| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dopis

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 40 [Dalších 20 >>]
kiki
  • 
4.7.2007 9:20:04
to asi není sranda, má známá měla teprv ve 40 první a ve 42 druhé...Teď má různé zdrav. problémy a dítka k tomu přicházejí do puberty
Dagmar Bartůšková
4.7.2007 8:26:25
tohle bylo tak lidske a krasne,ze to snad ani neni mozny,Macesko diky:-)
3.7.2007 23:03:50
Tu větu, že by chtěly třetí dítě, jsem slyšela od spousty žen, když jejich manželé nebyli v doslechu. Průzkum mezi muži jsem nedělala. Ale podle svých známých, kteří mají většinou po třech dětech (jsme výjimka se dvěma), usuzuju, že tam, kde třetí chtěl i muž, tak bylo. Tím nechci říct, že muži děti nechtějí, nebo že žádný nechce to třetí. Ale oni mají tak nějak "splněno" a už chvátají za lepším bydlením, dovolenou, novým autem nebo možná jen klidem.... je to paušalizování, ale tohle byly opravdu časté důvody. Nepohybuju se mezi maminkama dlouho, a překvapilo mě to. Maceška má jistě pravdu, byly by chtěné a milované. Já už si na to netroufnu, byla bych matka po 40. se 3 malými dětmi ...
3.7.2007 18:09:50
Ano, Kreli, tak jsem to myslela. Nejde o naši výchovu, ale o chování lidí mezi sebou - když byly děti malé a tito naši dnes už hodně staří příbuzní měli více sil, zahrnuly je laskavým zájmem, a proto teď, když jsou staří, nemohoucí, špatně se pohybují, špatně se orientují, jim děti všechnu tu lásku a zájem vracejí. V tom je celé kouzlo "správné výchovy" :-)

3.7.2007 16:48:14
Měla jsem velmi rozdílný vztah k mým prarodičům. Vídali jsme je oba stejně často, samozřejmě. Děda, kdykoli jsme přijeli, se nám opravdu věnoval, chodil s námi do lesa i po městečku (to jsem jako dítě nenáviděla: "dobrý den,pane doktore, to vám ty dětičky zase povyrostly..." znáte,že?) vyprávěl nám o historii, často cizojazyčně (to jsem milovala), bral nás do svého "tajného" pracovního pokoje a nechal nás na plátno malovat olejovými barvami a zkoumat jeho staré zubařské náčiní.... Babička nám pravda uvařila, ale jinak skoro nic, jen nás stihla vyhubovat, že nemáme dostatečně vzorně složené oblečení a z parku jsme přišli jako čuňata.
Dosud mám slzy v očích, když si vzpomenu na dědu, který zemřel před skoro 20lety, na pohřbu babičky mi zas tak moc smutno nebylo... je to asi tvrdě řečeno.
Vztah nikdy není jen o jedné straně, jak už jste tu psaly. Sebelépe vychované dítě (ani v nejmenším tím nesnižuji zásluhy Macešky - moc ji obdivuji) si těžko vybuduje vztah k chladě se chovajícímu prarodiči.
3.7.2007 14:13:36
- myslím, že vás tak můžu všechny souhrnně nazývat, protože i když se s většinou neznám, vaše příspěvky jsou velmi přátelské :-)
Moc vám všem děkuji za odezvy. Líídě za hezký rozbor - ano, přesně tak jsem to myslela - ostatním za milá slova. Jenom nevím, jak odpovědět na otázku, jakto že se nám povedlo děti takhle vychovat...Především musím říct, že nešlo jenom o naše děti, ale i o jejich bratrance a sestřenice. Oslavenec nebyla babička ani prababička, ale praprateta. To je celkem nepodstatné, za měsíc takto budeme slavit s prababičkou.
O výchově a očekáváních přemýšlím poslední dobou více než je zdrávo. Máme doma pět puberťáků, a konfrontace s tím, jakou oni mají představu o světě a o svobodě je naším každodenním chlebem. Přesto jsme nikdy nepovažovali za nějakou cílenou součást výchovy lásku a úctu k našim starším příbuzným. Někdy si říkám, že my ty děti vlastně jenom máme...nejsme vyznavači žádného výchovného směru :-) Přijaté děti s vděčností přijímají každý vztah, který se jim nabízí, takže přilnuli celými svými srdíčky ke všem babičkám, dědečkům, tetičkám a strýčkům, kteří jim dávají to nejcennější, svoji náklonnost, důvěru a lásku. A v našich rodinách se vždycky žilo pospolitě, takže si jinou variantu ani neumím představit. Teta, o jejíž narozeniny šlo, se vždycky chovala laskavě ke všem našim dětem, protože i k ní jako dítěti se nepochybně staří lidé v rodině chovali laskavě. A stejně tak se jednou budou, doufám, i naše děti chovat k dalším generacím, protože i bez nějaké soustředěné výchovy prostě přijmou za své vědomí, že takhle to má být. A je to tak i v tom obráceném směru: naše děti vidí, že rádi navštěvujeme prarodiče, že se s nimi máme rádi, že si vzájemně pomáháme, a považují to za normální.

K otázce třetího dítěte: máte pravdu, třetí dítě je jakási magická hranice. Když ji překročíte, už můžete mít dětí, kolik chcete :-) Dvě děti, to je prostá reprodukce, tj. obecně přijímaná norma. Přála bych každé ženě, která touží po třetím dítěti, aby v sobě našla tu odvahu a pořídila si ho. Přeju to těm dětem, protože budou chtěné, vytoužené, milované. Myslím, že sny nemáme v sobě dusit, ale hledat cesty k jejich naplnění. Tak hodně štěstí!
3.7.2007 10:44:32
MirkoM - jsem také jedna z těch, které by moc chtěly třetí dítě a nemají ho. A není to proto, že bych měla zdravotní potíže a obávala se, zda přežiji porod. V těchto případech se skutečně dá dát domov nějakému dítěti bez domova a bez lásky. Není to pravda cesta nejjednodušší, ale existuje.
Já mít třetí dítě nebudu proto, že máme moc dluhů, malý byt a vůbec si nedovedu představit, jak bych ho zapezpečila. Starší dcera začíná studovat na vysoké škole, mladší má před sebou ještě mnoho let ve škole a já jsem od neděle opět baz práce - z důvodu snižování stavu.... Je mi 43 a začínám se smiřovat s tím, že budu mít jen dvě krásné, zdravé a chytré děti. JEN? Ale vždyť je to strašně moc!!!!!! A tak si říkám, že se nesmím rouhat a musím být šťastná a vděčná za to, co mám. Vždyť je tolik lidí, kteří nemají ani to, co já......
S.
Staňka
  • 
3.7.2007 8:57:21
Nikdy mě nenapadlo,kolik nás řeší otázku třetího dítěte. Já jsem ze 3 dětí a když jsem porodila druhého,moje mamka mi opatrně řekla,ať do třetího už úmysleně nechodím.... Přitom mi moc pomáhá,podporuje,kluky miluje víc než sebe a jsou to jediní "vlastní" vnoučata (sestra má 2 děti adoptovaný)..asi se bojí jestli bych ten třetí porod přežila.Druhý nám dal opravdu zabrat.
klaris
  • 
3.7.2007 8:36:04
Ja take nemam, nejspis zadne mit nebudu (zdrav. duvody). Ale rada se postaram o nejakeho odlozeneho nestastneho drobecka, vzdyt je jich takovych plno...
Marcela
  • 
3.7.2007 7:20:21
"Hodně žen by chtělo mít třetí dítě a nemají ho". Všimla jsem si. Skoro mi hrkly slzy, jak jsem si to přečetla.
Na jednu stranu je to jednoduché, pořídit si další dítě a na druhou stranu není. Taky ho nemám.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 40 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.