| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příliš sladké těhotenství

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 50 [Dalších 20 >>]
Cow :-)
1.11.2007 0:53:18
Ještě glukometr a výbava. Po dobu těhot.cukrovky zapůjčují mamince diabetické poradny.

Cow :-)
1.11.2007 0:43:16
Nemůžu pročíst celou diskuzi, ale zahlédla jsem nějaké stížnosti na neodbornost a slátaniny.
Já bych to tak neodsuzovala, jako laik je autorka docela šikovná.
Pro ty, ktarým se zachtělo ucelených informací:



GESTAČNÍ DIABETES:
___________________

Těhotenský diabetes mellitus je porucha hospodaření organismu s glukózou, která vzniká v průběhu těhotenství. Větší riziko jeho projevu příznaků hrozí zejména obézním ženám. Svou roli má i věk matky, přičemž hůře jsou na tom ženy nad 30 let. Zvýšenou pozornost je nutné věnovat i těm, které v předešlých těhotenstvích porodily příliš velké děti (nad 4 kg) nebo mrtvý plod.

Těhotenský diabetes mellitus se nejčastěji objevuje mezi 24. a 28. t. g., což souvisí s činností některých hormonů, které produkuje placenta. Těhotenská cukrovka většinou po porodu zmizí, do budoucna ale mají klientky vyšší pravděpodobnost, že u nich bude diagnostikován diabetes mellitus 2. typu. Proto je nutné stav diabetu po skončení těhotenství sledovat. Gestační DM (GDM) ovlivňuje vývoj plodu, děti se rodí s hmotností nad 4 kg, jsou náchylnější k těžkým dechovým obtížím a rozvratu vnitřního prostředí. Později tyto děti mívají sklon k obezitě a DM 2. typu. Dg. GDM je založena na dvoustupňovém zátěžovém testu.

* Vyšetření glykemie.
* Glukózový test (glucose challenge test – GCT, O’Sullivanův test).
* Orální glukózo-toleranční test (OGTT).

Cílem léčby GDM je prevence. Je nutné upravit životosprávu a pokud se stav neupraví, je aplikován inzulin. V těhotenství nelze tolerovat ani hladinu cukru, jež by jinak ženu neohrozila. Diabetička si musí pravidelně měřit hodnoty cukru a dávkovat inzulin tak, aby se jeho hladina co nejvíce přiblížila normálu. Také gynekologická a ultrazvuková vyšetření se provádějí častěji.

Cílem UZ je hodnocení parametrů:
* Určení gestačního stáří – důležité pro kontinuální stanovování růstu plodu a výpočet termínu porodu.
* Vrozené vývojové vady.
* Sledování růstu plodu k odhalení hypotrofie a makrosomie plodu.

I dobře kompenzované těhotenství GDM by nemělo překročit termín porodu. Nenastoupí-li pravidelná děložní činnost v termínu, je indukována v 38.–39. týdnu těhotenství. Pacientce je pokud možno umožněn vaginální porod.

Režim musí být jako v těhotenství: příjem potravy/infuzní terapie, monitorování glykemie, aplikace inzulinu. Porod by měl být veden minimálně v intermediárním perinatologickém centru. Ženám s GDM hrozí riziko poporodního vzniku DM 2. někdy i 1. typu, které se zvyšuje s věkem. U novorozence matky s GDM často dochází k pomalejšímu dozrávání plicní tkáně, novorozenecká žloutenka mívá těžší a delší průběh. Cukrovka znamená závažnou poruchu látkové výměny, která se netýká pouze cukru. Pokud by zůstala neléčena, znamenalo by to rozvrat celého organismu. Z krve matky, kde je hladina glukózy vysoká, přecházejí totiž molekuly glukózy přes placentu do krve dítěte, kde je hladina nižší. Dítě má však sekreci inzulinu v pořádku a pokud mu matka nabízí glukózy více, vyloučí také více inzulinu. Inzulin má vliv na vstřebávání glukózy a na růst miminka.
* Liv
31.10.2007 23:39:48
článek je bohužel slátaný zcela neodborně, i když se snaží předstírat pravý opak

Těhotenská cukrovka není žádná legrace, důsledky mohou být opravdu nemilé - úmrtí plodu v děloze v době termínu - důvodem je selhání placentárního oběhu, velký plod není jen problémem mechanickým při porodu, ale bývá také zároveň nezralý.

Příznaky popsané autorkou - žízeň, časté močení atd jsou příznaky normálního diabetu 1. typu, těhotenská cukrovka se takhle skutečně manifestovat nemůže, kdo v těhotenství víc nepil a nemočil, ať se přihlásí :-)

Těhotenský diabetes jsem měla (přišlo se na to jen díky oGTT), dietu držela inzulín píchala... a teď mám zdravé dítě. A o to snad jde, ne?
31.10.2007 19:45:03
Pravda je, že mě v nemocnici dali k snídani koblihu. Měla jsem těhu cukrovku. Dobrý co? A rajská byla ten samý den k obědu. A jsem si jistá, že byla slazená cukrem, protože náhradní sladidla v jídle nebo pití bzpečně poznám.
31.10.2007 18:02:13
To nechápu, článek je příliš stručný, je v něm spousta nepřesností a hlavně zjednodušených informací, které zdaleka neplatí pro všechny. Jak už bylo řečeno, nadměrná velikost zdaleka není jediné riziko, je jen jedním z příznaků diabetické fetopatie, která má i další příznaky jako zvětšené vnitřní orgány (játra, ledviny), velkým rizikem DMG je také rychlejší stárnutí placenty na konci těhu a tím její nedostatečná funkce, kvůli které může dojít k poškození miminka. Myslím, že možné poškození mozku dítěte je podstatně horší důsledek nekompenzovaného DM než jen nadměrná velikost, ta se může některým maminkám zdát zanedbatelná.
Také ty info o diabet. dietě jsou zavádějící a naprosto nekomplexní. To, jak moc se může ovoce je naprosto individuální a není to to opravdu podstatné.
Verily
31.10.2007 9:26:19
Holky, u t2hotenks0ho diabetu je jeden zákaldní problém. On se totiž stupňuje v průběhu těhotenství. V druhém těhu jsme měla 3 křivky!!!! než se objevil. V 18.tt naprosto normální. Ve 28.tt normální, ale blíže pod "hladinou". A ve 32.tt průs...švih jak hrom. Najednou jsem musela mít takovou dietu, že to co jsem měla doporučeno - na to jsem se mohla jen dívat. Protože když jsem si dopřála to, co jsme mohla, hladiny mi lítaly i mezi jídly někde nad 7,5 a to už je moc. Takže dietu jsme musela samovolně dobrovolně zpřísnit, jinak bych musela mít inzulín. Proto na vás pls apeluji - to že je křivka třeba ve 28.tt těsně nad hranicí VŮBEC nemusí znamenat, že tamtéž bude i po 3-4 týdnech. Naopak, vlivem těhotenských hormonů se stav obvykle prohlubuje a zhoršuje.
Jinak denně jsme se nepíchala, jen jednou po 1-2 týdnech na glykemický profíl (domácí odběr krve 4-krát denně do takových kapilárek + následný odvoz do laboratoře druhý den ráno).
Mmch. rizikem vysokého cukru není jen vysoká porodní váha a porucha metabolismu sacharidů po narození (typická hypoglykemie, kterou mimčo vyvine), ale hrozí naopak i selhávání placenty, IUGR nebo plod SFGA (mimi neprospívá a je menší než by mělo být). Je to způsobeno poruchou cévního zásobení placenty, za což taky může - hleďme kdo - vysoká hladina glukozy = ta cukrovka. Prostě jsou tu tyto 2 extrémy a kdo je riskuje, měl by vědět co hrozí a vyrovnat se s tím, protože pak je pozdě "bycha honit".
30.10.2007 22:31:51
Mám podobné zkušenosti. Naštěstí se mi vyhlo měření cukru během dne, ale i já měla po testu jen o jednu desetinku zvýšenou hladinu cukru (po dvou hodinách po vypití). Na lačno v pořádku. Bylo mi také divné, že další maminky z diskuze na rodině se mohly jít na dvě hodiny projít nebo si vypily doma a přišly až za dvě hodiny a já tam celou dobu seděla a nesměla nikam jít. To se přece spaluje úplně jinak při pohybu a při nuceném sezení. Pak jsem musela chodit do diabetické poradny a na glykemické profily. Nikdy už jsem cukr zvýšený neměla a v moči jsem ho taky nikdy neměla. Dietu jsem držela jen do prvního glykemického profilu (glykemická křivka) a pak, když jsem zjistila, že je vše v pořádku (i moč při pravidelných kontrolách), přestala jsem se omezovat. I když já na sladké nikdy nebyla.
Nyní čekám další miminko a jsem rozhodnutá test odmítnout. Mám malou holčičku (bez možnosti dopoledního hlídání) a už nebydlím ve městě, kam bych na test měla jet. Neumím si představit, že budu muset s takto malým dítětem sedět dvě hodiny na chodbě bez možnosti pohybu.
Marta
  • 
30.10.2007 22:02:29
V průběhu těhotenství jsem byla svou gyn. dr. odeslána na glykemickou křivku, aniž by se u mě projevovaly nějaké zjevné příčiny. Zde mi byla diagnostikována těhotenská cukrovka a okamžitě jsem začala navštěvovat specializované pracoviště ve fakultní nemocnici.

Zde mi byly udělány podrobná vyšetření, ale hned nařízena přísná dieta a 5 x denně měření hladiny cukru v krvi. Poté co mi po 4 hodinách čekání byly "šetrně" vysvětleny všechny rizika, jsem se málem zhroutila a jen během víkendu jsem rázem zhubla 3 kg ve společnosti nefunkčního přístroje na měření, což se zjistilo až v pondělí a já z fobií z jehel se celý víken bodala zbytečně. No, nechci z toho dělat nějaké drama, ale pochybná "léčba" tohoto problému mi znepříjemňovala těhotenství. Každých 14 jsem trávila celý den v nemocnici a světě div pravděpodobně úplně zbytečně, protože jedinou příčinou byla JEDNA DESETINA, o kterou mi nevyšel původní test.

Bohužel jsem byla trdlo a vše lékařům věřila a na toto jsme přišla až po 2 měsících. Co jsem našla na internetu, tak se běžně doporučí pouze dieta a občas kontrola a ne 5 x denně měření, dieata na hranici hladovění (byla jsem ve sledování dietologa) a další radosti. Uznávám, že je zdraví miminka i maminky na prvním místě, ale neubráním se pocitu, že v mém případě se vše opravdu zdramatizovalo.

Nakonec naštěstí vše dobře dopadlo, já se smířila s pocitem, že mi nic není, na vše se mírně "vybodla" a v klidu donosila zdravé děťátko. Rodila jsem raději v malé porodnici, kde mě nechali přenášet a malá měla i po 2 týdnech navíc 3,5 kg a 50 cm.

A taková perlička na závěr: Při pravidelných kontrolách mi v sesterně odebírali pravidelně krev z prstu perem, ve kterém se nevyměňovala jehla!!! Opět mi rizika došla, až po několikáté a poté jsme vždy různě šidila, že se raději bodnu sama svým, že mám strach či pro urychlení atd.. Takže mi ještě půl roku po porodu dělala má lékařka testy na všechny možné nemoci přenosné krví.

Takže uznávám, že péče a dohled nad těhotnými je důležitá a věřím, že sledování a opravdu poctivá péče o maminky s cukrovou je důležitá pro ně i jejich miminka, leč pro sebe mám rozhodnutu a při případném dalším těhu na diabetologii nepáchnu dokud nebudu mít prokazatelně cukr v moči při kontrole na gynekologii.
Masalák
30.10.2007 14:24:59
Při hospitalizaci jsme měly často knedle a omáčku s mrkví, před čímž nás ve stejné nemocnici varovala dietní sestra:) Kdyby to byla 1 -2 knedle, ale porce byla 4 - 5. Diabetoložka zase řekla, že po porodu s dietou přestat - v porodnici mně ji chtěli nechat. Nejvíc mě mrzelo vyvolání porodu, přestože mimino bylo malinký, dokonce mě honili na spec. ultrazvuk, jestli funguje placenta jak má. Malá měla nakonec 3kg/47cm a byla hrozně hubená a spravila se až teď kolem půl roku, kdy se konečně dostala nad 5kg. Jinak jsem riziková skupina - i kvůli věku i kvůli cukrovce u mojí matky a v prvním těhotenství nic (ve 33) a teď ve druhém jo v 35.
Verily
30.10.2007 10:40:20
Přesně tak, taky jsem se pobavila :-). Počítám že autorka chtěla říct, že je třeba omezit jednoduchá cukry = sacharidy (hlavně glukoza, sacharoza) a naopak přijímat složité = polysacharidy (škrob). Jo a uhlohydráty je de fakto archaické označení z chemického hlediska - látky obsahující vodík (H) a uhlík (C). To už bychom mohli říkat bílkovinám "dusíkaté látky" no a bylo by to dobře, ale přecejen je to netypické :-).
No a jako "absolvent" dvou GDM (těoth. diabetů) přidám, že je třeba omezit mléčné výrobky ke snídani (z nějakého nejasného důvodu se u těhotných po ránu mléčný cukr špatně zpracovává a dělá vysoké glykemie), po snídani neuléhat znovu do postele + dodržovat odstup mezi jídly cca 3 hodiny, aby se hladina glukózy mohla stabilizovat.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 50 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.