| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mluví dítě správně?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 59 [Dalších 39 >>]
Ifka...
19.6.2007 14:04:34
Je vidět, že tento článek čtou a reagují na něj většinou matky, které se řečí svých ratolestí pečlivě věnují. Bohužel se setkávám také s dětmi, které neumí vyslovit spoustu hlásek a jejich rodiče si s tím moc hlavu nelámou. Myslí si, že ono to "nějak přijde samo". Uvedu extrémní případ: Setkala jsem se se sedmiletou dívenkou, která i po odkladu školní docházky neuměla vyslovit snad třetinu abecedy, do školky nikdy nechodila, její matka na ni moc nemluvila, logopedickou péči, která ji byla u zápisu doporučena nechávala pouze na logopedce (tzn. jednou týdně asi 15 minut), dívka tedy měla veliké nedostatky jak v českém jazyce, tak i v komunikaci s vrstevníky. Nechtěla bych být v její kůži, musel to pro ni být v 1.třídě obrovský šok.
Marie
  • 
19.6.2007 1:28:49
Mě se motivace taky moc nedaří a bohužel při povaze mého syna ani dařit nebude. Takže navzdory tomu, že se dítě nemá nutit, tak jediné, co u nás funguje, je systém "něco za něco". Tzn. když chce třeba večer pustit pohádku před spaním, tak řeknu "ano, pustím, ale nejdřív budeme mluvit před zrcadlem to a to..." nebo v jinou denní dobu když chce čokoládu, tak opět řeknu "ano, dám ti čokoládu, ale nejdřív ..." apod.
Tohle jediné funguje (pro ješitné a umíněné děti je to podle mě jediný způsob). A pak funguje (byť jen krátkodobě), že má i zpětně radost z toho, že mu vyjmenuji všechno, co se všechno tímto způsobem naučil.
Marie
  • 
19.6.2007 0:21:33
V jeho věku zatím stačí, když se naučí "jak dělá čert" (nic tím nejde zkazit) a za pár měsíců začne nenuceně používat písmenko L. Takhle se to naučil náš syn (už mu budou 4 roky) - trvalo mu to cca 4 měsíce, než začal toto písmenko sám používat.
Ola
  • 
18.6.2007 10:50:10
Kamarád takový galimatyáš jazyků zažil. Narodil se v Pákistánu, kde na něho okolí mluvilo urdu, tatínek anglicky, maminka slovensky, nyní žijí od jeho 6-ti let v České republice. Je mu 18 a dá se říci, že neumí ani jeden jazyk pořádně. Nejvíce plete češtinu se slovenštinou. Angličtinu zvládá celkem v pohodě, díky tomu, že chodil do anglické školy.
V každém případě si myslím, že jeden z jazyků by rozhodně měl být hlavní a v něm by se měly dále rozvíjet rozumové schopnosti.
Každé dítko je úplně, nedá se srovnávat nesrovnatelné, jedno dítě zvládá dva až tři jazyky a jiné se ve více-jazyčném prostředí ztrácí.
Madlajda,bertik3
  • 
18.6.2007 10:42:55
taky se ve clanku zminuje postaveni zubu.
Zajimalo by me od kolika let je mozne s tim neco delat. Muj syn mluvi hodne a uz dlouho, r a Ř zvladnul nedavno a problem ma akorat se sykavkami, celkem vsechny uz vice mene zvlada, ale S je velky problem (strka jazyk ven-slape si na jazyk). Ma zrejme spatny skus a predni zuby neskousne vubec. Jiz jsme byly na ortodoncii kam nas poslala nase zubarka a tam nam rekli ze je moc maly na nejakou lecbu (rovnatka a pod.)az tak pry v 5-6 letech.Tak nevim jestli opravdu neni mozne s tim nic delat...
Ifka
  • 
16.6.2007 14:15:01
To ses nějak rozčílila... K tomu synovi dr.Kálalové, záleží samozřejmě na inteligenci a výchově, kolik času se dítěti věnuje. V prostředí knížky se mluví spoustou jazyků,ty uvádíš jen dva, v tom případě se řeč samozřejmě jen opozdí.
16.6.2007 10:11:32
Může mi někdo prosím poradit jak naučit syna písmenko L... Za 14 dní mu budou 4 roky a L neříká. Písmenka R a Ř také neumí,ale to mi zas tak nevadí to L je horší. Ostatní vyslovuje krásně a to i vě větách. Díky za rady..
16.6.2007 10:08:05
Může mi někdo prosím poradit jak naučit syna písmenko L... Za 14 dní mu budou 4 roky a L neříká. Písmenka R a Ř také neumí,ale to mi zas tak nevadí to L je horší. Ostatní vyslovuje krásně a to i vě větách. Díky za rady..
16.6.2007 0:34:37
Do 12 (!) let jsem neuměla R a Ř. Ne, nejsem zanedbané dítě, má rodina je skvělé, ale rodičům všichni tvrdili, že se to ,,zlepší samo". Nakonec však viděli, že nic lepší není a dotáhli mě na logopedii. Naštěstí.
Co si pamatuji, logopedožka byla fajn, ale já, jako jedenáctiletá slečna na prahu puberty, jsem se jí strašně sekla a odmítala spolupraovat. Byla ze mě nešťastná, dodatečně se omlouvám.
No a jak to dopadlo?
Jedno krásné pondělní ráno, jsem při ranním rozhovoru s babičkou řekla své první správné R.
Ř bylo záležitostí několika dnů:)
Jo, přiznávám, že předtím jsem vzala rozum do hrsti a párkrát si ty papíry přecvičila, výsledek se projevil, kdybych začala dříve, nechodím tam rok.
A kdybych se R a Ř nenaučila? Těžko bych měla šanci na povolání, které jsem si zvolila.
Takže logopedií jsem také prošla:)
Markéta
  • 
16.6.2007 0:09:33
takova ptakovina, ze se kvuli mnoha jazykum nenauci mluvit. byl by z nej zahradnik i v cechach, to je muj nazor. bilingualnich lidi jsem poznala uz nekolik, jak deti, tak dospele, jsou uplne normalni. moje mimi taky bude vyrustat dvojjazycne (zatim nemluvi, jen si mrmla) takze jsem si o tom precetla par odbornych publikaci, tj opravdu odbornych a ne jen jedna pani povidala ...no a v kapitole o klasickych predsudcich mluvili i o tomhle, ze dite bude opozdene kvuli vice jazykum je predsudek, neni to prokazatelne. jedina vec je, ze zacne casto mluvit o neco pozdeji, nekdy az o rok, ovsem nejpozdeji do ctvrteho-pateho roku to dozene a je k nerozeznani od ostatnich, jednojazycnych deti.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 59 [Dalších 39 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.