| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příště chci rodit jako rodička, ne jako pacientka

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 170 [Dalších 130 >>]
8.11.2007 12:58:55
Marol, ale já jsem to taky nebrala tak, jako že je to špatně :-) Chápu, že miminka prostě břečí, že se v nemocnici dělá vizita, že se tam uklízí,...o to žádná. Takhle to prostě v porodnicích chodí a já to vím. Popis těch věcí měl pouze dokumentovat, že přes všechnu péči a starostlivost chybí bohužel to nejzákladnější - klid a soukromí pro matku i dítě. Porod samotný považuji za dost intimní záležitost...

Měla jsem problémy s kojením a jediné, co jsem potřebovala já i dcera, byl opravdu klid. Naučily jsem se to až doma. Až když jsem byly samy a měly jsme na to dostatek času. V nemocnici to prostě nešlo. Malou jsem u sebe neměla a sestřičky z dětského oddělení na mě čas prostě neměly (a to je samozřejmě pochopetelné, měly starosti s dětmi).

Nemám z pobytu v porodnici žádné trauma, ani nepříjemné zážitky a vše jsem psala s odstupem času. Jsem šťastná, že dceru mám, ale přála jsem si pro nás pro obě lepší začátek. Když mi jí poprvé "půjčily" do náručí, začala řvát jako tur. A neuklidnila se, dokud jí ode mně nevzala sestříčka a nepochovala jí ona. A trvalo ještě docela dlouho než pochopila, že máma jsem já (ano, z tohoto jsem trauma měla, ale to je asi pochopitelné) :-(
myš
  • 
8.11.2007 11:03:16
Verčo
V normálním životě nenarážíme jen na usměvavé lidi, ale lidi, kteří poskytují službu a jsou za to placeni, by se podle toho měli chovat. A pokud jsou unavení atd a následkem toho třeba neříjemní (mělo by to být vyjímečně), měli by se následně vždy omluvit.

Já jsem např pracovala za stejné nebo ještě menší peníze než mají sestry v soukromé firmě a jednala jsem se zákazníky. NIKDY jsem si nemohla dovolit se chovat nepříjemně i k nepříjemným zákazníkům, jinak bych dostala padáka. U sester a doktorů by to mělo být taky tak a věřím, že těch nepříjemných by rapidně ubylo. Je to i o tom, že jim to prochází, ať už ze strany zákazníků, nebo zaměstnavatele. Nejhorší věc je mávnout nad tím rukou, jako to navrhujete vy, pak se nikdy nic nezmění.
Pippilotta
8.11.2007 8:46:18
Oni ti nic udelat nemohou, jen ti budou hrat na spatne svedomi, ze si zahravas se zdravim sveho ditete:(
Chce to mit chladnou hlavu a pokud nic miminku neni, tak neni duvod ho odnest na "prohrati". Vytrvej a opakuj, ze si neprejes aby ti ho odnesli. Pokud tam s tebou bude pritel(manzel) tak ti v tom vyjednavani take muze pomoci. Oni si k tobe tak moc nedovoli, pokud tam budes mit chlapa.
Je to smutne, ze se v Cechach jedna s rodickami jako s nesvepravnymi bytostmi. Hodne stesti a chladnou hlavu.
Niki
  • 
8.11.2007 6:58:42
Tak proč to dělají, když jim to tak vadí. Ať si jdou sednout někam do kanclu. Tohle mě vždycky dopálí, jak si někdo stěžuje na svoji práci. Kurnik, být zdravotníkem je i poslání, zatímco mi začíná připadat, že je to s prominutím "k posrání". Proč ty holky chodí na zdrávku, musejí přece vědět, že ohodnocení není nic moc, že se budou starat u malé děti nebo nemohoucí pacienty. Když na to nemají, ať tam nelezou!!! Známá rodila v neděli také v jedné pražské porodnici a za celou dobu, kdy jí říkali, že nerodí, nebyla prohlížena, kontrolována a když už nemohla vydržet bolesti a obtěžovala paní doktorku, tak se zjistilo, že už rodí. Takže tak. Ono se používá to, co se zrovna hodí do krámu, že jo?
Niki
  • 
8.11.2007 6:43:32
Máš pravdu, mají to ti chudáci zdravotníci těžký, když jsme jim do toho začali kecat pacienti. Jen tak mimochodem, jde o tělo a zdraví pacientů ne? Narodila jsem se o měsíc dříve, v žádném inkubátoru jsem prý nebyla, porodní váha 3 kg rovné a kojená jsem nikdy nebyla. Zatím nemám žádnou alergii ani astma ani jinou civilizační chorobu, také mi nepříjde, že bych měla vlivem nekojení nižší IQ, potom by totiž na medicímu přijímali lidi s nižším IQ. Mě, doufám, jako budoucí lékařku, zajímají názory a představy pacientů o léčbě, ale jde o to je informovat a "neblábolit" na ně latinsky, aby si připadali jako blbci. Také porod není nemoc a za takovýhle provoz od 5:00 v porodnici bych snad i pokousala :-). První "návštěva" u porodu, byl pro mne šok. Naivně jsem se zeptala, proč má rodička evidentě nepředstavitelné bolesti, když existují analgetika při porodu. No a to jsem se tedy provinila, byla jsem za blbce, přece se to nestihne, epidurálek přestává působit, kde zase najít anesteziologa atd. No nevím, myslela jsem, že už jsme někde jinde. Na druhou stranu jsem viděla i sestru na neurologickém oddělení, která byla pokousaná pacientem. Takže zdravotnictví v dnešní době nebude med ani pro jednu stranu.
Monča,tři kluci
  • 
8.11.2007 0:42:18
zdravím autorku článku.mám tři děti.postupem času jsme se začli s manželem zabývatléčitelstvím,které pracuje s energiemi.při druhém dítěti jsme byli upozorněni léčiteli předem na problémy při narození našeho dítěte.vzhledem k tomu,že jsem už zažila/při prvním zdravém dítěti/ tu péči,podobající se přísné pásové výrobě-podobně jako autorka-,věděla jsem,že se slušně, ale nekompromisně budu brát za svá přirozená práva.Vyposlechla jsem si opravdu mnohé,ale dostalo se nám oběma nakonec výborné péče.Při třetím ditěti jsem se už chtěla cítit jako svéprávná bytost,navíc jsem věděla,že mi manžel dokáže pomoci s bolestmi,takže jsem ho chtěla mít co nejvíce u sebe.Stručně-při začínajících stazích jsem si umyla hlavu,vyfoukala,přes nemocniční zákaz se namalovala,pomáhala vypravit /slovem/děti do školy a když bolesti nabíraly obrátky,dala jsem si klystýr,s pomocí manžela se sprchovala,nechala se jím obléknout-a to už jsem poznala/stejně jako při1.dítěti,kdy se mi to sestra snažila zakázat:),protože mi nevěřila a nečekala ,až mě přejde stah a násilím mě vedla k vyšetření/-poznala jsem,že rodím.Manželovi zbývalo jen zavolat záchranku a celou dobu mi léčit bolesti.Měl na mně celou dobu ruce,i když je na mě vkládal přivolaný doktor i sestra.Nikdo ho neodháněl ani se neptal,proč to dělá.Povzbuzovali mě,chválili mě a trpělivě pomáhali.Mluvili na mě tak,jako to známe z filmů,kde záchranáři promlouvají na sebevrahy-že je vše v pořádku,že....Nakonec mi doktor provedl nástřih a vlastníma rukama mi vsunutím...vyndal chlapečka ven.Zářili radostí snad víc jak já.V nemocnici mi stáli jako sudičky u lůžka,do té doby,než sestry dopsaly formuláře a ještě než přišel lékař,kterého nemohly sehnat.Popřáli několikrát hodně štěstí a odešli zachraňovat další pacienty.V nemocnici se mně i dítěti dostalo jako vždy odborné péče.A ještě k vizitám-nestála jsem jako kdysi v pozoru s hladovým a vzbuzeným dítětem.Svlékla jsem ho jemně a zachumlala a nebo kojila až do té doby,než vešel samotný lékař.Nikdo se na mě nezlobil.Nenabádám k porodům doma,byla to neplánovaná náhoda,ale bylo to i přes ty velké bolesti krásné.Ještě jednou zdravím autorku a držím palečky,aby se v nemocnicích cítila i v nejubožejším pyžamu jako královna,o kterou se musí-když ne s láskou- s úctou pečovat.
zuzana
  • 
7.11.2007 22:18:56
Pracovala jsem na mlé porodnici, kde jsme byli jedna velká rodina každá rodička přistupuje k porodu jinak,každý porod probíhá jinak.Pokud jde hladce chválou se nešetří,ale když je porod komplikovaný a rodička i rodina nejsou trochu soudní pak za všechno může doktor i por.asistentky.I když mám letitou praxi,věřte že bych nechtěla nikoho rodit doma pokud by to nebyl překotný porod.Nedej Bože když bylo po porodu silnější krvácení ať už špatným odlučováním lůžka nebo špatně se stahující děloha.Kdysi mě bývalá kolegyně vypravovala,že zažila kdy žena po porodu vykrvácela,protože se děloha nestahovala a nereagovala na žádné léky.Říkala,že v tu chvíli i kdyby bylo kolem rodičky plno nejlepších doktorů není šance něco udělat.Trvalo to jen pár vteřin a život vyprchal.To je jeden z důvodů proč bych se bála rodit doma.Taky něco k té mamince jak chvátala z porodnice domů.U nás maminky šly domů až po týdnu.Byly odpočaté,děti oočkované rozpité denně pod lékařským dohledem zkrátka péče na úrovni.Někdy byly taky smutné chvilky,když maminka přišla bez ozev.Dnes je těžké pracovat ve zdravotnictví,protože do toho někdy mluví i ti,kteří neznají důvod nebo příčinu čehokoliv a hned je u toho tisk,televize a pod.Např.v jedné nemocnici nedávno spadl v noci s postele.Byl z toho poprask a přitom kolikrát přivezou z domu starého člověka právě proto,že jim spadl s postele a zlomil si krček.Připadá mě to že někdy to dělají hlavně k vůli penězům,které chtějí získat od nemocnic.Zarazilo mě taky,že za tu výměnu dětí odvolávajílékaře,primaře a pod když je to věc pouze sestry,která dítě převezme okamžitě jsme je vždy popsala,číslo dala dítěti i mamince a vše další,než ho uložila do postýlky a je nepochopitelné že se to stalo,když na to měla 15min,než byl další porod.To jsou mé úvahy a hlavně,dnes je jiná doba a těžko všechno chápu.Maminkám přeju jen samé bezkomplikované porody a zdravotnickému personálu hodně pevných nervů a jen samou radost z práce.
7.11.2007 22:13:25
Leticie, tak je zdravím :-)). Já, pokud by někdo něco "rozjel", tak ráda pomůžu. Vůdčí typ tedy nejsem a nemám ani potřebné vzdělání, ale do týmu bych se přidala...
Lenka,3 dcery do ctyr let
  • 
7.11.2007 21:18:54
ahoj,verim,ze zazitek z porodnice nebyl zcela prijemny,ale rodit doma bych se neodvazila v zadnem pripade uz kvuli svym detem. Dve ze tri dcer musely po porodu do inkubatoru s pridavanim kysliku,i kdyz byly jinak zdrave,protoze mely problem s dychanim. Dale mam kamaradku, ktera by u obou porodu zemrela, kdyby nebylo lekaru, pri druhem porodu ji musela byt dokonce odebrana deloha,aby ji zachranili.Predstava,ze by se mi neco podobneho stalo a nechala bych deti bez matky je take hrozna,takze ja proste zeny,ktere tolik riskuji vubec nechapu.
martina
  • 
7.11.2007 21:14:28
jsem PA v nejmenovane prazske porodnici a vazne je usmevne a skutecne me udivuje, jak si rodicky samotne dokazou stanovovat, ktere procedury a ukony jsou a nejsou zbytecne.Skutecne si myslite, ze to delame pro nasi zabavu, nebo ze nemame co delat, nebo tak neco????A to, ze deti se z pokoju berou jen tak pro nic za nic??Ze destske sestry bavi mit na odd vice novorozencu??
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 170 [Dalších 130 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.