Ale to je asi hudba vzdálené budoucnosti, a kdoví jestli...
 Příspěvky 110 z 243 [Dalších 233 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.