| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příliš sladké těhotenství

 Celkem 47 názorů.
 Ekaterina 


Hodně stručné 

(29.10.2007 10:01:15)
Článek je hodně stručný, možná nechce budoucí maminky děsit. Při neléčené těhotenské cukrovce hrozí dítěti mnohem víc než jen nadměrná velikost a s tím spojené komplikace během porodu. Náš syn má např. srdeční vadu - laicky řečeno zesílenou přepážku mezi komorami, což je podle našeho lékaře vada typická právě pro děti žen s neléčeným těhotenským diabetem (jinou věcí je, že já jsem v těhotenství diabetem netrpěla). Pokud vím, tak těch vrozených vad v souvislosti s diabetem je mnohem více.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Falešná cukrovka 

(29.10.2007 10:41:18)
Moje zkušenost je bohužel taková, že plošný screening za pomoci OGTT je k ničemu, když české zdravotnictví (a to ani v jednom z nejlepších ústavů v zemi) neumí ten OGTT správně provést a vyhodnotit. V pokynech pro OGTT např. je, že se nesmí dělat, pokud je hladina cukru v krvi na lačno větší než 7,5 mmol/l. V praxi jsem ovšem neslyšela o tom, že by někdo na tu první hodnotu vůbec čekal - pěkně bodnout do prstu a tohle vypijte. Plus se nijak nezohledňuje konkrétní hmotnost těhule - všechny dostanou roztok 75 g glukózy, který je spočítaný na "průměrnou osobu" vážící 75 kg. Já měla v den testu 51 kg, glykémii na lačno úplně v pořádku, hodnoty po 60 a 120 minutách ovšem lehce zvýšené ("kupodivu", když jsem dostala o třetinu víc glukózy, než by odpovídalo). Internistka v porodnici mě pěkně vyděsila a trvalo mi dost dlouho, než jsem přišla za pomoci kamarádů lékařů na to, že žádnou cukrovku nemám. Všechny další testy, kdy už se glykémie měřila po normálním jídle, byly v pořádku. Ale už jsem to jednou měla zapsané v kartě a nikdo ty dobré výsledky nebral v úvahu. Dia dietu jsem pak v porodnici dostávala i po porodu (no, to si zas tak nestěžuju - vyhnula jsem se aspoň tomu odporně sladkému kafi k snídani:-))
A ta "přísná" dieta? Pokud nemáte opravdu závažnou formu těhucukrovky, ale jen zhoršenou toleranci cukru, dostane se vám doporučení nepřekročit za den 23 výměnných jednotek cukrů (jsou na to tabulkové přepočty, jedna vj je půl krajíček chleba). Zblbnutá internistkou jsem to nějakou dobu počítala - nikdy jsem se nedostala přes 17 vj/den, a to ani tehdy, když jsem si k obědu dala těstoviny.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Falešná cukrovka 

(31.3.2008 13:29:22)
No, zdravá těhotná musí bez patologické glykémie zmetabolizovat libovolnou dávku cukru... Takže cukrovka je cukrovka.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Falešná cukrovka 

(31.3.2008 13:30:11)
A glukometr Ti dali? To se potom člověk dost diví, jakmile to začne měřit.
 Matylda 11/2006 


Re: Hodně stručné 

(29.10.2007 11:05:53)
Ahoj můžu se zeptat, jak tuhle vadu léčíte? Mojí dceři zase chybělo kus dolní přepážky, čekáme až zaroste. Já cukrovku taky neměla (teda jestli to provedli dobře).
 Ekaterina 
  • 

Re: Hodně stručné 

(29.10.2007 19:59:59)
Matyldo, neléčíme nijak. Čekáme, jestli to samo nezmizí růstem srdíčka. Vada je zatím malá, pokud se nebude zhoršovat, nemělo by to malého nijak omezovat.
 Matylda 11/2006 


Re: Hodně stručné 

(29.10.2007 20:02:41)
Tak to my taky vyčkáváme, vada byla malinká.
Hodně štěstí.
Monika
 Insula 


Re: Hodně stručné 

(29.10.2007 11:26:07)
Asi nejhorším rizikem nekompenzované cukrovky je náhlé úmrtí kojence v termínu porodu ještě v děloze (viz www.porodnice.cz MUDr. Koucký).
 Insula 


bez příznaků 

(29.10.2007 11:23:22)
Těhotenskou cukrovku jsem měla, ale neměla jsem ani jeden z příznaků, které jsou v článku napsané. A spousta mých, stejně postižených, kamarádek na tom byly podobně. Především cukr v moči jsem NIKDY neměla. Cukrovku mi zjistili díky sulivanovému testu, který mi můj gynekolog nechal udělat. Záleží ale jen na rozhodnutí vašeho doktora, jestli vás na něj pošle. A mimochodem nepatřím ani do "rizikové" skupiny. :-)
 Káťa+2 Škubánci 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 13:43:04)
Také jsem neměla příznaky.
V 26.tt mi dělali OGTT a v pořádku. V 30.tt při hospitalizaci v nemocnici test opakovali a vyšel špatně, naštěstí stačila dieta a musím říci, že díky tomu jsem do porodu nepřibrala ani gram :-) Dietu jsem dodržovala dosti přísně (ani mi nic jiného nezbývalo, každé pondělí si mě kontrolovali) nechtěla jsem ohrozit miminka, ale hned po porodu jsem najela na běžnou stravu, i když mi doporučili dietu dodržovat i v šestinedělí.
 .Žaba 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 14:20:52)
Možem sa spýtať vás, skúsenejších? Je možné 100% zistiť tehotenskú cukrovku bez "pitia toho hnusu"? :-)

Ďakujem.
 Káťa+2 Škubánci 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 14:35:23)
Ale ten hnus není zas tak nic hroznýho! Vypít tři decky sladké vody opravdu není to nejtěžší, proti nastávajícímu porodu je to brnkačka :-))

Jinak pokud máš k dispozici glukometr, můžeš si během dne průběžně měřit hladinu cukru, na lačno, po jídle, hoďku po jídle, sama uvidíš, jak se cukr odbourává.

Hodnota na lačno nestačí, tu jsem měla v pořádku.
 Insula 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 14:37:14)
Přsně jak píše Káťa. Cukrovka není tak "nevinná" choroba, jak by se mohlo z článku zdát.
 .Žaba 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 14:55:06)
Ale veď ja nehovorím, že je to banálna choroba! Naopak, článok ma prekvapil, že v ňom cukrovka vyznieva ako "trošku horšia rýma" (to, prosím, neberte doslova! :-))

V prvom tehotenstve som na teste bola, boli to krušné chvíle, nie som padavka, ale z tohto mi naozaj bolo dosť zle. (obzvlášť preto, lebo nikde nebola v dosahu toaleta :-D) Pri druhom tehu (iný gynekolog) som na test nešla, tak mi napadlo, či sa to určuje nejako predbežne z moču, a na testy sa posiela len v prípade, že v moči prekročí určitú hranicu. Ďalšou mojou teoriou bolo, že keďže pri prvom tehu nič nebolo, či to neznamená, že proste k tomu nie som náchylná... (Plánujeme ďalšie mimi, preto sa pýtam.)

Ak sa v tom vyznáte (čo zrejme z vašich vlastných skúseností áno), mohli by ste mi povedať, čo znamenal výsledok z mojho testu pri prvom tehu? Hladina cukru mi po hodine v krvi stúpla len minimálne, dokonce mám pocit, že pri tom poslednom meraní klesla, dosť tam nad tým krútili hlavou, ale odmietli mi to vysvetliť.
 Insula 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 19:29:58)
Žabo, to nebylo myšleno jako "útok" na tebe. :-))) Jen jsem fakt z článku měla dojem, že tuto chorobu bere na lehkou váhu. :-( A to je nebezpečné. :-(
 Insula 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 19:34:23)
Jo, ještě jsem chtěla říct, že každé těhotenství je jiné. Já jsem při prvním taky měla co dělat, abych to udržela v žaludku (vyzvracet se to nesmí, to bych musela znovu). Navíc sladké nemusím. U druhého těhu se mi tam tedy vůbec nechtělo a ejhle, bylo to v pohodě. Dokonce jsem měla dojem, že toho bylo míň. A také to poprvé bylo s "citronovou" příchutí, prý pro lepší chuť, a mě právě ten citron šíleně dráždil v žaludku. Podruhé už to bylo jen sladké.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 19:27:52)
Jistěže to jde i bez pití roztoku glukózy (MMCH - hodně okyselený nechutnal o moc hůř než citronáda). U někoho na cukrovku ukáže hned špatná ta první hodnota na lačno. A pokud je tahle hodnota v pořádku, dá se třeba změřit glykémie hodinu po jídle. Vypovídací hodnotu to má zejména tehdy, když se zároveň ví, kolik sacharidů jsi k tomu jídlu snědla (a zvážit si dva krajíce chleba zas není takový problém). Dá se udělat i tzv. glykemická křivka, kdy se krev odebírá několikrát v průběhu dne. To se zpravidla dělá v rámci hospitalizace - já ji třeba absolvovala po porodu.
 Nasuada 


Re: bez příznaků 

(29.10.2007 21:02:36)
A nešlo by dodržovat dietu jaká je popsaná v článku už jako prevenci? Teda obiloviny, zelenina, trocha ovoce atd. a hlavně žádnej bílej ani přírodní cukr. Možná lžička medu nebo sladu do čaje, jíst po malých dávkách a pravidelně..... Pro mě to není dieta, ale moje současné normální stravování.
Přiznám se, že ten zátěžový test jsem absolvovala s rohlíkem a pila jsem normálně vodu i když se to údajně nesmí, ale vydržet od půlnoci do cca 10 hod. bez ničeho to bych omdlela. I mimo těhotenství se cítím velmi špatně pokud delší dobu nejím.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: bez příznaků 

(30.10.2007 8:44:40)
Proto jsem se tady taky už včera zmiňovala o pochybné "přísnosti" té diety. Protože můj normální jídelníček byl takový, zůstával hluboko pod dietní normou.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: bez příznaků 

(31.3.2008 13:33:42)
Spolehlivě ne. Těžší formy pak mají náhodné glykémie vyšší než je obvyklé, ale to chce glukometr. JInak to, co je normálně porucha tolerance cukrů je v těhotenství klasifikováno jako cukrovka.
 EvR 
  • 

Re: bez příznaků 

(11.9.2008 14:19:05)
To asi nejde, řekla bych. Ale tak hnusné to zase není, aspoň mně to ochutili citronem a docela to ušlo. Je fakt, že bez citronu by to byl asi mnohem horší zážitek.
 čaroda 


pozn. 

(29.10.2007 22:27:42)
Uhlohydraty nejsou tuky ale cukry...a uz minimalne 20let se oznacuji jako sacharidy. jen pozn. :)
 nel, roční dcera 
  • 

riziko 

(30.10.2007 7:05:07)
Já měla taky těhotenskou cukrovku a v moči jsem nikdy v poradně cukr neměla a neměla jsem celé těhotenství zvýšené hodnoty ani na lačno, vždycky jenom tu hodinu po jídle. Přitom do žádné rizikové skupiny nepatřím, pokud nepočítám, že mi bylo 29 a blížila jsem se té rizikové skupině po 30. :) Je pravda, že v tom článku vůbec nepíší o podlě mě větším riziku, a to pro srdíčko dítěte. Už v těhotenství během kontrol zjistili, že má dcera zesílenou přepážku, dírku mezi komorami o něco větší než by měla být a změněný jeden cíp trojcípé chlopně. Takže jsem dietu držela opravdu poctivě. Teď jsem byla s dcerou na kontrole srdíčka v roce a taky čekám - stěna slábne a dírka se zmenšuje, takže by to mělo být v pořádku, ale ten jeden cíp chlopně je pořád menší a do budoucna by to mohlo způsobit dceři problémy. Myslím, že upozornění na větší porodní váhu je dost málo, zejména, když v případě těhotenské cukrovny se porod vyvolává v termínu porodu, aby dítě nebylo přenášeno právě pro riziko velké porodní váhy.
 Masalák 


dieta 

(30.10.2007 14:24:59)
Při hospitalizaci jsme měly často knedle a omáčku s mrkví, před čímž nás ve stejné nemocnici varovala dietní sestra:) Kdyby to byla 1 -2 knedle, ale porce byla 4 - 5. Diabetoložka zase řekla, že po porodu s dietou přestat - v porodnici mně ji chtěli nechat. Nejvíc mě mrzelo vyvolání porodu, přestože mimino bylo malinký, dokonce mě honili na spec. ultrazvuk, jestli funguje placenta jak má. Malá měla nakonec 3kg/47cm a byla hrozně hubená a spravila se až teď kolem půl roku, kdy se konečně dostala nad 5kg. Jinak jsem riziková skupina - i kvůli věku i kvůli cukrovce u mojí matky a v prvním těhotenství nic (ve 33) a teď ve druhém jo v 35.
 Insula 


Re: dieta 

(31.10.2007 19:45:03)
Pravda je, že mě v nemocnici dali k snídani koblihu. Měla jsem těhu cukrovku. Dobrý co? A rajská byla ten samý den k obědu. A jsem si jistá, že byla slazená cukrem, protože náhradní sladidla v jídle nebo pití bzpečně poznám.
 Marta 
  • 

"Léčba" těhotenské cukrovky v mém případě 

(30.10.2007 22:02:29)
V průběhu těhotenství jsem byla svou gyn. dr. odeslána na glykemickou křivku, aniž by se u mě projevovaly nějaké zjevné příčiny. Zde mi byla diagnostikována těhotenská cukrovka a okamžitě jsem začala navštěvovat specializované pracoviště ve fakultní nemocnici.

Zde mi byly udělány podrobná vyšetření, ale hned nařízena přísná dieta a 5 x denně měření hladiny cukru v krvi. Poté co mi po 4 hodinách čekání byly "šetrně" vysvětleny všechny rizika, jsem se málem zhroutila a jen během víkendu jsem rázem zhubla 3 kg ve společnosti nefunkčního přístroje na měření, což se zjistilo až v pondělí a já z fobií z jehel se celý víken bodala zbytečně. No, nechci z toho dělat nějaké drama, ale pochybná "léčba" tohoto problému mi znepříjemňovala těhotenství. Každých 14 jsem trávila celý den v nemocnici a světě div pravděpodobně úplně zbytečně, protože jedinou příčinou byla JEDNA DESETINA, o kterou mi nevyšel původní test.

Bohužel jsem byla trdlo a vše lékařům věřila a na toto jsme přišla až po 2 měsících. Co jsem našla na internetu, tak se běžně doporučí pouze dieta a občas kontrola a ne 5 x denně měření, dieata na hranici hladovění (byla jsem ve sledování dietologa) a další radosti. Uznávám, že je zdraví miminka i maminky na prvním místě, ale neubráním se pocitu, že v mém případě se vše opravdu zdramatizovalo.

Nakonec naštěstí vše dobře dopadlo, já se smířila s pocitem, že mi nic není, na vše se mírně "vybodla" a v klidu donosila zdravé děťátko. Rodila jsem raději v malé porodnici, kde mě nechali přenášet a malá měla i po 2 týdnech navíc 3,5 kg a 50 cm.

A taková perlička na závěr: Při pravidelných kontrolách mi v sesterně odebírali pravidelně krev z prstu perem, ve kterém se nevyměňovala jehla!!! Opět mi rizika došla, až po několikáté a poté jsme vždy různě šidila, že se raději bodnu sama svým, že mám strach či pro urychlení atd.. Takže mi ještě půl roku po porodu dělala má lékařka testy na všechny možné nemoci přenosné krví.

Takže uznávám, že péče a dohled nad těhotnými je důležitá a věřím, že sledování a opravdu poctivá péče o maminky s cukrovou je důležitá pro ně i jejich miminka, leč pro sebe mám rozhodnutu a při případném dalším těhu na diabetologii nepáchnu dokud nebudu mít prokazatelně cukr v moči při kontrole na gynekologii.
 Maruška,Verča7/06,Terezka5/08 


Re: "Léčba" těhotenské cukrovky v mém případě 

(30.10.2007 22:31:51)
Mám podobné zkušenosti. Naštěstí se mi vyhlo měření cukru během dne, ale i já měla po testu jen o jednu desetinku zvýšenou hladinu cukru (po dvou hodinách po vypití). Na lačno v pořádku. Bylo mi také divné, že další maminky z diskuze na rodině se mohly jít na dvě hodiny projít nebo si vypily doma a přišly až za dvě hodiny a já tam celou dobu seděla a nesměla nikam jít. To se přece spaluje úplně jinak při pohybu a při nuceném sezení. Pak jsem musela chodit do diabetické poradny a na glykemické profily. Nikdy už jsem cukr zvýšený neměla a v moči jsem ho taky nikdy neměla. Dietu jsem držela jen do prvního glykemického profilu (glykemická křivka) a pak, když jsem zjistila, že je vše v pořádku (i moč při pravidelných kontrolách), přestala jsem se omezovat. I když já na sladké nikdy nebyla.
Nyní čekám další miminko a jsem rozhodnutá test odmítnout. Mám malou holčičku (bez možnosti dopoledního hlídání) a už nebydlím ve městě, kam bych na test měla jet. Neumím si představit, že budu muset s takto malým dítětem sedět dvě hodiny na chodbě bez možnosti pohybu.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: "Léčba" těhotenské cukrovky v mém případě 

(3.11.2007 11:46:37)
Tak je to Tvé rozhodnutí a máš na ně právo, ale já bych to s tím, co vím, že se může stát neriskovala. Cukrovka mi vyskočila v druhém těhotenství podstatně víc a dřív.
 Mili+5 


Proč se autorka pouští do tak odborného tématu? 

(31.10.2007 18:02:13)
To nechápu, článek je příliš stručný, je v něm spousta nepřesností a hlavně zjednodušených informací, které zdaleka neplatí pro všechny. Jak už bylo řečeno, nadměrná velikost zdaleka není jediné riziko, je jen jedním z příznaků diabetické fetopatie, která má i další příznaky jako zvětšené vnitřní orgány (játra, ledviny), velkým rizikem DMG je také rychlejší stárnutí placenty na konci těhu a tím její nedostatečná funkce, kvůli které může dojít k poškození miminka. Myslím, že možné poškození mozku dítěte je podstatně horší důsledek nekompenzovaného DM než jen nadměrná velikost, ta se může některým maminkám zdát zanedbatelná.
Také ty info o diabet. dietě jsou zavádějící a naprosto nekomplexní. To, jak moc se může ovoce je naprosto individuální a není to to opravdu podstatné.
 * Liv 


Re: Proč se autorka pouští do tak odborného tématu? 

(31.10.2007 23:39:48)
článek je bohužel slátaný zcela neodborně, i když se snaží předstírat pravý opak

Těhotenská cukrovka není žádná legrace, důsledky mohou být opravdu nemilé - úmrtí plodu v děloze v době termínu - důvodem je selhání placentárního oběhu, velký plod není jen problémem mechanickým při porodu, ale bývá také zároveň nezralý.

Příznaky popsané autorkou - žízeň, časté močení atd jsou příznaky normálního diabetu 1. typu, těhotenská cukrovka se takhle skutečně manifestovat nemůže, kdo v těhotenství víc nepil a nemočil, ať se přihlásí :-)

Těhotenský diabetes jsem měla (přišlo se na to jen díky oGTT), dietu držela inzulín píchala... a teď mám zdravé dítě. A o to snad jde, ne?
 Cow :-) 


Rodina.cz zase jede jak s hnojem!!! 

(1.11.2007 0:43:16)
Nemůžu pročíst celou diskuzi, ale zahlédla jsem nějaké stížnosti na neodbornost a slátaniny.
Já bych to tak neodsuzovala, jako laik je autorka docela šikovná.
Pro ty, ktarým se zachtělo ucelených informací:



GESTAČNÍ DIABETES:
___________________

Těhotenský diabetes mellitus je porucha hospodaření organismu s glukózou, která vzniká v průběhu těhotenství. Větší riziko jeho projevu příznaků hrozí zejména obézním ženám. Svou roli má i věk matky, přičemž hůře jsou na tom ženy nad 30 let. Zvýšenou pozornost je nutné věnovat i těm, které v předešlých těhotenstvích porodily příliš velké děti (nad 4 kg) nebo mrtvý plod.

Těhotenský diabetes mellitus se nejčastěji objevuje mezi 24. a 28. t. g., což souvisí s činností některých hormonů, které produkuje placenta. Těhotenská cukrovka většinou po porodu zmizí, do budoucna ale mají klientky vyšší pravděpodobnost, že u nich bude diagnostikován diabetes mellitus 2. typu. Proto je nutné stav diabetu po skončení těhotenství sledovat. Gestační DM (GDM) ovlivňuje vývoj plodu, děti se rodí s hmotností nad 4 kg, jsou náchylnější k těžkým dechovým obtížím a rozvratu vnitřního prostředí. Později tyto děti mívají sklon k obezitě a DM 2. typu. Dg. GDM je založena na dvoustupňovém zátěžovém testu.

* Vyšetření glykemie.
* Glukózový test (glucose challenge test – GCT, O’Sullivanův test).
* Orální glukózo-toleranční test (OGTT).

Cílem léčby GDM je prevence. Je nutné upravit životosprávu a pokud se stav neupraví, je aplikován inzulin. V těhotenství nelze tolerovat ani hladinu cukru, jež by jinak ženu neohrozila. Diabetička si musí pravidelně měřit hodnoty cukru a dávkovat inzulin tak, aby se jeho hladina co nejvíce přiblížila normálu. Také gynekologická a ultrazvuková vyšetření se provádějí častěji.

Cílem UZ je hodnocení parametrů:
* Určení gestačního stáří – důležité pro kontinuální stanovování růstu plodu a výpočet termínu porodu.
* Vrozené vývojové vady.
* Sledování růstu plodu k odhalení hypotrofie a makrosomie plodu.

I dobře kompenzované těhotenství GDM by nemělo překročit termín porodu. Nenastoupí-li pravidelná děložní činnost v termínu, je indukována v 38.–39. týdnu těhotenství. Pacientce je pokud možno umožněn vaginální porod.

Režim musí být jako v těhotenství: příjem potravy/infuzní terapie, monitorování glykemie, aplikace inzulinu. Porod by měl být veden minimálně v intermediárním perinatologickém centru. Ženám s GDM hrozí riziko poporodního vzniku DM 2. někdy i 1. typu, které se zvyšuje s věkem. U novorozence matky s GDM často dochází k pomalejšímu dozrávání plicní tkáně, novorozenecká žloutenka mívá těžší a delší průběh. Cukrovka znamená závažnou poruchu látkové výměny, která se netýká pouze cukru. Pokud by zůstala neléčena, znamenalo by to rozvrat celého organismu. Z krve matky, kde je hladina glukózy vysoká, přecházejí totiž molekuly glukózy přes placentu do krve dítěte, kde je hladina nižší. Dítě má však sekreci inzulinu v pořádku a pokud mu matka nabízí glukózy více, vyloučí také více inzulinu. Inzulin má vliv na vstřebávání glukózy a na růst miminka.
 Cow :-) 


Re: Rodina.cz zase jede jak s hnojem!!! 

(1.11.2007 0:53:18)
Ještě glukometr a výbava. Po dobu těhot.cukrovky zapůjčují mamince diabetické poradny.

 Zdenih 


Těhotenská cukrovka 

(1.11.2007 19:50:06)
Ahoj všem já mám také těhotenskou cukrovku a mam s toho strach píchám si inzulín a doufám že bude vše v pořádku,nevím jaká rizika to představuje pro mé dítě a mne i když jí mam kontrolovanou, jaké můžou nastat komplikace při porodu vůbec netušim každý mi řiká něco jiného a já nevim čemu mam věřit,kdyby jste s tim měl někdo nějaké zkušenosti budu ráda když mi je napíšete děkuji
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Těhotenská cukrovka 

(3.11.2007 11:43:40)
Ahoj!
Měla jsem cukrovku na inzulinu v prvním těhotenstí, teď jsem na začátku druhého a už v tom zase lítám.

Je-li cukrovka dobře kompenzovaná, nehrozí tobě ani miminku větší rizika než zdravým těhotným. Hladina cukru hodinu po jídle musí být do 7,5. Pak je vše ok. Neboj se toho, dodržuj dietu a stravuj se pravidelně.

Při nemompenzované cukrovce jsou rizika velká hlavně pro miminko. Při léčbě ale je vše ok. Vím sama jak moc jsem se bála, když mi cukrovku objevili. Teď o tom hodně vím a strach už nemám. Klidně mi napiš na dana.paukova@bluetone.cz. Budu-li tě moci trochu uklidnit nebo pomoci, ráda Ti napíšu.

Držím paleček.
 Dajenka, 1 dítko 


Spousta nesrovnalostí a faktických chyb 

(3.11.2007 11:33:17)
Tak v prvé řadě cukr v moči u těhotných se vyskytuje velmi často aniž to cokoliv znamená. Naopak řada žen s gestačním diabetem cukr v moči vůbec nemá.

Dieta je sestavena samozřejmě s vylouičením volného cukru, ale především s řízeným omezením uhlohydrátů. To jsou totiž taky cukry, i když složité a vstřebávají se do krve pomaleji. Porce ovoce jsou maximálně 100g s vyloučením banánů, hrušek, hroznového vína, švestek a podobně sladkého ovoce. Stěžejní je pravidelnost ve stravování, ovšem těhotenská cukrovka mívá řadu dietních odlišností od netěhotenského diabetu.

Od svého lékaře vím, že po těhotenství do třiceti let maximálně dojde k rozvinutí diabetu nejspíše druhého typu.

V těhotenství je u nekompenzované cukrovky riziko komplikací velké a zdaleka nejde jen o velký plod. Vysoká hladina cukru v krvi působí toxicky na cévy a způsobuje rychlejší stárnutí placenty. Neléčená diabetička má tak zvýšené riziko nitroděložního úmrtí plodu na konci těhotenství. Dítě dále může trpět poporodní hypoglykémií a dalším celým souborem problémů spadajících do diabetické fetopatie.

Je-li cukrovka léčená, neliší se riziko komplikací od zdravé těhotné.

Cukrovku mám. Opět. Pouze reálně informuju, nestraším. Když se léčí, je vše ok. Nenechte se od lékaře odbýt, je-li Vám více než 30 let nebo nepatříte-li k nejštíhlejším eventuálně máte-li cukrovku v rodině, chtějte oGTT a v případě pozitivity chtějte docházet na diabetologii pro těhotné nebo tam běžte samy. Chráníte sebe a hlavně své dítě.

My to zvládli bezvadně, chlapeček se narodil 38+0 sice císařem, ale zdravý. :-) Tak držím palec.
 Mili+5 


Re: Spousta nesrovnalostí a faktických chyb 

(3.11.2007 15:44:29)
Když už jsme u těch odborných informací, našla jsem ještě toto, bohužel je to pro mě právě aktuální, na UTZ mi bylo řečeno, že miminko má známky diabet. fetopatie :-(, zatím snad jen velmi mírné, nicméně legrace to tedy není. Také nechci nikoho strašit, ale někdy mě překvapují maminky, které odmítnou test jen proto, že nechtějí vypít trochu glukozy či se bojí dvou nebo tří odběrů krve.

Novorozenec matky s diabetem

Je-li gravidita dovedena do zdárného konce a porozen živý novorozenec -bez VVV (vrozených vývojových vad), s různým stupněm diabetické fetopatie (vyšší hmotností, prosáknutím podkoží a jevící se jako nezralý ), není ještě zdaleka vyhráno. U těchto novorozenců můžeme mluvit obecně o zhoršené poporodní adaptaci. Záhy po porodu se u nich vyskytují dechové obtíže. Hyperinzulinismus vede k útlumu syntézy povrchově aktivního lecitinu, který tvoří asi 50 procent z fosfolipidů, které jsou základní součástí surfaktantu (až 95 %), tedy látky snižující povrchové napětí v plícních alveolech. Ten podporuje vzdušnost plícních alveolů. Jeho deficit je hlavní příčinou rozvoje RDS či tzv. syndrom hyalinních membrán. Toto je nejzávažnější komplikací neonatálního období dětí diabetiček. U novorozenců matek s GDM udává Sepe v USA u 6 procent po porodu asistovanou ventilaci (21).

V důsledku hyperplasie inzulárního aparátu a tedy hyperinzulínémie dochází po porodu (po přerušení přívodu glukózy od matky ) k silným hypoglykémiím. Častější je rovněž výskyt hyperbilirubinémie.Tato je považována za projev funkční nezralosti jater, kde chybí enzymy nutné pro konjugaci bilirubinu. Tato funkční nezralost je podobná nezralosti u nedonošených dětí.Je častější u makrosomických novorozenců, jejichž matky byly nedostatečně kompenzovány. Při vyšších hladinách může být ohrožen až jádrovým ikterem. Křivka bilirubinu diabetických dětí se kryje téměř s křivkou silně nezralých dětí s porodní hmotností okolo 2000 gr.

Jelikož inzulín stimuluje i sekreci glukagonu u plodu i novorozence a tento pak dále sekreci kalcitoninu, je novorozenec ohrožen i hypokalcemií (Stowers 1979 ). Pro veškeré komplikace a ev. neonatální ztráty je charakteristická typická funkční nezralost plodu. Vedle zmíněného RDS (respiratory distress syndomu) je významně vyšší také výskyt nitrolebního krvácení -často způsobeného mechanicky při obtížném porodu a taktéž zvýšená fragilita angiopatických cév (2).

Diabetes matky má také nepříznivý vliv na psychomotorický vývoj potomků. Nepřímá korelace byla zjištěna mezi hladinami Beta-hydroxybutyrátu, volnými MK (mastných kyselin) v séru těhotných diabetiček ve III.trimestru a mentálním vývojem dětí. Gestóza , která je častou příčinou retardace růstu plodu (19) vede jak k somatickému tak psychomotorické retardaci (1). I když se v posledních letech výrazně snížila perinatální úmrtnost (ve 40. letech 40 %, v 50. letech 20%, v posledním desetiletí klesla na 2-4% (2) a výskyt kongenitálních malformací, stále zůstávají tyto děti ohroženy výrazně vyšším stupněm poruch psychomotorického vývoje.

Ve dvou letech dítěte provedené testy psychomotorického vývoje dle Bayleyho a test motorických dovedností podle Oseretského v 6 a 8 letech ukazují na signifikantní korelaci hodnoty Beta-hydroxybutyrátu ve II.a III. trimestru s dosaženým skóre psychomotorického vývoje. Stav metabolismu matky ovlivňuje tak během intrauterinního vývoje pozdější vývoj nervové soustavy dětí diabetiček (7).
 Atislava, dcera 4 roky, syn1rok 
  • 

Re:žádné testy 

(5.11.2007 13:19:45)
Tak nevím, nepročetla jsem všechny příspěvky,ale u nás v ambulanci se standartně žádné testy (odběr krve, vypití glukózy) neprovádějí, a už vůbec né na přání maminky. Těhotná jsem byla 2x, ani jednou mi nebyl test proveden (nepočítám autom. kontrolu cukru v moči - prováděna při každé návštěvě). Na dotaz, že je moje dítě příliš velké (já ale přibrala velmi málo- 5kg za celé těhotenství, mělo v 30tt. 2500g )mi bylo sděleno, že není důvod dělat test glukózou, když v moči není cukr.
Hledala jsem na německých fórech a v Německu se tento test(netuším zda všude) neprovádí vůbec z důvodu velmi velké a vysoké zátěže jednorázově podané glukózy organismu (tj. že je poté novorozenec, v té době plod vystaven většímu riziku možné cukrovky v budoucnu). Tak nevím? Nejsem odborník.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Re:žádné testy 

(31.3.2008 13:23:17)
Co říci. Je to prostě chyba. Test by se provádět měl, protože je to jediný způsob, jak cukrovku zjistit. Moc doporučuji poradnu MUDr. KOuckého na www.porodnice.cz, vyhledejte si těhotenskou cukrovku, najdete spoustu informací...
 Cita 


Falešně negativní? 

(3.11.2007 14:24:24)
Tak nevím, byla jsem na testech v obou těhotenstvích, vždy negativní z moči i z krve a obě děti byly přes čtyři kila a u prvního došlo k dystokii ramének a u druhého byly po porodu problémy s dýcháním... dr nad těmi negativnímy výsledky vždy jen kroutila hlavou..
 jana /verunka 11/06 
  • 

těhu cukrovka 

(3.11.2007 20:42:39)
ahoj tak já měla taky těhu cukrovku. Přišlo se na ní v 35 tt (trochu se na mě pozapomnělo). Ale protože mám nadváhu tak jsem takovou mírnou dietku měla už od začátku těhu abych nešla rodit s 20 kilama navíc. Takže po zhlédnutí všech utz (dělali mi jich v těhu asi 15 - malá byla - 2 týdny už od 20tt)tak to kontrolovali zda zaostává nebo jde o geneticky menší mimčo (já mám jen 153 cm) mi paní doktorka řekla že ač jsem o cukrovce nevěděla tak jsem jí měla dobře zkompenzovanou. Byla jsem naštěstí jen na dietě. Ale samozřejmě jsem měla pěkně ztaženou prdelku jak jsem se bála že bysme o malou mohli přijít. Takže dietu jsem držela opravdu pedantsky. Porod vylolávali přesně na termín a protože to bylo všechno ještě hodně nezralý tak jsem ne neotvírala a nakonec jsme skončili císařem. Malá měla 2690 a 47 cm.Naštěstí byla malá bez problémů poporodní adaptace v pořádku a co se týká žloutenky tak měla vždy 0. Tak se to vyplatilo. Po tom co jsem přestala kojit jsem asi po měsíci šla na ogtt a zjistilo se že mi bohužel zůstala porucha glukozové tolerance na lačno norma je 5,59 a já mám 5,6 a po vypití glukozy jsem v normě. Sice doktorka říkala že to ještě může zmizet a že taky pomůže když zhubnu. Ale samozřejmě se dalšího těhotenství docela bojím. Ale budu třeba doufat že když otehotním s normální váhou a ne s 20 kilovou nadváhou co sjem měla tak se to opakovat nebude (ale moc tomu nevěřím :o( )
je moc dobře že jste napsali tyto reakce protože by se mohlo stát že si tento článek přečte maminka která o tom moc neví a mávla by rukou že vlastně o nic nejde a to by se jí nemuselo vyplatit.
 vrku 


Re: Falešně negativní? 

(5.11.2007 21:23:01)
I já byla ne testu cukrovky, který vyšel negativní. Ani v moči nic nenašli. Nerodila jsem ani v 1.termínu ani ve 2.termínu, ale nechali mě přenášet a strašili,že má mimi přes 4kg. Nakonec jsem rodila v týdnu 41+5, v propouštěcí zprávě mám napsáno POROD V MĚSÍCI TĚHOTENSTVÍ: 11, malej měl 4,45kg a 55cm a musel jít císařem, protože bych ho nevytlačila, jak byl veliký. Jen nechápu, když dle ultrazvuku věděli, že je mimi tak velký, na co čekali a nechali mě přenášet. Je zdravý. Jen já musím po půl roce na kontrolní test cukrovky znovu, i když jsem jí neměla, z důvodu, že mimi mělo přes 4kg. Tak už se těším, až zas budu dřepět v čekárně 3h o hladu a žízni a test stejně vyjde negativní. Nechápu, proč tam vůbec musím jít, když jsem těhu cukrovku neměla. Asi se na to vyprdnu...
 vrku 


Re: Falešně negativní? 

(5.11.2007 21:23:47)
I já byla ne testu cukrovky, který vyšel negativní. Ani v moči nic nenašli. Nerodila jsem ani v 1.termínu ani ve 2.termínu, ale nechali mě přenášet a strašili,že má mimi přes 4kg. Nakonec jsem rodila v týdnu 41+5, v propouštěcí zprávě mám napsáno POROD V MĚSÍCI TĚHOTENSTVÍ: 11, malej měl 4,45kg a 55cm a musel jít císařem, protože bych ho nevytlačila, jak byl veliký. Jen nechápu, když dle ultrazvuku věděli, že je mimi tak velký, na co čekali a nechali mě přenášet. Je zdravý. Jen já musím po půl roce na kontrolní test cukrovky znovu, i když jsem jí neměla, z důvodu, že mimi mělo přes 4kg. Tak už se těším, až zas budu dřepět v čekárně 3h o hladu a žízni a test stejně vyjde negativní. Nechápu, proč tam vůbec musím jít, když jsem těhu cukrovku neměla. Asi se na to vyprdnu...
 petra, marek+bříško 
  • 

cukrovka 

(3.11.2007 23:20:00)
V prvním těhotenství jsem těh. cukrovku měla a zvládla jsem ji s dietou. Prcek se narodil v pořádku, žádný problém. jen mi v termínu porodu dělali zátěžový test s oxytocynem, večer pustili domů a v noci se mi porod rozběhl.
Teď jsem opět na dietě kvůli cukrovce, tak se uvidí.
Jen chci říct, že když mi dělali test na glukózovou toleranci, tak jsem tu glukózu vyzvracela. Pozvali si mě tedy znovu a vyplatilo se mi tu glukózu více naředit. Normálně se pije půllitr, mně ji naředili do litru. Je náročné to vypít do pěti minut, ale dá se to zvládnout a nedráždí to tak žaludek. Třeba to někomu pomůže. Petra
 Marta 


Dieta, ale v porodnici Vám dietu nedají 

(5.11.2007 14:22:05)
Já taky měla těhotenskou cukrovku. Poznalo se to podle testu. V moči jsem nikdy zvýšený výskyt cukru ani ničeho jiného neměla.
Na štěstí jsem byla léčená pouze dietou. Dodržovala jsem jí. Nebylo to tak špatné. Horší bylo to, že jsem nemohla ovoce, které rostlo na zahrádce. Chtěla jsem si ho dopřát, protože jsem věděla, že po narození dítěte se ho zřejmě budu muset vzdát. První dcerka se skoro ze všeho, co jsem snědla, osypala nebo jí z toho trápily větry.
Horší bylo docházet na kontroly. Ráno na lačno na odběr krve, pak nasnídat, za 2 hodiny znovu na odběr, a pak celé dopodne čekat v ordinaci, aby lékař řekl, je to O.K. tak zase za týden nebo 2 týdny. Někdy se stalo, že na mne třeba nevyšla řada a sestra řekla, ať přijdu zítra, že pan doktor to už dneska nestihne. V práci už z toho byli ... 1 den ultrazvuk, další cukrovka, pak zase cukrovka, pak gynda, ...
Jaké ovšem bylo zjištění, že v porodnici, kde jsem byla hospitalizována před porodem, se jaksi dieta nedodržovala. Sice jsem měla jinou stravu. Ale bylo to jen 3x denně. Ráno krajíček suchého chleba + jeden bílý jogur, pak oběd, pak večeře typu kolečko výrobního salámu + krajíček chleba nebo brambor + mléko (to vzhledem k alergii nemohu, takže jen nedovařený brambor). Zelenina nikde. Potřebný počet sacharidů taky nebyl dodržen.
Přišlo mi to divné, že těhotnou tak honí z vyšetření na vyšetření, člověk si odvažuje stravu, počítá sacharidy. Člověka straší jak moc je to nebezpečné a pak v porodnici na to kašlou.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Dieta, ale v porodnici Vám dietu nedají 

(31.3.2008 13:26:07)
Tak tohle znám velmi důvěrně. Měla jsem diabetickou dietu pro těhotné a kojící matky. Tedy čistě teoreticky. A nejvíce mě dorazilo, když se doktor z diabetologie pohoršeně pozastavoval nad tím, co to jím. Holt, co mi dali. Pak už mi manžel do nemocnice jídlo prostě nosil... Kdo nezažil, neuvěří.
 pomala 


Re: Dieta, ale v porodnici Vám dietu nedají 

(12.9.2008 13:58:27)
Během těhotenství jsem měla komplikovanější cukrovku, byla jsem na inzulinu. 4 týdny před termínem mi na uzv zjistili, že mi zkornatěly placentární cévy, a tudíž miminko už nějaký den nemá moc co jíst, a tak hubne. tentýž den jsem císařem porodila sotva 2kilového drobečka.Hned první den po porodu mi dali k svačině piškoty - řekla jsem, že je asi nesmím, když jsem diabetička... a pak jsem si každý den doslova musela vydupávat dietu... bylo to tristní - zelenina téměř žádná, věčně suchej chleba... no des, takže jsem si taky musela vystačit nějak se svýma zásobovačema. Jinak přes svůj komplikovaný začátek života je dnes synek zdráv, a váhově i růstově naprosto standardní!
 anna 
  • 

s 

(8.11.2007 20:52:38)
s

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.