| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rozhovory o smrti

Příspěvky 110 z 409 [Dalších 399 >>]
Ifka
  • 
4.9.2007 22:25:24
Já si myslím, že tvoji rodiče udělali dobře, když tě vzali na pohřeb dědy. Mně bylo 5 let, když mi zemřela babička a žádné trauma jsem z toho neměla, prostě jsem tomu nerozumněla. Pamatuji si, že jsem při obřadu šustila bundou a pak jsem hodila babičce na rakev kytičku.
V dnešní době se člověk trochu tváří, jako by smrt nebyla. Lidé umírají v nemocnicích, doma možná jen pokud je podepsán reverz a těžce nemocný člověk si vyloženě přeje zemřít doma. Obřady se mnohdy ani nekonají, někteří pozůstalí si prý dokonce nevyzvednou urnu z krematoria. Lidé tak nemají přirozenou možnost setkat se se smrtí, děti už vůbec ne. Myslím, že rozloučit se se svým nejbližším, třeba si poplakat, je svým způsobem možnost přijmout jeho smrt, vyrovnat se s tím faktem.
Ráchel, 3 děti
  • 
26.8.2007 22:45:24
no tak tož to zdravím, Martino :)!
Martina
  • 
24.8.2007 19:35:00
To samozřejmě přesně neví nikdo z lidí,...ale jak já chápu to, co nám Bůh říká, tak Ti co mu odevzdali svůj život, budou spaseni, což znamená, že budou věčně žít v Jeho přítomnosti. To je pro lidi, kteří Boha vroucně milují to, po čem nejvíc touží, na co se těší. Navíc je v Bibli spousta různých zaslíbení pro tyto lidi, která se týkají života po smrti v nebeském království, z kterých vyplývá, že to prostě bude super...Boží přítomnost, všudepřítomná láska, radost, pokoj, harmonie, všeho dostatek..atd.,
A podle toho, co je tam napsáno pro Ty, kteří slyšeli o Bohu, ale zatvrdili srdce a neuvěřili jsem pochopila, že oni se ocitnou v Jeho přítomnosti, v podstatě v tu chvíli jim dojde o co se připravili, zřejmě na chvíli pocítí ten nepředstavitelně úžasný pocit, ale nebudou tam moct zůstat...půjdou do zatracení...tak jako oni v pozemským životě odvrhli Boha, tak budou odvrženi oni. A pak hořící jezero a tak, ...ale přečtěte si to sami, je to v knize Zjevení, 20. kapitola, částěčně i 19. kapitola. Celý Zjevení je moc zajímavý. Bibli najdete i na internetu on-line.

Ale jen Bůh ví, jak každý jeden z nás skončí a jeden z Jeho přívlastků je spravedlivý..

Věčný život v nebeském království, ale podle všeho není otázkou toho, zda člověk byl dobrý nebo zlý. I člověk milující Boha (křesťan, žid...) není dokonalý a určitě se někdy zachová zle. A pro Boha to, že jsme více méně dobří lidé nebo se o to ze všech sil snažíme je tak nějak samozřejmé, není to nic, čím bychom ho nějak oslnili.
Spasení je spíš o věrnosti Bohu.
24.8.2007 17:57:59
madelaine, to je právě to, já dělím lidi jen na dobré a špatné, a mám pocit, že jinak to ani nejde..Nedovedu si představit, co by jim Bůh udělal..
madelaine
24.8.2007 17:47:28
A proč ne? Co myslíš, že Bůh ateistům udělá? :)
Martina
  • 
24.8.2007 17:30:41
Tak jsem dočetla celou sáhodlouhou diskuzi. Vzhledem k tomu, že jsem křesťanka a jsem hluboce a pevně přesvědčena o tom, že Bůh je, teď pro mě čistě teoreticky.
Možnosti jsou jenom dvě. Bůh buď je nebo není. Buď se pleteme my nebo ateisté. Pokud se pletou křesťané a židé, tak nic...prostě nic se nestane...nikomu. "Pouze", a to mi myslím dosvědčí každý jeden z nich jim víra nesmírně obohatila život a dala jim dobrý morální základ. Přinejmenším.

Nebo Bůh je. V tom případě, až nastane onen okamžik, kdy staneme před Jeho tváří, ten okamžik "zúčtování", tak bych rozhodně nechtěla být v roli ateisty...

To mě jen tak napadlo, když jsem to tu četla...
Martina
  • 
24.8.2007 15:27:39
Ráchel, věděla jsem, že jsme na stejné lodi, když jsem se prokousávala (nejen) Tvými příspěvky až sem :-) :-)
Martina
  • 
24.8.2007 14:39:54
Připojuji se k Ráchel!! Já s Bohem taky mluvím a On mluví ke mně, představ si to :-). A znám takových lidí mnoho a věz, že po celém světě jsou miliony takových lidí. A jsou to všechno (alespoň Ti, které znám ze svého okolí) duševně naprosto zdraví, moudří, inteligentní a vzdělaní lidé. A pravdou je, že náboženství a Bůh, resp. vztah s Bohem, jsou dvě naprosto odlišné (snad dokonce protikladné) věci...a většina světa zná spíše náboženské lidi, než ty kteří mají skutečný vztah s živým Bohem...
evien, skoro 3 a 6,5
  • 
24.8.2007 10:15:02
Opravdu to není lehké, vysvětlit dítku jak to je. O to těžší to je, když se se smrtí setkají přímo, nečekaně, nejsme na to nikdo nidky dost připraveni. Děti to asi opravdu berou maličko líp, protože to tak je a nemohou to zmenit - jako hodně dalších věcí a tak to víc neřeší. My se se smrtí vyrovnávali v té nejorší podobě - odešel nám tatínek (ne dědeček, otec maličkých dětí) Hodně moc jsem přemýšlala, jak to teda dětem podat - táta už není... Jenže na hřbitov za ním chodíme? Vzpomínáme a dáváme kytičky a svíčky. Nejsem věřící a nejsem ani nevěřící. Do kostela chodím jen pro krásnou výzdobu a v létě, když je venku šílený vedro - tam je vždy chládek a v zimně zase tepleji než venku. Nemodlím se i když mě moje babičky otčenáš naučila - básnička jako každá jiná, ale vlastně ji vůbec neříkám, jen ji mám v hlavě. Bibli jsem četla jako dítě v nějaké děcké podobě a nijak mě nepřesvědčila. Přesto ji používám, ale de fakto jako báje o někom, kdo je na tom hřbitově (skoro na každém hrobu) na kříži. V kostele a podobně, říkám co vím a čemu věřím - Ježíš byl, léčil lidi a zaved nějaká pravidla, kterými by se člověk měl řídit (ať už klvůli němu nebo kvůli sobě) nekrás, nelhat a podobně (vždy vypíchnu to, co by mi mohla dcerka občas udělat, abych ji trochu zmoralizovala) a i když zná příběh o Kristovi až do konce - do "zmrtvích vstání-Velikonoce" vím, že nevěří tomu, že táta taky vstane z mrtvích. Občas ji zastihnu, jak zasněně kouká na nebe a říká: proč tu s náma táta není, kde pak asi je, snad vídí jak mi to či ono jde. Mráček, hvězdička, je to jedno, ale když vám odejde někdo blízký, vzpomínáte na něj a přejete si (i když víte že to nejde) aby to viděl, věděl, aby se prostě vrátil a zase vás pohladil a pochválil, pokáral, obajl. Ať si myslí kdo co chce - Je lehčí věřit, že tam je a vidí nás...a pro dceru (kluk byl ještě hodně malej) je vzpomínka na tátu krom hřbitova prostě pohled na nebe (i když bych řekla, že jen obrazně)
Ladka
  • 
23.8.2007 11:05:04
Jako bys psal o sobě?
Dotaz zní: a Ty připouštíš, že různé zločiny páchané katolíky (protože církev jako organizace těžko může páchat zločiny, ty páchají jednotlivci) mají často jiné důvody než katolictví? (příklady byly uvedené výše)
Podobně jako demokracie nemůže sama za různé války vyhlášené představiteli demokratických režimů apod., ale hrají v tom úlohu i další vlivy? (demokracie je tu opět jako příklad, dosadit si můžeš i jiné věci). Já osobně nejsem proti demokracii, to vůbec ne. Jen mě překvapuje, že v jejím případě jsi ochoten uvažovat o nedemokratických vlivech, které mohou za zlo vyrostlé na demokratické půdě. Ale o katolické církvi tak ochoten uvažovat nejsi. To mi nepřijde ani racionální ani logické. Ale spíš ovlivněné předsudky.

Jinak bych ale řekla, že toto je zatím jediné, v čem jsme spolu nesouhlasili. Nebo bylo ještě něco?

Poněkud jiné je to s Tebou zmíněným komunismem, protože ten má třídní nenávist a násilnou revoluci již v základech svého učení, filosofie, či ideologie, jak chceš.
 Příspěvky 110 z 409 [Dalších 399 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.