| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nikdy dítětem netřeste!

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 85 [Dalších 65 >>]
Bára, 4 dětičky
  • 
10.4.2007 9:19:11
Naši rodičové a jejich informovanost - spíš se v každé době doporučuje něco jiného. Mně tchýně nutila, ať nechávám malou brečet, prý to tak dělávali. Že nechala kočárek s křičícím mimčem stát před domem i hodinu ... Vždycky když to slyším, berou mě mrákoty.
Pavla
  • 
10.4.2007 8:07:13
řekla bych, že naše rodiče byli daleko méně informováni než jsme teď my v dobách internetu. Tenkrát se miminka nosila různě - a to i ve vzpřímené poloze - pokud se to miminku líbilo. I má dcerka se uklidnila nejlépe v této poloze, když si položila hlavičku na moji hruď a to teplo a možná i tlukot srdce ji dokázal uklidnit a uspat. Moje mamka malou taky zvedala v podpaží a tvrdila mi, jak já ráda už v pěti měsících stála na nožičkách (samozřejmě podepřená). Tak si myslím, že ty následky bych už snad někde viděla, nebo snad ne? Myslím, že každý najde způsob, jak šetrně zacházet s miminkem a určitě ten způsob bude vycházet z toho, co se miminku líbí. Moje dcerka nejlépe usíná při jízdě kočárem přes lesní kořeny, uklidňuji ji chováním a pohupováním na míči v poloze v klubíčku a je to šťastné miminko, co spí celou noc pouze s pauzami na krmení, po kterém vždycky hned usne.
Tak neodsuzujte ostatní, když nezachází se svými dětmi přesně tak, jak si vy myslíte, že je to správné. Chraňte si své dítě, ať s ním nezachází nikdo tak, jak se vám nelíbí. Miminko je přeci malý človíček a dokáže samo dát najevo, co se mu líbí a co ne.
10.4.2007 1:00:06
Knížku jsem prolítla jen zběžně - řada "rad" mi tam neseděla, ale podobně to vnímám s tím houpáním z boku na bok.

V článku se podle mě myslí opravdu zatřesení v afektu - takové to nesprávné chytnutí v podpaží a zalomcování dítětem dopředu-dozadu tak, že se zakomíhá hlavička stylem předklon-záklon (stačí i malý rozsah).

Jinak jak tu kdosi přirovnával netřesení k nelhaní, pak bych namítla, že lež nemusí vést nutně k vážnému poškození dítěte. (Čímž rozhodně nedoporučuju dětem lhát - mají lepší paměť než my a každou faleš nám spočítají! :-))
Proto, že ke škodlivému třesení dochází spíš v afektu, je zejména důležité o tomto fenoménu vědět předem, abychom tomu dokázali předcházet - např. různými únikovými strategiemi, jak vybít vztek (bušení do peřin, počítání do desíti, zklidnění se v jiné místnosti... - tady moc nechápu maminku, která psala, že šla třeba se smetím nebo obejít dům - to mi připadá docela riskantní, ne-li nezodpovědné nechat dítě v bytě samotné... sorry).

Ještě tu nikdo nezmiňoval aromaterapii - ať už vonné esence na zklidnění či olejíčky a masáže. Taky jsem zažila pár miminek - nespokojenců, kterým ke štěstí chyběla komunikace, povídání si s rodičem...
Velké úspěchy můžete mít i s homeopatií - poraďte se s nějakým dobrým homeopatem či homeopatkou. Zkuste to. :-)
10.4.2007 0:34:30
"klubíčkování ano, ale ne opačně, aby bylo dítě skrčené a přilepené bříškem k břichu maminky v 6týd. už vůbec ne."

Ve správném úvazu v šátku lze i tohle. Záda i hlava musí být absolutně podepřeny šátkem, dítě nesmí sedět!!! Nožky musí být pokrčené a zvednuté jako při širokém balení. Temeno, páteř a kostrč musí být v jedné ose.


"Dokonce paní Eva Kiedroňová , která napsala knížku Něžná náruč rodičů říká, že až do 8měs. by se nemělo dítě nosit vodorovně - kvůli zatížení páteře."

co vím, tak v knize stojí do 9 měsíců by se nemělo nosit SVISLE - ale jsou pochopitelně výjimky. Myšlen je zejména typický nešvar při nošení - dítě přimáčklé za bříško na prsou nebo dokonce posazené! na předloktí nosícího. Naopak pokud je bříško až na rameni a hlavička jakoby překlopená přes rameno - pak se dá toto krátkodobě použít např. na odříhnutí.

"Na odříhnutí je dobré být šikmo, aby nebylo dítě kolmo k zemi."

Toto vidím jako dost individuální záležitost - co vím, každé dítě preferuje pro odříhnutí tu "svoji" polohu...



misabaku,syn Sam
  • 
10.4.2007 0:17:31
tady ve Skotsku si nemohu{co se pece o mimco}stezovat!mam 7tydenniho syna a starali se o nas celou dobu dobre.dnes se dostavujeme do poradny a souhlasim,ze tady ve Skotsku jsou maminky dost mlady,hlavne je to narod takovy,ze 50%jsou alkoholici,30%fetaci,10%nezletile maminky a ten zbytek je zavrenej...
9.4.2007 18:05:06
jo, knížce "nejšťastnější miminko v okolí" budiž třikrát sláva, protože to je knížka, díky které jsem svý dítě opravdu nezahodila a nezatřásla s ním tak, aby mu to opravdu ublížilo
ale malou jsem třesením uspávala, prostě jsem jí natřásala drobnejma pohybama jak rosol, schoulenou v bočním klubíčku
teď je jí deset týdnů a usíná bez problémů sama v postýlce, při chování už jen občas jemně houpu

Zojka
  • 
9.4.2007 13:15:03
Hmm, myslím, že to není jen problém Skotska. Neinformovaných maminek je hodně i zde v Čechách. A posazování miminek, stavění předčasně na nožičky, je zde trochu folklór, byla jsem svědkem, že i někteří lékaři nevědí jak správně s dítětem manipulovat. Já taky o něčem takovém četla poprvé až tady. A nasadilo mi to dost velkého brouka do hlavy, protože manžel s malým (8.měsíců) dost vyvádí, různě ho nadhazuje, natřásá atd. No nevidím, že by to na něm nechalo nějaké stopy, ale člověk se trochu zalekne, když o něčem takovém čte.
Eva
  • 
9.4.2007 12:19:09
Ahoj maminy,
tady ve Skotsku kde žiju jsem o syndromu třeseného dítěte nikdy neslyšela ani od doktorky. Nikdy sem teda s malým netřásla, ale partner občas když malýho lechtá nebo si hrají tak s ním trochu třese. Doufám, že to není nebezpečné člověk už, aby se bál v dnešní době na mimi sáhnout. Jinak lidi tady moc o manipulace s dítětem neví viz. knížka nežná náruč rodičů. Je tu dost mladých matek a viděla sem jich spousty jak staví 5. měsíční mimi na nožičky nebo je nosí svisle na boku. Je to běs na to jak je to vyspělá země tak o tomhle nemá nikdo páru.
DENISA
  • 
8.4.2007 18:42:21
No tohle me bavi. Takhle se tady zhadat kvuli pitomine, to je videt, ze damy nemaji do ceho pichnout a svoji MD si uzivaji. Ja samozrejme naprosto nechapu Helenu, natrasat se nema, to vi vsichni, ale hlavne vseho s mirou. A tak je mi te jeji holcicky lito, protoze ted nemuze do lesa kvuli spatne ceste (Helena zna asi jenom jednu jedinou cestu) a az bude vetsi, tak to uz vubec nebude pripadat v uvahu, protoze by a) mohla zakopnout o parez, b) mohla by ji stipnout vosa, c) mohla by se popalit o koprivu, d)mohla by na ni spadnout siska, e)..............., no proste hruza pomyslet, co vsechno se muze v lese prihodit.
m,2
  • 
7.4.2007 6:07:46
To trochu prehanis ne?vis v cem to je? v tom ze jsi nemohla otehotnet,potom nakonec pomohlo IVF takze ta tvoje holcicka je tvoje vsechno(samozrejme vsechny deti jsou pro nas pokladem) ale vsechno s mirou.Ja osobne si myslim ze maminy co sly pres IVF jsou trochu vic precitlivele a taky se tak trochu vic boji o ty svoje deti.Tyto vsechny veci jako dite pres rameno,prochazky v lese atd. jsou uplne normalni skoro kazdy je dela a delal a deti jsou zdrave takze nevidim zadny problem.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 85 [Dalších 65 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.