| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Život není peříčko

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 265 [Dalších 225 >>]
dasaT
  • 
11.5.2007 18:42:19
Ahoj Věro, děkuju za odpověď. Budu o tom přemýšlet.
dasaT
  • 
11.5.2007 18:39:57
Ahoj Ráchel,
děkuju Ti za odpověď. Mám teď o čem přemýšlet. Myslím, že člověk, který OPRAVDU víru našel, necítí se tak sám a bezradný. Ale to asi není můj případ. Moje víra má zatím svoje hranice, tak jak jsem to popsala výše. Do nějakého společenství věřících bych asi nezapadla, asi bych tam vyčnívala a byla tam jiná. A nechtěla bych se kvůli nim měnit. Můžu se tě zeptat, do jaké církve patříš?
Já jsem poznala pár lidí z řad evangelické církve a kupodivu na mě nepůsobili tím dojmem "zkostnatělých puritánských slušňáků".
Ráchel, 3 děti
  • 
11.5.2007 17:55:03
Ahoj dasoT,
pokusím se ti nějak srozumitelně odpovědět, jak tomu rozumím.
Píšeš, že Bůh rovná se pro tebe dobro. V tom se shodneme. V Bibli se píše, že Bůh je láska. Zároveň věřím, že Bůh není nějaké neosobní "to", ale je to "ON".
Bůh miluje každého člověka bez rozdílu. Těší ho, když chtějí žít lidé dobře a dodržovat desatero. Zároveň ale také ví, že to nikdo nemůže dokázat. Protože Bůh je svatý, neobstojí před ním žádný, byť "malý" hřích. On ale lidi miluje a chce, abychom s ním mohli mít kontakt/vztah. Proto nám dal řešení - svého Syna Ježíše, který nikdy nezhřešil a proto mohl zemřít za hříchy nás všech... a vstát pak z mrtvých. To je pro mě jádrem křesťanství - že přijmeme milost a odpuštění, které jsme si nijak nezasloužili. Když člověk porozumí téhle veliké lásce, pak chce z vděčnosti i přirozeně dělat věci tak, jak se to Bohu líbí (neboli "být dobrým člověkem"). Také zároveň pochopí, že sám na to nemá, ale že Bůh mu k tomu tu sílu dává na každý den.
Jinak Bible pro mne není nějaká "učebnice" :), spíš "dopis od milujícího Tatínka". Proto ji také čtu, protože mě zajímá, co si můj Tatínek myslí o mě, o světě kolem, chci se naučit Mu víc rozumět... a také je v Bibli napsáno, že Boží slovo má moc nás proměňovat, uzdravovat, těšit - to vše ve svém životě skutečně zažívám. Mnohokrát jsem si "náhodou" přečetla z Bible verš přesně do své situace...
Co se týče zpovědi či očistce, tak to není moje parketa, protože těmto věcem rozumím jinak, než jak to učí katolická církev.
Taky píšeš, že nechceš patřit do žádného společenství věřících.
Tomu docela rozumím, dlouho jsem na tom byla podobně. Pak jsem ale pochopila, že Církev není organizace, nebo nějaké mocenské uskupení, ale živé společenství těch, kteří Bohu odevzdali svůj život (viz můj jiný diskusní příspěvěk Libikovi). Společenství, do kterého patřím, rozhodně není dokonalé, na to už jsem taky přišla dávno, ale myslím si, že Bůh nás stvořil pro vztahy - abychom díky nim rostli, obrušovali se, byli si navzájem schopni říct - hele, tady jsi mimo, mohli si být navzájem oporou a povzbuzením ve víře. Jsme si navzájem "Boží rodinou" a jako v normální rodině si s někým rozumím víc a s někým méně, pdoobně to je i v Církvi. Jsem za svoje společenství velmi vděčná, byť to není vždy jen idylka. Ale to by byla nuda :)
Včera jsem četla v Bibli tohle: Hospodin říká: "Budete mě hledat a naleznete mě, když se mě budete dotazovat celým svým srdcem." To platí i pro tebe. Když budeš Boha hledat celým srdcem, najdeš ho.
Věra.
11.5.2007 17:54:24
Ahoj, sice nejsem Ráchel, ale snad by nevadilo když odpovím, na Tvůj dotaz. Věty od Tebe dám do uvozovek, snad to bude přehledné.

" Bůh rovná se pro mě dobro "

Souhlasím, pro mě navíc ještě láska, smysl toho celého - naděje - Někdo s kým můžu navázat zcela osobní vztah.

" Já nechci patřit do žádného společenství věřících. !"

A proč ne? Není špatné mít možnost svou víru sdílet - je to jako rodina, blízci lidé se kterými máme něco společného. Možná je škoda předem tuto možnost vylučovat, když to člověk nezkusil a nepoznal.....

" Jak myslíš, že pohlíží Bůh na lidi, kteří se snaží žít podle desatera biblických přikázání a snaží se nežít ve hříchu, ne proto, že by se báli, jak potom dopadnou v očistci, protože si to vlastně ani nepřipouští, ale pro to, že v tomto desateru je podle nich obsaženo všechno základní a ztotožňují se s tím? "


Především na tohle odpovědet nejde, nemůžeme se stavět na místo Boha a tak těžko můžeme soudit jak " Bůh pohlíží"......


"Myslím, že je důležité být dobrým člověkem. !"

Určitě je to důležité, souhlasím. Snažit se o to pořád, nepřestávat. Víra může být silným motivem a pak i oporou když padneme.


"Možná důležitější, než chodit do kostela na kázání a mít bibli prostudovanou stoprocentně. Zajímal by mě Tvůj názor, děkuju."

Ale to se přece nevylučuje, i ten kdo chodí na kázání přece může být dobrým člověkem. Naopak, pravidelná účast na mši a společné slavení člověka ve víře posiluje, kázání mu můžou pokaždé něco dát...prostě může jít ve víře dál. Bibli také nemám prostudovanou stoprocentně, ono je to celá knihovna....
Když se jednou ten vztah k Bohu povede navázat a zažít ten pocit lásky, /těžko se to popisuje/ tak pak víš, že není cesty zpět. :o))))))
Tak přeji vše dobré, a případně ...neboj se svou víru i sdílet, ptát se,hledat, a tak...:o)))
dasaT
  • 
11.5.2007 15:39:51
Ahoj Ráchel,
nejsem aktivní věřící, nechodím do kostela, nechodím ke zpovědi, vyrostla jsem v rodině ateistů. Ale v Boha věřím, je to moje víra, Bůh rovná se pro mě dobro. Asi se vyjadřuju nesrozumitelně, tak snad něco pochopíš. Já nechci patřit do žádného společenství věřících. Jak myslíš, že pohlíží Bůh na lidi, kteří se snaží žít podle desatera biblických přikázání a snaží se nežít ve hříchu, ne proto, že by se báli, jak potom dopadnou v očistci, protože si to vlastně ani nepřipouští, ale pro to, že v tomto desateru je podle nich obsaženo všechno základní a ztotožňují se s tím? Myslím, že je důležité být dobrým člověkem. Možná důležitější, než chodit do kostela na kázání a mít bibli prostudovanou stoprocentně. Zajímal by mě Tvůj názor, děkuju.
Barča, 2kluci
  • 
11.5.2007 13:01:07
Omlouvám se, já Tě za fanatika nepovažuji, protože Tě neznám, ale nenašla jsem jiné slovo.
Co se týče očistce tak, že se snažím žít "dobře bez hříchu", ale jak i ty uznáváš jsem jen člověk.
Je to jedno, protože prostě tvoje pojetí víry nechápu - je to asi způsobeno i studiem a podáním víry. Prostě já nemůžu nikoho soudit, teda kdyby jsi zvonila u dveří a nutila víru tak tě odsoudím hned, ale taková mi zrovna nepřipadáš. Já do kostela nechodím ani do žádného společenství tak to můžu těžko soudit nebo pochopit. Prostě jsem jen napsala můj názor.
Ráchel, 3 děti
  • 
11.5.2007 12:27:42
předesílám, že se necítím odsouzena :)

píšeš: Moje chápání víry je to, že všichni (věřící i nevěřící) příjdeme do očistce a tam se budeme zpovídat ze svých hříchů.
Právě proto mi připadá důležité se z hříchů zpovídat Bohu už teď, ne až jednou. Moje jistota toho, kam půjdu po smrti (a kam směřuju už teď, protože věčný život žijeme už tady a teď, v každém okamžiku), nepramení z toho, jaká jsem dobrá a zda vše zvládám, ale z víry v Boží odpuštění a milost.

píšeš: Myslím, že pro Boha je důležitější čisté srdce než bezhlavá víra.
Já si myslím, je pro Boha je čisté srdce velmi důležité, protože On je svatý. Čisté srdce můžeme mít tehdy, když věříme, že nám v Ježíši odpustil. Na této víře nic bezhlavého nevidím... v Bibli je naspáno, že "spasení je z víry".

Jinak co se týče fanatismu - pokud za něj považuješ to, že jsem sama sobě přiznala, že jako pozemská bytost na život sama nemám a že nekonečný Bůh je moudřejší, vyšší, více milující a mocnější, nežli já, pak se s nálepkou fanatika klidně smířím. Protože pokud by Bůh takový nebyl, pokud bychom si ho mohli "upravovat" dle svých měřítek, jak se nám zrovna zamane, jak to "cítíme", jak "nám to připadá"... tak to by byl pěknej chudák, a ne Bůh.


Ráchel, 3 děti
  • 
11.5.2007 12:18:14
haha, tuto okultní praktiku jakožto křesťanka neprovozuji :)
nicméně jeden Duch je jeden Duch, že, denominace nedenominace...
přeju ti požehnaný den!
11.5.2007 12:06:42
Ráchel, dneska mi čteš myšlenky:-)
11.5.2007 12:03:38
Neboj, přežila jsem to:-D
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 265 [Dalších 225 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.