| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zlaté české ručičky

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 45 [Dalších 15 >>]
Marketa
  • 
19.7.2006 13:15:11
tak, ted jsem si vymazala cely prispevek :(
Marketa
  • 
19.7.2006 13:04:57
Hm, to je jako by se vas ten stary ortoped chtel zbavit. To potom vazne nemelo cenu s nim navazovat nejaky vztah, kdyz z jeho strany nebyl zadny zajem. Je to taky chyba vaseho GP, ze nema lepsi vyber specialistu ke kterym by vas mohl poslat. Ja jsem se ke vsem doktorum co tu chodim dostala pres nejake doporuceni ci radu, kamoska doporucila zubarku, jina gynekologa. No, jeste, ze jste to uz vyresili.
Ajka
  • 
19.7.2006 10:50:44
Máš pravdu Markéto v tom, že na "Cvacha" člověk narazí všude ve světě, Čechy nevyjímaje. Pokud ale porovnáš další věci (v mém případě mezi UK-CZ), je to nebe a dudy. Např. dostupnost péče, t.j. jestli máš nárok na specialistu.
V Anglii např. neexistují pravdelné gynekologické prohlídky, ani v těhotenství se prostě "dovnitř" nikdo nepodívá, ani když pěkně poprosíš.
Ultrazvuk za celé těhotenství JEDEN (20.týden), abych byla spravedlivá, v některých obvodech prý dva.
Stěr z děložního čípku jednou za TŘI roky, provádí sestra obvodního lékaře na normálním lůžku, což bolí jak čert, než se trefí.
V současné době je v Anglii nedostatek míst na novorozeneckých JIP, a tak mimina převážejí z jihu až do severní Anglie, průměrně přes 150 km. To jen tak pro příklad.
Jestli máš chuť, najdi si na netu a porovnej třeba kojeneckou úmrtnost, čekací doby na umělé oplodnění, léčbu prostaty, CT mozku, preventivní zubařskou prohlídku, apod.
Mluvím o státní péči. Prý si "za peníze zdraví nekoupíš", v Anglii tedy rozhodně ano.
19.7.2006 8:44:29
no tady k tomu doktorovi me poslal GP protoze neznal jinsiho ortopeda a tento doktor vedel kolik je male protoze se sam ptal jenomze tento ortoped byl naky stary brucoun a a nedovedl normalne odpovidat a jen rekl ze nedela tak male deti tak potom nam dal cislo na Royal children Hospital v Melbourne kde by nam mely pomoct vic nez on.Mimochodem k prvnimu ortopedovi to trvalo dva tydny a do royal children hospital neco malo pres mesic.
Marketa
  • 
19.7.2006 8:09:05
Autorka hlavne srovnava dve nesrovnatelne veci – lekare v australii, se kterym nema vybudovany zadny vztah a lekare v cechach, ktery byl ze znamosti. Zrovna tak mohla nastat obracena situace, kdy by narazila na ceskeho Cvacha a v australii ji mohl byt nekdo doporucen. Podle me jsou spatni a dobri lekari vsude na svete, na to nejsou hranice. Konkretne v tomto pripade byl vztah mezi pacientem a lekarem dost pofiderni, nejdriv vas prijal, pak vam rekl, ze tak male deti nedela, dokonce ani nevedel kolik je dcerce mesicu. Jako by nefungovala komunikace. Ja jsem velkym zastancem tzv second opinion (druheho nazoru) a pokud se jedna o zvlast vyznamnou vec tak nevaham a poptam se aspon na dvou mistech.

Jinak v australii se reminky (Pavlik harness) pouzivaji opravdu jenom do sesti mesicu. Potom jsou dve moznosti – kloub se manualne vmanevruje do spravne polohy nebo operace.

K prispevku o neco vys, ano take si myslim, ze cesti lekari (a potazmo ucitele) jsou mizerne oceneni a je to nase velka ostuda.

Preju hodne zdravi.
Pršutka
  • 
18.7.2006 9:42:47
Je to možné, protože v Belgiik kontrolují kyčle jen pohmatem, vůbec neposílají automaticky na rentgen nebo UTZ, to jedině v případě podezření. Taky se pediatr divil, když jsme se neustále na kyčle ptala...Kámoška byla v ČR na kontrole, protože taky byla vystrašená, že může být něco v nepořádku. Podle ultrazvuku v ČR ji doporučili balit na široko, ale pak byla po 14 dnech na kontrole u ortopeda tady v Belgii a ten se divil, protože vše bylo OK, tak nevím...

To je podobné jako s cystickou fibrozou - v Belgii se dělá tohle genetické vyšetření každé těhotné jako prevence, kdežto v ČR jen na vyžádání, když se v rodině tato nemoc vyskytuje anebo když se zjišťuje neplodnost muže...Ve střední Evropě je totiž výskyt tohoto vadného chromozomu vysoký, prý to taky máme po Keltech. Kdežto v západní Evropě je to spíše ojedinělé...
autorka clanku
  • 
18.7.2006 7:08:58
Ja nehazu vsechny doktory do jednoho pytle to bych si ani nedovolila,ale to co se stalo je neomluvitelne a to ze si ji prehazovali od jednoho doktora k druhemu a ze kdyz jsme letely do ceska tak uz ji bylo 7 mesicu a kdyz uz jsme tam byly tak me manzel volal ze dosla forma s nemocnice kde ji ten zakrok meli delat tu formu vyplnit a poslat zpatky aby ji mohly dat na waiting list(cekaci dobu)a ja radsi ani nechci vedet jak by mala byla uz stara nez by dosla rada na ni.Takove veci jako kloubky se musi resit ihned a ne poslat formu na cekaci dobu 3 mesice po nalezeni dysplezie a potom jeste cekat.
Ony tehotenske prohlidky,pri porodu v nemocnici a po jsou vynikajici ,ale toto bylo trochu moc a myslim ze v cesku by to uz davno bylo pod kontrolou a hlavne ty metody by si australani mely odebrat od cechu.Je to pul na pul neco lepsi tady a neco v cesku,ale ze se clovek musi nejdriv objednat nez jde k doktorovi a ze to trva i nekolik dni nez se tam vubec dostanete je taky trochu uhozene.Kdyz se narodil syn tak toho prohlizeli nekolikrat to uz sem nad nima dohlizela ja.
MarkétaP + 4 dcerky
17.7.2006 22:11:22
Také jsem to slyšela, dokonce jsme ji prý zdědili po Keltech :)
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
17.7.2006 21:46:12
Někde jsem četla, že se v Čechách luxace kyčelních kloubů vyskytovala a vyskytuje víc než jinde. Proto je možné, že si s tím naši doktoři umí poradit líp než jinde, vždyť to znají. Malá okresní nemocnice se nemůže umět operovat srdce na takové úrovni, jako to umí v kardiocentru, stejně jako ortoped, který žije v cizině možná neviděl tolik případů luxace kk jako ortopedi u nás.
Pršutka
  • 
17.7.2006 14:45:06
No, tak to ja se mám asi štěstí, ale v Belgii je péče výborná, jak pediatrická tak třeba gynekologická. MOhu srovnávat jak belgické tak i české zdravotnictví a v tom českém mi chybí to, co tady v Belgii je zcela normální, a to je, že pacient je brán jako partner.

nelze házet všechny doktory do stejného pytle, neb jak v ČR, tak i v zahraničí člověk narazí "na vola". Asi mám štěstí, že jsme jak v ČR tak i v zahraničí narazila jen na ty dobré doktory a nemůžu si stěžovat.

Na druhou stranu vím, že čím díle člověk žije "venku" má větší tendenci si věci "doma" idealizovat...
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 45 [Dalších 15 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.