| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nikdy dítětem netřeste!

 Celkem 85 názorů.
 Fifinkaa 


Prdlí američani 

(2.4.2007 10:08:37)
Mě tenhle článek připadá opět jako přehlídka americké blbosti typu - sušení kočky v mikrovlnce, žaloba k soudu, že se někdo popálil horkým kafem (nebyl totiž upozorněn) apod. Tím chci říct, že normální lidi vědí a je to samozřejmé, že miminkům se MUSÍ podpírat hlavička dokud jí sami neudrží a že když to nebudeme dělat můžeme mimunku ublížit.
 Betull 


Re:nejen americani 

(2.4.2007 10:26:40)
... ve svem okoli mam dvoje rodice, ktere zvedaji male miminko, tak ze ho chytnou v podpazi, hlavicka je tak jaksi zaborena do trupu, sastecne visi...i po upozorneni si z toho nic nedelaji, to je pry dobry... jinak tady, kam jsem se pristehovala za svym muzem, nestacim valit oci, jak mi bylo stale doporucovano " musis jezdit s kocarem pres prah, my jsem to tak delali, a jak spali!" no tak jeste drive jsem se na kurzu dovedela, ze skutecne dochazi ke drobnemu krvaceni do mozku, drobne krvaceni se ale vstreba a nenecha zadne nasledky. Nicmene treba i knizka Nezna naruc rodicu varuje pred houpanim a tresenim v naruci, prave z tohoto duvodu. Rovnez me na to upozornovala nase doktorka, ze o tom cetla studii, ze staci jen male potrasani a ze nemame trast take pro to, ze dcera je drazdiva a timto se to jeste zhorsuje... No boj s babickma byl sileny, kdyz ji vzala tchyne do ruky, automaticky zacla chodit a natrasat. Jo a to ze deti po tom usnou je skutecne pravda, je to tim, ze se pry vyluciju jakesi hormony v nektere casti mozku, uz si nepamatuji, a diteti navodi spanek. Pak ale miminko neumi usnout samo, prirozene...
Taky chci rict, ze je strasne lehke ztratit nervy a pri chovani placiciho ditka, zacit pohupovat vic, rev neustava, jeste vic, poradne se pohupovat v kolenou...atd. a najednou clovek zjisti, jak je na dne, totalne vyflusly, zoufaly a ja nevim co... ze jsou to dost prudke, razantni a velke pohyby. My jsem se teda a manzelem vzajeme hlidali, abychm byli velmi opatrni, uz kvuli te zvysene drazdivost, ktera byla silena a trvalo to skoro tri mesice.nebo jsem se kontrolovali v zrcadle, jestli nase dlooouhe uspavani je ok, setrne, jemne... Kdyz sama sebe nevidim, mam horsi odhad.
 Lassie 
  • 

Houpání v náručí 

(2.4.2007 10:34:59)
Naše babička také malou uspávala houpáním a chozením - takže nám dalo práci jí naučit spát v postýlce bez houpání. Jinak si ale myslím, že pokud se dítě vyloženě nenatřásá, houpání by snad nemělo tolik vadit - v bříšku se musí dítě také pohupovat, pokud matka celé těhotenství neleží(?).
 Betull 


Re: Houpání v náručí 

(2.4.2007 10:41:20)
jasne, souhlasim, houpani je v pohode, pokud pohyby nejsou nejak trahave, coz asi byt ani nemohou, pokud uz clovek nezacina penit..., jinak i pohupovani na balone je pry celkem ok, protoze pohyb je dobre odpružený.
 Ivča 
  • 

Re: Houpání v náručí 

(5.4.2007 14:51:51)
nejlepší jsou ty šátky na nošení dětí!
 Helena, 1 dcera 
  • 

Re: Re:nejen americani 

(2.4.2007 18:34:17)
...nejen Američani, ale téměř všichni novopečení rodiče v mém okolí manipulují s miminky jako s pytlem brambor. Je to hrůůůůůůůůza.Hlavně ty hodně mladé maminky. Mně je 33let, máme vymodlené mimi po 4letech z IVF. Takže jsem se na jeho příchod pečlivě připravovala. Znám CD - Něžná náruč rodičů, i moje maminka mi radila: "Musíš vždycky podpírat hlavičku, nedávej maličké do svislé polohy, neber ho pod pažema." Stačí navštěvovat jako my poradny a hrůzou mi vstávají vlasy na hlavě. Skoro každá novopečená maminka má dítě hozené přes rameno, mamina stojí v řadě u dr. a mimi - 6týd. má přilepené na břiše, skrčené a ubrečené - bodejť ne, komu by se to líbilo. Dneska jsem byla na kontr. očkování a přišla mladá maminka s 3,5měs. chlapečkem. Vyvlíkala mu svetřík, posadila si ho, pak ho postavila na nožičky, prý se mu to líbí. No děs. Když jsem jí říkala, že by tak malé mimi nemělo sedět ani stát, tak se tomu i se svojí maminkou smály. Chudák malý a jeho páteř. Je fakt, že si musíme všechno ohledně zacházení s miminky a spoustu dalších věcí nastudovat, prostě doktoři to neřeší. Pro naši doktorku je nejdůležitější kojení a zase kojení, ale aby dala alespoň zákl. info ohledně zacházení s miminy, to ne. Co pomůže kojit, když budou mít ti maličcí spoustu dalších zdravotních problémů.
Mám sice strašně hodnou holčičku, ale někdy, když jí v noci pořád vypádává dudlík i hodinu nebo nechce papat, tak to je něco na moje nervy. Ale jsou na tom jiné maminky hůř a proto musíme zatnout zuby a opečovávat ty naši poklady s láskou.
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Re: Re: Re:nejen americani 

(2.4.2007 21:48:52)
Co je špatného na mimi přes rameno? Dávala jsem tak malé odříhnout, učili mě to v porodnici. Nevím, jak jsi to myslela s tím skrčeným mimi na břiše, ale rovněž polohu mimi v klubíčku (skrčené nožičky, hlava a záda opřená o břicho matky) nás učili v porodnici jako polohu pro uklidnění mimi. Mimi v šátku má být v klubíčku (neboli skrčené?) dokud nezačne lézt, alespoň takové jsou mé informace - tu "tvojí" knížku jsem nečetla.
 Helena, 1 dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(3.4.2007 10:55:32)
klubíčkování ano, ale ne opačně, aby bylo dítě skrčené a přilepené bříškem k břichu maminky v 6týd. už vůbec ne. Dokonce paní Eva Kiedroňová , která napsala knížku Něžná náruč rodičů říká, že až do 8měs. by se nemělo dítě nosit vodorovně - kvůli zatížení páteře. Na odříhnutí je dobré být šikmo, aby nebylo dítě kolmo k zemi.
 DitaB 


Re: Re: Re: Re: Re:drobná oprava 

(10.4.2007 0:34:30)
"klubíčkování ano, ale ne opačně, aby bylo dítě skrčené a přilepené bříškem k břichu maminky v 6týd. už vůbec ne."

Ve správném úvazu v šátku lze i tohle. Záda i hlava musí být absolutně podepřeny šátkem, dítě nesmí sedět!!! Nožky musí být pokrčené a zvednuté jako při širokém balení. Temeno, páteř a kostrč musí být v jedné ose.


"Dokonce paní Eva Kiedroňová , která napsala knížku Něžná náruč rodičů říká, že až do 8měs. by se nemělo dítě nosit vodorovně - kvůli zatížení páteře."

co vím, tak v knize stojí do 9 měsíců by se nemělo nosit SVISLE - ale jsou pochopitelně výjimky. Myšlen je zejména typický nešvar při nošení - dítě přimáčklé za bříško na prsou nebo dokonce posazené! na předloktí nosícího. Naopak pokud je bříško až na rameni a hlavička jakoby překlopená přes rameno - pak se dá toto krátkodobě použít např. na odříhnutí.

"Na odříhnutí je dobré být šikmo, aby nebylo dítě kolmo k zemi."

Toto vidím jako dost individuální záležitost - co vím, každé dítě preferuje pro odříhnutí tu "svoji" polohu...



 aa 
  • 

Re: Re:nejen americani 

(3.4.2007 14:46:51)
a kudy tak jezdíte s kočárkem? tady u nás nejsou chodníky hladké jako zrcadlo, je to tadý samý výmol a drncák. A třeba v lese nebo na polní cestě už jste byli? Prdlí američani? No kam se na vás hrabou!
 helena  
  • 

Re: Re: Re:nejen americani 

(3.4.2007 17:23:11)
po poli a po lese by jezdil jen debil
 alena 
  • 

Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(3.4.2007 19:26:40)
mno asi jsem debil- s kočárkem do lesa(přírody)?no jasně.- přece po cestě!snad jde každá,která má tu možnost a není lemra-nebo je snad lepší vyvézt mimčo do ulic napolykat se smogu a výfukových plynu??Nebo si snad představujete,že kličkuju mezi smrkama :)))))??Lemra nejsem a kvuli tomu lesu si i popojedu kousek autobusem-ten starší by to sám ještě neušel,zdravím
 helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(3.4.2007 20:01:03)
neberte si to osobně, psala jste ale po polní cestě, ta je u nás hrozná, tak co jsem si měla myslet? Ale už mě to nebaví, dostali jsme se někde jinde, než byl problém v článku, takže dobrou noc z Valašska posílá H.
 Andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(12.4.2007 23:38:56)
Debil jste patrně vy, obstarožní debil, který si pořídil ubožáka. To vaše vyjadřování je fakt síla. Chudák to dítě takovou praštěnou matku
 helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(16.4.2007 21:26:57)
...no, hlavně, že to Vaše vyjadřování je super.Ubožačka jste Vy a dejte mi už pokoj s tím napadáním a pište raději svoje názory na článek.
 Irča, 2 holčičky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(16.4.2007 21:30:07)
To jste přehnala s tím komentářem, ne?
 helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(3.4.2007 20:01:11)
neberte si to osobně, psala jste ale po polní cestě, ta je u nás hrozná, tak co jsem si měla myslet? Ale už mě to nebaví, dostali jsme se někde jinde, než byl problém v článku, takže dobrou noc z Valašska posílá H.
 Ema 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(4.4.2007 15:45:53)
Já jsem asi taky blbá, ale i polní, nebo lesní cesta, pokud máte kvalitní kočár určený přímo na výlety do přírody (jako je třeba TECH4 od Chicco)a nejedete ryclostí relí. Tak je pro mimčo rozhodně lepší než rovný chodník ve smradlavém velkoměstě.
 helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(4.4.2007 16:39:18)
no, asi jste
 Ema 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(4.4.2007 17:59:01)
Děkuji, nebyla jsem si jistá jestli jsem blbá nebo debil. Ale naší malé jsou skoro dva roky. Do přírody jsme sní chodili a chodíme často a žádné následky nemá. Naopak bydlíme v průmyslovém městě v paneláku a šmudla už od narození má celou zimu suchou rýmu (ucpaný nos, ale nudle žádné) a paní doktorka procházky po lesních cestách jen doporučuje. On je rozdíl dítětem zatřást ve vodorovné poloze v návalu vzteku /a o tom hlavně článek byl, a je rozhodně dobře, že se na to upozorňuje!!!/ a jet s ním s rozumem kočárkem. Ono vše se nesmí přehánět! Samozřejmě podpírat dítěti hlavičku, neposazovat ho dokut samo si nesedne a podobně, to by měly být samozřejmosti. Ale,když už chcete urážet, ty, co rozhodně nijak svému díděti neubližují ale, na rozdíl od Vás ho vezmou do přírody, tak si nejdřív uvědomte v jak "houpacím" kočárku a po jakých chodnících a cestách vozili Vás. Pochybuji, že v sedmdesátých letech byla někde zámková dlažba. A pociťujete na sobě nějaké následky???
 helena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:nejen americani 

(4.4.2007 18:36:37)
no coment
 Zuzana+Terezka 


Re: Prosím vysvětlení 

(5.4.2007 8:41:36)
Prosím vás, můžete mi vysvětlit, proč by po lese s kočárkem jezdil jenom debil, či jak jste to napsala ? Jako kvůli tomu natřásání ? Nebo proč ? Nerozumím tomu, nevím, o co jde. Zřejmě máte nějaké informace, které já nemám. Díky, Zuzana
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Nic si z toho nedělejte..... 

(5.4.2007 9:09:02)
Paní Helena bude asi typ mojí sousedky, která když měla stejně staré mimino jako já, narvala se každé dopoledne s kočárem do MHD (bydlíme na vesnici,kousek od krajského města),jela 8 zastávek do centra města a tam trávila báječné dopoledne popocházením od obchodu k obchodu a zíráním do výloh.
Já chodila s klukem k rybníku, podél řeky, do lesa....Ona nechápala, já zase nechápala jí.Města mám do dnes plné zuby, jedu z práce a nemůžu se dočkat, až budu "u nás", v klidu. Ona dodnes vzpomíná, jak bydleli "ve městě" a jak jí to na vesnici štve.Holt každý jsme jiný. Tolik k jejímu vyjádření o debilech s kočárkem v lese a na poli.
 Helena 
  • 

Re: Re: Prosím vysvětlení 

(5.4.2007 11:01:37)
dobrý den, už jsem to přece vysvětlila, moje odpověď je z 3.4. v 20h. Je to pořád dokola. Já bydlím ma malém městě, jezdíme za město po udržovaných cestách, nikdy bych nejela po polní cestě, jakou máme u nás - bláto, samý výmol, prostě to u nás nejde nebo po dlažebních kostkách. Pro mě za mě si jezděte, kde chcete. A už to neřešte, článek byl o něčem jiném, běžte radši dělat jarní úklid. Já jsem ho právě dodělala a vyrážíme ven. Tak hezké Velikonoce. H.
 Ivča 
  • 

Re: Re: Re: Prosím vysvětlení 

(5.4.2007 16:11:15)
já nežeru ani jednu z vás.dítě nemá v kočáře co dělat,má se nosit v šátku.zdar!
 m,2 
  • 

Heleno , ja si myslim ze si tak trochu ujeta a navic NO COMMENT s dvema M 

(7.4.2007 6:07:46)
To trochu prehanis ne?vis v cem to je? v tom ze jsi nemohla otehotnet,potom nakonec pomohlo IVF takze ta tvoje holcicka je tvoje vsechno(samozrejme vsechny deti jsou pro nas pokladem) ale vsechno s mirou.Ja osobne si myslim ze maminy co sly pres IVF jsou trochu vic precitlivele a taky se tak trochu vic boji o ty svoje deti.Tyto vsechny veci jako dite pres rameno,prochazky v lese atd. jsou uplne normalni skoro kazdy je dela a delal a deti jsou zdrave takze nevidim zadny problem.
 DENISA 
  • 

Re: Heleno , ja si myslim ze si tak trochu ujeta a navic NO COMMENT s dvema M 

(8.4.2007 18:42:21)
No tohle me bavi. Takhle se tady zhadat kvuli pitomine, to je videt, ze damy nemaji do ceho pichnout a svoji MD si uzivaji. Ja samozrejme naprosto nechapu Helenu, natrasat se nema, to vi vsichni, ale hlavne vseho s mirou. A tak je mi te jeji holcicky lito, protoze ted nemuze do lesa kvuli spatne ceste (Helena zna asi jenom jednu jedinou cestu) a az bude vetsi, tak to uz vubec nebude pripadat v uvahu, protoze by a) mohla zakopnout o parez, b) mohla by ji stipnout vosa, c) mohla by se popalit o koprivu, d)mohla by na ni spadnout siska, e)..............., no proste hruza pomyslet, co vsechno se muze v lese prihodit.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Taky by mě to ani nenapadlo. 

(2.4.2007 11:00:15)
Vždyť jsou tak křehké a bezbranné. Když už došly síly mě, několikrát jsem hodně zvedla hlas - nepomohlo to a jen jsem se styděla sama za sebe. Snažím se být asertivní, ale snad každý, kdo má dvě děti ví, že ne vždy to je jednoduché. Ale ani tak mě v životě nenapadlo dávat jim co proto fyzickým způsobem.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Taky by mě to ani nenapadlo. 

(2.4.2007 11:09:19)
No, mě by nikdy nenapadlo, že se to dá udělat - a přesto jsem zůstala v šoku, když jsem někdy druhou noc po porodu, totálně nevyspala, napůl v bezvědomí, s dítětem nesmyslně ječícím už druhou hodinu, prostě zatřásla a hodila ho na postel ... A to jsem normálně celkem vyrovnaná osoba ... Naštěstí to bylo poprvé a naposledy, ale od té doby vím, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci a nemusí to být schválně.
 Haluška 


Re: Re: Taky by mě to ani nenapadlo. 

(5.4.2007 14:54:25)
Marketo, taky uz jsem to udelala. Mam tri krasne, diky Bohu zdrave deti, a taky se priznam, ze jsem se uz nechala vytocit tak, ze jsem ditetem zatrasla. Nastesti bez nasledku. Znova se mi dela spatne, kdyz ted tady o tom ctu... Clovek, kdyz je opravdu hodne frustrovany, nekdy proste bohuzel fakt nevi, co dela. Proto je nesmirne dulezite si nektere veci zafixovat tak, abychom je meli v podvedomi, protoze jedine tak se opravdu vyhneme podobne reakci.
 Zuzana+Terezka 


Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 12:48:07)
Omlouvám se, ale věty "Ani by mě to nenapadlo" a "vždyť jsou tak bezbranné" mně akorát šíleně vytáčí. Copak do háje nechápete o čem ten článek byl? Byl o třesení s miminky a to je věc, která si myslím, vůbec není výjimečná. A přitom je výjimečně nebezpečná. A věřte, že mámě, které dítě řve už několik měsíců v kuse, nespí, nejí, nechodí na záchod, se ani omylem to mimi nezdá bezbranné. Jak tu někdo napsal, člověk se musí fakt držet, aby mimčo nevyhodil z okna, nebo mu jinak neublížil. Já jsem například musela mlátit pěstí do zdi se vší silou, co jsem měla, abych vyplavila ten vztek a tu bezmoc, kterou jsem zažívala. A dělala jsem to i proto, že jsem věděla jak, hrozně nebezpečné může být zatřesení s miminkem. A v záchvatu zoufalství se člověk nekontroluje a opravdu dělá zoufalé věci. Proto by si každá maminka měla velkými písmeny nad postýlku napsat motto článku : NETŘESTE S MIMINKEM !!! Já za článek děkuji, může určitě pomoci nejedné zoufalé mamince a jejímu děťátku.
 Zuzana+Terezka 


Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 12:55:00)
Omlouvám se, ale věty "Ani by mě to nenapadlo" a "vždyť jsou tak bezbranné" mně akorát šíleně vytáčí. Copak do háje nechápete o čem ten článek byl? Byl o třesení s miminky a to je věc, která si myslím, vůbec není výjimečná. A přitom je výjimečně nebezpečná. A věřte, že mámě, které dítě řve už několik měsíců v kuse, nespí, nejí, nechodí na záchod, se ani omylem to mimi nezdá bezbranné. Jak tu někdo napsal, člověk se musí fakt držet, aby mimčo nevyhodil z okna, nebo mu jinak neublížil. Já jsem například musela mlátit pěstí do zdi se vší silou, co jsem měla, abych vyplavila ten vztek a tu bezmoc, kterou jsem zažívala. A dělala jsem to i proto, že jsem věděla jak, hrozně nebezpečné může být zatřesení s miminkem. A v záchvatu zoufalství se člověk nekontroluje a opravdu dělá zoufalé věci. Proto by si každá maminka měla velkými písmeny nad postýlku napsat motto článku : NETŘESTE S MIMINKEM !!! Já za článek děkuji, může určitě pomoci nejedné zoufalé mamince a jejímu děťátku.
 adela a terezi 


Re: Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 13:03:39)
no každá z nás se občas naštve na své ukřičené mrně, ale tvůj příspěvek je skoro strašidelný....
 markéta, 2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 13:58:01)
Víc takových článků. Přidávám se k těm, kteří doma měli neustále řvoucí miminino, které spalo minimálně a plakalo neustále, i při kojení. Přiznávám, že jsem na to nebyla připravená a že jsem navštívila i psychologa - nezvládala jsem to. A jednou v noci, když jsem už asi po patnácté vstávala k postýlce, po týdnech naprosto stejných únavných nocí, jsem svým synkem zatřásla. Křičela jsem na něj a on přestal plakat. V tu chvíli jsem se probrala a došlo mi, co jsem provedla. Tohle zatřesení zůstalo bez následků, ale co já bych tehdy dala za blikající a houkající nápis Netřeste miminkem! Nikomu nepřeju ten pocit, který má máma, když si uvědomí, že milované dítě mohla zabít ze vzteku! A všem, které píšou "nikdy bych tohle neudělala", ze srdce přeju, aby to tak skutečně bylo.
 adela a terezi 


Re: Re: Re: Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 15:03:51)
Ale já takové pocity zažila taky, jednou jsem taky byla zlejší, vzteklá, prostě jsem jí dala do postýlky a odešla pryč, reakce byla daleko horší, myslím, že se musela malá cítit daleko hůř, zoufalejš než já, po pár minutách jsem k ní šla a trvalo 20 minut, než se malinká uklidnila a usnula, ještě škytala z breku ze spaní. A bylo mi jí zkrátka líto. Miminka takhle brečí, protože jim bud něco chybí a nebo se naučí, že když brečí, máma hned přijde, někdy brečí i proto, že je maminka nenechá vybrečet, oni potřebují brečet. takže je dobré zkusit je nechat párkrát třeba čtvrt hodiny brečet, a ne k nim hned běhat po každým kníkání.......
mně je třeba taky bezbranných miminek někdy líto
zjistila jsem, že když nejsem v pojodě, je lepší u křičícího miminka chvíli nebýt vůbec, nebo ho pevně držet tak, že přestane - opravdu to v našem případě hodně pomáhá a záchvatů křiku je mín a mín
možná opravdu děláte něco ,co miminku vadí , nebo mu zkrátka něco vadí....žádné mimino do roku nebrečí jen tak, prostě je to jeho způsob komunikace, hlavně ze začátkuje to těžké,
každé mimi je jiné
na druhou stranu pochopte, že i každá máma je jina a má jinou povahu a jinak jedná, takže co jednu může pekelně rozčílit do nepříčetnosti, může druhou dojmout a přimět k lítosti, proč jeho cvrček takhle vyvádí a jak mu pomoc nebo ulehčit, každá jsme jiná, tak se nerozčilujte nad těmi, které jednají jinak než tím, že mlátí pěstmi nebo hlavou do zdi apod.
 Hanka** 


Re: Re: Re: Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 16:16:53)
Pro to mám jednu poměrně účinnou radu - když mi malej řve tak, že už se přestávám ovládat, na chvilku odejdu, počítám do deseti, uklidním se a pak se teprve vrátím. Myslím, že pár minut bez mámy mu ublíží míň, než kdybych na něj řvala a třásla s ním. A přiznám se, že taky nejsem žádnej kliďas a když podvacátý podávám spadlej dudlík klepající se rukou a s nervy v kýblu, vím, že je čas odejít za roh, jinak vybouchnu.
 Gabča, Adélka 12/02 


Re: Re: Re: NO DO HÁJE ! 

(2.4.2007 21:12:02)
ale tááák pravdivý a upřímný. Žádná přetvářka a faleš, hraní si na supermatku, která by nikdy ...
 lara+Ondra 3,5r a Martínek 5 týdnů 
  • 

Re: Re: Re: NO DO HÁJE ! 

(3.4.2007 8:51:11)
Mě by teda nenapadlo, že třesení může být tak nebezpečné. Ne že bych svými dětmi třásla, že se hlavička musí podpírat, to samozřejmě vím.
Ale s Ondrou jsem se taky musela hodně ovládat, ne že by vyloženě prořval noc, ale nedal se "odložit", chodila jsem s ním třeba do dvou, tří ráno, pak mě kolikrát ještě střídal muž.
A svůj přetlak jsem řešila tím, že jsem si odskočila "zařvat" do koupelny :-)
Chuť mlátit pěstí do zdi jsem měla taky, ale všechny jsme měli ze sádrokartonu, neodvážila jsem se. Stejně jako být hrubá na miminko. Doteď je nejhorším trestem pro Ondru být poslán do kouta, i když sem tam plácnutí přes zadek taky dostane. (nebolí, tak si z něj až tolik zas nedělá)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Každý má svůj názor, 

(2.4.2007 16:10:45)
ale mi moje děti bezbranné připadaly. A pokud jsem byla šílená, tak jedině na sebe, že je nedokážu utišit, že si nevím rady.... A věř mi, že ta mladší mi v podstatě prvních sedm týdnů prořvala. A při péči o tu starší to byla docela zabíračka. Selhala mi imunita, šla jsem z horečky do horečky, ale přesto!!!!!!!!!!!!! jsem na manipulaci s miminem dávala sakra pozor, protože všichni víme, jak křehké jsou a jak je snadné jim ublížit. Každý jsme jiný, mi stačí se prostě vybít verbálně - fyzicky, to doopravdy ne. Neříkám jednou dvakrát rychleji třepnout, ale ne tak, aby to mělo tak drastické následky.
 Zuzana+Terezka 


Re: Každý má svůj názor, 

(2.4.2007 19:16:30)
Já jsem to nemyslela přímo na vás, akorát jsem se chytla těch vět. Já si troufám tvrdit, že článek byl určen spíše maminám, jejichž děti pláčou déle, než šest či sedm týdnů. Třeba tři, čtyři, šest i více měsíců. A to už je pak zcela jiný level sebeovládání. Taky se omlouvám mamče, kterou jsem "postrašila", já u toho psaní vzpomínala na moje začátky s mimi a bylo to fakt víc než strašidelné. Já do té doby zvládala téměř všechny situace s nadhledem a v klidu. Jsem hodně klidná a trpělivá. Ale na to, co čekalo s malou mě, se nedá připravit a ani se o tom v žádné knize nikdo moc nezmiňuje. Já jsem se naštěstí "vybila" fyzicky, když už jsem byla na dně, ale já se umím sakra ovládat. A tak si myslím, že se prostě stává, že vznětlivější maminky opravdu můžou svému děťátku po probrečených měsících ublížit. Například tím třesením. A třeba se to může stát oddaným milujícím maminkám. Prostě je třeba o těchto věcech psát. Tady zase platí to "kdo nezažil, nepochopí".
P.S. S námi to dopadlo nakonec dobře, ale až v 8 měsících. Osm měsíců prořvaných NONSTOP ! Nikdy déle než hodina a půl spánku vcelku. Nikdy déle než 30 minut bez řevu. Tak pro tyhle situace myslím vznikl tento článek.
 Zuzana+Terezka 


Re: Re: Dodatek 

(3.4.2007 8:14:29)
Ještě dodatek pro upřesnění : bydlíme v garsonce, není kam odejít, není kam se zavřít.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Re: Re: Dodatek 

(3.4.2007 13:22:45)
OK, už jsem to pochopila a vstřebala :))))
 ivaru 
  • 

já zatřásla... 

(10.4.2007 13:18:58)
...maminky...z hrůzou čtu článek, vůbec jsem to netušila, přesto mi samozřejmě bylo jasné že "třesení" pro miminko není určitě nic dobrého...ale já to jednou nevydržela a zatřásla....ted tu bulím a proklínám se...už tenkráte jsem se proklela, ale to jsem nečetla tento článek, což je opravdu škoda,protože jsem si jistá, že bych se tenkráte udržela...i když to bylo opravdu zoufalství...jak jedna maminka píše že mlátila pěstičku do stěny...asi jsem to měla vyřešit takto...já doufám, že se mému chlapečkovi (tenkráte 5měsíčnímu) kvůli mé nezvladatelnosti mého já nic nestalo, nikdy si to nepřestanu vyčítat a jdu všem maminkám co znám poslat tento článek...
 blabla 
  • 

Re: Re: Každý má svůj názor, 

(3.4.2007 18:24:59)
ano - ja te naprosto chapu... ja to mela to samy co ty 9 mesicu... plakala treba 2 hodiny v kuse, pak 15 minut kojeni a zase na novo.... neustale dokola... kdyz byla trochu starsi, tak jsem mela stesti, ze spala obcas i 3 hodky v kuse a ja mohla nabrat trochu sil... nastesti jsem netrasla s miminkem, ale s postylkou... ale take jsem silhala po okne, jestli by nebylo lepsi z neho vyskocit... zoufalstvi udela z milujici mamy litou san... jak stastne maminky, ktere toto nikdy nepocitily a nepociti...

a i kdyz o tomto pise tym americanu, co nemaji nic na praci, je dobre, ze se jejich tupe vyroky tisknou, pac nekterym detem zachrani zivot a maminky, ktere by to jinak dusevne nevydrzely, nemusi jit do basy... tento priblbly americky clanek prelozeny do cestiny (a urcite jinych reci) muze byt alsepon motivaci pro zoufale, nebo i nevedome maminky, ktere nevedi co je MUZE (i kdyz nemusi - to zalezi individualne od miminka) CEKAT....
 Markéta 
  • 

bezmoc 

(2.4.2007 11:35:53)
v sestinedeli jsem si taky parkrat sahla na dno, mela jsem presne ten pocit o kterem se v clanku pise. naprosta bezmoc a vztek, delam prece vsechno, muzu se rozkrajet, nespim, ani na zachod si pomalu nedojdu a ona stejne rve, svoji milovanou holcicku jsem nebyla schopna nijak utisit. prebaleni, nakrmeni, zpivani, jemne houpani v naruci ... nic nepomahalo a ja mela nervy v kyblu. mela jsem desny strach, abych ji nakonec neco neudelala, byly chvile, kdy jsem mela sto chuti ji proste hodit z okna, hlavne aby byla zticha. v takovy moment jsem ji radeji odlozila do postylky, i kdyz priserne rvouci a uplne rudou a sla na par minut treba sedet do koupelny, za troje dvere, abych ji neslysela,nebo vynest kos ci jen tak jednou obejit dum.
velmi mi to pomohlo, vetsinou jsem tim nacerpala tolik sily, ze jsem to s ni pak uz vydrzela a zustala nad veci. celou dobu ale dekuju, ze jsme nikdy nemely koliky apod a mala plakala vlastne minimalne.
 Linda, dcera 1,5 roku 
  • 

Třesení, houpání, skákání... 

(2.4.2007 12:21:04)
Skoro mám z článku pocit, že dítěti vadí jakýkoliv pohyb. Myslím, že je něco jiného vyloženě fyzická agrese vůči novorozenci a něco jiného pohupování a skotačení se starším miminem. Nevím, jestli někdo uklidňuje mimino tím, že s ním agresivně třese, ale asi je normální, že lidi uspávají mimino houpáním ať už v náručí nebo v kočárku. Nebo třeba poskakováním na míči. Sama jsem taky nosila malou v šátku, můj - většinou rychlý - krok holčičku nijak nepoznamenal, naopak byla velmi spokojená. Teď má 1,5 roku a miluje vyhazování do vzduchu a na nějaký shaken baby syndrom rozhodně nevypadá. Třeba tím trpí jen americké děti? :-))))))
 Elzina 


Re: Třesení, houpání, skákání... 

(2.4.2007 12:28:31)
Souhlasím s Vámi. Myslím, že nošení v šátku dítěti prospívá-také jsme nosili, i svižným krokem.
 Sylvie 


Re: Re: Třesení, houpání, skákání... 

(2.4.2007 12:46:07)
No jistě, v šátku mají děti hlavičku fixovanou, nemůže jim lítat sem a tam, protože se opírá o šátek ;o) Samozřejmě, při správném uvázání u dětí, které hlavičku samy ještě neudrží. MMCH to je taky jeden z důvodů, proč jsem moc nejezdila s kočárkem, dokud byly děcka prťata - vůbec se mi nelíbilo, jak při jízdě v nerovném terénu (rozuměj - po pražských chodnících a přechodech přes silnice, zvláště koleje :o/ ) v kočárku docela nadskakují celým svým ležícím tělíčkem. Samozřejmě, ne celou dobu, ale občas se tomu člověk nevyhnul. Ale pravda je, že nemám ráda kočárek načančaný zavinovačkama, dečkama a podobnýma serepetičkama, které podle mne případné nárazy taky docela asi tlumí.
 kačka 
  • 

Re: Re: Re: Třesení, houpání, skákání... 

(2.4.2007 14:41:35)
no myslím si, že je určite rozdiel medzi nosením miminka v šatke a vozením v kočíku. Párkrát som sa stretla v meste so známou, ktorá uspávala miminko v kočíku takým trasením, že mu hlavička skákala ako loptička na ping-pongovej rakete :-(((. Keď som ju upozornila, že je to asi moc, len sa smiala. Ale vyzeralo to naozaj hrozne.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Třesení, houpání, skákání... 

(2.4.2007 12:48:25)
my taky, je to parada :-))))))))))) satkum zdar!!!!!!!!!!!!!!
 Štěpánka* 4 holky a kluk 


Re: Třesení, houpání, skákání... 

(2.4.2007 16:11:08)
Tím ale přece bylo myšleno popadnutí dítěte a velmi prudké zatřesení. Ani děvče nevíš kolik se do toho "zatřesení" dá dát síly, když už je člověk na dně.
 sarmi 
  • 

medvedi sluzba 

(2.4.2007 13:58:28)
myslim, ze autorka clanku mela dobry zamer, ale pro me se efekt minul s ucinkem. po precteni by kazda zoufala matka, ktera se obcas vytoci a sve dite smyka sem a tam spise upadne do jeste vetsi deprese z toho, jak je nemozna... ocekavala bych vice psychologickych rad, co delat, kdyz jsem na dne a nemam silu sve rvouci dite jemne konejsit v laskave naruci. rada: nikdy s miminkem netreste je podobna jako nikdy nelzete...clovek se obcas v dobre vire proste neubrani.. :-(
takze s odstupem casu (synovi je 20m) muzu rict, ze by mi radej pomohlo toto: kdyz jsi vycerpana a tve dite rve a rve, radej na nej vubec nesahej, bouchej do polstare, pripadne do neceho mene cenneho kopni, dej si studenou sprchu atd.. a az se uklidnis, tak sve miminko pohlad...trast s nim te ani nenapadne :-)))
 Martina+F+H+L 


Re: medvedi sluzba 

(2.4.2007 16:00:29)
Kdyby jste věděli kolikrát jsem mlátila zoufalstvím do postele. Kolikrát jsem kopala do polštáře. Kolikrát jsem ve 3 ráno přinesla celá roztřesená syna manželovi s tím, že se bojím, abych mu neublížila. Dřív bych nikdy nevěřila, že bych mohla ublížit dítěti, ale teď už vím, že na musím být opatrná. Únava je zničující.
 II 
  • 

To chce bigbít! 

(2.4.2007 16:13:44)
Vážně - zkoušeli jste jít na plačící dítě s muzikou? Chce to hledat. Naše nejstarší dcera - to byl pěkný vztekloun - si oblíbila AC/DC. Nejradši měla Hells Bells a Money Talk - stačilo s ní trošku houpat do rytmu a po pár taktech se uklidnila. Usínala tak při druhé, třetí písničce. Druhá dcera zase preferovala Rammstein. Syn, kupodivu, měl rád jemnější věci - Loreenu McKenitt či Blackomeres Night.

Takže: Najděte dítěti hudbu podle jeho gusta, a máte klid! :o))
 Katka 
  • 

Re: To chce bigbít! 

(2.4.2007 17:25:37)
No, to je fakt, mladší syn miluje Trabandy.
 Bela a smečka 


to chce vysavac!!! 

(5.4.2007 1:03:39)
Zjistila jsem neskutecnou vec. Pokud je nase mimi uz proste nesnesitelne, rve a rve, staci pustit v jeho blizkosti vysavac (samozrejme ne do ucha, staci dat slaby chod ve stejne mistnosti)a prcek normalne "zcepeni". Obvykle z tohoto stavu zmrazeni usne, ale nekdy taky ne, jen je proste jaksi paralyzovan, a jakmile se vysavac vypne, spusti znova. Takze kdyz jsem treba oblikala starsi deti ven a nejmensi do toho jecel a vsem nam jiz i v tak dost stresove situaci, jaky je odchod z domu, tekly nervy, odlozila jsem mimino na gauc, pustila lux, a v klidu oblikla starsi dve. Pak jsem opet v klidu oblikla mimi, lux vypla a mohli jsme vyrazit. Je to dost srandovni.
 SnowWhite 


Re: to chce vysavac!!! 

(14.4.2007 14:01:09)
Tyhle věci prostě fungujou - objevili jsme to náhodně u starší dcerky. Fungoval vysavač, fén, ale i prčka - stačilo posadit v autosedačce před pračku a buď okamžitě usnula nebo fascinovaně čučela do bubnu s barevným prádlem....... téměř hypnotické účinky :-). Mladší už jsme cíleně umísťovali nad postýlku fén
 DENISA 
  • 

Amerika 

(2.4.2007 17:44:04)
No to vi kazdy, ze ditetem se hrube netrese, kor kdyz nedrzi hlavicku. Ale v Emerice to holt meli potrebu pojmenovat, aby se na vyzkumu o SBS mohl zivit tym vedcu a sdelit po letitych vyzkumech svetu to, co vime uz davno, akorat vedecky pojmenovane.
 Klara,syn 3 roky 
  • 

Re: Amerika 

(2.4.2007 23:10:22)
jasně,že to ví každý (třást se nemá).Já jsem se považovala za velmi trpělivou,s dětmi pracuji už několik let, dítě jsme si moc přáli a přesto... se mi to stalo taky.Prcek jedl co 1,5-2hodiny, spal tak 20-30 minut po kojení.Takto čtvrt roku.Nespal víc než 2 hodiny vkuse do dvou let a nespíme přes noc dodnes :)Připravovala jsem se na ledacos,ale tohle.. měsíční dítě 12hodin vkuse řvalo(bez spaní),já byla tak unavená a fakt mi to nemyslelo.Byla jsem zoufalá a jediné,na co jsem dokázala myslet bylo,ať přestane řvát.bylo to jen jednou,hrozně jsem se vyděsila,co to dělám.Myslela jsem si,že najdu způsob,jak dítě tišit.Bohužel byl a je uřvaný stále,ač jsem se snažila,co jsem mohla.No,takže příště (až seberu odvahu) si k dašímu dítěti koupím špunty do uší a nebudu ten jekot tolik řešit.( budou až řvát teda dva).
Chtěla jsem se ještě zeptat,jak řešíte situaci,kdy je dítě(3r) nemocné a spí tak 6x 10-30minut přes noc, a to 2 týdny.Mí přátelé (zdravotníci) radí léky na spaní...Ale to se mi moc nelíbí...Je jiná varianta?Jak to řešíte vy?A něco na dobití baterek pro mě?Díky Klara
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Re: Re: Amerika 

(3.4.2007 11:04:42)
Kláro, já myslím, že tříleté dítě v této situaci by mohlo na přechodnou dobu něco slaboučkého na zklidnění dostat. Domluv se - existují i přírodní věci - přípravky z kozlíku,meduňky...Jde o to, abys přežila a trochu se vyspala - ty i prcek.Můj starší syn mi před lety dal po této stránce také pěkně zabrat,spát přes celou noc začal prakticky cca v 5 letech.Ale od 3 let se budil už "jen" tak 3x- 4x za noc.Když jsem pak přivezla mladšího z porodnice,představ si,že to mimino se budilo méně často než jeho starší,téměř 4 - letý bratr.Dostala jsem ho snad za odměnu, spal prostě dobře.Takže ti nic nechci slibovat, ale třeba to u Vás bude taky tak. Navíc ten, kdo zažil podobné několikaleté noční martyrium se vstáváním každou druhou hodinu,považuje pak standartní kojení 2x - 3x za noc za procházku růžovým sadem.Hůř jsou na tom mamky, co měly první dítě pohodáře a druhé je nespavec.
 Klara,syn 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Amerika 

(3.4.2007 16:06:26)
Ahojky Katko,
tak to je dobrý, s tím druhým prckem:) Jestli bude takhle můj kluk barabovat do 5ti let,vypadá to na rozvrat rodiny.Taky se utěšuju,že druhé dítko zas takové být nemůže.A pomalu sbírám odvahu jít do toho.Asi to taky dopadne tak,jako u vás (miminko bude spát a starší bude čilý).Vždycky jsem si říkala,že než budu mít druhé mimi, musím se aspoň rok vyspat,ale to bych se asi načekala :)Spí váš nespavec sám nebo s vámi?Nevím,jak to budeme praktikovat, náš prcek má pokojíček,ale spí s námi na své posteli v ložnici.Spát v pokojíčku by bylo podle něj za trest,strašně se bojí(máme velmi hlučné sousedy).
Mám tak narušený spánek,že i když se poštěstí a malý spí pár hodin vkuse,já už to neumím a budím se.Jsem naučená mít den 24hodin a usnu jen,když jsem hodně unavená.Jedno,jestli ve dne či v noci.
Až bude malý nemocný,asi něco na spaní zkusíme oba dva :) neb to je děs.Chodím totiž ještě "odpočívat" do práce :) a hlídají babičky.Klara
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Re: Re: Re: Re: Amerika 

(4.4.2007 12:53:10)
Ahoj Kláro,
náš nespavec spal dlouho s námi, když jsem pak čekala druhé, naučili jsme ho alespoň usínat v pokojíčku. Ale téměř vždy v průběhu noci skončil u nás v ložnici. Když už byly 2 a vzala jsem někdy do postele mimi, tak se holt stávalo,že jsme tam ve finále byli 4 (já, manžel + děti).Neboj se, ono to nějak dopadne.Já vím,že se mi to říká, vzpomínám na dobu kdy starší nespal dost nerada,myslím že to u mě nechalo i docela následky v podobě rozhozených nervů, které už se nedaly úplně dokupy.Do práce jsem šla taky hodně brzo, při tom starším to pro mě fakt bylo vysvobození - já jsem se po tom alespoň na něj těšila a tak nějak jsem i ty prořvané noce lépe zvládala (i když to vypadá divně). Do té doby jsem ale byla fakt na dně.Až s tím druhým jsem pochopila, jak pěkně může být některým mamiminám na MD.... Tak ti přeju hodně síly ať je případný druhý prcek kliďas.
 klara,1 syn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Amerika 

(4.4.2007 14:51:09)
Ahoj Katko,
díky,díky,díky...:) Tvoje psaníčko mě potěšilo.Konečně se našel někdo,vedle koho si připadám já i s mým dítětem normální.Chápu odpočinek v práci.Já si odpočinula,i když jsem vyměnila jedno 1,5leté dítě za 26 puberťáků :) (srandu si nedělám).Ty to asi jako jedna z mála pochopíš.U mě to je o to horší,že jsem dlouho studovala výchovu a vzdělávání dětí, k tomu praxe a nakonec-u vlastního dítěte pocit totálního selhání.Jedinné,co mi zbývá,je to přijmout,tak jak to je. Do pěti let,spousta času :) ( s tím spaním...).Ještě jednou díky.Klara
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Amerika 

(4.4.2007 15:52:45)
Vůbec nemáš za co děkovat :) To s výchovným selháním je právě to, co mě také trápilo. Já si prostě představovala, jak to vše budu zvládat levou zadní a jak budeme s miminkem všichni happy....No a pak ten střet s realitou byla docela pecka.Někdy jsem se během dne ani nepřevlékla z pyžama, byl problém se dojít osprchovat a večer už jsem trnula hrůzou,co zase bude v noci.A to v odborné literatuře stálo : dítě obvykle spí od 3 měsíců celou noc! HA,HA.
Já to hrozně těžce nesla,pořád jsem strašně řešila, co a jak udělat, aby spal. No a nakonec se ukázalo,že nejlepší je to právě moc neřešit a hlavně se pokusit se tím moc nestresovat.....No,a dneska je z něj školák, který v devět zaleze a ráno v sedm ho nemůžu dostat z pelechu.V sobotu spí do desíti.Něvěřila bych tenkrát,že se toho kdy dočkám. Tak se mějte v rámci možností fajn a vydržať!
 e-v-a 


Co když monotor dechu spustí poplach? 

(2.4.2007 22:19:07)
Ahoj,
zajímavé téma, nenapadlo by mě dítětem třást a nepodpírat mu hlavičku, ale ani jsem nevěděla, že to může tolik vadit.
Ale zajímalo by mě, co vlastně dělají maminky, kterým spustí poplach monitor dechu a přijdou a zjistí, že dítě nedýchá? V takovém případě bych dítětem asi pořádně zatřásla, co jiného?
Eva
 Zuzana+Terezka 


Re: Co když monotor dechu spustí poplach? 

(3.4.2007 8:09:25)
Ahojky Evi, já čoveče nevim, ale první, co mě napadlo, že bych mimi vzala jako v porodnici za nožičky a plácala ho po zadečku ? Ale viděla jsem to jenom ve filmu páč jsem rodila císařem, tak je to možná uplná blbost.
 Ela+ Mari20m. 
  • 

Re: Co když monotor dechu spustí poplach? 

(3.4.2007 15:56:38)
Ahoj, mě malá přestala dýchat u kojení, první bylo, že jsem jí otočila hlavou dolů a bouchla do zad, pomohlo to. Stalo se to ještě v porodnici, vyděšeně jsem letěla za sestrou a byla jsem ujištěna, že můj postup byl prý správný. předčasně narozeným dětem se to občas stává, prostě zapomenou že se mají nadechnout. Stalo se to pak ještě několikrát a vždy to pomohlo. Jen jsem se bála abych nebouchla moc.
Jinak malá až do tří měsíců prořvala každý večer a po prvním nočním kojení už neusnula. Kolikrát jsem byla vzteky bez sebe, ale rači jsem i rozbyla nějakou věc než, abych si to vybíjela na malé. nakonec jsem se svěřila u doktorky a zjistilo se že i když dobře přibírala tak se cítila nezasicená. Začala jsem přidávat 2x denně Nutrilon a jak mávnutím proutku bylo po pláči a od 4 měcíců spí celou noc.
 Zuzka, Petřík 3 roky 
  • 

Re: Co když monotor dechu spustí poplach? 

(12.4.2007 15:27:58)
malý mi doma taky zmodral při kojení. první co mě napadlo - s ním zatřášt. ne moc, jen natolik, aby se nadechl. Pomohlo to. Podruhé jsem s ním musela zatřást v 1,5 roce věku,kdy v noci chytl první laryngitidu (nevěděli jsme, co to je) a dusil se.
 Vašek K. jeden syn, 2 měsíce 
  • 

připomenutí 

(3.4.2007 0:54:46)
Vím, jak je maličký křehký, děkuju za připomenutí. To ale znamená dávat i větší pozor na drncání kočárku při procházce venku a ne "ten se udrncá a bude klid" ...
 petrida 


Re: Kočárek taky vadí? 

(3.4.2007 7:59:00)
To s tím kočárkem mi přijde přehnaný. Vždyť kočárek má nafukovací kola. To bychom taky s dítětem nemohli jezdit autem po silnicích, kde jsou kostky atd.
V článku se píše, že "táta" s tím dítětem prudce třásl a určitě velmi surově, když byl v afektu. Ale ještě jsem neslyšela, že by někdo ublížil dítěti houpáním nebo jízdou v kočárku.
 Zuzana+Terezka 


Re: Rady o natřásání a houpání 

(3.4.2007 8:29:21)
Já mám doma takovou super knihu o miminkách od MUDr. Harveyho Karpa, je to velice uznávaný americký pediatr. A o třesení, natřásání a houpání je tam celá dlouhá kapitola. Miminko má prý někde na zadní straně hlavičky-mozečku takové místo, které když se stimuluje houpáním a natřásáním a drncáním, tak mimi usne. Ale! Mělo by se stimulovat pohupováním či potřásíním ze strany na stranu a nesmí to být trhavé pohyby, ale spíš jako když se klepe rosol či pudink. Takové to plynulé houpavé klidně i rychlejší SEM TAM. Takže když mimi leží rodiči na kolenou a rodič rychle kývá nohama doleva doprava (ne nahoru a dolů) a miminku se plynule kývá hlavička ze strany na stranu, tak je to zřejmě O.K. A to samé v kočárku. Když mimi leží a rodič jen tak trochu pohybuje rukojetí ze strany na stranu (opět mnoho rodičů houpe nahoru a dolů)a mimi se tam klepe plynule jako rosůlek, tak to by mělo být dobré a lépe to zabírá na to spaní.
 Jana a Vojtíšek 
  • 

Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(3.4.2007 11:46:12)
Knížka od Karpa (Nejšťastnější miminko v okolí) je skvělá. Vojtík špatně spal, koliky,...Koupili jsme knihu a on najednou spal 2 hodiny,...Bude mu 5 měsíců a když nemůže "zabrat", stačí se držet 5ti zásad Karpa a za chvilku spí. Pro mě je tato knížka spása.
 blabla 
  • 

Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(3.4.2007 19:01:00)
zajimave jak prece jen neco z te ameriky je dobre a pomuze a neni to jen o tymu blbu, co nema co na praci... mmch kritizuju DENISU a jeji pohled na clanek
 rybushka 


Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(9.4.2007 18:05:06)
jo, knížce "nejšťastnější miminko v okolí" budiž třikrát sláva, protože to je knížka, díky které jsem svý dítě opravdu nezahodila a nezatřásla s ním tak, aby mu to opravdu ublížilo
ale malou jsem třesením uspávala, prostě jsem jí natřásala drobnejma pohybama jak rosol, schoulenou v bočním klubíčku
teď je jí deset týdnů a usíná bez problémů sama v postýlce, při chování už jen občas jemně houpu

 DitaB 


Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(10.4.2007 1:00:06)
Knížku jsem prolítla jen zběžně - řada "rad" mi tam neseděla, ale podobně to vnímám s tím houpáním z boku na bok.

V článku se podle mě myslí opravdu zatřesení v afektu - takové to nesprávné chytnutí v podpaží a zalomcování dítětem dopředu-dozadu tak, že se zakomíhá hlavička stylem předklon-záklon (stačí i malý rozsah).

Jinak jak tu kdosi přirovnával netřesení k nelhaní, pak bych namítla, že lež nemusí vést nutně k vážnému poškození dítěte. (Čímž rozhodně nedoporučuju dětem lhát - mají lepší paměť než my a každou faleš nám spočítají! :-))
Proto, že ke škodlivému třesení dochází spíš v afektu, je zejména důležité o tomto fenoménu vědět předem, abychom tomu dokázali předcházet - např. různými únikovými strategiemi, jak vybít vztek (bušení do peřin, počítání do desíti, zklidnění se v jiné místnosti... - tady moc nechápu maminku, která psala, že šla třeba se smetím nebo obejít dům - to mi připadá docela riskantní, ne-li nezodpovědné nechat dítě v bytě samotné... sorry).

Ještě tu nikdo nezmiňoval aromaterapii - ať už vonné esence na zklidnění či olejíčky a masáže. Taky jsem zažila pár miminek - nespokojenců, kterým ke štěstí chyběla komunikace, povídání si s rodičem...
Velké úspěchy můžete mít i s homeopatií - poraďte se s nějakým dobrým homeopatem či homeopatkou. Zkuste to. :-)
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(10.4.2007 8:07:13)
řekla bych, že naše rodiče byli daleko méně informováni než jsme teď my v dobách internetu. Tenkrát se miminka nosila různě - a to i ve vzpřímené poloze - pokud se to miminku líbilo. I má dcerka se uklidnila nejlépe v této poloze, když si položila hlavičku na moji hruď a to teplo a možná i tlukot srdce ji dokázal uklidnit a uspat. Moje mamka malou taky zvedala v podpaží a tvrdila mi, jak já ráda už v pěti měsících stála na nožičkách (samozřejmě podepřená). Tak si myslím, že ty následky bych už snad někde viděla, nebo snad ne? Myslím, že každý najde způsob, jak šetrně zacházet s miminkem a určitě ten způsob bude vycházet z toho, co se miminku líbí. Moje dcerka nejlépe usíná při jízdě kočárem přes lesní kořeny, uklidňuji ji chováním a pohupováním na míči v poloze v klubíčku a je to šťastné miminko, co spí celou noc pouze s pauzami na krmení, po kterém vždycky hned usne.
Tak neodsuzujte ostatní, když nezachází se svými dětmi přesně tak, jak si vy myslíte, že je to správné. Chraňte si své dítě, ať s ním nezachází nikdo tak, jak se vám nelíbí. Miminko je přeci malý človíček a dokáže samo dát najevo, co se mu líbí a co ne.
 Bára, 4 dětičky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(10.4.2007 9:19:11)
Naši rodičové a jejich informovanost - spíš se v každé době doporučuje něco jiného. Mně tchýně nutila, ať nechávám malou brečet, prý to tak dělávali. Že nechala kočárek s křičícím mimčem stát před domem i hodinu ... Vždycky když to slyším, berou mě mrákoty.
 bobišek7 


Re: Re: Re: Re: Rady o natřásání a houpání 

(10.4.2007 22:47:37)
Konečně dobře napsaný názor, souhlasím s Pavlou.
 bublina 
  • 

Vzkaz pro autorku 

(4.4.2007 19:21:20)
Dobrý den paní doktorko,
vámi zvolené téma je super, určitě je důležité se nad tímto problémem zamyslet... Jenže si myslím, že článek není pro nás pro čechy dobře zpracován (myšleno pro naší mentalitu):-( Nejsem si jistá, zda-li zapůsobí tak, jak by měl... Článek na mě působí jako holý strohý překlad z amerického aj. Toť jen můj postřeh... Tak příště snad lépe...
 Autorka 
  • 

Re: Vzkaz pro autorku 

(11.4.2007 16:00:59)
Mila Bublinka.
Chcem len reagovat na to, ze aj ked povodne zdroje su anglicke,tu uverejneny clanok je prekladom mojho clanku, ktory som napisala v svojom rodnom jazyku slovencine, a tomu som prisposobovala aj stylizaciu a clanok presiel posudenim mojich priatelov,laikov,ktorych eventualne pripomienky som zvazila. Suhlasim s Vami,ze ten isty obsah by rodeny Cech napisal inak, mozno pouzil ine slova, inu stylizaciu. Urcite by ani mne "nerezal" clanok,ktory by boljednoduchym prekladom
hoci z tak blizkeho jazyka akym pre mna cestina je, do slovenciny.
Preto su doleziti kvalitni prekladatelia. Preklad clanku do cestiny som nerobila ja a clanok v cestine som videla az vo finalnej podobe. Dakujem za postreh
MUDr. Slavomira Stankova
 Eva 
  • 

tady ve Skotsku 

(9.4.2007 12:19:09)
Ahoj maminy,
tady ve Skotsku kde žiju jsem o syndromu třeseného dítěte nikdy neslyšela ani od doktorky. Nikdy sem teda s malým netřásla, ale partner občas když malýho lechtá nebo si hrají tak s ním trochu třese. Doufám, že to není nebezpečné člověk už, aby se bál v dnešní době na mimi sáhnout. Jinak lidi tady moc o manipulace s dítětem neví viz. knížka nežná náruč rodičů. Je tu dost mladých matek a viděla sem jich spousty jak staví 5. měsíční mimi na nožičky nebo je nosí svisle na boku. Je to běs na to jak je to vyspělá země tak o tomhle nemá nikdo páru.
 Zojka 
  • 

Re: tady ve Skotsku 

(9.4.2007 13:15:03)
Hmm, myslím, že to není jen problém Skotska. Neinformovaných maminek je hodně i zde v Čechách. A posazování miminek, stavění předčasně na nožičky, je zde trochu folklór, byla jsem svědkem, že i někteří lékaři nevědí jak správně s dítětem manipulovat. Já taky o něčem takovém četla poprvé až tady. A nasadilo mi to dost velkého brouka do hlavy, protože manžel s malým (8.měsíců) dost vyvádí, různě ho nadhazuje, natřásá atd. No nevidím, že by to na něm nechalo nějaké stopy, ale člověk se trochu zalekne, když o něčem takovém čte.
 misabaku,syn Sam 
  • 

Re: Re: tady ve Skotsku 

(10.4.2007 0:17:31)
tady ve Skotsku si nemohu{co se pece o mimco}stezovat!mam 7tydenniho syna a starali se o nas celou dobu dobre.dnes se dostavujeme do poradny a souhlasim,ze tady ve Skotsku jsou maminky dost mlady,hlavne je to narod takovy,ze 50%jsou alkoholici,30%fetaci,10%nezletile maminky a ten zbytek je zavrenej...
 ivaru 
  • 

Re: Re: Re: tady ve Skotsku 

(10.4.2007 13:25:45)
...maminky...z hrůzou čtu článek, vůbec jsem to netušila, přesto mi samozřejmě bylo jasné že "třesení" pro miminko není určitě nic dobrého...ale já to jednou nevydržela a zatřásla....ted tu bulím a proklínám se...už tenkráte jsem se proklela, ale to jsem nečetla tento článek, což je opravdu škoda,protože jsem si jistá, že bych se tenkráte udržela...i když to bylo opravdu zoufalství...jak jedna maminka píše že mlátila pěstičku do stěny...asi jsem to měla vyřešit takto...já doufám, že se mému chlapečkovi (tenkráte 5měsíčnímu) kvůli mé nezvladatelnosti mého já nic nestalo, nikdy si to nepřestanu vyčítat a jdu všem maminkám co znám poslat tento článek...
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: tady ve Skotsku 

(25.4.2007 15:42:33)
mne na tomto clanku desi ty reakce...jak si maminky neco prectou a okamzite zacnou prehodnocovat, jestli jejich manzel saha na mimino dobre nebo spatne a jestli by mu nemely preventivne zakazat jakekoli nesetrne hry, ejstli anhodou ta lesni cesta moc netrese s kocarkem....trochu selskeho rozumu by to chtelo. Tuhle jsem cetla clanek Vychova ditek v cechach http://www.rodina.cz/clanek5642.htm a byla tam zminka o tom, ze se ztraci tzv.intuitivni rodicovstvi. Ono neni se cemu divit - siroke rodiny, kde mlade holky odpozorovavaly od svych starsich sester a mladsich sourozencu, jak se maji postarat o dite jsou pravdepodobne definitivne historie a co si clovek nenacte, to nevi. Ale je to skoda.

jinak jsem taky byla svého času ve stavu, kdy otevřená pusinka mého sladkého miminka připomínala bezedný řvoucí chřtán. sice jsem s ní tuším netřásla, ale měla jsem potíže jí nepřiložit na obličej polštář ... připoměl mi to ten příspěvek maminky, co popisovala, jak ve 3 ráno budila muže, že se bojí, aby dítěti neublížila...tak to taky znám. A tu poruchu spánku, jak i když se konečně podaří docílit toho, že děti spí, tak máma vstává v těch původních dvouhodinových intervalech...Jdu si přečíst diskusi k Anglickým listům o mateřské dovolené, tam mi holky připomenou, že mateřská je vlastně brnkačka a že strasti raného mateřství prožívám poněkud nabubřele :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.