| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Problémy s výslovností

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 90 [Dalších 70 >>]
Ráchel, 3 děti
  • 
20.11.2007 15:28:06
Šárko, určitě není pozdě, chce to jen odhodlání a výdrž. Zajdi k logopedovi. Pan prezident Havel byl rozhodne starší, než ty, když ráčkování odstraňoval :). Já ráčkovlala do cca 12 let a teď mluvím dobře. Nevzdávej to!
  • 
20.11.2007 14:18:54
Ahoj já bych se chtěla zeptat jestli není pozdě se naučit vyslovovat R.Je mi totiž už 14 let.Ráčkování mě velmi omezuje v mém životě(ve škole když jsem s kamarády..)
Jirka
  • 
18.9.2007 19:09:54
Já jsem se naučil "R" až v 10ti letech. Nějaké pokusy s logopedem jsem zažil už ve školce, pak v první třídě, výsledek nula. Naštěstí to naši nevzdali a zkusili to v té čtvrté třídě, kdy už jsem měl sám nějakou vůli a odhodlání. Pamatuju si, že jsem jednou trénoval ještě na schodišti budovy kde logopedie sídlila, a najednou jsem zjistil, že už mi to R zní docela dobře. Pak už jsem nikoho nepotřeboval - sám jsem trénoval příslušné básničky, které samozřejmě umím dodnes :-) a začal jsem nové R zařazovat do běžné řeči. Pamatuju si, jak jsem byl třeba vyvolaný abych něco četl, a střídal jsem starou a novou výslovnost. Legrační je, že když jsem se po čase ptal kamarádů, jestli postřehli že mluvím jinak, tak byli překvapení. Přechodu od odchylky k normálu si málokdo všimne.
Takže závěr - nevzdávat to. Sice se s věkem hůř odstraňují zažité chyby, ale roste cílevědomost, trpělivost a odhodlání. Dokonce můj otec tvrdí, že se během našich návštěv u logopedů naučil Ř, ve svých 40ti letech. Nevím už, jak ho vyslovoval předtím, tak to nemůžu potvrdit, ale věřím tomu. Pozdě asi není nikdy, ale zase čím dřív tím líp.
petra
  • 
15.9.2006 9:31:10
Mám 5 syna všechny písmenka zvládá,jediné písmenko na výslovnost,které nezvládá je K.Na logopedii chodíme ,ale zatím se to nedaří.Poradí my někdo nějakou literaturu či cvičení s kterym se nám to bude ještě lépe zvládat.Předem moc děkuji.
1.8.2006 20:27:59
Náš starší syn od malička správně mluvit nechtěl. Dokonce nikdy neopakoval,nejen v řeči, ale nikde.Asi si chtel na vše přijít sám. Ve třech letech uměl říct asi jednu větu,potom 15 slov,které potřeboval (ano ne,chci,kaka, pití....) a jakousi vlastní hatmatilku(používal ji při svách hrách), které jsme nerozumněli ani my.
Do čtyř let se sice rozmluvil,ale zarputile odmítal opakovat správně. Jelikož školky, kde nastoupil nabízí logopedickou péči přímo během pobytu ve školce,neváhali jsme s přeřazením. Začalo se písmeny T,D,J,L.Procvičoval se jazýček.Samozřejmě s nemalými obtížemi, protože syn zůstal odmítačem. Ale jak mu postupem času začalo jít to,co se po něm chtělo a z procvičování se stal zvyk, velice rychle se rozmluvil a během jednoho školního roku postoupil až k R, které mu mimochodem naskočilo samo. Od září se bude učit Ř, pokud se nám nepodaří vyloudit přes prázdniny (tímto děkuji za tipy v této diskuzi).
Takže pokud máte někde v okolí školku, kde se řeší i výslovnost dětí neváhejte toho využít. Děti se mezi ostatními učí snadněji a věnují se mluvení denně, samozřejmě, že to chce i práci doma.
Ještě pro doplnění, za péči v logopedické třídě neplatíme nic navíc.
Alice
  • 
26.7.2006 21:51:54
Diky za vase zpravy. Moc nevim, kde toho odbornika hledat :-). Mam pocit, ze zdejsi (tj. cesti logopedi) nebudou schopni posoudit vyslovnost v anglictine a naopak. Navic mi pripada, ze to neni vubec nijak poznat, nesisla, jen ten zaznam dokazal, ze je to pravda. Spis me torsku frustruje vztah k moznym krivym zubum. Vim co to je, prozit pubertu jako veverka a fakt bych nechtela aby dcera v dnesni dobe, kdy jsou rovnatka spise modou, mela zuby krive.....na druhou stranu cely popsany pribeh se mi zda tak podivny, ze proste nevim, co si o tom myslet. Navic diky Alicii za poznamku ohledne klasickeho s a z, me napadalo prave spise th. Zkusim se jeste zeptat ve skole, zda si nekdo nevsiml, ze by to chtelo napravu. Priznam se, ze moje podezdrivava povaha po zvazeni faktu ze vsech stran spise inklinovala k odsouzeni lekarky za snahu prodat rovnatka za kazdou cenu :-), coz bych taky nechtela. Hlavne proto, ze si moc dobre pamatuju, jak jsem je vzdycky plivala pod polstar a ty nervy - stihnu si je nacpat do pusy az prijde mama? Rovnatka jsem proste nenavidela.
Ale fakt moc diky - zkusime najit jeste krizence mezi logopedem a ortodontistou na druhe strane, tj. anglicke :-))
26.7.2006 12:16:33
To jste na tom dobře.Já chodím se starším 5,5letým synem na logopedii a hlavní důvod byl:nevyslovování k a g,které se hůř nasazují.Taky si myslím,že na logo máte čas,naše logopedka raději pracuje s dětmi staršími 4 let,kdy už oni vědí co se po nich chce a vysvětlíte jim,kde dát jazyk atd.Ale i tak to učení je občas o nervy,kdy se mu prostě nechce,však on se domluví,tak proč se namáhat .
Alicee
26.7.2006 4:39:15
Nelie, i tady jsou logopedi (speech therapists). Synovec k jednomu chodí, protože strašně špatně vyslovuje určité hlásky. Dost mu to pomáhá. Podle toho co jsem slyšela od švagrové to probíhá stejně jako logopedie v čechách.
S tím problémem Alice taky nevím, tady by asi musel poradit odborník. Ale pokud má dcera špatné sykavky v češtině, tak je má i v angličtině, akorát si toho ještě nikdo nevšiml. Já jsem stejný případ, mám zhoršené sykavky, málokdo si toho všimne. V angličtině si toho všiml jen jeden člověk - odborník. Ten to slyšel hned po první větě. Nejde o th, to mám v pohodě, ale klasické s a z, to se vyslovuje jak v angličtině tak v češtině stejně.
Nelie
26.7.2006 4:02:41
Alice, nevim, jestli ti to pomuze - dcera ma anglictinu jako prvni jazyk, cesky mluvi fajn, zadne problemy se sykavkami nema. Logopedy v Kanade mame, ale alespon v mem okoli neznam vubec nikoho, kdo by jejich sluzeb vyuzival (mozna je to moji anglictinou, ale ja si ani nemuzu vzpomenout, ze bych znala nekoho, kdo ma vyslovnostni problemy - nepocitam mezinarodni prizvuky a podobne, myslim normalne rodileho mluvciho anglictiny). To si mne ted nasadila brouka do hlavy :)))
Alice
  • 
26.7.2006 0:11:12
Pokusím se stručně popsat náš "problém" a prosím o váš názor neboť jsem nebyla schopná svůj stále ještě zaujmout.
Dcera 8,5 let - stále ještě měnící se zuby za nové (ty má jen řezáky a špičáky, stoličky mléčné) - zubař nám doporučil návštěvu ortodoncie. Dcera má mírně zuby křivé ale přikládala jsem to vývoji a jejich výměně...navštívily jsme ortodoncii - paní doktorka řekla, že musí okamžitě nosit rovnátka, ale jen ta vyndavací - na fixní je prý čas. A následně nás doporučila na logopedii, že dcera špatně vyslovuje sykavky, dává jazyk za přední zuby, čímž si je prý tlačí ven. Správní výslovnost prý narovná zuby. Já sama mám předkus jak veverka, tudíž nejsem schopná posoudit. Dceru bych toho chtěla ušetřit, nicméně dále....dcera chodí do britské školy a ač češka jejím hlavním jazykem je angličtina. Zde nemá s výslovností nejmenší problémy. Při natáčení zvukového záznamu nám bylo odborníkem sděleno, že má dcera v češtině špatné sykavky (teda prý asi jako 99% dětí jejího věku, ale je to profesionálem rozeznatelné). Logopedka není schopná posoudit, zda se změnou návyku nezmění její perfektní výslovnost v jazyce druhém.... Vůbec nevím, co si o tom mám myslet! Nevíte:
1) zda je též v zahraničí logopedie pro každý jazyk? Zjistila jsem, že v pediatrii máme opravdu více než bývá zvykem okolo
2) je možné, aby špatná výslovnost zapříčinila špatný vývoj zubů - sklon?
3)Při vyslovení anglických s,c, th....dáváme jazyk za horní zuby. Při českých s,c, apod. je to chybou - mám chodit s dcerou na logopedii a vnutit jí správný nácvik českých sykavek na úkor anglických? A je to vůbec pravda??

Díky
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 90 [Dalších 70 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.