| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zlaté české ručičky

 Celkem 45 názorů.
 Lei 


:) 

(14.7.2006 9:49:46)
Marketo, neda mi, abych Vas nepozdravila, protoze ja sama, kdyz listuji albem svych fotek z dob miminkovskych, tak se vsude kreni dite v ksirkach, takze jsem si prispevek se zajmem precetla. Nevedela jsem, ze je dysplazie v rodinne anamneze tak dulezita - znamena to, ze se dedi? Jsem rada, ze je dcerka v poradku! Hezky den (ci spise vecer, u Vas protinozcu :)
 marketa,2 


pro Lei 

(14.7.2006 10:28:00)
dobry den Lei
ja si nemyslim ze se to dedi,ale vzdy se ptaly jestli to nekdo v rodine mel tak asi je k tomu maly naklon plus kdyz byla mala koncem panevnim tak byva velka pravdepodobnost problemu s kyclema.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

dědičnost 

(15.7.2006 22:35:43)
Já si myslím, že vykloubení kyčelních kloubů dědičné je, protože v naší rodině to měla babička a její bratr, obě dcery babičky, tedy i moje maminka, já a můj bratr (kupodivu jen jeden, druhý ne) a můj mladší syn. A našim zakázali mít po mně už další dítě, protože by to zdědilo taky. Takže to asi dědičné je, bohužel.
 Lída+2 


Re: pro Lei 

(16.7.2006 14:25:58)
Markéto, bohužel se to dědí a řekla bych, že některé rodiny by mohli vyprávět. Mám spolužečku. SAma jako mimi v dečce, s řemínkama, po nemocnicích....
A narodila se jí dcera. ZAsádrovali jí nevím přesně kterej měsíc s nohama nahoru a ona jí kojila velmi nepohodlně, holčinu z toho nemohla ni vyndat.¨
Když jsem jí vídávala, tak holka si ještě na roce nesměla stoupat na nohy a měla spoustu zákazů a nakonec je skoro dobrá. Omezení na TV ji čeká asi stejně jako její maminku.

J8 sama jsme měla dečku a tak kluci měli opravdu poctivě jednorázovku a na ní 2 pleny. Hodně dlouho.... naryskovala jsem.
 Pavlína,Kluci 05/07, 02/01 
  • 

kyčelní klouby 

(14.7.2006 10:15:53)
Taky bych chtěla připojit svoji zkušenost s třmeny. Já je nosila asi do roku a můj mladší syn taky. Určitě jsi udělala dobře, že ses operaci vyhnula.
 Hanče,K03,F07,M8/10 


frejkova poduška, rovnací boty 

(14.7.2006 12:55:09)
tuším, že se tomu tak říká - frejkova poduška - můj syn ji měl a manžel v jeho věku také. Kryštof je velmi temperamentní a přesto,že jako miminko neměl vyzrálé kyčle a nosil podušku, začal sám chodil v 9 měsících. To období,kdy měl podušku pro něj nebylo zrovna jednoduché,zpomalilo to jeho pohyb a byl z toho nešťastný. Myslím, že by chodil o ty 2 měsíce dřív,kdyby neměl problémy s kyčlema.Ale poduška pomohla a splnila úkol.
Moje sestra za se měla nohy do X v době asi 2,5 roku. Měla dostávat na celou noc rovnací boty (od kyčle až po palec). Strašně v nich brečela a nechtěla je. Měla je všehovšudy asi 2x. Dnes jí je 18 a má nohy krásné jak laňka.
 Jitka A 


svata pravda 

(14.7.2006 12:59:43)
Jen maly prispevek k podpore ceskeho zdravotnictvi nebot velice souhlasim s autorkou clanku. Ja ziji v Anglii uz pres 10 let, a dodnes nedam na ceske zdravotnictvi nadavat. A to se na to divam i z pohledu zdravotnika (jsem equivalent stanicni sestry).

Muj syn trpel silenym ekzemem od svych 4 tydnu po narozeni, a nebyt ceskych lekaru, tak se asi uskrabal k smrti a ja se zblaznila. Obycejny cesky detsky lekar na male vesnici vi vice nez pediatr v Anglii, ke kteremu se jeste musite probojovat pres rodineho lekare.V Anglii primy pristup k pediatrovi neexistuje....
 maceška 


Re: svata pravda 

(15.7.2006 19:41:17)
Chci vám všem poděkovat za vaše příspěvky. Jsem lékařka, a vždycky mě zkřísne, když se objeví článek o nešvarech v českém zdravotnictví a pod ním bohatá diskuze. To si vždycky říkám, že naše "profesionální slepota" je větší než se mi z praxe jeví. Tak jsem si letos o dovolené udělala takovou soukromou malou sociální studii - posadila jsem se na jedno dopoledne v cizím městě do čekárny obvodního lékaře a poslouchala. Výsledek (zatížený nepochybně chybou malých čísel) mě velice potěšil: drtivá většina pacientů je s péčí paní doktorky spokojena, sestřička byla milá, vstřícná, s pacienty se domlouvala na podrobnostech trpělivě, nevykřikovala na celou čekárnu podrobnosti o zdravotním stavu nebo ze soukromí klientů, poradila, posloužila. Lidé v čekárně chápali, že musí počkat, až na ně přijde řada, vytvářeli "vlastní samosprávu" - kdo spěchá na autobus, kdo hlídá vnoučata, a kdo nespěchá a může počkat, kdo tam bude dlouho, dal přednost těm, co si šli jen pro léky, prostě paráda.
Odcházela jsem s mírem v duši, a nic mi nevadilo, že mě ten recept napsat nechtěli (prý musíme na dětskou polikliniku).
 Linda 
  • 

Re: svata pravda 

(25.7.2006 9:25:09)
Já ziji 12 roku v Dánsku a je to to samé. O Vojtove metode, trmínkách a podobne tu nikdo nikdy neslysel. V 6 týdnech detská sestra postavila deti na nozicky a tím zkousela reflex naslapování a kdyz to slo tak jsou kycle OK - nic jinýho. Dostat se k pediatrovi, na usní-krcní-nosní a nebo k jinému odborníkovi je boj s rodinným lékarem, ten díte prohlédne a pokud se mu zdá ze je vsechno v porádku tak se dál nedostanu. Jakákoliv nemoc je virus a na ten stejne nic nezabírá a tak bezte domu a vylezte to a pokud se to zhorsí tak za 3-4 dny prijde znovu. To je jediná odpoved na rýmu, kasel, bolest v krku, v brise, vyhozený kotník - proste na vsechno.
 Pršutka 
  • 

Re: Re: svata pravda 

(25.7.2006 9:52:22)
Lindo, nevchci rozpoutávat diskusi, ale na rýmu opravdu nic nepomůže, jen vyležet, jelikož ji skutečně způsobuje virus. Virové nemoci u dětí sjoou taky častější. Já jsme ráda, že náš pediatr používá ATB jen v nejnutnějších případech, jako např. angína, kdy jsou opravbdu nutná. myslím si, že my Češi jsme přecitlivělí a nejraději bychom měli na všechno ATB, pak se nelze divit, že ČR patří mezi země s nejvyšší spotřebou ATB. Jak v jednom článku psala česká doktorka - kolikrát ví, že ATB na danou nemoc nezaberou, protože je virového původu, ale pacient ATB vyžaduje...To jen tak na okraj.
 Martina, syn 2 roky 
  • 

zahranicni "lekari" 

(14.7.2006 14:42:36)
Take chci ztratit slovicko za ceske lekare. Ziji v Italii, ale muj syn se narodil v CR a byli jsme tam az do jeho peti mesicu, takze zakladni pece se mu dostalo v ceskem zdravotnictvi.
Ma italska kamaradka, ktera ma mesicni novorozene, mi nedavno vypravela, co ji radi jeji pediatricka: napr. stourat teplomerem v zadecku kazdy den, pokud miminko nekaka samo (mesicni syn me kamaradky uz z toho ma krvave hemoroidy), zacit prikrmovat susenkami v 2.5 mesicich, nemluve o tom, ze hned po porodu, kdy ji vznikly na prsou ragady, ji poradili, aby prestala kojit, ze to stejne nema cenu.
Co k tomu dodat!
 Ajka 
  • 

Re: zahranicni "lekari" 

(15.7.2006 20:45:08)
Já taky nedám na české zdravotnictví dopustit. Otěhotněla jsem v Anglii, kde jsem bydlela, a začala jsem tam docházet na kontroly. Při dovolené v Čechách jsem si jen tak pro jistotu zaplatila běžnou (běžnou ovšem v Čechách, v Anglii se neprovádí) prohlídku u gynekologa, při které se přišlo na problém. Nevím, nevím jak by to se mnou a s miminkem dopadlo, kdybych se na zbytek těhotenství a porod nepřestěhovala do Čech. V Anglii se totiž odborné pomoci člověk těžko dovolá, oni mají své zvyklosti a nehodají je měnit.
Ten, kdo nadává na české zdravotnictví, je většinou ten, kdo nemá srovnání s tím jak to chodí jinde, a neumí si vážit péče, která se mu v Čechách dostává.
 katka 
  • 

Re: Re: zahranicni "lekari" 

(16.7.2006 13:24:51)
Opravdu zlate ceske rucicky!!! Ziji v Portugalsku a mam ctyrmesicni miminko. Jiz prvni "prohlidka" domaciho lekare (lekar pro celou rodinu..) mne o tom presvedcila... Vsechny maminky v CR by si mely pece opravdu v a z i t. Kez by to tak vydrzelo!
 Hanďula a 3 berušky 


Re: Re: Re: zahranicni "lekari" 

(17.7.2006 12:18:30)
Jéje, já taky žiju v Portugalsku, jen díky tomu že můj muž je lékař, jsou ale naše berušky asi takové "kovářovy kobyly" a návštěvám u rodinného lékaře se úspěšně vyhýbáme.
Jen před měsícem jsme šli na předškolní prohlídku na obvodní polikliniku, kde jsme já i manžel ztráceli nervy kvůli hromadám lístečků, fungujících na principu pohádky o slepičce a kohoutkovi - výměnou za jeden dostaneš druhý, ten odevzdáš kdesi, za něj dostaneš třetí, který odneseš tam a tam... (a to vše na objednanou rutinní prohlídku)... až Tě bojová (bojová, protože po celou to dobu čelíš báječně nepříjemu personálu) stezka zavede k paní doktorce vyhlížející nedočkavě víkend, která do kolonek zapíše téměř bez pozdvihnutí očí k malé "pacientce" vše potřebné, prohlásí, že vše je v pořádku a na rozloučenou dle zvyku popřeje BRZKÉ UZDRAVENÍ!
 Milena +skoroMiriam 
  • 

jeste jedno Portugasko 

(19.7.2006 17:09:08)
ahojek,
ja jsem dalsi potencialni mamina momentalne zijici v Portugalsku. Bohuzel v Alentejo, coz s sebou nese mnohe nevyhody v jiz tak dost zaostalem zdravotnictvi. Miriam by se mela narodit za mesic a pul a tak si kroutim hlavu co a jak. Vy Jste obe rodily tady? A jak jste zadaly o kontrolu kycli apod.?
Ja zatim jen trnu a zjistuji, ze mi zde rusi a zaviraji porodnice jednu po druhe, epidural maji jen v tech nejvetsich a desive historky o zanedbane peci o novorozence a pri porodu vedouci k permanentnim vadam se snazim pomijet s tim, ze jsou starsi peti let...
Jeste bych se chtela opetne primluvit za ceske zdravotnictvi, ktere zna slovo prevence a cekaci lhuta pul roku v nem neni normalni jev. Zdejsi zdravotni system, hlavne mimo Lisabon je zalozen na "proboha jen at nejsem nemocny" protoze statni pece se clovek dovola tak po pul roce a soukroma, byt" i rychlejsi, je velmi draha a clovek se i tak mnohdy docka velice neprijemneho zachazeni e ne prilis odbornych rad. (Mam zkusenosti s ortopedy a gynekolozkami, zubare mam nastesti ve Spanelsku.)
 Jaroslav Pokorný, dvě dospělé děti 
  • 

Re: Re: zahranicni "lekari" 

(28.7.2006 14:49:18)
Nezapomeňte ovšem, že to je důsledek totalitní komunistické politiky a že je naprosto nezbytné tento stav změnit podle západoevropských demokratických standardů, aby i české zdravotnictví bylo levné, vysoce výkonné a vysoce ziskové. Tříkoalice se na to už chystá. Jen abychom si někdy neříkali - zlatý Rath.

P.S. Nejsem komunista
 Ola 
  • 

Re: zahranicni "lekari" 

(17.7.2006 9:37:50)
Sama jsem zažila několik návštěv u rodin. lékaře v USA.

Velmi bolestivě se mi zahnisal chloupek v třísle, doktor se na to konkrétní místo ani nepodíval a s tím, že mám na čele akné a že je to to samé.

Za pomoc jsem vděčná kamarádce - české zdravotní sestřičce, která měla roční praxi z ambulantní chirurgie a pomohla mi vřídek opravdu "odborně" ošetřit.

Je fakt smutné, že i holčina se střední školou toho při prvním pohledu věděla více než lékař. Od té doby si lékařů v Čechách opravdu vážím a myslím, že naše péče je celoplošně mnohem kvalitnější a rozhodně dostupnější.

O.
 Káťa + Patrik (3 mesice) 
  • 

Re: zahranicni "lekari" 

(21.9.2008 23:02:43)
Jo jo holky,
ja jsem otehotnela v Chorvatsku a chvala Bohu jezdila na gyn. a prenatal. kontroly do Ceska. Tady vubec neznaji slovo "screening" (natoz screening enetickych vad) a za hranicemi hlavniho mesta Zagrebu konci zdravotni pece jak ji zname z CR. Jsem stastna ze jsem nakonec porodila v CR, v Horovicich. Porod mi vyvolavali tabletami 10 dnu po terminu (rodila jsem vaginalne a to 33 hodin po prvni tablete) a na zaverecne 2 hodiny bolesti jsem dostala epidural (po 3 hodinach na micude v horke sprse). Dal napisu neco ze svych zazitku z hospitalizace v Dubrovniku v 32.tt s infekci mocovych cest (rodily a vypravely moje spolubydlici z 5-luzkoveho pokoje):

Je treba vyvolat porod? Dostanete kapacku do zily a kontrakce po 2 minutach mate do hodiny, porodite jeste tentyz den, ale s jeste vetsimi bolestmi a vetsimi porodnimi poranenimi. Tady navic rodi vylucne gynekologove-chlapi. Maji nazor, ze zenska musi neco vydrzet ("Hlavne nam tady zenska nedelejte sceny, ty nejhorsi bolesti teprve zacnou, co budete delat potom?";). Epidural oficialne nabizeji, ale nikomu ho nedaji, snad mozna kdyby se nekomu dala tucna obalka do kapsy???!!! (Ale kdo vi pred kolika mesici to anesteziolog delal, jestli vubec trefi tu spravnou mezeru mezi obratly, navic Chorvatky ziji ve vire, ze "je to nebezpecne, jsou po tom migreny a velka cast zen po tom dokonce ochrne!";). Zato vam daji bezplatne roubik z gazy do pusy- to abyste nedesili ostatni maminy cekajici v hekarne. A cisarsky rez pri poloze koncem panevnim? "Ne, my nejdriv vsechno zkousime prirodne. Jo a hlavne maminko nevstavejte z postele, nebo se moc unavite a jak budete potom tlacit?! A lehnete si prosim vas na levy bok at urychlite stahy." Ale nejvic me rozesmalo urcovani vahy plodu z ultrazvuku, to neni jako v CR, kde to pocitac z ultrazvuku spocita sam, takze jeden doktor hadal 3 kg a druhy 4 kg.
 Anna 
  • 

Prohlidka ditete - 100 euro 

(17.7.2006 14:23:16)
Zdravim z Athen vsechny mamky - evropanky!

Dnes jsem se telefonicky pokousela objednat se synem na kardiologii ve statni nemocnici a bylo mi receno, ze prvni volny termin je v prosinci!!!???? Pritom jde jen o banalni prohlidku. Ovsem obratem mi nabidli vysetreni jeste tento tyden a mimo ordinacni hodiny za priblizne 100 euro...Opravdu v CR je zdravotnictvi na vyborne a skvele urovni, to same i skolstvi a cloveka to financne nezruinuje, zbavi obav a podpori jistotou.
 Veronika 
  • 

Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(17.7.2006 14:41:16)
Možná, že by se mohla kvalitní práce učitelů i zdravotníků líp odměňovat. Pak by ubylo nespokojených, naštvaných učitelů i doktorů, kteří jsou nevrlí už jen proto, že se snaží, něco umí, ale peněz mají tak málo, že ve svém volnu dělají bokovky a vydělávají (pak jsou unavení a nevrlí - kolotoč).
Kdyby neměli tito lidé starosti s penězi, možná by byli milejší na lidi kolem se
be.
Pro představu: Kamarádka je doktorka, má 6 let praxe, dvě atestace, pracuje v nemocnici. Její kolegyně má praxe 1 rok, atestaci žádnou. Jejich HRUBÁ mzda se liší o 2000 korun. Není to výsměch?
Já začnu při mateřské učit na poloviční úvazek. Budu za to mít čistého asi 5500 korun.
Platy učitelů i doktorů jsou malé. Na druhou stranu si ale myslím, že jsou i špatní doktoři a špatní učitelé. Znám takové, ale co nejrychleji od nich odcházím i s kartou a jdu jinam.

 Marketa 
  • 

Re: Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(19.7.2006 8:09:05)
Autorka hlavne srovnava dve nesrovnatelne veci – lekare v australii, se kterym nema vybudovany zadny vztah a lekare v cechach, ktery byl ze znamosti. Zrovna tak mohla nastat obracena situace, kdy by narazila na ceskeho Cvacha a v australii ji mohl byt nekdo doporucen. Podle me jsou spatni a dobri lekari vsude na svete, na to nejsou hranice. Konkretne v tomto pripade byl vztah mezi pacientem a lekarem dost pofiderni, nejdriv vas prijal, pak vam rekl, ze tak male deti nedela, dokonce ani nevedel kolik je dcerce mesicu. Jako by nefungovala komunikace. Ja jsem velkym zastancem tzv second opinion (druheho nazoru) a pokud se jedna o zvlast vyznamnou vec tak nevaham a poptam se aspon na dvou mistech.

Jinak v australii se reminky (Pavlik harness) pouzivaji opravdu jenom do sesti mesicu. Potom jsou dve moznosti – kloub se manualne vmanevruje do spravne polohy nebo operace.

K prispevku o neco vys, ano take si myslim, ze cesti lekari (a potazmo ucitele) jsou mizerne oceneni a je to nase velka ostuda.

Preju hodne zdravi.
 marketa,2 


Re: Re: Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(19.7.2006 8:44:29)
no tady k tomu doktorovi me poslal GP protoze neznal jinsiho ortopeda a tento doktor vedel kolik je male protoze se sam ptal jenomze tento ortoped byl naky stary brucoun a a nedovedl normalne odpovidat a jen rekl ze nedela tak male deti tak potom nam dal cislo na Royal children Hospital v Melbourne kde by nam mely pomoct vic nez on.Mimochodem k prvnimu ortopedovi to trvalo dva tydny a do royal children hospital neco malo pres mesic.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(19.7.2006 13:04:57)
Hm, to je jako by se vas ten stary ortoped chtel zbavit. To potom vazne nemelo cenu s nim navazovat nejaky vztah, kdyz z jeho strany nebyl zadny zajem. Je to taky chyba vaseho GP, ze nema lepsi vyber specialistu ke kterym by vas mohl poslat. Ja jsem se ke vsem doktorum co tu chodim dostala pres nejake doporuceni ci radu, kamoska doporucila zubarku, jina gynekologa. No, jeste, ze jste to uz vyresili.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

výběr doktora 

(19.7.2006 19:04:49)
Doufám, že D. Rath není všemocný a nezakáže výběr doktora u nás. Já si totiž opravdu vybírám. Gynekologa i hematologa na druhý pokus, ortopeda pro syna s vykloubenýma kk na třetí pokus (ten první byl v Kroměříži a prohlásil, že co má špatně narůst, to špatně naroste, ten druhý byl prý to nejlepší co má zlínská nemocnice, pěkně děkuju, no a v Brně jsme spokojení), zubaře pro syna na třetí pokus, jinak už by byl ten mladší bez zubů. Zajímavé je, že ve Zlíně v nemocnici si chválím gynekologa, ale od ortopeda jsme prchli do Brna do Černých polí, a od černopolní zubařky jsme prchli až do Olomouce. Nic nezaručí ani nemocnice, ale jen konrétní lidi. Smůla a neštěstí je, když nemáte možnost dojíždět. Ale na cestu k doktorovi bych si i půjčila, kdyby bylo nejhůř, takže žádná smůla, jen lenost a pohodlnost. A pak není divu, že se udrží i špatní doktoři.
Přeju všem hodně zdraví!!!!!!
 marketa,2 


vyber 

(20.7.2006 1:31:07)
Ty Marketo ja ti reknu v tu dobu co jsme to vyrizovali jsme mely vyber jenom z techto doktoru a na toho stareho nas ten GP upozornoval predem ze je tak trochu grumpy ale odbornik bohuzel potom jsme zjistili ze nam byl k nicemu.Ten GP u ktereho jsem byla zastupoval meho GP ktery tam v tu dobu zrovna nebyl tak jsme nemeli na vybranou.Muj GP je vyborny chlap kteremu duveruju a cela rodina chodi k nemu.On je totiz i gynekolog takze jsem ho mela i v prubehu tehotenstvi a ktery dela i Pap smears coz je velika vyhoda.Este nekdo psal ze v Anglii se chodi na ultrasound jednou az dvakrat tady se chodi taky dvakrat ale zalezi na histtorii potratu atd.Ja osobne jsem byla 7krat tehotna ale mam jen dve deti s toho 2krat mimodelozni ale vsechno me nechali zmizelo to vzdy samo takze tim chci rict ze ja osobne sem mela vzdy aspon tri a s druhym protoze byl prckou dole podlouhou dobu tak jsem ho mela aspon 5krat.Na porodnictvi v oblasti kde ziju tak su velice spokojena na to si nemuzu stezovat a pap smears mivam jednou za rok.
 Ajka 
  • 

Re: Re: Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(19.7.2006 10:50:44)
Máš pravdu Markéto v tom, že na "Cvacha" člověk narazí všude ve světě, Čechy nevyjímaje. Pokud ale porovnáš další věci (v mém případě mezi UK-CZ), je to nebe a dudy. Např. dostupnost péče, t.j. jestli máš nárok na specialistu.
V Anglii např. neexistují pravdelné gynekologické prohlídky, ani v těhotenství se prostě "dovnitř" nikdo nepodívá, ani když pěkně poprosíš.
Ultrazvuk za celé těhotenství JEDEN (20.týden), abych byla spravedlivá, v některých obvodech prý dva.
Stěr z děložního čípku jednou za TŘI roky, provádí sestra obvodního lékaře na normálním lůžku, což bolí jak čert, než se trefí.
V současné době je v Anglii nedostatek míst na novorozeneckých JIP, a tak mimina převážejí z jihu až do severní Anglie, průměrně přes 150 km. To jen tak pro příklad.
Jestli máš chuť, najdi si na netu a porovnej třeba kojeneckou úmrtnost, čekací doby na umělé oplodnění, léčbu prostaty, CT mozku, preventivní zubařskou prohlídku, apod.
Mluvím o státní péči. Prý si "za peníze zdraví nekoupíš", v Anglii tedy rozhodně ano.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(19.7.2006 13:15:11)
tak, ted jsem si vymazala cely prispevek :(
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(19.7.2006 13:26:25)
O britskem zdravotnim systemu jsem neco slysela, a nebylo to vubec lichotive. Vim, ze tam funguje system tzv gatekeepers, rodinnych lekaru, kteri maji hlavni ukol a to pustit co nejmene lidi ke specialistum a kdyz uz je ke specialistum pusti, tak jenom k tem, ktere oni sami doporuci. V australii to neni tak striktni, dostat se ke specialistovi neni tak tezke. Taky tu funguje system statniho a privatniho zdravotniho pojisteni. Statni ma kazdy obcan, privatni pojisteni je relativne dostupne pro bezneho cloveka. I tady je mozne jit na pap smear k obycejnemu GP, komu to nevyhovuje, ma samozrejme moznost navstivit gynekologa. Konkretne pap smear se doporucuje kazde dva roky u zen kde neni zadna historie, zeny ktere mely drive nejake problemy by mely chodit 1x rocne. Jen tak pro zajimavost, v cechach, kde neni zadny limit, je jeden z nejvetsich vyskytu rakoviny delozniho cipku. Zeny proste na kontroly nechodi i kdyz to maji zdarma. Asi je mala osveta. Cetla jsem o tom clanek v MF Dnes a na www.zdn.cz pred nejakou dobou (tak rok zpatky). Na zaver, idealni zdravotni system podle me neexistuje, jsou jen lepsi a horsi.
 Pršutka 
  • 

Re: Prohlidka ditete - 100 euro 

(17.7.2006 14:45:06)
No, tak to ja se mám asi štěstí, ale v Belgii je péče výborná, jak pediatrická tak třeba gynekologická. MOhu srovnávat jak belgické tak i české zdravotnictví a v tom českém mi chybí to, co tady v Belgii je zcela normální, a to je, že pacient je brán jako partner.

nelze házet všechny doktory do stejného pytle, neb jak v ČR, tak i v zahraničí člověk narazí "na vola". Asi mám štěstí, že jsme jak v ČR tak i v zahraničí narazila jen na ty dobré doktory a nemůžu si stěžovat.

Na druhou stranu vím, že čím díle člověk žije "venku" má větší tendenci si věci "doma" idealizovat...
 autorka clanku 
  • 

pul na pul 

(18.7.2006 7:08:58)
Ja nehazu vsechny doktory do jednoho pytle to bych si ani nedovolila,ale to co se stalo je neomluvitelne a to ze si ji prehazovali od jednoho doktora k druhemu a ze kdyz jsme letely do ceska tak uz ji bylo 7 mesicu a kdyz uz jsme tam byly tak me manzel volal ze dosla forma s nemocnice kde ji ten zakrok meli delat tu formu vyplnit a poslat zpatky aby ji mohly dat na waiting list(cekaci dobu)a ja radsi ani nechci vedet jak by mala byla uz stara nez by dosla rada na ni.Takove veci jako kloubky se musi resit ihned a ne poslat formu na cekaci dobu 3 mesice po nalezeni dysplezie a potom jeste cekat.
Ony tehotenske prohlidky,pri porodu v nemocnici a po jsou vynikajici ,ale toto bylo trochu moc a myslim ze v cesku by to uz davno bylo pod kontrolou a hlavne ty metody by si australani mely odebrat od cechu.Je to pul na pul neco lepsi tady a neco v cesku,ale ze se clovek musi nejdriv objednat nez jde k doktorovi a ze to trva i nekolik dni nez se tam vubec dostanete je taky trochu uhozene.Kdyz se narodil syn tak toho prohlizeli nekolikrat to uz sem nad nima dohlizela ja.
 Alenka 
  • 

Re: pul na pul 

(25.7.2006 9:58:56)
Ja bych opravdu řekla, že jedním z podstatných faktorů bylo, že Váš ortoped v Čechách byl "známý". Jinak bych v některých směrech české zdravotnictví tak neidealizovala, co se týče těch čekacích dob a objednání:
-na alergologii se objednávám 3 měsíce předem (to, že mám nějaký akutnější problém nikoho moc nezajímá)
-k zubaři 2 měsíce předem
-na gynekologii víc jak 1 měsíc předem (a doufám, že mi na ten termín nevyjde menses)
-když jsem šla na operaci s nádorem (že byl benigní se ještě nevědělo, punkce provedena nebyla a histologie probíhala až po vyjmutí), nejbližší termín byl za 5 měsíců (!!!)
-podobné čekací lhůty mám ze zkušenosti i u členů mojí rodiny a ZEJMÉNA pak na ortopedické zákroky
A to nejsem z žádného malého města, žila jsem v Brně a teď v Praze.
Takže to, že se v Austrálii musíte objednat a trvá i několik dní (!!) než se k doktorovi dostanete, mne jaksi nepřesvědčilo.
 veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03 
  • 

lékaři 

(17.7.2006 21:46:12)
Někde jsem četla, že se v Čechách luxace kyčelních kloubů vyskytovala a vyskytuje víc než jinde. Proto je možné, že si s tím naši doktoři umí poradit líp než jinde, vždyť to znají. Malá okresní nemocnice se nemůže umět operovat srdce na takové úrovni, jako to umí v kardiocentru, stejně jako ortoped, který žije v cizině možná neviděl tolik případů luxace kk jako ortopedi u nás.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: lékaři 

(17.7.2006 22:11:22)
Také jsem to slyšela, dokonce jsme ji prý zdědili po Keltech :)
 Pršutka 
  • 

Re: lékaři 

(18.7.2006 9:42:47)
Je to možné, protože v Belgiik kontrolují kyčle jen pohmatem, vůbec neposílají automaticky na rentgen nebo UTZ, to jedině v případě podezření. Taky se pediatr divil, když jsme se neustále na kyčle ptala...Kámoška byla v ČR na kontrole, protože taky byla vystrašená, že může být něco v nepořádku. Podle ultrazvuku v ČR ji doporučili balit na široko, ale pak byla po 14 dnech na kontrole u ortopeda tady v Belgii a ten se divil, protože vše bylo OK, tak nevím...

To je podobné jako s cystickou fibrozou - v Belgii se dělá tohle genetické vyšetření každé těhotné jako prevence, kdežto v ČR jen na vyžádání, když se v rodině tato nemoc vyskytuje anebo když se zjišťuje neplodnost muže...Ve střední Evropě je totiž výskyt tohoto vadného chromozomu vysoký, prý to taky máme po Keltech. Kdežto v západní Evropě je to spíše ojedinělé...
 Nelie 


Re: Re: lékaři 

(25.7.2006 20:18:49)
Ja mam zkusenosti s lekari v Cesku spise negativni. Asi nejvic mi vadi, ze se mnou jednaji jako s kusem nabytku, zadny lidsky pristup, vysvetleni problemu ci vubec zakladni lidska dustojnost (v nemocnici na pokoji pri vizite o mych problemech hovorili lekari pred ostatnimi pacientkami, vedle lezici pacientku prohmatavali v me pritomnosti a dotazovali se ji velmi osobni otazky).
Mnohem lepe se citim s lekari v Jizni Africe, Namibii a Kanade - jsem clovek napred a potom teprve pacient.
 Pršutka 
  • 

Re: Re: Re: lékaři 

(27.7.2006 9:43:00)
Nelie, tro je děs, ale v ČR normální. Když mi kámošky vykládali o vizitách po porodu, kdy se mezi nohy "pacientky" dívá x lidí, byl,o mi úplně špatně. Moje sestřenka je zdravotní sestra na šestinedělí a taky říká, že ty vizity jsou pro maminky ponižující. Tady by se to nikdy nestalo. V nemocnici po porodu za mnou chodil můj gynekolog, aby zkontroloval hojení nástřihu, přitom vždy zatáhla plentu, abych byla oddělené od "spolubydlící". Žádné vizity sye nedělají, gynekolog si to hlídá sám. Jedině se mi mezi nohy dívali ještě ošetřující sestry, které 2x denně nástřih čistily a dezinfikovaly. Nějakou vizitu bych po této zkušenosti nepřežila...brrr
 Lennyxka 


Re: Re: Re: lékaři 

(28.7.2006 21:43:12)
ahojte. tiež sa musím "pochváliť", s akou "starostlivosťou" som sa stretla v ČR v období, keď som sem prišla. bola som riadne zamestnaná, zamestnávateľ za mňa platil (aj platí) zdrav. poistenie. vtedy ešte neboli kartičky poistenca Euro, ale pre VZP boli kartičky rozdelené na orandžové a zelené (to je pre ľudí, kt. tu majú prechodný pobyt). po vynechaní menštruácie a následne po otestovaní som zistila, že som tehotná. nemala som svojho gynekológa, pretože som bola v ČR len niekoľko mesiacov. vybrala som sa na polikliniku, kde ma v čakárni otočili, že "nemajú zmluvu so zelenými kartičkami".. takto a podobne ma poslali preč z mnohých čakárni, až som sa dostala na pohotovosť s krvácaním a následným potratom v 15.týždni kvoli infekcii.. až v nemocnici na oddelení som sa stretla s normálným jednaním.. kde ma brali ako človeka a nie ako "zelenú kartičku" (za čo som im fakt vďačná). týmto nechcem povedať, že za moj potrat možu doktori (čo sa malo stať sa stalo a lepšie, keď to vyriešila príroda takto, ako by sa mi malo narodiť choré dieťatko), ale dosť ma mrzel prístup lekárov.. nakoniec som sa dostala k súkromnému lekárovi, kt. jediný bol ochotný ma zobrať a dávala som mu za návštevu 500KČ. teraz chodím k pánovi primárovi do nemocnice, čo mi vybavila svokra... tým chcem potvrdiť, že šťastie na "doktorov" a doktorov máte všade. aj keď po prečítaní Vaších príspevkov zo zahraničia som rada, že som tu.. :o)
 Petra+Kuba02+Maťa06+Kačí10 


2 plínky... 

(21.2.2007 15:09:03)
Markéto,

je dobře se nenachat odbýt a věřit svým instiktům a zkušenostem. Když se Vám něco nezdá nebo s postupem nesouhlasíte, je třeba to říci nahlas a hledat řešení. Za to Vám gratuluji, neboť stále hodně lidí se sebou nechá mávat a když je špatný výsledek, zpětně nadávají na doktory a nehledají přičinu ve svém nezájmu nebo lhostejnosti.

Dvojité balení plínek jsem dávala oběma synům, první jej potřeboval a u druhého raději pro jistotu. Miminka do půlroku stejně leží, takže nějaká velká omezení ve dvojitém balení nejsou. Spíš to může některým maminkám "vadit esteticky" - když dítě nenarvou do značkových džínů....
 Kateřina, syn Janko 6 měsíců 
  • 

Re: 2 plínky... 

(1.6.2007 12:49:13)
No úplně nesouhlasím, náš bojovník sebou odmalinka mele a ve dvou plínkách mu to nešlo a řval jako tur. Dokonce je nesnesl ani na spaní, naštěstí se jednalo o preventivní opatření a malý má kyčle v pořádku. Takže záleží, jestli máte ležící a spokojeně koukající mimi (několik přátel má přesně tyhle pohodáře), nebo malého ležícího tanečníka jako my.
 Eva, Jachym 5mesicu 
  • 

ceske zdravotnictvi je spicka 

(31.8.2007 15:38:29)
Ahoj, mam podobne zkusenosti ze zdravotnictvi z Nemecka, kam jsme se nechtene dostali.Jsem zdravotni sestra a se synem jsme se dostali na par chvil do nemocnice s megauretrou.Musim rici, ze by se mili Nemci meli sebrat a jet se podivat do Cech. Pak by jim ten nosanek brzo spadnul- ze jsme pro ne tezky vychod nemusim pripominat, ze.... Mejte se hezky a at to male beha...
 Hanna M 
  • 

Belgie 

(6.2.2008 12:32:48)
Ziji v Belgii a nas pediatr se o kontrole kycli nikdy nezminil,nikdy neprohlizel, ani kdyz nase holcicka ted zacina chodit . Take nemam stale jasno, jestli nechat rocni dite chodit naboso ci v pevnych botickach nad kotniky i doma. Jak jsem cetla od ceskeho ortopeda urcite boticky, belgicky doktori i v jeslickach mi dite zouvaji, protoze pry naboso se noha nejlip formuje ???...
Jinak ceska zdravotnicka pece o deti je k nezaplaceni !
 aramissy 


zajímalo by mě, jak je to s pojištěním? 

(5.5.2008 19:44:28)
Ahoj Markéto,

chápu dobře, že Vaše dítě bylo pojištěné v Austrálii a současně v ČR?
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: zajímalo by mě, jak je to s pojištěním? 

(20.6.2008 8:06:59)
ano ona je pojistena jak v Australii tak i v Cesku,protoze ma Australske i Ceske obcanstvi.To ceske jsem ji vyridila sama
 petra 
  • 

Re: zajímalo by mě, jak je to s pojištěním? 

(28.9.2008 10:52:53)
Muzete mi prosim poradit jak vyridit dceri zdr. pojisteni v CR. Ma ceske a americke obcanstvi. Cesky rodny list mame taky. Byla narozena v USA. Urady si me prehazuji jak horky brambor. Moc dekuji
 Radka 
  • 

Souhlasim,taky ziji v Australii a jsem ze Zlina :-) 

(30.12.2012 23:45:22)
Dobry den,
prave jsem si precetla Vas clanek a nezbyva mi dodat nic jineho nez, ze s Vami souhlasim protoze zdravotnictvi tady stoji za starou belu.
Proto jako Ceska neustale chodim na rodina.cz a hledam informace pres "ceske maminky, doktory apod" protoze tady bohuzel neverim doktorum.
Chvalim Vas, ze jste to nevzdala a neposlechla prvni mistni radu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.