| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod v 32. týdnu těhotenství

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 44 [Dalších 14 >>]
Radka Šotkovska
13.6.2006 9:55:45
Ahoj, předčasný porod a vše s tím spojené jsem si taky prožila. Syn se narodil v 35. týdnu. Vážil 2400 g, měřil 45 cm. Měla jsem bezproblémové těhotensví, chodila jsem na těhotenský tělocvik. Jednou jsem se vzbudila o půlnoci a cítila jsem, že musím jít na malou. Ale když jsem vstala z postele, najednou ze mne vytrysknulo spoustu vody. Moje první myšlenka byla, že snad neudržím moč! Ale pak mi došlo, že to byla plodová voda. Vzbudila jsem manžela, že musíme do porodnice! Ten zpočátku nic nechápal, říkal, že přece ještě nemůžu rodit, že mám ještě spoustu času! Do porodnice jsme přijeli kolem jedné hodiny. Manžela poslali domů, že zatím nerodím, a že mi budou pak až ráno porod vyvolávat. Kolem 3 hodiny ráno mi však začaly mírné kontrakce, které pak kolem 4. hodiny zesílily. Malý se narodil ve 4.40. Takže to byla docela rychlovka. Syna po porodu hned odnesli do inkubátoru a mne převezli na oddělení šestinedělí. Ráno mi sdělili, že syn je na novorozenecké JIPce. Měl zápal plic, cystu na mozku a žloutenku. Bohoužel v Ostravě je novorozenecká JIPka v jiné budově než je gynekologické odd. Takže jsem ho viděla až třetí den. 4.den mě propustili z odd. šestinedělí a nastoupila jsem na dětské odd. Syn byl v inkubátoru 10 dní, pak už byl se mnou na pokoji v postýlce - tam jsme strávili další týden. Dodnes vzpomínám na neustálé vážení, před kojením, po kojení, modlení se, ať je vše v pořádku. S ostatními maminkami jsme si navzájem dodávaly sílu. Po propuštění jsme byli sledováni na neurologii a chodili na rehabilitace. Dnes jsou synovi 4 roky a je v pořádku. Nyní mám čtyřtýdenní holčičku. Celé těhotenství jsem žila ve strachu, že se to celé bude opakovat, a že opět porodím dřív. Byla jsem šťastná za každý týden, který jsem překonala. Známí mne strašili, že druhé dítě vždy přijde a svět dřív! Nakonec vše dobře dopadlo, dcera se narodila ve 38.týdnu, vážila 3 kg a čtvrtý den po porödu nás propustili domů. Všechno jsem si při druhém porodu vychutnala. Přeju všem maminkám zdravé děti!
Olina,dvojčata Linda a Sam 16m
  • 
13.6.2006 9:04:24
Ahoj. Měla jsem dost odlišnou zkušenost od toho, co tady čtu. Těhotenství probíhalo v pořádku do 28 týdne, kdy jsem se otevřela a byla odeslána do nemocnice. Vybrala jsem si nemocnci v Českých Budějovicích, protože mi gynekolog řekl, že budu určitě rodit dříve a z okolních nemocnic by mi děti převezli hned po porodu do Budějovic.V nemocnici dostali hned oba injekci na vývoj plic. Já byla dost často napojena na magneziu a užívala léky proti kontrakcím, přesto se chtěli narodit už v 29 týdnu. Díky zástupci primáře, který rozhodl, že zkusíme ještě počkat, jsem pomocí kapaček magnésia a dvou pump, vydržela až do 35. týdne ukončeného. Po celou dobu byl personál na riziku velmi příjemný pokdu byl problém tak buď sestřičky nebo pan doktor vysvětlili. Musela jsem ležet s nohami nahoře a směla chodit pouze do sprchy a na záchod. K překvapení všech porod proběhl přirozenou cestou. Děti byli hned odvezeny na novorozeneckou JIPku, takže jsem je ani neviděla a umístěny do inkubátorů. Neměli žádné problémy, dýchali sami a jedli ze stříkačky. Jen byli malí Holčička 1820g 43 cm a klučík 2260 g a 44 cm. Porodila jsem v pondělí ve 13,40 a 44. Kolem šesté za mnou přišla na pokoj sestřička ze JIPky a zdělila mi, jak se děti mají a jejich míry.Hned se se mnou pokusila odstříkat mléko. V úterý jsem trávila většinu času s dětmi na JIPce, kde jsem je mohla hladit v inkubátoru. Musela jsem si jen speciálně umývat ruce desinfekcí. Mosila jsem jim pravidelně odstříkané mléko. Ve středu jsem byla přeložena na neonatologii a začala jsem se o naše drobečky starat pravidelně. Prostě klasika - kojení + sestřičky ze začátku dokrm a později flaška, přebalování, koupání. Kluka mi vyndali v pátek z inkubátoru do normální postýlky. Holčička si musela počkat do pátku příštího týdne, kdy byla vyndaná, aby ukázala, zda si umí udržet teplotu, protože jsme se blíži k propouštěcí váze. Po 14 dnech od porodu jsme šli domů. Holčička dosáhla 1900. Ven jsme šli hned druhý den po příjezdu z nemocnice a tak to pokračuje do dnes. Jen tak pro informaci narodili se 17. ledna 2005, takže v té největší zimě byli venku.
Dneska jsou to zdraví raubíři, na kterých nikdo nepozná, že se narodili o měsíc dřív. Ještě chci dodat, že všude jsem se setkala se vstřícným a ochotným personálem. Maminkám dříve narozených dětí přeji hodně zdraví a co nejmíň problémů.
13.6.2006 9:01:26
Jano, myslím, že porod ve 38. týdnu se již považuje za porod v termínu, já jsem rodila oba syny v 38+2 a jeden měl 3950 a druhý 3560, naprosto donošená děťátka. To se vůbec nedá srovnávat s tím, když se děťátko narodí např. ve 27 týdnu....
sally
13.6.2006 4:58:40
Katarino,
předčasně se rodí asi 10% dětí (!!!!) a u 50% případů se nenajde žádná zjevná příčina proč k tomu došlo. Mám doma taky nedonošeňátko - 32+4, 2079g, 44cm. Naštěstí u nás bez problémů - jen malá váha a málo síly k sání. Ovšem noční můry jsem měla ještě osm měsíců po porodu. Pak to nějak přešlo a přes všechny pochybnosti a strachy jsme pořídili druhé mimi - tentokrát přenášené, porod mi museli vyvolat. Jsem moc ráda, že jsem mohla zažít "nomální" porod a normální šestinedělí - domů jsem šla po čtyřiadvaceti hodinách, žádné pumpování mléka, žádné nadskakování při každém zazvonění telefonu, žádné vracení miminka do skleněné krabice a loučení se s pocitem, že kdo ví, jestli se ještě uvidíme... Prostě si myslím, že to překonání fobií stojí za to - no nic, musím jít řešit rvačku o pouťový balónek :-))
Olca
  • 
13.6.2006 1:29:34
Moje sestra porodila dvojcata v 28. tydnu. Byl to sok pro celou rodinu, celou dobu ji doktor tvrdil, ze tam je veliky kluk a oni to byli dva malinkati spunti. Nechapu to dodnes, ze nevedala o dvojcatech. Kdyz se narodili meli neco kolem 1200g a 41cm. Par dni byli problemy s dychanim, vse nakonec dopadlo dobre. Letos oslavili 4 narozeniny a jsou to mali dablici, kterym by nikdo nehadal tak brzke narozeni.
*Aida*
13.6.2006 1:08:04
Jitko,
i ja jsem tady porodila dve deti a momentalne cekam treti. Britske zdravotnictvi potrebujeme bohuzel vice nez by se nam libilo, ale zkusenosti mam prevazne dobre. Cely system NHS je zalozen na tom, ze GP je tzv. "gatekeeper", tedy vsude Te musi doporucit. Takze vyber GPho je naprosto nejdulezitejsi zalezitosti. A to, ze GP se stara o celou rodinu, to me zase naprosto vyhovuje, ma prehled o situaci jako celku. Se svou doktorkou si rozumim natolik, ze me treba necha listovat v jeji knize leku, kdyz chci neco jineho pro sveho syna a pak mi to po konzultaci predepise.
S alergiemi mame zkusenosti, zadny problem nebyl. Kycle se tu nekontroluji ultrazvukem, protoze ten prohmat byl prokazan jako stejne ucinny. Hlavne ale v CR jsou problemy s kyclemi u deti mnohem castejsi (cetla jsem kdysi nejake statistiky), takze se to tak dela nejspis i proto. S rovnatky jeste zkusenosti nemame, zatim synovi vypadl prvni zub.
Britske zdravotnictvi me donutilo starat se sama o sebe a sve deti, spoustu veci si zjistuju a pak jen jdu k lekari s pozadavky na to, co chci. Kdyz jsme sli napr. k neurologovi z Great Ormond Street, tak ten se me zeptal, co o kterych vysetrenich vim, o co bych mela zajem a pak se jal vysvetlovat. Rozhodnuti nechal na me (nakonec syn nic nepodstoupil), poslal mi dopis s tim, ze je na me, abych se jim ozvala, jestli neco tedy budu chtit. Clovek tu jaksi musi prejmout dost zodpovednosti a delat rozhodnuti, ktera se mu obcas nechce a to ne kazdemu vyhovuje.
Samozrejme mam i mene pozitivni zkusenosti, ted zrovna davam dohromady stiznost na nasi nemocnici. Ale kdybych byla v CR, tak si ve stejne situaci asi ani nestezuju, protoze by mi takovy pristup prisel normalni :o))). Vsude se neco najde, asi to nelze srovnavat a co vyhovuje jednomu, druhy tezko zkousne.
Jitka
  • 
13.6.2006 0:27:20
Mila Kaculo, blahopreji ti ke skvele zkusenosti z Anglie. A nezda se ti, ze tu zdravotni sestry kolikrat povidaji a povidaji a ze ta pece neni zase tak uzasna? Pokud nemas soukromou pojistku, tak se k detskemu lekari v podstate nedostanes, vse je na GP, obvodnich lekarich, ktere navstevuji i dospeli... Narodily se mi tu deti dve, ale na kycle, alergologii, rovnatka atd. vzdy jezdime do Cech. Preventivni pece tu v podstate neexistuje. Ale herny maji, to ano - to ale neni to nejdulezitejsi, nemyslis??? Zdravotni pece tady mi vseobecne prijde uboha a trapna. S ditetem te na specielni vysetreni poslou jen v nejnutnejsich pripadech. Ale vse dokazi s prominutim "okecat" a presvedcit te, ze vlastne o nic nejde. Kazdopadne ti preji, abyste anglicke zdravotnictvi potrebovali co nejmene.
Jitka
  • 
13.6.2006 0:26:04
Mila Kaculo, blahopreji ti ke skvele zkusenosti z Anglie. A nezda se ti, ze tu zdravotni sestry kolikrat povidaji a povidaji a ze ta pece neni zase tak uzasna? Pokud nemas soukromou pojistku, tak se k detskemu lekari v podstate nedostanes, vse je na GP, obvodnich lekarich, ktere navstevuji i dospeli... Narodily se mi tu deti dve, ale na kycle, alergologii, rovnatka atd. vzdy jezdime do Cech. Preventivni pece tu v podstate neexistuje. Ale herny maji, to ano - to ale neni to nejdulezitejsi, nemyslis??? Zdravotni pece tady mi vseobecne prijde uboha a trapna. S ditetem te na specielni vysetreni poslou jen v nejnutnejsich pripadech. Ale vse dokazi s prominutim "okecat" a presvedcit te, ze vlastne o nic nejde. Kazdopadne ti preji, abyste anglicke zdravotnictvi potrebovali co nejmene.
Lenka
  • 
12.6.2006 22:21:02
Také mě článek a příspěvky málem rozplakaly. I můj chlapeček měl šanci se narodit dřív. Doktoři mu ji naštěstí nedali a všechno dopadlo dobře. No, se mnou to tak špatný vlastně ani nebylo. Asi v 33. týdnu mi gynekoložka zjistila, že mám zkrácený čípek. Dala mi magnesiové tablety a pustila mě domů s tím, že mám ležet. Podotýkám, že mě celé těhotenství tvrdlo břicho. Celkem často, chvílema to bylo dost nepříjemné, ale jinak se nic zvláštního nedělo. Po týdnu na kontrole doktorka naznala, že nejlepší by bylo, kdybych si šla lehnout do nemocnice. Pro jistotu. Na gynekologii ale bohužel neměli místo, tak mě uložili na oddělení šestinedělí. První dva dny mi píchali magnesiové injekce a zbytek týdne jsem se dopovala práškama. Břicho ale bohužel tvrdlo dál. A tak jsem tam ležela a poslouchala dětský pláč a nemohla se dočkat, až maličký vykoukne na svět a já se zbavím toho obrovského břicha. Ani by mi v tu chvíli nevadilo, kdyby se narodil o pár týdnů dřív. Na konci 35. týdne mě propustili domů s tím, že malý je plně vyvinutý a můžu tedy rodit. A tak jsem doma čekala a nic se nedělo. Gynekoložka mi při další kontrole sdělila, že asi budu přenášet a pro změnu mi předepsala kapky na prokrvení organismu, aby všechno opět spustilo. Tomu už jsem se musela opravdu smát. Malý se narodil přesně v termínu. Byl krásně "dopečený", zdravý a hlas měl jako zvon. V tu chvíli jsem byla opravdu ráda, že se nenarodil dřív a že si počkal na tu správnou chvíli.
Přeji všem maminkám hodně štěstí a hlavně zdraví, nejen pro jejich broučky :))
Jitka, 1 dcera, bříško
  • 
12.6.2006 22:10:04
Také já jsem rodila předčasně, ve 29. tt, koncem pánevním, císařem. Malá vážila 1340 g, druhý den prodělala jednostranný pneumotorax, problémy s dýcháním měla 6 týdnů. Jsem ale velký optimista, ani na chvíli jsem si nepřipouštěla, že by to mělo dopadnout jinak než dobře. Trochu mě překvapuje, že ti doporučovali spíše lahvičku a odstříkávání, nás u Apolináře do kojení nutili, a je fakt, že domů odcházelo 99% maminek kojících. Malou jsem viděla hned druhý den a od té doby jsem za ní chodila každé 3 hod, starala se o ni (krmení sondou, přebalování), přikládali jsme k prsu od 4. dne. Už 3. den mi ji vytáhli z inkubátoru a mohla jsem ji chovat. Jsedm opravdu ráda, že jsem celých těch 7 týdnů s ní mohla zůstat v porodnici, i když to ke konci už bylo moc psychicky náročné (chtělo se nám už domů). Ano, a i tady jedna sestra podotkla, že oni mají ty mizerné platy jen kvůli nám, že zadarmo můžeme být v porodnici tak dlouho (je mi jí líto, nic nepochopila). Přeji hodně radosti se synkem a neboj, ve třech leteh jsme v mnoha věcech už dál, než donošenci.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 44 [Dalších 14 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.