| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak bylo nakonec dobře, že jsem o kojení nic nevěděla

 Příspěvky 110 z 147 [Dalších 137 >>]
26.4.2009 11:41:44
Uvedu jen svoji zkusenost s dudlikem hlavne pro ty maminky, ktere maji cerstve miminko a po precteni nekterych prispevku jsou akorat zbytecne vyplasene nebo se citi blbe, ze daly dudlik hned v porodnici.

Tak maly dostal dudlik od sestricek hned druhy den po narozeni a presto byl kojeny do svych 2 let a 3 mesicu, usinal sam (s dudlikem) v loznici od 2 mesicu a dudlik jsme odbourali celkem bez problemu v jeho 2,5 letech, kdyz uz ho mel jen ten posledni rok na odpoledni a nocni spani. U zubare jsme byli a zoubky ma taky naprosto v poradku.

Je mi jasny, ze co clovek to jina zkusenost, ale ja znam sve vycitky, ze dostal dudlik tak brzo atd., dneska si rikam, jak jsem si s necim takovym mohla lamat hlavu, on byl proste dudlikovy a i castecne taky diky nemu myslim i klidny a spavy dite.~d~
Daniela V
  • 
9.3.2007 4:05:16
Nevím v které porodnici jste rodily, ale u nás v Opavě je personál vyškolen k tomu, aby maminám pomáhal s kojením. Problém s nalitými prsy nastal prot, že jsi nekojila pořádně v prvních hodinách po porodu a první a druhý den. Je důležité kojit častěji z obou prsou a u každého kojení prsa vystřídat aspoň dvakrát, nejlépe čtyřikrát. Prsa se potom jen nepřekrví, ale mléko dobře odtéká.
Je pravda, že lakt. poradce by uměla poradit. Jinak ať to nedělá, je potom více škody než užitku.
K porodnímu sálu je lépe počkat déle než půl hodiny, dítě se potom lépe přisaje. Záleží však na tom jaké má mamina bradavky. Když jsou krátké, tuhé tak stím nenaděláte na sále nic.
Přeji vám spokojené mimino a dobré kojení
  • 
4.3.2007 18:38:04
Ahoj,
musím se také zastat laktační ligy. Minulý týden jsem tam volala kvůli nočnímu kojení. Dali mi několik typů, paní byla VELICE příjemná a na závěr mi nabídla, že pokud chci, může mi dát kontakt na psycholožku, která mi pomůže s šetrným odstavením, když to bude pro mě příliš náročné. Jakože odpočinutá nekojící matka je lepší než vyčerpaná kojící.
Volala jsem tam již potřetí a vždy byly příjemní a dívali se na věc z více pohledů. Takže já jim fandím.
Eva
  • 
3.3.2007 19:54:53
Musím taky potvrdit zkušenost, razantní nastrčení dítě na prs a rady typu nekojte déle než 10 minut. Nemluvě o bolestivých kontrolách množství mléka v prsů... Eva
  • 
2.3.2007 22:57:13
Zdravím,
tak jedna laktační poradkyně mi radila, že to záleží na okamžiku, kdy budu přesvědčená, že noční kojení není potřeba a rozhodnu se, a Lucinka bude mé přesvědčení následovat. Dle jejího názoru v tomto věku není nutné noční kojení a je to přechodná záležitost a po každém jídle přes den taky ne.
Na laktační lize mi řekli, že kojení 3x v noci je v tomto věku ještě možné a pokud nejsem vysílená, tak to tak mohu nechat bez obavu z doživotních následků na stravovací návyky či jiné:-). Pokud se dítě budí pomalu, převalování, kňourání a pak teprve pláč, budí se potřebou (hlad, žizeň, mazlení) a je lepší, když se neprobere a dostane prso. Pokud to už nechci, doporučili mi návštěvu psychologa a hledání šetrného způsobu nočního odstavení. Ale vyptávali se mě, jak moc jí a pije přes den. Taky se dítě může budit např. příchodem matky do místnosti nebo když jdu já v noci na záchod - to můžu potvrdit.

Ženský mí radily
- suchý vzduch v místnosti, dítě má žízeň
- chybí mu máma a chce lidské teplo:-) (není náš případ, spí s námi)
- nechat vyřvat nejlépe s pomocí tatínka
- že to přejde samo
- že budu mít mazánka a vytvářím v ní návyk na sebe a jídlo či pití v noci.
- pevné obětí (v leže) může uspokojit potřebu kontaktu.

Moje máma si myslí, že má Lucinka přehozený jídlení režim, jí více mléka v noci, protože jí málo přes den.

U nás nastal posun - Lucinka se ze dne na den rozjedla přes den, začala snídat, k obědu a večeři sní 190g jídla, ať kupovaného či domácího. Vstává jen 2x za noc, což je pro mě fantazie:-)) a přes den pije mléko taky jen 2-3x. Zkoušela jsem ji místo prsa ukonejšit, šlo to, hlazení po tvářičce a obětí ramene, ale budila se po hodině a to bylo nad mé síli, tak jsem jí dala zase napít a spala 3 hodiny.

Došla jsem k závěru, že ji budu povzbuzovat k jídlu a pití přes den a budu jí to zasycovat např. kaší. A kojení prostě nechám na ní. Když se s tím smířím a nejdu proti ní, je to snažší, prostě se napije a spíme obě dál. Když se s tím snažím bojovat, tak se já rozčílím a stejně to nevyřeším. Ještě mě napadla souvislost s tím, jak moc se vyspí přes den, jestli není přespaná a nemá pak horší spaní.
Pořád mám tak nějak pocit, že by si to měla rozhodnout ona a tím odpadá rada laktační poradkyně, že bych to měla rozhodnout já. Navíc u nás není noční bašta přechodná záležitost. Až budu moc na prášky, zvážím návštěvu psychologa. Či psychiatra, dle duševního stavu:-). Teď chodím aspoň spát zároveň s ní, abych se dostatečně vyspala. Občas ji opravdu místo jídla ukonejším, ale pokud nepomůže obvyklé pohlazení hned, dám jí rovnou prso.
Dneska jsem nešla spát s ní a už byla 2x vzhůru, takže se asi moc nevyspím ani zbytek noci. Potvrzuje to moji teorii o málo jídle přes den, dneska snědla asi 1/3 co obvykle:-(.
Děkuji všem za rady, podporu a zájem:-). Mateřství je úžasné, jen občas na palici. Eva
Maky
  • 
2.3.2007 20:28:29
Souhlasím s autorkou článku. Já sama se dostala do spárů "baby-friendly-hospital" porodnice a už bych to zažít taky nechtěla. Myslím, že fanatismus na kojení je tam způsobený i tím, že procento rozkojených matek je určitým ukazatelme při hodnocení - možná personálu? možná i právě při získání a udržení tohoto titulu pro nemocnici.
Každopádně taková věda, jaká se teď dělá z toho, jestli se kojení povede nebo ne...příšerné...vzato selským rozumem - je důležitější, aby se kojilo za každou cenu - přes bolest matky, hubnutí a koliky dítěte, jeho celkového neprospívání, stres a pláč obou - nebo je důležitější, aby dítě prospívalo v pohodě a matka byla taky v pohodě?? Někdy mám dojem, že MOMentálně u nás v republice vládne fanatismus - at se radši matka úplně vydeptá a vyčerpá do dna a dítě řve nespokojeností, hlavně když se nepoužije UM.

Přitom v nemocnicích přístup při kojení od sester je naprosto opačný, než jak by to mělo jít podle přírody. Dříve - šestinedělka odpočívala, sousedky pomáhaly, nosili i jídlo, ona polehávala, bez stresu, věnovala se dítěti, domovské, bezpečné prostředí, nikdo jí nestresoval dotazy - už máte mlíko? Natož aby jí tahal za bradavky atd..byla zachována přirozená intimita.Taky bylo samozřejmé, že matka byla s dítětem v kontaktu už od počátku a že si ho přikládala podle potřeb dítěte...ne podle harmonogramu..

Dneska? šestinedělky si v nemocnici neodpočinou /pokoje po dvou, třech, řev více dětí, tzv. rooming-in, který je sice snesitelný po normálním porodu, ale ne po komplikacích, nebo císaři, kdy se žena sotva plazí, natože aby se byla schopná postarat o dítě, neustálé vyrušování personálu, alespoň v nemocnici, kde já byla, chodily třeba jen uklízečky 3-4 denně, protože každá měla na starosti něco - jedna koše, druhá podlahu, třetí poličky..., taky v nemocnici dávali nadýmavá jídla, takže děti a matky bolení břicha - to je taky podpora kojení... - tedy odpočinek a zotavení veškerý žádný, o bezpečném prostředí nelze mluvit. Pokud je dítě v inkubátoru nebo matka po císaři, ne všude je samozřejmostí, že personál zprostředkuje kontakt s dítětem třeba i od začátku, ale podle aktuálního stavu matky - jak se cítí - často dítě ženě po císaři není nošeno na přikládání, o tříhodinových intervalech v krmení ani nemluvě - nepřirozené, proti přírodě...

A tak si myslím, že veškerá informační masáž směřuje k tomu, aby se žena, která zatím nemá mléko z toho skoro psychicky zhroutila. Všechno je tak odlidštěné a neladící s přírodou.
Já jsem za to kojení zkusit - přirozenou cestou, bez násilí /ne nadarmo spousta žen říká, že se rozkojily až po příchodu z porodnice/, ale pokud to má být za cenu velkého utrpení matky nebo dítěte, tak radši přejít na UM. Mimochodem kojení je fantastické hlavně kvůli pocitům - hormony, sepětí matky a dítěte, ale i UM má výhody - děti nemají tolik koliky atd...
2.3.2007 18:22:42
Nedávno jsem při nedožitých druhých narozeninách dcerky vytáhla kazetu, na které byly natočeny první okamžiky po jejím narození tedy především to, jak jsem zkoušely přikládat. Když malou sestra přinesla po těch "nezbytných" procedurách jako je mytí a vážení, začala ji přikládat, samozřejmě chyla malou za krčkem, mně za dvorec a začala jí cpát bradavku do pusinky. Musela jsem se držet, abych ji přes tu ruku neklepla a to jsem byla v Baby Friendly Hospital, ale některé věci se ty sestry prostě neodnaučí. Samozřejmě se jí to nepovedlo, nakonec jsem řekla, že už jsem zkušená matka, že to zvládnu sama a poslala ji pryč. Nabízela jsem malé prso jemně, vždy s trochou vytlačeného mleziva, spíš jsme se spolu tak mazlily, bylo to tak krásné, měla pár neúspěšných pokusů, ale brzy se chytla a od té doby se přisávala bez problémů, dokonce i když mně později jako obvykle zkaměněla prsa. Všude se píše, jak se na dítě nesmí spěchat, jak je ho třeba nechat v klidu zkoušet, bez stresu, ale já jsem tento přístup nezažila od personálu porodnice ani při jednom ze svých 4 dětí.:-(
Pája
  • 
2.3.2007 14:34:38
Stalo se mi v porodnici něco podobného. Nejenže se ke mně chovali jako ke kusu, ale hlavně nás nenaučili kojit. Těšila jsem se, až odejdu z toho nepřátelského prostředí domů. A tak z rozpraskanými bradavkami a nalitými prsy jsem se stala samoukem. Náš syn (4,1kg porodní váhy) sál pouze pomocí rtů, bez použití jazyku. To jsme zjistili až doma studiem na internetu, když ani po 5 dnech řev při kojení neustával. Pak manžel chytl miminku násilím bradičku (notně protestoval, protože už cca 10 dní takto špatně a nedostatečně pil) a po několika pokusech začal používat k sání jyzýček. Okamžitě jsem zjistila, co je to za úlevu, když se dítě plně napije a uleví rozbolavělým prsům. Bepanthen jsem taky odložila, protože se rány od špatného přisátí ihned zacelily. Odsávání jsem už nikdy nepotřebovala.
Kojila jsem 1,5 roku a bylo velmi šťastné období mého mateřství.
Jana, dvoulety syn
  • 
1.3.2007 22:23:41
Je uplne nechutne jak v nekterych clancich, nebo poradech delaji z matek, ktere nekoji ty nejhorsi. Mam syna, ktery se narodil cisarskym rezem, mel 4,5 kila a poprve mi ho prinesli na kojeni po dvanacti hodinach.Kdyz jsme odchazeli z porodnice mel vic jak pul kila dole. Proste se neumel prisat, hrozne u toho plakal a sestry proste nemely cas, aby u nas staly. Nechteli nas pustit domu, ale nakonec nas prece jen pustili. Koupila jsem si odsavacku a za cely den jsem si vytahla jen 50ml mleka. Proste jsem ho nemela i presto, ze jsem chtela kojit mela jsem synovi co dat. Ale to prece neznamena, ze ho snad miluji mene, nebo ze se o nej staram hure nez jine matky, ktere koji. Syn vyrostl na Omneu a dnes ma 18kg a je to stastne a naprosto zdrave dite. Nikdy jsme neresili boleni briska nebo spatny spanek. Proste kdyz to nejde tak to nejde. Jen chci jeste dodat, ze detska primarka me jen stresovala coz mi k tvorbe mleka moc nepomohlo. Nakonec jsem se dozvedela, ze nema zadne deti. Tak jak mi nekdo absolutne bez praktickych zkusenosti muze radit.
Terka, Jakub8m.
  • 
28.2.2007 22:06:57
Ano, nejlepší je posbírat in formace a udělat vlastní názor. Ale...já chodila na předporodní kurz, cvičení, přečetla kdeco, měla dulu u proodu, ale kojení byl ze začátku taky horor, stejně tak péče o dítě - prostě jsem měla pocit, že nic neumím. V porodnici navíc sestry radily každá něco jiného, mě nervama ubývalo mlíka, a jak tu někdo psal, já jsem taky takový psychouš, mezi kojeníma jsem seděla a myslela na to, jak musím myslet na to, aby se mi dělalo mlíko... Psycho!!! Naštěstí mám manžela, který mě vždycky dokáže rozebrat, a nejvíc mi krom duly pomohla a poradila mamka 3 dětí, která měla sice ty informace, ale taky ty děti a kupu zkušeností, takže byla prostě v klidu, nešílela jako já a já zas měla (doufám) oprávněný pocit, že zkušenější mamča prostě řekne, kdyby se schylovalo k průšvihu. No zdá se, že jediným průšvihem vždy byl rozklad mojí psychiky...
 Příspěvky 110 z 147 [Dalších 137 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.